<--! -->

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Χρονια Πολλα απο το IoanninaToday.gr


Το IoanninaToday.gr εύχεται σε εσάς και στις οικογένειές σας χρόνια πολλά με υγεία, χαρά και ευτυχία. Μόνο υγεία.. όλα τα άλλα θα έρθουν..!!

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Το ΤΕΕ Ηπειρου για τα προβληματα απο τη χιονοπτωση στην Εγνατια

Η Ήπειρος για μια ακόμη φορά αποκλεισμένη με τον πρώτο χιονιά του χειμώνα.

Έκπληκτοι παρακολουθούμε όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στην Εγνατία Οδό, τον δρόμο που όλοι χαιρετήσαμε και πιστέψαμε σαν την οριστική και ασφαλή λύση της σύνδεσης προς ανατολάς της Ηπείρου με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο παλιός δρόμος από την Κατάρα δεν μας επιφύλασσε τέτοια γεγονότα με ανάλογα καιρικά φαινόμενα.
Τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα ήταν έντονα αλλά δεν ήταν ούτε ακραία ούτε μη αναμενόμενα, ώστε όλος ο σχεδιασμός των μέτρων για τον αποχιονισμό της οδικής αρτηρίας να μη μπορέσει να ανταποκριθεί στην απαίτηση να παραμείνει λειτουργική.

Δεν θα μπούμε στον πειρασμό να επιμερίσουμε ευθύνες αλλά επισημαίνουμε:

•     Η Εγνατία Οδός Α.Ε. έπρεπε να είχε βεβαιωθεί ότι οι σχεδιασμοί της ήταν επαρκείς και οι ανάδοχοι του έργου συντήρησης και ελέγχου της οδικής αρτηρίας είχαν την ικανότητα αλλά και είχαν προετοιμαστεί για αυτά τα ενδεχόμενα.
•    Η Εγνατία Οδός Α.Ε. έπρεπε να τιμήσει τις υποχρεώσεις της έναντι των αναδόχων αλλά και οι ανάδοχοι έπρεπε να μην αφήσουν να εξελιχθούν τα γεγονότα σε βάρος του κοινωνικού συνόλου με έγκαιρες και αποτελεσματικές μεθόδους ανεξάρτητα των όποιων αιτημάτων τους.

Η ολιγωρία στην  εκπλήρωση των υποχρεώσεων όσων εμπλέκονται  στην διαχείριση , λειτουργία και συντήρηση του οδικού άξονα της εγνατίας είναι ανεπίτρεπτη ανεξάρτητα επιχειρημάτων και είναι ενάντια στο δημόσιο συμφέρον (ανάπτυξη, ασφάλεια, εμπιστοσύνη) .

                                                                                    Ιωάννινα  23/12/2011
                                                                                   Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΗ

                                                                                  Χρίστος Παπαβρανούσης

Με Αστερα Τριπολης κληρωθηκε ο ΠΑΣ Γιαννινα για το Κυπελλο Ελλαδας

Με τον Αστέρα Τρίπολης κληρώθηκε ο ΠΑΣ Γιάννινα για τη φάση των "16" του Κυπέλλου Ελλάδας.

Τα ζευγάρια της φάσης των "16":

Ολυμπιακός - Θρασύβουλος

Πανιώνιος - Παναθηναϊκός

Ατρόμητος - Άρης

Κέρκυρα - Δόξα Δράμας

Ξάνθη - Πανσερραϊκός

ΠΑΟΚ ή Εθνικός Αστέρας - ΑΕΚ

Παναιτωλικός - ΟΦΗ

ΠΑΣ Γιάννινα - Αστέρας Τρίπολης

*Οι αγώνες είναι μονοί και θα γίνουν στην έδρα της ομάδας που έχει κληρωθεί πρώτη σε κάθε ζευγάρι

Ακινητο σε Ανατολικη Μακεδονια-Θρακη αναζητα η Πινδος

Στην αγορά ακινήτου στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη εντός του 2012 θα προχωρήσει ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων Πίνδος ολοκληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο το δίκτυο των υποκαταστημάτων του. Στην παρούσα φάση έχει σε εξέλιξη έρευνα για τον εντοπισμό του ακινήτου στους νομούς Καβάλας και Ξάνθης, περιοχή όπου σήμερα δραστηριοποιείται μέσω αντιπροσώπου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πίνδος, Μιχάλη Κασσή, μέχρι τις 30 Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η επένδυση για το εκκολαπτήριο ύψους 4 εκατ.ευρώ που χρηματοδοτείται από τον αναπτυξιακό νόμο υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα προχωρήσει και η εκκρεμότητα που υπάρχει με την καταβολή 1,2 εκατ.ευρώ που είναι η συμμετοχή της τράπεζας.

Η δυστοκία των τραπεζών να χορηγήσουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις και την αγορά προβληματίζει ιδιαίτερα τον κ.Κασσή, καθώς ουκ ολίγες εταιρείες βρίσκονται ένα βήμα πριν από το λουκέτο εξαιτίας της απουσίας ζεστού χρήματος. Όπως αναφέρει ο κ.Κασσής, η Πίνδος έχει λάβει το πράσινο φως από την πολιτεία για δάνειο ύψους 7,5 εκατ.ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου αλλά είναι αμφίβολο κατά πόσο θα το εκταμιεύσει δεδομένου οι τράπεζες έχουν παγώσει τις χρηματοδοτήσεις. «Το δάνειο θα κατευθυνθεί στην κάλυψη των λειτουργικών μας εξόδων και στην πληρωμή πρώτων υλών. Το μεγάλο πρόβλημα όλων των επιχειρήσεων είναι στα κεφάλαια κίνησης και δεν μιλάμε καν για μεγάλα ποσά. Με 2-3 εκατ.ευρώ λύνει κάποιος το πρόβλημα», υποστηρίζει.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις που προμηθεύουν αλυσίδες σούπερ μάρκετ η κατάσταση είναι οριακή. «Αγοράζουμε τοις μετρητοίς τις πρώτες ύλες και πουλάμε με πίστωση τεσσάρων και πέντε μηνών. Ο κίνδυνος να χαθούν χρήματα είναι ορατός», εξηγεί ο πρόεδρος της Πίνδος, ο μακροπρόθεσμος δανεισμός της οποίας δεν ξεπερνά το 1,5 εκατ.ευρώ.

Η εταιρεία προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο της αξιοποίησης της κοπριάς για την παραγωγή βιοαερίου προκειμένου να υλοποιήσει την επένδυση, που αναμένεται να ξεπεράσει τα 18 εκατ.ευρώ μαζί με ιδιώτη επενδυτή.

[via]

Α. Ροντουλης: Αδιεξοδο και σκοταδι στην υποθεση Δωδωνη


O Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αστέριος Ροντούλης, απέστειλε την Πέμπτη (22/12) απαντητική επιστολή προς το Διοικητή της ΑΤΕbank Θεόδωρο Πανταλάκη, σχετικά με το ζήτημα της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη». Ο Υφυπουργός στην επιστολή του υπογραμμίζει ότι δεν έλαβε ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα που έθεσε με προηγούμενη έγγραφη παρέμβασή του προς τον Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, με κοινοποίηση προς την Διοίκηση της ΑΤΕ, για το μοντέλο λύσης που προωθείται για τη «ΔΩΔΩΝΗ». Όπως υποστηρίζει στην επιστολή πληροφορήθηκε «γνωστά ήδη σε εμένα και στην τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων, πράγματα που μάλλον διαιωνίζουν το αδιέξοδο και το «σκοτάδι» στην υπόθεση Δωδώνη».

Ως εκ τούτου, θέτει ξανά το ερώτημα «Θα υπάρξει ανοικτός διεθνής διαγωνισμός για την πώληση του μετοχικού ποσοστού της ΑΤΕ στην «Δωδώνη» ή θα ακολουθηθεί μια «ιδιάζουσα διαδικασία», όπως επιτάσσουν οι ιδιαίτερες συνθήκες που περιβάλλουν την γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη»;» προκειμένου, όπως τονίζει, να δοθεί μια ξεκάθαρη απάντηση, «για να σχεδιάσει η κοινωνία της Ηπείρου με σύνεση και ψυχραιμία την δική της στρατηγική στο ανακύψαν ζήτημα».

Η πρώτη επιστολή που έστειλε στις 14/12/2011 ο υφυπουργός προς τον υπουργό Οικονομικών

«Κύριε Υπουργέ,
Πριν μια περίπου εβδομάδα, μετέβην στην πόλη των Ιωαννίνων, προκειμένου να συζητήσω διεξοδικά με ενδιαφερόμενους φορείς και συνεταιρισμούς το ζήτημα της «Δωδώνης».
Στην ακολουθείσασα σύσκεψη, που έγινε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου, διεφάνη η πραγματική αγωνία της τοπικής κοινωνίας για το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας και συζητήθηκαν εναλλακτικές προτάσεις διαχείρισης του ανακύψαντος θέματος με την πώληση των μετοχών που κατέχει η ΑΤΕ.
Επειδή, όπως γνωρίζετε, η «Δωδώνη» αποτελεί τον άξονα ευστάθειας για την κοινωνικο-οικονομική φυσιογνωμία της Ηπείρου και την ευρύτερη κτηνοτροφική πραγματικότητα της χώρας, επισημάνθηκε εκ μέρους μου ότι το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ ενδιαφέρεται να προωθηθεί μια λύση που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τον κοινωνικό και Ηπειρωτικό χαρακτήρα της επιχείρησης, ενώ ταυτοχρόνως θα διαφυλάσσει, ως κόρη οφθαλμού, την απορρόφηση του προϊόντος της ζώνης γάλακτος, για να μην κλυδωνισθεί το εισόδημα των κτηνοτρόφων.
Συνεπώς, κ. Υπουργέ, ήρθε η ώρα να διευκρινισθεί, και από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών και της Διοίκησης της ΑΤΕ, το μοντέλο λύσης που προωθείται για την «Δωδώνη». Με άλλα λόγια, πρέπει να γνωρίζει η τοπική κοινωνία και οι κτηνοτρόφοι εάν θα προκηρυχθεί για την «Δωδώνη» ένας ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός ή εάν θα ακολουθηθεί η λογική μιας «ιδιαίτερης διαχείρισης» του ζητήματος, καθόσον τούτο επιτάσσουν οι «ιδιαίτερες συνθήκες» που περιβάλλουν την συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία.
Είμαι απολύτως στην διάθεση σας για μια πληρέστερη ενημέρωση επί του θέματος, αναμένοντας από την πλευρά σας έγγραφες διευκρινίσεις για τον χειρισμό της προαναφερθείσας υπόθεσης, που καιρό τώρα ταλανίζει τους Ηπειρώτες και πυροδοτεί κλίμα αστάθειας στο σύνολο της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Η απάντηση της διοίκησης της ΑΤΕBank ανέφερε τα εξής:

«Κύριε Υφυπουργέ,
Σχετικά με την από 14.12.2011 επιστολή σας προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευαγγ. Βενιζέλο, την οποία κοινοποιήσατε και στον Διοικητή της ATEBank κ. Πανταλάκη, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Η ATEbank μετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. με ποσοστό 67,77%.
Η Τράπεζα υλοποιεί ήδη ευρύτατο Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης που κατάρτισε σε συνεργασία με το Ελληνικό Δημόσιο, σε συμμόρφωσή της με τις υποχρεώσεις από την καθ’ υπέρβαση συμμετοχή της στο πρώτο μέτρο του Ν. 3723/08 και το οποίο εγκρίθηκε από την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στο Πρόγραμμα αυτό προβλέπεται η απεμπλοκή της Τράπεζας από όλες τις συμμετοχές της που δεν ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, μεταξύ των οποίων περιέχεται ρητά και η ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.
Στο πλαίσιο της παραπάνω δέσμευσης η Τράπεζα έχει προσλάβει ως Συμβούλους Πώλησης από κοινού την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και την ALPHA BANK.
Η υποχρεωτική απεμπλοκή της Τράπεζας από τη συμμετοχή της στη ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. θα γίνει μέσω διαδικασίας που θα διασφαλίζει την απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα.
Η Τράπεζα έχει ενημερώσει τους λοιπούς μετόχους, τόσο για την απεμπλοκή της από τη ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε., όσο και για την πορεία των παραπάνω διαδικασιών, στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν και οι ίδιοι».

Η δεύτερη επιστολή του υφυπουργού προς την ATEBank αναφέρει τα εξής:

Κύριε Διοικητά,
Σχετικά με το Α.Π: 167/19.12.2011 έγγραφό σας, σε απάντηση της από 14.12.2011 επιστολής μου προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, έχω να παρατηρήσω τα εξής:
Με ενδιαφέρον ανέγνωσα την σχετική με το ζήτημα της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» επιστολή του Προϊσταμένου Διεύθυνσης Διοίκησης της ΑΤΕ.
Εξεπλάγην, όμως, κατά δυσάρεστο τρόπο, καθώς δεν έλαβα ξεκάθαρη απάντηση στο κυρίαρχο ερώτημα που έθεσα με προηγούμενη έγγραφη παρέμβαση μου. Αντιθέτως, πληροφορήθηκα γνωστά ήδη σε εμένα και στην τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων, πράγματα που μάλλον διαιωνίζουν το αδιέξοδο και το «σκοτάδι» στην υπόθεση «Δωδώνη».
Είμαι, λοιπόν, υποχρεωμένος να θέσω εκ νέου το ακανθώδες ερώτημα: Θα υπάρξει ανοικτός διεθνής διαγωνισμός για την πώληση του μετοχικού ποσοστού της ΑΤΕ στην «Δωδώνη» ή θα ακολουθηθεί μια «ιδιάζουσα διαδικασία», όπως επιτάσσουν οι ιδιαίτερες συνθήκες που περιβάλλουν την γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη»;
Αναμένω εναγωνίως να δοθεί μια ξεκάθαρη απάντηση στο τεθέν ερώτημα, προκειμένου η κοινωνία της Ηπείρου να σχεδιάσει με σύνεση και ψυχραιμία την δική της στρατηγική στο ανακύψαν ζήτημα».

[via]

Αντιμετωπιζονται τα προβληματα απο την χιονοπτωση

Προβλήματα προκλήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας από την καθολική σχεδόν χιονόπτωση που σημειώθηκε στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές της Ηπείρου. Με την συνεργασία των κατά τόπους τμημάτων της Τροχαίας, μηχανήματα της Περιφέρειας, των Περιφερειακών Ενοτήτων Ιωαννίνων, Άρτας, Θεσπρωτίας,   καθώς και μισθωμένα ιδιωτών, εργαζόταν συνεχώς για τον αποχιονισμό των Εθνικού και Επαρχιακού Οδικού δικτύου, καθώς και των Δήμων για τα Δημοτικά Δίκτυα, περιορίζοντας στο ελάχιστο τα προβλήματα που εμφανίστηκαν.

Σε πλήρη ετοιμότητα είναι και ο μηχανισμός της Π.Ε. Πρέβεζας, από την οποία σε προκαθορισμένα σημεία έχει αποθηκευτεί αλάτι για την αντιμετώπιση του παγετού.Σταδιακά από τις πρώτες πρωινές ώρες αποκαταστάθηκε η συγκοινωνία με όλες τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες. Επίσης μετά από απόφαση Περιφέρειας και Δήμου, δεν λειτούργησαν τα σχολεία στο Δήμο Μετσόβου.

Από την Πολιτική Προστασία και με δεδομένες τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για πτώση της θερμοκρασίας και παγετό τις επόμενες ημέρες, συνιστάται σε όλους τους οδηγούς να είναι προσεκτικοί και να φέρουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σε ιδρυματα της πολης τα ΚΑΠΗ του Δημου

Δώρα, ευχές και στιγμές χαράς μοιράζουν εν όψει των Χριστουγέννων τα μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου Ιωαννιτών. Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, μοιράζονται με άλλους συνανθρώπους μας, που το διάστημα αυτό έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από ένα ζεστό χαμόγελο, μερικές ώρες χαράς και επικοινωνίας.

Τα μέλη του 4ου ΚΑΠΗ επισκέφθηκαν το Κέντρο Ψυχικής Αποκατάστασης, όπου είπαν τα κάλαντα, χόρεψαν και μοίρασαν γλυκά.

Τα μέλη του 2ου και 6ου ΚΑΠΗ, με τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης επισκέφθηκαν το Γηροκομείο. Είπαν τα κάλαντα, χόρεψαν και τραγούδησαν, δημιουργώντας μία όμορφη, γιορτινή ατμόσφαιρα.

Τα μέλη του 5ου, 7ου και 9ου ΚΑΠΗ επισκέφθηκαν το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων όπου μοίρασαν γλυκά και δώρα.

Οι επισκέψεις θα συνεχιστούν σε άλλα ιδρύματα τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς.

Αντικατασταση καρτων ελεγχομενης σταθμευσης

Στην ανανέωση όλων των καρτών ελεγχόμενης στάθμευσης προχωρά ο Δήμος Ιωαννιτών εν όψει του νέου έτους.

Για τους κατόχους κάρτας ελεγχόμενης στάθμευσης κατά το έτος 2011 και εφόσον δεν έχουν αλλάξει τα περσινά δεδομένα,   η  ανανέωση θα γίνει με την υποβολή αίτησης- υπεύθυνης δήλωσης από την οποία θα προκύπτει ότι εξακολουθεί να ισχύει η δηλωθείσα κατά το προηγούμενο έτος διεύθυνση κατοικίας και  με την κατάθεση της παλιάς κάρτας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες στο δήμο Ιωαννιτών, Αβέρωφ 6 – 1ος όροφος, και στο τηλέφωνο 26510-01013 και 26510-01003.

Από το ίδιο γραφείο χορηγείτε το έντυπο αίτησης, το οποίο υπάρχει και στην

ιστοσελίδα του δήμου (www.ioannina.gr)

Η κατάθεση των αιτήσεων και η προμήθεια νέων καρτών θα γίνεται από τα γραφεία του Δήμου στην οδό Αβέρωφ 6, 1ος όροφος κατά τις εργάσιμες ημέρες από τις 9.00 π.μ. μέχρι 13.00 μ.μ.

Οι κάρτες ελεγχόμενης στάθμευσης έτους 2011 εξακολουθούν να ισχύουν

μέχρι   20-1-2012. Η προθεσμία για την αλλαγή των καρτών ξεκινά στις 2 Ιανουαρίου.



ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΚΑΡΤΑΣ

Δικαίωμα για κατοχή κάρτας μόνιμου κατοίκου έχει κάθε πολίτης που διαμένει μόνιμα στις οδούς εφαρμογής του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης (Σ.Ε.Σ.) και είναι κάτοχος επιβατικού αυτοκινήτου ή επαγγελματικού οχήματος ωφέλιμου φορτίου μέχρι ένα τόνο.

Η κάρτα ισχύει μόνο για τη συγκεκριμένη περιοχή και για το συγκεκριμένο όχημα για το οποίο έχει εκδοθεί αυτή και δεν μπορεί να μεταφερθεί σε άλλη περιοχή ή σε άλλο όχημα.

Στάθμευση οχήματος σε περιοχή άλλη από την περιοχή που έχει εκδοθεί η άδεια δεν επιτρέπεται, εκτός αν το όχημα είναι εφοδιασμένο με κάρτα προπληρωμένου τέλους.

Η κάρτα μόνιμου κατοίκου εκδίδεται από το δήμο Ιωαννιτών μετά από αίτηση-δήλωση του ενδιαφερόμενου, συνοδευόμενη με τα παρακάτω δικαιολογητικά:

- Φωτοαντίγραφα ταυτότητας αιτούντος και κατόχου αυτοκινήτου (σε περίπτωση που ο αιτών δεν είναι και κάτοχος του συγκεκριμένου οχήματος.

- Φωτοαντίγραφο άδειας κυκλοφορίας του οχήματος.

- Φωτοαντίγραφο πρόσφατου λογαριασμού Δ.Ε.Η., ύδρευσης ή εκκαθαριστικού σημειώματος φορολογικής δήλωσης.

- Φωτοαντίγραφο μισθωτηρίου συμβολαίου σε περίπτωση μισθωμένης κατοικίας.

- Οποιοδήποτε άλλο στοιχείο κριθεί απαραίτητο από την υπηρεσία.

Η ανωτέρω αίτηση – δήλωση υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του Ν. 1599/86 και επιφέρει, πέραν των προβλεπόμενων από την παρ. 6 του αρθρ. 22 του ανωτέρω νόμου ποινικών κυρώσεων (τουλάχιστον τρίμηνη φυλάκιση), και παντελή αποκλεισμό από το δικαίωμα έκδοσης κάρτας ελεύθερης στάθμευσης μόνιμου κατοίκου, σε περίπτωση δήλωσης ψευδών στοιχείων. 

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Με Κουεβας στους "16" ο ΠΑΣ

Την πρόκρισή τους στους "16" του Κυπέλλου Ελλάδας εξασφάλισε ο ΠΑΣ Γιάννινα, που με γκολ του Κουέβας επικράτησε 1-0 του Διαγόρα στη Ρόδο.

Μία ακόμα ομάδα της Super League προχωράει στον θεσμό του Κυπέλλου. Ο λόγος για την ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη, που ξεπέρασε το εμπόδιο του Διαγόρα χωρίς πιο εύκολα απ' ό,τι δείχνει το τελικό αποτέλεσμα.

Ο Αίαντας έδειξε από νωρίς τις προθέσεις του και βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα πολύ γρήγορα με τον Κουέβας να εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο το κόρνερ του Κυριάκου και την αμυντική αδράνεια, ανοίγοντας το σκορ από πολύ κοντά.

Οι γιαννιώτες, που ήταν κυρίαρχοι άγγιξαν το 2-0, αλλά ο Κυριάκος στο 37' σημάδεψε το δοκάρι. Στην επανάληψη οι παίκτες του Αναστασιάδη δεν δυσκολεύτηκαν να κρατήσουν το υπέρ τους αποτέλεσμα και τελικά να προκριθούν στην επόμενη φάση.

ΔΙΑΓΟΡΑΣ (Μιχάλης Τσιβρινής): Πονηρός, Αυγενικού, Ματεντζίδης, Πουλόπουλος, Παπαδημητρίου, Μουσταφίδης, Μπακάλης, Καρπαθάκης (78' Τσίτσι), Χατζηκοσμάς, Μπαούρης, Λερογιάννης (68' λ.τρ. Επιφανής).

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Άγγελος Αναστασιάδης): Κηπουρός, Πατσατζόγλου, Βάντερσον, Κώτσιος, Τζημόπουλος, Ανδράλας (46' Κεϊτά), Ντάσιος, Μιχαήλ, Κυριάκος (70' Τζάνης), Σκούφαλης, Κουέβας.

[via]

Βραβευση μαθητων για το διαγωνισμο της ανακυκλωσης

Σήμερα στις δώδεκα το μεσημέρι, στην ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου, θα πραγματοποιηθεί η τελετή βράβευσης των τριών τάξεων των σχολείων που πρώτευσαν στο διαγωνισμό της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης».

Πρώτο στο διαγωνισμό αναδείχθηκε το τμήμα Γ2 του 10ου Γυμνασίου Ιωαννίνων, δεύτερο το Β3 του 5ου Γυμνασίου και τρίτο το Α1 του 10ου Γυμνασίου.

Στους μαθητές θα παραδοθούν τα δώρα από την «Ανταποδοτική Ανακύκλωση».

Με πρωτοβουλία του Δήμου Ιωαννιτών και λόγω της μεγάλης συμμετοχής που υπήρξε θα βραβευθούν συμβολικά και οι μαθητές των τριών τμημάτων Δημοτικών Σχολείων που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό.

Πρόκειται για τους μαθητές της Ε’ Τάξης του 12ου Δημοτικού Σχολείου, τους μαθητές του ΣΤ2 του 11ου Δημοτικού και τους μαθητές του ΣΤ2 του 3ου Δημοτικού.

Απορριφθηκε το αιτημα της εταιριας «Ακτη Αραδνη» για μειωση μισθωματος του Grand Serai

Το αίτημα της εταιρίας «Ακτή Αριάδνη» για μείωση του μισθώματος του Grand Serai, απέρριψε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων. Σύμφωνα με τις δύο αιτήσεις που έχει υποβάλλει η εταιρία ζητείται μείωση της τάξης των 165 χιλιάδων ευρώ ετησίως. Ο Δήμαρχος στην εισήγησή του τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή αρνείται να προχωρήσει σε μία τέτοια μείωση, ενώ έκανε γνωστό στο σώμα ότι υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές της τρέχουσας χρονιάς όπως και διαφωνία για την καταβολή του ειδικού τέλους ακινήτων.

Στην συνεδρίαση τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και δημοτικοί σύμβουλοι.

Ο κ. Τασιούλας χαρακτήρισε προκλητικό το αίτημα της εταιρίας.

Ο κ. Στέφανος Σκοπούλης ανέφερε ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και είπε ότι οι δημόσιοι χώροι που εκχωρήθηκαν πρέπει να επιστρέψουν τους πολίτες.

Ο κ. Χρήστος Μαντάς χαρακτήρισε πολιτικά χυδαίο το κείμενο του αιτήματος και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση για μείωση μισθώματος.

Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας που τοποθετήθηκε στη συνέχεια, χαρακτήρισε το Grand Serai κόσμημα για την πόλη και υποστήριξε ότι η αξιοποίηση του Ξενία κρίθηκε τόσο στα δικαστήρια όσο και στη συνείδηση των πολιτών. Υποστήριξε ότι η Δημοτική Αρχή μείωσε μισθώματα σε άλλες περιπτώσεις και ζήτησε να μην ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά αλλά να υπάρξει ίση μεταχείριση.

Στον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας απάντησαν οι αντιδήμαρχοι Νίκος Μάντης και Βούλα Τσίλη. Ο κ. Μάντης έκανε γνωστό ότι ο Δήμος πέτυχε μείωση της τάξης του 20% στα ακίνητα που μισθώνει για τη στέγαση των υπηρεσιών του, ενώ δεν έχει προχωρήσει σε καμία μείωση μισθώματος στα ακίνητα, κυρίως περιφερειακά που νοικιάζει ο ίδιος. «Εν τέλει είναι άλλο πράγμα το Σεράι κι άλλο ένα καφενείο στους Λιγκιάδες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μάντης.

Η αντιδήμαρχος Βούλα Τσίλη έκανε γνωστό ότι μειώθηκαν μισθώματα σε ακίνητα των κληροδοτημάτων όμως πρόκειται για πολύ μικρά καταστήματα.

Κατά την ίδια συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσουν οι διαδικασίες μίσθωσης του «Γιαννιώτικου Σαλονιού» καθώς λύθηκε, μετά από καταγγελία, η σύμβαση με τον επιχειρηματία που το λειτουργούσε.

Αποφασίστηκε ακόμη η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τη διοίκηση του ΠΕΑΚΙ προκειμένου να εκπονηθεί μελέτη στατικής επάρκειας και αλλαγής του τρόπου θέρμανσης (κτιρίου πρ. ΕΑΝΚΙ) , με σκοπό την ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ ή σε άλλο κοινοτικό πρόγραμμα.

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Δικαιωση δανειοληπτη απο το Ειρηνοδικειο Ιωαννινων

Απόφαση-σταθμό για τους δανειολήπτες εξέδωσε προχθές το Ειρηνοδικείο Ιωαννίνων. Μετά από επιδίκαση συγκεκριμένης υπόθεσης αποφάσισε την επιστροφή τόκων ύψους 4.000 ευρώ σε δανειολήπτη, ο οποίος είχε στεγαστικό δάνειο ύψους 45.000 ευρώ. Το δικαστήριο δέχθηκε ότι τρεις έντυποι όροι του δανείου κακώς ίσχυαν.

Οι δικηγόροι του δανειολήπτη Θεόδωρος Καρακίτσος και Δήμητρα Παπαγεωργίου στήριξαν την υπόθεση, μετά από αναζήτηση και καταγραφή όλης της διακύμανσης του επιτοκίου για δέκα χρόνια.

Οπως εξήγησαν, οι τράπεζες βάζουν τόκους στα δάνειά τους, ανάλογα με μερικές συνιστώσες: το τρέχον επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), το βασικό επιτόκιο του δανείου συν ένα ποσοστό 0,6%-0,7%, την ειδική εισφορά. Ανάλογα με τη διακύμανση του επιτοκίου της ΕΚΤ, κυμαίνεται και το αντίστοιχο των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες συνήθως εντάσσουν στις συμφωνίες για δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια ως εξής: ότι μπορούν να αυξομειώνουν το περιθώριο κέρδους τους κατά 3%, ανακοινώνοντας στον οφειλέτη το ακριβές ποσοστό της αλλαγής.

Ετσι, αν το επιτόκιο της ΕΚΤ έπεφτε, θα έπρεπε να πέσει και αυτό των ελληνικών τραπεζών. Επεσε; Οχι και τόσο πολύ, όπως αποφάνθηκε το δικαστήριο. Εν ολίγοις, δέχτηκε ότι κακώς η τράπεζα δεν μείωνε και άλλο το επιτόκιό της, ακολουθώντας την πτώση του παρεμβατικού επιτοκίου της ΕΚΤ και ότι σε ένα σύνολο 14.500 ευρώ που εισέπραξε σε τόκους, θα πρέπει να επιστρέψει στο δανειολήπτη τα 3.360 ευρώ, συν το νόμιμο τόκο.

Επίσης το δικαστήριο αποδέχτηκε την ακυρότητα των όρων 6 και 7 της σύμβασης, οι οποίοι ανήκουν στα λεγόμενα «ψιλά γράμματα». Είναι ακριβώς τα σημεία όπου ορίζεται πώς τοκίζεται το ποσό και τι οφείλει να κάνει η τράπεζα με τα επιτόκια.

Είναι όμως έντυποι όροι, από αυτούς που μέχρι τώρα δεν αμφισβητούνταν με τίποτα. Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για χιλιάδες δανειολήπτες, που μπορούν να διερευνήσουν εάν μπορούν να πάρουν πίσω ποσά από τόκους που έχουν καταβάλει.

[via]

Χιονισμενο τοπιο γυρω απο την πολη

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, για σήμερα αναμένεται επιδείνωση του καιρού με κύριο χαρακτηριστικό τις χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου, οι οποίες ενδεχομένως να επεκταθούν, κατά τόπους και σε πεδινές περιοχές. Χιονόνερο με πιθανότητα χιονιού προβλέπεται για τα Ιωάννινα σήμερα Τετάρτη 21/12, με θερμοκρασία που θα φτάσει τους 3 βαθμούς Κελσίου και μέτριους ανατολικούς ανέμους έντασης 4 μποφόρ. Το βράδυ αναμένεται αλλαγή στο σκηνικό του καιρού, με βροχή και θερμοκρασία που θα αγγίξει τους 6 βαθμούς Κελσίου και μικρή ενίσχυση των ανέμων, από νοτιοανατολική κατεύθυνση.

Το χιόνι έχει δημιουργήσει  λευκό κλοιό γύρω από την πόλη. 

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, λαμβάνοντας εφιστά την προσοχή όλων όσων κινούνται ή πρόκειται να κινηθούν στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο, οι οποίοι πρέπει  απαραιτήτως να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σε περίπτωση χιονοπτώσεων θα ήταν χρήσιμο – και έως καθαριστούν οι δρόμοι – να αναβληθούν οι μη επείγουσες μετακινήσεις.

Χθες το πρωί στη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας έγινε σύσκεψη με τη συμμετοχή  του Διευθυντή του Γραφείου Ιωαννίνων της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» κ. Θεμιστοκλή Σιόντη και του Διευθυντή του τμήματος Αποχιονισμού της Εταιρείας Φιλ. Μέρμηγκα, με αντικείμενο όπως δήλωσε ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας κ. Δ. Μαυρογιώργος τον συντονισμό για τον αποχιονισμό της Εγνατίας.

[via]

Εγκαινιαστηκε το Δημοτικο Καταστημα Αλληλεγγυης

Παρουσία δεκάδων συμπολιτών μας, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Καταστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Ιωαννιτών. Το Κατάστημα στεγάζεται στο ΚΕΠΑΒΙ και στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά και στην εθελοντική εργασία.

Η Δημοτική Αρχή, προσπαθεί και με τον τρόπο αυτό να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, που δοκιμάζονται οικονομικά, καθώς το Δημοτικό Κατάστημα θα προσφέρει δωρεάν προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Η προσφορά τόσο από ιδιώτες όσο και από επιχειρήσεις είναι εντυπωσιακή ενώ αξιοσημείωτο είναι το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει από συμπολίτες μας που προσφέρονται εθελοντικά να λειτουργήσουν το κατάστημα.

Το Δημοτικό Κατάστημα, σε όλο το διάστημα των εορτών θα λειτουργεί καθημερινά από τις δέκα το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι ενώ κάθε Τετάρτη θα είναι ανοιχτό και από τις πέντε το απόγευμα μέχρι τις οκτώ το βράδυ.

«Η λειτουργία του Καταστήματος δεν αποτελεί μία μεμονωμένη δράση. Είναι μία δομή ενταγμένη σε ένα σύνολο δραστηριοτήτων που υλοποιούνται με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής. Σε αυτές περιλαμβάνεται το ΚΗΦΗ, τα δημοτικά ιατρεία και ο ξενώνας για κακοποιημένες γυναίκες, που θα λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα», επεσήμανε κατά την ομιλία του στα εγκαίνια ο Πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Φίλιππας Τσουμάνης.

Ο κ. Τσουμάνης ευχαρίστησε όλους τους συμπολίτες για την προσφορά τους, τους επιχειρηματίες της περιοχής, τους εθελοντές που στηρίζουν τη λειτουργία του Καταστήματος και τους υπαλλήλους του ΟΚΠΑΠΑ που εργάστηκαν με ζήλο ώστε το συγκεκριμένο εγχείρημα να λάβει σάρκα και οστά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος κατά την τελετή των εγκαινίων υπογράμμισε ότι για το Δήμο η κοινωνική πολιτική είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες. «Το Δημοτικό Κατάστημα δεν έχει τη λογική της φιλανθρωπίας. Είναι μία δραστηριότητα που διασφαλίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στηρίζει τις άπορες οικογένειες και αποτυπώνει τη δύναμη του εθελοντισμού. Είμαστε σίγουροι ότι η τοπική κοινωνία θα το στηρίζει με την ίδια θέρμη και το επόμενο διάστημα», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Προταση συνεργασιας του Κεντρου Ελληνικων Σπουδων του Πανεπιστημιου του Harvard με το Πανεπιστημιο Ιωαννινων

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με άλλα εκπαιδευτικά Ιδρύματα και φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, το Ίδρυμα αποδέχτηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση πρόταση συνεργασίας από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard.

Η συνεργασία θα ξεκινήσει το προσεχές καλοκαίρι με τη συμμετοχή φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συγκεκριμένα προγράμματα του Κέντρου, με υποτροφία που προσφέρει το Κέντρο.

Παράλληλα θα εξεταστούν όλες οι περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων.

Dimstel: Επενδυση 10 εκατ. ευρω στην Ηπειρο

Μία επένδυση, ύψους 10 εκατ. ευρώ, πραγματοποιεί η εταιρεία Dimstel, επιβεβαιώνοντας ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία υπάρχουν Ελληνες που πιστεύουν και επενδύουν στη χώρα μας, ενισχύοντας την εθνική οικονομία και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Η Dimstel αποτελεί μία νέα ελληνική βιομηχανία στρωμάτων και προϊόντων ύπνου, με έδρα τα Ιωάννινα. Αφορά στο εγχείρημα μιας οικογένειας από την Ήπειρο, που σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία επενδύει στην καινοτομία και την ανάπτυξη, με πρωτοποριακές ιδέες και εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το υπερσύγχρονο εργοστάσιο της εταιρείας, επιφάνειας 7.000 τ.μ., σε ιδιόκτητη έκταση 17.000 τ.μ., διαθέτει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας σε όλα τα στάδια παραγωγής των προϊόντων, καθιστώντας την DIMSTEL τη μεγαλύτερη βιομηχανία στρωμάτων της εγχώριας αγοράς σε όγκο καθετοποιημένης παραγωγής. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται τον απόλυτο έλεγχο της παραγωγής από την επιχείρηση και κατ' επέκταση την ανταγωνιστική τιμολογιακή της πολιτική. Με την είσοδό της στην ελληνική αγορά στρωμάτων, η DIMSTEL καινοτομεί, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στη χώρα μας προτάσεις που αφορούν τόσο σε κατηγορίες προϊόντων και μεμονωμένα είδη όσο και σε πρωτοποριακούς τύπους ελατηρίων. Η εταιρεία έχει σχεδιάσει έξι βασικές κατηγορίες στρωμάτων, που περιλαμβάνουν συνολικά 18 διαφορετικά προϊόντα, τα οποία ανταποκρίνονται σε κάθε ανάγκη, αισθητική και προϋπολογισμό.

Νέα πρόταση
Με βασικό άξονα της φιλοσοφίας της ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιτάσσει το δικαίωμα όλων στο σωστό ύπνο, την υγεία και την ευεξία, η ελληνική βιομηχανία στρωμάτων DIMSTEL, υιοθετώντας το τρίπτυχο ποιότητα, αξιοπιστία και ασυναγώνιστες τιμές, ήρθε για να «κάνει τα όνειρα πραγματικότητα», αποτελώντας τη νέα πρόταση στην αγορά στρωμάτων. H εταιρεία ξεκινώντας αυτή την προσπάθεια είχε στόχο να κάνει ένα βήμα παραπάνω στην αγορά των στρωμάτων, επένδυσε στον εξοπλισμό, μελέτησε και σχεδίασε νέα προϊόντα, και με όχημα την υψηλή τεχνογνωσία καινοτομεί, απαντώντας στις σύγχρονες ανάγκες.

Παράλληλα, η DIMSTEL λανσάρει πρώτη το στρώμα Double, ένα στρώμα «μισό-μισό», στο οποίο ο καθένας επιλέγει για την πλευρά του τη σκληρότητα που επιθυμεί.

Ακόμη, λειτουργεί τμήμα έρευνας και ανάπτυξης (R&D), ενσωματωμένο στις εγκαταστάσεις της, που σε συνεχή συνεργασία με τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής στοχεύει στη συνεχή βελτίωση των υπαρχόντων προϊόντων της, καθώς και στην ανάπτυξη νέων.

[via]

Αγορα Αγαπης & Αλληλεγγυης για το ΚΕΘΕΑ Ιωαννινων

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαγορισίων διοργανώνει Αγορά Αγάπης & Αλληλεγγύης την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011 από τις 4:00 έως τις 10:00 μ.μ. στον ημιόροφο της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Τα έσοδα θα διατεθούν για τον ΚΕΘΕΑ Ιωαννίνων


Συλληψη δυο αλλοδαπων, οδηγων λεωφορειων, στο οποιο βρεθηκε μεγαλη ποσοτητα ηρωινης

Συνελήφθησαν, χθες  (19-12-2011) το βράδυ στο 5ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Κακαβιάς, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων ένας ομογενής και ένας υπήκοος Αλβανίας, ηλικίας 43 και 45 ετών αντίστοιχα, κατηγορούμενοι για  εισαγωγή ναρκωτικών ουσιών στην ελληνική επικράτεια, μεταφορά αυτών με χερσαίο μεταφορικό μέσο και  κατοχή  με σκοπό την εμπορία.

Ειδικότερα, ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών, στο 5ο χλμ της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων- Κακαβιάς, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων  πραγματοποίησαν έλεγχο σε λεωφορείο, ιδιοκτησίας Aλβανικής εταιρείας, το οποίο  μετέφερε επιβάτες από τους Αγίους Σαράντα Αλβανίας με προορισμό την Αθήνα.

Κατά τον έλεγχο, με τη συνδρομή αστυνομικών σκύλων, βρέθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη, εντός του αεραγωγού του κλιματιστικού του οχήματος,  δέκα (10) συσκευασίες που περιείχαν ηρωίνη, συνολικού βάρους πέντε (5) κιλών και εκατό (100) γραμμαρίων.

Ναρκωτικές  ουσίες, όχημα και τέσσερα (4)  κινητά τηλέφωνα κατασχέθηκαν.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στο κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του 2011 οι Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου, έχουν συλλάβει τριακόσια ενενήντα οκτώ (398) άτομα σε διακόσιες εβδομήντα εννέα (279) υποθέσεις ναρκωτικών ουσιών.

Στις υποθέσεις αυτές έχουν κατασχεθεί πέντε (5) τόνοι και εξακόσια εβδομήντα δύο (672) περίπου κιλά κάνναβης, εκατόν είκοσι εννέα (129) δενδρύλλια υπνοφόρου μήκωνος (οπιούχα παπαρούνα), επτά (7) κιλά και σαράντα εννιά (49) περίπου γραμμάρια ηρωίνης  καθώς και ποσότητες άλλων ναρκωτικών ουσιών (κοκαΐνης, ναρκωτικών χαπιών και μεθαδόνης).

Επίσης, έχουν κατασχεθεί στις ίδιες υποθέσεις τρία (3) πολεμικά τυφέκια τύπου Kalashnikov, είκοσι (20) χειροβομβίδες, είκοσι (20) πυροσωλήνες, τέσσερα (4) πιστόλια, δύο (2) περίστροφα, δύο (2) κυνηγετικά όπλα, ένα (1) όπλο taser και εξήντα πέντε (65) οχήματα διαφόρων τύπων.

Eπειγον προγραμμα παυσης λειτουργιας ΧΑΔΑ

Επείγον πρόγραμμα παύσης της λειτουργίας των Χ.Α.Δ.Α. εξέδωσε με εγκύκλιό του το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Kλιματικής Αλλαγής, επικαλούμενο εκτός των άλλων και την από 6/10/2005 καταδικαστική απόφαση σε βάρος της χώρας μας.

«Σύμφωνα με τον εθνικό σχεδιασμό και τους περιφερειακούς σχεδιασμούς διαχείρισης μη επικίνδυνων αποβλήτων της χώρας, όπως αυτοί συνοψίζονται στις οικείες αποφάσεις έγκρισης των ΠΕΣΔΑ, βασική προτεραιότητα και στόχος όλων είναι η παύση λειτουργίας και η αποκατάσταση του συνόλου των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ)», τονίζεται στην εγκύκλιο, στην οποία προστίθεται ότι πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα και τα συνοδά έργα, όπως κινητοί Σταθμοί Μεταφόρτωσης (Σ.Μ.Α.), Εγκαταστάσεις μηχανικής διαλογής στερεών αστικών αποβλήτων κ.α.

Με βάση και την ανωτέρω εγκύκλιο η Περιφέρεια Ηπείρου καλεί όλους τους  Δήμους της Ηπείρου να προβούν, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2011, στην άμεση διακοπή λειτουργίας των Χ.Α.Δ.Α. που  βρίσκονται στα όριά τους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα  ενεργοποιηθούν οι προβλεπόμενες βαριές ρήτρες.

Σε ό, τι αφορά τις υπόλοιπες δράσεις, υπενθυμίζεται ότι η Περιφερειακή Αρχή έχει προχωρήσει ήδη εδώ και αρκετό διάστημα τις απαιτούμενες διαδικασίες.  Συγκεκριμένα,  έχει εκδώσει την άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ελληνικού,   κατέγραψε σε συνεργασία με τους Δήμους και έχει προτείνει προς ένταξη στο ΕΠΠΕΡΑΑ το έργο της αποκατάστασης των Χ.Α.Δ.Α. σε όλη την Ήπειρο και τέλος, έχει  αναθέσει την εκπόνηση της μελέτης για την «Εξειδίκευση του Δικτύου Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) Περιφέρειας Ηπείρου», προκειμένου να ολοκληρωθεί και ο ΠΕΣΔΑ.

Σε επόμενο στάδιο  θα προωθηθεί η ένταξη στο ΠΕΠ Ηπείρου πράξης για την προμήθεια εξοπλισμού για τους Σ.Μ.Α. και ΧΥΤΑ.

Ανακοινωση της Περιφερειας Ηπειρου για τη λειτουργια της αγορας ενοψει Χριστουγεννων και Πρωτοχρονιας

Από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

          Με δεδομένο ότι κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων και Νέου έτους η ζήτηση των αγαθών είναι αυξημένη, επιβάλλεται να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η λειτουργία της αγοράς να είναι ομαλή και σύμφωνη τόσο με τον Αγορανομικό Κώδικα και τις Αγορανομικές Διατάξεις όσο και με την νομοθεσία περί Ανταγωνισμού.

ΓΕΝΙΚΑ:

ü      ΄Όλα τα καταστήματα εξυπηρέτησης του καταναλωτικού κοινού, έχουν την υποχρέωση να εφαρμόζουν τις αγορανομικές διατάξεις σχετικά με την τοποθέτηση πινακίδων ή τιμοκαταλόγων που θ΄αναγράφουν το είδος, την τιμή, την προέλευση και την ποιότητα όπου η ποιότητα επιβάλλεται από ιδιαίτερες διατάξεις.

ü      Παρακολούθηση εφαρμογής των ανώτατων τιμών διάθεσης ειδών σε χώρους περιορισμένου ανταγωνισμού(χώροι υπεραστικών λεωφορείων , επιβατικών πλοίων, σιδηροδρόμων, αεροδρομίων).

ü      Στον τομέα των ειδών διατροφής όπου οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στο σημείο αν οι τιμές που εισπράττονται, ανταποκρίνονται στις τιμές πώλησης που αναγράφονται στις πινακίδες.

ü      Ειδικότερα στα συσκευασμένα τρόφιμα ασφαλιστική δικλείδα ενημέρωσης και προστασίας των καταναλωτών αποτελεί η αναγραφή των ενδείξεων που ορίζουν οι αγορανομικές διατάξεις. Η ενημέρωση δηλαδή βρίσκεται στην ετικέτα.

Ο καλός καταναλωτής πριν επιλέξει οποιοδήποτε προϊόν:

ü      Διαβάζει προσεκτικά τα συστατικά του που πρέπει ν΄αναγράφονται αναλυτικά στη συσκευασία.

ü      Λαμβάνει υπόψη του την ημερομηνία λήξης.

ü      Ακολουθεί  πάντα πιστά τις οδηγίες συντήρησης του προϊόντος.

ü      Τα ρούχα θα πρέπει να έχουν ετικέτα που θα πληροφορεί και για την σύνθεσή τους.

ü      Τα παπούτσια πρέπει να έχουν ετικέτα που θα πληροφορεί  και για το υλικό που είναι κατασκευασμένα.

ü      Τα παιχνίδια πρέπει να έχουν την σήμανση «CE» που τίθεται από τον ίδιο τον κατασκευαστή που σημαίνει ότι έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των παιδιών.

ü      Απαγορεύεται να διατίθενται στην κατανάλωση τρόφιμα κάθε είδους τοποθετημένα μαζί με παιχνίδια στην ίδια συσκευασία εκτός και αν είναι σύμφωνα με τις ισχύουσες εναρμονισμένες προς το κοινοτικό δίκαιο διατάξεις για την ασφάλεια των παιχνιδιών.

ü      Προσοχή στην επιλογή παιχνιδιών με  γνώμονα την συμβολή τους στην ενεργοποίηση των δυνατοτήτων που διαθέτει κάθε παιδί και όχι με  βάση την διαφημιστική τους προβολή που οδηγεί στον υπερκαταναλωτισμό.

ü      Προσοχή στα παιχνίδια που πωλούνται υπαίθρια. Είναι φτιαγμένα συνήθως από άγνωστους κατασκευαστές χωρίς σήμα κατασκευής που να δείχνουν την προέλευσή τους.

ü      Τα κοσμήματα πρέπει να έχουν ένα κωδικό που δηλώνει την ταυτότητα του κατασκευαστή ή εισαγωγέα και τον αριθμό που δηλώνει την περιεκτικότητά τους σε πολύτιμο μέταλλο, εκφρασμένη σε χιλιοστά.

ü      Καλή χρήση των πιστωτικών καρτών.

Ειδικότερα τα νωπά κρέατα (χοιρινά-αρνιά-γαλοπούλες)

ü      Έχουν επισημάνσεις που δηλώνουν τόσο την κτηνιατρική καταλληλότητα αφού ο κτηνίατρος είναι ο πλέον αρμόδιος για τον κρεοσκοπικό έλεγχο, όσο και την προέλευση αυτών (εγχώριο ή εισαγωγής με ακριβή την χώρα προέλευσης ) και αυτό για να  διασφαλιστεί η υγεία των καταναλωτών και να γνωρίζει ποιας προέλευσης είναι το κρέας που αγοράζει, ώστε να μην παραπλανάται.

ü      Επισημαίνεται η υποχρέωση της τήρησης της κοινής υπουργικής απόφασης σχετικά  με την επισήμανση του βοείου κρέατος με την τοποθέτηση των ετικετών με το εξωτερικό μπλε περίγραμμα για τα βοοειδή τα οποία γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφάχτηκαν στην Ελλάδα (Ελληνικό βόειο κρέας) και την ετικέτα χωρίς μπλε εξωτερικό περίγραμμα για τα βοοειδή  τα οποία δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα αλλά εκτράφηκαν και σφάχτηκαν στην Ελλάδα.

ü      Οι καταναλωτές να μην  αγοράζουν κρέατα από ζώα που σφάζονται σε χώρους που δεν ελέγχονται από κτηνιατρικής πλευράς, γιατί πιθανά εφόσον δεν έχουν υποστεί τον κρεοσκοπικό έλεγχο να έχουν πρόβλημα.

ü      Το χρώμα σφραγίδας είναι λαμπρό κυανό(που κλίνει προς το πράσινο) Ε133 για νωπά κρέατα, αμνοερίφια γάλακτος και μη, από ζώα χωρών Ε.Ε συμπεριλαμβανόμενης φυσικά και της χώρας μας και ολογράφως την χώρα προέλευσης και καστανού χρώματος που κλίνει προς το κόκκινο Ε155 για νωπά κρέατα τρίτων χωρών.

ü      Τα κεφάλια των αμνοεριφίων γάλακτος ή  όχι  κατά τα ισχύοντα είναι απολύτως εμπορεύσιμα όλο τον χρόνο και πωλούνται σύμφωνα με τα αγορανομικά δεδομένα σε επίπεδο εμπόρων σε τιμή κατά τεμάχιο δηλαδή ξεχωριστά από το κρέας με εξαίρεση την Πασχαλινή περίοδο (Σάββατο του Λαζάρου μέχρι Κυριακή του Θωμά) που πωλούνται μαζί με το κρέας.

ü      Οι νωπές γαλοπούλες είναι απεντερωμένες με πόδια και κεφάλι πλην του τύπου 67% που εφόσον κυκλοφορεί πρέπει να είναι χωρίς πόδια και κεφάλι.

ü      Οι κατεψυγμένες γαλοπούλες είναι συσκευασμένες και πρέπει να φέρουν τις προβλεπόμενες ενδείξεις(χώρα προέλευσης, βάρος, ημερομηνία ανάλωσης κ.α.).

ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ:

ü      Να κάνει έγκαιρα και προγραμματισμένα τις αγορές του για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά,  χωρίς άγχος και να μην τις αφήσει για την τελευταία στιγμή.

ü      Υπάρχει αποδεδειγμένα επάρκεια σε όλα τα είδη βιοτικής ανάγκης οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα.

ü      Να κάνει έρευνα στην αγορά ελέγχοντας και συγκρίνοντας σε περισσότερα του ενός καταστήματος τα ομοειδή είδη, κερδίζοντας έτσι χρήματα και ποιότητα.

ü      Να μην παρασύρεται από διαφημιστικές καμπάνιες αλλά να αγοράζει το προϊόν που πραγματικά επιθυμεί.

ü      ΄Όταν αγοράζει προϊόντα με μακρά καταναλωτική διάρκεια να ζητεί εγγύηση και οδηγίες χρήσης στα ελληνικά.

ü      Τέλος μην ξεχνάτε σε όλες τις αγορές σας να ζητάτε την νόμιμη απόδειξη γιατί η παράβαση βαρύνει και σας.

·         Δεν παραλείπουμε να σημειώσουμε ότι τα τμήματα  εμπορίου & τουρισμού των Δ/νσεων Ανάπτυξης όλων των περιφερειακών ενοτήτων της Περιφέρειας Ηπείρου , προβαίνουν καθημερινά σε ελέγχους αναφορικά με την εφαρμογή των αγορανομικών διατάξεων σε κρεοπωλεία, εργαστήρια και επιχειρήσεις  ζαχαροπλαστικής,  Σούπερ Μάρκετ, επιχειρήσεις μαζικής εστίασης κ.α. καθώς και σε δειγματοληψίες ειδών τροφίμων-ποτών και καυσίμων για την ποιοτική τους εξέταση από τις χημικές υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους.

·         Μέχρι στιγμής η κατάσταση διαμορφώνεται ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

7,8 εκατομμυρια για νεο τροφοδοτικο συστημα υδρευσης του λεκανοπεδιου

Ένα σημαντικό έργο για την οριστική αντιμετώπιση προβλημάτων υδροδότησης του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων μπαίνει πλέον στη φάση της υλοποίησης.

Πρόκειται για την κατασκευή νέου τροφοδοτικού συστήματος ύδρευσης λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, από τη θέση Τούμπα μέχρι τη θέση Βουνοπλαγιά, με προϋπολογισμό 7,8 εκατομμύρια, το οποίο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον- Αειφόρος Ανάπτυξη».

Το έργο αφορά στην κατασκευή εξωτερικού υδραγωγείου για την αξιοποίηση πρόσθετων πηγών υδροδότησης των οικισμών του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.

Συγκεκριμένα θα ολοκληρωθούν τρείς γεωτρήσεις της ΕΤΒΑ που παραχωρούνται για χρήση στον ΣΥΔΚΛΙ από την ΕΤΒΑ, θα κατασκευασθούν νέο αντλιοστάσιο με νέα δεξαμενή υδροδότησης στην θέση Τούμπα, νέο εξωτερικό υδραγωγείο από την Τούμπα μέχρι την υφιστάμενη δεξαμενή στην Βουνοπλαγιά και θα επεκταθεί το σύστημα τηλεδιοίκησης του ΣΥΔΚΛΙ που ήδη κατασκευάζεται στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις.

Από την δεξαμενή στη Βουνοπλαγιά αρχίζει το δίκτυο χαμηλής πίεσης που υδροδοτεί τους οικισμούς του νότιου τομέα του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων: Βουνοπλαγιά, τμήμα Ζωοδόχου, τμήμα Σταυρακίου, Ανατολή, τμήμα Νεοχωρόπουλου, Πεδινή, Κατσικάς, Μπάφρα, Νεοκαισάρεια, Μπιζάνι – Κολωνιάτι, Κουτσελιό – Γορίτσα, Σερβιανά, Αυγό και Μολυβαδιά.

Συνολικά από το νέο σύστημα υδροδότησης θα εξυπηρετείται πληθυσμός της τάξης των 50.000.

Το έργο περιλαμβάνει:

-           Ολοκλήρωση 3 υδρογεωτρήσεων.  Οι γεωτρήσεις παραχωρούνται για χρήση στον ΣΥΔΚΛΙ από την ΕΤΒΑ.

-           Κατασκευή νέου αντλιοστασίου στη θέση Τούμπα με αντλητικό συγκρότημα.

-           Κατασκευή δικτύου συνολικού μήκους 2.640 χλμ. για την σύνδεση των γεωτρήσεων με την νέα δεξαμενή Τούμπας και το νέο αντλιοστάσιο.



Ο Πρόεδρος του ΣΥΔΚΛΙ Θανάσης Μανταλόβας ενημέρωσε τους δημάρχους Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιο και Ζίτσας Δημήτρη Ρογκότη για τη δραστηριότητα που αναπτύσσει ο Σύνδεσμος με στόχο να καλύψει το σύνολο των αναγκών του λεκανοπεδίου και να επιλύσει προβλήματα υδροδότησης.

«Το δίκτυο του ΣΥΔΚΛΙ είναι τεράστιο, περίπου 250 χιλιόμετρα και καλύπτει όλο το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Δυστυχώς μετά την πάροδο σχεδόν τεσσάρων Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης χαρακτηρίζεται από την ανεπάρκεια των υποδομών του, αλλά και τον εσωτερικό ανορθολογισμό του. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, εκπονήσαμε ως προς την επιχειρησιακή αναβάθμιση του Συνδέσμου ένα πλάνο βραχυπρόθεσμων αλλά και μεσομακροπρόθεσμων σχεδίων. Στο σχέδιο αυτό εντάσσεται η χρηματοδότηση του νέου μεγάλου έργου μετά την ολοκλήρωση του οποίου θα πετύχουμε την πλήρη κάλυψη των υδρευτικών αναγκών του λεκανοπεδίου», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Θανάσης Μανταλόβας.

Ο κ. Μανταλόβας επεσήμανε ιδιαίτερα ότι με την έγκριση του συγκεκριμένου έργου έρχονται στα Γιάννενα οκτώ εκατομμύρια πέραν των δεσμευμένων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ηπείρου. «Τα κονδύλια αυτά θα συμβάλλουν στην τόνωση της τοπικής οικονομίας αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κατά την κατασκευή του έργου», σημείωσε ο κ. Μανταλόβας και ευχαρίστησε όλους όσους δούλεψαν με μεθοδικότητα τους τελευταίους μήνες ώστε να καταστεί εφικτή η ωρίμανση του έργου και η έγκριση του από το ΕΠΠΕΡΑΑ.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Δήμαρχος Ζίτσας Δημήτρης Ρογκότης. «Με την ολοκλήρωση του έργου θα λυθούν οριστικά τα προβλήματα υδροδότησης. Η συνεργασία του Δήμου μας, με το Δήμο Ιωαννιτών και τον ΣΥΔΚΛΙ είναι άριστη και αποδίδει αποτελέσματα. Με την παρέμβαση αυτή και με τα έργα ύδρευσης που δρομολογεί ο Δήμος μας, συνολικού προυπολογισμού πέντε εκατομμυρίων ευρώ θα λύσουμε οριστικά τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα», ανέφερε ο κ. Ρογκότης.

«Έχουμε έναν πλήρη σχεδιασμό, έχουμε στρατηγικούς στόχους και συγκεκριμένη τακτική για να τους πετύχουμε. Οργανωμένα και επιστημονικά τεκμηριωμένα δίνουμε οριστική λύση στα προβλήματα ύδρευσης του λεκανοπεδίου. Είναι σημαντικό ότι, όχι μόνο λύνουμε προβλήματα, αλλά φέρνουμε και χρήματα στην περιοχή, τα οποία θα τονώσουν την αγορά σε μία δύσκολη περίοδο», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Καταληψη στο Ασυλο Ανιατων

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λούτσας και Φορείς της περιοχής, προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των εγκαταστάσεων του Ασύλου Ανιάτων.

Παρουσία του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου άνοιξαν τους χώρους και προχώρησαν στον καθαρισμό τους, διαπιστώνοντας ότι εκεί έχουν βρει καταφύγιο άστεγοι ή λαθρομετανάστες.Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θανάσης Μέμος μετέφερε το καθολικό αίτημα για παραχώρηση των εγκαταστάσεων στο Δήμο προκειμένου να στεγαστούν το ΚΑΠΗ, ο Πολιτιστικός Σύλλογος, να γίνει παιδικός σταθμός και παιδική χαρά, σε μία άκρως πυκνοδομημένη περιοχή.Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος τόνισε ότι από τις αρχές του έτους το αίτημα για παραχώρηση τέθηκε με ένταση στο Υπουργείο Υγείας και επεσήμανε ότι ο χώρος αυτός πρέπει άμεσα να παραχωρηθεί στο Δήμο και να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του.

[via]

Επιχειρηση διασωσης πληρωματος ρωσικου πλοιου στον Παντοκρατορα

Επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιήθηκε στον Παντοκράτορα στο φορτηγό ρωσικό πλοίο «VUOKSA», απ’ όπου παρελήφθησαν από ελικόπτερο Super Puma,  τα δέκα μέλη πληρώματος και ο εκπρόσωπος της εταιρείας που είχε αναλάβει την επιθαλάσσια αρωγή.

Η επιχείρηση διάσωσης αποφασίστηκε λόγω  δυσμενών καιρικών συνθηκών και της θέσης του πλοίου.

Το πλοίο είχε προσαράξει την Τρίτη αλλά λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων χτες, υπήρχε περίπτωση ατυχήματος, οπότε επελέγη το να φύγει το πλήρωμα από το αποκλεισμένο πλοίο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, ο Πλοίαρχος του πλοίου παρέμεινε σε αυτό και το ελικόπτερο Super Puma μετέφερε τους έντεκα επιβαίνοντες του «VUOKSA» στην Πρέβεζα, οι οποίοι διακομίσθηκαν στο τοπικό Γενικό Νοσοκομείο. Στη συνέχεια οι δέκα αλλοδαποί ναυτικοί μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο της περιοχής, ενώ ο εκπρόσωπος της εταιρείας διεκομίσθη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων για περαιτέρω εξετάσεις. Κοντά στο «VUOKSA» παραμένει ρυμουλκό επιφυλακής, ενώ δεν έχει προκληθεί ρύπανση.

[via]

Το ΚΕΘΕΑ Ιωαννινων για τους επιτηδειους που εκμεταλλευονται την ευαισθησια του κοινου

Το ΚΕΘΕΑ Ιωαννίνων ενημερώνει ότι κυκλώματα επιτήδειων εκμεταλλεύονται κατά σύστημα την ευαισθησία του κοινού στο θέμα των ναρκωτικών και εξαπατούν τους πολίτες συγκεντρώνοντας χρήματα, δήθεν για την οικονομική ενίσχυση  του Οργανισμού και των Θεραπευτικών Κοινοτήτων.

Τα κυκλώματα αυτά έχουν επινοήσει ποικίλους τρόπους για να εισπράττουν χρήματα εκ των οποίων οι συνηθέστεροι  είναι:
1.    Η πώληση περιοδικών αγνώστου προελεύσεως με θέμα τα ναρκωτικά, «έργα λαϊκής τέχνης» εικόνες, κεριά στο δρόμο, σε σπίτια σε υπηρεσίες, καταστήματα και εταιρείες.
2.    Η δήθεν οικονομική ενίσχυση του ΚΕΘΕΑ ή κάποιας Θεραπευτικής Κοινότητας με παροχή αποδείξεων χωρίς διάτρηση που φέρουν πλαστές σφραγίδες και ψεύτικο Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.
3.    Η επαιτεία προκειμένου να εξασφαλιστεί η μετάβαση ή η παραμονή που στην πραγματικότητα είναι δωρεάν κ.α.

Το ΚΕΘΕΑ στα Ιωάννινα για ακόμη μία φορά προειδοποιεί το κοινό και εφιστά την προσοχή του για την αποφυγή εκμετάλλευσης και απάτης από τα κυκλώματα αυτά. Ενημερώνει επίσης ότι σε καμία περίπτωση δεν καταφεύγει σε τέτοιες μεθόδους για την ενίσχυση του Θεραπευτικού Προγράμματος και παρέχει όλες τις υπηρεσίες των δωρεάν.

Οι δωρεές των φορέων και των ευαισθητοποιημένων πολιτών προς το ΚΕΘΕΑ Ιωαννίνων μπορούν να γίνουν με κατάθεση των χρημάτων στο Λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος: 362/296003-60.

Χριστουγεννιατικη καλλιτεχνικη εκδηλωση της Λεσχης Λαιονς Ιωαννινων, «Σελλοι»

Η Λέσχη Λάιονς Ιωαννίνων, «Σελλοί», διοργανώνει Χριστουγεννιάτικη καλλιτεχνική εκδήλωση με θέμα «Νέοι βιρτουόζοι για τα παιδιά της ΦΛΟΓΑΣ», στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011, ώρα 21:00.

Θα συμμετάσχουν οι νέοι καλλιτέχνες Αλέξανδρος Δήμος – βιολί, Σταυρούλα Νάκη – κιθάρα και Γιάννης Ντακούμης – πιάνο. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για τα παιδιά της ΦΛΟΓΑΣ.

Γενική είσοδος 5 ευρώ.

Η Λέσχη θα δώσει σχετική συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 13:00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.




Η Πρόεδρος                            Η Γραμματεύς       


Μαρία Στρατσάνη                        Αλίκη Στεργίου

Αιτημα για την προστασια της λιμνης Παμβωτιδας απο το Συλλογο Προστασιας Περιβαλλοντος Ιωαννινων

Ο Σύλλογός μας ανταποκρινόμενος στην ανησυχία των συμπολιτών μας για την τύχη του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ) προστασίας της Λίμνης Παμβώτιδας απευθύνει αίτημα προς τους: Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργό και Υπουργό Περιβάλλοντος και ζητά την παρέμβασή τους για άμεση υπογραφή του Π.Δ. και δημοσίευση στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ)

Το αίτημα συνυπέγραψαν με εντυπωσιακή προθυμία εκατοντάδες συμπολίτες μας φθάνοντας μέχρι σήμερα τον αριθμό 827

Η συμμετοχή του κόσμου συνεχίζεται.

Για ηλεκτρονική συμμετοχή στο αίτημα και πληροφορίες παρακαλούμε επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Συλλόγου http://www.ecoioannina.gr/

Ακολουθεί το κείμενο του αιτήματος.


Προς Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κον Κάρολο Παπούλια

Τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως κον Λουκά Παπαδήμο

Τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κον Γεώργιο Παπακωνσταντίνου

ΑΙΤΗΜΑ του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων και ευαισθητοποιημένων περιβαλλοντικά πολιτών

Αξιότιμοι Κύριοι,

Η Λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων κινδυνεύει.

Η λίμνη μας μένοντας απροστάτευτη καταπατήθηκε και μπαζώθηκε μειώνοντας την έκτασή της από 24 σε 19 χιλιάδες στρέμματα. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος με καθυστέρηση πολλών χρόνων προέβηκε στη σύνταξη Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) για την προστασία της, το οποίο ενώ τέθηκε σε διαβούλευση το 2009 και ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2011, σήμερα κινδυνεύει να ματαιωθεί από πολιτικές παρεμβάσεις.

Η Περιφέρεια Ηπείρου με αβάσιμα και παρελκυστικά επιχειρήματα κωλυσιεργεί και μπλοκάρει την υπογραφή του Π.Δ. αφήνοντας τους υδροβιότοπους βορά στα οργανωμένα συμφέροντα που θέλουν να τους οικοπεδοποιήσουν. Παράλληλα, παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, προχώρησε στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στην όχθη της λίμνης, σε ευαίσθητες περιοχές που προστατεύονται από το Νόμο, το δίκτυο NATURA 2000 και το υπό θεσμοθέτηση Π.Δ.

Η υπογραφή και θεσμοθέτηση του Π.Δ. θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της Παμβώτιδας ως Λίμνη – οικοσύστημα, και αυτό δεν επιδέχεται καμία αναβολή ή καθυστέρηση η οποία θα υπονομεύσει το μέλλον της Παμβώτιδας με καταστροφικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Σας παρακαλούμε και σας καλούμε, ως τους πλέον υπεύθυνους για την προστασία του περιβάλλοντος, να προβείτε σε ουσιαστική προστασία της Παμβώτιδας δίνοντας εντολή για την άμεση υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος.

Μετά Τιμής

* Σημείωση :  Π.Δ. ‘Αρθρο 1, “Σκοπός του Π.Δ., είναι η προστασία, διατήρηση, αποκατάσταση και διαχείριση της βιοποικιλότητας, της φύσης και του τοπίου, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού φυσικού πόρου, στην υδάτινη, χερσαία και ευρύτερη περιοχή της  Λίμνης Παμβώτιδας (Ιωαννίνων), με το χαρακτηρισμό της ως περιοχή «Προστασίας Οικοτόπων και Ειδών».”

Εντατικες προπονησεις για ολους τους αθλητες του Ναυτικου Ομιλου Ιωαννiνων

Σχεδόν ποτέ δεν σταματούν στο Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων οι προπονήσεις και η προετοιμασία γενικά των αθλητών του όλων των κατηγοριών. Η Κωπηλασία εξάλλου είναι ένα άθλημα απαιτητικό που προϋποθέτει επιμονή, υπομονή, σωστή τεχνική και φυσικά πολύ καλή φυσική κατάσταση.

Ο Ν.Ο.Ι. διαθέτει σήμερα μία πολύ έμπειρη ομάδα τεχνικών, επικεφαλής των οποίων είναι ο κ. Θύμιος Βλάχος, βετεράνος πρωταθλητής της Κωπηλασίας και με πλούσια προϋπηρεσία ως ομοσπονδιακός προπονητής στην Ελληνική Εθνική Ομάδα. Παράλληλα, ο Ναυτικός Όμιλος έχει στην διάθεσή του ένα ιδιόκτητο τριώροφο κλειστό γυμναστήριο, άρτια εξοπλισμένο, όπου οι αθλητές όλων των τμημάτων του, από τους αρχάριους ως τους ενήλικες, προπονούνται σε καθημερινή βάση και όταν φυσικά ο καιρός δεν επιτρέπει την έξοδο με βάρκες στην Παμβώτιδα.

Πάντως, οι αρχάριοι αθλητές της Κωπηλασίας, πριν δοκιμάσουν στην πράξη το άθλημα που επέλεξαν, μπαίνοντας δηλαδή στην λίμνη, περνούν υποχρεωτικά από το κλειστό Κωπηλατήριο (φωτό) που διαθέτει το ΕΑΝΚΙ. Εκεί διδάσκονται λεπτομερώς απ’ τους προπονητές τους την τεχνική που απαιτείται, προκειμένου να εξοικειωθούν με την Κωπηλασία και τις απαιτήσεις της.

Πυρκαγια στο Πανεπιστημιακο Νοσοκομειο

Αναστάτωση επικράτησε τα ξημερώματα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε ιατρείο.

Γύρω στη μία μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής πυκνοί μαύροι καπνοί άρχισαν να βγαίνουν από τον χώρο. Στο σημείο έφθασαν άνδρες της Πυροσβεστικής όπου κατάφεραν να σβήσουν την πυρκαγιά πριν επεκταθεί και σε άλλους χώρους του νοσοκομείου.

Ωστόσο, από τη φωτιά, η οποία ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές στο ιατρείο.

Για τα αίτια της πυρκαγιάς διενεργείται προανάκριση.

[via]

Σκρουτζ στο Πνευματικο Κεντρο Ιωαννινων στις 27 & 28 Δεκεμβριου

Η Ocean Productions παρουσιάζει για τρίτη και συνεχή χρονιά ένα έργο που γνώρισε μεγάλη επιτυχία τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Με αγαπημένους τηλεοπτικούς ηθοποιούς,  Ζανό Ντάνιας στο ρόλο του Σκρουτζ, ο γνωστός σε όλους από την ερμηνεία-φωνή του στις ταινίες της Disney ,  Αλαντίν (Τζίνι), ο Bασιλιάς των λιονταριών (Τιμόν), Μικρή Γοργόνα (Γλάρος), όπως επίσης και από τις παλαιότερες εκπομπές της ΕΤ1 ο «Πατατούφ» και «το Καλάθι με τα λάθη»,

Φιλίτσα Καλογεράκου στο ρόλο της Ελίζας, γνωστή από την «Μαρία η Άσχημη»
Τόμμυ Σκλάβος  στο ρόλο του ανηψιού του Σκρουτζ (Φρεντ)  γνωστός από το «Θα βρεις το δάσκαλό σου» .

Μια φαντασμαγορική παράσταση για όλους
Το κλασσικό μυθιστόρημα του Τσαρλς Ντίκενς για το πνεύμα των Χριστουγέννων που ακόμη δεν έχει χαθεί από τον πικραμένο κο Σκρουτζ – μετατρέπεται σε μιούζικαλ παρουσιάζοντας την επίσκεψη της νεραϊδας από το παρελθόν,  του πνευματος από το παρόν και του φαντάσματος από το μέλλον που τον φέρνουν αντιμέτωπο με αλήθειες που διστάζει να παραδεχτεί. Ο σκληρόκαρδος Σκρουτζ πρέπει να ανοίξει όχι μόνο τα μάτια, αλλά και την καρδιά του … πριν είναι αργά.
Ένα έργο που μιλάει για το θαύμα της αγάπης των χριστουγέννων και όχι μόνο.
Μια καταπληκτική παράσταση  δοσμένη σε μια καινούργια διασκευή με πολλά τραγούδια και χορό από 12 ηθοποιούς.  Ο Σκρουτζ, ο Κράτσετ, ο Φρεντ, τα Φαντάσματα και όλοι οι άλλοι ήρωες της κλασσικής Χριστουγεννιάτικης ιστορίας, ζωντανεύουν σε μια θεατρική υπερπαραγωγή. 
Μια τρυφερή, αγαπημένη, οικογενειακή, μοναδική ιστορία, που αναδεικνύει την δύναμη της αγάπης και της αλληλεγγύης που είναι τόσο αναγκαία στις μέρες μας.
Μια παράσταση για κάθε ηλικία.  
Μη τη χάσετε. Ρωτήστε αυτούς που την είδαν.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αλέξανδρος  Λιακόπουλος
ΔΙΑΣΚΕΥΗ - ΜΟΥΣΙΚΗ:  Άγγελος  Ανδρεόπουλος
ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ : Χρήστος Γκουγκούμας
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ: Στάθης Παπουλίδης

ΣΚΗΝΙΚΑ : Δανάη Πανά        ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΚΗΝΙΚΩΝ : Λία  Τασούδη

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ : Δανάη Πανά – Ιωάννα Χατζηκωνσταντέλη

ΠΑΡΑΓΩΓΗ : Ocean Productions

Παίζουν :  Ζανό Ντάνιας, Φιλίτσα Καλογεράκου, Τόμμυ Σκλάβος, Δάφνη Βλασακίδου, Στάθης Παπουλίδης,  Δημήτρης Πρωτογεράκης, Γιάννης Παπαγεωργής, Βάλια Γκαγκάτση, Χριστιάνα Καμονάχου, Μπάμπης Μουδιώτης, Σταύρος Ζενελάκ.

Η παράσταση ΣΚΡΟΥΤΖ θα βρίσκεται στα Ιωάννινα για 2 μοναδικές παραστάσεις την Τρίτη 27 και την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου στις 8:00μ.μ.στο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ  Αίθουσα Βασίλειος Πυρσινέλλας.

Δείτε το trailer της παράστασης στο http://www.youtube.com/watch?v=-ig2wYsM-og&context=C31070ebADOEgsToPDskI_KtTB_oDgL4bjUAn0_uCF

Δείτε το videoclip του καινούριου τραγουδιού της παράστασης ΣΚΡΟΥΤΖ
«Η ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ»
στο http://www.youtube.com/watch?v=4v6mTrcPcpg

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Μαρία Λουτζιούδη
Τηλ. Επικοινωνίας :  m. 6947 70 69 72   Τ. 2311 271 299
 e-mail: loutzioudim@medialine.gr

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Ολυμπιακος - ΠΑΣ Γιαννινα 2-0 για την 14η Αγων. της SuperLeague

Στην κορυφή της βαθμολογίας θα βρει το νέο έτος τον Ολυμπιακό, που νίκησε 2-0 τον ΠΑΣ Γιάννινα στο Καραϊσκάκη για την 14η αγωνιστική. Οι ερυθρόλευκοι καθάρισαν το παιχνίδι από το πρώτο ημίχρονο με υπέροχο γκολ του Φουστέρ (9') και τέρμα του Τζιμπούρ (43'), αλλά στην επανάληψη έριξαν ρυθμούς, δίνοντας δικαιώματα στους φιλοξενούμενους. Κράτησαν όμως το μηδέν για πέμπτο διαδοχικό ματς και με την πέμπτη τους σερί νίκη διατήρησαν τη διαφορά των τεσσάρων βαθμών από τον Παναθηναϊκό (έχει δύο ματς λιγότερα) και την αύξησαν στους πέντε από την ΑΕΚ. Χωρίς νίκη για εφτά παιχνίδια η ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη, που προσπάθησε στην επανάληψη, αλλά παραμένει μία θέση πάνω από την ζώνη του υποβιβασμού.

"Ζωγραφιά" από Φουστέρ
Σε συνήθεια έχει εξελιχθεί το "γρήγορο γκολ" για τον Ολυμπιακό, που μπήκε πολύ δυνατά, κλείνοντας τον ΠΑΣ στα καρέ του. Ο Φουστέρ επιχείρησε δύο σουτ χωρίς επιτυχία, αλλά το τρίτο (μετά από ωραίο συνδυασμό με τον Μοντέστο) ήταν κεραυνός, που κατέληξε στα δίχτυα του Φεγκρούς για να δώσει στο 9' το προβάδισμα στην ομάδα του Πειραιά. Με το γνωστό πρέσινγκ από ψηλά να λειτουργεί πάλι και τους Μιραλάς, Φετφατζίδη σε καλή μέρα, η ερυθρόλευκη πίεση κράτησε μέχρι το 20λεπτο, διάστημα, στο οποίο οι παίκτες του Βαλβέρδε κέρδισαν έξι κόρνερ, χωρίς όμως να τα εκμεταλλευτούν.

"Χτύπησε" την κατάλληλη στιγμή
Ο Ολυμπιακός διατήρησε την πρωτοβουλία, αλλά ο ρυθμός στη συνέχεια έπεσε λόγω αρκετών τραυματισμών και οι γιαννιώτες άρχισαν να πατούν καλύτερα και να ψάχνουν τις αντεπιθέσεις. Ο Μπακαγιόκο όμως ήταν απομονωμένος, ενώ ο Μέγερι στη μοναδική επικίνδυνη στιγμή για την εστία του είχε σωστή αντίδραση στο 40'. Στην ίδια φάση ο Λίλα τραυματίστηκε και στο διάστημα, που έπαιζε ο ΠΑΣ με δέκα, ο Ολυμπιακός βρήκε την ευκαιρία να ξαναχτυπήσει σε καίριο σημείο του αγώνα. Σκόρερ ήταν στο 43΄ο Τζιμπούρ, που επέστρεψε στην 11άδα με γκολ, μετά από σέντρα του Μανιάτη και παρέμβαση του Φετφατζίδη.

Μεγάλη ευκαιρία με Μπακαγιόκο
Με τον Μπεσέρα, που αντικατέστησε τον Σκούφαλη, αρκετά δραστήριο, ο ΠΑΣ μπήκε στην επανάληψη με επιθετική διάθεση και στα πρώτα λεπτά κέρδισε τρία κόρνερ. Ο Ολυμπιακός απάντησε με τον Φουστέρ, αλλά οι ερυθρόλευκοι είχαν κατεβάσει ταχύτητα, δίνοντας δικαιώματα στους φιλοξενούμενους. Ο ΠΑΣ άγγιξε την ισοφάριση στο 66' μετά από λάθος του Μανιάτη, που κατ' άλλα ήταν πάλα πολύ καλός, αλλά ο Μπακαγιόκο από θέση τετ α τετ αστόχησε, χάνοντας μεγάλη ευκαιρία να βάλει την ομάδα του στο ματς. Για να βελτιώσει την ομάδα του και να ξανακερδίσει το κέντρο, ο Βαλβέρδε έριξε στον αγώνα Ορμπάιθ και Γέστε.

Αποθέωση για Τάσο Πάντο
Οι αλλαγές του Βαλβέρδε είχαν αποτέλεσμα, αφού ο Ολυμπιακός πήρε εκ νέου τα ηνία του αγώνα και απείλησε τον Φεγκρούς με Χολέμπας (75' και 77'), Μιραλάς (79'), αλλά ο Φεγκρούς ήταν σε ετοιμότητα. Η επιθετικότητα των παικτών του ΠΑΣ έδωσε σιγά σιγά τη θέση της στην απογοήτευση και οι ερυθρόλευκοι, πλέον είχαν σιγουρέψει τη νίκη τους. Τα τελευταία λεπτά ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα και είναι άξιο αναφοράς πως με το τελευταίο σφύριγμα του Στυλιάρα οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού αποθέωσαν τον Τάσο Πάντο, για την πολυετή του προσφορά στην ομάδα του Πειραιά.

[via]

Θανατηφορο τροχαιο στους Λιγκιαδες

Σήμερα νωρίς το πρωί στους Λιγκιάδες Ιωαννίνων, Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο που οδηγούσε 19χρονος ημεδαπός, εξετράπη της πορείας του και  στη συνέχεια έπεσε σε γκρεμό, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του 19χρονου οδηγού  και το σοβαρό τραυματισμό του 19χρονου συνοδηγού του οχήματος.

Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος  ενεργεί  το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.

Τα Logistics στην Περιφερεια, συνεδριο της EEL στα Ιωαννινα

Η πρώτη μεγάλη διοργάνωση της Ελληνικής Εταιρείας Logistics (EEL) για το 2012 πραγματοποιείται στις 23 Ιανουαρίου στα Ιωάννινα με θέμα: «Ήπειρος - Τα Logistics στην Περιφέρεια: Το Όραμα και η Πράξη».

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, του Yπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνστικότητας & Ναυτιλίας, του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, του ITS HELAS και της Πανελλήνιας Ένωσης Επιχειρήσεων Διαμεταφοράς.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, μέσα από το Forum αυτό, το οποίο θα ξεκινήσει τις εργασίες του με την παρουσίαση του Master Plan της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, ο Σύνδεσμός μας φιλοδοξεί να αναδείξει το ρόλο των logistics στην ανάπτυξη της περιφέρειας της Ηπείρου προς όφελος της εθνικής οικονομίας.

Κεντρικές θεματικές ενότητες της εκδήλωσης είναι:

> Τα Logistics στην Πράξη,
> Συνδυασμένες Μεταφορές – Εμπορευματικά Κέντρα,
> Τηλεματική, Τεχνολογίες Αιχμής.

Στο Forum συμμετέχουν φορείς, μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών τόσο της τοπικής κοινωνίας, όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Την Οργανωτική Επιτροπή απαρτίζουν οι κκ. Χρήστος Μήτσης, Αντιπρόεδρος Operations EEL & Εμπορικός Διευθυντής Doka Hellas Α.Ε., Αλέξης Αλεξίου, Μέλος ΔΣ EEL & Logistics Manager, Alpha Grissin Α.Ε. και Γιάννης Αλούπης, Μέλος ΔΣ ΕΕL & Διευθυντής Logistics, Chipita A.E.

Μέγας Υποστηρικτής των δράσεων της ΕΕL είναι η εταιρεία Jungheinrich

Χορηγοί της εκδήλωσης είναι οι: GS1 Association Greece & Greenwoods Ltd Insurance Brokers

Χορηγοί Επικοινωνίας είναι οι: Κέρδος, Supply Chain & Logistics, Cargo Plus, ITV Ιωάννινα TV, Πρώτο Κανάλι, NRG Radio 101.5, Melody 9.49, Epirus on line, Πρωινά Νέα, Ανεξάρτητος, Ελευθερία, Ενημέρωση, www.fmvoice.gr, www.supply-chain.gr.

Το Forum Επιχειρηματιών θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Epirus Palace.

Οι εργασίες του θα ξεκινήσουν στις 14.30 και η είσοδος είναι ελεύθερη.

[via]

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Εξαρθρωθηκε κυκλωμα διακινησης λαθρομεταναστων

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που μετέφερε  αλλοδαπούς από την Ελλάδα στην Ιταλία, στo πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης αστυνομικών της  Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Συνελήφθησαν σήμερα νωρίς το πρωί πέντε (5) αλλοδαποί (εκ των οποίων τέσσερις υπήκοοι Συρίας και ένας υπήκοος Αιγύπτου), μέλη εγκληματικής ομάδας που δραστηριοποιείται στην παράνομη διακίνηση μεταναστών και είκοσι  (20) αλλοδαποί μετανάστες, υπήκοοι Ιράκ. 

Ειδικότερα, αστυνομικοί της  Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και επισταμένες έρευνες, εντόπισαν πέντε (5) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, με τα οποία οι συλληφθέντες επρόκειτο να  προωθήσουν τους λαθρομετανάστες  στην Ιταλία.

Μετά από συντονισμένη επιχείρηση, ακινητοποιήθηκαν τα ανωτέρω οχήματα  στο 45ο χιλιόμετρο της Εγνατίας Οδού (Τύρια) και όπως διαπιστώθηκε μετά από έλεγχο,  οι διακινητές  μετέφεραν  συνολικά είκοσι  (20) αλλοδαπούς μετανάστες.

Από την προανάκριση προέκυψε ότι οι Ιρακινοί μη νόμιμοι μετανάστες  παρελήφθησαν από τους διακινητές το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας (15-12-2011) σε διαφορετικά σημεία της Αθήνας με τελικό προορισμό την Ιταλία, ενώ θα πλήρωναν με την άφιξή τους εκεί 3.000 ευρώ περίπου ο καθένας, για τη μεταφορά.

Οι μεταφορείς είχαν λάβει προκαταβολικά, ως αμοιβή, το χρηματικό ποσό των διακοσίων (200) ευρώ ο καθένας, ενώ με την επιστροφή τους στην Αθήνα θα ελάμβαναν  το ποσό των οκτακοσίων (800) ευρώ.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει επίσης ότι οι λαθρομετανάστες θα παραλάμβαναν από συνεργό των διακινητών πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα,  προκειμένου να μεθοδευθεί η προώθησή τους στο εξωτερικό  μέσω του Λιμένα Ηγουμενίτσας.

Τα πέντε Ι.Χ.Ε. οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν από τους διακινητές κατασχέθηκαν ενώ  κατασχέθηκαν και έξι (6) κινητά τηλέφωνα.

Οι  συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας  ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την σύλληψη των συνεργών τους και τον εντοπισμό τυχών άλλων εμπλεκομένων.

Ενημερωτικα περιπτερα απο το ΚΕΘΕΑ Ιωαννινων


Ενημερωτικά περίπτερα στο πλαίσιο των εορτών για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, στην πλατεία της Περιφέρειας Ηπείρου από τις 19.12.11 – 23.12.11.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δευτέρα 19.12.11  ώρες: 10.00π.μ-13.00π.μ & 18.30μ.μ-21.00μ.μ.
Τρίτη 20.12.11      ώρες: 10.00π.μ-13.00π.μ & 18.30μ.μ-21.00μ.μ.
Τετάρτη 21.12.11 ώρες: 10.00π.μ-13.00π.μ & 18.30μ.μ-21.00μ.μ.
Πέμπτη 22.12.11  ώρες: 10.00π.μ-13.00π.μ & 18.30μ.μ-21.00μ.μ.
Παρασκευή 23.12.11 11  ώρες: 10.00π.μ-13.00π.μ & 18.30μ.μ-21.00μ.μ.

Παρεμβαση του Βουλευτη Θεσπρωτιας Χ. Κατσουρα στην επιτροπη Κοινωνικων Υποθεσεων για τον ΕΟΠΠΥ

Στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής μίλησε την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Χρήστος Κατσούρας. Η παρέμβαση του βουλευτή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της ενημέρωσης του Υπ. Υγείας για την πορεία του ΕΟΠΠΥ.

Αναλυτικά η παρέμβαση του κ. Κατσούρα:
Κύριε Υφυπουργέ, πράγματι στην Ελλάδα το κόστος είχε ξεφύγει και στο φάρμακο και στο υγειονομικό υλικό και στη διοικητική οργάνωση των υπηρεσιών υγείας και αυτό το κόστος δεν σχετιζόταν με την ποιότητα της προσφοράς των υπηρεσιών. Όμως, υπό το βάρος μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης, υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουμε το μέλλον. Τι θέλω να πω:  Η ασφάλιση υγείας σε όλο το δυτικό κόσμο είναι ένα βασανιστικό πρόβλημα. Οι δαπάνες συνεχώς αυξάνονται και οικονομετρικές αναλύσεις δείχνουν ότι πολλές φορές ο τρόπος και η σχέση του επιπέδου ασφάλισης δεν σχετίζονται με την ποιότητα προσφοράς των υπηρεσιών. Έχει διπλασιαστεί η δαπάνη όσον αφορά το ποσοστό του Α.Ε.Π. από το 1980 μέχρι σήμερα και οι προβλέψεις μέχρι το 2050 είναι ότι ενώ η πραγματική οικονομία θα αυξηθεί στην Ε.Ε. κατά 1,8 περίπου, παρά τα όσα μέτρα προληπτικά ή διορθωτικά στον τομέα της ασφάλισης, το κόστος των υπηρεσιών υγείας θα αυξηθεί 3,5 φορές. Είναι μια τεράστια δυσαναλογία και το ερώτημα είναι πώς θα μπορέσουμε να παρέμβουμε σε αυτή την καμπύλη, πώς θα μπορέσουμε να την αλλάξουμε. 
Υπάρχουν διαφορές οικονομετρικές αναλύσεις. Εγώ, όμως, θα ήθελα να ξεκινάμε ανάποδα, δηλαδή να ξεκινάμε από το ποιο είναι το ηθικά ορθό ή αλλιώς ποιο είναι, κατά τη γνώμη μας, το πολιτικά ορθό. Πρέπει όλος ο κόσμος να δέχεται υπηρεσίες υγείας ικανοποιητικού επιπέδου. Και το δεύτερο ερώτημα είναι, μπορεί αυτό να είναι και οικονομικά αποδοτικό, με μια κεντρική παρέμβαση; Εγώ νομίζω ότι μπορεί, αρκεί να πάμε στις αιτίες που αυξάνουν αυτό το κόστος και αρκεί να στραφούμε με διάφορες παρεμβάσεις, όπως του ΕΟΠΥΥ σε διάφορα ζητήματα που δεν πολυακούγονται ή που ακούγονται σαν δεύτερα. Ας πούμε, πάλι στη Δύση, όλοι κατανοούν την ανάγκη να μεταφερθούν πόροι από την παροχή υπηρεσίας υγείας στην πρόληψη - εδώ δεν το βλέπουμε - είτε στην πρωτογενή πρόληψη, στην αλλαγή του τρόπου ζωής, να στοχεύσουν στη διατροφή, στην άσκηση, στην παχυσαρκία, στο κάπνισμα, είτε στη δευτερογενή πρόληψη, γιατί όλοι αποδέχονται κάτι: Ότι το κύριο κόστος οφείλεται σε λίγα χρόνια νοσήματα.

Στο διαβήτη, στα καρδιαγγειακά, στο εγκεφαλικό, στον καρκίνο, στα οποία πολλά απ' αυτά μπορεί να προληφθούν, αλλά ούτε βλέπουμε να μεταφέρονται πόροι προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι για παράδειγμα ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα είχε ένα στόχο να οργανώσει τους γιατρούς σε ομάδες με στόχο τα χρόνια αυτά νοσήματα και στόχους ιατρικούς που πάλι δεν τους ακούμε. Το δεύτερο πρόβλημα παγκόσμια είναι ότι οι γιατροί και οι ασφαλιστικές εταιρείες πληρώνονται με βάση τις πράξεις που κάνουν, άρα, δεν έχουν κανένα εντός εισαγωγικών κίνητρο να μην κάνουν πράξεις. Θα σας πω ένα άλλο παράδειγμα για τα κλειστά νοσήλια που λέτε. Καταρχήν, στα κλειστά νοσήλια δεν μπαίνει πολύ συχνά το διοικητικό κόστος. Λέτε, να είναι πιο πολύ στον ιδιωτικό τομέα κατά 20% και πιο λίγο στον δημόσιο τομέα, επειδή εκεί όπως λέτε, δεν προσμετράται το κόστος για τη μισθοδοσία. Ναι, αλλά κάποιος πληρώνει αυτό το κόστος. Δεν το πληρώνει το νοσοκομείο, το πληρώνει όμως το ελληνικό δημόσιο. Δεύτερο παράδειγμα. Δεν καταλαβαίνω γιατί ένα κλειστό νοσηλίων θα πρέπει να έχει την ίδια τιμή για την πρώτη σκωληκοειδίτιδα και την ίδια τιμή για την εκατοστή ή για τη χιλιοστή σκωληκοειδίτιδα, αφού αν οργανωθεί σωστά ένα τέτοιο κέντρο μπορεί η χιλιοστή σκωληκοειδίτιδα να είναι πάμφθηνη γι' αυτό. Είχα πει και στην ολομέλεια ότι είναι πολύ βασικό το δημογραφικό πρόβλημα. Πάλι με προβλέψεις, στην Ευρώπη λέμε ότι μάλλον το 2030 - δεν είναι πολύ μακριά - το 37% του πληθυσμού θα είναι πάνω από 65. Πώς θα καλυφθούν αυτές οι ανάγκες; Θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.; Το θεωρώ αδύνατο. Αυτές οι ανάγκες έπρεπε να πάνε μάλλον στον κρατικό προϋπολογισμό. Τέλος, για να φανεί πόσο σύνθετο είναι το πρόβλημα, ένα από τα σταθερά αποτελέσματα που βγαίνει από όλες τις μελέτες, είναι ότι όσο καλύτερο είναι το εκπαιδευτικό επίπεδο των ασφαλισμένων, τόσο καλύτερο είναι το προσδόκιμο επιβίωσης. Άρα, δεν μπορούμε να κοιτάμε μόνο προς τον ένα στόχο. Για παράδειγμα, καλύτερη εκπαίδευση, περισσότερα χρόνια εκπαίδευσης, πιο σταθερή ζωή, μεγαλύτερη επιβίωση, η εκπαίδευση επηρεάζει τα οικονομικά της υγείας. Ελπίζω να ξαναγίνει μια συζήτηση, γιατί πραγματικά νομίζω πρέπει να επανέλθουμε στο ποιος είναι ο ρόλος του κράτους στις παρεμβάσεις της υγείας και νομίζω ότι αυτό θα σηματοδοτούσε την αναγέννηση αυτού που λέμε «κοινωνικό κράτος». Έχω μια ερώτηση προς τον κ. Μπόλαρη. Αρκετοί ασφαλισμένοι μου λένε ότι οι Έλληνες ασφαλισμένοι του εξωτερικού έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από τους Έλληνες ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α.. Γιατί; Θα σταματήσει αυτό από 1/1/2012;

Μηνυμα του Βουλευτη Θεσπρωτιας Χ. Κατσουρα για την εορταστικη περιοδο των Χριστουγεννων


Με την ευκαιρία των επερχόμενων εορτών εύχομαι σε όλους τους συμπατριώτες μου Θεσπρωτούς Καλά Χριστούγεννα και Καλή Πρωτοχρονιά.

Στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε, το μήνυμα των Χριστουγέννων, κατεξοχήν μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, μπορεί να μας δώσει τη δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, η κοινωνία μας έχει ανάγκη να επαναφέρει και να αναδείξει αξίες όπως της αλληλεγγύης, της κατανόησης και της συνεργασίας. Αξίες απαραίτητες για την έξοδο από την κρίση και τη δημιουργία μιας νέας πορείας για την Ελλάδα αλλά και για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Σκορπιες σκεψεις…στα χαλασματα…του 2011


Είναι περιττό, ανώφελο, ανόητο, και κουραστικό να επιχειρήσει κάποιος αυτές τις « ιδιαίτερες μέρες»να γράψει με σκοπό να «μορφώσει» η να ενημερώσει για αυτά που συμβαίνουν .Φαντάζει στο σύνολό της η πληροφόρηση περίπου αδιάφορη σήμερα, και είναι σε όλους σχεδόν προκλητικά αδιάφορες μυριάδες τοποθετήσεις  καθότι περιγράφουν  τα ίδια και τα ίδια… και πάλι από την αρχή.
Είναι πιθανό και για το μέσο που απευθύνεται αυτή η αναφορά να είναι αδιάφορη και να μην τύχει δημοσίευσης, είναι πιθανό όμως αγαπητέ μου αναγνώστη αυτές οι «σκόρπιες σκέψεις» και απόψεις, να προκαλέσουν ένα ελάχιστο  ατομικό προβληματισμό, για ότι συμβαίνει πολύ κοντά μας…
Έχουν ως σημείο αναφοράς κυρίως την απρόσμενη κατάσταση του «νεόπτωχου» αλλά και την ανασφαλή θέση του «νεόπλουτου» που ως τέτοιος δυσκολεύεται να αντιληφθεί και να προσαρμοστεί στην νέα πραγματικότητα.
Είναι νοσηρή κατάσταση αγαπητέ μου συμπολίτη να περιγράφουμε συνεχώς την «απροσδιόριστα» τραγική κατάσταση, της Ελληνικής κοινωνίας, οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της οποίας είναι  ήδη φανερές, το εφιαλτικό τοπίο της ύφεσης υπαρκτό ,και  η «προβληματική» της αδυσώπητης παρέμβασης των έξω δεδομένη, κατά συνέπεια δεν ωφελεί η αναφορά στην ίδια κατάσταση αλλά η παρέμβασή μας ιδιαίτερα σήμερα οφείλει να σηματοδοτεί αυτό που έρχεται και να μην αναμασά αυτό που φεύγει.
   Η άποψή μου είναι ότι δεν προάγουμε τίποτα σήμερα με το να περιγράφουμε τα αυτονόητα, και βέβαια ο λόγος μας γραπτός η προφορικός δείχνει ανιαρός, χωρίς καμιά δυναμική όταν δεν έχει μια διαφορετική λογική από την οποία  προκύψει μια νέα ίσως προοπτική.
Και είναι σαφώς άδικο και ενέχει και ανηθικότητα εν μέρει η άποψη ότι για όλα τα κακώς κείμενα την ευθύνη την έχουν αποκλειστικά  και μόνο οι πολιτικοί, χωρίς βέβαια  και οι ίδιοι να έχουν κάνει την αυτοκριτική των όσον αφορά την οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα.
Είναι πρόδηλο ότι η σημερινή συγκυρία θα έχει εφιαλτικές συνέπειες όχι μόνο οικονομικές αλλά κοινωνικές, οικογενειακές, ψυχολογικές, χαρακτηρίζονται  δε τέτοιες γιατί θα είναι πρωτόγνωρες, σε σχέση τόσο με αυτό που γνωρίζαμε όσο και με αυτό που μας προκύπτει καθημερινά, ως νέα πραγματικότητα .
Και εν μέσω αυτής της χαώδους κατάστασης, αγαπητέ μου συμπολίτη φαίνεται ότι δομημένες μορφές συμφερόντων του συστήματος, ακόμη  και μέσα σε αυτή την δίνη και  μέσα σε όλο αυτό το αρνητικό κλίμα, υφίστανται και διαμορφώνουν ,ως μια νέου «τύπου ομοσπονδία» από πολιτικούς, δημοσιογράφους, ιερωμένους, και λοιπούς λειτουργούς ,οι οποίοι φαίνεται ότι έχουν όλα τα διαπιστευτήρια να πλαισιώσουν και να αποτελέσουν μια νέα «ελίτ», η οποία θα βρίσκεται στον αντίποδα από την κοινωνική τάξη των νεόπτωχων.
Με την παραπάνω λογική  σχετίζεται η «γέννηση» νέας κυβέρνησης,  κάπως έτσι λειτουργούν οι εναπομείναντες δημοσιογράφοι των κεντρικών μέσων, με  φανερή  και αγωνιώδη και χωρίς αναστολές προσπάθειά των, να πείσουν για αυτά που ο πολίτης βιώνει στο πετσί του ,κάπως έτσι λειτουργούν ακόμη και οι κήρυκες της θεωρητικής αγάπης επίσκοποι και αρχιεπίσκοποι, οι οποίοι ως μέρος του προβλήματος φαίνεται ότι οι πλείστοι εξ αυτών δημιουργούν συνθήκες ομαλής διαβίωσης στον άλλο κόσμο.
Πλείστοι από αυτούς που παραπάνω αναφέρθηκαν ανέλαβαν «εργολαβικά»,αφενός την οριοθέτηση  της  μιας νέας ελίτ, και αφετέρου  την μεθοδική κοινωνικοποίηση του Έλληνα σε όρους και συνθήκες Γουατεμάλας, δηλαδή την κοινωνικοποίηση, του νεόπτωχου με νέους κανόνες και στάσεις ζωής.
Είναι φανερή η πρόκληση του Πολίτη ο οποίος μέσα σε αυτή την οικονομική κοινωνική ψυχολογική  δίνη να βρίσκεται και αντιμέτωπος στον τομέα της ενημέρωσής του με απόψεις και θέσεις παρωχημένες, πολιτικά δηλητηριασμένες, τοποθετήσεις ακραίες για την πολιτική εξουσία ,(χωρίς ίχνος ενδοιασμού )και εν τέλει θέσεις οι οποίες συνάδουν με το γενικότερο κλίμα πολιτικού αμοραλισμού.
  Εν κατακλείδι αγαπητέ μου συμπολίτη η  σημερινή Ελλάδα φαίνεται ότι έχει μπει, σε περιπέτειες και αν η τοποθέτηση των εκπροσώπων του κράτους περί ανάταξης της οικονομίας ,σημαίνει Δημοκρατία με λιγότερη εθνική κυριαρχία όπως ήδη συνέβη ,τότε είναι πιθανή η μετάβαση σε μια κατάσταση γενικής ανομίας  που πλείστοι εξ αυτών θα παρεμβαίνουν δήθεν για την Ελληνική Δημοκρατία, θα έχουν απέναντι μια νέα κοινωνική τάξη εξαθλιωμένων ,τους οποίους επειδή δεν θα τους καταλαβαίνουν …μοιραία θα εκνευρίζονται και θα εκτίθενται…
Την περίοδο αυτή όμως δίνεται μοναδική ευκαιρία και στους «πνευματικούς ανθρώπους» να αποδείξουν να παραδεχτούν και να πείσουν με τομές και όχι με διαχειριστικές λογικές ότι πράγματι η πατρίδα και ο ελληνικός λαός δεν πλήρωσε μόνο για την αναρρίχηση των στην βαθμίδα του ανώτατου λειτουργού, αλλά και για, να αποδείξουν ότι είναι πράγματι θεματοφύλακες αξιών και όχι πορτοφολιών, να διαμορφώσουν το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο  η κοινωνία θα μπορεί να αναγνωρίσει και να ξεχωρίσει την αξία από την απαξία.
Η ελληνική κοινωνία  η οποία σήμερα παρακολουθεί άναυδη  την μετακίνηση μεγάλων τμημάτων της στην εξαθλίωση στην κουρελοποίηση στην εξαφάνιση , παρακολουθεί ανήμπορη σε κάθε αντίδραση ότι κάποιοι πλήρωσαν, πληρώνουν και κάποιοι από αυτούς θα πληρώσουν ακριβότερα μετατοπιζόμενοι  στην ολέθρια κατάσταση του νεόπτωχου.
Αυτός ο νεόπτωχος είναι γείτονας μας…
Αγαπητέ Συμπολίτη, σε τούτη την τελευταία μου μικρή  αναφορά για το 2011, θα ήθελα να αναφερθώ με σκόρπιες απόψεις σε αυτά που ψιθυρίζονται καθημερινά από όλους μας.
Σε αυτά που καθημερινά αναφέρονται εκπομπές και δημοσιογράφοι, πολιτικοί και «απολιτικοί» τύποι, άσχετοι και σχετικοί, επαγγελματίες αρθρογράφοι και μη, ιερωμένοι και συνταξιούχοι που ενδιαφέρονται περισσότερο για την σωτηρία της ψυχής τους και όχι για την κουρελοποίση της αξιοπρέπειας ανθρώπων που έως χθες δεν διέφεραν σε τίποτα από εμάς …τους γείτονές τους…δεν θα μπορούσα να κλείσω όμως αν δεν σου ευχόμουν,
                                  
Κ Α Λ Α    Χ Ρ Ι Σ Τ Ο Υ Γ Ε Ν Ν Α

*του Χρήστου Παπαδημητρίου -- Κοινωνιολόγου-Οικονομολόγου

H αποφαση για το μακελειο στην Τρυγονα

Σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Ιωαννίνων ο τότε διοικητής του τμήματος Μεταγωγών Σταύρος Πανταζής, για το μακελειό στην Τρυγόνα Τρικάλων παραμονές του 2006, όπου είχαν πέσει νεκροί από τα πυρά του Ρώσου δραπέτη Μαξίμ Ζιλίν οι αστυνομικοί Κώτσης και Βλαχοπάνος.

Οι άλλοι δυο κατηγορούμενοι, οι Αναστάσιος Ναστούλης και Γιάννης Δρόσος, κρίθηκαν αθώοι.
Το δικαστήριο αθώωσε τους κ.κ. Ναστούλη και Δρόσο λόγω έλλειψης στοιχείων, ενώ ο κ. Πανταζής κρίθηκε ένοχος για τον ελλιπή εξοπλισμό που είχε εκείνη τη μέρα ο ένας εκ των δυο νεκρών Δ. Βλαχοπάνος.

Κατά των αστυνομικών είχαν προσφύγει οι οικογένειες των δύο νεκρών, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Τότε, παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2006, έγινε η μεταγωγή τριών κρατούμενων με δύο συνοδούς, τους άτυχους αστυνομικούς. Στην Τρυγόνα, λίγο μετά την Κατάρα, ο ρώσος κρατούμενος Μαξίμ Ζελίν, κατηγορούμενος για φόνο, ζήτησε να σταματήσουν για σωματική του ανάγκη. Κατά τη διάρκεια της στάσης, σκότωσε τους αστυνομικούς Δημήτρη Κώτση και Κώστα Βλαχοπάνο, πυροβολώντας τους εν ψυχρώ παίρνοντας το περίστροφο του ενός. Η δίκη στο τριμελές Εφετείο κράτησε ένα μήνα περίπου.

[via]

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More