<--! -->

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Γιαννιωτης ο πιο εξυπνος ανθρωπος στον κοσμο

Τον υψηλότερο καταγεγραμμένο δείκτη νοημοσύνης στον κόσμο κατέχει 36χρονος Έλληνας από τα Ιωάννινα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα διεθνούς διαγωνισμού που εφάρμοσε διεθνής κοινότητα μέτρησης της υψηλής νοημοσύνης.

Πρόκειται για τον υποψήφιο διδάκτορα του εργαστηρίου Βιολογίας -Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ευάγγελο Κατσιούλη, ο οποίος έπιασε το «σκορ» των 198 μονάδων στο τεστ νοημοσύνης (IQ) που πραγματοποίησε το 2003. Έκτοτε, το σκορ αυτό παραμένει το υψηλότερο που έχει καταγραφεί.

Ο ίδιος υποβλήθηκε σε αντίστοιχες διεθνείς μετρήσεις και άλλες χρονιές, χωρίς όμως να ξεπεράσει τον εαυτό του, αλλά και χωρίς να χάσει από κάποιον άλλο την πρωτιά.

«Παίζει σίγουρα ρόλο ο ψυχολογικός παράγοντας, η ετοιμότητα συγκέντρωσης και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιούνται τα τεστ» ανέφερε ο 36χρονος και πρόσθεσε ότι συμμετέχει συχνά σε τέτοιου είδους μετρήσεις, καθώς τις βρίσκει διασκεδαστικές.

«Δεν χρειάζεται να υποβάλλει κανείς τον εαυτό του σε αυτή τη δοκιμασία - απλά και μόνο για τον αριθμό - αν δεν υπάρχει κάποιος άλλος λόγος, μία πρακτική συνιστώσα, η διασκέδαση…» υποστηρίζει.

Αρχικά, η συμμετοχή του σε μετρήσεις νοημοσύνης ξεκίνησαν από τυχαίες, διαφημιστικές ιστοσελίδες και όταν διαπίστωσε ότι πήγαινε καλά, άρχισε να μετέχει σε δεκάδες διεθνείς κοινότητες υψηλής νοημοσύνης. Γενικά, θεωρείται ότι το σκορ ενός μέσου ανθρώπου σε IQ τεστ κυμαίνεται από 100 έως 140 μονάδες.

«Προσπαθώ να κάνω τη ζωή μου καλύτερη και να προσφέρω ό,τι μπορώ και στους άλλους» απαντάει ο κ. Κατσιούλης σχετικά με το κατά πόσο η διαπίστωση ευφυΐας «με πιστοποιητικό» είναι χρήσιμη στην καθημερινή μας ζωή.

Είναι σημαντικό, όπως λέει, να νιώθει κανείς δημιουργικός για τον εαυτό του και τους συνανθρώπους του.

Ο 36χρονος, ειδικευόμενος γιατρός Ψυχιατρικής, συμμετέχει σε μη κερδοσκοπική οργάνωση που βοηθά χαρισματικά παιδιά να αναπτύξουν τις μοναδικές ικανότητές τους και επιθυμεί να ζήσει στην Ελλάδα, παρ' όλο που ως χώρα δεν προσφέρει τις δυνατότητες να αξιοποιούν οι πολίτες τα ταλέντα τους.

«Δεν θα τολμούσα να υποδείξω μία λύση για την κατάσταση της χώρας μας, αλλά πιστεύω πολύ στην αλλαγή νοοτροπίας, που δεν θα έχει σχέση με την κερδοσκοπία» επισημαίνει.

[via]

Ηλεκτρονικη ψηφος για το Συμβουλιο του Πανεπιστημιου

Το Πρυτανικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα, η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των Εσωτερικών μελών του (πρώτου) Συμβουλίου του Ιδρύματος, θα διεξαχθεί μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012.

Όπως είναι γνωστό, έχουν γίνει ήδη 2 άκαρπες προσπάθειες να διενεργηθούν οι εκλογές με κάλπη, οι οποίες όμως παρεμποδίστηκαν από κινητοποιήσεις μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.

[via]

Οριστικο τελος για το ΚΕΝ στην Αρτα

Κλείνει οριστικά το Κέντρο Νεοσυλλέκτων της Άρτας, σύμφωνα με την επίσημη απάντηση του Υ.ΕΘ.Α. σε ερώτηση της βουλευτού Όλγας Καραβασίλη.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι «Θα λειτουργήσει ως ΚΕΝ και για τη 2012 ΣΤ' ΕΣΣΟ, λόγω των αυξημένων αναγκών κατάταξης της υπόψη ΕΣΣΟ και στη συνέχεια θα παύσει η λειτουργία του ως ΚΕΝ».

[via]

Ανακοινωση της Περιφερειας Ηπειρου για τη «ΔΩΔΩΝΗ»

Σήμερα που είναι αυταπόδεικτες οι ευθύνες των Διοικήσεων των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών για την κατάληξη του διαγωνισμού μεταβίβασης των μετοχών που κατείχε η ΑΤΕ στη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ», ορισμένοι επιχειρούν να διαγράψουν γεγονότα και να ανακαλύψουν εξιλαστήρια θύματα.

Είναι οι ίδιοι, που τορπίλισαν κάθε προσπάθεια για την δημιουργία Ηπειρωτικής εταιρίας λαϊκής βάσης που θα διεκδικούσε την απόκτηση των μετοχών, είναι οι ίδιοι που διαβεβαίωναν ότι έχουν λύσεις και έτοιμες προτάσεις για την αγορά τους.

Είναι και ορισμένοι που επέμειναν σε ανεδαφικά αιτήματα, μη αντιλαμβανόμενοι τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί εδώ και δύο περίπου χρόνια έναντι της Ε.Ε. για την αποκρατικοποίηση της ΑΤΕ, που οδήγησαν τελικά και στην εκκαθάριση της ίδιας της Τράπεζας.

Είναι οι ίδιοι που ενώ σήμερα καταγγέλλουν το διαγωνισμό, συμμετείχαν σε όλες τις φάσεις του, προσλαμβάνοντας μάλιστα ειδικό σύμβουλο εξαγοράς της «ΔΩΔΩΝΗΣ». Σήμερα «διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους» για το τίμημα που επιτεύχθηκε, όταν με την αρχική τους πρόταση οριοθέτησαν το «εύλογο του τιμήματος» στα 21, 3 εκ. ευρώ, προφανώς λαμβάνοντας υπόψη τις δανειακές υποχρεώσεις της γαλακτοβιομηχανίας, αλλά και το ποσοστό που κατέχουν οι Ενώσεις.

Η Περιφερειακή Αρχή, ο Περιφερειάρχης και το Περιφερειακό Συμβούλιο τα δύο τελευταία χρόνια κατ΄ επανάληψη και επισταμένα έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα της γαλακτοβιομηχανίας. Όλες οι προσπάθειες για εξεύρεση εναλλακτικής πρότασης, απέτυχαν εξαιτίας της ανελαστικής στάσης που επέδειξαν οι Ενώσεις – μέτοχοι, στη συνέχεια και συνδικαλιστές των κτηνοτροφικών συλλόγων.

Η Περιφέρεια και το Περιφερειακό Συμβούλιο στήριξε την κοινή πρόταση Ενώσεων – ΒΙΚΟΣ Α.Ε., εκφράζοντας την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο μεταβίβασης των μετοχών στην κοινοπραξία SIMOS FOOD GROUP και Ρώσων επενδυτών.

Δυστυχώς εκ των υστέρων, διαπιστώθηκε ότι οι Ενώσεις είχαν μετατραπεί σε «γυρολόγους», κάνοντας (μέσω τριμελούς ομάδας που είχαν συγκροτήσει) διαπραγματεύσεις με όλους τους υποψήφιους αγοραστές, μεταξύ των οποίων και με τη SIMOS την οποία σήμερα καταγγέλλουν.

Με το κοινοπρακτικό σχήμα Strategic Initiatives UK LLP - Simos Food Group έγινε προσέγγιση για την παραχώρηση της ΖΩ- ΔΩ. Αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό, ούτε από αυτή, ούτε από καμία άλλη εκ των ενδιαφερομένων εταιριών, πλην της ΒΙΚΟΣ Α.Ε. που κλήθηκε την τελευταία στιγμή. Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος οι Ενώσεις επεδίωξαν, μέσω άλλου Φορέα, τη μίσθωση της ΖΩ- ΔΩ και όταν αυτό συνάντησε την άρνηση του κοινοπρακτικού σχήματος, τότε η ηγετική τους ομάδα επαναπροσέγγισε τους συνδικαλιστές – κτηνοτρόφους.

Ο Περιφερειάρχης έχει ζητήσει- και αναμένει - εγγράφως εξηγήσεις από την υπό εκκαθάριση ΑΤΕΒΑΝΚ για το σκεπτικό βάσει του οποίου κατέληξαν στη συγκεκριμένη επιλογή και τους λόγους που απέρριψαν τις άλλες προσφορές. Αυτό όμως είναι εντελώς διαφορετικό στοιχείο από την εξήγηση που υπάρχει για το ύψος του τιμήματος. Οφείλουν όμως και οι Ενώσεις να δώσουν σαφείς απαντήσεις για το περιεχόμενο των συναντήσεων που είχαν οι εκπρόσωποί τους με τις εταιρίες που κατέθεσαν προτάσεις εξαγοράς της «ΔΩΔΩΝΗΣ» και με ποια κριτήρια όρισαν το τίμημα στα 21,3 εκ. ευρώ. Οι κτηνοτρόφοι, τα μέλη τους, η Ηπειρωτική κοινωνία και οι φορείς, τους οποίους θυμούνται κατά το δοκούν, έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν όλη την αλήθεια.   

Είναι χρήσιμο ορισμένοι  αγροτοσυνδικαλιστές να μη συγχέουν το συνεταιριστικό κίνημα με τους εαυτούς τους. Ο Περιφερειάρχης έχει κατ΄ επανάληψη τονίσει ότι οι συνεταιριστικές οργανώσεις με τη δομή που γνωρίσαμε, με την όποια προσφορά τους, έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους και πλέον είναι αδύνατο να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών και των αγροτών, εξ ου και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού τους που έχουν αναληφθεί τον τελευταίο χρόνο. Ο καιρός που οι συνεταιριστικές οργανώσεις αλώνονταν από πρόσωπα έχοντα ελάχιστη σχέση με το αγροτικό επάγγελμα, συγκροτώντας μηχανισμούς εξουσίας, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Η Περιφερειακή Αρχή και προσωπικά ο Περιφερειάρχης ήταν, είναι και θα είναι δίπλα στους επαγγελματίες κτηνοτρόφους. Συμπαρίσταται στους αγώνες τους, αλλά όλοι γνωρίζουν πολύ καλά, ότι οι αποφάσεις δεν εξαρτώνται από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ειδικά μάλιστα για τις αποκρατικοποιήσεις δεν εξαρτώνται καν ούτε από την Ελληνική Πολιτεία, καθώς είναι συνάρτηση των συμφωνιών με την Ε.Ε. και τους δανειστές της χώρας μας.

Το συμφέρον των κτηνοτρόφων, ειδικά την περίοδο που διανύουμε, είναι να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η λειτουργία της «ΔΩΔΩΝΗΣ» και να μην απαξιωθεί από λανθασμένους χειρισμούς. Αυτό έχουν χρέος να το διαφυλάξουν πρώτοι εκείνοι που εμφανίζονται ως εκπρόσωποι τους.

Αντιλαμβανόμαστε ότι οι αλήθειες ενοχλούν και εγείρουν αντιδράσεις από όσους θίγονται. Ο Περιφερειάρχης, δεν πρόκειται όμως σε καμία περίπτωση να σταματήσει να αγωνίζεται για το καλό των κτηνοτρόφων και της «ΔΩΔΩΝΗΣ»,   να εκφράζει τις απόψεις του και να θέτει τα γεγονότα στην πραγματική τους διάσταση.

Δωρο ζωης απο τον ατυχο τριχρονο

Ζωή σε συνανθρώπους μας χάρισαν οι γονείς του τρίχρονου Γιαννάκη από τη Μπάφρα, ο οποίος έχασε τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, μετά από χτύπημα που είχε δεχθεί σε τροχαίο ατύχημα την Παρασκευή.

Το παιδάκι νοσηλεύονταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών. Όταν διαπιστώθηκε ότι ο Γιαννάκης ήταν εγκεφαλικά νεκρός οι γονείς του πήραν τη γενναία απόφαση να δωρίσουν τα όργανά του.

Η ελληνική μεταμοσχευτική ομάδα και ομάδες από τη Γερμανία και την Ιταλία μετέβησαν στην Πάτρα όπου και παρέλαβαν τα όργανα του μικρού.

[via]

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Σοβαρα προβληματα στην Ηπειρο λογω βροχοπτωσεων - Ματαιωθηκε η παρελαση

Έντονα προβλήματα σε όλη την Ήπειρο λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων από χθες το απόγευμα μέχρι σήμερα. Στα Ιωάννινα λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων ματαιώθηκε η παρέλαση και πραγματοποιήθηκε μόνο η δοξολογία και κατάθεση στεφάνων.

Προβλήματα από κατολισθήσεις υπάρχουν σε μεγάλο μέρος του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου. Μηχανήματα της περιφέρειας, των δήμων και μισθωμένα ιδιωτικά καθαρίζουν τους δρόμους για αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί περισσότερες από 60 κλήσεις για άντληση υδάτων από υπόγεια στην πόλη των Ιωαννίνων.

Υπάρχουν πλημμυρισμένες περιοχές στην Καρδαμίτσα (συνοικία στα Ιωάννινα), Βουνοπλαγιά (στο δήμο Ζίτσας) και η οδός Μακρυγιάννη, στην πόλη.

[via]

ΠΑΣ Γιαννινα-Ατρομητος 0-0 για την 8η Αγων. της Super League

Το 0-0 σημάδεψε τον αγώνα του ΠΑΣ με τον Ατρόμητο στα βροχερά Ιωάννινα. Το παιχνίδι κινδύνευσε να αναβληθεί οριστικά στο πρώτο ημίχρονο όταν και διακόπηκε για 50 λεπτά λόγω της έντονης βροχόπτωσης.

Η πολύ κακή κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο αγωνιστικός χώρος αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα στο να παιχθεί ποδόσφαιρο αξιώσεων. Αλλωστε μετά από μία 50λεπτη διακοπή θα ήταν αδύνατον για τις δύο ομάδες να βρουν ρυθμό ακόμα και αν έπαιζαν σε χαλί.

Παρόλα αυτά ο γηπεδούχος ΠΑΣ έδειξε μεγαλύτερη διάθεση από τον αντίπαλό του στο δύσκολο τερέν,ή, αν θέλετε, περισσότερη προσαρμοστικότητα. Μόλις στο 15' (πέντε λεπτά μετά την επανέναρξη) ο Λίλα έχασε μεγάλη ευκαιρία ενώ γενικά ο ΠΑΣ έδειχνε πιο σφιχτός.

Η ευκαιρία του ματς όμως ανήκει στον Ατρόμητο. Στο 35' ο Κούτσι βρέθηκε φάτσα με τον Φεγκρούς, είχε όλες τις επιλογές διαθέσιμες αλλά πλάσαρε πάνω στο σώμα του τερματοφύλακα των γηπεδούχων.

Από εκεί και πέρα, όσο και αν προσπάθησαν οι Περιστεριώτες δεν κατάφεραν να μπουν με αξιώσεις στη μεγάλη περιοχή του αντιπάλου τους. Αντιθέτως, ο ΠΑΣ ήταν πιο ουσιαστικός με την μπάλα στα πόδια, έχασε και μία καλή ευκαιρία με τον Ιλιτς στο 54' αλλά δεν δικαιώθηκε για την προσπάθειά του.

MVP

Οι παίκτες του ΠΑΣ δοκίμασαν πολλές φορές τα αντανακλαστικά του Ιτάνζ, ο Γάλλος τερματοφύλακας όμως αποδείχθηκε πανέτοιμος και σταθερότατος σε όλες τις περιπτώσεις.

Κλειδί αγώνα

Η αστοχία των παικτών που είχαν τις ευκαιρίες στα πόδια τους χαρακτήρισε το παιχνίδι. Οπως και η καλή απόδοση των γκολκίπερ.

Αδύναμος κρίκος

Ο Νιάζι Κούτσι κλότσησε ανεπανάληπτο τετ-α-τετ σ' έναν αγώνα που το γκολ ουσιαστικά θα έκρινε το νικητή.

[via]

Ρυθμισεις θεματων ΚΤΕΛ

Με προσθήκη – τροπολογία, που κατατέθηκε στη βουλή από το Υπουργείο Ανάπτυξης διατηρούνται σε ισχύ οι υπάρχουσες τακτικές διεθνείς λεωφορειακές γραμμές μεταξύ Ελλάδας και τρίτων χωρών που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έως τις 30.6.2013, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο λειτουργίας των διεθνών λεωφορειακών γραμμών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ήδη υπάρχουσες διμερείς συμφωνίες.

Ειδική ρύθμιση γίνεται για τις διεθνείς λεωφορειακές γραμμές μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, οι οποίες διατηρούνται σε ισχύ μέχρι τις 30.12.2012.

«Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε τυχόν παράνομες πρακτικές και να θωρακίσουμε, το συντομότερο δυνατό, τους Έλληνες μεταφορείς (ΚΤΕΛ και λοιπές επιχειρήσεις) απέναντι στον αθέμιτο ανταγωνισμό που πολλές φορές υφίστανται», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου.

[via]

Προσκληση προς εκπαιδευτικους για εθελοντικη ενισχυτικη διδασκαλια

Από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώθηκε πως ξεκινά η υλοποίηση προγράμματος δωρεάν ενισχυτικής διδασκαλίας, σε συνεργασία της Περιφέρειας και ομάδας εθελοντών καθηγητών.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου που φιλοξενούνται σε Κέντρα Παιδικής Προστασίας, καθώς και σε μαθητές που οι γονείς τους, έχουν υποβάλει δικαιολογητικά και αποδεδειγμένα αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα διδάκτρων των φροντιστηρίων.

Παρακαλούνται, όσοι εκπαιδευτικοί (συνταξιούχοι-άνεργοι-αδιόριστοι) επιθυμούν να συμμετέχουν εθελοντικά στο υποστηρικτικό πρόγραμμα διδασκαλίας, να δηλώσουν τα στοιχεία τους στη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου.

[via]

«ΟXI» ΗΡΩΩΝ-ΑΝΔΡΩΝ & οχι… ανδρεικελων

«Με αφορμή την τοποθέτηση των προγόνων μας απέναντι στην ιστορία, εκ της οποίας προέκυψε η μνημειώδης  ρήση ότι οι «Ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες», και την σημερινή συγκυρία  εκ της οποίας συνάγεται ότι οι Έλληνες όποιοι κι αν είναι παραδίνονται ως ριψάσπιδες… όσον αφορά τον αγώνα για την πιθανή σωτηρία της χώρας»


Όχι…

Αγαπητέ μου αναγνώστη δεν αποτελεί αυτή η μικρή αναφορά άρθρο ή  σοβαροφανή έκθεση ή αν θέλεις περισπούδαστη μελέτη και ανάλυση για την σημερινή κατάσταση.
Κι ας  είναι αδιανόητο, κοινωνικά απαράδεκτο και πολιτικά ανεπίτρεπτο αυτό που συμβαίνει στην χώρα μας, γεγονός το οποίο φαίνεται  ότι θα λάβει χαρακτηριστικά εθνικής τραγωδίας.
Είναι όμως γεγονός ότι αυτές τις μέρες που στο Καλπάκι θα ξαναζωντανέψει το «ΟΧΙ» των προγόνων μας   Ηρώων Ελλήνων, στην Αθήνα άλλοι Έλληνες πολιτικοί και μη  συνεχίζουν τα πολιτικά ,οικονομικά αλλά πάντως «αντεθνικά»  παιχνίδια τους, συμφωνημένα η κατ άλλους ήδη επικαιροποιημένα.
Ναι…
Αγαπητέ μου αναγνώστη με την ανοχή του παρόντος  μέσου ο σκοπός της αναφοράς αυτής είναι η επιβεβαίωση της πιθανής σύμπτωσης των απόψεών μας σε ότι αφορά το νόημα και τον απόηχο των ημερών.
Ο απόηχος  των ημερών του 1940  είναι σαφής  και ξεκάθαρα συνεπάγεται ότι  οι Έλληνες τιμούν τον αγώνα και την θυσία εκείνων που άφησαν τα κόκαλα τους στο Καλπάκι πολεμώντας με ανορθόδοξο τρόπο σε μέσα μεθόδους και ισχύ.
Το νόημα  των ημερών του 2012 είναι ότι η θυσία του ελληνικού λαού φαίνεται ότι θα αποβεί άκαρπος καθότι πραγματοποιείται με ορθόδοξο πόλεμο, προμελετημένο σχέδιο και ανίσχυρο η κατ άλλους ανίκανο και άρα εθνικά επιζήμιο πολιτικό προσωπικό, το οποίο αντί να παράγει πολιτική καταστρέφει την πολιτική.
Ας είναι, η ελπίδα δεν πρέπει να χαθεί από την ψυχή μας ,και αν χαθεί ας χαθεί ως δυναμικό μέγεθος τελευταίο.
Για αυτό θα φροντίσει εξ άλλου πλήθος συμπατριωτών μας- πατριωτών οι οποίοι κατά την διάρκεια της επετείου του έθνους μας  θα προσευχηθούν για την σωτηρία της χώρας και των Ελλήνων από την «Αγία Σοφία» του Λονδίνου, δίπλα στις τράπεζες του Λονδίνου  και δίπλα στις θυρίδες και τα θησαυροφυλάκια που έχουν τοποθετήσει τον ιδρώτα τους…
Κι ενώ οι Έλληνες θα παρακολουθούν την δοξολογία με στραμμένο το νου τους στον πράγματι ηρωικό αγώνα κατά του φασισμού, άλλοι Έλληνες θα έχουν στραμμένο το μυαλό τους να μας σώσουν αλλά από μακριά, εκεί που μετέφεραν τις επιχειρήσεις τους και την εθνική τους μικρότητα  … σε ώρες και μέρες σε καιρούς και περιστάσεις που θα έπρεπε να είναι εδώ στον τόπο που τους γιγάντωσε.. οι ελεεινοί και τρισάθλιοι μικροέλληνες.

Ας είναι…
…  πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν Έλληνες και έλληνες…
Το έχει γράψει και καταγράψει η ιστορία, σήμερα  όμως εμείς αποτίνουμε φόρο τιμής στους Ήρωες  Έλληνες του 1940, οι οποίοι πράγματι ήταν Άνδρες πολέμησαν ως Ήρωες, και ήταν με βεβαιότητα Έλληνες.
Αιωνία η μνήμη αυτών των Ελλήνων προγόνων μας.

*του Χρήστου Παπαδημητρίου -- Κοινωνιολόγου - Οικονομολόγου

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Ενισχυση του Δημου για την αναπτυξη ανακυκλωσης

Ένα απορριμματοφόρο και τριακόσιους κάδους χορηγεί στο Δήμο Ιωαννιτών η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, προκειμένου να συμβάλλει από την πλευρά της στην ανάπτυξη του συστήματος στην περιοχή μας.

Η δωρεά αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα της αλλαγής πολιτικής ενίσχυσης των Δήμων στην οποία προχώρησε η Εταιρεία ύστερα από παρέμβαση της ΚΕΔΕ και του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης που είναι η εποπτεύουσα αρχή.

Έτσι το αποθεματικό της εταιρείας που προοριζόταν για τη συντήρηση των ήδη εφαρμοσμένων ολοκληρωμένων συστημάτων ανακύκλωσης, θα κατευθύνεται σε νέους Δήμους που ξεκινούν την ανάπτυξη συστήματος ανακύκλωσης και η ενίσχυσή τους γίνεται μόνο με υλικά μέσα.

Ο Δήμος Ιωαννιτών, όπως είναι γνωστό έχει υπογράψει σύμβαση συνεργασίας με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Βάση της σύμβασης αυτής η ΕΕΤΑΑ θα αναλάβει το κόστος για το Κέντρο Διαλογής, θα κάνει την ενημερωτική καμπάνια και θα συμβάλλει με την τεχνογνωσία της στην ανάπτυξη του συστήματος στην περιοχή μας.

Ο Δήμος από την πλευρά του έχει υποβάλλει ολοκληρωμένη πρόταση στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 3.052.860 ευρώ η οποία βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης. Με την έγκρισή της, θα ξεκινήσει η ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος ανακύκλωσης, το οποίο αποτελεί το πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό μέρος της σύγχρονης διαχείρισης απορριμμάτων.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, με την υλοποίησή της θα καταστεί εφικτή η εφαρμογή προγράμματος ανακύκλωσης σε ολόκληρο το Δήμο, η εφαρμογή προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης, η ενίσχυση και η αναβάθμιση του στόλου οχημάτων αποκομιδής, η καλύτερη οργάνωση και η αποτελεσματικότερη λειτουργία του συστήματος αποκομιδής και συλλογής απορριμμάτων, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και εν τέλει η προστασία του περιβάλλοντος. 

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης που στέκεται αρωγός στην προσπάθειά μας, αναγνωρίζοντας με τον τρόπο αυτό τη συνεχή και επίμονη προσπάθειά μας για την εφαρμογή πλήρους προγράμματος ανακύκλωσης στο Δήμο μας. Έτσι έθεσε το Δήμο Ιωαννιτών σε προτεραιότητα, κατά την εφαρμογή της νέας πολιτικής που ακολουθεί και τον καθιστά έναν από τους πρώτους που θα ενισχύσει. Με τον εξοπλισμό που θα φτάσει στο Δήμο θα λειτουργήσει ένα πιλοτικό σύστημα ανακύκλωσης, το οποίο θα μας βοηθήσει ώστε να μπούμε δυναμικά κι αποτελεσματικά στο ολοκληρωμένο που θα ακολουθήσει», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

Συλληψη 47χρονου αλλοδαπου με 71 κιλα κανναβη

Συνελήφθη, χθες (23.10.2012)  το μεσημέρι στη Λίμνη Πωγωνίου Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας και Β΄ Δελβινακίου, ένας 47χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, για κατοχή και μεταφορά ναρκωτικών ουσιών (κάνναβη) και οπλοκατοχή.

Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι,  οι αστυνομικοί εντόπισαν στη Λίμνη Πωγωνίου Ιωαννίνων, ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο και ακινητοποίησαν για έλεγχο.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο 47χρονος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -70- δέματα κάνναβης, συνολικού βάρους -71.905- γραμμαρίων.

Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του 47χρονου στα Ιωάννινα, βρέθηκε και κατασχέθηκε μία ξιφολόγχη παλαιού τύπου και το χρηματικό ποσό των (2.410) ευρώ.

Επίσης, στην κατοχή του, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν δύο συσκευές κινητής τηλεφωνίας ενώ κατασχέθηκε και το όχημα, ως μέσο μεταφοράς των ναρκωτικών.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Εμπλουτισμος της Παμβωτιδας με χελια

O Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας θα πραγματοποιήσει στις 25/10/2012 ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:30 εμπλουτισμό της Λίμνης Παμβώτιδας με γόνο χελιού στην περιοχή της Ντραμπάτοβας.

Ο εμπλουτισμός γίνεται με στόχο την ενίσχυση του πληθυσμού του χελιού στη λίμνη, το οποίο είναι είδος σημαντικό για την τροφική αλυσίδα της Λίμνης και την οικολογική ισορροπία του οικοσυστήματος.

Ο συνολικός αριθμός χελιών που θα εμπλουτιστεί η λίμνη ανέρχεται στα 14.500 άτομα.

[via]

Αναβληθηκε η συζητηση για τους περιβαλλοντικους ορους του ITGI

Δεν κατέληξε σε απόφαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, στην οποία μεταφέρθηκαν οι αντιδράσεις των κατοίκων τόσο από τα Σύβοτα και την Πέρδικα όσο και από την Πάργα για τον Ελληνοϊταλικό αγωγό φυσικού αερίου.

Αφορμή αποτέλεσε η συζήτηση για γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος ανέβαλλε τη λήψη απόφασης, μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία, ώστε να ζητηθεί επίσημη και έγκυρη ενημέρωση από το Υπουργείο ΠΕΚΑ για τις εξελίξεις σχετικά με την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου TAP, και όχι του ελληνοϊταλικού αγωγού.

Τελικά, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή η αναβολή της συζήτησης και η επαναφορά του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.

[via]

Εγκαινια στο Γραφειο Τουριστικης Προβολης

Η προβολή της πόλης των Ιωαννίνων, η εξωστρέφεια της περιοχής και η ανάδειξη των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής.

Προς την κατεύθυνση αυτή, κινείται με συντονισμένα βήματα και με στοχευμένες πρωτοβουλίες που έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα και με άλλες που θα αναπτυχθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Θεωρώντας ότι η τουριστική προβολή και ανάπτυξη μπορούν να αποτελέσουν τομέα συνέργειας και παράγοντα στήριξης της τοπικής οικονομίας προχώρησε στη σύσταση και τη λειτουργία της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής.

Η Επιτροπή έχει αναπτύξει αξιόλογες πρωτοβουλίες μέχρι σήμερα για την προβολή των Ιωαννίνων σε χώρες του εξωτερικού όπου υπάρχει αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον για την περιοχή μας.

Το τελευταίο διάστημα οι προσπάθειές της επικεντρώθηκαν στη δημιουργία και τη στελέχωση του Γραφείου Τουριστικής Προβολής. Έτσι έγινε ένας χώρος καλαίσθητος, ο οποίος θα παρέχει πληροφορίες και χρήσιμο υλικό σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα τα Ιωάννινα.

Τα εγκαίνια του Γραφείου, που στεγάζεται στην οδό Μουλαιμίδου 10 θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, στις επτά και μισή το βράδυ.

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Κεντρο Συμβουλευτικης Υποστηριξης δημιουργει ο Δημος

Σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης, θα παρέχονται από τον ΟΚΠΑΠΑ δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης στους κατόχους την κάρτας Κοινωνικών παροχών (δικαιούχοι του Δημοτικού Καταστήματος Αλληλεγγύης) και στους κατόχους της κάρτας παροχών Υγείας(δικαιούχοι των Δημοτικών Ιατρείων Αλληλεγγύης και του Δημοτικού Φαρμακείου).

Πέραν αυτού θα διοργανωθούν σεμινάρια για το εκπαιδευτικό προσωπικό των Παιδικών & Βρεφονηπιακών Σταθμών, όπως επίσης για των γονιών των παιδιών καθώς και διαλέξεις για τα μέλη των ΚΑΠΗ.

Ο ΟΚΠΑΠΑ, στο πλαίσιο δεύτερης συνεργασίας του, με το ΕΚΑΒ, παραχωρεί χώρο στο Ιατρείο του 1ου ΚΑΠΗ, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης επί της οδού Λ. Τσαλδάρη 1Α, όπου θα σταθμεύει σε μόνιμη βάση ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, για να παρέχει ταχύτερα τις υπηρεσίες του στους πολίτες που το έχουν ανάγκη.

[via]

Αναστελλει για σημερα την λειτουργια του το Πανεπιστημιο Ιωαννινων

Αναστέλλει για σήμερα την λειτουργία του το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου.

Το πανεπιστήμιο αδυνατεί, μεταξύ άλλων, να αναλάβει οικονομικά την θέρμανση των κτιρίων, να εξασφαλίσει την εργαστηριακή εκπαίδευση των φοιτητών, να διασφαλίσει τους μισθούς στο τομέα της καθαριότητας και να καλύψει το κόστος λειτουργίας του πανεπιστημίου.

Στις 12 το μεσημέρι οι φορείς του πανεπιστημίου θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου.

[via]

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Πανθρακικος - ΠΑΣ Γιαννινα 0-3 για την 7η Αγων. της Super League

Πολύ εύκολα και παίζοντας έξυπνα τις αντεπιθέσεις, τα Γιάννενα πέρασαν... αέρα από την έδρα του Πανθρακικού επικρατώντας με το ευρύ 0-3.

Ο "Αγιαξ της Ηπείρου" ευτύχησε να προηγηθεί νωρίς στον αγώνα χάρη σε γκολ του Ίλιτς στο 9'. Μεγάλη ευθύνη φέρει ο τερματοφύλακας του Πανθρακικού, Αντίλοβιτς, καθώς δεν εκτίμησε σωστά τη πορεία της μπάλας στη σέντρα-σουτ που επιχείρησε ο παίκτης του ΠΑΣ και αυτή κατέληξε στα δίχτυα. Στη συνέχεια ο Πανθρακικός πίεσε και κέρδισε πέναλτι στο 24' αλλά ο Φεγκρούς απέκρουσε την εκτέλεση του Βαϊρουά κι έτσι οι γηπεδούχοι πέταξαν την ευκαιρία για να ισοφαρίσουν. Στο 45', τα Γιάννενα έπαιξαν τέλεια την αντεπίθεση και με τον Τσουκαλά έκαναν το 0-2 στην εκπνοή, σχεδόν, του ημιχρόνου.

Η ομάδα του Σάββα Παντελίδη, ωστόσο, μπήκε αποφασισμένη στο 2ο ημίχρονο να γυρίσει την εις βάρος της κατάσταση και πίεσε πολύ τα Γιάννενα, έχοντας αρκετές καλές ευκαιρίες για να μειώσει το σκορ. Ο Κυβελίδης, που πέρασε ως αλλαγή στη θέση του Μελλίση στο ημίχρονο ήταν ο κύριος εκφραστής των προσπαθειών της ομάδας της Κομοτηνής αλλά ο Φεγκρούς τον σταμάτησε σε 2-3 περιπτώσεις. Η ομάδα του Γιάννη Χροστόπουλου, παίζοντας πολύ έξυπνα την τακτική των αντεπιθέσεων όπως και στο 1ο μέρος, κατάφερε κόντρα στη ροή του αγώνα να πετύχει και τρίτο τέρμα με τον Κοροβέση και να τελειώσει, ουσιαστικά, το παιχνίδι στο 73'.

Αυτή ήταν η δεύτερη νίκη της ομάδας των Ιωαννίνων που απομακρύνεται απ'την επικίνδυνη ζώνη φτάνοντας τους 8 βαθμούς στο πρωτάθλημα.

Οι συνθέσεις:

Πανθρακικός (Σάββας Παντελίδης): Αντίλοβιτς, Μελίσσης (45’ Κυβελίδης), Χρήστου, Σερφά, Σαρακατσάνος, Μουνάφο, Λαδάκης, Μπαϊκαρά, Λουσέρο, Βαϊρουά (74’ Γωνιάδης), Κοντογουλίδης

ΠΑΣ Γιάννινα (Γιάννης Χριστόπουλος): Φεγκρούς, Κολοβέτσιος, Πάντος, Οικονόμου (54’ Κεϊτά), Μιχαήλ, Βίλα, Λίλα, Γεωργίου (67’ Ντε Βινσέντι), Τσουκαλάς, Ίλιτς (81’ Γιάκος), Κοροβέσης

[via]

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Χωρις αεροπλανο τα Ιωαννινα τα Χριστουγεννα

Χτύπημα στον τουρισμό φαίνεται πως αποτελεί η απόφαση της Olympic Air να βγάλει από το πρόγραμμά της για τρεις μέρες τα Χριστούγεννα, τις πτήσεις από και προς τα Ιωάννινα.

H εταιρεία φαίνεται πως δεν θα πραγματοποιήσει κανένα δρομολόγιο την παραμονή, την ημέρα των Χριστουγέννων και την επομένη, αν και προς το παρόν παραμένει άγνωστο γιατί ελήφθη μια τέτοια απόφαση.

Το εισιτήριο της Ολυμπιακής από και προς τα Γιάννινα παραμένει το ακριβότερο στην Ελλάδα. Σε αντίστοιχη τιμή μπορεί να ταξιδέψει κάποιος από την Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη, με άλλες, προς οποιαδήποτε πρωτεύουσα της Ευρώπης.

[via]

Παραμενει προεδρος στη Συνεταιριστικη Τραπεζα Ηπειρου ο Κ. Ζωνιδης

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νεοεκλεγέν διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Ηπείρου κατά τη πρώτη του συνεδρίαση μετά τις πρόσφατες εκλογές. Πρόεδρος εξελέγη και πάλι ο κ. Κώστας Ζωνίδης. Το αξίωμα του Προέδρου διεκδίκησαν οι κ.κ. Κ. Ζωνίδης και Θ. Τζιάλλας. Στην πρώτη ψηφοφορία οι δύο υποψήφιοι συγκέντρωσαν από 4 ψήφους, ενώ υποψηφιότητα έθεσε και ο κ. Δημήτρης Νάσης. Στην επαναληπτική ψηφοφορία ο κ. Ζωνίδης εξελέγη με 5 ψήφους έναντι 4 του κ. Τζιάλλα. Α’ Αντιπρόεδρος εξελάγη ο κ. Θανάσης Οικονόμου, Β’ Αντιπρόεδρος ο κ. Δημήτρης Νάσης, γραμματέας ο κ. Κώστας Μπαράτσας και ταμίας ο κ. Γιώργος Γιαννάκης.

24 υποψηφιοι για το συμβουλιο του Πανεπιστημιου

Στην ανασυγκρότηση της Επιτροπής για την οργάνωση και την διενέργεια των εκλογών, που θα πραγματοποιηθούν στις 24 Οκτωβρίου, προχώρησε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Εικοσιτέσσερις Καθηγητές διεκδικούν τελικά την εκλογή τους στο πρώτο συμβούλιο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Οι εκλογές για τα εσωτερικά μέλη θα γίνουν στις 24 Οκτωβρίου ενώ μία ημέρα αργότερα θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες των εξωτερικών μελών.

Η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων εσωτερικών μελών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έληξε το μεσημέρι της Τετάρτης.

[via]

Ο Δημος δεν αποστελλει στοιχεια υπηκοοτητας νηπιων και βρεφων

Σαφή θέση για θέματα που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες πήρε στο Δημοτικό Συμβούλιο η Δημοτική Αρχή. Σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου, ο Δήμος Ιωαννιτών δεν πρόκειται να αποστείλει κανένα στοιχείο για την υπηκοότητα των βρεφών και νηπίων που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς.

Το δεύτερο ζήτημα αφορούσε στο πρόγραμμα «Αριάδνη» το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Πρόκειται για την δήλωση θανάτου, γάμου ή βαφτίσεων μέσω συμβολαιογραφικής πράξης.

«Είναι μία υπερβάλλουσα δαπάνη. Όλες οι πράξεις δηλώνονται στις υπηρεσίες του Δήμου και υπάρχει πλήρης εικόνα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος συμβολαιογραφικής πράξης», υπογράμμισε ο κ. Φίλιος.

Ο Δήμαρχος, τέλος, εξέφρασε την κάθετη αντίθεση του Δήμου Ιωαννιτών στη μεταφορά της μισθοδοσίας των ΚΕΠ στους ΟΤΑ, τονίζοντας πως «είναι αδύνατο να επωμιστούμε μία τέτοια δαπάνη. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο με τα σημερινά δεδομένα να ανταποκριθούμε σε κάτι τέτοιο. Είναι αδύνατη η συνέχιση της λειτουργία των ΚΕΠ με αυτούς τους όρους».

Τέλος ο κ. Φίλιος επανέφερε το θέμα του επιδόματος θέρμανσης τονίζοντας την ανάγκη αναθεώρησης της απόφασης για ένταξη του Νομού Ιωαννίνων στη δεύτερη ζώνη.

[via]

Απεργιακες κινητοποιησεις

Σε γενική απεργία βρίσκεται η χώρα σήμερα Πέμπτη, με την πανεργατική και δημοσιοϋπαλληλική απεργία στην οποία συμμετέχουν έμποροι, επαγγελματίες , αλλά και οι επιστημονικοί φορείς.

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία και στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 10:30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο.

Στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο καλεί όλους τους εργαζόμενους να δώσουν τον αγώνα και για τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας.

[via]

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Στρατηγικος Σχεδιασμος της Περιφερειας Ηπειρου για την «εξυπνη εξειδικευση»

Συνάντηση εργασίας, παρουσία ομάδας εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε., για τη στρατηγική της «Έξυπνης Εξειδίκευσης» της Περιφέρειας Ηπείρου, ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια, ύστερα από πρόσκληση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής.

Η συνάντηση περιλάμβανε παρουσίαση του σκοπού της συνάντησης, της αποστολής και της μεθοδολογίας των εμπειρογνωμόνων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενημέρωση για το Στρατηγικό Σχέδιο «Έξυπνης Εξειδίκευσης» και τη σχέση του με την έρευνα και την καινοτομία, το ρόλο των ενδιαφερόμενων φορέων στον Στρατηγικό Σχεδιασμό και τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν.
Για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας και την επιτάχυνση της διαδικασίας εκπόνησης της στρατηγικής της Περιφέρειας για την «έξυπνη εξειδίκευση» ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης πρότεινε τη σύσταση Περιφερειακού Συμβούλιου Καινοτομίας και την πρόσληψη «Ειδικού Συμβούλου», που θα απαρτίζεται από ομάδα ατόμων.

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου ανέφερε αρχικά ότι η Ε.Ε. επιθυμεί οι εθνικές και περιφερειακές αρχές να καταρτίσουν στρατηγικές έρευνας και καινοτομίας για έξυπνη εξειδίκευση, έτσι ώστε να είναι δυνατή η χρήση των διαρθρωτικών ταμείων πιο αποδοτικά και να αυξηθούν οι συνέργειες μεταξύ διαφορετικών εθνικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών πολιτικών, καθώς και μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.

«Έξυπνη εξειδίκευση, τόνισε, σημαίνει εντοπισμός των μοναδικών χαρακτηριστικών και μέσων κάθε χώρας, περιφέρειας, επισημαίνοντας τα συγκριτικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και συγκεντρώνοντας τοπικούς παράγοντες και πόρους γύρω από ένα όραμα για το μέλλον τους, που άγεται από την αριστεία. Σημαίνει επίσης ενίσχυση των περιφερειακών συστημάτων καινοτομίας, μεγιστοποίηση των ροών γνώσης και εξάπλωση των ωφελειών της καινοτομίας σε όλο το εύρος της περιφερειακής οικονομίας».

Η Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδια για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, κ. Τατιάνα Καλογιάννη, στην τοποθέτησή της, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι: «Η Περιφερειακή Πολιτική οφείλει να είναι η κινητήρια δύναμη. Η «έξυπνη» ανάπτυξη δεν είναι ζήτημα τόσο της τρέχουσας ανταγωνιστικότητας της Περιφέρειας όσο της πολιτικής στήριξης και της γνώσης των περιφερειακών ικανοτήτων και προοπτικών. Χωρίς πολιτική στήριξη ή επαρκείς οικονομικούς πόρους στην αρμοδιότητά της, η εφαρμογή των στρατηγικών έξυπνης ανάπτυξης είναι σχεδόν αδύνατη».

Συνεχίζοντας τόνισε ότι «η Περιφερειακή Αρχή μέσω της bottom-up (από κάτω) προσέγγισης, έχει εγκρίνει τον Επιχειρησιακό της Προγραμματισμό από τον οποίο προκύπτουν συγκεκριμένοι άξονες προτεραιότητας, όπως ο πρωτογενής τομέας, ο αγροτοδιατροφικός κλάδος, ο τουρισμός και η Υγείας με προοπτική η Ήπειρος να γίνει πόλος για όλα τα Βαλκάνια. Συνεπώς, αυτό που απομένει είναι η στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους με στόχο την ανάπτυξη των τομέων αυτών».

Η κ. Καλογιάννη στάθηκε ιδιαίτερα στον τομέα της έρευνας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να γίνεται έρευνα, για την έρευνα», αλλά αυτή πρέπει να έχει τελικό αποδέκτη τις επιχειρήσεις και να λειτουργεί ως προστιθέμενη αξία.

Στη σύσκεψη τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι φορέων από όλη την Ήπειρο, ενώ η ομάδα   εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε. που αποτελούνταν από τους:
  • Alasdair Reid, διευθυντή του Technopolis Group στις Βρυξέλλες.
  • Jorge-A. Sanchez-P., διοικητή του Corallia Cluster.
  • Νίκο Κομνηνό, διευθυντή της ερευνητικής μονάδας URENIO
  • Παναγιώτη Τσανάκα, πρόεδρο του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας.

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Επισκεψη στο Δημαρχειο του Γαλλου Προξενου

Τον Γάλλο Γενικό Πρόξενο στη Θεσσαλονίκη Christopher Le Rigoleur δέχθηκε στο γραφείο του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος. Η συνεργασία του Δήμου Ιωαννιτών με τις γαλλικές διπλωματικές αρχές είναι συνεχής και επικεντρώνεται κυρίως στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού.

«Με ιδιαίτερη χαρά δέχθηκα τον Γάλλο πρόξενο. Η συνεργασία μας είναι σταθερή και συνεχής. Η συζήτηση μας επικεντρώθηκε σε μία σειρά πολιτιστικών παρεμβάσεων που μπορούν να αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα από την Γαλλική πρεσβεία στην περιοχή μας. Είμαστε χαρούμενοι για τις συνεργασίες αυτές και θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για την συνέχιση και την ανάπτυξή τους», τόνισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.

Ο Γάλλος διπλωμάτης έκανε γνωστό ότι, στο πλαίσιο εορτασμού των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, εξετάζεται η διοργάνωση έκθεσης στα Γιάννινα από το Μουσείο του Λούβρου. Κάτι ανάλογο έγινε και στη Θεσσαλονίκη με τεράστια επιτυχία.

«Χαίρομαι που βρίσκομαι στα Γιάννινα, σε μία περιοχή όπου υπήρχε Γαλλικό Προξενείο πριν από διακόσια χρόνια. Αυτό δείχνει ότι η φιλία και η συνεργασία έχουν μεγάλες βάσεις. Στόχος μας είναι, με το Μουσείο του Λούβρου να διοργανώσουμε μία μεγάλη έκθεση, τιμώντας έτσι την επέτειο απελευθέρωσης των Ιωαννίνων», τόνισε στις δηλώσεις του.

Συνεχιζει τη λειτουργια του το ΚΕΝ Αρτας

Κανονικά θα λειτουργήσει και τον Νοέμβριο το Κέντρο Νεοσυλλέκτων Άρτας διαβεβαιώνει το υπουργείο Άμυνας.

Η εντεινόμενη φημολογία περί κατάργησης και συγχώνευσης στρατοπέδων σ ε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ΚΕΝ δεν είχε δεχθεί προηγούμενη σειρά νεοσυλλέκτων, ανησύχησε τους τοπικούς φορείς οι οποίοι   επικοινώνησαν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας και απέσπασαν  διαβεβαίωση περί  συνέχισης της λειτουργίας του Κέντρου.

 Αυτό σημαίνει ότι το ΚΕΝ Άρτας θα δεχθεί νέα ΕΣΣΟ τον Νοέμβριο. Ωστόσο η ανησυχία για την τύχη του Κέντρου  είναι έκδηλη καθώς το φημολογούμενο σχέδιο συγχωνεύσεων στρατοπέδων της περιφέρειας ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό ενώ από την άλλη πλευρά  επιμένουν οι πληροφορίες περί μετατροπής του σε Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών.

[via]

Κρουαζιεροπλοιο την Τριτη στο Λιμανι της Ηγουμενιτσας

Την Τρίτη 16 Οκτωβρίου στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, θα καταπλεύσει το κρουαζιερόπλοιο «SEABOURN ODESSEY», σημαίας Μπαχάμες με 450 επιβάτες. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν πρόγραμμα της εταιρίας, το πλοίο θα προσδέσει στο λιμάνι στις 08:00 π.μ. και θα αναχωρήσει απ’ αυτό στις 18:00 μ.μ.

Πέραν των εκδρομών που θα πραγματοποιηθούν στα Μετέωρα, στον Αρχαιολογικό χώρο της Κασσιόπης στην Πρέβεζα, Πάργα και στον Αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης σημαντικότατο μέρος των επιβατών θα παραμείνουν στην πόλη. Ο ΟΛΗΓ προετοιμάζει σεμνή εκδήλωση υποδοχής στους επιβάτες και το πλήρωμα του πλοίου.

Η παρουσία του κρουαζιερόπλοιου στο λιμάνι είναι ιδιαίτερα σημαντική και ενθαρρυντική στην προσπάθεια της εταιρίας για ένταξη της Ηγουμενίτσας στους σημαντικούς προορισμούς κρουαζιέρας της Μεσογείου. Η εταιρία SEABOURN έχει ήδη δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έχει εντάξει το λιμάνι μας στους προορισμούς της για το έτος 2013. Συγκεκριμένα, η SEABOURN κατά την επόμενη τουριστική περίοδο θα πραγματοποιήσει 11 κατάπλους στην Ηγουμενίτσα.

[via]

Στα Ιωαννινα ο Αλεξης Τσιπρας

Επίσκεψη στα Ιωάννινα πραγματοποιεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της πανελλαδικής εξόρμησης του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο «την κινητοποίηση της κοινωνίας για να μπει τέλος στην επερχόμενη καταστροφή και να ανατραπεί το μνημονιακό πολιτικό σκηνικό».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ όπου στις 14:00 θα έχει συνάντηση με τους γαλακτοπαραγωγούς και τους εργαζόμενους.

Στις 18:00 θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών.

[via]

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

HAPPY REBIRTHDAY: Αναδρομικη εκθεση αφισας ΚΕΘΕΑ & του Κ.Π. «Σχεδια»

Το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΥ του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων διοργανώνει στα Ιωάννινα αναδρομική έκθεση αφίσας του ΚΕΘΕΑ υπό τον τίτλο “Happy Rebirthday” με θέμα τα ναρκωτικά, την πρόληψη και την απεξάρτηση.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον Πολιτιστικό Πολυχώρο στα Παλιά Σφαγεία σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Ιωαννίνων «Σχεδία» (σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ) από 13 έως 19 Οκτωβρίου  2012.

Στην έκθεση παρουσιάζονται ενενήντα αφίσες τριών δεκαετιών, από την εποχή που η ΙΘΑΚΗ, η πρώτη θεραπευτική κοινότητα, άνοιγε το δρόμο για την απεξάρτηση των χρηστών παράνομων ουσιών στην Ελλάδα, μέχρι τη σημερινή εποχή της εξάρτησης από το Διαδίκτυο. Οι αφίσες είναι φιλοτεχνημένες από σκιτσογράφους, εικαστικούς, γραφίστες, φοιτητές, εθελοντές, αποδέκτες των υπηρεσιών και το ατελιέ του ΚΕΘΕΑ ΣΧΗΜΑ & ΧΡΩΜΑ.

Παρουσιάζονται επίσης αφίσες του Κ.Π «Σχεδία» που ιχνογραφούν την πορεία του από την πρώτη φορά που λειτούργησε το 1994 ως «Συμβουλευτικός Σταθμός Καταπολέμησης Ναρκωτικών» μέχρι σήμερα μέσα από δράσεις και μηνύματα πρόληψης.

Η έκθεση αναδεικνύει διάφορες όψεις του προβλήματος της εξάρτησης αλλά και των προσπαθειών για την αντιμετώπισή του. Αποτυπώνει επίσης την ανοικτή και αμφίδρομη σχέση των «στεγνών» προγραμμάτων απεξάρτησης με την κοινωνία  μέσα από τις κοινωνικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες τους, αλλά και την υποστήριξή της κοινωνίας προς το έργο των προγραμμάτων.


Στη διάρκεια της έκθεσης θα παρέχονται πληροφορίες και θα πραγματοποιούνται ενημερωτικά σεμινάρια με θέμα την πρόληψη και  την απεξάρτηση σε μαθητές, γονείς και άλλους ενδιαφερόμενους.



Χώρος: Πολιτιστικός Πολυχώρος στα Παλιά Σφαγεία.

Διάρκεια: 13 έως 19 Οκτωβρίου  2012

Ώρες λειτουργίας:
Πρωί:  Σάββατο  έως Παρασκευή  10.00 - 13.00
Απόγευμα: Σάββατο  έως Παρασκευή  18.00 - 20.00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή στις 12 Οκτωβρίου  και ώρα 19:00 μ. μ.

Με αφορμή τα εγκαίνια θα δοθεί συνέντευξη τύπου στις 11 Οκτωβρίου ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:00 π. μ. στον χώρο του Κέντρου Πρόληψης Ν. Ιωαννίνων «Σχεδία» στο Καμπέρειο Πνευματικό ίδρυμα, Παπαδοπούλου 11, 3ος όροφος, Ιωάννινα.


Η αίθουσα της έκθεσης είναι ευγενική παραχώρηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων.


Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, μπορείτε να επικοινωνείτε με το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΥ στα Ιωάννινα στο τηλέφωνο 26510 77010 και με το Κέντρο Πρόληψης του Νομού Ιωαννίνων «Σχεδία»  στο τηλέφωνο 26510 25595.

Στον αερα» το αρδευτικο δικτυο

Σε έγγραφη προειδοποίηση για την επίσπευση των Η/Μ εργασιών του έργου «εκσυγχρονισμός και ανακαίνιση αρδευτικών δικτύων Ζωνών Α΄ και Β΄ Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων», καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα κινήσει τις διαδικασίες έκπτωσής της προέβη η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου προς την εταιρία ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε..

Στο έγγραφο επισημαίνονται καθυστερήσεις που έχουν διαπιστωθεί και ζητείται η άμεση έναρξη των διαδικασιών τοποθέτησης των αντλιών στο αντλιοστάσιο Λαψίστας. Επίσης, μεταξύ άλλων, ζητείται η άμεση υποβολή προς έγκριση των Η/Μ προδιαγραφών και εγχειριδίων (για πίνακες μέσης τάσης, αεροφυλάκια, καλωδιώσεις, γερανογέφυρες κλπ).

«Τέλος επειδή μέχρι σήμερα δεν έχετε συμμορφωθεί στις κατ΄ επανάληψη γραπτές εντολές μας για τα ανωτέρω θέματα, σας προειδοποιούμε πως σε περίπτωση μη συμμόρφωσή σας και αυτή τη φορά θα προβούμε στην εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 61 καθώς και του άρθρου 49 του Ν. 3669/08(Κ.Δ.Ε.)», καταλήγει το έγγραφο της Δ/νσης Τεχν. Υπηρεσιών.

Απορριφθηκαν τα ασφαλιστικα μετρα για εμπαργκο στην πωληση της γαλακτοβιομηχανιας «Δωδωνη»

Αποφασισμένοι να συνεχίζουν τον αγώνα τους με στόχο την ακύρωση της πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας « ΔΩΔΩΝΗ»  εμφανίζονται οι παραγωγοί της Ηπείρου παρά την απόρριψη της αίτησης προσωρινής αναστολής που  κατέθεσαν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών.  Η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε σε κλίμα έντασης και το Δικαστήριο  όρισε τακτική δικάσιμο  στις 2 Νοεμβρίου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι συνεχίζεται κανονικά η διαδικασία μεταβίβασης των μετοχών που κατείχε η ΑΤΕ στον νικητή του διαγωνισμού και πιθανότατα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης   να έχουν πέσει οι τελικές υπογραφές..

Ωστόσο οι αντιδράσεις είναι έντονες προκαλώντας ακόμη και πολιτικές αναταράξεις.  Ο Βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής δήλωσε ότι θα καταψηφίσει την Κυβέρνηση σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών,  ενώ , την  ίδια στιγμή πληθαίνουν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας   κοινωνικών φορέων της Ηπείρου αλλά και  τα καταγγελτικά  ψηφίσματα  των ΟΤΑ που κάνουν λόγο για ξεπούλημα της γαλακτοβιομηχανίας.

[via]

Γραφειο Υποστηριξης Εξαγωγων στο Επιμελητηριο Ιωαννινων

Γραφείο Υποστήριξης  Εξαγωγών ίδρυσε και λειτουργεί από την 1η Οκτωβρίου το  Επιμελητήριο Ιωαννίνων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται κάθε Τετάρτη 9π.μ-3μ.μ την σύμβουλο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για την καταγραφή των αναγκών και των προτάσεων τους.

[via]

Δοκιμαστικη ενεργοποιηση σειρηνων πολιτικης αμυνας

Ανακοινώνεται ότι αύριο, Πέμπτη (11.10.2012), στο πλαίσιο της άσκησης (ΤΑΑΣ) «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2012» που διοργανώνει η Υπηρεσία Παλλαϊκής Άμυνας & Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (Π.ΑΜ.-Π.Σ.Ε.Α), θα πραγματοποιηθεί δοκιμαστική ενεργοποίηση του συνόλου των Σειρήνων Συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, σε όλη την επικράτεια, ως εξής:

•    Τοπική ώρα 11.00, σήμανση συναγερμού αεροπορικής επίθεσης, για 60 δευτερόλεπτα (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης)
•    Τοπική ώρα 11.05, σήμανση λήξης συναγερμού, για 60 δευτερόλεπτα (συνεχής ήχος σταθερής έντασης).

Επισημαίνεται ότι η ενεργοποίηση των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, έχει καθαρά δοκιμαστικό σκοπό.

Αναβαση στο Καταφυγιο του Μιτσικελιου απο τον Ορειβατικο Συλλογο Ιωαννινων

Την ερχόμενη Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2012, ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσει την επίσημη έναρξη της ορειβατικής περιόδου, με ανάβαση στο Καταφύγιο Μιτσικελίου (υψ. 1300μ). Η αναχώρηση θα γίνει στις 8:30π.μ. με λεωφορείο από την Περιφέρεια για τους Λυγγιάδες από όπου ύστερα από πορεία 1,5 ώρας οι ορειβάτες θα φθάσουν στο Καταφύγιο. Εκεί, θα γίνει αγιασμός, έπαρση σημαίας και θα ακολουθήσει σύντομος χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Ορειβατικού Συλλόγου. Το μεσημέρι θα παρατεθεί το παραδοσιακό γεύμα της φασολάδας. Επιστροφή το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Στους νεαρούς ορειβάτες που θα ανεβούν στο Καταφύγιο, θα απονεμηθεί αναμνηστικό δίπλωμα και το σήμα του Ορειβατικού σε ειδική εκδήλωση η ημερομηνία της οποίας θα ανακοινωθεί εγκαίρως.

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

«Ανενδοτος» για τη ΔΩΔΩΝΗ

Συλλαλητήριο στους δρόμους των Ιωαννίνων με καθολικό αίτημα την ακύρωση της απόφασης για την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» έκαναν χθες οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου έχοντας ως συμπαραστάτες  τις συνεταιριστικές ενώσεις και τους κοινωνικούς φορείς, τη συντριπτική πλειοψηφία των αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και των βουλευτών της περιοχής.

Οι παραγωγοί αμφισβητούν τη διαφάνεια, μιλούν για στημένη διαδικασία και ζητούν την παρέμβαση της Κυβέρνησης για άμεση ανάκληση της σκανδαλώδους- όπως τη χαρακτηρίζουν- απόφασης παραχώρησης της γαλακτοβιομηχανίας σε μια αγνώστων στοιχείων κοινοπραξία.

[via]

Επισκεψη αντιπροσωπειας της Turkish airlines

Την πρόθεσή τους να συμβάλλουν στην εξωστρέφεια και την τουριστική προβολή των Ιωαννίνων εξέφρασαν στελέχη της Turkish airlines τα οποία επισκέφθηκαν το Δήμο, σε συνέχεια της συνεργασίας που υπήρξε κατά την συμμετοχή αντιπροσωπείας των Ιωαννίνων στη Διεθνή Έκθεση της Σμύρνης.

Στα Γιάννινα βρίσκονται η Γενική Διευθύντρια της Turkish airlines στην Ελλάδα Gulay Ozturk, η Διευθύντρια Μάρκετινγκ της εταιρείας Ipek Cobanoglu, o Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Active Media και ο υπεύθυνος για τις δημόσιες σχέσεις κι όλη την επικοινωνία της Turkish airlines στην Ελλάδα Άκης Τσόλης.

Στη σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο μετείχαν ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Νίκος Γκόλας, ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της επιτροπής Βασίλης Χήτος και ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Στέφανος Ζέρβας.

«Σκοπός μας είναι να στηρίξουμε την τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα. Τα Γιάννινα είναι μία ιστορική πόλη και θέλουμε να βοηθήσουμε στην προβολή της. Εμείς θα προσκαλέσουμε να την επισκεφθούν όλοι οι μεγάλοι tour operator. Το δίκτυο των αερογραμμών μας είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και μπορούμε να συνδέσουμε τα Γιάννινα με όποιον προσδιορισμό επιλεγεί. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη συνεργασία και πιστεύουμε ότι σύντομα θα ανακοινώσουμε συγκεκριμένα συμπεράσματα», ανέφερε στις δηλώσεις της η Γενική Διευθύντρια Gulay Ozturk.

«Έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια για την τουριστική προβολή κι ανάπτυξη της περιοχής. Η παρουσία των τουρκικών αερογραμμών στα Γιάννινα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το ενδιαφέρον για συνεργασία είναι αμοιβαίο και αφού ολοκληρωθούν οι συνεργασίες πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε τα συμπεράσματα», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

ATEbank: Υπεγραφη η συμφωνια για τη Δωδωνη

Την υπογραφή συμφωνίας για την εξαγορά του κατεχομένου από την Αγροτική Τράπεζα υπό Ειδική Εκκαθάριση, ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της «Αγροτική Βιομηχανία Γάλακτος Ηπείρου ΑΕ ΔΩΔΩΝΗ» από το κοινοπρακτικό σχήμα «S.I.» με σύνθεση 90% την Strategic Initiatives UK LLP, επενδυτική εταιρία του εξωτερικού και 10% ΣΙΜΟΣ Food Group ΑΕ, έναντι Τιμήματος περίπου 21 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Αγροτική.

Σύμφωνα και με τις ανειλημμένες από τον αγοραστή συμβατικές υποχρεώσεις, με τη συμφωνία, εκτός των άλλων, επιδιώκεται:
- Η ανάπτυξη της ΔΩΔΩΝΗ στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά με διατήρηση της έδρας της στα Ιωάννινα.
- Η αξιοποίηση του προσωπικού.
- Οι επενδύσεις στις υποδομές, στις εγκαταστάσεις της εταιρίας και στην προώθηση των προϊόντων.
- Η διατήρηση και ανάπτυξη της τοπικής ζώνης γάλακτος.
- Η ενδυνάμωση των σχέσεων της εταιρίας με τους κτηνοτρόφους και γενικά με τους προμηθευτές της, με σεβασμό στο περιβάλλον και η υποστήριξη της Τοπικής Κοινωνίας.

Σύμβουλοι της Αγροτικής Τράπεζας υπό Ειδική Εκκαθάριση είναι η Alpha Bank, η Εθνική Τράπεζα και η Δικηγορική Εταιρία Σαραντίτη.

[via]

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Πορεια του Ορειβατικου Συλλογου στην περιοχη της Κονιτσας

Ο ΕΟΣ Ιωαννίνων την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012 θα πραγματοποιήσει πορεία στην περιοχή της Κόνιτσας. Η πορεία χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες και έχει αφετηρία και τερματισμό την γέφυρα της Κόνιτσας.

Η πρώτη πορεία κατηγορίας Α’ και διάρκειας 5 ωρών και η δεύτερη πορεία κατηγορίας Β’ και διάρκειας 7 ωρών είναι στην επιλογή του καθ’ ενός κρίνοντας από τη δυσκολία της διαδρομής και το χρόνο επιστροφής. Υπάρχουν 5 σημεία επιλογής: α) η Μονή Στομίου, β) η Ρεματιά, γ) η παλιά καλύβα, όπου υπάρχει μια προεξοχή βράχου, δ) οι πρόποδες των βράχων, και ε) οι πρόποδες της Νταβάλιστας.

Η τρίτη πορεία κατηγορίας Γ’ και διάρκειας 9 ωρών θα ανεβεί την Νταβάλιστα. Έχει τρία δύσκολα σημεία που το μονοπάτι καλύπτεται από χαλίκια και το τελευταίο κομμάτι που είναι μια ρεματιά ανώμαλου δρόμου και ανάγλυφου εδάφους με πέτρες. Απαραίτητα τα ορειβατικά παπούτσια τύπου climbers και τα μπατόν.

Αναχώρηση 7:15 π.μ. από την Περιφέρεια Ηπείρου.
Επιστροφή 6:30 μ.μ. από την Κόνιτσα.
Αρχηγοί πορείας: Γιάννης Χρήστου

Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Σμύρνης 15 καθημερινά 7-9μμ. Τηλ. 26510-22138. http://www.orivatikos.gr.

Ιεροσυλοι εκλεψαν καμπανα στη Μαζια

Την καμπάνα του Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Μάζια Ιωαννίνων, έβαλαν στόχο άγνωστοι δράστες.

Οι κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν το περιστατικό στο Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Ιωαννίνων όπου και συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν είναι πρώτη φορά που ένα τέτοιο γεγονός κάνει την εμφάνισή του, αφού κατά καιρούς έχουν κλαπεί μανουάλια, διάφορα ιερά σκεύη, αλλά και καντήλια.

[via]

«The Met: Live in HD» στο Πανεπιστημιο Ιωαννινων

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, συμμετέχοντας ενεργά στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα του τόπου, και λαμβάνοντας υπόψη την περσινή μεγάλη επιτυχία, με πρωτοφανή εξάντληση των εισιτηρίων και ανταπόκριση των πολιτών σε πολλές πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Μυτιλήνη, Λουτράκι, Βόλος, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Λαμία, Βέροια), εξασφάλισε για το φιλόμουσο κοινό της πόλης των Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τον Όμιλο Antenna, τη ζωντανή αναμετάδοση υψηλής ευκρίνειας του Προγράμματος «The Met: Live in HD», ενός μοναδικού βραβευμένου θεάματος με παραστάσεις της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης για τους φίλους της Όπερας, με την υπογραφή των πλέον καταξιωμένων καλλιτεχνών της παγκόσμιας Λυρικής Σκηνής.

Στα Ιωάννινα, κατά τη σεζόν 2012-2013, θα πραγματοποιηθεί
η αναμετάδοση των παρακάτω οκτώ (8) μεγάλων παραγωγών της MET,
με ελληνικούς υπότιτλους,
στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου «Κάρολος Παπούλιας»
στην Πανεπιστημιούπολη.

Δείτε συνημμένα: Πρόγραμμα Παραστάσεων

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Νεες παρεμβασεις Περιφερειαρχη για πετρελαιο θερμανσης – διοδια Εγνατιας

Την έντονη διαμαρτυρία του για την κατάταξη των νομών της Ηπείρου στις γεωγραφικές ζώνες για το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης, εκφράζει με σημερινό του έγγραφο προς τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ο Περιφερειάρχης μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει, ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έγκαιρα είχε επισημάνει τα προβλήματα που θα προκαλούσε η απόφαση για εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης, προτείνοντας μάλιστα και τρόπο αντικειμενικού υπολογισμού του επιδόματος που θα μπορούσε να δοθεί.

«Η πρότασή μας – συνεχίζει ο Περιφερειάρχης - δεν εισακούστηκε. Προφανώς αγνοείτε ότι ο Νομός Ιωαννίνων στο μεγαλύτερο τμήμα του είναι ορεινός, με ιδιαίτερα βαρείς χειμώνες, συνορεύει δε με τους νομούς Γρεβενών και Καστοριάς (τους οποίους εντάξατε στην Α΄ ζώνη), έχοντας μάλιστα κατοικημένες περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο και έτσι υπάρχει το παράδοξο γειτονικές τοπικές κοινότητες (π.χ. Μηλιά – Κηπουριό, Επταχώρι – Αετομηλίτσα) να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση ως προς το επίδομα θέρμανσης. Αγνοείτε επίσης ότι οι νομοί Θεσπρωτίας και Άρτας έχουν ορεινές περιοχές (Σούλι, Φιλιάτες, Άγναντα)  όπου ο χειμώνας είναι εξίσου δριμύς και αντίστοιχης μεγάλης διάρκειας με περιοχές άλλων νομών,  τις οποίες έχετε κατατάξει σε υψηλότερες ζώνες».

Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τονίζει: «Έστω και τώρα, είναι υποχρέωσή σας, έναντι όλων εκείνων που εξακολουθούν να ζουν και να κρατούν όρθια την Ηπειρωτική ύπαιθρο, να προβείτε σε διόρθωση του απάνθρωπου «λάθους» που έχετε διαπράξει και να εντάξετε τους νομούς της Ηπείρου σε ανώτερες γεωγραφικές ζώνες». 

Με άλλο έγγραφό του προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. ο Περιφερειάρχης επαναφέρει το αίτημα για την εφαρμογή εκπτωτικής πολιτικής για τους συχνούς χρήστες των διοδίων και ειδικότερα για όσους κινούνται τακτικά από Ιωάννινα προς Ηγουμενίτσα (και αντίστροφα) και από την περιοχή Μετσόβου προς Θεσσαλία (και αντίστροφα).

Ο Περιφερειάρχης υπενθυμίζει ότι η Διοίκηση της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. από τον περασμένο Ιανουάριο είχε υποσχεθεί την εφαρμογή εκπτωτικής πολιτικής για τους συχνούς χρήστες της Εγνατίας Οδού και καταλήγοντας τονίζει ότι μετά την έκδοση της ΚΥΑ, για την αύξηση από σήμερα των διοδίων, είναι επιβεβλημένη η λήψη απόφασης για την εφαρμογή ειδικής τιμολόγησης για τους συχνούς χρήστες του οδικού άξονα.

Η πολιτικη "αλητεια" αναχωμα για την πολιτικη αναταξη

Η πολιτική άποψη και σκέψη για να προαχθεί πρέπει να υφίσταται αξιόπιστος πολιτικός χώρος, η πολιτική πρακτική επίσης για να οδηγήσει στα όρια της ανάταξης όταν μάλιστα  συμβαίνουν σηψαιμικά φαινόμενα όπως σήμερα στην Ελλάδα, προϋποθέτει την ύπαρξη πολιτικών οντοτήτων, όχι βεβαίως σαν αυτές  που γελοιοποιούν διεθνώς σήμερα την χώρα μας, με το αδιανόητο παιγνιολόγημα έκλεψαν δεν έκλεψαν, και πόσα έκλεψαν.

Δυστυχώς …η πολιτική αλητεία αποτελεί όρο της πολιτικής διαδικασίας  στην χώρα μας…

Αποτελεί δε  κοινό τόπο, ότι το  ουσιαστικό  γεγονός που προκαλεί ανησυχία δεν είναι μόνο  το οικονομικό χάος η τα  όποια οικονομικά προβλήματα, αλλά η συνεχής και ανεξέλεγκτη πολιτική συμπεριφορά, και είναι ίσως η πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας μας, η «πολιτική» να βάλλεται τόσο σφοδρά ,και οι «πολιτικοί» να περιχαρακώνονται σε κλειστή επαγγελματική κάστα.

Τέτοια θλιβερά και αναξιόπιστα πρόσωπα με περισσό θράσος όμως  δεν κατέγραψε πολλές φορές  η πολιτική ιστορία της χώρας ,πολιτικούς αμοραλιστές έμπορους της δημόσιας περιουσίας και  ελληνικής αξιοπρέπειας, ελεεινούς υποθηκευτές της ζωής , και της ελπίδας των παιδιών μας.

Πολλές φορές η οικονομική  μας κατάσταση  αποτέλεσε θέμα παρέμβασης εξωτερικών οικονομικών η άλλων παραγόντων, καμία φορά όμως η οικονομική προβληματική δεν συνδυάσθηκε με τέτοιου τύπου πολιτική αδιαφάνεια, η οποία με την σειρά της προκάλεσε στην κοινωνία, μια αδιανόητη ανομία και εξαθλίωση, όχι γιατί δεν ενοχοποιούνται πολλά, αλλά γιατί κυρίως η μεταπολίτευση εξέθρεψε τους περισσότερους ερμαφρόδιτους πολιτικούς  τύπους  αυτής  της περιόδου

Η άσκηση της εξουσίας ακόμη και σήμερα  αγνόησε  και αγνοεί την έννοια του πολιτικού σεβασμού σε πολιτικές αρχές και αξίες, πολύ περισσότερο δε αγνόησε ετσιθελικά  και λειτούργησε έξω από το πολιτικό και πολιτειακό θεσμικό πλαίσιο.

Η Ανάταξη της πολιτικής συμπεριφοράς, προϋποθέτει δομική αναδιάρθρωση της πολιτικής κουλτούρας (γεγονός πράγματι δύσκολο)   και εντελώς μακριά από εκείνες που οδήγησαν σε αυτήν την  αχαρακτήριστη προσβολή του πολιτικού μας υπόβαθρου, από  τους φορείς των θεσμών , οι οποίοι αλαζονικά υπέσκαψαν την θεμελιώδη αρχή της πολιτικής ορολογίας ότι η «πολιτική» είναι διαδικασία παραγωγής πολιτικής σκέψης και πράξης ενώ ο «πολιτικός» πρόσωπο ,η διαδικασία αποτελεί το μείζον το πρόσωπο το έλασσον, και με τις ενέργειες των οδήγησαν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τους Έλληνες στην σημερινή κατάσταση, αυτή του πολιτικού αμοραλισμού, και της αδιαφορίας.

Η δομική αναδιοργάνωση και ανάταξη της οικονομικής μας κατάστασης με τον ένα η τον άλλο τρόπο, και αφού κάνει τον κύκλο της η παρούσα κρίση σε ορισμένο βάθος χρόνου θα επιτευχθεί.
Ταυτόχρονα όμως αν δεν επιχειρηθεί και η πολιτική επανατοποθέτηση σε σχέση με  το ποιο είναι το ζητούμενο ο «πολιτικός» και η επιβίωσή του, ή η «πολιτική», ο πολίτης θα συνεχίσει να μην συμμετέχει, ο νέος να μην τον ενδιαφέρει το πολιτικό γίγνεσθαι, και η κοινωνία να μπολιάζεται με άκρως αντιδημοκρατικές παραφυάδες .

Είναι επιβεβλημένη η παρατήρηση ότι μια ευνομούμενη πολιτεία πρέπει να θέτει και να τηρεί όρια στην άσκηση της πολιτικής, είναι αναγκαίο λοιπόν να οριοθετηθεί το πλαίσιο και να επαναπροσδιοριστεί με σύγχρονες θέσεις, το τι  επιτρέπεται και το τι απαγορεύεται στον πολιτικό, γιατί έως σήμερα δίνουν ακόμη την εντύπωση ότι επιτρέπεται όχι μόνο να λένε απερίγραπτες ανακολουθίες αλλά και να θεωρούν τον εαυτό τους εθνικό κεφάλαιο.

Στην οικονομική ανάταξη θα εξυπηρετήσει με εθνική προοπτική στο μέλλον η ανάταξη της σχέσεως του «πολιτικού» με την «πολιτική», με την έννοια (και μόνο) της οριοθέτησης όσον αφορά την πολιτική βούληση από την πολιτική δράση.

Οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε την στάση μας απέναντι στον ψεύτικο καθωσπρεπισμό την γραβάτα και τους κάθε λογίς χαρτογιακάδες, οι οποίοι θεωρούν ακόμη σήμερα παρόλη την κατάντια που οδήγησαν τον τόπο, ότι αποτελούν κεφάλαιο για την χώρα.

Είναι εθνικά ανέντιμο, και πολιτικά ανεπίτρεπτο, μια νέα Δημοκρατία τριών μόλις δεκαετιών να μην έχει βάλει τα θεμέλια του σεβασμού στους θεσμούς , και να είναι έρμαιο των κάθε λογής «τυχοδιωκτών», γιατί πώς αλλιώς να χαρακτηρίσεις αυτόκλητα πρόσωπα από όλο το φάσμα της πολιτικής κοινωνικής θρησκευτικής και δικαστικής πραγματικότητας που ενεπλάκησαν στην διαχείριση της εξουσίας να συμπεριφέρονται ως οι «αλητάμπουρες» του ποδοσφαίρου, και οι «νταβατζήδες» του ημερήσιου και νυχτερινού υπόκοσμου.

Είναι δε προβοκατόρικη αν όχι άσχετη και άστοχη αλλά και ατεκμηρίωτη η άποψη που οι επαγγελματίες της πολιτικής θέλοντας να αποκρύψουν την πραγματικότητα επικαλούνται την Δημοκρατία, μόνο που με την συμπεριφορά τους έχουν πείσει το κοινωνικό σύνολο ότι πλείστοι εξ αυτών είναι αναξιόπιστοι και αξιοθρήνητα υποκείμενα του κοινού ποινικού δικαίου.

Κι αν αυτή η Δημοκρατία είχε ως σημεία αναφοράς τους θεσμούς κι όχι τα πρόσωπα, τότε σήμερα η ελληνική πραγματικότητα παρόλα τα διαρθρωτικά της προβλήματα θα είχε να παρουσιάσει  λύσεις και προτάσεις, ενώ σήμερα έχει να παρουσιάσει πολλά   παζλ κλεφτών και ερμαφρόδιτων χαρτογιακάδων της ελληνικής πολιτικής  σκηνής και όχι μόνο .

Η Δημοκρατία είναι θεσμικά έωλη γιατί σε άλλη περίπτωση  δεν θα μπορούσαν αυτοί οι «τιποτένιοι» από όλους τους χώρους να κλέβουν ,και να ασελγούν στη δημόσια περιουσία, και αξιοπρέπεια χαρακτηρίζοντας το νόμιμο ως ηθικό, η την κλοπή ως φροντίδα για τα γεράματα.

Εν κατακλείδι αγαπητέ μου συμπολίτη η πολιτική αλητεία σήμερα δημιουργεί μέγιστο ανάχωμα στην πολιτική ανάταξη η οποία αποτελεί προϋπόθεση της όποιας οικονομική η άλλης  ανάταξης στην χώρα μας, αν δε, δεν επιχειρηθεί σοβαρά ,τότε είναι πιθανή η μετάβαση σε μια κατάσταση που πλείστοι εξ αυτών θα παρεμβαίνουν δήθεν για την Ελληνική Δημοκρατία, ζώντας όμως στην «προσωπική τους δημοκρατία που έχτισαν κλέβοντας και γλείφοντας και συρόμενοι με τα κερατά τους».

*του Χρήστου Παπαδημητρίου -- Κοινωνιολόγου - Οικονομολόγου

Το Ειρηνοδικειο Ιωαννινων διεγραψε το 89% των χρεων δανειοληπτη

Δεκτό έγινε το αίτημα ενός δανειολήπτη, για τη ρύθμιση των οφειλών του καθώς το Ειρηνοδικείο Ιωαννίνων, αποφάσισε το 89% διαγραφής των χρεών του.

Η συνολική οφειλή που είχε έφτανε τα 92.561,76 ευρώ, και σύμφωνα με την απόφαση του Ειρηνοδικείου υποχρεούται πλέον να καταβάλει στους πιστωτές το ποσό των 9.600 ευρώ, σε χρονικό ορίζοντα τεραετίας. Διέγραψαν δηλαδή από το συνολικό χρέος, το ποσό των 82.961,76 ευρώ.

Όπως αποδείχθηκε και στο Δικαστήριο, ο αιτών είχε περιέλθει από το 2010 σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία πληρωμής των οφειλών του, η οποία δεν οφείλεται σε δόλο.

''Η δανειακή του επιβάρυνση οφείλεται στην ανάγκη καλυψης επιτακτικών βιοτικών του αναγκών διότι σε προηγούμενη επιχείρηση που εργαζόταν, με πλήρη απασχόληση, αμειβόταν σε περίοδο που η επιχείρηση αυτή αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα ως υπάλληλος με μερική απασχόληση και στη συνέχεια επί 8μηνο δεν του είχαν καταβληθεί τα δεδουλευμένα. Άλλη πηγή εισοδήματος πέρα από αυτό που αποκερδαίνει από την εργασία του δεν διέθετε'', σημειώνει σε ανακοίνωση του ,το Ινστιτούτο Προστασίας καταναλωτών Ηπείρου.

[via]http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=112929455

Ενισχυθηκε με υψηλη τεχνολογια το Κεντρο Ιατρικης Προσομοιωσης

Με Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος το κέντρο Ιατρικής Προσομοίωσης της Αναισθησιολογικής Κλινικής (Διευθυντής: Γεώργιος Παπαδόπουλος, Καθηγητής Αναισθησιολογίας) απέκτησε τον υψηλής τεχνολογίας και ποιότητας ανθρώπινο προσομοιωτή SimMan Essential της Εταιρείας  Laerdal.

Η απόκτηση του αναβάθμισε σημαντικά το Κέντρο Ιατρικής Προσομοίωσης καθιστώντας το μοναδικό στον Ελληνικό χώρο.

Το κέντρο Ιατρικής προσομοίωσης της Αναισθησιολογικής Κλινικής διαθέτει μια σειρά ανθρώπινων προσομοιωτών για την εκπαίδευση και την απόκτηση κλινικών δεξιοτήτων σε ποικιλία οξέων κλινικών καταστάσεων, εντός και εκτός της χειρουργικής αίθουσας, που απαιτούν άμεση, ιεραρχημένη και πειθαρχημένη αντιμετώπιση μέσα σε περιορισμένα χρονικά περιθώρια. Οι ανθρώπινοι προσομοιωτές υψηλής τεχνολογίας που ελέγχονται από τον υπολογιστή του εκπαιδευτή αναπαράγουν οξείες ή επείγουσες καταστάσεις και επιτρέπουν αληθινές ιατρικές πράξεις.

Τα πλεονεκτήματα από τη χρήση προσομοιωτών είναι ότι μπορούν  να προγραμματιστούν ανάλογα με τις ανάγκες εκπαίδευσης και δίνουν τη δυνατότητα στον εκπαιδευόμενο να διευρύνει τις γνώσεις και τις δεξιότητές του χωρίς να απειλούνται οι ασθενείς.

Το κέντρο Ιατρικής Προσομοίωσης διαθέτει επίσης προγράμματα Ιατρικής Προσομοίωσης σε υπολογιστές με περισσότερα από 100 σενάρια που δίνουν επίσης τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει ο εκπαιδευόμενος  μια σειρά κλινικών καταστάσεων, ενώ καταγράφονται οι χειρισμοί και βαθμολογείται ο εκπαιδευόμενος.

Τα προσδοκώμενα οφέλη της Ιατρικής προσομοίωσης είναι η βελτίωση των γνώσεων και δεξιοτήτων των φοιτητών Ιατρικής και επαγγελματιών υγείας, όπως επίσης η βελτίωση της ετοιμότητας των εργαζόμενων στην επείγουσα ιατρική, στην Αναισθησιολογία και στην Εντατική Θεραπεία, ενώ μπορεί  να γίνει αντικειμενική αξιολόγηση της κλινικής ικανότητας και αποδοτικότητάς των.



Οι εκπαιδευτικές δυνατότητες του κέντρου Ιατρικής προσομοίωσης της Αναισθησιολογικής κλινικής



Εκπαίδευση σε προπλάσματα

1.         στην Βασική και εξειδικευμένη αναζωογόνηση  

2.                  στην απινίδωση (αυτόματη και η παραδοσιακή)

3.                  στην φλεβοκέντηση σε ενήλικες

4.                  στην φλεβοκέντηση  σε βρέφη

5.                  στην  ενδοοστική οδό σε μικρά παιδιά

6.                  στο  καθετηριασμό έσω σφαγίτιδας και μηριαίων φλεβών

7.                  σε εμφυτευμένους υποδόριους κώδωνες

8.                  στον έλεγχο βατότητας  αεραγωγού χωρίς και με βοηθητικά μέσα

9.                  στοματοφαρυγγικός και ρινοφαρυγγικός αεραγωγός, λαρυγγική μάσκα ή  Xpress tube,  διασωλήνωση

10.             στον αερισμός με προσωπίδες και συσκευή AMBU

11.             στη δύσκολη διασώληνωση, και τον αερισμό με αναπνευστήρα 

12.             στη διασωλήνωση με βρογχοσκόπιο ινοπτικό και άκαμπτο  

13.             στην παρακέντηση πνευμοθώρακα υπό τάση

Εκπαίδευση με προπλάσματα υψηλής ποιότητας

    Προσομοίωση σεναρίων επειγόντων περιστατικών και κρίσιμων συμβαμάτων στην Αναισθησιολογία και στην Εντατική Θεραπεία (διάγνωση, θεραπεία, συζήτηση )

Εκπαίδευση με προγράμματα υπολογιστών

    Προσομοίωση σεναρίων επειγόντων περιστατικών,
    Προσομοίωση σεναρίων κρίσιμων συμβαμάτων στην Αναισθησιολογία
    Προσομοίωση χορήγησης σεναρίων καταστολής για ενδοσκόπηση

Ολοκληρωθηκε η 2η αθλητιαδα Ιωαννινων

Ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε η 2η Αθλητιάδα Ιωαννίνων. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, καθώς πάνω από 300 παιδιά πέρασαν από τις εγκαταστάσεις του Πανηπειρωτικού και του ΕΑΝΚΙ.

Το Σάββατο έλαβαν χώρα οι προπονήσεις για τα τμήματα Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Τη Κυριακή το πρωί έγιναν οι προπονήσεις των νηπίων. Τα παιδιά δοκίμασαν τις ικανότητές τους και έλαβαν μέρος σε αθλοπαιδιές, πολεμικές τέχνες και δραστηριότητες. Παρά την υπερβολική ζέστη που επικράτησε στα Ιωάννινα αυτές τις μέρες τα παιδιά διασκέδασαν και ανακάλυψαν καινούριες εμπειρίες καθώς ήρθαν σε επαφή με αντικείμενα που δεν είχαν ξανακάνει.

Τα αθλήματα-σταθμοί που λειτούργησαν στην Αθλητιάδα ήταν: Ποδόσφαιρο, Μπάσκετ, Τζούντο, Ρυθμική Γυμναστική, Ενόργανη Γυμναστική, Αυτοάμυνα, Στίβος, Yoga και Βόλεϊ. Όλα τα παιδιά πήραν μέρος επίσης και στο εικαστικό εργαστήρι που λειτούργησε στην Αθλητιάδα.

Τη Κυριακή στο ΕΑΝΚΙ, τα παιδιά και οι γονείς τους παρακολούθησαν από κοντά τον αγώνα μπάσκετ για το πρωτάθλημα κορασίδων ανάμεσα στον Ίανθο και στον Θρύλο Ιωαννίνων. Ο αγώνας έληξε υπέρ του Ίανθου και το κοινό χηροκρότησε και τις δύο ομάδες για την προσπάθεια τους. Στο ημίχρονο του αγώνα έγινε μια επίδειξη Aerobic από το γυμναστήριο Step, καθώς επίσης και μια επίδειξη Ρυθμικής Γυμναστικής από το σύλλογο ΠΑΣ Ανατολής.

Μετά τη λήξη του αγώνα μπάσκετ σειρά πήραν οι πολεμικές τέχνες με το τμήμα Τζούντο του ΠΑΣ Ανατολής να κάνει επίδειξη με μικρά παιδιά αλλά και με ενήλικες αθλητές. Στη συνέχεια έγινε μια επίδειξη Αυτοάμυνας (Τhai-boxing, Krav Maga, Combat Sambo) από τον Ίανθο. Και οι δύο επιδείξεις ήταν αρκετά εντυπωσιακές καθώς παρουσίασαν τεχνικές οι οποίες ήταν άγνωστες στο ευρύ κοινό.

Η εκδήλωση έληξε με μια επίδειξη Yoga από το γυμναστήριο Step. Επίσης πριν την έναρξη της εκδήλωσης είχε στηθεί στο τοίχο του ΕΑΝΚΙ πίσω από τη μπασκέτα ένα χάρτινο δέντρο όπου στα κλαδιά του είχαν κρεμαστεί ζωγραφιές που είχαν ζωγραφίσει τα παιδιά στο εικαστικό εργαστήρι.

Οι διοργανωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους με τα παιδιά και τους γονείς τους για την επόμενη χρονιά. Στόχος των διοργανωτών είναι κάθε χρόνο η διοργάνωση να ανεβαίνει επίπεδο και να καθιερωθεί ως θεσμός στη πόλη των Ιωαννίνων.

Ο σκοπός της εκδήλωσης είναι τα παιδιά να διασκεδάσουν και να γνωρίσουν νέα αθλήματα από κοντά. Επίσης οι προπονητές των εκάστοτε αθλημάτων/πολεμικών τεχνών/δραστηριοτήτων να ξεχωρίσουν κάποια παιδιά για τη κλίση που έχουν σε κάποια από αυτά και να τα ωθήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Η διοργάνωση ήταν μια πρωτοβουλία των ακαδημιών "ΙΑΝΘΟΣ" και "ΠΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ" η οποία έγινε με την υποστήριξη του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών.

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

ΠΑΣ Γιαννινα - Λεβαδειακος 1-0 για την 5η Αγων. της Super League

Τρίποντο-ανάσα για την ομάδα του Γιάννη Χριστόπουλου, που σημείωσε την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα και μπορεί να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη αισιοδοξία τη συνέχεια. Χρυσός σκόρερ ο νεαρός Κοροβέσης, που έκανε ιδανικό ντεμπούτο, διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα στις αρχές του β' ημιχρόνου και ενώ νωρίτερα ο Ιλιτς είχε αστοχήσει σε πέναλτι. Ο Λεβαδειακός είχε καλές ευκαιρίες για να προηγηθεί στο α' μέρος, αλλά δεν τα κατάφερε και το συγκρότημα του Γιώργου Παράσχου υποχρεώθηκαν στην τρίτη του φετινή ήττα.

Μόνο το γκολ έλειψε από το α' μέρος στους Ζωσιμάδες με τις δύο ομάδες να σπαταλούν σημαντικές ευκαιρίες για να βρουν τον δρόμο προς τα δίχτυα, αλλά τελικά να μένουν στο μηδέν. Ο ΠΑΣ είχε μία ελαφρά υπεροχή, αλλά ο Λεβαδειακός ήταν αυτός, που δημιουργούσε πιο εύκολα τις προϋποθέσεις για να απειλήσει τον αντίπαλο τερματοφύλακα.

Ναπολεόνι και Λισγάρας απείλησαν στο 20' και το 23', ενώ ο Βασιλείου έχασε την μεγαλύτερη ευκαιρία για την ομάδα του Παράσχου όταν από μπαλιά του Πόι "πάρε βάλε" αστόχησε από τα δύο μέτρα στο 41'. Οι γηπεδούχοι από την μεριά τους απάντησαν στις πρώτες ευκαιρίες με τον Βίλα στο 33', ενώ ο Ιλιτς στο 45' αστόχησε από την άσπρη βούλα, πλασάροντας άουτ.

Οι παίκτες του Χριστόπουλου μπήκαν δυνατά στην επανάληψη, έψαξαν το γρήγορο γκολ και τελικά δικαιώθηκαν. Ο Λίλα στο 49' αστόχησε, αλλά ο Κοροβέσης στο 53' εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο την σέντρα του Γεωργίου και την αμυντική αδράνεια του Λεβαδειακού και από κοντά άνοιξε το σκορ, συνδυάζοντας το ντεμπούτο του με τη φανέλα του ΠΑΣ με γκολ.

Οι βοιωτοί βγήκαν άμεσα στην επίθεση, ψάχνοντας την ισοφάριση, αλλά οι γηπεδούχοι οπισθοχώρησαν, κλείνοντας τους διαδρόμους. Ο Βασιλείου στο 68' βρέθηκε σε θέση βολής, αλλά το τελείωμά του δεν ήταν καλό. Με εξαίρεση μία καλή στιγμή στις καθυστερήσεις, που προήλθε από λάθος του Φεγκρούς, αυτή ήταν και η τελευταία ουσιαστική απειλή για την εστία του Φεγκρούς, καθώς οι γιαννιώτες αμύνθηκαν σωστά και μαζικά, κρατώντας τελικά τους πολύτιμους τρεις βαθμούς.

[via]

Συλληψη 35χρονου με 117 κιλα κανναβη στην κατοχη του

Συνελήφθη, χθες (30.09.2012) το πρωί στο Καλπάκι Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, ένας 35χρονος  ημεδαπός, για μεταφορά και εμπορία μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων και των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης  Κόνιτσας και Β΄ Δελβινακίου, εντοπίσθηκε χθες το πρωί στο Καλπάκι Ιωαννίνων, ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο και ακινητοποιήθηκε για έλεγχο.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο 35χρονος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -106- δέματα κάνναβης, συνολικού βάρους -117.180- γραμμαρίων.

Στην κατοχή του 35χρονου, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν δύο συσκευές κινητής τηλεφωνίας ενώ κατασχέθηκε και το όχημα, ως μέσο μεταφοράς των ναρκωτικών.

Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του στο Αγρίνιο, βρέθηκε ποσότητα κάνναβης βάρους (40,3) γραμμαρίων.

Την προανάκριση της υπόθεσης και τις έρευνες διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών  Ιωαννίνων.

Υπεγραφη η συμβαση για την διαδραστικη αιθουσα τεχνης της Γιαννιωτικης Αργυροχοϊας

Την σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου «Δημιουργία διαδραστικής αίθουσας ιστορίας της τέχνης της Γιαννιώτικης Αργυροχοΐας» υπέγραψε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.

Πρόκειται για μία σημαντική παρέμβαση που θα υλοποιηθεί στο χώρο του ΚΕΠΑΒΙ. Η μελέτη του έργου εκπονήθηκε από το Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας, το οποίο για την εκτέλεσή του, υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με το Δήμο, ο οποίος αποτελεί και τον τελικό δικαιούχο.

Η διαδραστική αίθουσα είναι ενταγμένη στο ΕΣΠΑ και ο προϋπολογισμός σύμφωνα με την σύμβαση ανέρχεται στις 587 χιλιάδες ευρώ.

Τα στάδια του έργου είναι τα ακόλουθα:
ΚΤΙΡΙΟ Α: Στάδιο 1: εισαγωγική ενημέρωση για την προέλευση, ιστορικά στοιχεία, προμήθεια πρώτων υλών, βασικές τεχνικές πληροφορίες κτλ., Στάδιο 2: πλήρης παρουσίαση με προβολή των τεχνικών δημιουργίας των ασημένιων κατασκευών από πρώτη ύλη σε τελικό προϊόν, Στάδιο 3: έκθεση μηχανημάτων και εργαλείων με παρουσίαση των λειτουργιών τους, Στάδιο 4: ζωντανή παρουσίαση των βασικών διαδικασιών επεξεργασίας του ασημιού από τους τεχνίτες, σε ειδικά διαμορφωμένα εργαστήρια, Στάδιο 5: δημιουργία ομοιωμάτων κοσμήματος από τους επισκέπτες με την βοήθεια των τεχνιτών σε ειδικά μηχανήματα αργυροχοΐας.

ΚΤΙΡΙΟ Β: Σκοπός είναι η παρουσίαση των τελικών σταδίων επεξεργασίας των ασημένιων δημιουργημάτων (κυρίως των σκευών) με συμμετοχική εργασία του επισκέπτη. Στάδιο 6: ζωντανή παρουσίαση των διαδικασιών τελικής επεξεργασίας των ασημένιων Δημιουργημάτων, Στάδιο 7: επεξεργασία φύλλων ασημιού με την τεχνική του σκαλίσματος από τον επισκέπτη Στάδιο 8: έκθεση του ετησίως βραβευμένου ασημένιου σκεύους και κοσμήματος που σηματοδοτεί και το τέλος της αίθουσας, Στάδιο 9: επίσκεψη του πρατηρίου έτοιμων ασημικών του ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι.
Με την ολοκλήρωση του έργου, θα παραδοθεί στον πρώτο όροφο του κτιρίου μια διαδραστική αίθουσα ιστορίας της τέχνης της Γιαννιώτικης Αργυροχοϊας. Η συνολική επιφάνεια θα είναι 634,26 τετραγωνικά.

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More