<--! -->

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Πορεια στην κορυφη Κοζιακος απο τον Ορειβατικο Συλλογο

Ο ΕΟΣ Ιωαννίνων την Κυριακή 3 Μαρτίου 2013 θα πραγματοποιήσει την πορεία στην κορυφή Κοζιακός (1.622μ), Κεντρικού Ζαγορίου. Η πορεία ξεκινάει από τους Νεγάδες και περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες αναβάσεων. Η ανάβαση Ά & ΄Β φτάνει στη περιοχή Πλάτωμα (πρόποδες Κοζιακού), διάρκειας 4 ωρών. Η ανάβαση ΄Γ είναι δύσκολη και φτάνει στην κορυφή Κοζιακός (1.622μ), διάρκειας 7-8 ωρών. Στην πορεία Ά & ΄Β μπορούν να συμμετέχουν και αρχάριοι ορειβάτες με τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Αναχώρηση 8:00 πμ (από την Περιφέρεια Ηπείρου).
Αρχηγοί πορείας: Χρήστου Γιάννης, Πετρόγιαννη Στέλλα, Μακρίδης Γιώργος
Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Σμύρνης 15 καθημερινά 7-9μμ. Τηλ. 26510-22138. http://www.orivatikos.gr.

Ζημιες σε σπιτια, δρομους και καλλιεργειες απο την κακοκαιρια

Σοβαρά προβλήματα κυρίως  στο οδικό δίκτυο αλλά και ζημίες σε καλλιέργειες προκάλεσε  η κακοκαιρία που έπληξε την Ήπειρο τα ξημερώματα της Δευτέρας. Αγροτικές εκτάσεις πλημμύρισαν,  δρόμοι μετατράπηκαν σε χείμαρρους ενώ καταγράφηκαν ζημίες και σε σπίτια.   Για κάποιες ώρες έκλεισε ακόμη και η Εγνατία από την Κοζάνη έως την Καλαμιά. Στην περιοχή των Τζουμέρκων  έπεσε πυκνό χαλάζι το ύψος του οποίου ξεπέρασε τα 5 εκατοστά.

Στην Άρτα και την Πρέβεζα εκτός από το χαλάζι που έπληξε εκ νέου τα εσπεριδοειδή, ζημιές καταγράφηκαν και στο οδικό δίκτυο. Στην εθνική Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας και συγκεκριμένα στο ύψος της Λυγιάς, όπως και στον Μύτικα,  το οδόστρωμα εμφανίζει  μεγάλες ρωγμές. Στα χωριά Σκεπαστό,  Κρυοπηγή και  Άνω Κοτσανόπουλο,  τρία σπίτια  έχουν κριθεί ακατάλληλα ενώ στις κοινότητες  Σκιαδά, Βρυσούλα και Ρεματιά καταγράφονται σοβαρές ζημιές σε κτίρια  λόγω καθιζήσεων.

Στη Θεσπρωτία αποκλεισμένο παραμένει το χωριό Πηγαδούλια και οι περίπου 30 μαθητές καθημερινά διανύουν πεζή,  απόσταση ενός χιλιομέτρου για να φτάσουν στο  σχολείο τους.

[via]

Αγριο εγκλημα ομολογησε 36χρονος στην Αρτα

Άγριο έγκλημα, με θύμα έναν 48χρονο από τους Φιλιάτες, αποκαλύφθηκε τα ξημερώματα στο χωριό Κεραμάτες, στην Άρτα, μετά την ομολογία ενός 36χρονου, ότι τεμάχισε και πέταξε στο ποτάμι τον άτυχο άνδρα, οποίος είχε εξαφανιστεί από τη Φιλιππιάδα στις 11 Φεβρουαρίου.

Οι αστυνομικοί, οι οποίοι έκαναν έρευνες για τον εντοπισμό του θύματος, μετά την καταγγελία εξαφάνισης από τη μητέρα του, αξιοποίησαν όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και κατάφεραν, τα ξημερώματα, να αποσπάσουν την ομολογία του δράστη.

Αυτή την ώρα διεξάγεται μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας για τον εντοπισμό της τεμαχισμένης σορού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δράστης και θύμα είχαν προσωπικές διαφορές

[via]
Άγριο έγκλημα, με θύμα έναν 48χρονο από τους Φιλιάτες, αποκαλύφθηκε τα ξημερώματα στο χωριό Κεραμάτες, στην Άρτα, μετά την ομολογία ενός 36χρονου, ότι τεμάχισε και πέταξε στο ποτάμι τον άτυχο άνδρα, οποίος είχε εξαφανιστεί από τη Φιλιππιάδα στις 11 Φεβρουαρίου.

Οι αστυνομικοί, οι οποίοι έκαναν έρευνες για τον εντοπισμό του θύματος, μετά την καταγγελία εξαφάνισης από τη μητέρα του, αξιοποίησαν όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και κατάφεραν, τα ξημερώματα, να αποσπάσουν την ομολογία του δράστη.

Αυτή την ώρα διεξάγεται μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας για τον εντοπισμό της τεμαχισμένης σορού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δράστης και θύμα είχαν προσωπικές διαφορές. - See more at: http://www.nooz.gr/greece/agrio-egklima-omologise-36xronos-stin-arta#sthash.RutdWkoQ.dpuf

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Στις 17 Μαϊου ξεκινουν οι πανελλαδικες εξετασεις

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας ξεκινούν στις 17 Μαΐου οι πανελλαδικές εξετάσεις. Τα μαθήματα του τρέχοντος σχολικού έτους ολοκληρώνονται στις 15 Μαΐου και στις 16 Μαΐου ολοκληρώνεται η διαδικασία έκδοσης και αποστολής των στοιχείων των υποψηφίων από τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια προς τα οικεία εξεταστικά κέντρα. Τη Δευτέρα 3 Ιουνίου ξεκινούν οι απολυτήριες εξετάσεις.

Δείτε συνημμένο το πλήρες πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων 2013
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι πανελλαδικές εξετάσεις  των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β') για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα αρχίσουν την Παρασκευή 17 Μαΐου, ενώ οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α') θα αρχίσουν την Τρίτη 21 Μαΐου.

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν το Σάββατο 15 Ιουνίου και η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα διεξαχθεί από 17 Ιουνίου ώς και 28 Ιουνίου.

Οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν το Σάββατο 8 Ιουνίου.

Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την Γ' τάξη των ημερήσιων και τη Δ' τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 3 Ιουνίου για όσους θα έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές.

Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α' και Β') σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 10 Ιουνίου.

Όσοι υποψήφιοι συμμετάσχουν σε κάποιο ειδικό μάθημα και γι αυτό το λόγο απουσιάσουν, δικαιολογημένα, από τις ενδοσχολικές τους εξετάσεις, θα μπορούν να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές ενδοσχολικές εξετάσεις του Ιουνίου.

[via]

Μαχη αστυνομικων με κακοποιους στο Δελβινακι

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη δύο αγνώστων, οι οποίοι χθες τα μεσάνυκτα, στο Δελβινάκι  Ιωαννίνων, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου τράπηκαν σε φυγή, πυροβολώντας στον αέρα για εκφοβισμό. Κοντά στο σημείο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα καλάσνικοφ,  πολλά φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, δύο  χειροβομβίδες και τρία κινητά τηλέφωνα.

[via]

Καταιγιδες σαρωναν ολη νυχτα την Ηπειρο

Δύσκολη λόγω της νέας σφοδρής κακοκαιρίας ήταν η χθεσινή νύχτα για την Ήπειρο.  Καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις. ισχυροί νοτιάδες αλλά και χιόνα  σε ορεινές ζώνες  σάρωσαν πολλές περιοχές προκαλώντας σημαντικά προβλήματα.  Στην περιοχή των Τζουμέρκων έπεσε πυκνό χαλάζι που ξεπέρασε  ακόμη και τα 5 εκατοστά. Χαλάζι έπεσε και στην πόλη των Ιωαννίνων, ενώ ισχυρές καταιγίδες έπληξαν Άρτα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία.  Οι αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων αλλά και της Περιφέρειας  παρέμειναν όλη νύχτα σε πλήρη ετοιμότητα για την άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων με προτεραιότητα  στα οδικά δίκτυα.

[via]

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Εκδηλωση του Συλλογου Ηπειρωτων Λαυρεωτικης για την απελευθερωση των Ιωαννινων

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Δήμου Λαυρεωτικής όπως κάθε χρόνο πραγματοποίησε εκδήλωση για την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων, με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Ηρώων.

Στεφάνι κατέθεσαν για το Δήμο Λαυρεωτικής ο Δημοτικός Σύμβουλος Πολύζος Γιώργος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Μανώλης Λαμπίρης.

Ακολούθησε ομιλία στην αίθουσα Μηχανουργείου με αναφορά στα ιστορικά γεγονότα της εποχής, στη συνέχεια έγινε παρουσίαση του χορευτικού συνόλου των Ηπειρωτών και το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:
  • Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αρετούσα Μακρή.
  • Ο Αντ/αρχος κ. Στάμου Νικόλαος.
  • Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Πολύζος Γιώργος
  • Ο πρώην Αντ/αρχος και νυν Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μπουκουβάλας Λάμπρος
  • Ο πρώην Δήμαρχος Λαυρίου κ. Λουκάς Δημήτριος
  • Η Δημοτική Σύμβουλος κ. Αργεντίνη Άσπα.
  • Ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος Ν.Π. Θορικός κ Μανώλης Μπίστας
  • Η Τοπική Σύμβουλος Κερατέας κ. Χολέβα ΚυριακήΟ Διοικητής του Α.Τ. κ. Τσιγαρίδας Χρήστος
  • Ο Διοικητής της Π.Υ. κ. Χιόνης Χαράλαμπος
  • Ο πρώην πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Κώστας Αλεξίου
  • Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λάκκας Σούλι κ. Βαγγέλης Παππάς
  • Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Παιανίας κ. Οικονόμου Κώστας και μέλη του Δ.Σ.
  • Η εκδότης της εφημερίδας ΕΣ ΛΑΥΡΙΟΝ κ. Λίλα Ρέτσου
  • Η πρόεδρος του Βιομηχανικού και Βιοτεχνικού Μουσείου Λαυρίου κ. Σοφία Ρωκ Μελλά
  • Τους πολιτιστικούς συλλόγους εκπροσώπησαν οι πρόεδροι:Σύλλογο Κρητών ο κ. Ζωπιάκης Γιώργος, το Σύλλογο Μικρασιατών ο κ. Δεληγιάννης Μίμης, της Ένωσης Θηραίων κ. Ξαγοράρη Ευαγγελία, του Συλλόγου Ελαιοχωρίου ο κ. Τζαφώνιας Δημήτριος, το Σύλλογο συνταξιούχων ΙΚΑ ο κ. Κιρκίνης Κων/νος
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων: Πελοποννησίων, Θεσσαλών, Ποντίων, Μακεδόνων, Εργατικών Κατοικιών, των Ιδιοκτητών Αγριλέζας και του Συνδέσμου Φιλίας
  • Ο πρόεδρος του εργατικού Κέντρου Λαυρίου ο κ. Συρίγος Βάλσαμος
  • Η εκπρόσωπος εμπορικού Συλλόγου Κερατέας κ. Σόνια Τριανταφυλίδου
  • Οι τέως δημοτικοί σύμβουλοι κος Τρίκας Κων/νος και Λαμπρούσης Σπύρος
  • Ξεχωριστή παρουσία φέτος ήτανε η εκπροσώπηση στην εκδήλωσή μας της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών με το γραμματέα κ. Σταύρου
  • Ευχαριστούμε τον Πάτερ Κων/νο Γαλούνη που κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση και ευλόγισε την πίτα του συλλόγου μας.
  • Τους φίλους πατριώτες επιχειρηματίες κ. Γκόγκωση Ιωάννη για την εξαιρετική βασιλόπιτα "Φούρνος Λαύριο" και τον κ. Σπυρονίκο Λευτέρη για τα εδέσματα του "Φούρνος Ήπειρος"
  • Τον εκδοτικό οίκο "Χάρη Πάτση" και ιδιαίτερα την κα Ελένη Πάτση για τα βιβλία που μας προσέφερε.
  • Τους πατριώτες και φίλους του συλλόγου μας, καταστήματα "Αφοί Κολομβούνη"
  • Την κα Μώρογλου Μαρία που διδάσκει τους Ηπειρωτικούς παραδοσιακούς χορούς στα μέλη μας και τους ευχαριστούμε για το ωραίο θέαμα που ομολογουμένως πρόσφεραν.
  • Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στις κυρίες του Συλλόγου μας κα. Καραμπίκα Γεωργία, κα. Καραπάνου Χολέβα Μαρία, κα. Κλάγκου Γεωργία, κα. Κούτα Αγγελική, κα Λαμπίρη Ανθούλα, κα Μότση Ελισάβετ και κα. Νάση Θεοδώρα για τις υπέροχες, πεντανόστιμες παραδοσιακές Ηπειρώτικες πίτες.

    Σας ευχαριστούμε που μας τιμήσατε για άλλη μια χρονιά με τη παρουσίας σας

    Με τιμή για το Δ.Σ.

    Ο Πρόεδρος
    Μανώλης Λαμπίρης

    Ο Γραμματέας
    Γεώργιος Καραμπίκας

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Προχωρα η ιδρυση Αστικης Εταιρειας για την Ενιαια Τουριστικη Αναπτυξη και Προβολη της Ηπειρου

Ένα σημαντικό και ουσιαστικό βήμα για την ενιαία και αποτελεσματική τουριστική προβολή της Ηπείρου, αποτελεί η σύσταση και λειτουργίας Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Τουριστικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης, την οποία προωθεί η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με τους Δήμους και τους Φορείς του κλάδου.

Το σχέδιο του Καταστατικού και τους άξονες λειτουργίας της υπό σύσταση Εταιρείας, παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Στράτος Ιωάννου, σε ευρεία σύσκεψη φορέων που έγινε στην Περιφέρεια.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννου, στην εισήγησή του, τόνισε πως σκοπός της Εταιρείας είναι η μη κερδοσκοπική δραστηριότητα για την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας Ηπείρου, με την παράλληλη προώθηση των τοπικών προϊόντων. «Οι φορείς του τουρισμού έχουν την αγωνία για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος. Όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν μπορούν να βρουν συνέργεια. Ότι, δηλαδή, κάνει ο καθένας κάτι ξεχωριστά, χωρίς να το γνωρίζουν οι άλλοι φορείς. Και δεν υπάρχει η δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε προς όφελος ολόκληρης της Ηπείρου μια προωθητική ενέργεια που κάνει κάποιος φορέας. Εξαιτίας αυτού υπάρχει σύγχυση και στον επισκέπτη. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό, να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία για να αναπτυχθεί μια μορφή συνεργασίας ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, με τη συνδρομή και επαγγελματιών του τουρισμού», σημείωσε.

Ο κ. Ιωάννου τόνισε πως η Εταιρεία θα έχει νομική μορφή και επιστημονική κατοχύρωση, που θα επιτρέπουν την άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες που θα προκύπτουν, θα αντιμετωπίσει ενιαία και με σχεδιασμό μακράς πνοής την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου, διαφυλάσσοντας παράλληλα την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της Ηπείρου, που την καθιστούν δημοφιλή προορισμό, και θα αποτελεί τον κύριο εκπρόσωπο του τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, χωρίς αυτό να ακυρώνει τις επιμέρους δράσεις. Θα είναι ουσιαστικά η ομπρέλα που θα συνεργάζεται για το σχεδιασμό και την εφαρμογή ειδικών τουριστικών προγραμμάτων, που προωθούν την Ήπειρο ως προορισμό στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κατέληξε.

Από τους εκπροσώπους των φορέων της Ηπείρου, που συμμετείχαν σε αυτή, εκφράστηκε η ομόθυμη πρόθεση να συνδράμουν στην πρωτοβουλία. Μεταξύ άλλων στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκπρόσωποι των Δήμων Ιωαννιτών, Πρέβεζας, Πάργας, Δωδώνης, Κόνιτσας, Πωγωνίου, Β. Τζουμέρκων, Κ. Τζουμέρκων, Σουλίου και Ζίτσας, του Ε.Ο.Τ. Ηπείρου, της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, των Επιμελητηρίων της Ηπείρου, των Ενώσεων Ξενοδόχων και Ενοικιαζομένων Δωματίων, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεχιστεί η διαβούλευση μεταξύ των φορέων και στη συνέχεια θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις από Δήμους και φορείς για τη συμμετοχή και την οικονομική συνδρομή στην Εταιρεία.

Πανελληνιους αγωνες Κωπηλασιας προτιθεται να διοργανωσει ο Ν.Ο.Ι.

Την πρόθεσή του να διοργανώσει Πανελλήνιους αγώνες Κωπηλασίας στην Παμβώτιδα, οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν στο επετειακό πρόγραμμα του Δήμου Ιωαννιτών για τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση της πόλης μας, γνωστοποίησε ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων προς το Δήμο, ανταποκρινόμενος σε σχετικό έγγραφο – πρόσκληση που ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος είχε απευθύνει πρόσφατα στα ερασιτεχνικά σωματεία της πόλης μας.

Στο έγγραφο που απευθύνει ο Ν.Ο.Ι. προς το Δήμο, το οποίο υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Ομίλου κ. Σωτήρη Στάμο και το Γεν. Γραμματέα κ. Αναστάσιο Σκλιβανίτη, σημειώνεται ότι ο Ναυτικός Όμιλος προτίθεται να διοργανώσει αγώνες Κωπηλασίας με τη συμμετοχή 100 δικών του αθλητών και από 100 έως 300 αθλητών από διάφορα σωματεία της χώρας μας. Μάλιστα, ο Ν.Ο.Ι. προτείνει να αναλάβει ως σωματείο την όλη διοργάνωση, χωρίς να απασχολήσει προσωπικό ή κάποιο μέσο του Δήμου, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι οι αγώνες θα τεθούν υπό την αιγίδα του και ο Δήμος θα φροντίσει για τη διήμερη διαμονή και σίτιση των επισκεπτών αθλητών.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι φέτος δεν θα διεξαχθούν αγώνες του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας στην Παμβώτιδα, οπότε η παραπάνω διοργάνωση θα είναι η μοναδική του αθλήματος στην πόλη μας.

Οι Γιαννιωτες γιορτασαν τα 100 χρονια ελευθεριας

Με τη μεγάλη στρατιωτική και μαθητική παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια,  κορυφώθηκαν χθες οι εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.

Στις 21 Φεβρουαρίου του 1913 και ύστερα από σκληρές μάχες και πολύμηνη πολιορκία ο ελληνικός στρατός εισήλθε νικητής στην πόλη ενσωματώνοντας  τα Γιάννενα και το μεγαλύτερο κομμάτι της Ηπείρου στον εθνικό κορμό.

 Κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες και παρουσία πλήθους κόσμου που αψήφησαν τη βροχή και το κρύο κορυφώθηκαν σήμερα στα Γιάννενα οι εκδηλώσεις για τα 100α Ελευθέρια, εκδηλώσεις που τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Την εντυπωσιακή παρέλαση στην οποία συμμετείχαν  τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων,  η Προεδρική φρουρά, επίλεκτες δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, Έφιπποι Μανιάτες, Κρήτες, πολιτιστικοί σύλλογοι και μαθητές σχολείων παρακολούθησε- παρά ρις αντίξοες καιρικές συνθήκες- πλήθος κόσμου. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλογιάννης, ενώ παρέστη και ο υφυπουργός Άμυνας Δημήτρης Ελευσινιώτης.

Ο κ. Παπούλιας στη δήλωση του μετά το πέρας της παρέλασης,  στάθηκε  στην οικονομική κρίση και τις θυσίες του Ελληνικού μιλώντας για την ιστορική αντιστοιχία της περιόδου της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων με το σήμερα και εξέφρασε τη βεβαιότητά ότι  οι Έλληνες θα κερδίσουν και αυτή τη μάχη.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: « η απελευθέρωση των Ιωαννίνων είναι ένας από τους ιστορικούς σταθμούς της νεότερης ελληνικής ιστορίας, καθώς πετύχαμε αυτό που μερικοί  νόμιζαν ακατόρθωτο».

Ο  αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρος Καλογιάννης τόνισε ότι σήμερα, 100 χρόνια μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων και το  θρίαμβο στους βαλκανικούς πολέμους που οδήγησαν σε ανάταση τον Ελληνικό λαό, εκπέμπονται τα  ίδια μηνύματα  αποφασιστικότητας από τους Έλληνες.

Ακολούθως, σε εκδήλωση που έγινε στην Περιφέρεια ο Περιφερειάρχης  Αλέκος προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χαρακτήρισε ξεχωριστή τιμή για την Ήπειρο, τη σύμπτωση της ιστορικής  επετείου των 100 χρόνων με τη θητεία του κ. Παπούλια στο ανώτατο πολιτειακό  αξίωμα.

[via][image]

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Στο επικεντρο το γηπεδικο για τον ΠΑΣ

Επαφές με τις τοπικές αρχές των Ιωαννίνων θα έχει ο Γιώργος Χριστοβασίλης για το θέμα του γηπέδου «Ζωσιμάδες». Ο πρόεδρος του ΠΑΣ Γιάννινα αναζητεί λύση στο θέμα που έχει προκύψει με την έδρα της ομάδας του, καθώς αυτή έχει κριθεί κατάλληλη εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου. Στο γήπεδο «Ζωσιμάδες» θα πρέπει να γίνουν εργασίες στον αγωνιστικό χώρο, ώστε να μπορέσει ο ΠΑΣ Γιάννινα να πάρει άδεια για το πρωτάθλημα της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Ο Χριστοβασίλης ενημέρωσε σχετικά την Super League, ενώ τις προσεχείς ημέρες θα έχει συνάντηση με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων και τον Περιφερειάρχη, ώστε να βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται για τις εργασίες στο γήπεδο των Ιωαννίνων. Στόχος της διοίκησης είναι να πάρει άδεια το γήπεδο και για τη νέα σεζόν και να μη χρειαστεί ο ΠΑΣ Γιάννινα να μετακομίσει σε άλλη πόλη για τους εντός έδρας αγώνες του.

[via]

Στην τελικη φαση οι ερευνες πετρελαιου

Στην τελική φάση περνάει ο διαγωνισμός για τις έρευνες υδρογονανθράκων στα τρία «οικόπεδα» του Πατραϊκού κόλπου, των Ιωαννίνων και του Κατακόλου.

Το νορβηγικό σκάφος Nordic Explorer τελειώνει μέχρι το τέλος του μήνα τις σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης και του Ιονίου Πελάγους, έχοντας κάνει έως τώρα πάνω από το 70% των ερευνών.

Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή του ΥΠΕΚΑ που εποπτεύει τον διαγωνισμό για τα τρία «οικόπεδα» κατέληξε στις εταιρείες που περνούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού. Για την ακρίβεια αποκλείστηκαν τα δύο από τα τέσσερα σχήματα που μετείχαν στα Ιωάννινα. Πρόκειται για την κοινοπραξία «Ελληνικά Πετρέλαια A.E, Edison International SPA, Melrose Resources Plc» και την «Arctic Hunter Energy Inc., K.O. Enterprises Inc.».

Κύκλοι των ΕΛΠΕ σχολιάζουν πως η κοινοπραξία τους αποκλείστηκε για διαδικαστικούς λόγους, ενώ το ενδιαφέρον της φέρεται να είναι εντονότερο για τις έρευνες στον Πατραϊκό Κόλπο. Ετσι συνεχίζουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού:

  • Ιωάννινα: 1. «Energean Oil and Gas, Petra Petroleum, Schlumberger (strategic technical partner)». 2. «Chariot Oil and Gas Limited».
  • Πατραϊκός: 1. Energean Oil and Gas, Trajan Oil and Gas Limited, Schlumberger (strategic technical partner). 2. Ελληνικά Πετρέλαια A.E, Edison International SPA, Melrose Resources Plc.
  • Κατάκολο: 1. Energean Oil and Gas, Trajan Oil and Gas Limited, Schlumberger (strategic technical partner). 2. Grekoil Energy Ventures LTD.
Οι διαδικασίες των διαγωνισμών θα ολοκληρωθούν τον Μάιο.

[via]

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Επετειακη εκδοση γραμματοσημων απο τα ΕΛΤΑ για τα 100 χρονια απο την απελευθερωση των Ιωαννινων

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τιμούν την ένδοξη ιστορία της πατρίδας μας και γιορτάζουν μαζί με τα Ιωάννινα την πολυσήμαντη αυτή επέτειο, με την έκδοση της Αναμνηστικής Σειράς γραμματοσήμων «100 Χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων», την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013, ημέρα της επετείου των 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της πόλης.

Ταυτόχρονα με τη σειρά, τα ΕΛΤΑ εκδίδουν και κυκλοφορούν την ίδια ημέρα:

Ειδικό  Αναμνηστικό Φάκελο με Γραμματόσημο και Μετάλλιο

Έχει παράσταση  σχετική με το θέμα της σειράς και φέρει ένθετο το επετειακό μετάλλιο που εκδόθηκε από τα ΕΛΤΑ και κατασκευάστηκε από το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος.



Συλλεκτικό Λεύκωμα Πολυτελείας

«Εκ θριάμβου δικαίωσις - 100 χρόνια από την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων»

Πρόκειται για Λεύκωμα Πολυτελείας 120 σελίδων, στις οποίες περιγράφεται και αναδεικνύεται η απελευθέρωση των Ιωαννίνων και οι επιχειρήσεις του Ελληνικού Στρατού στην περιοχή της Ηπείρου, κατά τους  Βαλκανικούς πολέμους 1912-1913.

Θα περιλαμβάνει ένα Ειδικό Φιλοτελικό Προϊόν, φυλλαράκι 4 γραμματοσήμων και έναν Ειδικό Αναμνηστικό Εικονογραφημένο Φάκελο, με επικολλημένο γραμματόσημο, σφραγισμένο με ειδική αναμνηστική σφραγίδα.




Το Κεντρικό Ταχυδρομικό Κατάστημα Ιωαννίνων (Μ. Μπότσαρη 1, Ιωάννινα)  θα λειτουργήσει κατ’ εξαίρεση την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013, ημέρα της επετείου,  από τις 11:00 έως τις 14:00, δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να αποκτήσουν τα συλλεκτικά φιλοτελικά αντικείμενα που επιθυμούν με την επετειακή σφραγίδα Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας. 

Την Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013, στις 10:30 στο Κεντρικό Δημαρχείο Ιωαννίνων, θα γίνει η παρουσίαση της σειράς γραμματοσήμων «100 Χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων» από τον Δήμαρχο κ. Φίλιππο Φίλιο και τον ειδικό Σύμβουλο Φιλοτελισμού των ΕΛΤΑ κ. Μωυσή Κωνσταντίνη.

Δυναμικη η συμμετοχη του Ν.Ο.Ι. στο φετινο «Μπιζανιο Δρομο»

Δυναμικό «παρών» έδωσε ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων στον φετινό «Μπιζάνιο Δρόμο», όπως εξάλλου κάνει σε κάθε διοργάνωση δρόμου αποστάσεων που διεξάγεται στην πόλη μας.
Περίπου 80 κωπηλάτες και κωπηλάτριες του Ν.Ο.Ι. έτρεξαν  στις κατηγορίες των μαθητών Γυμνασίων (2.000 μέτρα), των μαθητών Λυκείων (3.000 μέτρα), ενώ μεγάλη ήταν η εκπροσώπηση του Ομίλου  και στη διαδρομή των 11.300 μέτρων. Σ’ αυτό τον τελευταίο αγώνα αρχηγός της ομάδας του Ν.Ο.Ι. ήταν ο επικεφαλής προπονητής του Ομίλου κ. Θύμιος Βλάχος. Μαζί με τους αθλητές έτρεξαν επίσης οι Θωμάς Βαρδάκας και Φώτης Λιόντος.

Όσον αφορά τον αγωνιστικό τομέα, οι αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων απέδειξαν ότι δεν είναι καλοί μόνο στο… κουπί, καταγράφοντας διακρίσεις σ’ όλες τις διαδρομές στις οποίες συμμετείχαν! Συγκεκριμένα, στα 2.000 μ. αγοριών την πρώτη θέση κατέλαβε ο Γεώργιος Βασιλείου και τη δεύτερη θέση ο Βασίλειος Νάσιος. Στα 2.000 μ. κοριτσιών η Βιβή Παίδαρου κατέλαβε την τρίτη θέση. Στα 3.000 μ. αγοριών ο Στέφανος Ντούσκος πήρε την δεύτερη και ο Ιωάννης Παπαδιώτης την τρίτη θέση, ενώ στην αντίστοιχη κατηγορία των κοριτσιών η Ξανθή Κολτσίδα πήρε την δεύτερη θέση. Τέλος, στα 11.300 μ. ο Αποστόλης Λαμπρίδης κατέλαβε την 18η θέση της γενικής κατάταξης (ανδρών – γυναικών), ενώ η Ελένη Διαμάντη κατέκτησε την τρίτη θέση στην γενική κατάταξη των γυναικών.

Μετά το τέλος των αγώνων ο κ. Θύμιος Βλάχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επιδόσεις των αθλητών του Ν.Ο.Ι., επισημαίνοντας παράλληλα ότι σε τέτοιου είδους διοργανώσεις εκείνο που μετράει πάνω απ’ όλα είναι η χαρά της συμμετοχής.

Διακοπη χωματουργικων εργασιων κατασκευης στιβου θαλασσιου σκι στον υγροτοπο Αμφιθεας

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων χαιρετίζει την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας να ζητήσει την διακοπή των χωματουργικών εργασιών για την κατασκευή στίβου θαλάσσιου σκι στον καλαμιώνα Αμφιθέας οι οποίες εκτελούνται από τον Δήμο Ιωαννιτών χωρίς τεχνική μελέτη, απαιτούμενες άδειες και περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Το υπ. αρ. πρ. 6537/280/11.02.2013 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης επιβεβαιώνει το βάσιμο της καταγγελίας του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας [1] και καταρρίπτει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τους ισχυρισμούς Δήμου Ιωαννιτών και Περιφέρειας Ηπείρου περί μη απαίτησης αδειοδότησης.
Η αναφορά σε χωματουργικές εργασίες διαψεύδει επίσης όσους, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, αναφέρονταν αρχικά σε «εκπαίδευση του χειριστή», επέμεναν αργότερα ότι οι εργασίες αφορούν κοπή ή διαχείριση καλαμιών, κάτι που αναιρέθηκε στις μετέπειτα δημόσιες δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ, όπου τελικά αποδείχθηκε ότι πρόκειται για έργα δημιουργίας στίβου θαλάσσιου σκι. Οι εκσκαφές και η απόθεση των προϊόντων εκσκαφής είναι σήμερα έκδηλες τόσο στις συνημμένες φωτογραφίες όσο και στο συνημμένο video [2]. Η ανήκουστη και συστηματική προσπάθεια των τελευταίων εβδομάδων συσκότισης των πολιτών και η προσπάθεια παράκαμψης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από τον Δήμο Ιωαννιτών και την Περιφέρεια Ηπείρου πρέπει να σταματήσει άμεσα, ενώ κάθε ανάλογη πρακτική που εκθέτει την χώρα μας διεθνώς θα πρέπει επιτέλους να αποτελέσει παρελθόν.
Καλούμε λοιπόν, έστω την ύστατη στιγμή, όλους τους εμπλεκόμενους να αναλάβουν τις θεσμικές ευθύνες τους, να σταματήσουν την καταστροφή του καλαμιώνα και να προβούν στην αποκατάσταση της βλάβης στο οικοσύστημα.
Για τον
Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων
Ο Πρόεδρος
Κων/νος Σακκάς

[1]  http://www.ecoioannina.gr/wp-content/uploads/2013/01/2013_01_28-kataggelia-kalamwnas.pdf
[2] http://www.youtube.com/watch?v=pX_pdb_i2jA

Αναβιωση της αθλητικης διοργανωσης «Μπιζανιος Δρομος»

Γιορτή του αθλητισμού, αφιερωμένη στα 100 χρόνια της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, ο Μπιζάνιος Δρόμος 2013, πραγματοποιήθηκε για 2η χρονιά, χθες στην πρωτεύουσα της Ηπείρου με τη συμμετοχή 1.300 αθλητών κάθε ηλικίας. Μαθητές δημοτικού, γυμνασίου αλλά και πολλοί ηλικιωμένοι έτρεξαν 11,7 χιλιόμετρα, τη διαδρομή από το Μπιζάνι έως το κέντρο των Ιωαννίνων.

Η διοργάνωση αναβίωσε πέρυσι για πρώτη φορά, σαράντα χρόνια μετά τη διακοπή της.

Ο δήμαρχος της πόλης Φίλιππος Φίλιος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ευχαρίστησε τις εθελοντικές ομάδες για την σπουδαία βοήθεια που προσέφεραν στη διοργάνωση.

Ο κ. Φίλιος δήλωσε, ότι «αυτόν τον πραγματικά λαϊκό αθλητισμό έχει ανάγκη η κοινωνία και η νεολαία». Αυτή η ιδέα τόνισε, «θα συνεχιστεί κάθε χρόνο για ένα μεγάλο Μπιζάνιο Δρόμο».

Ο Μπιζάνιος Δρόμος κρατά ζωντανή την παράδοση και έχει ιδιαίτερο συμβολισμό για τα Ιωάννινα, καθώς το μήνυμα της απελευθέρωσης είχε μεταφέρει από τα οχυρά του Μπιζανίου στην πόλη, ένας δρομέας πριν από έναν αιώνα.

[via]

Τραγικο θανατο απο ηλεκτροπληξια ενω ψαρευε

Τραγικό θάνατο κατά τη διάρκεια ψαρέματος στον ποταμό Αώο στη θέση Μπουραζάνι της Κόνιτσας βρήκε 39χρονος οικοδόμος από τα Ιωάννινα, ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις κτυπήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα ενώ ψάρευε πέστροφες.

Ο άτυχος άνδρας πήγε για ψάρεμα στον ποταμό με καλάμι και βρέθηκε νεκρός από φίλο του στην κοίτη του ποταμού, με έγκαυμα στο χέρι κάτω από ηλεκτροφόρα καλώδια κολόνας.

[via]

Θεατρικη - Μουσικοχορευτικη εκδηλωση "Εις τ'αρδια παντοτες εγλεντουσαμεν"

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της συνοικίας ΛΟΥΤΣΑΣ του Δ. Ιωαννιτών, παρουσιάζει το Σάββατο  23 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 20.30 στην αίθουσα “ Β. Πυρσινέλλας ”  του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών την θεατρική – μουσικοχορευτική εκδήλωση « Εις τ΄ αρδιά πάντοτες εγλεντούσαμεν », αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων.

“Με οδηγό τη λαϊκή μας παράδοση επιχειρείται μια πρωτότυπη  ανάγνωση της ιστορίας της ελληνικής επανάστασης και των αγώνων των ελλήνων για ανεξαρτησία. Οι σκηνές της παράστασης μας μιλούν για τις αξίες που καθόρισαν τους αγώνες των Ελλήνων και αφορούν την ελπίδα για ελευθερία και την απογοήτευση, τη θυσία και την προδοσία, τον φίλο και τον εχθρό, την πίστη και την αλλαξοπιστία, τις έριδες και το μόνοιασμα, το «εγώ» και το «εμείς». Ο λαϊκός λόγος, τα ιστορικά – κλέφτικα τραγούδια και η χορευτική τους απόδοση, ξεδιπλώνουν τον ηρωισμό των αγωνιστών, τις επιταγές και τις προσδοκίες ενός λαού που πορεύτηκε με τα κατορθώματα τους. Οι σκηνές και τα νοήματά τους δεν ανακαλούν απλά τη μνήμη μιας επανάστασης, αλλά συνδέουν τις έννοιες με τις συμβολικές χορευτικές αναπαραστάσεις δίνοντας αφορμή για διδαχή, αναστοχασμό αλλά και ψυχαγωγία.”

Η εκδήλωση οργανώθηκε και παρουσιάζεται από τους χορευτές και τις χορεύτριες του Πολιτιστικού Συλλόγου “Η Λούτσα”, τραγουδούν η Κεχαγιόγλου Χρυσούλα, η Κατερίνα Κωνσταντίνου, η Ελένη Μπούτσικου, ο Γιώργος Πατσούρας και η χορωδία του Συλλόγου, παίζουν οι μουσικοί Αλέξανδρος Λιοκάτης (κλαρίνο), Φώτης Καραμπάς (βιολί), Γιάννης Λίτος (ακορντεόν), Φώτης Παπαζήκος (λαούτο), και Πουλχερία Τσαβδάρη (κρουστά) και συμμετέχουν ερασιτέχνης καραγκιοζοπαίκτης και ο Χορευτικός Όμιλος Χουλιαράδων . 

Σενάριο – καλλιτεχνική επιμέλεια – διδασκαλία χορών,  Βασίλης Ράπτης .
Συνδιοργάνωση Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών
Τιμή εισιτηρίου  5 € .

Το Λαθος...

Ο Αντώνης Σαμαράκης όταν έγραφε  ότι …στο Καθεστώς που χωρίζει τους ανθρώπους σ' εκείνους που είναι μαζί του και σ' εκείνους που δεν είναι, υπάρχει ένα κρίσιμο, ένα μοιραίο λάθος… είχε κατά νου του  κρίνοντας πάντα από τα πεπραγμένα της ζωής του το ταξικό  πεπρωμένο του ανθρώπου.
Ο υποφαινόμενος και ελάχιστος σε σχέση με τον προαναφερθέντα  σκιαγραφεί και  αναφέρεται … στην σημερινή τραγική Ελληνική  πραγματικότητα  η οποία οδήγησε το κοινωνικό σώμα σε πλήρη αποσύνθεση οδηγώντας χιλιάδες πολίτες σε αυτοχειρία  εξ αιτίας ενός  κρίσιμου ακούσιου  και μοιραίου λάθους…έχοντας κατά νου του το λάθος σε πολλαπλασιαστή οικονομικής πρόβλεψης η του πολλαπλασιαστή στις αυτοκτονίες…

«Το λάθος» του Αντώνη Σαμαράκη αγγίζει το πρόβλημα της ψυχολογίας τρόμου του ατόμου την οποία χρησιμοποιεί ως εργαλείο το  εκάστοτε καθεστώς επιχειρώντας βάναυσα να το  εξουθενώσει  και να το μετατρέψει άβουλο και  χωρίς πεποίθηση, έτοιμο  να ενταχθεί ως απλό νούμερο-μονάδα  στην επιχειρούμενη δόλια πράξη-εξόντωση -αλλοτρίωση.

Το λάθος του ΔΝΤ δηλαδή ο  λάθος πολλαπλασιαστής δεν είναι αφηρημένη έννοια αλλά είναι ένα εργαλείο συγκεκριμένο προγραμματισμού της υποβάθμισης και της υποτίμησης των οικονομιών και κατ’ επέκταση των κοινωνιών όταν οι «οικονομικοί εγκέφαλοι» των χωρών αυτών προσφεύγουν σε αυτό για αναζήτηση οικονομικής βοήθειας.

Είναι περιττό, ανώφελο, ανόητο, και κουραστικό να επιχειρήσει κάποιος αυτές τις « ιδιαίτερες μέρες»να γράψει με σκοπό να «μορφώσει» η να ενημερώσει για αυτά που συμβαίνουν. Φαντάζει στο σύνολό της η πληροφόρηση «συμφωνημένη» σήμερα, και είναι σε όλους σχεδόν προκλητικά αδιάφορες μυριάδες τοποθετήσεις  καθότι περιγράφουν  τα ίδια και τα ίδια… και πάλι από την αρχή.
Είναι πιθανό και για το μέσο που απευθύνεται αυτή η αναφορά να είναι αδιάφορη και να μην τύχει δημοσίευσης, είναι πιθανό όμως αγαπητέ μου αναγνώστη αυτές οι «σκόρπιες σκέψεις» και απόψεις, να προκαλέσουν ένα ελάχιστο  ατομικό προβληματισμό, για ότι συμβαίνει πολύ κοντά μας…
Τι συμβαίνει κυρίως με την απρόσμενη κατάσταση του «νεόπτωχου» αλλά και την ανασφαλή θέση του «νεόπλουτου» που ως τέτοιος δυσκολεύεται να αντιληφθεί και να προσαρμοστεί στην νέα πραγματικότητα, τι συμβαίνει πολύ περισσότερο με τον εν δυνάμει  αυτοχειριάζομενο...

Τι δεν καταλαβαίνουν σήμερα και εκπλήσσονται οι υποκριτές και οι φαρισαίοι, του πολιτικού σκηνικού και όχι μόνο, η τι δεν θέλουν να καταλάβουν η τέλος τι δεν μπορούν να καταλάβουν, και γελοιοποιούνται διεθνώς επώνυμοι οικονομολόγοι όταν αυτό προτείνονται για την πολιτική σκηνή με την σιγουριά  του δημοσίου υπαλλήλου  ότι γνωρίζουν να σχεδιάζουν μακροοικονομικά  και μακροπρόθεσμα αλλά οι σχεδιασμοί τους να γεννούν φτώχια και αυτοχειρίες βραχυπρόθεσμα στην μικροοικονομία;

Αναφέρομαι σε όσους  χειρίστηκαν ως υπεύθυνα πολιτικά πρόσωπα  το πρόγραμμα  δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, χωρίς να δύνανται  οι περισσότεροι εξ αυτών να συντάξουν ισολογισμό περιπτέρου.

Ναι αγαπητέ Αναγνώστη, το λάθος του πολλαπλασιαστή είναι λάθος εσκεμμένο, είναι λάθος με την έννοια ότι το ΔΝΤ δεν αποτελεί εκκλησία να ρίχνει όποιος θέλει ότι οβολό επιθυμεί, αλλά είναι ο  σύγχρονος διεθνής τραπεζικός  εγκληματίας, και ως διεθνής οργανισμός δανείζει τα κράτη αλλά ως εγκληματίας δημιουργεί Γουατεμάλες και Ελλάδες σαν την σημερινή την δική μας Ελλάδα. 

Οι συγκεκριμένες γραμμές γράφονται  από  απογοήτευση αλλά και αηδία συνάμα, καθότι ο πόνος, η πείνα και ο θάνατος ,για τον υγιή τον χορτάτο και τον ζωντανό δεν μπορούν να κατανοηθούν αλλά ερμηνεύονται και αναλύονται με φιλολογική φλυαρία και ανυπέρβλητο θράσος, ακόμη και σήμερα ,που περισσεύουν όλα τους.

Ως αναγνώστης και απλός άνθρωπος που ζω αυτήν την ανυπέρβλητα οικτρή  πραγματικότητα, δεν επιθυμώ και αρνούμαι να  παρακολουθήσω την μισθωμένη πληροφόρηση αλλά και την ανούσια πια κατευθυνόμενη και εν πολλοίς πληρωμένη  αρθογραφία , η οποία περιγράφει και αντιγράφει χωρίς κανένα πια «ανθρώπινο» σημείο αναφοράς.

 Όταν συνάνθρωπε, ο άνθρωπος χάνει και την τελευταία του ελπίδα για ζωή εξ αιτίας ενός  λάθους  ασθενεί από κατάθλιψη, και  τότε γεννώνται και οι σκέψεις για αυτοχειρία, όταν δηλαδή δεν μπορεί να εξασφαλίσει πλέον τα προς το ζην  τότε τα ανθρώπινα στεγανά διαρρηγνύονται, και πιθανότατα  οδηγείται στην σκέψη της αυτοκτονίας, ως λύτρωση.

Όταν λοιπόν αυτή η κατάσταση οδηγεί καθημερινά στο θάνατο και ομολογείται από εκείνους που συνέβαλαν στην διαμόρφωσή της ότι πρόκειται περί λάθους βασικής παραμέτρου στον προσδιορισμό της , ομολογείται δε κυνικά και ξεδιάντροπα, τότε μάλλον οδηγούμαστε σε νέες μορφές κοινωνικής πραγματικότητας, και οργάνωσης.

Τέτοια πραγματικότητα βιώνει η Ελλάδα σήμερα, όταν το δίκαιο του νηστικού το υπερασπίζεται αν όχι ο ίδιος χορτάτος πολιτικός ο αντ’ αυτού περίπου χορτάτος δημοσιογράφος.

Η επικοινωνιακά προβοκατόρικη δε αναφορά στην δύναμη του λαού γενικώς να αντέξει και να ξεπεράσει την ανείπωτη κατάσταση, αποτελεί σήμερα έναν ψεύτικο θεατρινισμό, αγγίζοντας τα όρια του παραλογισμού, αφού δεν εξηγείται το πώς θα γίνει αυτό, αλλά γίνεται επίκληση του λάθους για την δικαιολόγηση της .

Η επίκληση  δε της γενικής ευθύνης και η ανίχνευση μέσα σε αυτή της προσωπικής ενοχής  για την ανεργία, την φτώχεια, την μιζέρια, είναι έννοιες για τις οποίες ο πολίτης πρέπει να πειστεί ότι έχει όχι μόνο μερίδιο ευθύνης αλλά ενοχής και προσωπικού λάθους,  αποτελεί κατά την άποψή μου προβοκατόρικη προσπάθεια, η οποία βρίσκει συμμάχους σε όλο το φάσμα της πολιτικής θρησκευτικής, κοινωνικής , δημοσιογραφικής και όχι μόνο διάστασης στην χώρα μας.

Προσωπική ενοχή αγαπητέ μου συμπολίτη, για το γεγονός του ότι ο διπλανός μας έχει καταστεί ήδη «ληξιπρόθεσμος» σε υποχρεώσεις και καταστάσεις της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας.

Προσωπική ενοχή για το σημερινό status quo που μας προέκυψε από συγκεκριμένους χειρισμούς συγκεκριμένων ανθρώπων της πολιτικής και όχι μόνο, ενώ οι ίδιοι συνεχίζουν να εκλαμβάνουν την προσωπική τους παρέμβαση ως ελπίδα για την πατρίδα ,ακόμη και τώρα που ομολογείται και εκ των ιδίων όχι ότι δεν διάβασαν αλλά μάλλον δεν κατάλαβαν η έκαναν ότι δεν κατάλαβαν και αυτό είναι πατριωτικά καταδικαστέο.

του Χρήστου Παπαδημητρίου -- Κοινωνιολόγου - Οικονομολόγου

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

ΠΑΣ Γιαννινα - Πανθρακικος 0-0 για την 22η Αγων. της Super League

Ο ΠΑΣ πλήρωσε την απουσία του Ντε Βινσέντι και ο Πανθρακικός λίγο έλειψε να φύγει νικητής από τους Ζωσιμάδες, αλλά ο Φεγκρούς κράτησε στα δύσκολα, με συνέπεια το 0-0 να σφραγίσει τις προσπάθειες των δύο ομάδων.

Ο Ντε Βινσέντι αρρώστησε και τελευταία στιγμή έμεινε εκτός ενδεκάδας και αποστολής του ΠΑΣ, γεγονός που στοίχισε στους Γιαννιώτες αφού δεν είχαν τον "εγκέφαλό" τους και απείλησαν ελάχιστα τον Πανθρακικό, ο οποίος στάθηκε καλύτερα στους Ζωσιμάδες έχοντας ευκαιρίες για να σκοράρει και να φύγει με το τρίποντο από την πρωτεύουσα της Ηπείρου.

Οι Θρακιώτες έφτασαν κοντά στο γκολ στο 33' με τον Βαϊρουά να βγάζει εξαιρετική μπαλιά για τον Μουνάφο, ο τελευταίος μπήκε στην περιοχή έκανε το σουτ, ωστόσο η μπάλα πέρασε λίγα μέτρα αουτ από την εστία του Ταμπάση.

Στο 50' είχαμε αναγκαστική αλλαγή για τον ΠΑΣ με τον Φεγκρούς να παίρνει την θέση του Ταμπάση, που αντιμετώπισε κατά πάσα πιθανότητα ένα πρόβλημα με τα μάτια, όπως και στην αναμέτρηση του Κυπέλλου με τον Φωστήρα στην Καλλιθέα.

Ο Πανθρακικός έχασε τεράστια ευκαιρία στο 71ο λεπτό, όταν ο Τζάνης εκτέλεσε το φάουλ, ο Σερφά πήρε την κεφαλιά, η μπάλα κατέληξε στον Παπαδόπουλο, ο οποίος από πλάγια θέση έκανε το σουτ, αλλά ο Φεγκρούς, απέκρουσε σωτήρια με τα πόδια διατηρώντας το 0-0.

[via]

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Δημοτικος Λαχανοκηπος και στα Γιαννινα απο τον ΟΚΠΑΠΑ

Μία νέα δράση που έχει αναπτυχθεί ήδη σε άλλες περιοχές της χώρας και τυγχάνει θερμής αποδοχής από τους πολίτες, θα λάβει σύντομα σάρκα κι οστά και στα Γιάννινα. Πρόκειται για το Δημοτικό Λαχανόκηπο τον οποίο σύντομα θα δημιουργήσει και θα υλοποιήσει ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων κατά τη χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση αποφάσισε την παραχώρησε 33 στρεμμάτων στη θέση Βοϊδολίβαδο προκειμένου ο ΟΚΠΑΠΑ να δημιουργήσει τον Δημοτικό Λαχανόκηπο.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππος Τσουμάνης από τη δράση αυτή θα ωφεληθούν τριακόσιες οικογένειες της πόλης των Ιωαννίνων.

Ο χώρος θα διαμορφωθεί  κατάλληλα έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να καλλιεργήσουν δωρεάν τα δικά τους λαχανικά και φρούτα υπό την καθοδήγηση γεωπόνων ώστε έτσι να έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν μέρος των αναγκών ενός νοικοκυριού.

Ο Δημοτικός Λαχανόκηπος θα απευθύνεται σε άπορους, χαμηλοσυνταξιούχους, άτομα χαμηλού εισοδήματος και πολύτεκνους δημότες στους οποίους θα παραχωρηθεί έκταση 70 έως 80 τετραγωνικά μέτρα  για την Βιολογική Καλλιέργεια οπωροκηπευτικών.

Με την δημιουργία του Δημοτικού Λαχανόκηπου, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσουμάνης τα οφέλη είναι πολλαπλά. Συγκεκριμένα θα δίνεται η δυνατότητα στον δημότη να παράγει αγνά βιολογικά προϊόντα και  να ελαφρύνει τον οικογενειακό του προϋπολογισμό. Επίσης, θα μπορεί να απασχολείται σε δημιουργικές δραστηριότητες και να έρχεται σε επαφή με την φύση, βελτιώνοντας  έτσι την ποιότητα της ζωής του. Συγχρόνως, θα δίνει το 10% της παραγωγής του  για να ενισχύσει το Δημοτικό Κατάστημα Αλληλεγγύης.

Η θέση του Δημοτικού Λαχανόκηπου είναι σε σημείο προσβάσιμο από την πόλη  και θα λειτουργήσει με προσωπικό που θα προσληφθεί μέσα από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα.

Στην τελικη ευθεια η αναπλαση του Περαματος

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαδικασίες για την έναρξη του μεγάλου έργου ανάπλασης του παραλιμνίου χώρου στο Πέραμα μετά την προέγκριση της σύμβασης με τον ανάδοχο. Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» του Υπουργείου Υποδομών, η δημοπράτησή του έγινε από τον ΕΟΤ και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στο 1,2 εκατομμύρια ευρώ.

«Η υλοποίηση του έργου αυτού αποτελεί τη δικαίωση μιας μεγάλης προσπάθειας που έγινε από το πολιτικό και το υπηρεσιακό δυναμικό του Δήμου Ιωαννιτών ώστε να ξεπεραστούν προβλήματα και ουσιαστικά να επανασχεδιαστεί έτσι ώστε να διασφαλίζει πλήρως το λιμναίο οικοσύστημα και να αναβαθμίζει την περιοχή. Πρόκειται για μία παρέμβαση μείζονος σημασίας που θα δημιουργήσει μια νέα, μεγάλη ζώνη αναψυχής και δραστηριοτήτων και θα αποδώσει στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής αλλά και τους τουρίστες ένα τμήμα της παραλιμνίου με υψηλή αισθητική», σημείωσε σε δηλώσεις του ο Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Γκόγκος.

Τα έργα που πρόκειται να γίνουν σύμφωνα με τη μελέτη είναι τα εξής:

1.        Ανακαίνιση του κτιρίου υποδοχής και των WC. Αναλυτικά, αντικατάσταση στέγης, μερική αποκατάσταση τμημάτων περιμετρικής τοιχοποιίας, νέα διαρρύθμιση εσωτερικών πλινθοδομών, νέα δάπεδα, νέες Η/Μ εγκαταστάσεις, εξοπλισμός χώρων υγιεινής, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου. 

2.        Κατασκευή γηπέδων, και πιο συγκεκριμένα  γήπεδο αντισφαίρισης, γήπεδο καλαθοσφαίρισης, πίστα skatepark. Σε όλα τα γήπεδα τοποθετούνται φωτισμοί, περιφράξεις και όλες οι απαιτούμενες Η/Μ, υδραυλικές και αποχετευτικές εγκαταστάσεις.

3.        Παιδική χαρά, πολλαπλή κατασκευή αναρρίχησης και τσουλίθρας, κατασκευή παιχνιδιού και αναρρίχησης.

4.        Κατασκευή τριών ξύλινων οικίσκων. Οι οικίσκοι κατασκευάζονται από εξωτερική ξύλινη τοιχοποιία. Εξωτερικά των οικίσκων υπάρχει ξύλινη πέργκολα με κάλυψη από καλάμια.

5.        Ξύλινες κατασκευές για ενημέρωση και εκπαίδευση.

6.        Παρατηρητήριο.

7.        Χώρος στάθμευσης.

8.        Διαμόρφωση κενού χώρου πλατείας.

9.        Χώροι στάσεις – ξεκούρασης – αναψυχής.

Το Δημοτικο Συμβουλιο για τις αντικειμενικες αξιες

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, στη συνεδρίασή του της 13ης Φεβρουαρίου 2013 συζήτησε με την διαδικασία του κατεπείγοντος το σοβαρό θέμα των υψηλών αντικειμενικών αξιών ακινήτων στο Δήμο Ιωαννιτών, τις σοβαρές επιπτώσεις τους στην οικονομική κατάσταση του Δήμου, στα νοικοκυριά και στην αγορά ακινήτων, καθώς και την επιτακτική ανάγκη μείωσής τους.

Αφού έλαβε υπόψη:

-           Την δραματική επιδείνωση όλων των δεικτών για την αγορά ακινήτων, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, της Τράπεζας της Ελλάδος και της τοπικής αγοράς (Δείκτες τιμών, συναλλαγών ακινήτων, χρηματοδότησης, κ.λπ).

-           Την πρωτοφανή πτώση του όγκου της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας στην Ήπειρο, κατά 43% στην περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2012, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του έτους 2011.

-           Την αδυναμία των δημοτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τον Δήμο, οι οποίες σχετίζονται με ακίνητα και προσδιορίζονται με βάση την αντικειμενική τους αξία (εισφορές σε χρήμα, αποζημιώσεις λόγω προσκύρωσης κ.λπ).

-           Το υψηλό οικονομικό κόστος για το Δήμο σε περιπτώσεις αποζημίωσης κατόχων ακινήτων, για τον προσδιορισμό των οποίων λαμβάνεται υπόψη και η αντικειμενική αξία ακινήτων.

-           Σειρά αιτημάτων συμπολιτών, συλλόγων κατοίκων, οργανώσεων ιδιοκτητών ακινήτων και άλλων φορέων για παρέμβαση του Δήμου προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να μειωθούν σημαντικά οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων.

Αποφάσισε ομόφωνα

1.        Θεωρεί ότι οι ισχύουσες αντικειμενικές αξίες ακινήτων στη γεωγραφική περιοχή του Δήμου Ιωαννιτών είναι υπερβολικά υψηλές και εξωπραγματικές.

2.        Εκτιμά ότι η διατήρησή τους στα σημερινά επίπεδα επιδεινώνει περεταίρω κάθε δραστηριότητα και κάθε οικονομικό δείκτη που σχετίζεται με την αγορά ακινήτων και την οικοδομική δραστηριότητα, όπως οι τιμές ακινήτων, οι αγοραπωλησίες, το κόστος κατασκευής, η απασχόληση, κ.λπ.

3.        Καταθέτει προς την Κυβέρνηση και σε κάθε αρμόδια Αρχή τις ακόλουθες προτάσεις:

- Άμεση γενική μείωση των τιμών ζώνης κατά 40%.

- Κατάργηση του συντελεστή εμπορικότητας, δεδομένου ότι στη σημερινή συγκυρία της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης η εμπορικότητα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Εάν κριθεί ότι δεν είναι δυνατή η κατάργηση του συντελεστή εμπορικότητας, προτείνεται ως ισοδύναμο μέτρο η μείωση του υπέρ την μονάδα συντελεστή κατά 50%.

- Αύξηση των μειωτικών συντελεστών παλαιότητας .



-Αξιολογεί ότι η υιοθέτηση των ανωτέρω προτάσεων θα έχει ως αποτέλεσμα την εκλογίκευση των φόρων κατοχής ακινήτων σε επίπεδα ανεκτά και εξυπηρετήσιμα από τους πολίτες , την επανεκκίνηση  της οικοδομικής δραστηριότητας και γενικότερα της αγοράς ακινήτων, όπως συνέβη και σε παρόμοια κρίση του έτους 1993. Εξαιρετικά θετική θα είναι η επίδραση και στα οικονομικά του Δήμου μας για τους λόγους που προαναφέρθηκαν στο ιστορικό του παρόντος ψηφίσματος.

Ενοχοι οι κατηγορουμενοι για την απαγωγη της κορης του πρωην δημαρχου

Ένοχους έκρινε το τριμελές Εφετείο Ιωαννίνων τους τρεις κατηγορούμενους για την απαγωγή της κόρης του πρώην Δημάρχου Ιωαννίνων, Νίκου Γκόντα, Σοφίας.

Η ποινή για τον ένα από τους κατηγορουμένους είναι 22 χρόνια κατά συγχώνευση, ενώ για τους άλλους δύο οι ποινές που επιβλήθηκαν είναι 19 χρόνια και τέσσερις μήνες φυλάκισης επίσης κατά συγχώνευση. Σε 4 μήνες φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκαν οι δύο γυναίκες, μητέρα και σύζυγο του ενός εκ των κατηγορουμένων.

[via]

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Προσφυγη για την απογραφη του Δημου Ιωαννιτων

Το θέμα της καθυστέρησης στην εφαρμογή των νέων στοιχείων της απογραφής του 2011 αναδείχθηκε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων. Μάλιστα ο Δήμος Ιωαννιτών, μαζί με άλλους Δήμους της χώρας, είναι έτοιμος να προσφύγει δικαστικά, καθώς οι απώλειες πόρων είναι τεράστιων.
Όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος οι απώλειες αυτές υπολογίζονται στα 3,4 εκατομμύρια ετησίως.
Τα στοιχεία της απογραφής, τα οποία καθορίζουν τη χρηματοδότηση του Δήμου από την τακτική επιχορήγηση, έπρεπε να είχαν τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο ένα χρόνο μετά τη διενέργειά της, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2012.
Με βάση αυτά ο πληθυσμός του Δήμου Ιωαννιτών ξεπερνά τις 112 χιλιάδες και ο Δήμος κατατάσσεται στους πολύ μεγάλους της χώρας.
«Σε επικοινωνία που είχα με άλλους δημάρχους, που οι περιοχές τους έχουν το ίδιο πρόβλημα με μας, μου έκαναν γνωστό ότι έχουν αναθέσει σε νομικούς την υπόθεση ώστε να προχωρήσουν από κοινού σε προσφυγές. Εκτιμώ ότι ως Δημοτικό Συμβούλιο οφείλουμε να διαπιστώσουμε το πρόβλημα, να απαιτήσουμε τα χρήματα που δικαιούται ο Δήμος μας και να προσφύγουμε μαζί με τους άλλους Δήμους», τόνισε ο κ. Φίλιος.

Στις 5 Μαρτιου η δημοπρατηση της Οασης

Στις 5 Μαρτίου θα γίνει η δημοπράτηση του έργου της Όασης όπως έγινε γνωστό στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και χρηματοδοτείται με το ποσό των 2,04 εκατομμυρίων ευρώ.

Το κτίριο της Όασης θα αναστηλωθεί πλήρως ώστε να επαναλειτουργήσει ως παραδοσιακό καφενείο ενώ θα διαμορφωθεί και ο περιβάλλων χώρος.

[via]

Πρωτια στις κατασχεσεις ναρκωτικων η Ηπειρος

Πρωτιά στις κατασχέσεις ναρκωτικών κατέκτησε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ.

Η συνολική ποσότητα είναι υπερδιπλάσια σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2011.

Οι ποσότητες ναρκωτικών που κατασχέθηκαν στην Ήπειρο αντιστοιχούν στο 90% περίπου των ποσοτήτων που έχουν κατασχεθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Συγκεκριμένα από τους 13, 4 τόνους χασίς που κατασχέθηκαν, οι 10,5 κατασχέθηκαν στην Ήπειρο με το Νομό Θεσπρωτίας να κατέχει τα πρωτεία με ποσότητα που αγγίζει σχεδόν τους 6 τόνους.

[via]

Οριστικο τελος για το φυσικο αεριο στην Ηπειρο

Η Ήπειρος μένει εκτός σύνδεσης με το φυσικό αέριο μιας και χθες η Ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε την συμφωνία για την προώθηση του αγωγού ΤΑΡ ο οποίος διασχίζει όλη τη Βόρεια Ελλάδα αλλά μόλις φτάνει στα όρια της Ηπείρου διασχίζει την Αλβανία για να καταλήξει στην Ιταλία.

Η υπογραφή του ΤΑΡ έβαλε οριστικό τέλος στην κατασκευή του ελληνοιταλικού αγωγού φυσικού αερίου ITGI, ο οποίος θα διέσχιζε την Ήπειρο και από τα παράλια της Θεσπρωτίας θα περνούσε στην Ιταλία.

[via]

Διασχιση Οροσειρας Γοργομυλου απο τον Ορειβατικο Συλλογο

Διάσχιση Οροσειράς Γοργόμυλου (1.472μ) (Δ) και πορεία Β και πορεία Α.
Ο ορειβατικός κάνει για πρώτη φορά αυτή την ανάβαση.
Γενικός Αρχηγός: Στέφανος Σκοπούλης
Αναχώρηση 7πμ από Περιφέρεια Ηπείρου.

Πορεία Δ: 8 ώρες. ΔΙΑΣΧΙΣΗ, δεν υπάρχει μονοπάτι: Αμότοπος - Γοργόμυλος (η νότια απόληξη του Ξεροβουνιου, 1472μ) - Μακρύκαμπος - Γεροπλάτανος. Το περασμένο Σάβατο είχε χιόνι από Μακρύκαμπο και πάνω. Αρχηγοί: Στέφανος Σκοπούλης, Γιώργος Μπούτζας. Ρυθμός πάρα πολύ γρήγορος. Απαιτείται απόλυτα καλή φυσική κατάσταση.

Πορεία Β: 8 ώρες. Στο παλιό μονοπάτι: Γεροπλάτανος - Μακρύκαμπος - Γοργόμυλος - Μακρύκαμπος - Γεροπλάτανος. Το περασμένο Σάβατο είχε χιόνι από Μακρύκαμπο και πάνω. Αρχηγοί: Γιάνης Δημολιάτης, Γαρυφαλιά Μπέλου, Μήτσιος Μωραίτης. Ρυθμός μέσος.

Πορεία Α: 6 ώρες. Αγροτικός δρόμος: Γεροπλάτανος - Μακρύκαμπος - Φανερωμένη - Μακρύκαμπος - Γεροπλάτανος. Το περασμένο Σάβατο είχε λίγο χιόνι στο Μακρύκαμπο. Αρχηγοί: Αλίκη Κονιτσιώτη, Γεωργία Σκοπούλη. Ρυθμός αργός.

Εάν οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας και οι διαδρομές θα επανεκτιμηθούν επί τόπου. Εξοπλισμός: ορειβατικά παπούτσια, αντιανεμικό-αδιάβροχο, μπατόν, ρουχισμός κατάλληλος για την εποχή καθώς και δεύτερη αλλαξιά ρούχων, απαραίτητα γκέτες.

Λοιπές οδηγίες: http://www.orivatikos.gr/programs/hiking-rules 

Κατάληξη: Γοργόμυλος (τα δύο καφενεία που βρέθηκαν ανοιχτά έχουν ενημερωθεί). Η απόσταση Γεροπλάτανος-Γοργόμυλος (2 χιλιόμετρα) με το λεωφορείο (ή με τα πόδια)
Επιστροφή 6μμ.

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Προγραμματικη συμφωνια για το εργοστασιο απορριμματων

Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Ηπείρου με τους Αναγκαστικούς Συνδέσμους των τεσσάρων Διαχειριστικών Ενοτήτων της Περιφέρειας για το έργο «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (Α.Σ.Α.) Περιφέρειας Ηπείρου» αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης στη σημερινή συνεδρίασή της.

Της διαδικασίας απείχαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης με το αίτημα της παραπομπής του θέματος, προς συζήτηση, στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη υπογράμμισε πως η διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους αρμόδιους φορείς για το συγκεκριμένο θέμα ήταν ευρεία, πολύμηνη και συνεχόμενη, ώστε να μην υπάρχει άλλο χρονικό περιθώριο καθυστέρησης. «Η αντιπολίτευση είναι συνηθισμένη να λιγοψυχεί. Είστε υπεύθυνοι και υπόλογοι για τις πράξεις σας», σημείωσε.

Στην αποχώρηση των συμβούλων της αντιπολίτευσης από τη συνεδρίαση, αναφέρθηκε και ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ενώ έχουν τελειώσει όλα, ενώ οι, καθ΄ ύλην αρμόδιοι, δήμοι μέσω των ΦΟΣΔΑ έχουν δώσει εντολή να προχωρήσουμε τις διαδικασίες, δυστυχώς οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης φρόντισαν να φύγουν για να μη πάρουν θέση σε αυτό το θέμα, βρίσκοντας την εύκολη δικαιολογία ότι θέλουν αυτό να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με τους ΦΟΣΔΑ, έχουν δώσει το δικαίωμα στην Περιφέρεια και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι, για την ανάπτυξη του τόπου, να προχωρήσουμε το θέμα. Θα προχωρήσουμε και χωρίς την παρουσία τους».

Στην εισήγησή της η πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Τατιάνα Καλογιάννη ανέφερε τα εξής:

Η Περιφερειακή Αρχή της Ηπείρου, συμμορφούμενη με:

    Την Κοινοτική και Εθνική Περιβαλλοντική Νομοθεσία,
    Τον εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Ηπείρου,
    Την νέα οδηγία πλαίσιο 2008/99/ΕΚ, όπως αυτή ενσωματώθηκε πρόσφατα με το Ν. 4042/2012 στο εθνικό δίκαιο,

επιδιώκοντας να καλύψει:

    Τις πασίδηλες ανάγκες για δραστική επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων που προέκυψαν από την έλλειψη συντονισμένου και τεχνικά τεκμηριωμένου σχεδιασμού και έργων στον τομέα της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων

και τέλος:

    και σε πλήρη συνεργασία τόσο με τους Δήμους όσο και με τους ΦΟΔΣΑ της Περιφέρειας,

υλοποιεί, ήδη, έργα σημαντικής σπουδαιότητας στον τομέα της Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων, όπως αποκατάσταση ΧΑΔΑ, κατασκευή ΣΜΑ, ομαλή λειτουργία των ΧΥΤΑ.

Καθοριστικό ρόλο για την επίτευξη της ολοκληρωμένης διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων, θα διαδραματίσει και η σκοπούμενη κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων.

Συνοπτικά και σχετικά είναι απαραίτητο, για μία ακόμη φορά, να επαναδιατυπωθούν τα παρακάτω:

 1.Ανάγκη κατασκευής και λειτουργίας της Μονάδας:

Η κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας θα:

a.Αποτρέψει την επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τους Δήμους για μη συμμόρφωση με την οδηγία πλαίσιο για τα απόβλητα του 2008, αφού δεν θα επιτυγχάνονται οι συμφωνημένοι στόχοι ανακύκλωσης και ανάκτησης υλικών ή/και ενέργειας.

b.Αποτρέψει την επιβολή του ειδικού τέλους ταφής προς στο Πράσινο Ταμείο, το οποίο μαζί με την ταυτόχρονη καταβολή του κόστους ταφής, θα προκαλέσει δυσβάσταχτες οικονομικές υποχρεώσεις στους Δήμους και εν τέλει στους ηπειρώτες πολίτες.

c.Διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην παντελή εξάλειψη του φαινομένου της ύπαρξης και λειτουργίας των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων.

2.Η κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας είναι εφικτή και επιβεβλημένη σήμερα διότι:

a.Η Περιφέρειά μας, έχει κατορθώσει να οργανώσει και να διαθέτει κάθε προκαταρκτική μελέτη και περιβαλλοντική αδειοδότηση, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η κατασκευή του έργου.

b.Η αναβολή για μελλοντικό χρόνο θα επιβαρύνει οικονομικά, αποκλειστικά και μόνο τους Δήμους.

c.Καλύπτονται όλες οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις χρηματοδότησης έργων μέσω Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα.

3.Πλεονεκτήματα ένταξης του έργου στο χρηματοδοτικό πλαίσιο ΣΔΙΤ.

a.Ουσιαστική κατάργηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

b.Αποκλεισμός των έργων (σύμφωνα με τους κανόνες επιλεξιμότητας και διαχείρισης των κοινοτικών πόρων) που παράγουν έσοδα (αφού τα τελικά προϊόντα από ανάκτηση ή η ενέργεια έχουν αξία μεταπώλησης), από τα εξ’ ολοκλήρου (100% του κόστους) συγχρηματοδοτούμενα από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (δηλ. ΕΣΠΑ).

c.Ταυτόχρονη σύνδεση της κατασκευής με τη λειτουργία, αφού με την ίδια σύμβαση θα αναλαμβάνονται και τα δύο με προκαθορισμένους όρους από τον ίδιο ανάδοχο.

d.Ταχεία αποπεράτωση του έργου της κατασκευής και αυτονόητης τήρησης του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης του έργου, αφού η εκκίνηση εσόδων για τον ανάδοχο πραγματοποιείται μετά την παράδοση του έργου σε λειτουργία.

e.Το Δημόσιο (Περιφέρεια & ΦΟΔΣΑ) δεν προμηθεύεται απλώς υποδομές και εξοπλισμό αλλά ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Η σύνδεση της αμοιβής του Αναδόχου με την επίτευξη μετρήσιμων στόχων και με το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών διαμορφώνουν τα κατάλληλα κίνητρα, διασφαλίζοντας έτσι την ομαλή λειτουργικότητα του συστήματος σε βάθος χρόνου.

f.Οι υπερβάσεις κόστους και οι ζημίες, που ενδεχομένως προκύψουν κατά τη διάρκεια της σύμβασης, βαρύνουν πλήρως τον Ιδιώτη Ανάδοχο και όχι το Δημόσιο

g.Οι απαιτούμενες επενδύσεις για την υλοποίηση του έργου διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ υλοποιούνται με συνδυασμό Κοινοτικών και Ιδιωτικών Πόρων.

4.Κόστος για τον πολίτη:

a.Η παράταση του σημερινού καθεστώτος ταφής των απορριμμάτων χωρίς επεξεργασία προκαλεί για τον πολίτη κόστος που εκτιμάται ως ακολούθως:

    Τέλος ταφής σήμερα (ενδεικτικό): 20€/tn
    Τέλος ταφής ανεπεξέργαστων απορριμμάτων

υπέρ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ (νόμος 4042/2012)

από 01.01.2014:                                                                  35€/tn

από 01.01.2019 (κλιμακωτά ανά έτος):                           60€/tn

Συνεπώς, συνολικό κόστος ταφής μη επεξεργασμένων απορριμμάτων:

από 01.01.14:                                                                                   55€/tn

από 01.01.19:                                                                                 80€/tn

b.Η κατασκευή και λειτουργία του Εργοστασίου θα προκαλέσει κόστος για τον πολίτη, που θα τιμολογείται ως «τέλος εισόδου – gate fee», και θα διαμορφωθεί από τον ανάδοχο αφού συνυπολογιστούν δύο παράγοντες:

a.Το ποσοστό χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ (διεκδίκηση από πλευράς Περιφέρειας για μεγαλύτερη από 40% συγχρηματοδότηση).

b.Η τεχνολογική μέθοδος επεξεργασίας που θα επιλεχθεί (πχ υπολειμματικότητα, παραγωγή ενέργειας, κλπ).

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

1.Σήμερα, έχουν, ήδη, υπαχθεί στο Ν.3389/2005 (περί Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα) παρ’ ότι υστερούν σε θέματα αδειοδοτήσεων  ή πληρότητας τεχνικών φακέλων, τα έργα επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων για τις περιοχές: Αττική, Δυτική Μακεδονία, Σέρρες, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Πελοπόννησο και Κέρκυρα, αφού έχουν ήδη εξασφαλίσει την καθοριστική για την οικονομικότητα των προτάσεων θετική άποψη των αντίστοιχων Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων

2.Η Περιφέρειά μας, παρ’ όλο που έχει πλήρως ώριμο τεχνικά το έργο της Μονάδας επιδεικνύει ολιγωρία ως προς την ολοκλήρωση και κατάθεση του φακέλου διεκδίκησης της χρηματοδότησης και προώθησης της κατασκευής και λειτουργίας του έργου, λόγω της καθυστέρησης λήψης απόφασης των Δ.Σ. των ΦΟΔΣΑ.

3.Τα διατιθέμενα κονδύλια είναι περιορισμένα και «Οι καιροί ου μενετοί». Πρέπει να αδράξουμε τις ευκαιρίες, ώστε να μη χάνεται χρόνος.

Τέλος, είμαστε αναγκασμένοι να τονίσουμε τα παρακάτω:

    Οι Δημοτικές αρχές πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν ότι αποτελούν μέρος του προβλήματος, σαν παραγωγοί απορριμμάτων, και δεν δικαιούνται να μη συμμετέχουν με θετική αντίληψη στη λύση του.
    Η κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας αποτελεί μία σωστή, τίμια και συμφέρουσα προς την κοινωνία εξέλιξη.
    Οι απλοί πολίτες πρέπει και γι’ αυτό το θέμα να αποκλείσουν την κινδυνολογία και την κάθε άμετρη ψευδολογία. Η Περιφερειακή Αρχή παρέχει συνεχώς ορθή και επιστημονική ενημέρωση για κάθε θέμα που αφορά το κοινό καλό.
    Το έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων είναι ένας αναγκαίος σταθμός.

Η Αειφόρα Διαχείριση Απορριμμάτων είναι ο στόχος της Περιφερειακής Αρχής. Με συνέπεια θα συνεχίζει: να προγραμματίζει και να υλοποιεί έργα που να εκμηδενίζουν τις υστερήσεις από τα διεθνώς ισχύοντα, και να εξυπηρετεί τη δημόσια υγεία και μία αξιοβίωτη καθημερινότητα».

Εξιχνιαστηκε στυγερη δολοφονια

Η εξαφάνιση και η δολοφονία του 36χρονου οδηγού φορτηγού από τη Θεσσαλονίκη είχε συγκλονίσει πριν 10 μήνες το πανελλήνιο. Ο Αστέριος Γιουβανούδης είχε ξεκινήσει το δρομολόγιο από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό τα Ιωάννινα, τον Μάρτιο του 2012, οπότε και χάθηκαν τα ίχνη του. Ύστερα από έρευνες της Αστυνομίας η σωρός του άτυχου άνδρα είχε εντοπιστεί κοντά στη γέφυρα Αράχθου, πλησίον της Εγνατίας Οδού.

Η αστυνομία μετά από δέκα μήνες περίπου εξιχνίασε τη δολοφονία και συνέλαβε έναν 48χρονο ημεδαπό.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 48χρονος πυροβόλησε τον 36χρονο με υποπολυβόλο τύπου SCORPION στο κεφάλι τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Ο συλληφθείς ομολόγησε και οδηγείται πλέον στη Δικαιοσύνη.

Θύτης και θύμα εργάζονταν σε μεταφορική εταιρεία της Θεσσαλονίκης.

[via]

Ερχεται και παλι κυμα κακοκαιριας

Για εκδήλωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων προειδοποιεί με δελτίο της η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ενημέρωσή της προς τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, η επιδείνωση του καιρού θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή.

Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι έντονες βροχοπτώσεις, ισχυρές καταιγίδες, καθώς και χιόνια στα ορεινά. Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας με έγγραφό της, ενημερώνει και καλεί τους Δήμους της Ηπείρου να είναι σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση  τυχόν προβλημάτων.

[via]

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Παρουσια του Προεδρου της Δημοκρατιας τα Ελευθερια

Με ένα επταήμερο ιδιαίτερων και ξεχωριστών εκδηλώσεων θα τιμηθεί φέτος η επέτειος των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.

Το πρόγραμμα βέβαια θα ξεδιπλώνεται σε όλη τη διάρκεια του έτους, με σημαντικά συνέδρια, επιστημονικές ημερίδες, περιοδικές εκθέσεις αλλά κι άλλες δράσεις που έχουν αποφασιστεί από το Δήμο Ιωαννιτών, το Πνευματικό Κέντρο κι άλλους φορείς της περιοχής.

Τις εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν στις 21 Φεβρουαρίου θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

«Η φετινή επέτειος είναι ορόσημο για τα Γιάννινα. Συμπληρώνονται εκατό χρόνια ελεύθερης ζωής. Εκατό χρόνια από τη θυσία του Μπιζανίου. Ο εορτασμός αυτός θα πρέπει να αποτελέσει για όλους μας την ευκαιρία να αναλογιστούμε όσα έγιναν και να οραματιστούμε τα Γιάννινα του μέλλοντος. Είναι η αφορμή για να ανοίξουμε νέες συνεργασίες και να δρομολογήσουμε συνέργειες. Η επέτειος αυτή γιορτάζεται μέσα σε ένα βαρύ κλίμα το οποίο απορρέει από την οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας. Αυτή η σκληρή πραγματικότητα μας υποχρεώνει να ορίζουμε πλέον ως κυρίαρχη προτεραιότητα την ανάπτυξη δράσεων αλληλεγγύης και στήριξης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Έχουμε υποχρέωση όμως να ατενίζουμε τα επόμενα χρόνια με αισιοδοξία και να δημιουργούμε σήμερα εκείνες τις υποδομές που θα διασφαλίσουν πορεία ανόδου και εξωστρέφειας για τα Γιάννινα», αναφέρει σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.

Ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ υπογράμμισε ότι βασικός στόχος των εκδηλώσεων που θα γίνουν σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς είναι να αναδείξουν ιστορικά γεγονότα αλλά και να καταδείξουν ότι η απελευθέρωση των Ιωαννίνων είναι γεγονός που ξεπερνά κατά πολύ την τοπική εμβέλεια.

«Με το φετινό πρόγραμμα επιχειρούμε να αναδείξουμε αυτή, την ιδιαίτερη και ξεχωριστή σημασία που είχε η απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Για μας αποτελεί μεγάλη τιμή η παρουσία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, όπως και η παρουσίαση των αναμνηστικών γραμματοσήμων για τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Και βέβαια αποτελούν κορυφαία στιγμή στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού έργου του Κώστα Βαρώτσου στην τελετή ονοματοδοσίας της πλατείας του Κάστρου σε πλατεία Μίωνος Μάτσα, τα οποία θα γίνουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», σημείωσε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Μωυσής Ελισάφ.

Προγραμμα εκδηλωσεων για τον εορτασμο της 100ης επετειου απελευθερωσης της πολης

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 100ης επετείου Απελευθέρωσης της Πόλης των Ιωαννίνων.

Μπορείτε να το δείτε αναλυτικά εδώ (pdf αρχείο)

Ερωτηση στην Ευρωπαϊκη Επιτροπη για το θαλασσιο σκι στην Παμβωτιδα απο τους Οικολογους Πρασινους

Το ζήτημα των παράνομων χωματουργικών εργασιών, εκσκαφών και κοπής καλαμώνων για την κατασκευή πίστας θαλασσίου σκι στον υγρότοπο Αμφιθέας στη λίμνη Παμβώτιδα φέρνει με γραπτή ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, Νίκος Χρυσόγελος.

Τα έργα, που κατήγγειλαν στον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος  ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, συνεχίζονται μέχρι και σήμερα χωρίς τεχνική μελέτη και ελλείψει της απαραίτητης περιβαλλοντικής αδειοδότησης, παρότι είναι σε γνώση των αρχών ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Η περιοχή όπου χωροθετείται το έργο ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής Διατήρησης (ΖΕΔ) για τους οικότοπους και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για τα άγρια πουλιά (GR 2130005). Η αξία της περιοχής έγκειται στην παρουσία και την αναπαραγωγή παγκοσμίως απειλούμενων και προστατευόμενων ειδών, όπως η Βαλτόπαπια, ο Ήταυρος, ο Καλαμόκιρκος και το ενδημικό ορθόπτερo Chortippus lacustris. Για την προστασία των ειδών αυτών η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία απαιτεί πρώτα την εκτίμηση και έπειτα την πρόληψη αρνητικών επιπτώσεων στο βιότοπό τους. Παράλληλα προβλέπεται η εκ των προτέρων γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας ο οποίος δυστυχώς παρακάμφθηκε και μάλιστα προβλέπεται να καταργηθεί.

Σημειώνεται ότι για την κατασκευή στίβου σκι, σύμφωνα με τον Ν. 4014/21.09.2011, είναι απαραίτητη η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση μετά από ειδική οικολογική αξιολόγηση. Στην προκειμένη περίπτωση κάτι τέτοιο δεν έχει λάβει χώρα, καθώς οι εργασίες εκτελούνται από τις 22.12.12 χωρίς άδεια, ενώ εκπρόθεσμα ζητήθηκε η άδεια, της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία όμως είναι αναρμόδια αρχή. Παράλληλα, η ενέργεια του Δήμου Ιωαννιτών έρχεται σε αντίθεση με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και το Διαχειριστικό Σχέδιο Λίμνης Παμβώτιδας, όπου είχαν προβλεφθεί ήδη από το 2004 οι καταστροφικές επιπτώσεις του έργου.   

Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε σχετικά:

«Πρόκειται για μια κατάφωρη παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Όχι μόνο τα έργα άρχισαν και συνεχίζονται χωρίς άδεια, αλλά ακόμα και νέα έγγραφα της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του ΥΠΕΚΑ αποδεικνύουν ότι το έργο δεν είναι σύννομο. Αυτή η πρακτική της απροκάλυπτης καταπάτησης της περιβαλλοντικής νομιμότητας από το δήμο Ιωαννιτών, πρέπει να σταματήσει άμεσα. Δεδομένου ότι τοπικά κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να πράξει το αυτονόητο σταματώντας το έργο, είμαι υποχρεωμένος να ζητήσω την άμεση παρέμβαση της Κομισιόν.»

(Ακολουθεί η ερώτηση όπως κατατέθηκε)

Θέμα: «Χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση το έργο στίβου θαλάσσιου σκι στη Λίμνη Παμβώτιδα»

Καταγγελία κατέθεσαν στον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία μετά από επανειλημμένες εκκλήσεις για την παύση των παράνομων χωματουργικών εργασιών, εκσκαφής και κοπής καλαμιώνα για την κατασκευή πίστας θαλασσίου σκι στον υγρότοπο Αμφιθέας που εκτελεί ο Δήμος Ιωαννιτών. Οι περιβαλλοντικοί φορείς ελπίζουν ότι θα αποδοθεί έτσι το περιβαλλοντικό και κοινωνικό δίκαιο.

Το έργο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα χωρίς τεχνική μελέτη και ελλείψει της απαραίτητης περιβαλλοντικής αδειοδότησης , παρότι είναι σε γνώση των αρχών ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος υποβάθμισης του περιβάλλοντος.  

Η περιοχή όπου χωροθετείται το έργο ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής Διατήρησης (ΖΕΔ) για τους οικότοπους και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για τα άγρια πουλιά (GR 2130005). Η αξία της περιοχής έγκειται στην παρουσία και την αναπαραγωγή παγκοσμίως απειλούμενων και προστατευόμενων ειδών, όπως η Βαλτόπαπια, ο Ήταυρος, ο Καλαμόκιρκος και το ενδημικό ορθόπτερo Chortippus lacustris. Για την προστασία των ειδών αυτών η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία απαιτεί πρώτα την εκτίμηση και έπειτα την πρόληψη αρνητικών επιπτώσεων στο βιότοπό τους. Παράλληλα προβλέπεται η εκ των προτέρων γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας ο οποίος δυστυχώς παρακάμφθηκε και μάλιστα προβλέπεται να καταργηθεί.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Αν έχει γνώση από τις ελληνικές αρχές για αυτή τη κατάφορη παραβίαση των Οδηγιών 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 1992, για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, καθώς και 2009/147/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών, στη λίμνη Παμβώτιδα;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για τη προστασία αυτού του πολύ ευαίσθητου οικοσυστήματος και το σταμάτημα του έργου που ενδέχεται να υποβαθμίσει σημαντικά τον υγρότοπο;

[1] http://www.ecoioannina.gr/wp-content/uploads/2013/01/2013_01_28-kataggelia-kalamwnas.pdf

[2] Για την κατασκευή στίβου σκι είναι σύμφωνα με τον Ν. 4014/21.09.2011, απαραίτητη η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση μετά από ειδική οικολογική αξιολόγηση. Τούτο δεν έχει λάβει χώρα, καθώς οι εργασίες εκτελούνται από τις 22.12.12 χωρίς άδεια, ενώ εκπρόθεσμα ζητήθηκε η άδεια αναρμόδιας αρχής, της Περιφέρειας Ηπείρου. Παράλληλα, η ενέργεια του Δήμου Ιωαννιτών έρχεται σε αντίθεση με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και το Διαχειριστικό Σχέδιο Λίμνης Παμβώτιδας, όπου είχαν προβλεφθεί ήδη από το 2004 οι καταστροφικές επιπτώσεις του έργου: πχ. Παράγραφος 6.2. Α «Παρόμοια, η πρόταση δημιουργίας υποδομών πίστας σκι εντός της ζώνης Α1 στην περιοχή της Αμφιθέας θα είναι βλαπτική και καταστροφική για τις ρηχές εκτάσεις της λίμνης εκεί».

Πεντε συλληψεις για κλοπες

Συνελήφθησαν το Σάββατο στα Ιωάννινα πέντε άτομα (τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα), εκ των οποίων δύο Αλβανοί, ηλικίας 36 και 40 ετών, δύο ομογενείς, 49 και 59 ετών, και ένας 40χρονος Έλληνας, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα των διακεκριμένων κλοπών, οπλοκατοχής, κατοχής ναρκωτικών ουσιών και αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος.

Σε αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στην Ελεούσα Ιωαννίνων, εντοπίστηκαν οι τρεις αλλοδαποί άνδρες, ηλικίας 36, 49 και 59 ετών, οι οποίοι επέβαιναν σε δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και ακινητοποιήθηκαν κατά τη διαδικασία μεταφοράς, παράδοσης και παραλαβής κλεμμένου εξωλέμβιου κινητήρα.

Από την έρευνα προέκυψε ότι ο 36χρονος προέβαινε συστηματικά σε διαρρήξεις και κλοπές διαφόρων αντικειμένων και στη συνέχεια εκποιούσε τα κλοπιμαία, είτε ο ίδιος είτε με τη βοήθεια συνεργών του, μεταφέροντάς τα ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην Αλβανία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ότι η 40χρονη αλλοδαπή και ο 40χρονος Έλληνας είχαν αναλάβει την αποδοχή, τη φύλαξη και απόκρυψη των κλοπιμαίων στο σπίτι τους στην Ελεούσα Ιωαννίνων.

Στην κατοχή των δραστών, αλλά σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και στα αυτοκίνητά τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, δύο εξωλέμβιοι κινητήρες που είχαν αφαιρεθεί από βάρκες στην Αμφιθέα Ιωαννίνων, ένας δορυφορικός αποκωδικοποιητής, ένα δορυφορικό πιάτο, μία συσκευή βίντεο και τέσσερα ραδιοκασετόφωνα, κοσμήματα και χρυσαφικά, ένα πολεμικό μαχαίρι, ένα στιλέτο, ένας κόφτης καθώς και διαρρηκτικά εργαλεία (κατσαβίδια, τανάλια κτλ) και μέσα διευκόλυνσης των διαρρήξεων (όπως γάντια για την απόκρυψη των δακτυλικών τους αποτυπωμάτων), μία ρέπλικα περιστρόφου, ένα πτυσσόμενο γκλοπ και μία ξιφολόγχη, ένα δελτίο ταυτότητας για το οποίο είχε δηλωθεί απώλεια στο αστυνομικό τμήμα Πρέβεζας, διάφορα κλειδιά αυτοκινήτων, το χρηματικό ποσό των 423 ευρώ και 4.600 λεκ Αλβανίας, 10 κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

[via]

Εξαρθρωθηκε κυκλωμα εισαγωγης ναρκωτικων

Τέλος στη δράση κυκλώματος εισαγωγής, εμπορίας και διακίνησης κάνναβης από την Αλβανία, έβαλαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας, οι οποίοι προχώρησαν στη σύλληψη τεσσάρων νεαρών Ελλήνων, ενώ αναζητείται αλλοδαπός συνεργός τους.
Και οι πέντε οργάνωσαν την εισαγωγή και διακίνηση μεγάλης ποσότητας κάνναβης από την Αλβανία με σκοπό τη μεταφορά τους στην Αθήνα.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν ένα αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε 29χρονος ημεδαπός στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας κι από τον έλεγχο που έκαναν εντόπισαν 236 κιλά χασίς, τα οποία είχαν παραλάβει νωρίτερα από σημείο κοντά στη Σαγιάδα.

Στη συνέχεια εντοπίστηκε κοντά στο Άκτιο το δεύτερο αυτοκίνητο το οποίο λειτουργούσε ως προπομπός και συνελήφθησαν δύο ακόμη άτομα. Στο κύκλωμα συμμετείχε ένα ακόμη άτομο το οποίο είχε συλληφθεί πριν δύο ημέρες στην Ηγουμενίτσα για παραβίαση δικαστικής απόφασης, ενώ κομβικό ρόλο έχει ένας αλλοδαπός ο οποίος αναζητείται.

[via]

Ημεριδα για την αναπτυξη στον αγροτικο τομεα στον Δημο Δωδωνης

Με πρωτοβουλία του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Δωδώνης και με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου και της Αναπτυξιακής Εταιρείας «Ήπειρος Α.Ε.» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, στο Συνεδριακό Κέντρο της Τοπικής Κοινότητας Κρυφοβού Δωδώνης ημερίδα με αγροτικά θέματα.

Αναλυτικά τα θέματα που θα αναπτυχθούν, είναι τα εξής:
- Νέες επιχειρηματικές προοπτικές αγροτών στον πρωτογενή φυτικό και ζωϊκό τομέα
- Ανάλυση του Αναπτυξιακού Ν. 3908/11 που αφορά τις οικονομικές επιδοτήσεις πρωτογενούς τομέα, μεταποίησης και τουρισμού.
- Διαχείριση κτηνοτροφικής μονάδας αιγοπροβάτων - Υδατοκαλλιέργειες και Ιχθυοκαλλιέργειες.
- Συμβουλευτική ενημέρωση και κατεύθυνση νέων αγροτών στον πρωτογενή τομέα και στα επιδοτούμενα σεμινάρια κατάρτισής τους.

[via] [image]

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Εκδικηση και... πλει οφ ο ΠΑΣ, 1-0 τον Πανιωνιο

Ο ΠΑΣ Γιάννινα πήρε εκδίκηση από τον Πανιώνιο για την ήττα του πρώτου γύρου, επικρατώντας με 1-0 στη Νέα Σμύρνη, στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής της Super League. Ο Ιλιτς πέτυχε το... χρυσό γκολ για την ομάδα του Χριστόπουλου, η οποία με το τρίποντο ανέβηκε στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας. Οι δύο ομάδες τελείωσαν την αναμέτρηση με 10 παίκτες, λόγω αποβολών των Καμπάνταη (13') για τον Πανιώνιο και Τζημόπουλου (59') για τον ΠΑΣ.

Ο Πανιώνιος ξεκίνησε πολύ δυνατά την αναμέτρηση και έφτασε πολύ κοντά στο γκολ, σε δύο περιπτώσεις στο πρώτο 10λεπτο.

Στο 5', ο Γουνδουλάκης βρήκε με ωραία κάθετη πάσα τον Ντούνη, αλλά ο Ταμπάσης μπλόκαρε το σουτ του, ενώ στο 11' ο Ταμπάσης σταμάτησε ξανά το μονοκόμματο σουτ του Ντούνη.

Στο 13', οι ισορροπίες του αγώνα άλλαξαν, αφού ο Καμπάνταης αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα, για χτύπημα στον Τζημόπουλο και άφησε τους γηπεδούχους από πολύ νωρίς με 10 παίκτες.

Οι φιλοξενούμενοι εκμεταλλεύτηκαν άμεσα το αριθμητικό τους πλεονέκτημα, αφού πέντε λεπτά μετά κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ.

Στο 18', μετά από πάσα του  Οικονόμου, ο Ντε Βινσέντι μπήκε στην περιοχή, σούταρε από πλάγια θέση, ο Γιαννακόπουλος έδιωξε αρχικά, αλλά στην επαναφορά ο Ιλιτς σκόραρε από κοντά και έδωσε προβάδισμα με 1-0 στον ΠΑΣ.

Στην συνέχεια, η ομάδα του Χριστόπουλου είχε την  κατοχή και τον έλεγχο του ρυθμού, με τους κυανέρυθρους να προσπαθούν να φτάσουν στην ισοφάριση, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ετσι, το 1-0 υπέρ του ΠΑΣ έμεινε μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους.

Στο 59', αποκαταστάθηκε η αριθμητική ισορροπία στην αναμέτρηση, αφού ο Τζημόπουλος αποβλήθηκε, με δεύτερη κίτρινη κάρτα, αφήνοντας τον ΠΑΣ με 10 παίκτες.

Από εκείνο το σημείο, ο Πανιώνιος ανέλαβε την πρωτοβουλία των κινήσεων, αύξησε την πίεση του στα καρέ του Ταμπάση, αλλά δεν μπορούσε να δημιουργήσει καλές φάσεις για γκολ.

Στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο ΠΑΣ έφτασε πολύ κοντά στο 2-0, όταν ο Βίλα βρέθηκε τετ α τετ με τον Γιαννόπουλο, αλλά ο τερματοφύλακας του Πανιωνίου έσωσε την ομάδα του, ενώ στο επόμενο λεπτό, ο Πανιώνιος... άγγιξε την ισοφάριση, όταν μετά από εκτέλεση κόρνερ, ο Κούρντι πήρε την κεαφαλιά, αλλά η μπάλα πέρασε ελάχιστα άουτ!

Τελικά, η ομάδα του Χριστόπουλου κράτησε το υπέρ του 1-0 μέχρι το τέλος της αναμέτρησης και πανηγύρισε ένα σπουδαίο διπλό στη Νέα Σμύρνη επί του Πανιωνίου.

[via]

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Φοιτητης βρεθηκε νεκρος στο διαμερισμα του

Νεκρός βρέθηκε φοιτητής στα Ιωάννινα, στο διαμέρισμά του στην οδό Μιχαήλ Αγγέλου, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Τον νεαρό εντόπισε η ιδιοκτήτρια του σπιτιού που νοίκιαζε, η οποία τον επισκέφθηκε μετά από παράκληση της οικογένειάς του που μάταια προσπαθούσε να επικοινωνήσει μαζί του.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο νεαρός καταγόταν από περιοχή του Νομού Πέλλας και σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τις τελευταίες δύο ημέρες η οικογένειά του προσπαθούσε να επικοινωνήσει μαζί του τηλεφωνικά, χωρίς αποτέλεσμα και έτσι ζήτησαν από την ιδιοκτήτρια να πάει να δει τι συμβαίνει.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας αλλά τα ακριβή αίτια του θανάτου του νεαρού θα διευκρινίσει η ιατροδικαστική έκθεση που θα ακολουθήσει.

[via]

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More