<--! -->

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Διακοπη κυκλοφοριας στην Εγνατια την Τεταρτη και την Πεμπτη

Από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. ανακοινώνεται ότι, στα πλαίσια απαιτούμενων δοκιμών του Συστήματος Διαχείρισης Κυκλοφορίας (Τ.Μ.S.), θα διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία και στους δύο κλάδους της Εγνατίας Οδού, στα τμήματα:

    «Α/Κ Αράχθου-Α/Κ Περιστερίου», την Τετάρτη 05-10-2011 και ώρα 23:30 έως την Πέμπτη 06-10-2011 και ώρα 06:00. Η κυκλοφορία στο διάστημα αυτό θα διεξάγεται από την Εθνική Οδό «Ιωαννίνων-Μετσόβου».
    «Α/Κ Περιστερίου-Α/Κ Μετσόβου», την Πέμπτη 06-10-2011 και ώρα 23:30 έως την Παρασκευή 07-10-2011 και ώρα 06:00. Η κυκλοφορία στο διάστημα αυτό θα διεξάγεται από την Εθνική Οδό «Ιωαννίνων-Μετσόβου».

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Διεκοπη η συνεδριαση του Δημοτικου Συμβουλιου

Διεκόπη η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, πριν ξεκινήσει η συζήτηση για τα θέματα που περιλαμβάνονταν στην ημερήσια διάταξη.

Στην αίθουσα της συνεδρίασης, βρέθηκαν από την αρχή, φοιτητές του Πανεπιστημίου που έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις των σχολών τους, μέλη ΔΕΠ κι άλλων συλλόγων, απαιτώντας να γίνει συζήτηση για το νέο νόμο στην παιδεία και να εκδοθεί ψήφισμα καταδίκης του.

Η συζήτηση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους και με συνεχείς διακοπές λόγω των συνθημάτων που ακούγονταν από τους συγκεντρωμένους φοιτητές.

Η πρόταση που κατατέθηκε από το Δήμαρχο και υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία ήταν σαφής: «Η Δημοτική Αρχή συμπορεύεται με τις θέσεις της Πρυτανικής Αρχής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Θεωρεί ότι υποβάθμιση ή συρρίκνωση του Πανεπιστημίου αποτελεί casus belli. Δεν δεχόμαστε υποβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου και δεν θα δεχθούμε ούτε στο ελάχιστο υποβάθμιση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και θα συνδράμουμε με κάθε τρόπο».

Η πρόταση αυτή, όπως και η πρόταση για την διοργάνωση μιας μεγάλης, ανοιχτής εκδήλωσης, με την συμμετοχή όλων των φορέων όπου θα συζητηθούν τα ζητήματα παιδείας, δεν υιοθετήθηκε από το σύνολο των παρατάξεων. Η παράταξη της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας έδωσε λευκή ψήφο, ενώ οι τρεις επικεφαλής των υπολοίπων παρατάξεων της αντιπολίτευσης κατέθεσαν ξεχωριστές προτάσεις.

Οι φοιτητές δεν αποχώρησαν από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και με συνεχή συνθήματα κατέστησαν ουσιαστικά αδύνατη τη συνέχιση της συζήτησης για τα θέματα ημερήσιας διάταξης.

Ο πρόεδρος του σώματος, υποχρεώθηκε να διακόψει τη συνεδρίαση, κάνοντας σχετική δήλωση με την οποία εξέφρασε την θλίψη του για την εξέλιξη που υπήρξε.

«Εκφράζω την βαθύτατη θλίψη μου για την εξέλιξη αυτή. Δεν περίμενα ότι ένα δημοκρατικό εκλεγμένο όργανο θα βρεθεί υπό ομηρία. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν τρομοκρατείται από τέτοιες ενέργειες», σημείωσε ο κ. Γιωτίτσας.

Ξεκινα τη Δευτερα η λειτουργια του ΧΥΤΑ

Την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου ξεκινά η λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού, χάρη στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Δήμος Ιωαννιτών και στο άριστο επίπεδο συνεργασίας που υπήρξε μεταξύ όλων των Δήμων του Νομού, του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων και της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η προγραμματική σύμβαση που είχε αποφασιστεί πριν από έναν μήνα, οριστικοποιήθηκε και σήμερα παρουσιάστηκαν όλα τα σημεία της, στη σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο Ιωαννίνων, με την συμμετοχή εκπροσώπων όλων των Δήμων, του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, της αντιπεριφερειάρχη Τατιάνας Καλογιάννη, του αντιπροέδρου του Αναγκαστικού Συνδέσμου Σάκη Βλέτσα, του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου, των αντιδημάρχων Θωμά Μπέγκα και Βασίλη Μασσαλά και υπηρεσιακών παραγόντων.

Όλοι οι συμμετέχοντες εξήραν το υψηλό επίπεδο συνεργασίας που υπήρξε και οδήγησε στην επίλυση ενός προβλήματος δεκαετιών για το Νομό Ιωαννίνων και εξέφρασαν την βούλησή τους, με ανάλογη συνεργασία, να δρομολογηθεί το προσεχές διάστημα η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή.

Η λειτουργία του ΧΥΤΑ θα ξεκινήσει την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου. Απορρίμματα θα μεταφέρουν αρχικά έξι απορριμματοφόρα του Δήμου Ιωαννιτών, ενώ εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου θα μεταφέρεται πλέον στον ΧΥΤΑ το σύνολο των απορριμμάτων του Νομού Ιωαννίνων. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα να ξεκινήσει άμεσα η εργολαβία αποκατάστασης της χωματερής στη Δουρούτη και να κλείσει οριστικά μία μεγάλη πληγή για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

«Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν παίρνει άλλες αναβολές. Ο Δήμος Ιωαννιτών με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε και με τη συνεργασία που αναπτύχθηκε, είναι έτοιμος για την λειτουργία του ΧΥΤΑ. Η προσπάθεια αυτή στηρίχθηκε από όλη την αυτοδιοίκηση, από τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο και από την Περιφέρεια. Με την λειτουργία του έργου θα μας δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσουμε την αποκατάσταση της Δουρούτης, έργο που είναι κατεπείγον», υπογράμμισε στην σύσκεψη, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, εξέφρασε την βούληση της Περιφέρειας να σταθεί αρωγός των δήμων, ώστε το θέμα διαχείρισης απορριμμάτων να κλείσει οριστικά και με την ανάπτυξη της ανακύκλωσης.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους για τη συνεργασία και να σημειώσω ότι όλοι μαζί πρέπει να προχωρήσουμε στην ανακύκλωση. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε σε όλο το φάσμα ενεργειών. Πρέπει να κλείσουμε άμεσα το ζήτημα αποκατάστασης όλων των ΧΑΔΑ και φυσικά την αποκατάσταση της Δουρούτης, η οποία δεν χωράει άλλες αναβολές», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.

Η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη επεσήμανε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, για την οποία η Περιφέρεια Ηπείρου θα βγάλει σχετική πρόσκληση και ζήτησε από όλους τους εκπροσώπους των Δήμων να προχωρήσουν σε δράσεις ανακύκλωσης.

Το επίπεδο συνεργασίας, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος εξήρε ο αντιπρόεδρος του Αναγκαστικού Συνδέσμου Σάκης Βλέτσας. «Ήταν ιδιαίτερη υπεύθυνη η στάση του Δήμου Ιωαννιτών και πολύ σημαντική η συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών και με την Περιφέρεια Ηπείρου σε όλα τα επίπεδα. Αν αυτή η υπεύθυνη στάση υπήρχε και στο παρελθόν, τότε ο ΧΥΤΑ θα λειτουργούσε ένα χρόνο νωρίτερα. Όλοι εμείς εγγυόμαστε για την πλήρη και σωστή λειτουργία του έργου. Με τη συνεργασία κάναμε ένα μεγάλο βήμα», τόνισε ο κ. Βλέτσας.

Ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας έκανε γνωστές τις τεχνικές λεπτομέρειες για την λειτουργία του ΧΥΤΑ και τις οικονομικές υποχρεώσεις των Δήμων και επεσήμανε ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί πλέον για την προώθηση της ανακύκλωσης.

«Πριν από έναν μήνα έγινε η πρώτη σύσκεψη για την λειτουργία του ΧΥΤΑ. Ο Δήμος Ιωαννιτών, συνεπής στις υποχρεώσεις που ανέλαβε, λόγω της πρακτικής αδυναμίας του Αναγκαστικού Συνδέσμου, οριστικοποίησε την προγραμματική σύμβαση και είναι έτοιμος για την λειτουργία του έργου. Το επόμενο βήμα είναι το κλείσιμο της χωματερής στην Δουρούτη και παράλληλα συμφωνήθηκε να αντιμετωπίσουμε συνολικά το ζήτημα της ανακύκλωσης», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Μπέγκας.

Ο Πολιτιστικος Συλλογος “Τα Πατηματα” ξεκιναει το χορο!

Το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου “Τα Πατήματα” ξεκινάει, για έκτη συνεχόμενη χρονιά, τα μαθήματα παραδοσιακών χορών, αυτή τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011.  Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα στις 9 το βράδυ στο κλειστό γυμναστήριο του 4ου Γυμνασίου Ιωαννίνων (Οικονομικό), επί της οδού Μιχαήλ Αγγέλου.  “Τα Πατήματα” προσκαλούν όλα τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου, αλλά και όσους αναζητούν και θέλουν να γίνουν μέρος μιας προσπάθειας δημιουργικής πρότασης στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, μακριά από ξερόλες ειδικούς, προσκόλληση  σε οπισθοδρομικές θεωρίες και διδακτικές μεθόδους  ανειδίκευτων επαγγελματιών, να παραβρεθούν στην πρώτη συνάντηση προκειμένου να θέσουν όλοι μαζί από κοινού τους στόχους της φετινής χρονιάς.  Χοροί από κάθε γωνιά της Ελλάδος θα παρουσιαστούν με τέτοιο τρόπο, που θα μετατρέπουν την κάθε πρόβα σε μια ευχάριστη εμπειρία με σκοπό μέσω του χορού όλοι να γίνονται μια παρέα και στο τέλος των μαθημάτων να φεύγουν με ευχάριστα συναισθήματα και χαμογελώντας.  Αξίζει να σημειωθεί πως το χορευτικό κάθε καλοκαίρι συμμετέχει σε Διεθνή Φολκλορικά Φεστιβάλ εκτός Ελλάδος, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλα τα μέλη του να γνωρίσουν μακρινούς προορισμούς και να ανταλλάξουν απόψεις με άτομα, από διάφορες χώρες της υφηλίου, που μοιράζονται τους ίδιους προβληματισμούς και ανησυχίες.  Τέλος, οι συνεργασίες με άλλους φορείς πολιτισμού που σχεδιάζονται για τους επόμενους μήνες, θα βγάλουν στην επιφάνεια τη διαχρονική αλληλεπίδρασης πολιτισμών, ηθών και εθίμων των λαών των Βαλκανίων, της Ευρώπης, της Μεσογείου και όχι μόνο...     Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Βασίλη Βασιλείου στα τηλέφωνα 2651034935 - 6999949999 ή να επισκεφτούν την διαδικτυακή πύλη του Συλλόγου: www.tapatimata.gr.

Συνεχιζονται οι επιτυχημενες συμμετοχες του Ν.Ο.Ι. σε Kωπηλατικες διοργανωσεις

Σε αθλητικές διοργανώσεις που διεξάγονται εντός των συνόρων της χώρας μας εξακολουθούν να δίνουν το «παρών» μικροί και μεγάλοι αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, μετά τις μεγάλες διεθνείς διακρίσεις που γεύτηκε φέτος η Γιαννιώτικη Κωπηλασία. Κοινή συνισταμένη των εμφανίσεών τους πάντως παραμένουν οι επιτυχίες που οι αθλητές του Ν.Ο.Ι. εξακολουθούν να κατακτούν με αμείωτο ρυθμό.

Συγκεκριμένα, η αποστολή του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων επέστρεψε με δύο πρωτιές και δύο χρυσά μετάλλια απ’ τους πρόσφατους διασυλλογικούς αγώνες Κωπηλασίας που διεξήγαγε ο Ναυτικός Όμιλος Σαλαμίνας, στους οποίους έλαβαν μέρος σωματεία απ’ όλη την Ελλάδα. Μία πρώτη θέση και το αντίστοιχο μετάλλιο κατέκτησαν οι Κων/νος Βαρδάκας και Σπύρος Αντώνης στο Διπλό Σκιφ αρχαρίων Παίδων, ενώ άλλη μία πρωτιά εξασφάλισε για το Ν.Ο.Ι. ο Χρυσόστομος Βουκουβάλας στο Σκιφ της ίδιας κατηγορίας.

Παράλληλα, ο Ν.Ο.Ι. συμμετείχε με μία Τετράκωπο άνευ πηδαλιούχου Ανδρών στους πρόσφατους διεθνείς αγώνες που διοργάνωσε ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης. Η Γιαννιώτικη βάρκα που αποτελούνταν από τους αθλητές Χρήστο Κουτσιαύτη, Ευριπίδη Σκλιβανίτη, Βασίλη Νταλαμάγκα και Αποστόλη Λαμπρίδη κατέκτησε την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορίας της.

Η προταση της παραταξης "Ηπειρος Τοπος Να Ζεις" για το Στρατηγικο Σχεδιασμο της Περιφερειας Ηπειρου


Έφτασε Σεπτέμβριος και επιτέλους συζητάμε το Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου.
Συζητάμε αυτό που έπρεπε να είχε γίνει τον πρώτο μήνα ή έστω το πρώτο δίμηνο του 2011, με την έναρξη λειτουργίας του νέου θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Η διαμόρφωση ενός αναλυτικού σχεδίου για τη στρατηγική ανάπτυξης της Περιφέρειας, έχουμε τονίσει από την αρχή, πως είναι η βασική αρχή στην οποία πρέπει να υποστηριχτεί η δράση και οι αποφάσεις μας.
Η απάντηση που εισπράτταμε 9 μήνες τώρα ήταν, είτε η σιωπή, είτε η προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος καθώς η Περιφερειακή Αρχή έχει ταυτιστεί με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας» και πρόσκαιρες αποφάσεις εξυπηρετήσεων χωρίς κανένα μεσο-μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.
Έχει ταυτιστεί με λογικές και πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση και νομίζει πως μπορεί να συνεχίσει να πολιτεύεται με συνταγές του χτες.
Αλήθεια, αφού ετοίμαζαν Περιφερειακό στρατηγικό σχέδιο, γιατί έφεραν προηγουμένως για ψήφιση θέματα όπως το τεχνικό πρόγραμμα έργων; Εντάσσεται σε έναν σχεδιασμό τον οποίο δεν είχαν ;
Άρα όλες οι μέχρι σήμερα προτάσεις της Περιφερειακής Διοίκησης εντάσσονται σε σχεδιασμό «πλημμύρα». Στην πολιτική της άποψη και πρακτική «βλέποντας και κάνοντας» την οποία όμως πληρώνουν ακριβά οι Ηπειρώτες και οι Ηπειρώτισσες και η οποία υποθηκεύει το μέλλον του τόπου. Δαπανά χρόνο και χρήμα χωρίς σχέδιο, χωρίς αποτελέσματα σε βάθος χρόνου και χωρίς στόχους που πρέπει να υπηρετηθούν για να υπάρξει υποδομή και συνθήκες μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.
Αλήθεια γιατί χρειάστηκαν 9 μήνες για να καταθέσετε Πρόγραμμα Περιφερειακού Σχεδιασμού; Εσείς προεκλογικά δεν είπατε ότι έχετε έτοιμο πρόγραμμα για όλα τα θέματα; Μήπως δεν ήταν αλήθεια; Μήπως ήταν απλά λόγια του αέρα;
Επιτέλους κάποια ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν χωρίς συνδικαλισμό και το στρουθοκαμηλισμό…
Ενώ στο τέλος Σεπτεμβρίου πρέπει ως Περιφέρεια να έχουμε ολοκληρώσει το επιχειρησιακό μας πρόγραμμα , έρχεται για συζήτηση η πρώτη φάση του, δηλαδή ο στρατηγικός σχεδιασμός.
Πως δικαιολογείται; Τι σας καθυστέρησε;
Ο προσδιορισμός κάποιων έργων «σημαία», που θα σηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της περιοχής με βάση τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ κ.α.), που ζητήθηκε από το ΥΠΑΑΝ αλλά και από τον Επίτροπο Hahn πάλι δεν μπορεί να στηριχθεί στον στρατηγικό σχεδιασμό που κατατέθηκε.
Βέβαια ισχύει πάντα η παροιμία ..κάλλιο αργά παρά ποτέ, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι ευκαιρίες δε χάθηκαν και η διοίκηση της Περιφέρειας έχει την απόλυτη ευθύνη γι’ αυτό.
Τελικά, μήπως, εάν δεν είμαστε υποχρεωμένοι από σχετικές υπουργικές αποφάσεις, δεν θα προχωρούσε ποτέ η Διοίκηση της Περιφέρειας σε στρατηγικό σχεδιασμό;
Μήπως κάθε είδους δέσμευση και μετρήσιμη προγραμματική θέση φοβίζει καθώς θα πρέπει να υλοποιηθούν τα υπεσχημένα;
Μήπως στόχος σας είναι να πορεύεστε χωρίς πυξίδα προκειμένου να λαϊκίζετε και να πουλάτε «φύκια για μεταξωτές κορδέλες»;
Στη σχετική υπουργική απόφαση προβλέπεται η συνεργασία με τους δήμους «για τη διασφάλιση του συντονισμού των δράσεων περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης και την προώθηση τυχόν διαβαθμιδικών συνεργασιών».
Αυτή η συνεργασία δεν έγινε (με οργανωμένο τρόπο). Και βέβαια η συγκέντρωση «ώριμων» έργων για το ΕΣΠΑ από τους δήμους δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη απαραίτητη συνεργασία.
Βέβαια η διοίκηση της Περιφέρειας φαίνεται να αντιμετωπίζει το βασικότερο χρέος της με βάση τις αρμοδιότητες της, πρόχειρα και υπό μορφή «αγγαρείας» και αυτό φάνηκε και από τη σειρά που τέθηκε το θέμα για συζήτηση στη συνεδρίαση της 12/9/2011 (που εξ άλλου δεν πρόλαβε να συζητηθεί και αναβλήθηκε για τις 14/9/2011 χωρίς να ληφθούν υπ’ όψη οι προτάσεις του συνόλου της αντιπολίτευσης).
Ας δούμε τώρα και το κείμενο που καταθέτει η Περιφερειακή Διοίκηση προς έγκριση, επί της ουσίας.
Όσοι το συνέταξαν είναι πολύ καλοί στη συλλογή στατιστικών και απογραφικών στοιχείων και στη συρραφή τους σε ένα ενιαίο κείμενο.
Μπορεί κάποιος με λεπτομερή συζήτηση όλων αυτών των στοιχείων που παραθέτονται στην αποτύπωση της σημερινής πραγματικότητας να κάνει διάφορες παρατηρήσεις και συμπληρώσεις , αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο.
Το ζητούμενο είναι το όραμα, οι στόχοι και οι προτάσεις που υπάρχουν στο Σχεδιασμό Ανάπτυξης της Περιφέρειας.
Το κείμενο που μας έχει δοθεί στον τομέα αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία καλή έκθεση και αντιγραφή του ΕΣΠΑ, αλλά σίγουρα όχι ως Σχέδιο που λύνει προβλήματα και χαράσσει προοπτική για τον τόπο μας.
Προφανώς οι κύριοι και οι κυρίες που τους ανατέθηκε η σύνταξη του Σχεδίου δεν είχαν από τον αναθέτοντα καμία άλλη υπόδειξη και κανένα άλλο στοιχείο, πέραν του τίτλου της παράταξής της Περιφερειακής Αρχής και του ΕΣΠΑ και με αυτά έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν .
Και τον τίτλο της παράταξής προσπάθησαν να κάνουν «όραμα»… και το ΕΣΠΑ προσπάθησαν να το μετατρέψουν σε σχεδιασμό της Περιφέρειας.
Όμως αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα για να σχεδιάσουμε το μέλλον του τόπου μας.
Το όραμα της Περιφέρειας πρέπει σύμφωνα με την υπουργική απόφαση να αποτυπώνει «τη συνοπτική διατύπωση των βασικών χαρακτηριστικών της Περιφέρειας, τα οποία θα επιδιώξει να αποκτήσει στο τέλος της περιόδου προγραμματισμού με την εφαρμογή της στρατηγικής που θα επιλέξει, εξασφαλίζοντας την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση»
Η πρότασή που κατατέθηκε δεν αποτυπώνει αυτή την ανάγκη αλλά συγχέεται με τις κατευθυντήριες γραμμές και στόχους. Δεν μπορεί να καλύψει την απαίτηση να αποτυπώσει ξεκάθαρα «που θέλουμε να πάμε την Ήπειρο μετά από 5 χρόνια».
Η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να προσδιορίσει με συγκεκριμένο τρόπο το όραμά της ώστε να ξέρουμε «που έχει βάλει τον πήχη». Διαφορετικά θα θεωρήσουμε ότι σκόπιμα επιχειρείτε να αποφύγετε τον συγκεκριμένο καθορισμό του.
Η παράταξή μας είχε αποτυπώσει, από τις εκλογές ακόμη, με σαφήνεια το όραμα για την Περιφέρεια Ηπείρου :
Οραματιζόμαστε για την επόμενη δεκαετία μια Ήπειρο που :
    λειτουργεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό μοντέλο διοίκησης,
    προσφέρει συνθήκες ποιοτικής διαβίωσης στους κατοίκους της,
    δημιουργεί τις προϋποθέσεις που την κάνουν ελκυστική στους επισκέπτες της
    προσφέρει δυνατότητες ανταγωνιστικότητας και οικονομικής ανάπτυξης.
    ενεργοποιεί τον κάθε Ηπειρώτη, όπου και εάν βρίσκεται, να συμμετέχει στην αναπτυξιακή προσπάθεια, να δημιουργεί και τελικά να γίνεται αποδέκτης του συνόλου των στόχων του προγράμματος.
Για εμάς η ανάπτυξη της Ηπείρου απαιτείται να είναι ισόρροπη και για τις τέσσερεις Περιφερειακές της Ενότητες, την Άρτα, τα Γιάννενα, τη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα.
Ειδικότερα για την τετραετία προσβλέπουμε :
    στη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, δηλαδή την αύξηση του ΑΕΠ/κάτοικο αλλά και πιο ομοιόμορφη κατανομή στην πλειοψηφία του πληθυσμού. Ειδικότερα για να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο, να ανεβούμε μία ή δύο θέσεις στην κλίμακα των 13 Περιφερειών όσον αφορά στο ΑΕΠ/κάτοικο.
    να δώσουμε σημαντική ώθηση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Για την επίτευξη όσων πρεσβεύουμε, το πρόγραμμα πρέπει να αξιοποιεί τις δυνατότητες της περιοχής και κάνει χρηστή αξιοποίηση των πόρων της Περιφέρειας.
Σε ότι αφορά στους στόχους , αρχικά να τονίσουμε ότι μας χαροποιεί το γεγονός ότι πολλές από τις προτάσεις που προβάλλαμε στο πρόγραμμά μας αλλά και στις δημόσιες τοποθετήσεις μας περιλαμβάνονται στους ειδικούς στόχους της Περιφέρειας όπως :
    η ενιαία και ολοκληρωμένη διαχείριση του τουριστικού προορισμού ΗΠΕΙΡΟΣ (brand name) και καθιέρωσή του ως «προορισμού 4 εποχών»
    το συντονισμένο marketing της επωνυμίας «Ηπειρωτικά Προϊόντα» - Ηπειρωτικό καλάθι προϊόντων
    η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς ως προωθητικού παράγοντα της τοπικής οικονομίας
    η ανάδειξη της περιφέρειας Ηπείρου σε κέντρο αναφοράς υπηρεσιών υγείας για όλη τη Δυτική Ελλάδα και τα Βαλκάνια (Πρότυπη Υγειονομική Περιφέρεια)
    Όμως, από τους ειδικούς στόχους έχουν παραληφθεί σημαντικοί για την Ήπειρο στόχοι όπως :
    Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης υδάτινης πολιτικής για την Ήπειρο στις άμεσες ενέργειες της αιρετής Περιφέρειας,
    ο χωροταξικός σχεδιασμός με έμφαση στις ευαίσθητες περιοχές,
    η ενίσχυση της έρευνας και τεχνολογίας με έμφαση νέα υλικά και νέες μεθόδους, παραγωγής, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας,
    να αποτελέσει η Ήπειρος κομβικό σημείο συνδυασμένων μεταφορών για την Ελλάδα και την Ευρώπη,
    να γίνει πρωταγωνίστρια στην πράσινη οικονομία,
    η βελτίωση της κοινωνικής ζωής των κατοίκων και ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής,
    η ενίσχυση της απασχόλησης,
    η βελτίωση του επιπέδου του ανθρώπινου δυναμικού και η αξιοποίησή του για να εξυπηρετηθούν οι νέες διευρυμένες ανάγκες.
Εφόσον η συρραφή προτάσεων και φράσεων των άλλων, στην οποία έχει επιδοθεί η Περιφερειακή Αρχή, αποτελεί διέξοδο στην έλλειψη σχεδίου, τουλάχιστον να κάνει ολοκληρωμένο copy paste.
Στους άξονες προτεραιότητας απλά αντιγράφονται οι κατευθύνσεις της υπουργικής απόφασης.
Όμως, για την ανάλυσή τους σε μέτρα, η λογική των Κωδικών Θεματικής Προτεραιότητας, που προτείνετε, μπορεί να βοηθάει με την έννοια της πιο άμεσης συσχέτισης με τα ΕΠ του ΕΣΠΑ, όμως επειδή είναι πολυκερματισμένη δεν βοηθάει σε μια συνεκτική σχέση αξόνων, μέτρων και δράσεων . Είναι αποτελεσματική για μια κλίμακα ΕΕ και χώρας αφού μπορεί να συνδυάσει τους ίδιους κωδικούς από διάφορα προγράμματα και από διαφορετικούς άξονες, όμως για το επίπεδο σχεδιασμού της Περιφέρειας πιστεύουμε ότι δεν είναι αποτελεσματική.
Και δεν είναι αποτελεσματική καθώς η λογική λέει πως η Περιφέρεια χαράσσει τους δικούς της στόχους , άξονες προτεραιότητας και τα μέτρα που επιθυμεί να λάβει και στη συνέχεια τα συνδέει με τα τρέχοντα προγράμματα.
Η περιφερειακή αρχή, όμως , αποδεικνύει ότι δεν έχει δικό της σχεδιασμό και απλά αντιγράφει τους υπάρχοντες οι οποίοι όμως δε σημαίνει ότι εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες του Τόπου και τους στόχους που πρέπει να έχει η Περιφέρεια για τα επόμενα χρόνια στα πλαίσια μίας συνολικής και συνεκτικής πολιτικής και ενός στρατηγικού σχεδίου συνολικής ανάπτυξης και ευημερίας.
Επιπλέον το όραμα και οι στρατηγικοί στόχοι αφορούν συνολικότερα την αναπτυξιακή προσπάθεια της Περιφέρειας αλλά και όλων των λοιπών φορέων της περιοχής (δήμοι, επιμελητήρια, συνεταιρισμοί κ.α.) και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η γνώμη τους μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας, που οφείλετε να τηρήσετε.
Η ανάλυση όμως του επιχειρησιακού προγράμματος σε άξονες, μέτρα και δράσεις δεν μπορεί παρά να αφορούν μόνο τις δράσεις που η Περιφέρεια και τα νομικά της πρόσωπα θα υλοποιήσουν.
Στη συνέχεια αναλύουμε τη συνολική στρατηγική που προτείνει η παράταξη «ΗΠΕΙΡΟΣ - ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» για την ανάπτυξη της Περιφέρειας :
Η Ήπειρος στο νέο Αυτοδιοικητικό τοπίο
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο περιφερειακής διοίκησης οι Περιφέρειες στην Ελλάδα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διοίκηση της χώρας, αλλά και στην ανάπτυξη της ίδιας της Περιφέρειας. Ο χαρακτήρας του αυτοδιοίκητου δίνει τη δυνατότητα στις αιρετές Περιφερειακές Διοικήσεις να συμμετέχουν και να δρουν ανταγωνιστικά στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, να δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης και να αλλάζουν δραστικά το εσωτερικό τους τοπίο. Το πρόγραμμά μας διέπεται από αυτούς τους κανόνες του Ευρωπαϊκού ανταγωνισμού και από τις δυνατότητες ανάπτυξης που υπάρχουν. Το νέο αυτοδιοικητικό σχήμα δημιουργεί προϋποθέσεις που θέτουν τα θεμέλια μίας νέας σελίδας Ανάπτυξης για την Ήπειρο.
Το πρόγραμμά μας για την τρέχουσα τετραετία θέτει συγκεκριμένους στόχους οι οποίοι προσδιορίζονται με το βλέμμα στραμμένο σε μία μορφή Ανάπτυξης που κατευθύνεται από το όραμα για μία νέα Ήπειρο. Μία περιφέρεια που έχει τα απαραίτητα ποιοτικά χαρακτηριστικά και συνδυάζει τον χαρακτήρα της με αναγνωρισμένη, για αυτή, ταυτότητα.
Το Όραμα για τον Τόπο μας
 Οραματιζόμαστε για  την επόμενη δεκαετία μια Ήπειρο που :
    λειτουργεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό μοντέλο διοίκησης,
    δημιουργεί τις προϋποθέσεις που την κάνουν ελκυστική στους επισκέπτες της
    προσφέρει συνθήκες ποιοτικής διαβίωσης στους κατοίκους της,
    προσφέρει δυνατότητες ανταγωνιστικότητας και οικονομικής ανάπτυξης.
    ενεργοποιεί τον κάθε Ηπειρώτη, όπου και εάν βρίσκεται, να συμμετέχει στην αναπτυξιακή προσπάθεια, να δημιουργεί και τελικά να γίνεται αποδέκτης του συνόλου των στόχων του προγράμματος.
Η ανάπτυξη της Ηπείρου απαιτείται να είναι ισόρροπη και για τις τέσσερεις Περιφερειακές της Ενότητες, την Άρτα, τα Γιάννενα, τη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα.
Ειδικότερα για την τετραετία προσβλέπουμε :
    στη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, δηλαδή την αύξηση του ΑΕΠ/κάτοικο αλλά και πιο ομοιόμορφη κατανομή στην πλειοψηφία του πληθυσμού. Ειδικότερα για να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο, να ανεβούμε μία ή δύο θέσεις στην κλίμακα των 13 Περιφερειών όσον αφορά στο ΑΕΠ/κάτοικο.
    σε σημαντική ώθηση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Για το πρώτο έτος προτείνουμε την κατοχύρωση....
Περιφερειακής Διοίκησης με Διαφάνεια, Συνέπεια και Αποτέλεσμα
Ο θεσμός της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης φέρνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διοίκησης του τόπου. Η Περιφέρεια Ηπείρου αποτελεί οντότητα η οποία έχει τα εφόδια να ανταγωνίζεται τις άλλες περιφέρειες. Οφείλει να διεκδικεί, να διαπραγματεύεται και μέσα από εσωτερικές διαδικασίες να αναπτύσσεται με στόχους πάντα που καθορίζονται από τα όργανα που τη διοικούν και με σεβασμό στις προτάσεις και τις απόψεις όλων των τοπικών φορέων. Στο πρώτο εξάμηνο της νέας λειτουργίας προτείνεται η επανεξέταση συνολικά του τρόπου διοίκησης ώστε να τοποθετούνται τα κατάλληλα στελέχη που έχουν τα απαραίτητα προσόντα και τις ικανότητες για τη θέση που υπηρετούν. Σε περίπτωση που δεν καλύπτονται οι απαιτούμενες δεξιότητες πρέπει να προγραμματίζεται η αναγκαία εκπαίδευση του προσωπικού που θα οδηγήσει στην ύπαρξη των απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων.
Στόχος η εξυπηρέτηση των αναγκών διοίκησης, αλλά, κυρίως, η εξυπηρέτηση των αναγκών του πολίτη.
Το μοντέλο διοίκησης οφείλει να λειτουργεί βάση συγκεκριμένου πλάνου ποιοτικής αξιολόγησης. Οι νέες τεχνολογίες να αξιοποιούνται για την εσωτερική επικοινωνία της διοίκησης, την ανακοίνωση του συνόλου των αποφάσεων και δράσεων, την επικοινωνία με τον πολίτη, αλλά και την επικοινωνία των τεσσάρων γεωγραφικών διαμερισμάτων εξασφαλίζοντας συντονισμένη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των δομών τους. Η Περιφέρεια οφείλει να προχωρήσει στην αξιοποίηση όλων των προσφερομένων δομών που υπάρχουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη (π.χ. Διεθνής Διαφάνεια) για την ανάδειξη της διαφανούς διοίκησης. Πρότασή μας είναι διαφάνεια παντού.
Παρά το γεγονός ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο έγιναν μεγάλα βήματα για την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυσή τους κάτι το οποίο πρέπει να διεκδικιθεί χωρίς συμβιβασμούς και εκπτώσεις σκοπιμότητας.
 Σχέδιο Ανάπτυξης με επίκεντρο τους Πολίτες και τις Ανάγκες τους
Στο πρώτο εξάμηνο έπρεπε να παραχθεί το αναλυτικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης (master plan) για την Ήπειρο με προοπτική δεκαετίας. Σε αυτό να καθορίζονται αυστηρά οι χρήσεις γης, οι οικονομικές δραστηριότητες και οι άξονες ανάπτυξης της Περιφέρειας. Το σχέδιο οφείλει να περιλαμβάνει την αξιοποίηση των υπαρχόντων πόρων, φυσικών και οικονομικών, την εμπλοκή του ανθρώπινου δυναμικού, την ενίσχυσή τους και την ενίσχυση της οικονομικής θέσης της Περιοχής, όσον αφορά την ανάπτυξη με τους τρόπους που προσεγγίζεται παραπάνω. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται σπατάλη των διαθέσιμων πόρων και παρεμβάσεις, ακόμη και ήπιες, οι οποίες δεν προσδιορίζονται από τους γενικότερους στόχους.
Θέλουμε η Ήπειρος να βαδίζει πάνω σε σταθερές βάσεις και προοπτικές και αρνούμαστε τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας» που έχει υιοθετηθεί μέχρι σήμερα από τις συντηρητικές δυνάμεις που κλήθηκαν να διαχειριστούν τον τόπο μας.
Στην τετραετία προτείνουμε τη Δημιουργία...
Της Ηπείρου της Ανάπτυξης, της Ασφάλειας, της Ποιότητας Ζωής...
Ο δείκτης ανάπτυξης που χρησιμοποιείται σήμερα, το ΑΠΠ (Ακαθάριστο Περιφερειακό Προϊόν) ανά κάτοικο, δίνει μία εικόνα της ανάπτυξης και της ανθρώπινης ευημερίας, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αποτυγχάνει. Στόχος του συνολικού προγράμματός μας είναι η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών κατ' άτομο και συνολικά.
Για το πρόγραμμα της τρέχουσας τετραετίας προτείνεται σημαντική ώθηση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. Για την οικονομική ανάπτυξη προτείνουμε τις προϋποθέσεις και τη δημιουργία των συνθηκών για τη βελτίωση του πλούτου της Περιφέρειας. Η δομή της οικονομίας της Ηπείρου επιτρέπει σημαντικές βελτιώσεις και σε μικρό χρονικό διάστημα - αφού θέματα όπως είναι η βελτίωση της εξωστρέφειας, η ανάδειξη των πόρων της περιοχής, η δημιουργία υποδομών προσβασιμότητας- προτείνονται ως άξονες προτεραιότητας.
Στόχος μας η βελτίωση και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η ανάδειξη νέων επιχειρηματιών, η ενίσχυση των υπαρχουσών επιχειρήσεων (π.χ. βιομηχανικές περιοχές, υποδομές προσπέλασης), η ενίσχυση επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό και καινοτόμες δράσεις, η δημιουργία και ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών και η προστασία των επιχειρήσεων της περιοχής με ειδικό πρόγραμμα ήπιας παρέμβασης για την περίοδο 2011 – 2012. Περίοδος που θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη για τη βιωσιμότητά τους όσον αφορά την οικονομική κρίση. Δημιουργούμε με τον τρόπο αυτό κλίμα εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας.
Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αξιοποιηθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, μετά την αναμόρφωσή του, καθώς επίσης και οι πόροι άλλων Ευρωπαϊκών και Εθνικών Προγραμμάτων.
Παράλληλα με την ανάπτυξη προτείνεται η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Ηπείρου με συστηματικές παρεμβάσεις οι οποίες μπορούν συνοπτικά να περιγραφούν ως εξής:
• Δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και υποστήριξη των υπαρχουσών θέσεων απασχόλησης
• Διεκδίκηση και διασφάλιση πρόσθετων οικονομικών πόρων που βελτιώνουν το οικονομικό κλίμα
• Προστασία της οικογένειας και των νοικοκυριών
• Βελτίωση της κοινωνικής ζωής των κατοίκων και ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής
• Αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και υγειονομικής περίθαλψης με δράσεις και πολιτικές που μετατρέπουν την Ήπειρο σε πρότυπη υγειονομική Περιφέρεια παροχής υπηρεσιών Υγείας καλύπτοντας τις ανάγκες όχι μόνο γειτονικών Περιφερειών, αλλά και των γειτονικών Βαλκανικών περιοχών.
• Αναβάθμιση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών με τη δημιουργία δικτύου κοινωνικής προστασίας σε επίπεδο Περιφέρειας αξιοποιώντας όλα τα μέτρα που προβλέπονται σε Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα και αξιοποιώντας αντίστοιχες δράσεις που αναπτύσσονται σε ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ.
• Επένδυση στη γνώση, την εκπαίδευση και την κατάρτιση.
 Προτείνουμε :
 Την Ήπειρο των Ανοιχτών Οριζόντων ....
Η Περιφέρεια Ηπείρου σήμερα έχει μικρή πρόσβαση σε απευθείας Κοινοτικούς πόρους και πόρους που προέρχονται από άλλους οργανισμούς, σε αντίθεση με άλλες Περιφέρεις της Ευρώπης που σήμερα, ανταγωνιστικά και προς όφελος των κατοίκων τους, διεκδικούν και διαχειρίζονται παρόμοιους πόρους και προγράμματα. Προτείνουμε την επεξεργασία αναλυτικού σχεδίου ανάπτυξης της απαραίτητης τεχνογνωσίας και ενεργοποίησης προσβάσεων για την διεκδίκηση, σε ανταγωνιστικό πλαίσιο, των πόρων που είναι διαθέσιμοι. Η στενή αλληλεπίδραση με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρόσβαση στους διεθνείς οργανισμούς, η διαρκής παρακολούθηση των προγραμμάτων και η υποβολή προτάσεων αποτελούν κύριο μέλημα της τρέχουσας περιόδου. Προτεραιότητα προτείνεται στην προσέλκυση οικονομικών πόρων για τομείς που δεν μπορούν να καλυφθούν από το ΕΣΠΑ και άλλα, τρέχοντα, χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την Ήπειρο με αναγνωρισμένη Ταυτότητα...
Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η απόδοση ταυτότητας στη Περιφέρεια. Η απόδοση χαρακτήρα που θα ενισχύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και θα αναδεικνύει νέα. Η ταυτότητα δημιουργείται μέσα από συγκροτημένες διαδικασίες και προκύπτει από το σχέδιο ανάπτυξης της Περιφέρειας. Η ταυτότητα χαρακτηρίζει την ανταγωνιστικότητα μίας Περιφέρειας, ενισχύει την ανάπτυξη και δημιουργεί προϋποθέσεις για προσέλκυση πόρων, ανθρώπων και αγαθών. Η ταυτότητα σχετίζεται με προϊόντα/ υπηρεσίες που παράγονται στην Ήπειρο, αλλά και με το σύνολο των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας. Σ’ αυτό στοχεύει το «Ηπειρώτικο Καλάθι Προϊόντων και Υπηρεσιών»
Την Ήπειρο που εμπιστεύεται και αξιοποιεί το Ανθρώπινο Δυναμικό της...
Στόχος πρέπει να είναι η βελτίωση του επιπέδου του ανθρώπινου δυναμικού και η αξιοποίησή του για να εξυπηρετηθούν οι νέες διευρυμένες ανάγκες. Για το λόγο αυτό οφείλουν να υποστηρίζονται οι δομές εκπαίδευσης - πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια - για την επίτευξη των ακόλουθων επιμέρους στόχων χωρίς να θίγεται ο ενιαίος, δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης.
• Ενίσχυση της δια βίου εκπαίδευσης, διευκόλυνση της πρόσβασης και μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού στην εκπαίδευση.
• Επιτάχυνση του ρυθμού ένταξης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.
• Υλοποίηση προγραμμάτων σε θέματα πολιτισμού, αγωγής υγείας, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αθλητισμού.
• Διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και διάδοσή της στη νέα γενιά.
Ο σχεδιασμός πρέπει να περιλαμβάνει εξορθολογισμό της αξιοποίησης των υποδομών, βελτίωσή τους και αξιοποίηση των υπαρχουσών δομών που ικανοποιεί τις ανάγκες του σήμερα και τους στόχους για το αύριο. Να αναπτυχθούν ειδικές δράσεις που περιλαμβάνουν την βελτίωση των δεξιοτήτων των απασχολούμενων σε θέσεις εργασίας αιχμής (π.χ. βιομηχανία, βιοτεχνίες, τουρισμός) και τη δημιουργία στελεχών που μπορούν να αναλάβουν την αξιοποίηση των προϊόντων και υπηρεσιών με προσανατολισμό την εξωστρέφεια. Πρέπει να επιδιωχθεί συστηματική δράση για προσέλκυση Ηπειρωτών που κατοικούν σε άλλες περιοχές και να ενισχυθούν οι συνθήκες διαβίωσης σε απομακρυσμένες περιοχές. Ιδιαίτερη έμφαση προτείνεται στην έρευνα με πρόγραμμα ήπιας κατεύθυνσης για προσέλκυση νέων ερευνητών από το Πανεπιστήμιο, τα ΤΕΙ και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα.
Την Ήπειρο που κατοχυρώνει το δικαίωμα στην Απασχόληση...
Πρωταρχικό μέλημα του προγράμματος πρέπει να αποτελεί η ενίσχυση της απασχόλησης. Κεντρικός στόχος να είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας στους παραγωγικούς τομείς της Ηπείρου. Το πρόγραμμά πρέπει να περιλαμβάνει ειδική δράση για ενίσχυση των παραγωγικών μονάδων στην κατεύθυνση της διατήρησης των θέσεων εργασίας.
Ο προσανατολισμός του οράματος στην δημιουργία ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας μπορεί να είναι ειδική χρηματοδοτούμενη δράση. Με νέες δράσεις, ενίσχυση καινοτόμων επιχειρήσεων και ενίσχυση παραγωγικών επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό δημιουργούντα νέες θέσεις απασχόλησης.
Επιπλέον και σημαντικός στόχος πρέπει να είναι η αξιοποίηση του νέου μοντέλου διοίκησης για πρόσβαση των ατόμων με ειδικές δεξιότητες στην εργασία και η ορθολογική αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους. Για τον λόγο αυτό προτείνεται η ενίσχυση της εκπαίδευσης σε τεχνικά επαγγέλματα και η δημιουργία δομής επαγγελματικού προσανατολισμού.
Το Ηπειρώτικο καλάθι ποιοτικών προϊόντων...
Βασικός πυλώνας της ανάπτυξης της Ηπείρου είναι η αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της περιφέρειας στον πρωτογενή τομέα.
Η γεωργία και η κτηνοτροφία πρέπει να κατέχουν πρωταρχική θέση στο πρόγραμμα και να αποτελεί τόπος μας παράδειγμα αξιοποίησης για βιώσιμη ανάπτυξη, του συνόλου των τοπικών παραγωγικών δυνατοτήτων. Να δοθεί ώθηση για την συνολική ανάπτυξη της Ηπείρου.
Η παραγωγή ποιοτικών τροφίμων, πρέπει να αποτελεί κεντρικό στόχο της πολιτικής της Ηπείρου, για να αναδείξει στο μέγιστο δυνατό την παράδοση της περιοχής στην παραγωγή ποιοτικών και ταυτοποιημένων προϊόντων. Παραγωγή που έχει συνδυαστεί, μέχρι σήμερα, με την διατήρηση ενός εξαιρετικού περιβάλλοντος.
Ο αναπροσανατολισμός της ΚΑΠ σε ενεργούς γεωργούς ενταγμένους σε μια παραγωγική διαδικασία, μας βρίσκει σε πολύ καλό σημείο εκκίνησης. Ποτέ η πρωτογενής παραγωγή της Ηπείρου δεν ήταν εξαρτημένη, όπως σε άλλες περιοχές, πλήρως από τις επιδοτήσεις. Η μοναδική, αυτή, εμπειρία της παραγωγής προϊόντων και τροφίμων θα μας δώσει την δυνατότητα καλύτερης αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων ώστε μέσα από επενδύσεις του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης να αποκτήσουμε και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μαζί με το ποιοτικό που διαθέτουμε.
Η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και τροφίμων είναι ένας μοναδικός συνδυασμός της μεσογειακής διατροφής, της πολιτισμικής μας παράδοσης, της παράδοσης στην συνεργασία μεταξύ τοπικών φορέων και στην θέληση για προσφορά στους συνανθρώπους μας.
Η κτηνοτροφική παράδοση που είναι διαδεδομένη ευρύτατα στην περιοχή, αποτελεί τη βάση για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος στην Ήπειρο.
Ειδικότερα προτείνονται να αναπτυχθούν δράσεις που αφορούν την πιστοποίηση προϊόντων και την απόδοση ταυτότητας σε αυτά, τη διαρκή προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων, την ενίσχυση επιχειρηματικών δράσεων που αποσκοπούν σε αξιοποίηση παραδοσιακών μεθόδων παραγωγής και την παραγωγή βιολογικών προϊόντων. Να δημιουργηθεί με τη συνεργασία του ΥΠΑΑΤ άμεσα μονάδα απόδοσης του Ηπειρωτικού σήματος σε προϊόντα τα οποία ικανοποιούν προδιαγραφές και απαιτήσεις ποιότητας. Να καθιερωθεί και ταυτοποιηθεί το Ηπειρώτικο Καλάθι με διατροφικά προϊόντα, χαρακτηριστικά της παραδοσιακής παραγωγής στην Ήπειρο (Τυρί, Γάλα, Κρέας, Ψάρια, Εσπεριδοειδή κλπ).
Ατμομηχανή σε αυτή την προσπάθεια μπορούν να είναι μεγάλες παραγωγικές αγροτοσυνεταιριστικές και ιδιωτικές μονάδες.
Ειδικά για την Δωδώνη, πιστεύουμε ότι πρέπει να διατηρήσει τον κοινωνικό της ρόλο και τον Ηπειρώτικο χαρακτήρα της Η ΔΩΔΩΝΗ ανήκει στις παραγωγικές κτηνοτροφικές δυνάμεις της Ηπείρου. Η αιρετή Περιφερειακή Διοίκηση, αυτό, πρέπει να το εγγυηθεί με τις δικές της πρωτοβουλίες.
Την Ήπειρο των Ολοκληρωμένων και λειτουργικών Υποδομών
Η Ήπειρος αποτελεί κομβικό σημείο συνδυασμένων μεταφορών για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Υστερεί ακόμη σημαντικά σε άξονες οδικούς, υποδομές πρόσβασης και υποδομές εξυπηρέτησης πολιτών. Οι στόχοι στην κατεύθυνση των έργων υποδομών για την Ήπειρο πρέπει να είναι καθορισμένοι και να γνωρίζουμε την ωριμότητα και τις δυνατότητες για τη συντομότερη δυνατή επίτευξή τους. Οι στόχοι αυτοί συνοψίζονται στα εξής:
• Η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού από Αντίρριο έως Ιωάννινα και η επέκτασή της έως Κακαβιά.
• Η κατασκευή των απαραίτητων συνδέσεων των αστικών κέντρων της Περιφέρειας με τους μεγάλους οδικούς άξονες (Εγνατία – Ιόνια) με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών (Αμβρακία - Άκτιο, Φιλιππιάδα - Πρέβεζα, Τύρια - Θεσπρωτικό)
• Ο σχεδιασμός ανάπτυξης του εθνικού και περιφερειακού δικτύου εντός της Περιφέρειας της Ηπείρου αλλά και με τις γειτονικές Περιφέρειες (βελτίωση εθνικής οδού Ιωαννίνων – Κοζάνης, ολοκλήρωση εθνικών οδών Άρτας Τρικάλων και Άρτας Καρδίτσας)
• Η ουσιαστική βελτίωση του παραλιακού άξονα Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας και η επέκτασή του μέχρι Μαυρομάτι και τα Ελληνοαλβανικά σύνορα ιδίως αυτή την χρονική στιγμή που κατασκευάζεται εντός της Αλβανίας το τμήμα Κονίσπολη - Άγιοι Σαράντα.
• Βελτιώσεις – Συμπληρώσεις του επαρχιακού δικτύου στο σύνολο της Περιφέρειας.
• Η γρήγορη προώθηση της μελέτης της παράκαμψης της πόλης της Ηγουμενίτσας με σκοπό την άμεση κατασκευή του έργου.
• Η ένταξη της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηπείρου στις προτεραιότητες του συνδυασμένου δικτύου μεταφορών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
• Η βελτίωση του συστήματος θαλασσίων μεταφορών στην Ήπειρο με την ολοκλήρωση των υποδομών στα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας.
• Η ανάπτυξη του δικτύου αεροπορικών μεταφορών έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι σημερινές και μελλοντικές ανάγκες με την αναβάθμιση του ρόλου των αεροδρομίων Ιωαννίνων και Ακτίου.
• Υποδομές και μικρά αρδευτικά έργα για την εξασφάλιση της άρδευσης στους παραγωγούς της Ηπείρου.
 Την Ήπειρο της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας
Το πρόγραμμά πρέπει να κινείται με βάση ένα σωστά σχεδιασμένο στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας έχοντας στόχο την εξυπηρέτηση των ακόλουθων αξόνων:
-    Αποτύπωση των, συνεχώς εξελισσόμενων, αλλαγών που συντελούνται και υιοθέτηση κάθε στοιχείου που συνιστά συστατικό βελτίωσης της υπάρχουσας κατάστασης με εισαγωγή της καινοτομίας στην καθημερινή πραγματικότητα.
-    Αποτύπωση όλων των αναγκών των επιχειρήσεων στους τομείς αυτούς.
-    Εφαρμογή βέλτιστων λύσεων για ικανοποίηση των αναγκών αυτών με χρήση εναλλακτικών μεθόδων συμπεριλαμβανομένης της έρευνας.
-    Δημιουργία όλων των προϋποθέσεων διάχυσης τεχνολογίας και πληροφορίας στις επιχειρήσεις
-    Καλλιέργεια της ικανότητας και των πόρων που απαιτούνται για καινοτομία
-    Εφαρμογή προγραμμάτων προσαρμογής και υλοποίησης νέων τεχνολογιών από τους αποδέκτες
-    Εφαρμογή προγραμμάτων βελτίωσης της απόδοσης των επιχειρήσεων μέσω της καινοτομίας.
-    Ανατροφοδότηση του εθνικού συστήματος καινοτομίας με νέα δεδομένα.
-    Υλοποίηση, όπου είναι δυνατό, αλλαγών στα βήματα για την εισαγωγή καινοτομίας και νέας τεχνολογίας
Την Ήπειρο που προστατεύει το Φυσικό της Πλούτο...
Το περιβάλλον δεν αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη. Αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ήπειρο καθώς, στους φυσικούς και ενεργειακούς πόρους, στις πρώτες ύλες, στα υδατικά συστήματα, στα δάση και στη θάλασσα, στις παραλίες στους ορεινούς όγκους και στο τοπίο, στηρίζεται η ανάπτυξη του τόπου μας.
Πρωταρχικό μέλημα της Περιφερειακής Διοίκησης πρέπει να είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός με έμφαση στις ευαίσθητες περιοχές. Η ολοκλήρωση της εκπόνησης των μελετών του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων, των ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ, καθώς και η παρακολούθηση και εφαρμογή όσων η μελέτη έχει εκπονηθεί, πρέπει να είναι στις προτεραιότητές μας.
-    Αποτελεί προτεραιότητα ο σχεδιασμός ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης στερεών αποβλήτων συμπεριλαμβανομένης της ανακύκλωσης, η κατασκευή μονάδας ελέγχου αποβλήτων βιομηχανιών και βιοτεχνιών και η απομάκρυνση οχλουσών και ρυπογόνων δραστηριοτήτων από περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.
-    Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης υδάτινης πολιτικής για την Ήπειρο εντάσσεται στις άμεσες ενέργειες της αιρετής Περιφέρειας.
-    Παράλληλα να προχωρήσει η αναβάθμιση και η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος με τη θεσμική οχύρωση της προστασίας και διατήρησης και τη δημιουργία ενός συνεκτικού και λειτουργικού δικτύου προστατευόμενων περιοχών (Παμβώτιδα, Β. Πίνδος, Αμβρακικός, Καλαμάς, Ορεινός όγκος Τζουμέρκων).
-    Η διαχείριση των περιοχών αυτών δεν μπορεί να αποτελεί ένα στείρο άθροισμα απαγορεύσεων και εξαναγκασμού. Οι προστατευόμενες περιοχές μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν πόλους τοπικής ανάπτυξης. Προτείνουμε να συνταχθεί σχέδιο για την διαχείρισή τους που θα οδηγήσει σε αύξηση των τοπικών εισοδημάτων και σε αντιμετώπιση του κοινωνικού και γεωγραφικού αποκλεισμού που συνήθως «μαστίζει» αυτές τις περιοχές.
-    Η «πράσινη Ήπειρος», η Ήπειρος της εναλλαγής βουνού και θάλασσας και η Ήπειρος των νερών και της φυσικής πανίδας και χλωρίδας είναι βασικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα του τόπου μας που πρέπει να αναδεικνύονται από την Περιφερειακή Διοίκηση.
Την Ήπειρο-Πρότυπο της Πράσινης Ανάπτυξης
Ήρθε η ώρα η Ήπειρος να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα, της πράσινης επανάστασης. Να γίνει πρωταγωνίστρια στην πράσινη οικονομία.
Η οικοδόμηση μιας νέας οικονομίας, που να συμφιλιώνει την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη, να συμβαδίζει με τη νέα δομή του Κράτους που καθιερώνει την αιρετή Περιφερειακή Διοίκηση, προωθώντας την κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών μέσω της αλληλεγγύης και της συνεργασίας.
Οφείλουμε να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα των μελλοντικών γενεών στη διαχείριση της δημόσιας δράσης μας, όσον αφορά, στην παράδοση του φυσικού μας πλούτου όπως τον παραλάβαμε.
Προτείνουμε τους ειδικούς στόχους πάνω στους οποίους πρέπει να κινηθεί η αιρετή Περιφερειακή Διοίκηση :
-    Ενθάρρυνση της συμμετοχής όλων των πολιτών για την επίτευξη των στόχων της πράσινης ανάπτυξης.
-    Ανάπτυξη της πληροφόρησης για να προωθηθεί η αλλαγή σε βάθος της ατομικής και συλλογικής συμπεριφοράς, προώθηση του διαλόγου γύρω από τα ζητήματα της βιώσιμης ανάπτυξης μεταξύ όλων των εμπλεκομένων παραγόντων.
-    Ενίσχυση των επιχειρήσεων που αναπτύσσουν τεχνολογίες και προϊόντα αξιοποίησης ηπίων μορφών ενέργειας. Ενίσχυση κάθε πρωτοβουλίας και καινοτομίας που συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και την ήπια ανάπτυξη.
-    Βασικό μέλημα πρέπει να είναι η υποδειγματική λειτουργία των δημοσίων κτιρίων με στόχο εξοικονόμηση ενέργειας. Μέσα στο πρώτο έτος να καταγραφούν όλα τα δημόσια κτίρια και να μελετηθεί η μετατροπή τους σε μη ενεργοβόρα αλλά και κοστοβόρα κτίρια. Οι πόροι που θα εξοικονομηθούν από τη μετατροπή των δημοσίων κτιρίων σε μη ενεργοβόρα, θα μπορούν να διατεθούν για προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης.
-    Να στηρίξουμε την ανάπτυξη περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνων αγορών και τον εντοπισμό και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών που εντάσσονται στο στόχο της πράσινης οικονομίας.
-    Προτείνουμε σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς του δημοσίου βίου, της γης, των επιχειρήσεων, ένα συμβόλαιο πράσινης ανάπτυξης, με την προώθηση των οικολογικά υπεύθυνων και οικονομικά βιώσιμων αναπτυξιακών σχεδίων που δημιουργούν θέσεις εργασίας .
-    Να στηρίξουμε όλες τις ενέργειες που αλλάζουν τον τρόπο που καταναλώνουμε και τον τρόπο που παράγουμε. Προτείνουμε να δημιουργηθούν προγράμματα διαρκούς ενημέρωσης και εκπαίδευσης με στόχο την ύπαρξη υπεύθυνων καταναλωτών και παραγωγών, που ενεργούν λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες παραγωγής σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής των προϊόντων και τις υπηρεσίες που παράγουν ή καταναλώνουν.
-    Να διαμορφώσουμε αναλυτικό πρόγραμμα χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ήπειρο. Στόχος οι επενδύσεις που σέβονται το περιβάλλον, δημιουργούν θέσεις εργασίας και μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας. Προτείνουμε την ενίσχυση δράσεων έρευνας και τεχνολογίας με έμφαση νέα υλικά και νέες μεθόδους παραγωγής.
Η παράταξη «ΗΠΕΙΡΟΣ-ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» δεν είναι δυνατόν να συναινέσει σε ένα σχέδιο που δε λέει τίποτε συγκεκριμένο για το αύριο της Περιφέρειας και δεν πρόκειται να γίνουμε συνένοχοι στην πολιτική του βλέποντας και κάνοντας και των πελατειακών σχέσεων γιατί δεν επιθυμούμε να υποθηκεύσουμε το μέλλον του τόπου μας.
Η Περιφερειακή Αρχή έχει ακέραια την ευθύνη να προχωρήσετε είτε με τη λογική της εξυπηρέτησης του συμφέροντος του τόπου και του συνόλου των πολιτών, είτε με τη λογική της εξυπηρέτησης του δικού της και του μικρο-παραταξιακού συμφέροντος, αρνούμενη να πάρει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και τορπιλίζοντας το μέλλον της Ηπείρου.
Η πλειοψηφία πρέπει να αποφασίσει….

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Κοπαδια βορα των λυκων στην ορεινη Ηπειρο

Στο έλεος των λύκων βρίσκονται τους τελευταίους μήνες τα κοπάδια των κτηνοτρόφων στην περιοχή του Πωγωνίου Ιωαννίνων. Φόβος και τρόμος στα χωρία έχουν γίνει οι τουλάχιστον δυο αγέλες που απαρτίζονται από δέκα ως δώδεκα αγρίμια η καθεμία και δεν διστάζουν να κατασπαράξουν ακόμη και τα πιο μεγαλόσωμα ζώα!

Τα πρόβατα και τα κατσίκια αποτελούν εύκολο στόχο για τους πεινασμένους λύκους που επιτίθενται σχεδόν καθημερινά εδώ και δυο μήνες στα κοπάδια που βόσκουν στις περιοχές Στρατίνιστα, Άνω και Κάτω Λάβδανη και Ραβένια. Όμως, συχνά γίνονται στόχος τους οι αγελάδες και τα μοσχάρια, μέχρι και τα γαϊδούρια της περιοχής!

Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς οι λύκοι σέρνουν μαζί τους τα ζώα που κατασπαράσσουν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βρουν τα κουφάρια τους ώστε να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ για την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου. Έτσι, απειλούν να λάβουν μέτρα για να προστατεύσουν τα ζώα τους, έστω και με κίνδυνο της ζωής τους!


[via]

Εκδηλωση μνημης το Σαββατοκυριακο για το ολοκαυτωμα των Λιγκιαδων, παρουσια του προεδρου της Δημοκρατιας

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και Κυριακή, 1 και 2 Οκτωβρίου, η εκδήλωση μνήμης για το ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων, που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Ηπείρου και το Δήμο Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα, τον Πολιτιστικό και τον Αγροτικό Σύλλογο Λιγκιάδων.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο 1 Οκτωβρίου θα στις 19:30 με λαμπαδηδρομία, από την εθνική οδό Ιωαννίνων Τρικάλων προς Λιγκιάδες. Θα ακολουθήσει στις 20:30 ιστορική αναδρομή των γεγονότων από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιγκιάδων.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, στις 11:30 με Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και στις 11:50, κεντρική ομιλία από τον Δήμαρχο Ιωαννιτών, Φίλιππα Φίλιο. Θα ακολουθήσει προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

[via] [image]

Επιμορφωτικη Ημεριδα: Διαπολιτισμικη επικοινωνια και σχολικος εκφοβισμος στο πολυχρωμο σχολειο

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Εκπαίδευση αλλοδαπών & παλιννοστούντων μαθητών, Δράση ΙΙΙ-Καλλιέργεια κλίματος διαπολιτισμικής επικοινωνίας σε επίπεδο σχολείου» και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος DAPHNE III με τίτλο «Active and socially constructive methodology to fight against sexual, homophobic and ethnic bullying in schools – MABE» τα οποία υλοποιούνται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με επιστημονικά υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Γιώργο Νικολάου, θα πραγματοποιηθεί επιμορφωτική ημερίδα με τίτλο «Διαπολιτισμική Επικοινωνία και σχολικός εκφοβισμός στο πολύχρωμο σχολείο» το Σάββατο 1η Οκτωβρίου 2011, 9:30 π.μ., στην Aίθουσα Tελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η ημερίδα απευθύνεται κυρίως σε Διευθυντές και εκπαιδευτικούς σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Μακεδονίας, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Εκπαίδευση Αλλοδαπών και Παλιννοστούντων». Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι συνεργάζονται για την υλοποίηση του προγράμματος Daphne III. Θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε χώρες του εξωτερικού και σε σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου, και θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στο σχολικό εκφοβισμό καθώς και στους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής του.

Σχολες Αναρριχησης, Χειμερινου Βουνου και Χιονοδρομιας απο τον Ορειβατικο Συλλογο Ιωαννινων

Ο Ε.Ο.Σ. Ιωαννίνων ανακοινώνει ότι θα λειτουργήσουν οι εξής σχολές για την ορειβατική χρονιά 2011 – 2012.
1.    Αναρρίχησης
A.    Αρχαρίων
B.    Μεσαίου Επιπέδου

2.    Χιονοδρομίας και Ορειβατικού Σκι
A.    Αρχαρίων
B.    Μεσαίου Επιπέδου

3.    Χειμερινού Βουνού
A.    Αρχαρίων
B.    Μεσαίου Επιπέδου
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ν’απευθύνονται για πληροφορίες στο γραφείο του Συλλόγου στη διεύθυνση 28ης Οκτωβρίου 17Α (εντός στοάς). Τηλέφωνο επικοινωνίας 26510-22138 ώρες 7-9 μ.μ.

Αναβαση στην κορυφη Στρογγουλα των Τζουμερκων (Ορειβατικος Συλλογος Ιωαννινων)

Ανάβαση στην κορυφή Στρογγούλα των Τζουμέρκων (2.112μ) θα πραγματοποιήσει ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011 με αφετηρία και τερματισμό τα Πράμαντα.
Θα γίνουν τρεις πορείες. Η πρώτη πορεία διάρκειας 4 ωρών θα φτάσει μέχρι το καταφύγιο. Στην πορεία μπορούν να συμμετέχουν και αρχάριοι.
Η δεύτερη πορεία διάρκειας 6 ωρών θα φτάσει μέχρι την τοποθεσία «Στρούγκα» και μπορούν να συμμετέχουν και αρχάριοι με καλή, όμως φυσική κατάσταση και τον ανάλογο εξοπλισμό.
Η τρίτη πορεία διάρκειας 8 ωρών θα φτάσει μέχρι την κορυφή και είναι για πεπειραμένους ορειβάτες με καλή φυσική κατάσταση και ανάλογο εξοπλισμό.
Αναχώρηση 7:00πμ από την Περιφέρεια Ηπείρου.
Αρχηγοί: Γιάννης Χρήστου, Χρήστος Καρακώστας.
Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, 28ης Οκτωβρίου 17Α (εντός στοάς) καθημερινά 7-9μμ. Τηλ. 26510-22138. http://www.orivatikos.gr.

Ληστεια σε εργοταξιο στο Μ. Περιστερι

Χθες (27-09-2011) το βράδυ, όπως καταγγέλθηκε, σε εργοτάξιο κατασκευαστικής εταιρείας στο Μικρό Περιστέρι Ιωαννίνων,  επτά (7) άγνωστοι δράστες, με χρήση σωματικής βίας,  ακινητοποίησαν  τον φύλακα του εργοταξίου και αφαίρεσαν δύο (2) κουλούρες καλωδίων.

Προανάκριση ενεργείται από το  Αστυνομικό Τμήμα Μετσόβου Ιωαννίνων.

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ψαχνουν και αλλους για την απαγωγη της 22χρονης

Το ενδεχόμενο να μετείχαν και άλλοι στον σχεδιασμό και την εκτέλεση της απαγωγής της 22χρονης κόρης του πρώην δημάρχου Ιωαννίνων Νίκου Γκόντα ερευνά τώρα η Αστυνομία. Η κοπέλα απήχθη στην Καστοριά την περασμένη Πέμπτη και αφέθηκε ελεύθερη το Σάββατο. Οι απαγωγείς ζητούσαν 4 εκατ. ευρώ ως λύτρα. Υστερα από τηλεφωνικές συζητήσεις, ορίστηκε σημείο παράδοσης των λύτρων στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων - Αθηνών. Το ποσό που δόθηκε ήταν τελικά 50.000 ευρώ και παραδόθηκε η 22χρονη. Αμέσως μετά έγινε αστυνομική επιχείρηση και συνελήφθησαν οι δράστες.

[via]

Η προταση του Δημου Ιωαννιτων για τη Λιμνη

─  ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΘΕΣΕΙΣ  ─



■  Φυσικό περιβάλλον – οικοσυστήματα



Η πόλη μας έχει το σπάνιο πλεονέκτημα να βρίσκεται στο κέντρο ενός λιμναίου και στις παρυφές ορεινών οικοσυστημάτων. Η θέση της αυτή σηματοδοτεί και τις σχετικές αναγκαίες πολιτικές περιβαλλοντικής ισορροπίας, με προεκτάσεις στο  πολιτιστικό και στο παραγωγικό επίπεδο, αλλά και στον ίδιο τον τρόπο ζωής των κατοίκων.

Ταυτόχρονα, τα μικροοικοσυστήματα εντός του αστικού ιστού (δάσος, πάρκα) συμπληρώνουν ένα σπάνιο φυσικό περιβάλλον, πραγματική περιουσία της πόλης.

Η προστασία και η ανάδειξη των οικοσυστημάτων αυτών και ιδιαίτερα της λίμνης Παμβώτιδας, που είναι δεμένη με τα Γιάννενα  με μια σχέση ζωής,  είναι όρος επιβίωσης της ίδιας της πόλης και του Λεκανοπεδίου.

Βασικές αρχές της παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον:

-           Προτεραιότητα έναντι των υπολοίπων πολιτικών, ώστε όλες να εμπεριέχουν και την περιβαλλοντική διάσταση.

-           Κατοχύρωση του δικαιώματος όλων των πολιτών να απολαμβάνουν τα οφέλη και αντίστοιχη υποχρέωση να συμβάλλουν στις υποχρεώσεις, έναντι των οικοσυστημάτων.

-           Ενεργός ρόλος του Δήμου στα τεκταινόμενα σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο ως ευρύτερου ζωτικού του χώρου.

-           

Συγκεκριμένοι στόχοι και μέτρα πολιτικής :

Υδάτινοι πόροι - Λίμνη

·                     Ενθάρρυνση λειτουργίας θεσμών ανοιχτής διαβούλευσης με έμφαση στα περιβαλλοντικά ζητήματα και τη διαχείριση των φυσικών πόρων, όπως «Σχέδια περιφερειακής βιωσιμότητας (agenda 21)», «Κοινοβούλια νερού σε επίπεδο υδρολογικής λεκάνης» κ.α.

·                     Βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων στο Λεκανοπέδιο και εκσυγχρονισμός του αρδευτικού δικτύου.

·                     Αναδιάρθρωση των γεωργικών καλλιεργειών για εξοικονόμηση νερών  και  περιορισμό των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων.

·                 Ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης στην πόλη και σε όλους τους οικισμούς στο Λεκανοπέδιο και σύνδεσή τους με το συγκρότημα βιολογικού καθαρισμού για την επεξεργασία των λυμάτων.

·                 Βελτίωση του δικτύου όμβριων υδάτων και δρομολόγηση των απαραίτητων αστικών, πεδινών και ορεινών έργων υδρονομίας για τον έλεγχο και τη συγκράτηση των φερτών στερεών.

·                 Εγκατάσταση δικτύου σταθμών μέτρησης της ποιότητας των υδάτινων απορροών στο λεκανοπέδιου και εφαρμογή προγράμματος παρακολούθησης των υδρολογικών μεταβολών και των φυσικοχημικών και τοξικών παραμέτρων της λίμνης, με δημοσιοποίηση των τιμών όλων των μετρήσεων.

·                 Δημιουργία αποτελεσματικών μηχανισμών προστασίας του περιβάλλοντος και της λίμνης, με ουσιαστικό έλεγχο των πηγών ρύπανσης, απομάκρυνση των ρυπογόνων ή επικίνδυνων εγκαταστάσεων, καθαρισμό των στραγγιστικών τάφρων και των ακτών.

·                 Στήριξη και ουσιαστική συνεργασία με το φορέα διαχείρισης της λίμνης και αξιοποίηση της ΔΕΛΙ ως μηχανισμού εφαρμογής συγκεκριμένων και κοινά αποδεκτών μέτρων και πολιτικών στο οικοσύστημα.

·                 Αποκατάσταση του υδατικού ισοζυγίου της λίμνης και εμπλουτισμός της με καθαρά νερά από τις  παραδοσιακές πηγές τροφοδοσίας της στο Μιτσικέλι και συμπληρωματικά - εφόσον κριθεί αναγκαίο και εφόσον  τεκμηριωθεί πλήρως επιστημονικά -  με μεταφορά από άλλη  υδρολογική λεκάνη, για την αντιμετώπιση του ευτροφισμού της και για τη σωτηρία της από τον αργό θάνατο.













Φυσικά τοπία



·                     Αποτελεσματική προστασία, ανάδειξη και διαχείριση των ορεινών οικοσυστημάτων και των αστικών και περιαστικών φυσικών χώρων και τοπίων.

·                     Εφαρμογή προγράμματος εκτεταμένων αναδασώσεων στο Μιτσικέλι και στους περιαστικούς λόφους της πόλης (Πεδινή, Σταυράκι, Μάρμαρα, Καστρίτσα κ.α.).

·                     Ανάδειξη και συνετή διαχείριση  του ανατολικού ορεινού τόξου του λεκανοπεδίου και των περιαστικών δασών.

·                     Διαμόρφωση πλαισίου φύλαξης και αξιοποίησης του θεσμοθετημένου αισθητικού δάσους της πόλης και επέκτασή του στο λόφο Πεντέλης κ.α.



■  Σχετικές με τη λίμνη προτάσεις από άλλες προγραμματικές ενότητες


·               Ενοποίηση των κοινοχρήστων χώρων του κέντρου – Άνω και κάτω πλατεία, πάρκο Ηρώων, Λιθαρίτσια – και σύνδεσή τους με την παραλίμνια περιοχή μέσω πεζοδρόμησης της οδού Μετσόβου.

·                 Ανάπλαση της παραλίμνιας ζώνης της πόλης, με δημιουργία αστικού και μητροπολιτικού πάρκου, καθώς και οικολογικού πάρκου γύρω από τη λίμνη.

         Πιο συγκεκριμένα:

-        Ανάπτυξη στην περιοχή Λιμνοπούλας - Μάτσικα, σύνθετου αστικού πάρκου αθλητισμού, αναψυχής, τουρισμού, μέσα από ενιαία μελέτη για την οργάνωση της παραλίμνιας ζώνης, ώστε οι κάτοικοι του Μάτσικα να αποκατασταθούν στη συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο παραλίμνιο μέτωπο.

-        Ανάδειξη του αδιαμόρφωτου παραλίμνιου μετώπου της πόλης σε Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, με συστηματικό λεπτομερή σχεδιασμό μετά από Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό πολεοδομικής οργάνωσης και διαμόρφωσης του τοπίου.

-        Οργάνωση Οικολογικού Πάρκου Παμβώτιδας στις υπόλοιπες παραλίμνιες  

εκτάσεις δημοσίου και δημοτικού ιδιοκτησιακού χαρακτήρα.

·                 Κίνητρα στους λεμβούχους για ανανέωση του στόλου με σύγχρονα και φιλικά σκάφη  και για την οργάνωση συστήματος λιμναίων μεταφορών, για την επίσκεψη ιστορικών και τουριστικών πόλων (Κάστρο, Νησί, Σπήλαιο, Λογγάδες κ.α).



·               Ενίσχυση του τουρισμού με ανάδειξη και προβολή παραδοσιακών οικισμών (ιστορικό κέντρο, κάστρο, νησί, Γερακάρι παμβώτιδας),   στοιχείων της πολυπολιτισμικής συνύπαρξης στην πόλη (εβραϊκά, μουσουλμανικά), αρχαιολογικών και ιστορικών τόπων (Καστρίτσα, οχυρά Μπιζανίου, μοναστήρια),  περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (λίμνη, σπήλαιο Περάματος, ορεινή ζώνη), με καθιέρωση εναλλακτικών μορφών (ιατρικός, συνεδριακός, οικολογικός, αθλητικός, θρησκευτικός), με δημιουργία δημοτικών σταθμών υποδοχής οχημάτων (campers) περιηγητικού τουρισμού κ.α.

·               Συνδιαμόρφωση επιχειρησιακού σχεδίου τουριστικής προβολής του φυσικού και πολιτισμικού μας πλούτου και δημιουργία  Κέντρων ενημέρωσης στους άξονες της  Εγνατίας και της Ιόνιας οδού




-  ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ  -



Το «Διαχειριστικό Σχέδο Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων», που εκπονήθηκε για τον αντίστοιχο φορέα το 2004, είναι ένα αξιόλογο και χρήσιμο διαχειριστικό εργαλείο για την κατανόηση, την προστασία την αποκατάσταση και την ανάδειξη του οικοσυστήματος.

Ο Δήμος Ιωαννιτών, μετά από πολλά χρόνια παντελούς απουσίας και προκλητικής αδιαφορίας, σε στενή πλέον συνεργασία με το φορέα, το Πανεπιστήμιο, τις οικολογικές οργανώσεις και τα επιστημονικά επιμελητήρια, θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την επικαιροποίηση του σχεδίου  και για την προγραμματισμένη εφαρμογή των διαχειριστικών επιλογών.

Επισημαίνουμε, παρακάτω, στόχους, διαχειριστικές επιλογές και μέτρα του σχεδίου, τα οποία μεθοδικά και με επιμονή πρέπει να δρομολογηθούν. 



■   Κύριοι στόχοι του διαχειριστικού σχεδίου



- Aνάδειξη της ιδιαίτερης Βιολογικής, Εκπαιδευτικής και Επιστημονικής αξίας της λίμνης Παμβώτιδας, σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο καθώς και της αναγκαιότητας διατήρησης της υψηλής ποιότητας των υπόλοιπων αξιών της, με έμφαση στις οικονομικές δραστηριότητες που πιθανά τις υποβαθμίζουν και με προτεραιότητα σε ομάδες άμεσα εμπλεκόμενες σε διαχειριστικές επεμβάσεις, καθώς και στους κύριους χρήστες των υγροτοπικών πόρων.



- Ανάπτυξη του αισθήματος σεβασμού και της ανάγκης προστασίας του λιμναίου οικοσυστήματος σαν ζωτικής σημασίας για τους πολίτες του λεκανοπεδίου με την ανάδειξη του προστατευταίου αντικειμένου που θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην διατήρηση του υγροτόπου και θα περιορίσει ή θα αμβλύνει δραστηριότητες που λειτουργούν σαν απειλές για την λίμνη.
Στόχοι και διαχειριστικές επιλογές



Πανίδα

- Στόχοι

§   Εξασφάλιση της διατήρησης των πληθυσμών των υπαρχόντων ειδών.

§   Εξασφάλιση της καταλληλότητας των θέσεων αναπαραγωγής.

§   Ευαισθητοποίηση κοινού για την οικολογική τους σημασία.

- Διαχειριστικές επιλογές

§   Λεπτομερής καταγραφή της πανίδας της περιοχής και εκτίμηση των πληθυσμιακών μεγεθών τους.

§   Απογραφή και προστασία των καταφυγίων και γενικά των χώρων φιλοξενίας αμφιβίων, ερπετών, θηλαστικών  και χαρτογράφηση όλων των επιφανειακών νερών (ρέματα και υδατοσυλλογές).

§   Εκπόνηση ειδικής μελέτης που αφού διερευνήσει τη σκοπιμότητα, θα καθορίσει τον τρόπο, το είδος και τον αριθμό των ιχθυδίων των ειδών ψαριών με τα οποία θα γίνονται από εδώ και πέρα εμπλουτισμοί  στη λίμνη. Η μελέτη θα πρέπει να λάβει υπόψη τις ακόλουθες τρεις παραμέτρους: α) τη διατήρηση βιώσιμων πληθυσμών των ενδημικών, αυτόχθονων και προστατευόμενων (επιλεγμένων) ειδών ψαριών στη λίμνη (τσίμα, μαρίτσi, ντάσκα, λουρογωβιός, λουροβελονίτσα), β) την εξασφάλιση ικανής ποσότητας αλιευμάτων σε ετήσια βάση χωρίς τον κίνδυνο να επέλθει κατάρρευση των ιχθυοαποθεμάτων ή διατάραξη της ισορροπίας των πληθυσμών άλλων ειδών, γ) τον πολλαπλό ρόλο των ειδών με τα οποία γίνεται ο εμπλουτισμός (π.χ. συνδυασμός αφαίρεσης υδροφυτικής βλάστησης και αλιείας) σε συνδυασμό με την μη βλαπτική επίδραση σε πληθυσμούς άλλων ειδών (π.χ. τροφικός ανταγωνισμός χορτοφάγου κυπρίνου και της σπάνιας και προστατευόμενης βαλτόπαπιας).

§   Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την οικολογική σημασία και την ανάγκη διατήρησης των αυτόχθονων και επιλεγμένων ειδών πανίδας.

§   Δημιουργία διαδρομών σε κατάλληλα ενδιαιτήματα όπου με την τοποθέτηση κατάλληλων πινακίδων θα ενημερώνεται ο επισκέπτης για την παρουσία και την οικολογική αξία των διαφόρων ειδών πανίδας.

§   Λειτουργία ενός μόνιμου επιστημονικού προγράμματος βιοπαρακολούθησης παραμέτρων που σχετίζονται με τη ρύπανση, την ποιότητα νερού και την βιοποικιλότητα της λίμνης για τη σωστή διαχείριση και αναθεώρηση των διαχειριστικών μέτρων προς τη σωστή κατεύθυνση

Αποκατάσταση υδατικού ισοζυγίου λίμνης

Η αποκατάσταση του υδατικού ισοζυγίου της λίμνης, ώστε αφ' ενός να γίνεται ορθολογική χρήση νερού και αφετέρου να αποκατασταθεί η ροή και ο εμπλουτισμός της λίμνης με καθαρό νερό από τις πηγές είναι καθοριστικής σημασίας. Αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού της λίμνης, μαζί με τη μείωση του ρυπαντικού φορτίου που δέχεται η λίμνη.

Μέτρα

§   Αποκατάσταση συστήματος πηγών  - καταβοθρών. Όλες οι πηγές πρέπει να επαναλειτουργήσουν και να εισρέουν μόνιμα τα καθαρά νερά του Μιτσικελίου στη λίμνη με φυσική ροή. Οι καταβόθρες πρέπει άμεσα να επαναλειτουργήσουν, απομακρύνοντας το ρυπασμένο νερό και αποκαθιστώντας το υδρολογικό σύστημα που πάντα υπήρχε στη λίμνη.

§   Τμήση του αναχώματος στο Βόρειο τμήμα της λίμνης, έπειτα από ειδική μελέτη, τουλάχιστον τμηματικά, με στόχο τη φυσική επαναλειτουργία των πηγών και την αποκατάσταση των υγρολίβαδων στην περιοχή Αμφιθέας - Περάματος. Τμήση του αναχώματος στο Νότιο τμήμα της λίμνης, εκτός ζωνών οικιστικού ελέγχου, τουλάχιστον τμηματικά με στόχο την αποκατάσταση των υγρών παραλίμνιων ενδιαιτημάτων. Αποκατάσταση των ρηχών εκτάσεων και των παροδικά πλημμυρισμένων υγρών λιβαδικών εκτάσεων.

§   Επανασύσταση Λαψίστας και δημιουργία συστήματος τεχνητών λιμνών. Η δράση αυτή θα πρέπει να γίνει ύστερα από ειδική μελέτη τόσο στην περιοχή της Λαψίστας, όσο και στην περιοχή της Λαγκάτσας. Αποτέλεσμα θα είναι η συγκράτηση των φερτών υλικών στη Λαγκάτσας και κυρίως η αύξηση του διαθέσιμου νερού προς άρδευση με ταυτόχρονη αποσύνδεση της λίμνης από το ρόλο της υδατοδεξαμενής. Η τμηματική επαναδημιουργία της Λαψίστας θα ήταν πολύ ευεργετική δράση για την προστασία της βιοποικιλότητας του λεκανοπεδίου. Στόχος είναι η επανασύσταση λίμνης ή συστήματος λιμνών στην περιοχή της Λαψίστας, ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα άρδευσης από αυτό το σύστημα λιμνών και να αποσυνδεθεί σταδιακά η λίμνη Παμβώτιδα από τη χρήση της ως αποταμιευτήρας νερού.

§   Ορθολογική χρήση θυροφράγματος.  Δεδομένης της σταδιακής απεξάρτησης της λίμνης από την αρδευτική της χρήση, το θυρόφραγμα δεν έχει λόγο ύπαρξης. Η λειτουργία του θυροφράγματος έως τότε θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε (α) να επιτρέπει τη φυσική λειτουργία των πηγών, (β) να συμβάλλει στη μείωση του χρόνου ανανέωσης του νερού της λίμνης σε χρονικές περιόδους που διασφαλίζονται οι συνθήκες για μη δραματική μείωση του συνολικού όγκου νερού και (γ) να μην αυξομειώνει τη στάθμη της λίμνης υπέρμετρα καταστρέφοντας τη φωλεοποίηση και τους πληθυσμούς των πουλιών. Η στάθμη της λίμνης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει ποτέ το ύψος του υδατοφράχτη.

§   Σύστημα άρδευσης χωρίς απώλειες. Οι σημερινές απώλειες του αρδευτικού συστήματος είναι τεράστιες, αγνώστου μεγέθους. Απαιτείται αναλυτική έκθεση από την αρμόδια υπηρεσία - ΓΟΕΒ για το ποσοστό απώλειας νερού από τη λίμνη προς τις καλλιέργειες και εκσυγχρονισμός του συστήματος άρδευσης σε σύστημα μηδενικών απωλειών (π.χ ψηφιακό σύστημα ελέγχου και άρδευση με σταγόνα).

§   Σύστημα ύδρευσης χωρίς απώλειες. Οι σημερινές απώλειες του υδρευτικού συστήματος είναι άγνωστες. Απαιτείται αναλυτική έκθεση από την αρμόδια υπηρεσία - ΔΕΥΑΙ για τα ποσοστό απώλειας νερού από τις πηγές στους αγωγούς του δικτύου και συνεπαγόμενη αντικατάσταση των παλαιών αγωγών ύδρευσης από νέους και η αριστοποίηση του σημερινού συστήματος ύδρευσης σε σύστημα μηδενικών απωλειών.

§   Επαναπροσδιορισμός του είδους των καλλιεργειών στο λεκανοπέδιο με βάση τις υδατικές τους απαιτήσεις, χωρίς να πλήττεται το αγροτικό εισόδημα. Απαιτείται αναλυτική έκθεση από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Υπ. Γεωργίας) για το είδος και την έκταση των καλλιεργειών του λεκανοπεδίου και για τις απαιτούμενες ποσότητες νερού για άρδευση. Απαιτείται γενικός σχεδιασμός αγροτικής ανάπτυξης και αειφορικής χρήσης νερού.



 Αποκατάσταση καλής ποιότητας νερού



- Γενικά

§   Φύλαξη περιμετρικά της λίμνης από τους φύλακες του Φ.Δ. Συνεργασία με Δασαρχείο, αστυνομία, περιβαλλοντικές οργανώσεις και συλλόγους. Οργάνωση εθελοντικών ομάδων φύλαξης και πάταξης της παρανομίας.

§   Πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Σε αγρότες για τη χρήση φυτοφαρμάκων, σε πολίτες και σχολεία για τη μείωση της αστικής ρύπανσης, σε κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς.

- Αστική ρύπανση

§   Εντοπισμός παράνομων αποχετευτικών αγωγών και σύνδεση με το κεντρικό δίκτυο με έξοδα των ιδιοκτητών τους - δικαστική επίλυση του προβλήματος με κινητοποίηση των εισαγγελικών αρχών.  Επίλυση προβλήματος παράνομης διάθεσης υγρών αποβλήτων.

§   Έκθεση και διερεύνηση της σωστής λειτουργίας του αποχετευτικού συστήματος και του συστήματος όμβριων υδάτων από τη ΔΕΥΑΙ. Σε περίπτωση προβληματικής λειτουργίας, αντιμετώπιση των προβλημάτων και αποκατάσταση δικτύου χωρίς απώλειες. Επίλυση προβλήματος κακής λειτουργίας αποχετευτικού δικτύου και ευκαιριακής διάθεσης υγρών αποβλήτων στη λίμνη.

§   Σύνδεση όλων των νοικοκυριών (100%) των Ιωαννίνων και των παραλίμνιων δήμων με τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού.

§   Διερεύνηση της ρύπανσης από τα πλωτά μέσα (δίχρονοι κινητήρες, αλλαγή λαδιών, βαφές και συντηρήσεις). Δημιουργία ειδικής μονάδας συντήρησης και αλλαγής λαδιών εκτός λίμνης. Υιοθέτηση κινητήρων μη ρυπογόνων τόσο χημικά, όσο και θερμικά ή ηχορρυπαντικά. Προώθηση παραδοσιακών σκαφών. Η νηολόγηση των βαρκών, ώστε να υπάρχει αρχείο με τις βάρκες και τους ιδιοκτήτες τους, και ευδιάκριτη πινακίδα του αριθμού κυκλοφορίας τους, ώστε να διευκολυνθεί η διαχείριση της ρύπανσης από τα πλωτά.

§   Θετική για τη λίμνη θα ήταν η προώθηση της ποδηλατοδρόμησης της πόλης των Ιωαννίνων και μείωσης του κυκλοφοριακού προβλήματος με δημιουργία περιφερειακών δημοτικών χώρων στάθμευσης στις εισόδους της πόλης. Προώθηση της πεζοδρόμησης και της ποδηλατοδρόμησης. Μη ασφαλτόστρωση αναχώματος περιμετρικά της λίμνης και περαιτέρω χρήσης του από αυτοκίνητα.

§   Διερεύνηση χρήσης και διάθεσης τοξικών ουσιών από (α) φωτογραφεία, (β) μηχανουργεία, (γ) ψεκασμούς κολονών ΔΕΗ με αντιπυρικές ουσίες, (δ) ψεκασμούς για τα κουνούπια ή παρεμφερείς δυνάμενες μονάδες ρύπανσης σε όλο το λεκανοπέδιο και λήψη ειδικών μέτρων διαχείρισης αποβλήτων.

§   Διερεύνηση χρήσης απορρυπαντικών και ουσιών καθαρισμού, προώθηση των οικολογικών προϊόντων βιοαποσύνθεσης, ιδιαίτερα στους χώρους άμεσης διάθεσης των αποβλήτων στη λίμνη.

§   Αναχαίτιση οποιασδήποτε μορφής ρίψης απορριμμάτων, μικρού ή μεγάλου όγκου εντός της λεκάνης απορροής της λίμνης Παμβώτιδας, διότι όλα διατίθενται στην ίδια τη λίμνη εν τέλει. Προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και δράσεις ευαισθητοποίησης.

§   Διερεύνηση του θέματος λειτουργίας βενζινάδικων πλησίον της λίμνης και μέτρα για τη ρύπανση από πετρέλαιο.

§   Διερεύνηση του θέματος ρύπανσης από το ναυταθλητικό όμιλο με απευθείας ρύπανση της λίμνης από υγρά απόβλητα. Μέτρα απαγόρευσης και προστασίας.

§   Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία για τη χρήση μη μηχανοκίνητων μέσων, για τη μη ρύπανση και προστασία της λίμνης. Δράσεις δημοσιότητας του προβλήματος.

- Κτηνοτροφική ρύπανση

§   Οριστική παύση της πρόχειρης ταφής των κτηνοτροφικών υπολειμμάτων και των παράνομων αποθέσεων κτηνοτροφικών υπολειμμάτων περιμετρικά της λίμνης και στην τάφρο της Λαψίστας  - φύλαξη και καταγγελία στη δικαιοσύνη με ανάλογο πρόστιμο.

§   Εφαρμογή του νόμου και αποτελεσματική αξιοποίηση των κονδυλίων της Ε.Ε. για τη  λειτουργία μονάδων αποτέφρωσης των πτηνοτροφικών υπολειμμάτων.

§   Νέα σωστή χωροθέτηση κτηνοτροφικών μονάδων εκτός της ζώνης οικοανάπτυξης.

§   Προστασία των πηγών της Κρύας, απομάκρυνση κτηνοτροφικών μονάδων και διασφάλιση καλής ποιότητας νερού για την υγεία των πολιτών του λεκανοπεδίου.

§   Εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την ορθολογική χρήση ρυπογόνων ουσιών (φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων) ανά στρέμμα και ανά καλλιέργεια υπό την επίβλεψη γεωπόνου (μελέτη, εφαρμογή, παρακολούθηση - έλεγχος αγοράς).

§   Επιδότηση βιολογικών καλλιεργειών στις παραλίμνιες εκτάσεις, και προώθηση της διάθεσης πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων με το σήμα του Φ.Δ.

§   Υπό την προϋπόθεση της διακοπής της ρύπανσης η απομάκρυνση της ρυπασμένης λάσπης από τον πυθμένα έχει σημαντικό επικουρικό ρόλο. Ο πυθμένας της λίμνης σήμερα είναι νεκρός και έχουν αποτεθεί διάφορα είδη σκουπιδιών, μηχανημάτων και μπαζών. Καλή χρήση του ειδικού μηχανήματος του Δήμου Ιωαννιτών που απομακρύνει τη λάσπη, υπό επιστημονική επίβλεψη και αναρρόφηση λάσπης στα βαθιά της σημεία, όπως το "12", και η  "τροχωτός". Εκεί συγκεντρώνεται η λάσπη από τα φυσικά ρεύματα της λίμνης. Η διάνοιξη βαθιάς κοιλότητας  μπροστά από το θυρόφραγμα και  η τακτική αναρρόφηση λάσπης.















 Άλλες προτάσεις και μέτρα

Οι παραπάνω λύσεις, με πρώτη προτεραιότητα την επαναλειτουργία των πηγών, την εκμηδένιση της αστικής ρύπανσης, και το ξεμπάζωμα των υγρών λιβαδιών είναι τα βασικά άμεσα μέτρα για τη σωτηρία της λίμνης. Επιπλέον, προτείνονται κι άλλα μέτρα προς την κατεύθυνση της αειφορικής διαχείρισης:

§   Η δημιουργία προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία της περιοχής για την αρτιότερη γνώση της λίμνης.

§   Η διάχυση της γνώσης και η ευαισθητοποίηση των κατοίκων για τα προβλήματα και τις λύσεις στην Παμβώτιδα (ντοκιμαντέρ).

§   Προώθηση και επαναφορά παραδοσιακών επαγγελμάτων της λίμνης (ψαράδες, καλαθοπλαίχτες) και προώθηση πιστοποιημένων τουριστικών προϊόντων.

§   Προώθηση οικοτουρισμού, εάν και εφόσον αποκατασταθεί η λίμνη σε πιο φυσική κατάσταση (νέες λιμναίες εκτάσεις και ενδιαιτήματα παρόχθιας βλάστησης,  ποιότητα νερού, οριοθέτηση στο φυσικό της ανάγλυφο κτλ), έπειτα από ειδική μελέτη φέρουσας ικανότητας και χωροθέτησης οικοτουριστικών δραστηριοτήτων. 

§   Η διατήρηση των φυτοφραχτών στο αγροτικό περιβάλλον.

§   Η προώθηση των βιολογικών καλλιεργειών με μη χρήση φυτοφαρμάκων.

§   Η επανεξέταση του τύπου των καλλιεργειών.  Καλλιέργειες όπως οι ορυζώνες χρειάζονται μεγάλες ποσότητες νερού, αλλά επαναφέρουν τμηματικά τις ρηχές εκτάσεις και είναι ευεργετικές για όλα τα είδη πανίδας.

§   Χωροταξικός σχεδιασμός του αστικού ιστού. Εξάπλωση της πόλης και προγραμματισμός σύνδεσης με το αποχετευτικό δίκτυο.

§   Χωροταξικός σχεδιασμός για κτηνοτροφικές - πτηνοτροφικές μονάδες.  Οι μονάδες αυτές θα πρέπει μακροπρόθεσμα να απομακρυνθούν από τη Λίμνη και να αναδιοργανωθούν σε ειδικό χώρο.














Προτάσεις  έργων & ενεργειών

Από τους προτεινόμενους πίνακες έργων και ενεργειών του διαχειριστικού σχεδίου επισημαίνουμε σε τίτλους τα παρακάτω, τα οποία πρέπει να δρομολογηθούν κατά προτεραιότητα:


Εντοπισμός-σήμανση συστάδων  υγροτοπικών και υδρόβιων τύπων οικοτόπων για την παρακολούθηση με μόνιμες δειγματοληπτικές επιφάνειες.



      2.  Χαρτογράφηση σε μεγάλη κλίμακα (1: 5000) τύπων οικοτόπων, ειδών-δεικτών, και 

          χρήσεων γης.


Διαχείριση Λυμάτων του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.



4.  Συστηματική Παρακολούθηση φυσικοχημικών, βιολογικών, οικολογικών 

     παραμέτρων(σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2000/60) και  

     παρακολούθηση της μεταβολής του βάθους της λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων.



5   Εκτίμηση – προσδιορισμός φέρουσας ικανότητας τουριστικής ανάπτυξης περιοχής 

     λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων.


Διερεύνηση της ρύπανσης από πλωτά μέσα – Φέρουσα ικανότητα της λίμνης σε πλωτά μέσα – Προδιαγραφές των 

     πλωτών μέσων σε σχέση με τις υφιστάμενες περιβαλλοντικές παραμέτρους.





- ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΜΕΣΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ -



 Σε στενή συνεργασία με το φορέα διαχείρισης της Λίμνης:



1.    Προώθηση της εκπόνησης των ενταγμένων στο ΕΣΠΑ μελετών:



α. Αποκατάσταση οικοσυστήματος, επανασύνδεση πηγών στην περιοχή 

    Αμφιθέας. (Προϋπολογισμού 95.000 €)

β. Διαμόρφωση οικολογικού πάρκου στην περιοχή Κατσικά. 

    (Προϋπολογισμού 250.000€)



2.  Επαναλειτουργία των τηλεμετρικών σταθμών στη Λίμνη και εφαρμογή  προγράμματος συστηματικής παρακολούθησης και εκτίμησης της ρύπανσης.







                                                 Ιωάννινα Σεπτέμβρης 2011

                                                                  
                                                                           Γιώργος Παπαδιώτης             

Φωτια σε λεωφορειο - Δεν κινδυνεψαν οι επιβατες

Σε Σερβικό λεωφορείο που επέστρεφε από την Ιταλία και κατευθυνόταν προς την Θεσσαλονίκη, ενώ κινούνταν στην Εγνατία Οδό, στη σήραγγα Ανηλίου Μετσόβου, εκδηλώθηκε φωτιά στη μηχανή του.

Ο οδηγός σταμάτησε έγκαιρα το αυτοκίνητο και με την βοήθεια διερχομένων και συνεργείων της Εγνατίας Οδού, έσβησαν την φωτιά πριν επεκταθεί στο υπόλοιπο λεωφορείο. Όταν έφθασε η Πυροσβεστική Μετσόβου, ήδη η φωτιά είχε τεθεί υπό έλεγχο. Κανένας από τους επιβάτες δεν τραυματίστηκε που συνέχισαν το ταξίδι τους με άλλο λεωφορείο.

[via]

Ηλικιωμενο ζευγαρι εφυγε απο τη ζωη με διαφορα λιγων ωρων

Συνέβη στα Ιωάννινα και το ζευγάρι έκανε πράξη αυτό που λέμε "μαζί στη ζωή, μαζί και στο θάνατο".

Οι δύο συνταξιούχοι που ζούσαν τα τελευταία χρόνια στο χωριό Πετράλωνα Ιωαννίνων, είχαν περάσει μαζί μια ολόκληρη ζωή.

Ακόμα και η δουλειά τους ήταν κοινή. Σε ένα μανάβικο στα Γιάννενα...

Παιδιά δεν απέκτησαν αλλά είχαν πάντα ο ένας τον άλλον. Μέχρι τη στιγμή που η Βασιλική Μπέχλη έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 73 χρόνων.

Μόλις το έμαθε ο 75χρονος σύζυγός της Κωνσταντίνος Μπέχλης, απαρηγόρητος, "έφυγε" κι εκείνος μέσα σε λίγες ώρες!

Η κηδεία του ζευγαριού έγινε το απόγευμα στα Πετράλωνα...

[via]

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Η Πανηπειρωτικη Συνομοσπονδια Ελλαδος αντιδρα στην καταργηση του ΙΓΜΕ Πρεβεζας

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η κορυφαία αποδημική Ηπειρωτική οργάνωση, στη συνεδρίαση της στις 24-09-2011, αποφάσισε, να  διαμαρτυρηθεί έντονα και να ζητήσει από την Κυβέρνηση , τον Υπουργό και τους αρμοδίους του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) να ανακαλέσουν την απόφαση τους για την κατάργηση των περιφερειακών μονάδων (παραρτημάτων) του ΙΓΜΕ και την συγχώνευση του με το ΚΑΠΕ και το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής ανάπτυξης και ειδικά να ανακαλέσουν την κατάργηση του παραρτήματος ΙΓΜΕ Ηπείρου που εδρεύει στην Πρέβεζα.

Το παράρτημα του ΙΓΜΕ Ηπείρου στην Πρέβεζα, που η δράση του έχει καταξιωθεί σε όλη την Δυτική και Βορειοδυτική Ελλάδα, έχει συμβάλει τα μέγιστα για την ανάπτυξη της περιοχής και θα συμβάλλει ακόμη περισσότερα στην χώρα μας, στην αναζήτηση και εξεύρεση πετρελαίου και γεωθερμικών πεδίων στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου. Αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος και την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της περιοχής, είναι ουσιαστική η ύπαρξη του παραρτήματος στην Πρέβεζα, που διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και άριστα εξοπλισμένο και πιστοποιημένο Χημείο με πρωτοπορία στην έρευνα.

Η ΠΣΕ δηλώνει ότι, παράληλα, συμπαρίσταται στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων για την διατήρηση του παραρτήματος στην Πρέβεζα, που συνεπάγεται διατήρηση των θέσεων εργασίας όλων όσων εργάζονται σήμερα, τονίζοντας ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με το Σωματείο των εργαζομένων, για την διατήρηση του παραρτήματος τόσο αναγαίου για την περιοχή, όπως κατέδειξε πρόσφατη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καταδεικνύοντας και γνωστοποιώντας σε όλους, την λάθος κυβερνητική  βλαπτική επιλογή.

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Ισοπαλο το ντερμπι στο Αγρινιο

Ισόπαλο με 2-2 έληξε το ντέρμπι του Παναιτωλικού με τον ΠΑΣ Γιάννινα στο Αγρίνιο, για την 4η αγωνιστική της Superleague. Το πρώτο ημίχρονο ήταν χορταστικό, καθώς σε αυτό σημειώθηκαν και τα τέσσερα τέρματα της αναμέτρησης, αλλά στο δεύτερο μέρος ο ρυθμός έπεσε και ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν κατάφερε να εκμεταλλευθεί το αριθμητικό πλεονέκτημα που είχε από το 39ο λεπτό, λόγω αποβολής του Ρότσα.

H ατμόσφαιρα ήταν εξαιρετική στο Αγρίνιο, ο κόσμος γέμισε το γήπεδο και η εξέλιξη του πρώτου ημιχρόνου ήταν ανώτερη των προσδοκιών. Παναιτωλικός και ΠΑΣ πρόσφεραν πλούσιο θέαμα στο πρώτο μισό, τέσσερα γκολ, αλλά και νεύρα! Με λίγα λόγια, το πρώτο ημίχρονο τα είχε... όλα.

Η ομάδα που μπήκε καλύτερα στο ματς ήταν ο Παναιτωλικός, αλλά στα πρώτα δέκα λεπτά δεν δημιούργησε σημαντικές φάσεις μπροστά από την εστία του Κηπουρού. Η φάση που ουσιαστικά... άναψε τα αίματα και άλλαξε τη ροή του αγώνα ήρθε στο 12ο λεπτό, όταν Καμαρά και Τζημόπουλος είχαν ένα μικροεπεισόδια για fair play, που θύμισε στους οπαδούς το περσινό επεισοδιακό ματς των δύο ομάδων.

Τα πνεύματα στη συνέχεια ηρέμησαν, ο ρυθμός του ματς βελτιώθηκε και οι γηπεδούχοι έφτασαν στο γκολ στο 25`, όταν ο Θεοδωρίδης κέρδισε πέναλτι από τον Κώτσιο (διαμαρτυρήθηκαν έντονα οι φιλοξενούμενοι) και το μετέτρεψε σε γκολ ο ίδιος, κάνοντας το 1-0.

Ο ενθουσιασμός περίσσευε στους γηπεδούχους, που βγήκαν μπροστά για να βάλουν κι άλλο γκολ, αλλά υπολόγισαν χωρίς τον Μπακαγιόκο, ο οποίος χτύπησε στην... κόντρα και έγραψε με πλασέ το 1-1 στο 30`. Και σα να μην έφτανε αυτό, ο Ντε Βισέντι στο 34` νίκησε με ψηλοκρεμαστή κεφαλιά τον Τσενάμο, κάνοντας το 2-1 για τον ΠΑΣ, που μέσα σε λίγα λεπτά έφερε τα... πάνω - κάτω!

Το πρώτο ημίχρονο, όμως, έκρυβε κι άλλες εκπλήξεις, με τον Καμαρά να ισοφαρίζει άμεσα στο 35` σε 2-2, αλλά και πάλι τους γηπεδούχους να μην το χαίρονται όσο θα ήθελαν. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την αποβολή του Ρότσα στο 39ο λεπτό. Ο μέσος του Παναιτωλικού, ενώ είχε κίτρινη κάρτα ανέτρεψε από πίσω τον Γεωργίου και δεν γλίτωσε την κόκκινη.

Aν και με παίκτη λιγότερο, ο Παναιτωλικός κυνήγησε το γκολ στο δεύτερο μέρος, αλλά στο ξεκίνημά του, οι μεγάλες ευκαιρίες ήρθαν από τη μεριά του ΠΑΣ. Αρχικά, ο Μπακαγιόκο στο 49` εκμεταλλεύθηκε λάθος του Κόυσα και μπήκε ανενόχλητος στην περιοχή των γηπεδούχων, αλλά το πλασέ του έφυγε άουτ, ενώ στο 55` ο Γεωργίου σημάδεψε το δοκάρι του Τσενάμο από πλεονεκτική θέση, έπειτα από εξαιρετική ενέργεια του Ντε Βισέντι.

Ο Παναιτωλικός γλίτωσε και στη συνέχεια προσπάθησε να ελέγξει το ρυθμό του αγώνα, να αποφύγει τα αβίαστα λάθη και να απειλήσει περισσότερο με αντεπιθέσεις.

Ουσιαστικά, οι γηπεδούχοι κατάφεραν να κόψουν το ρυθμό του ΠΑΣ, ο οποίος μετά το 60`, παρά την αριθμητική του υπεροχή, δεν δημιούργησε μεγάλες φάσεις. Βρήκε, βέβαια δίχτυα στο 81` με τον Μπεσέρα, αλλά το γκολ ακυρώθηκε, καθώς ο διαιτητής καταλόγισε επιθετικό φάουλ.

Στα τελευταία λεπτά ο Ντεμόλ έκανε αλλαγές για να ενισχύσει την επίθεση της ομάδας, αλλά ουσιαστικά ο Παναιτωλικός κατάφερε να κρατήσει με σχετική ευκολία το 2-2, το οποίο ήταν και το τελικό σκορ του ντέρμπι.

[via]

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Εξιχνιασθηκε η απαγωγη της 22χρονης - Συνεληφθησαν οι δραστες

Εξιχνιάσθηκε, μετά από συντονισμένες αστυνομικές έρευνες και  επιχειρήσεις, η απαγωγή 22χρονης ημεδαπής, η οποία είχε απαχθεί από αγνώστους το βράδυ της περασμένης Τετάρτης (21.09.2011), στην πόλη της Καστοριάς.

Συνελήφθησαν οι τρεις (3) απαγωγείς της 22χρονης, εκ των οποίων δύο  (2)  ημεδαποί, ηλικίας 43 και  32 ετών αντίστοιχα, και ένας (1) ομογενής, ηλικίας 37 ετών, ενώ επίσης συνελήφθησαν, μία (1) 64χρονη ημεδαπή και μία (1) 27χρονη υπήκοος Ρωσίας, μητέρα και σύζυγος ενός από τους απαγωγείς, οι οποίες   κατηγορούνται για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.

Η σύλληψή τους πραγματοποιήθηκε σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες,  αφού κατεβλήθησαν τα λύτρα από τους οικείους της 22χρονης απαχθείσης, και ιδίως μετά την απελευθέρωσή της σε περιφερειακό σημείο της πόλης των Ιωαννίνων.

Στις αστυνομικές έρευνες καθώς και στις αστυνομικές επιχειρήσεις εντοπισμού και σύλληψης των απαγωγέων, συμμετείχαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, κλιμάκιο της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Ομάδας, καθώς και  διαπραγματευτές και ψυχολόγοι της Ελληνικής Αστυνομίας.

 Η 22χρονη, είχε απαχθεί έξω από το σπίτι της στην Καστοριά, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης (21-09-2011). Οι τρεις απαγωγείς,  προσποιούμενοι τους υπαλλήλους μεταφορικής εταιρείας, την έβαλαν σε αυτοκίνητο και τη μετέφεραν  σε ασφαλές κρησφύγετο,  το οποίο βρισκόταν  σε αγροτική περιοχή πλησίον της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Άρτας. Στο κρησφύγετο, είχαν διαμορφώσει από πριν κατάλληλο χώρο, και την κρατούσαν εκεί καθόλη τη διάρκεια της απαγωγής.

Σήμερα (24-09-2011) και κατά τις πρώτες πρωϊνές ώρες, μετά από διαδοχικές διαπραγματεύσεις, οι απαγωγείς την εγκατέλειψαν σε περιφερειακό σημείο της πόλης των Ιωαννίνων, όπου και εντοπίσθηκε από αστυνομικούς.  Προηγουμένως, σε σημείο συνάντησης που είχε προκαθοριστεί, κοντά στην πόλη των Ιωαννίνων, κατεβλήθησαν στους απαγωγείς - από τους οικείους της -  τα λύτρα που είχαν συμφωνηθεί.

Αμέσως μετά την απελευθέρωσή της, με ταυτόχρονες, διαδοχικές και συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, συνελήφθησαν σε διαφορετικά σημεία της πόλης των Ιωαννίνων οι τρεις (3) απαγωγείς, ενώ στις αστυνομικές έρευνες που ακολούθησαν, βρέθηκε στην κατοχή τους το συνολικό χρηματικό ποσό που είχε καταβληθεί ως λύτρα.

Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών ερευνών, εντοπίστηκε το  κρησφύγετο των απαγωγέων, το οποίο και ερευνάται, ενώ - μέχρι στιγμής - βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο (2) αυτοκίνητα και μία (1) μοτοσικλέτα, που είχαν χρησιμοποιηθεί για την απαγωγή και τη διαδικασία καταβολής των λύτρων, καθώς επίσης  μία  (1) κουκούλα, ένα (1) ζευγάρι γάντια  και δύο (2) πιστόλια –απομίμηση (replica).

 Οι πέντε (5) συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.
Η αστυνομική  έρευνα συνεχίζεται, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων.

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους απαγωγείς, καθώς και τους συμμετόχους τους, είναι κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα αντίστοιχα, και αφορούν στην αρπαγή προσώπου, στην παράνομη κατοχή όπλων καθώς και στην  αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.

Αισιο τελος στην απαγωγη της κορης του πρωην Δημαρχου Ν. Γκοντα

Αίσιο τέλος είχε η απαγωγή 22χρονης φοιτήτριας στην Καστοριά, κόρη του πρώην Δημάρχου Ιωαννιτών, Ν. Γκόντα. Η νεαρή αφέθηκε ελεύθερη στα Ιωάννινα αφού δόθηκαν τα λύτρα, ενώ η αστυνομία συνέλαβε πέντε άτομα που φέρονται ότι συμμετείχαν στην απαγωγή.

Η απαγωγή της φοιτήτριας έγινε προχθές το πρωί στην Καστοριά, όπου σπούδαζε. Οι δράστες αρχικά ζήτησαν τέσσερα εκατομμύρια ευρώ από την οικογένεια του πρώην δημάρχου.

Οι δράστες της απαγωγής κρατούσαν υπό ομηρία την κοπέλα σε αγροτική περιοχή κοντά στα Γιάννενα. Αφού ακλούθησαν τηλεφωνικές συνομιλίες, ορίστηκε ένα σημείο παράδοσης των λύτρων κοντά στην εθνική οδό.

Το ποσό που δόθηκε ήταν περίπου 50 χιλιάδες ευρώ. Η φοιτήτρια αφέθηκε ελεύθερη.

Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση και συνελήφθησαν δύο κάτοικοι της πόλης που εργάζονται σε πιτσαρία ενώ φέρεται να εμπλέκονται και δύο γυναίκες.

[via]

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More