<--! -->

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Συμμετοχη της Περιφερειας Ηπειρου σε Διεθνη Εκθεση για την προωθηση των Εναλλακτικων Μορφων τουρισμου

Με στόχο την προβολή και προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που προσφέρει η Ήπειρος, η Περιφέρεια συμμετέχει στην Διεθνή Έκθεση NEXUS που για πρώτη φορά πραγματοποιείται στο Εκθεσιακό Κέντρο MEC της Αθήνας.

Στα εγκαίνια της Έκθεσης που έγιναν, από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδη το απόγευμα της Πέμπτης (29 Μαρτίου), παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, που είχε την ευκαιρία σε σύντομη συζήτηση με τον Υφυπουργό, να τον ενημερώσει σε γενικές γραμμές για τα προβλήματα και τις προοπτικές του τουρισμού και ιδιαίτερα των εναλλακτικών μορφών στην Ήπειρο.

Ο Περιφερειάρχης παρέλαβε επίσης το βραβείο που απονεμήθηκε στην Περιφέρεια από τους διοργανωτές για την Ιστορία, τον Πολιτισμό και το πλούσιο προϊόν σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού που διαθέτει η Ήπειρος.

Η Διεθνής Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την 1η Απριλίου και οι εκθέτες που συμμετέχουν έχουν τη δυνατότητα να εστιάσουν σε νέες εμπορικές συνεργασίες με εκπροσώπους τουριστικών γραφείων, κυρίως από χώρες της Ευρώπης. Οι θεματικές ενότητες αφορούν τον θρησκευτικό, πολιτιστικό, θαλάσσιο, ορειβατικό, περιπατητικό, γαστρονομικό τουρισμό, τον Αγροτουρισμό, spa & wellness κ.α.. Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και τελεί υπό τη σκέπη της Εκκλησίας της Ελλάδας, η οποία εκπροσωπήθηκε στα εγκαίνια από τον μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαο, τον τιτουλάριο μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομο και τον αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Κατραμάδο (που εκ μητρός κατάγεται από το Μολυβδοσκέπαστο).

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφερόμενος στην Έκθεση, υπογράμμισε ότι: «η Περιφέρεια, στο πλαίσιο της προσπάθειας και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει για την ενιαία τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου, εμπλουτίζει το τουριστικό προϊόν, επιζητεί συνεχώς νέες αγορές, προβάλλει κάθε δυνατότητα και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για προσέλκυση τουριστών προς κάθε γωνιά και περιοχή. Με γνώμονα αυτές τις αρχές, συμμετέχει και στη Διεθνή Έκθεση Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού. Η Ήπειρος διαθέτει πολλές και ποικίλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Έχει τις υποδομές, έχει μοναδικό φυσικό περιβάλλον, πλούσια ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία, προσφέρει δυνατότητες τουρισμού και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, οφείλουμε όλοι, φορείς, υπηρεσίες και επαγγελματίες να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, να κινηθούμε ενιαία, ώστε να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

Προταση νομου για την προστασια και αειφορο χρηση του εδαφους

Στις 19/3/2012 παρουσιάσθηκε στη Διοικούσα Επιτροπή του τμήματος από τον Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας συνάδελφο Σταύρο Καλογιάννη πρόταση νόμου για την προστασία και την αειφόρο χρήση του εδάφους την οποία εκπόνησε και κατέθεσε στη Βουλή.
    Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ\ΤΗ θεωρώντας ότι το αντικείμενο που πραγματεύεται η πρόταση νόμου αποτελεί μέρος των επιστημονικών και αναπτυξιακών θεμάτων που απασχολούν το ΤΕΕ\ΤΗ, μετά από συζήτηση κατέληξε στα ακόλουθα.
Το έδαφος είναι βασικός πόρος ζωής για την ανάπτυξη των έμβιων ειδών και την πρόοδο της ανθρωπότητας. Είναι ο βασικός συντελεστής της γεωργικής παραγωγής που μαζί με την εργασία και το κεφάλαιο συντελούν στην παραγωγή προϊόντων που προορίζονται για την διατροφή του ανθρώπου. Είναι το υπόβαθρο για όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες, οικιστικές, παραγωγικές, πολιτιστικές κ.λ.π. αδιάρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία και τον πολιτισμό του ανθρώπινου είδους.
      Σήμερα μια σειρά από αυξανόμενες συνεχώς πιέσεις καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για την λήψη συστηματικών μέτρων για την προστασία του εδάφους.
•    Η διάβρωση και η ερημοποίηση.
•    Η ρύπανση από χωματερές, βιομηχανία και εξορύξεις.
•    Η εντατική καλλιέργεια και η χρήση ανεξέλεγκτων ποσοτήτων λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
•    Η διάθεση και εναπόθεση ρύπων επιβαρυμένων με βαρέα μέταλλα και παθογόνους οργανισμούς.
    Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής και μια σειρά πιέσεων καθιστούν αναγκαία την ύπαρξη μιας ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής για το έδαφος.
    Σήμερα ορισμένες πτυχές της προστασίας του εδάφους είναι διάσπαρτες στην εθνική νομοθεσία, χωρίς οι ισχύουσες διατάξεις να δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας του εδάφους.
    H πρόταση νόμου για την προστασία και αειφόρο χρήση του εδάφους καλύπτει το νομοθετικό κενό σ’ αυτόν τον ευαίσθητο τομέα, νομοθεσία που ήδη υπάρχει σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη σύμφωνα με τις δικές τους προτεραιότητες. Με την πρόταση καθορίζεται ένα πλαίσιο για την αειφόρο χρήση του εδάφους βάση των κατευθύνσεων και των αποφάσεων των διεθνών οργανισμών και κυρίως βάση των Ευρωπαϊκών οδηγιών.
    Το νομοθέτημα επιπλέον δίνει την δυνατότητα για την εκπόνηση προγράμματος εθνικής στρατηγικής για  την προστασία του εδάφους, με βασικές ενότητες:
•    Την απογραφή των δυνητικά ρυπογόνων περιοχών με σύνταξη καταλόγου ρυπασμένων τόπων.
•     Την εκπόνηση προγράμματος αποκατάστασης ρυπασμένων περιοχών με ιεράρχηση προτεραιοτήτων βάση της επικινδυνότητας για την ανθρώπινη υγεία και τα οικοσυστήματα.
•    Την υποχρέωση εξεύρεσης πόρων για την υλοποίηση των απαραίτητων δράσεων και έργων, πέρα από αυτούς που θα προκύψουν από την γενική αρχή ο ρυπαίνων πληρώνει που στην Ελλάδα δεν είναι και ιδιαίτερα αποτελεσματική.
Είναι προφανές ότι η διάθεση πόρων προς αυτή την κατεύθυνση και ιδίως στην σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι ιδιαίτερα δύσκολη και για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη η ιεράρχηση των τομέων εφαρμογής του νόμου.
 Απειλές όπως η διάβρωση και η εφαλμύριση του εδάφους, η ρύπανση από ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων και αποβλήτων, η υπερκατανάλωση λιπασμάτων στην γεωργία, πρέπει να έχουν προτεραιότητα από άλλου είδους όπως βιομηχανική ρύπανση, όξυνση του εδάφους κ.λ.π. που ίσως σε άλλες χώρες της Ε.Ε. να θεωρούνται σημαντικότερες. Διαφοροποίηση, η οποία εάν είναι δυνατόν, θα ήταν σκόπιμο να αποτυπωθεί και στο νομοσχέδιο.
Επίσης θεωρούμε ότι στο παράρτημα 1 πρέπει να προστεθεί και 7ο τμήμα με τίτλο «Στοιχεία για τον προσδιορισμό περιοχών που διατρέχουν κίνδυνο πλημμυρών. Αν και το προτεινόμενο θέμα θα μπορούσε να ενταχθεί στο 1ο τμήμα δηλαδή στις περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο διάβρωσης, η ιδιαιτερότητα της ιδιομορφίας του εδάφους της χώρας μας, ορεινό ανάγλυφο, έντονες κλίσεις, μικρά αλλά μεγάλου αριθμού χειμαρρώδη ρέματα και οι έντονες κλιματολογικές μεταβολές που παρατηρούνται στη χώρα μας δημιουργούν την αναγκαιότητα κατά την άποψή μας ξεχωριστού τμήματος για την αντιμετώπιση αυτού του είδους προσβολής.
Σημαντικότερα στοιχεία κατά την άποψή μας αυτού του τμήματος είναι που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη είναι ο τύπος του εδάφους, η σύσταση του εδάφους, το ανάγλυφο της περιοχής (τοπογραφική αποτύπωση) κλίσεις πρανών κ.λ.π., η εδαφοκάλυψη, το κλίμα – κατακρημήσεις και οι υδρολογικές – υδρογεωλογικές συνθήκες.


    Αν και η πρόταση νόμου είναι δομημένη έτσι ώστε να καλύπτει επαρκώς το αντικείμενο που πραγματεύεται, η συνέχεια της διαβούλευσης ιδίως από ειδικούς θα συμβάλει σημαντικά στην ολοκλήρωσή της.
    Επειδή το ΤΕΕ\ΤΗ έχει ήδη ασχοληθεί με θέματα σχετικά με το αντικείμενό της, όπως η καταγραφή περιοχών ρύπανσης, η λήψη μέτρων απορύπανσης, η διάβρωση του εδάφους, η καταγραφή κατολισθέντων περιοχών και η πρόταση μέτρων για την αντιμετώπισή τους, αντιμετώπιση πλημμυρικών καταστάσεων κ.λ.π., θεωρούμε ότι έχουμε την δυνατότητα να συμβάλουμε ουσιαστικά στην υλοποίηση των εφαρμοστικών διατάξεων που θα ακολουθήσουν. 
    Κλείνοντας τονίζουμε ότι πρωτοβουλίες σαν αυτές, πέρα απ’ ότι συμβάλουν στην δημιουργία ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου για την διακυβέρνηση της χώρας και ιδίως σε πεδία που απαιτούν ιδιαίτερο τρόπο αντιμετώπισης, αναδεικνύουν και προάγουν τον ρόλο του Βουλευτή.
  


Για την Διοικούσα Επιτροπή
 Ο Πρόεδρος



Παπαβρανούσης Χρίστος

Ενημερωτικα περιπτερα απο το ΚΕΘΕΑ Ηπειρου

ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Στο πλαίσιο των εορτών του Πάσχα και για την ευαισθητοποίηση του κοινού τα μέλη του Προγράμματος του ΚΕΘΕΑ Ηπείρου  θα πραγματοποιήσουν ενημερωτικές παρεμβάσεις στην πόλη των Ιωαννίνων και στην  Περιφέρεια  με περίπτερα για διανομή έντυπου υλικού του Προγράμματος.

•    ΙΩΑΝΝΙΝΑ: 2.4.12 έως και 10.4.12 (Περιφέρεια Ηπείρου ώρες: 10.00πμ – 14.00 και 18.00μμ – 21.00μ.μ.).
•    ΑΡΤΑ: 2 και 3  Απριλίου ((πλατεία Σκουφά ώρες:18.00μμ-21.00μμ)
•    ΠΡΕΒΕΖΑ: 4 και 5 Απριλίου  (πλατεία Δημαρχείου ώρες:18.00μμ-21.00μμ)
•    ΚΟΝΙΤΣΑ: 6 Απριλίου (κεντρική πλατεία ώρες:10.00πμ-14.00μ.μ).
•    ΜΕΤΣΟΒΟ: 7 Απριλίου (κεντρική πλατεία ώρες:10.00πμ-14.00μ.μ).
•    ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: 9 και 10 Απριλίου  (παραλία ώρες:18.00μμ-21.00μμ)

Θανατηφορο τροχαιο στα Ιωαννινα

Σήμερα τα ξημερώματα στα Ιωάννινα, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 24χρονος ημεδαπός, εξετράπη της πορείας του και  στη συνέχεια προσέκρουσε σε κολώνα φωτισμού, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του 22χρονου συνοδηγού του οχήματος και το σοβαρό τραυματισμό του 24χρονου οδηγού. 

Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος  ενεργεί  το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.

Δυνατοτητες εμπορικης συνεργασιας με τη Σερβια


Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Δημήτρη Δημητρίου, είχε το μεσημέρι της Πέμπτης 29 Μαρτίου το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνοσερβικής Φιλίας με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για τη δυνατότητα προώθησης εξαγωγών στην Σερβία και εξασφάλιση εμπορικών συνεργασιών.

Το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου έκανε γνωστό στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου ότι έχει την δυνατότητα να εξασφαλίσει επαφές του εμπορικού κόσμου της πόλης με αντίστοιχους εμπόρους της Σερβίας, ότι μπορεί να εξασφαλίσει συναντήσεις του Επιμελητηρίου με κορυφαία στελέχη υπουργείων της Σερβίας, ακόμη και με υπουργούς, όπως αυτά της Ανάπτυξης, της Οικονομίας, του Τουρισμού καθώς και με τη διοίκηση του αντίστοιχου επιμελητηρίου είτε στο Βελιγράδι, είτε σε άλλες πόλεις της Σερβίας που επιθυμεί το Επιμελητήριο.

[via]

Απαντηση Υπ. Εθνικης Αμυνας για τα Κεντρα Εκπαιδευσης Νεοσυλλεκτων

Απάντηση στο αίτημα που είχε υποβάλλει ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σχετικά με τη διατήρηση των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων που λειτουργούν στην Ήπειρο, έδωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλος.

Συγκεκριμένα σε επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη, αναφέρει ότι υπάρχει εντολή προς τα Γενικά Επιτελεία να διαμορφώσουν σχέδια αναδιάρθρωσης των στρατοπέδων, στο πλαίσιο της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων και των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων.

«Οι οριστικές αποφάσεις που θα αφορούν, είτε την συνέχιση λειτουργίας των στρατοπέδων με τη σημερινή τους μορφή, είτε τον επανακαθορισμό της λειτουργίας τους ανά την Επικράτεια, θα ληφθούν μόλις ολοκληρωθεί ο προαναφερθείς σχεδιασμός. Σε κάθε περίπτωση, γνώμονας των όποιων αποφάσεων θα είναι τόσο η επιχειρησιακή ετοιμότητα και λειτουργική επάρκεια των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και οι κοινωνικές συνέπειες που απορρέουν από τη διακοπή λειτουργίας ενός στρατοπέδου για τις τοπικές κοινωνίες», καταλήγει στην επιστολή του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Περιφερειάρχης Ηπείρου με έγγραφο του προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ, ζητούσε να εκτιμήσουν τις κοινωνικές συνέπειες στην Ήπειρο, από μια απόφαση κατάργησης των Κ.Ε.Ν., ειδικά στη σημερινή δύσκολη οικονομικά περίοδο. Επαναλάμβανε επίσης τη θέση της Περιφερειακής Αρχής, για τη λειτουργία των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων σε ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές, «προκειμένου να στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες και να εκπληρώνουν κατά τον καλύτερο τρόπο το ρόλο τους».

Κινητοποιησεις στα διοδια της Τυριας

Κινητοποιήσεις στα διόδια όλης της χώρας, μεταξύ των οποίων και στα διόδια της Εγνατίας Οδού στην Τύρια, διοργανώνει το Σάββατο 31 Μαρτίου στις 11:00 το πρωί το ΠΑΜΕ.

Το ΠΑΜΕ ζητάει την κατάργηση όλων των διοδίων καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ως ληστεία σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων τόσο την αύξηση του αριθμού των διοδίων, όσο και των τιμών τους.

Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με τα όσα αρχικά είχαν ανακοινωθεί από την Κυριακή 1η Απριλίου το αντίτιμο των διοδίων στην Τύρια, αυξάνεται από τα 2 € σε 2,40€ για τα ΙΧΕ.

[via]

Ενισχυση του Δημοτικου Φαρμακειου Αλληλεγγυης

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προετοιμασία για τη λειτουργία των δημοτικών κοινωνικών ιατρείων και του δημοτικού φαρμακείου αλληλεγγύης από το Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών.

Πρόκειται για μία ακόμη ουσιαστική παρέμβαση που αποσκοπεί στην παροχή δωρεάν ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους συμπολίτες μας.

Η στήριξη των συμπολιτών μας είναι απαραίτητη για την επιτυχή λειτουργία των ιατρείων και του φαρμακείου, όπως συνέβη και στην περίπτωση του κατάστημα αλληλεγγύης.

Η Διοίκηση του ΟΚΠΑΠΑ και ο Πρόεδρός του Φίλιππας Τσουμάνης απευθύνονται κι αυτή τη φορά σε όλους τους κατοίκους της περιοχής ζητώντας τους να ενισχύσουν τη λειτουργία του Δημοτικού Φαρμακείου Αλληλεγγύης με φάρμακα που μπορεί να έχουν στο σπίτι τους, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και δεν έχουν λήξει.

Παράλληλα ύστερα από τη συνεργασία με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο, στα φαρμακεία δημιουργούνται ειδικοί χώροι όπου θα συγκεντρώνονται φάρμακα που επιθυμούν να διαθέσουν οι συμπολίτες μας.

Τα φάρμακα μπορούν να παραδίδονται καθημερινά από τις οκτώ το πρωί μέχρι στις δύο το μεσημέρι στο Κατάστημα Αλληλεγγύης, που λειτουργεί στο χώρο του ΚΕΠΑΒΙ.

Η Διοίκηση του ΟΚΠΑΠΑ ευχαριστεί όλους όσους μέχρι σήμερα στήριξαν με κάθε τρόπο τις κοινωνικές δομές που έθεσε σε λειτουργία και είναι σίγουρη ότι η ανταπόκριση θα είναι ανάλογη και στην περίπτωση του Δημοτικού Φαρμακείου Αλληλεγγύης.

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Ανοιχτη Θεραπευτικη Κοινοτητα απο το ΚΕΘΕΑ Ηπειρου

Το ΚΕΘΕΑ Ηπείρου είναι ένα από τα Προγράμματα  του ΚΕΘΕΑ (ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ) που απευθύνεται σε χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών και τις οικογένειές τους στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. Το Πρόγραμμα λειτουργεί στα Ιωάννινα από τον Σεπτέμβριο 2007. Όλες οι υπηρεσίες του Προγράμματος παρέχονται δωρεάν, προϋποθέτουν οικειοθελή προσέλευση και στηρίζονται σε ψυχοκοινωνικές μεθόδους χωρίς τη χρήση φαρμακευτικών ή/και υποκατάστατων ουσιών. Μέχρι σήμερα λειτουργούν οι εξής δομές:
•    Συμβουλευτικό Κέντρο
•    Ανοιχτή Θεραπευτική Κοινότητα (Βραδινό Πρόγραμμα)
•    Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης
•    Ξενώνας μελών Κοινωνικής Επανένταξης
•    Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από 26 Μαρτίου 2012 ξεκίνησε η Ανοιχτή Θεραπευτική Κοινότητα (Πρωϊνό Πρόγραμμα) η οποία απευθύνεται  σε  ενήλικες  χρήστες  ουσιών  που  έχουν  υποστηρικτικό  οικογενειακό, συγγενικό  ή  φιλικό  περιβάλλον. Δημιουργήθηκε  προσπαθώντας  να  απαντήσει  σε  νέες  ανάγκες  χρηστών. Παρέχει υπηρεσίες απεξάρτησης (ψυχοκοινωνική προσέγγιση) μέσα από ευέλικτες δομές.

Στην  Ανοιχτή  Θεραπευτική  Κοινότητα  τα  μέλη δεν αποκλείονται  από  το περιβάλλον  τους  αντίθετα  ζουν  και  αλληλεπιδρούν  μέσα σε αυτό. Χρήστες  που  εντάσσονται  σε  αυτό  το  πλαίσιο  και ζουν εκτός της περιοχής των Ιωαννίνων  φιλοξενούνται  δωρεάν στον ξενώνα  του  προγράμματος.  

Όλες  οι  δραστηριότητες  της  Ανοιχτής  Θεραπευτικής  Κοινότητας  πραγματοποιούνται  καθημερινά  από  τις  9:00  το  πρωί  ως  τις  17:00  το  απόγευμα.

Τηλέφωνα  για  ραντεβού: 2651064077, 2651064059 (Ενημέρωση & Συμβουλευτική χρηστών)
Τηλέφωνα για πληροφορίες: 2651077010 (Κεντρική Γραμματεία του Προγράμματος)

Στο… φουλ οι «μηχανες του Ν.Ο.Ι. ενοψει Πανελληνιου Πρωταθληματος

Στο… φουλ δουλεύουν αυτή την περίοδο οι «μηχανές» του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, καθώς μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία για την α΄ Φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας. Αγώνες που θα διεξαχθούν από τις 19 ως τις 22 Απριλίου στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά.

Στόχος του Ν.Ο.Ι. δεν μπορεί φυσικά να είναι κανένας άλλος απ’ την παραμονή του στην Κορυφή, όπως εξάλλου συμβαίνει εδώ και 23 ολόκληρα χρόνια! Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο η προετοιμασία των αθλητών του συνεχίζεται αυτές τις ημέρες με πολύ εντατικούς ρυθμούς και οι προπονήσεις τους στην Παμβώτιδα είναι καθημερινές και πάντα υπό την επίβλεψη της έμπειρης τεχνικής ομάδας του Ν.Ο.Ι..

Στην μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από το Ναυτικό Όμιλο ενόψει του Πανελληνίου Πρωταθλήματος αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής προπονητής του Ν.Ο.Ι. κ. Θύμιος Βλάχος. «Κύριος στόχος μας και για φέτος είναι να κρατηθούμε στην πρώτη θέση πανελληνίως. Αριθμητικά θα προσπαθήσουμε να κατεβάσουμε στους αγώνες περίπου 65 αθλητές όλων των κατηγοριών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις προπονήσεις που διεξάγονται αυτή την περίοδο τόσο στις εγκαταστάσεις του Ν.Ο.Ι. όσο και στην Παμβώτιδα ο κ. Βλάχος ανέφερε ότι «κάθε μέρα που περνάει η ομάδα μας πάει και καλύτερα. Ελπίζουμε πως το διάστημα που απομένει ως την έναρξη του Πρωταθλήματος θα μπορέσουμε να πάρουμε το μέγιστο της απόδοσης των αθλητών μας. Ας μην ξεχνάμε ότι ο φετινός χειμώνας ήταν δύσκολος, με ακραίες καιρικές συνθήκες, που δυσκόλεψαν τις προπονήσεις στη λίμνη. Έτσι, ο Ν.Ο.Ι. μέρα με τη μέρα καταβάλλει προσπάθεια να ετοιμάσει τα πληρώματά του ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα».

Κοινόβιο Εθνικής Ομάδας

Στο μεταξύ, εντυπωσιακές επιδόσεις σημείωσαν οι αθλητές του Ν.Ο.Ι. στον τρίτο και τελευταίο αγώνα αξιολόγησης που διεξήγαγε η Ομοσπονδία Κωπηλασίας το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Σχινιά. Μετά την ολοκλήρωση του αγώνα ξεκίνησε στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο προπονητικό κοινόβιο της Εθνικής Ομάδας. Σ’ αυτό συμμετέχουν οι Γιαννιώτες αθλητές Γιάννης Τσίλης, Γιώργος Τζιάλλας, Χρήστος Κουτσιαύτης, Αποστόλης Λαμπρίδης, Ελένη Διαμάντη, Θανάσης Τσιάλιος, Κώστας Μαγκλάρας, Βασιλική Ζυγούρα και Ξανθή Κολτσίδα.

Απο σημερα η καταθεση υποψηφιοτητων στο ΠΑΣΟΚ

Η Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωαννίνων ανακοινώνει στα Μέλη και τους Φίλους του Κινήματος και σε όσους πολίτες , επιθυμούν να είναι υποψήφιοι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στον Νομό Ιωαννίνων στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές να καταθέσουν από σήμερα Πέμπτη 29 Μαρτίου έως και το Σάββατό 31 Μαρτίου 2012 την υποψηφιότητά τους  μέσω Διαδικτύου (ypopsifioi.vouleftes2012@pasok.gr) στη Γραμματεία της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων, με κοινοποίηση στην Γραμματεία της Νομαρχιακής  Επιτροπής Ιωαννίνων.

Τα Μέλη και οι φίλοι με τον ίδιο τρόπο (μέσω Διαδικτύου: ypopsifioi.vouleftes2012@pasok.gr) υποβάλλουν προτάσεις για υποψηφιότητες τρίτων, με σχετική υποστηρικτική επιχειρηματολογία.

(Στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ είναι αναρτημένα τα σχετικά έντυπα 54 και 55 της ΕΚΑΠ.)

Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Αναζητουνται οι δραστες της δολοφονιας του νεαρου Αφγανου

Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι αστυνομικές υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα για να εντοπίσουν τρεις Αφγανούς που φέρονται ως οι δράστες της δολοφονίας του 21χρονου ομοεθνούς τους, ο οποίος είχε βρεθεί νεκρός την Δευτέρα στο εγκαταλελειμμένο κτίριο ενός παλιού νυχτερινού κέντρου στην περιοχή Μάτσικα Ιωαννίνων.

Τα στοιχεία των δολοφόνων είναι γνωστά στην Αστυνομία και έχουν διαβιβαστεί στις υπηρεσίες όλης της χώρας, μαζί με τους αριθμούς από τις πινακίδες κυκλοφορίας Αττικής των τριών αυτοκινήτων με τα οποία συνήθως κινούνται. Από τις πληροφορίες που έχει συλλέξει η Ασφάλεια Ιωαννίνων, πρόκειται για μέλη κυκλωμάτων που διακινούν λαθρομετανάστες από την Ελλάδα προς την Ιταλία με αντάλλαγμα μεγάλα χρηματικά ποσά.

Φαίνεται ότι ο άτυχος νεαρός αποτελούσε εμπόδιο στα σχέδια των κυκλωμάτων και γι’ αυτό τον έβγαλαν από τη μέση. Η σορός του 21χρονου Αφγανού έφερε τραύματα από μαχαίρι στην κοιλιακή χώρα και ο θάνατός του, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, προσδιορίζεται ότι συνέβη το βράδυ της Κυριακής.

[via]

Δημοσια συζητηση για το Σχεδιο Προεδρικου Διαταγματος Λιμνης

Στην ιστοσελίδα του Δήμου (www.ioannina.gr) αναρτήθηκε από χθες το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τη Λίμνη Παμβώτιδα. Παράλληλα έχει αναρτηθεί ειδική φόρμα για την υποβολή σχολίων και προτάσεων από πολίτες και φορείς.

Η πρωτοβουλία αυτή λαμβάνεται καθώς ο Δήμος εκτιμά ότι το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος αποτελεί μείζον θέμα για το λεκανοπέδιο. Εξάλλου οι αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα αφορούν και στο μέλλον.

Οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις που θα κατατεθούν θα εξεταστούν από αρμόδια επιτροπή του Δήμου προκειμένου να διαμορφωθούν οι τελικές απόψεις επί του Σχεδίου.

Η Δημοτική Αρχή πριν φέρει το θέμα του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος στο Δημοτικό Συμβούλιο θα συγκαλέσει την Επιτροπή Διαβούλευσης ώστε εκεί να δοθεί το περιθώριο έκφρασης απόψεων σε όλους τους φορείς της περιοχής.

Διαβάστε εδώ το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος

Υποβάλετε εδώ τα σχόλιά σας.

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Αναβαση στην Κακαρδιτσα απο τον Ορειβατικο Συλλογο Ιωαννινων

Ανάβαση στην Κακαρδίτσα (2429μ) θα πραγματοποιήσει ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων την Κυριακή 1 Απριλίου 2012.

Θα γίνουν δύο (2) πορείες.
Η πρώτη πορεία διάρκειας 9 ωρών (κατηγορία Δ’) θα ξεκινήσει από το χωριό Ματσούκι, θα ανεβεί στην κορυφή και θα επιστρέψει στο Ματσούκι. Στην πορεία μπορούν να συμμετέχουν μόνο έμπειροι ορειβάτες σε συνθήκες χιονιού και με τον κατάλληλο εξοπλισμό (κραμπόν, γκέτες, μπατόν).

Η δεύτερη πορεία διάρκειας 6 ωρών (κατηγορία Β’) θα ξεκινήσει από το χωριό Ματσούκι θα φτάσει στις τελευταίες στάνες και θα επιστρέψει στο Ματσούκι. Στην πορεία μπορούν να συμμετέχουν και αρχάριοι ορειβάτες με εμπειρία σε χιόνι και με τον κατάλληλο εξοπλισμό (γκέτες, μπατόν).

Αναχώρηση 07:00π.μ. από την Περιφέρεια Ηπείρου.
Αρχηγός πρώτης πορείας: Καίτη Στατηρά.
Αρχηγός δεύτερης πορείας: Γαρυφαλιά Μπέλλου.
Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, 28ης Οκτωβρίου 17Α (εντός στοάς) καθημερινά 19:00-21:00. Τηλ. 26510-22138. http://www.orivatikos.gr.

Ανακοινωση της Ενωσης Υπαλληλων Φυλακης Ιωαννινων

Με λύπη ενημερωθήκαμε από τον τοπικό τύπο και το Διαδίκτυο ότι στις 24-3-2012  η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων εξέδωσε δελτίο τύπου εις βάρος της Διεύθυνσης  του καταστήματός μας την οποία καταγγέλλει ότι δεν παραλαμβάνει κρατουμένους.

Σας ενημερώνουμε ότι η ανωτέρω καταγγελία είναι ψευδής ,διότι με έγγραφό μας είχαμε ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι η  Ένωση Υπαλλήλων Φυλακής Ιωαννίνων κατέρχεται σε απεργιακές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση των δίκαιων αιτημάτων μας που αφορούν τόσο την ασφάλεια μας ως εργαζόμενους , την οικονομική μας εξαθλίωση και την μη καταβολή δεδουλευμένων προηγούμενων ετών, όσο και για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων μας. Επίσης με το αριθμ. Πρωτ.78  έγγραφο μας τη Παρασκευή 23-3-2012 ενημερώσαμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς  για την αναστολή των απεργιακών μας κινητοποιήσεων από την Δευτέρα 26-3-2012.

Είναι γνωστό σε όλους μας και περισσότερο στους κρατουμένους μας ο μεγάλος αγώνας που κάνουμε για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους.

Σκοπός μας με τις απεργιακές κινητοποιήσεις δεν ήταν η τιμωρία των κρατουμένων ούτε των Αστυνομικών οργάνων.

Πιστεύουμε ότι η Ένωση  Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων θα έπρεπε να είναι στο πλευρό μας όπως στο πλευρό κάθε εργαζόμενου και όχι να μας πιέζουν οι Αστυνομικοί υπάλληλοι να σπάσουμε την απεργία.       

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ
Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                           Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΥΔΙΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ                                                   ΖΑΡΟΓΙΑΝΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΗ    

Δυσμενεις αλλαγες στο σχεδιο Π.Δ. Παμβωτιδας, μετα απο παρεμβασεις τοπικων παραγοντων και πολιτικων

Πριν από λίγες ημέρες αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ η αναθεωρημένη έκδοση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας. Η προηγούμενη έκδοση είχε διαμορφωθεί με βάση τη διαβούλευση που ακολούθησε το αρχικό σχέδιο, όπου φορείς και άτομα (ανάμεσά τους και ο Σύλλογος Περιβάλλοντος) υπέβαλαν τις παρατηρήσεις τους, με την ηχηρή απουσία των προτάσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μέχρι σήμερα, οι εκτός σχεδίου περιοχές από το τέρμα της οδού Βογιάννου μέχρι το γήπεδο της Ανατολής, η περιοχή του Μάτσικα έως τον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων ορίζονταν ως περιοχές Προστασίας της Φύσης. Στο τελευταίο σχέδιο ορίζονται αυθαίρετα ως οικιστικές περιοχές χωρίς να έχει υποβληθεί κάποια νέα γνωμοδότηση, παρά μόνο παρεμβάσεις πολιτικών παραγόντων. Η οικοδόμηση των περιοχών αυτών, όπως η  μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει, θα αποκλείσει το μέτωπο επικοινωνίας της πόλης με τη λίμνη, θα στερήσει υγρολιβαδικές εκτάσεις απαραίτητες για τη βιοποικιλότητα και θα την επιβαρύνει με ρύπους (Ζώνες Β7.1, Β7.2, Β7.3).

H λιμναία περιοχή πίσω από το ανάχωμα Αμφιθέας που αποσπάστηκε αποτυχημένα από το κύριο σώμα της λίμνης με την κατασκευή του αναχώματος, για πρώτη φορά σε νομοθέτημα αποκόβεται από την υδάτινη επιφάνεια. Ο περιορισμός της υδάτινης επιφάνειας (Ζώνη Α1) έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το Διαχειριστικό Σχέδιο το οποίο από το 2004 ζητάει: “Θεσμική θωράκιση με νέο Προεδρικό Διάταγμα ώστε να ενταχθούν στο υδάτινο στοιχείο της λίμνης οι εκτάσεις που καλύπτονται από το υδάτινο στοιχείο, παροδικά ή μη, χωρίς να λαμβάνονται υπ' όψη επιχωματώσεις ή άλλα τεχνητά έργα.” Αντί να περιλαμβάνεται διάταξη άρσης των αναχωμάτων προκειμένου η Λίμνη να επανέλθει στην προτέρα κατάσταση, αναβαθμίζονται τα αναχώματα και καθίστανται όρια της υδάτινης επιφάνειας δημιουργώντας συνθήκες μονιμότητάς των. Με την ένταξη του υγρότοπου Αμφιθέας στη Ζώνη Α4 (παραλίμνιες και λιμναίες περιοχές που αποκόπηκαν από τη λίμνη λόγω κατασκευής αναχωμάτων) θεσμοθετείται οριστικά η διακοπή της ζωτικής επικοινωνίας του υγρότοπου και των πηγών του Μιτσικελίου με τη λίμνη.

Στην περιοχή Ανατολής, βάσει του «φυσικού ανάγλυφου της Λίμνης, με οδηγό ορθοφωτοχάρτες και φωτογραφίες παλαιοτέρων ετών» το πλάτος της ζώνης Προστασίας της Φύσης όφειλε να ξεπερνάει τα 300 μέτρα. Στις εκτάσεις αυτές γινόταν ο αυτοκαθαρισμός της λίμνης. Τώρα μετατρέπονται σε οικοδομήσιμη περιοχή.

Ο περιορισμός της υδάτινης επιφάνειας στα αναχώματα μειώνει την έκταση της Παμβώτιδας κατά 5.000 στρέμματα (25% της επιφάνειας). Παράλληλα η μετατροπή των ζωνών προστασίας σε οικοδομήσιμες περιοχές νομιμοποιεί την αποκοπή λιμναίων εκτάσεων από καταπατήσεις, μπαζώματα, αναχώματα, κρηπιδώματα, σε συνεχόμενο μήκος 14 χιλιομέτρων  (60% της περιμέτρου).

Οι ανωτέρω αλλαγές προέκυψαν χωρίς αιτιολόγηση και χωρίς κάποιος φορέας να έχει καταθέσει αντίστοιχη πρόταση. Η πολυδιαφημιζόμενη «Επιτροπή» Περιφέρειας και Δήμου ουδέποτε συνεστήθη και καμία εισήγηση δεν έχει υποβληθεί στο ΥΠ.Ε.Κ.Α. από την Περιφέρεια ή το Δήμο.

Οι αλλαγές που έγιναν, μεθοδεύτηκαν παρασκηνιακά καταστρατηγώντας την έννοια της «δημόσιας διαβούλευσης». Ως αποτέλεσμα προέκυψε ένα κατασκεύασμα που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εγκεκριμένη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και τα οριζόμενα στο Διαχειριστικό Σχέδιο Παμβώτιδας για την προστασία και αποκατάσταση του οικοσυστήματος αλλά και με τον ίδιο τον σκοπό σύστασης του Π.Δ.: “Άρθρο1: Σκοπός του παρόντος διατάγματος, είναι η προστασία, διατήρηση, αποκατάσταση και διαχείριση της βιοποικιλότητας, της φύσης και του τοπίου, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού φυσικού πόρου, στην: υδάτινη, χερσαία και ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Παμβώτιδας”.  Με ποια έννοια “προστασίας” άραγε, παραδίδονται φυσικές εκτάσεις βορά στους υποστηρικτές της αλόγιστης οικιστικής ανάπτυξης;

Ο Σύλλογός μας καταγγέλλοντας τις παρασκηνιακές παρεμβάσεις καλεί τα μέλη του και όλους του συμπολίτες που αγαπούν και ενδιαφέρονται για τη Λίμνη σε επιφυλακή.


Για το ΔΣ του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων

Ο Πρόεδρος

Κων/νος Σακκάς

ΕΟΖ: Προταση για ολη την Ηπειρο

Τη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) σ' όλη την Ηπειρο και όχι μόνο στην παραμεθόριο περιοχή της, ενέκρινε ομόφωνα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) της συγκεκριμένης περιφέρειας.

Οπως τονίστηκε σε σχετική συνεδρίαση της ΠΕΔ, εκτός από το δήμο Πωγωνίου, που αρχικά έδειξε ενδιαφέρον για να αποτελέσει ΕΟΖ, τελικά και οι περιοχές της Κόνιτσας και των Φιλιατών, εκδήλωσαν ανάλογη επιθυμία, με αποτέλεσμα η ΠΕΔ να συμφωνήσει σε πρόταση για κοινή ζώνη σ' όλη την Ηπειρο.

Ακόμη αποφασίστηκε να ανατεθεί η υλοποίηση μελέτης για τη βιωσιμότητα υλοποίησης μίας ΕΟΖ στην Ηπειρο, έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν θα υπάρξει ενδιαφέρον από ιδιώτες να επενδύσουν στην περιοχή, εφόσον αυτή απολαμβάνει κάποιων ειδικών αναπτυξιακών-διοικητικών-φορολογικών κινήτρων. Ο δήμος Πωγωνίου ήδη συντάσσει πρόταση για την υλοποίηση ΕΟΖ, την οποία εκτιμάται ότι θα έχει περατώσει μέχρι το Πάσχα. Για το σκοπό αυτό πρόσφατα συναντήθηκε ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, Π. Σελέκος με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Α. Καχριμάνη και το δήμαρχο Πωγωνίου Κ. Καψάλη. Μέχρι το Καλοκαίρι, το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις για το σχέδιο ανάπτυξης ΕΟΖ στην Ελλάδα, το οποίο βέβαια πρέπει να εγκριθεί από την Ε.Ε.

[via]

Η Ολυμπιακη Φλογα στην Ηπειρο

Τη διαδρομή της Λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Λονδίνο 2012», ανακοίνωσε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η Τελετή Αφής της Φλόγας θα γίνει στην Αρχαία Ολυμπία στις 10 Μαΐου, παρουσία του Προέδρου της ΔΟΕ Δρ. Ζακ Ρογκ και η Ιερή Φλόγα θα παραδοθεί στην βρετανική αντιπροσωπεία, στις 17 Μαΐου, στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Στις 12 Μαΐου, την 3η μέρα της διαδρομής της επί ελληνικού εδάφους, θα φτάσει και στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου η Ολυμπιακή Φλόγα, θα διανυκτερεύσει στα Ιωάννινα και το πρωί της επομένης θα αναχωρήσει για τις πόλεις της Μακεδονίας.

Η Φλόγα θα διανύσει περίπου 3.000 χιλιόμετρα επί ελληνικού εδάφους, περνώντας από 43 πόλεις, στα χέρια περίπου 500 Λαμπαδηδρόμων.

[via]

Συναντηση Περιφερειαρχη με tour operator απο Ισραηλ

Τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, επισκέφτηκε χθες η κ. Sofi Gabsu, tour operator από το Ισραήλ, συνοδευόμενη από τον Πρόεδρο των Τουριστικών Γραφείων Ηπείρου κ. Στ. Μανώλη και τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων κ. Κ. Βλάχο.

Σκοπός της επίσκεψης – που ήταν απόρροια της συμμετοχής της Περιφέρειας Ηπείρου στη διεθνή τουριστική έκθεση του Τελ Αβίβ - ήταν η ανταλλαγή απόψεων και η συζήτηση διάφορων ζητημάτων που σχετίζονται με την προώθηση τουριστών από το Ισραήλ στην Ήπειρο. Η κ. Sofi Gabsu – που είναι ελληνικής καταγωγής- μετέβη ήδη σε Πάργα, Μπουραζάνι, Ιωάννινα και το πρόγραμμά της θα συνεχιστεί με επισκέψεις σε άλλες περιοχές, προκειμένου όπως είπε η ίδια να γνωρίσει από κοντά τα αξιοθέατα της Ηπείρου.

Οι πρώτες εκτιμήσεις της είναι ιδιαίτερα θετικές για τη ζήτηση που θα υπάρξει από Ισραηλινούς για την Ήπειρο, ωστόσο το βασικό πρόβλημα που εντοπίζεται είναι η λειτουργικότητα του Αεροδρομίου Ιωαννίνων, θέμα για το οποίο ζήτησαν την παρέμβαση του Περιφερειάρχη προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντηση, εξέφρασε τη χαρά και την εκτίμησή του για την κ. Sofi Gabsu, η οποία έχει φέρει ήδη σημαντικό αριθμό τουριστών από το Ισραήλ προς διάφορες περιοχές της Ελλάδας, εκφράζοντας την πίστη του ότι αυτό θα συμβεί και με την Ήπειρο.

Ο κ. Καχριμάνης, αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα του Αεροδρομίου Ιωαννίνων, τονίζοντας ότι θα ζητηθεί από τους αρμόδιους φορείς απάντηση για το κατά πόσο είναι εφικτή η πραγματοποίηση πτήσεων από το Ισραήλ, ώστε να προχωρήσουν οι επόμενες διαδικασίες.

Από την πλευρά της η κ. Sofi Gabsu είπε ότι πρώτη φορά επισκέπτεται την Ήπειρο, έχει μείνει εντυπωσιασμένη από τη φυσική της ομορφιά, εκφράζοντας τη βεβαιότητα για το ενδιαφέρον που θα υπάρξει από Ισραηλινούς να την επισκεφτούν. Στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του Αεροδρομίου καθώς όπως είπε είναι κουραστικό και χρονοβόρο να έλθουν τουρίστες μέσω των αεροδρομίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, για να προσθέσει ότι στόχος της είναι να λειτουργήσει αερογέφυρα Ιωάννινα – Τελ Αβίβ, με συνεχόμενες πτήσεις Πέμπτη – Κυριακή – Πέμπτη.

Με τη στηριξη των Νοσοκομειων η λειτουργια των δημοτικων ιατρειων

Η λειτουργία των δημοτικών κοινωνικών ιατρείων θα γίνει με τη συνεργασία των δύο νοσοκομείων της περιοχής. Αυτό ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππος Τσουμάνης μετά τη συνεργασία που είχε με τον διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Βασίλη Δημόπουλο και τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Φώτη Βάββα.

Τα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής θα στηρίξουν τη λειτουργία των ιατρείων παρέχοντας δωρεάν εξετάσεις σε περιπτώσεις ασθενών που θα τις έχουν ανάγκη και θα παραπέμπονται από τους γιατρούς του Δημοτικών Ιατρείων.

Συγχρόνως ο ΟΚΠΑΠΑ εγκαινιάζει τη συνεργασία με την Μαιευτική- Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με στόχο τον προληπτικό έλεγχο των γυναικών της περιοχής.

Ύστερα από τη συνεργασία του κ. Τσουμάνη με τον Καθηγητή και Διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής Θεόδωρο Στέφο και την καθηγήτρια παθολογικής ανατομίας  Βασιλική Μαλάμου- Μήτση, ξεκινά άμεσα και στο Δήμο Ιωαννιτών ο προληπτικός έλεγχος.

Η αρχή θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή, όπου η μονάδα θα βρίσκεται στον Κατσικά. Εκεί μπορούν να προσέλθουν γυναίκες από την Δημοτική Ενότητα Παμβώτιδας για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις και τη διενέργεια τεστ Παπανικολάου.

Το αμέσως επόμενο διάστημα και σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν εγκαίρως η Κινητή Μονάδα θα επισκεφθεί όλες τις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων.

Ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππος Τσουμάνης ευχαρίστησε τους διοικητές των δύο νοσοκομείων για τη συνεργασία αυτή σημειώνοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική για το Δήμο.

«Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι τόσο οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων όσο και το επιστημονικό προσωπικό στηρίζουν ενεργά τις πρωτοβουλίες του Δήμου στον τομέα της υγείας. Θεωρούμε ότι η συνεργασία αυτή είναι πολύτιμη για την παροχή υπηρεσιών σε συμπολίτες μας που έχουν τις έχουν απόλυτη ανάγκη. Άλλωστε με την συνεργασία όλων μπορούμε πραγματικά να ανακουφίσουμε όλους πλήττονται από την οικονομική κρίση», υπογράμμισε ο κ. Τσουμάνης.

Συνεργασια με τους πολιτες για καθαρη πολη

Εντατική είναι η προσπάθεια του τομέα καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών για να διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο τις υπηρεσίες που προσφέρει στους συμπολίτες.

Ωστόσο η μείωση του μόνιμου προσωπικού και η αδυναμία πρόσληψης συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, δημιουργούν αναπόφευκτα, προβλήματα.

Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι να μειώνονται οι βάρδιες της Κυριακής, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει αποκομιδή των απορριμμάτων σε όλη την έκταση της πόλης.

Έτσι θα λειτουργεί μία βάρδια η οποία θα εξυπηρετεί κυρίως τα πολυσύχναστα και τουριστικά σημεία.

Από τον τομέα καθαριότητας του Δήμου γίνεται έκκληση προς τους συμπολίτες να αποφεύγουν τις Κυριακές την εναπόθεση σκουπιδιών ώστε να μην δημιουργούνται σωροί απορριμμάτων πέριξ των κάδων.

«Ζητούμε τη συνεργασία των συμπολιτών μας ώστε να διατηρήσουμε ένα ικανοποιητικό επίπεδο καθαριότητας στην πόλη. Θέλουμε επίσης την συνεργασία των επιχειρηματιών οι οποίοι πολύ συχνά ζητούν την επιείκεια του Δήμου όμως οι ίδιοι δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες του τομέα καθαριότητας. Έτσι συνεχίζουν να βγάζουν μεγάλες σακούλες απορριμμάτων, δεν τις δένουν και συχνά τις σέρνουν από το κατάστημα μέχρι τον κάδο με αποτέλεσμα να τρυπούν και να δημιουργείται εστία μόλυνσης και στα πεζοδρόμια.

Απευθύνουμε έκκληση λοιπόν να πράξουν το αυτονόητο και να βοηθήσουν την προσπάθεια όσων εργάζονται πολύ σκληρά για την καθαριότητα της πόλης», σημειώνει σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Λογο και ποσοστο στις περιφερειες για τους υδρογονανθρακες

Την ανάγκη να υπάρξει εκτενής διαβούλευση στα θεσμικά όργανα της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης της χώρας, προκειμένου να διαμορφωθούν οι τελικές εισηγήσεις που θα τεθούν υπόψη της Κυβέρνησης στην έκδοση των απαιτούμενων κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) για την αξιοποίηση των αποθεμάτων Υδρογονανθράκων στη χώρα, επισημαίνει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης με επιστολή που απέστειλε προς τους Προέδρους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Ένωσης Περιφερειών (ΕΝ.ΠΕ).

Ο κ. Μανιάτης επισημαίνει ότι, υπάρχει πρόβλεψη για παρακράτηση ποσοστού 20% από τα έσοδα του Δημοσίου προκειμένου να διατεθούν στο Πράσινο Ταμείο για δράσεις προστασίας και αναβάθμισης του περιβάλλοντος των περιοχών στις οποίες εντοπίζονται κοιτάσματα Υδρογονανθράκων, ενώ ταυτόχρονα θα αποδίδεται το 5% των εσόδων του Δημοσίου στη Περιφέρεια, ως ανταποδοτικό τέλος.

Ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ καλεί τους κ.κ Ασκούνη και Σγουρό, να προωθήσουν όλες τις διαδικασίες - σε πρώτη φάση με τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων και Ηπείρου όπου έχουν ήδη προκηρυχθεί διαγωνισμοί - ώστε να καταθέσουν το συντομότερο την τελική τους εισήγηση προς το ΥΠΕΚΑ.

[via]

3 κεντρα Φιλοξενιας Μεταναστων σε καθε περιφερεια

Τη σύσταση 30 κλειστών κέντρων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών στις 10 περιφέρειες της χώρας (εκτός από τα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και της Κρήτης), τρία δηλαδή σε κάθε Περιφέρεια, χωρητικότητας 1000 μεταναστών το καθένα, ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Ο υπουργός έχει δώσει προθεσμία 15 ημερών στους περιφερειάρχες προκειμένου να προτείνουν τους χώρους εγκατάστασης των κέντρων, ενώ σημείωσε πως θα φέρει πράξη νομοθετικού περιεχομένου στο υπουργικό συμβούλιο για να καθορίζει το που θα γίνουν τα κέντρα κράτησης.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη πήρε μέρος ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξ. Καχριμάνης ο οποίος ανέφερε τα γνωστά προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και στην ευρύτερη περιοχή με τους πρόχειρους καταυλισμούς των μεταναστών, αλλά και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου κ. Παπαλέξης Ιωάννης.

[via]

«Κινδυνολογια» για το ΧΥΤΑ Ελληνικου, επισημαινει ο ΦΟΣΔΑ

Συνήλθε χθες εκτάκτως η Εκτελεστική Επιτροπή του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ιωαννίνων, με θέμα τα φαινόμενα δυσοσμίας που εντοπίστηκαν σε πηγές κατάντη του ΧΥΤΑ Ελληνικού, προς την πλευρά της λεκάνης απορροής της Παμβώτιδας.

Η Διοίκηση του Συνδέσμου, με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε ότι αναμένει την συνολική επιστημονική απάντηση από το γενικό χημείο του κράτους για τα αίτια του προβλήματος και επισημαίνει πως η κινδυνολογία που αναπτύσσεται δεν αποτελεί καλό σύμβουλο, ενώ τονίζει πως στόχος της είναι η λειτουργία του ΧΥΤΑ με τον πλέον ενδεδειγμένο και άρτια επιστημονικά τρόπο ώστε να μην δημιουργεί το παραμικρό πρόβλημα στο περιβάλλον.

[via]

Εγκριση δημοπρατησης της υποθαλασσιας ζευξης Λευκαδας

Την απόφαση έγκρισης δημοπράτησης του έργου της Υποθαλάσσιας Ζεύξης Λευκάδας - Ν. Αιτωλοακαρνανίας υπέγραψε ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μάκης Βορίδης.
Το έργο της Ζεύξης της Λευκάδας θα περιλαμβάνει:

(α) Την κατασκευή οδικού τμήματος συνολικού μήκους 3 χλμ. περίπου (περιλαμβανομένης και της υποθαλάσσιας σήραγγας).

(β) Τη διαπλάτυνση του διαύλου Λευκάδας, από το τεχνικό έργο της υποθαλάσσιας σήραγγας μέχρι το κάστρο Αγ. Μαύρας,

(γ) Τη δημιουργία μαρίνας μεγάλων τουριστικών σκαφών, στην περιοχή του διαύλου βορειοανατολικά της υπάρχουσας μαρίνας.

[via]

Διαγραφη χρεων απο το Δημο Ιωαννιτων

Στη διαγραφή χρεώσεων Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, συνολικού ποσού 80.880 ευρώ προχωρά ο Δήμος Ιωαννιτών. Πρόκειται για μία ενέργεια της Δημοτικής Αρχής που έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων με στόχο να αποκαταστήσει την σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες διορθώνοντας λάθη παρελθόντων ετών.

Μετά από έλεγχο στοιχείων των ακινήτων που αφορούν στην καταβολή του ΤΑΠ βεβαιωτικών καταλόγων μέχρι και το 1994 διαπιστώθηκε ότι θα πρέπει να γίνουν διαγραφές χρεώσεων του προαναφερόμενου ποσού.

Οι διαγραφές γίνονται λόγω διπλοεγγραφών, πώλησης ακινήτων, μεταβίβασης, ηλεκτροδότησης, συνένωσης οικοπέδων και λαθών ή ακινήτων που δηλώθηκαν αλλά ρυμοτομήθηκαν εξ ολοκλήρου, όπως αποδεικνύεται και από τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων.

Τα λάθη αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι από το 2003 μέχρι το 2009 δεν είχαν εκδοθεί χρηματικοί κατάλογοι για Τέλος Ακίνητης Περιουσίας με αποτέλεσμα να μην ενημερώνονται σε ετήσια βάση για τις οφειλές τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων και να προβαίνουν εγκαίρως σε διορθώσεις.

Επίσης το πρόγραμμα μηχανογράφησης άλλαξε το 2009 και κατά τη μεταφορά στο νέο υπήρξαν χρεώσεις ήδη πληρωμένων ποσών ΤΑΠ.

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Ανευρεση πτωματος στη θεση "Ματσικα"

Σήμερα το μεσημέρι βρέθηκε σε  εγκαταλελειμμένο κτίριο στη θέση «Μάτσικα» στα Ιωάννινα, το πτώμα 21χρονου αλλοδαπού, υπηκόου Αφγανιστάν, το οποίο έφερε  τραύμα από μαχαίρι  στην κοιλιακή χώρα.

Στο σημείο κλήθηκε και προσήλθε κ. Ιατροδικαστής, καθώς και αρμόδιο συνεργείο  για εξερεύνηση του χώρου.

Προανάκριση διενεργεί  η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Συμπληρωματικα στοιχεια για την ΚΕΝΑΝ ΜΕΣΑΡΕ ζητα ο Συνηγορος του πολιτη

Συμπληρωματικά στοιχεία για την οδό Κενάν Μεσαρέ, ζητά με έγγραφό του ο «Συνήγορος του Πολίτη» στον οποίο έχουν προσφύγει οι κάτοικοι της περιοχής.

Ταυτόχρονα ζητά να ενημερωθεί εάν το έργο πληροί όλες τις προδιαγραφές της μελέτης καθώς και τις προϋποθέσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Τέλος, ζητά ο Δήμος Ιωαννιτών να μεριμνήσει για την αποκατάσταση της νομιμότητας και για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

[via]

Προκηρυχτηκε η μελετη Ολοκληρωσης της Ιονιας Οδου ως την Κακαβια

Προκηρύχθηκε η μελέτη «Ολοκλήρωση Ιόνιας Οδού (Δυτικός Άξονας) από τέλος παραχώρησης έως Κακαβιά» προϋπολογισμού 3,77 εκατ. Ευρώ. Το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών των μελετητών θα γίνει στις 22-05-2012. Η μελέτη θα χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε.

Το υπό μελέτη οδικό έργο του τμήματος της Ιόνιας Οδού από το τέλος Παραχώρησης έως την Κακαβιά, αποτελεί το βόρειο τμήμα της Ιόνιας Οδού, με αφετηρία τη συμβολή με την Εγνατία Οδό και κατάληξη στο Μεθοριακό Σταθμό Κακαβιάς και συμπληρώνει τους κατασκευαζόμενους μεγάλους οδικούς άξονες στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου.

[via]

Προβληματα στο μεταγωγων, διαπιστωνει η ΕΝ.Α.Υ.Ν.Ι

Προβλήματα ασφαλείας, υγείας αλλά και ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαπιστώνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων.

Όπως επισημαίνει υπάρχουν κρατούμενοι που προορίζονται για τις φυλακές Ιωαννίνων αλλά αντί να οδηγηθούν σε αυτές συνωστίζονται στα κρατητήρια του Μεταγωγών (και άλλων κρατητηρίων της Α.Δ.) και στην κυριολεξία εκτίουν εκεί μέρος της ποινής τους, κατά παράβαση της νομοθεσίας.

[via]

ΠΑΣ Γιαννινα - Εργοτελης 1-1

Ο Εργοτέλης "απέδρασε" με τον βαθμό της ισοπαλίας στις καθυστερήσεις (91') χάρη στον Γιαλούση αν και αγωνιζόταν με 9 παίκτες! Ο ΠΑΣ παρέμεινε για 5ο σερί ματς αήττητος ωστόσο έχασε την ευκαιρία για άλμα παραμονής καθώς δεν μπόρεσε να κρατήσει το προβάδισμα που είχε με το γκολ του Βίλα (59').

Ο ΠΑΣ Γιάννινα είχε ανέβει για τα καλά στο τρένο της παραμονής καθώς ήταν μια ανάσα από την 4η νίκη στα τελευταία 5 ματς, έχοντας το προβάδισμα απέναντι στον Εργοτέλη με το γκολ του Βίλα (59') και το αριθμητικό πλεονέκτημα καθώς οι Κρητικοί έπαιζαν με 9 παίκτες. Ωστόσο οι φιλοξενούμενοι "πάγωσαν" τους "Ζωσιμάδες" παίρνοντας τον βαθμό της ισοπαλίας ισοφαρίζοντας στις καθυστερήσεις με τον Γιαλούση.

Πλέον υπάρχει ...κοσμοσυρροή στην 10η θέση (Ξάνθη, Πανιώνιος, ΠΑΣ από 29 βαθμούς), με τον Εργοτέλη να ακολουθεί με 27 και την μάχη της παραμονής να παίρνει "φωτιά" στις 4 τελευταίες αγωνιστικές.

Πολύ κακό το πρώτο μέρος

Αρκετός κόσμος βρέθηκε στις κερκίδες των "Ζωσιμάδων" ο οποίος πιθανότατα να μετάνιωσε στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου που δε βρέθηκε σε κάποια καφετέρια στη λίμνη για καφεδάκι. Ο ΠΑΣ είχε μια ανούσια κατοχή (57-43%) χωρίς να μπορεί να δημιουργήσει φάσεις. Ο Εργοτέλης ήταν καλά στημένος, πρέσαρε ψηλά, ωστόσο ήταν και αυτός ακίνδυνος μπροστά.

Οι δύο τερματοφύλακες πέρασαν ξεκούραστα 45 λεπτά αφού οι 6 τελικές (από 3 για κάθε ομάδα) ήταν άστοχες. Με πολύ καλή διάθεση θα σημειώσουμε ως υποψία ευκαιρίας την προβολή του Μιχαήλ (3') και το μακρινό σουτ του Κουτσιανικούλη (43').
Ανώτερος στο β' ο ΠΑΣ...

Ωστόσο η εικόνα στην επανάληψη άλλαξε καθώς οι ποδοσφαιριστές του Αναστασιάδη μπήκαν μεταμορφωμένοι στο γήπεδο. Συνέχισαν να έχουν την κατοχή (59-41%), καταφέρνοντας να την συνδυάσουν με φάσεις. Δύο φορές ο Πάντος είδε τον Καβουσάκη να τον σταματάει (48', 65'), με τον Βίλα ενδιάμεσα (59') να σκοράρει με όμορφη προσωπική ενέργεια.

Ακολούθησαν δύο αποβολές των φιλοξενουμένων (Ολίσε στο 77' και Σαρρής στο 82') και η πλάστιγγα έμοιαζε να γέρνει οριστικά προς την μεριά του ΠΑΣ που κρατούσε την μπάλα περιμένοντας το τελευταίο σφύριγμα του Σπάθα.

...αλλά ο Εργοτέλης μίλησε στο φινάλε!

Όμως μία στημένη μπάλα στο 91' έφερε σύγχυση στα καρέ του Κηπουρού και ο Γιαλούσης από κοντά ισοφάρισε.

Μάλιστα στο επόμενο λεπτό ο πορτιέρο του ΠΑΣ κράτησε την ισοπαλία στο μακρινό επικίνδυνο σουτ του Λεάλ, στην ένατη τελική του Εργοτέλη έναντι οκτώ των γηπεδούχων.

Η Ταυτότητα

Γήπεδο: "Ζωσιμάδες"

Διαιτητής: Σπάθας

Βοηθοί: Μποζατζίδης, Φραγκιαδάκης

ΠΑΣ Γιάννινα (Άγγελος Αναστασιάδης): Κηπουρός, Κώτσιος, Ντάσιος, Μιχαήλ, Τζημόπουλος, Πάντος (Σκούφαλης 83'), Ντε Βινσέντι, Μπεσέρα (Μπακαγιόκο 90'), Γεωργίου, Ζαμπρέλα, Βίλα.

Εργοτέλης (Νίκος Καραγεωργίου): Καβουσάκης, Σασιασβίλι, Χίμπλινγκερ, Σαρρής, Μπούντιμιρ (Δάρλας 86'), Ολίσε, Γιαλούσης, Κουτσιανικούλης, Σίλβα Τζούνιορ, Τζανακάκης (Κυριακίδης 68'), Μπέτο (Λεάλ 64').

Σκόρερ: Βίλα 59' / Γιαλούσης 90+1'

Κίτρινες: Ντάσιος 25', Κώτσιος 54', Τζημόπουλος 90' / Ολίσε 14', Σαρρής 56', Λεάλ 75', Κουτσιανικούλης 90+3'

Κόκκινες: Ολίσε 77' (2η κιτρ.), Σαρρής 82' (2η κιτρ.)

MVP

Ο Γιαλούσης έκλεψε τη δόξα του κορυφαίου της αναμέτρησης Τάσου Πάντου καθώς έδωσε στο φινάλε τον βαθμό της ισοπαλίας στον Εργοτέλη που έπαιζε με 9. Μέχρι το 83' όπου αγωνίστηκε, ο Πάντος ήταν απροσπέλαστος στο κέντρο σαν αμυντικό χαφ, κέρδισε την αποβολή του Ολίσε και είχε τις δύο καλύτερες φάσεις του ΠΑΣ πέρα από το γκολ.
Αδύναμος κρίκος

Ο ΠΑΣ είχε ένα δικό του παιχνίδι στα χέρια ωστόσο ο Άγγελος Αναστασιάδης δεν φρόντισε να φρεσκάρει την ομάδα. Μόλις στο 83' η πρώτη αλλαγή, στις καθυστερήσεις η δεύτερη, ποτέ δεν έγινε η τρίτη. Παρά το αριθμητικό πλεονέκτημα δεν πέρασε ξεκούραστους παίκτες γρήγορα στο ματς ώστε να εκμεταλλευτούν την φυσιολογική κούραση των φιλοξενουμένων που έπαιζαν με 9 ποδοσφαιριστές.

[via] [image]

Θανατηφορο τροχαιο ατυχημα στους Μελιγγους Ιωαννινων

Χθες (25.03.2012) το μεσημέρι, σε αγροτικό δρόμο στους Μελιγγούς Ιωαννίνων, τρίτροχο επιβατικό όχημα που οδηγούσε 32χρονος ημεδαπός εξετράπη της πορείας του και ανετράπη, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού.

Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα  Περιφέρειας Ιωαννίνων.

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Αυξανεται το ενεργειακο δυναμικο με δυο ακομη φωτοβολταϊκους σταθμους

Δυο νέοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 6.530 MW, προστίθενται στο ενεργειακό δυναμικό της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας και ειδικότερα στις περιφερειακές ενότητες 'Αρτας και Κοζάνης.

Τις σχετικές αποφάσεις που αφορούν τις άδειες εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών σταθμών υπέγραψε η γενική γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα (φωτό). Η πρώτη απόφαση αφορά τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 5.341 MW στη θέση «Λάβρα» του δημοτικού διαμερίσματος Σελλάδων του δήμου Νικολάου Σκουφά, στην περιφερειακή ενότητα 'Αρτας της περιφέρειας Ηπείρου.

Η δεύτερη απόφαση που υπέγραψε η γ.γ. αφορά τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 1.189 MW στο αγροτεμάχιο 33 της τοπικής κοινότητας Βροντής της δημοτικής ενότητας Τσοτυλίου του δήμου Βοΐου, στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Η αποκεντρωμένη διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «με γνώμονα την πεποίθηση ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να αποτελέσουν βασικό όχημα στην αναπτυξιακή ανάταξη της περιοχής, προωθεί με όρους διαφάνειας την επιτάχυνση των επενδύσεων όλων ανεξαιρέτως των μορφών τους».

[via]

Ενταξη εργου στο ΕΠΕΕΡΑΑ

Εγκρίθηκε η ένταξη στο ΕΠΕΕΡΑΑ του έργου «προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος για τον έλεγχο των διαρροών του δικτύου ύδρευσης της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων» με προϋπολογισμό 3,7 εκατομμύρια ευρώ.

Με το έργο αυτό θα εγκατασταθεί σύστημα τηλεμετρίας και ελέγχου

διαρροών που θα καλύπτει το δίκτυο ύδρευσης στις Δημοτικές Ενότητες Ιωαννίνων, Νεοχωρόπουλου, Νέας Ζωής, Εξοχής, Καρδαμιτσίων, Κάτω Μαρμάρων, και Σταυρακίου. του Δήμου Ιωαννίνων που ανήκουν στην αρμοδιότητα της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων. Πρόκειται για μία παρέμβαση καθοριστικής σημασίας που αποτελεί συνάμα κι ένα μεγάλο βήμα εκσυγχρονισμού της επιχείρησης.

Το έργο αναλυτικά περιλαμβάνει:

-         Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία της επέκτασης δεκαπέντε υφιστάμενων Σταθμών Μέτρησης παραμέτρων Δικτύου (ΤΣΔ) σε Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου Δικτύου (ΤΣΕ Δικτύου).

-         Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία της επέκτασης δέκα υφιστάμενων Σταθμών Μέτρησης παραμέτρων Δικτύου (ΤΣΔ) σε Σταθμούς Ελέγχου Ποιότητας.

-         Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία είκοσι έξι νέων Τοπικών Σταθμών Ελέγχου Δικτύου (ΤΣΕ Δικτύου).

-         Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία δεκαπέντε νέων Τοπικών Σταθμών Ελέγχου Δεξαμενών (ΤΣΕ Δεξαμενών).

-          Επέκταση του υφιστάμενου Κεντρικού Σταθμού Ελέγχου (ΚΣΕ) (εξοπλισμός, λογισμικά συστήματος, λογισμικά εφαρμογών, επικοινωνίες).

-         Επέκταση του υφιστάμενου Περιφερειακού Σταθμού Ελέγχου (ΠΣΕ) (εξοπλισμός, λογισμικά συστήματος, λογισμικά εφαρμογών, επικοινωνίες).

-          Εκπαίδευση – τεκμηρίωση

-         Υποστήριξη – Συντήρηση συστήματος.

Κρουσμα ενδοσχολικης βιας σε σχολειο

Στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκε ένας 16χρονος μαθητής Λυκείου των Ιωαννίνων μετά από συμπλοκή με συμμαθητές του.

Η συμπλοκή προκάλεσε την επέμβαση της αστυνομίας και τα πέντε ενήλικα άτομα που χτύπησαν τον 16χρονο μεταφέρθηκαν στο Τμήμα, ενώ για κατάθεση κλήθηκε και ο Διευθυντής του σχολείου.

[via]

Αιτημα για αλλαγη χαραξης της Ιονιας Οδου στο Λεκανοπεδιο


Το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης συζήτησε το αίτημα που είχε υποβάλλει η Συντονιστική Επιτροπή Αλλαγής Χάραξης της Ιόνιας Οδού.

Οι κάτοικοι ζητούν την τροποποίηση στη χάραξη του τμήματος που διέρχεται μέσα από το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων ώστε να μειωθούν οι συνέπειες για τα δημοτικά διαμερίσματα της Κοσμηράς, του Ασβεστοχωρίου, της Κόντσικας κι άλλων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να υπάρξει τόσο νομική υποστήριξη της Συντονιστικής Επιτροπής στο Συμβούλιο της Επικρατείας όσο και στο αίτημα για την αλλαγή χάραξης.

[via]

Οικονομικο νοικοκυρεμα στην πρωτη καλλικρατικη χρονια

Με πολύ καλούς όρους έκλεισε οικονομικά το 2011 για το Δήμο Ιωαννιτών. Κατά την πρώτη καλλικρατική χρονιά μπήκε η σφραγίδα νοικοκυρέματος καθώς ο Δήμος δεν χρειάστηκε να προχωρήσει σε νέα δάνεια, εξόφλησε μεγάλο μέρος υποχρεώσεων των παρελθόντων ετών, κατάγραψε υψηλή απορρόφηση κι έκανε μεγάλα και σημαντικά βήματα εξυγίανσης, όπως τονίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον αντιδήμαρχο Νίκο Μάντη.

Κι όλα αυτά έγιναν χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αύξηση στα δημοτικά τέλη ή τους φόρους ενώ δόθηκε η δυνατότητα μειώσεων την τρέχουσα χρονιά.

«Είχαμε ακόμη τονίσει ότι ο προϋπολογισμός του 2011 δεν μπορεί να είναι αναπτυξιακός, γιατί σε μια χώρα με ύφεση 5% δε μπορεί σε μια άκρη της χώρας ένας δήμος να αποτελεί την εξαίρεση και να γίνει αναπτυξιακή όαση.

            Είχαμε ακόμη επισημάνει ότι όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν κανονικά και θα διευρύνουν το φάσμα των δραστηριοτήτων εκτός της αμαρτωλής ΑΔΕΙ που αποτελούσε αιμορραγία για το Δήμο αφήνοντας χρέη 3εκ., εκ των οποίων 2.072.000 € στο ΙΚΑ», τόνισε ο κ. Μάντης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός και κατ΄ επέκταση ο απολογισμός έχει τα ακόλουθα δεδομένα:

1)    Την εξόφληση σε ποσοστό 95% οφειλών από 2006-2009 εκτός βεβαίως των ρυμοτομιών

2)    Την εξόφληση οφειλών σε εργολάβους και προμηθευτές του 2010 ποσού 5.627.000€ και σε ποσοστό 82%.

3)    Την χρηματοδότηση των δημοτικών επιχειρήσεων και ΝΠ με 10.299.000€

      ΑΔΕΙ                                                               670.000€

      ΔΗΑΝΕΤΑΙ                                           366.000€

      ΟΙΚΟΣ ΕΥΓΗΡΙΑΣ                               185.000€

      ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ                          260.000€

      ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ                                    430.000€

      ΔΕΥΑΙ                                                 1.560.000€

      ΟΚΠΑΠΑ                                                       4.450.000€

      ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ                 2.250.000€

      ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΙΚΑ ΑΔΕΙ       128.000€

      (ΟΦΕΙΛΕΣ ΙΚΑ 2.072.000€ ΕΚΡΕΜΜΕΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ)



4)    Ο Δήμος απέφυγε την λήψη Δανείου που προβλέπαμε στον προϋπολογισμό του 2011 ύψους 12εκ., για το οποίο οι τράπεζες ήταν αρνητικές μελετώντας τα στοιχεία των ισολογισμών όλων των Δήμων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έβαλε προϋπόθεση να μπει ο Δήμος σε επιτήρηση.

5)    Εξοφλήθηκε το 17,5% των ρυμοτομιών που προέρχονται από το 2001 έως 2011 ύψους 2.463.000€

6)    Σε επίπεδο εισπράξεων παλαιών ετών εισπράχθηκε 9,8% ήτοι ποσό 2.239.000€

«Στην κατάσταση εκτέλεσης του προϋπολογισμού απεικονίζεται ολόκληρη η χρήση του 2011, όπου υπάρχουν ποσοστά εκτέλεσης 100%, αλλά και χαμηλότερα όπως αυτό της είσπραξης οφειλών προηγούμενων ετών με 9,85% επί των βεβαιωθέντων, αλλά 82,3% επί των προϋπολογισθέντων και ποσοστό 28,9% στα έσοδα επιχορηγήσεων για επενδύσεις που αφορούν κυρίως χρηματοδοτήσεις ΕΣΠΑ, ΘΗΣΕΑΣ και ΣΑΤΑ.

Αν από το σύνολο των εσόδων δηλαδή των 136.000.000€ αφαιρέσουμε το ποσό των 48.000.000€ που αφορούν χρηματοδοτήσεις της πολιτείας και το αναγραφέν δάνειο, το ποσοστό υλοποίησης του προϋπολογισμού σε επίπεδο εσόδων ανέρχεται σε 84,3%.» επεσήμανε ο κ. Μάντης.

Καταλήγοντας ο αντιδήμαρχος Οικονομικών τόνισε ότι το 2011 έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όμως δεν έκρυψε την ανησυχία του για το 2012 λόγω της συνεχούς μείωσης των κρατικών επιχορηγήσεων (ΚΑΠ, ΣΑΤΑ κλπ).

«Το 2011 έκλεισε ίσως με τον καλύτερο  δυνατό  τρόπο, εκείνο όμως που με ανησυχεί και φοβάμαι είναι η υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2012.

Ο τρέχων προϋπολογισμός που ψηφίστηκε τον Δεκέμβρη θα έχει σοβαρές αποκλίσεις που δε θα μπορέσουμε να τις υποκαταστήσουμε, γι’  αυτό έχει δοθεί κατεύθυνση σε όλες τις διευθύνσεις του Δήμου για μείωση των δαπανών σε ποσοστό 20-25% και αντίστοιχες μειώσεις θα πρέπει να γίνουν και στις χρηματοδοτήσεις των Ν.Π. και των επιχειρήσεων, και αυτό γιατί από τον Δεκέμβριο και μέχρι σήμερα οι ΚΑΠ είναι μειωμένοι κατά 423.000€ μηνιαίως ήτοι 5.100.000€ ετησίως, έσοδα τα οποία ο Δήμος δεν μπορεί να εξασφαλίσει από άλλες πηγές», υπογράμμισε ο κ. Μάντης.

Το Ταξιδι της Δημοσιας Κεντρικης Βιβλιοθηκης Κονιτσας στον κοσμο του Future Library ξεκινησε!

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διεξαγωγή τριήμερου σεμιναρίου, που διοργανώθηκε από την  Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Future Library και πραγματοποιήθηκε στις 14-16 Μαρτίου 2012, στη Βέροια, με σκοπό να προετοιμάσει βιβλιοθηκονόμους από όλα τα μέρη της Ελλάδος για τη διεξαγωγή της καλοκαιρινής εκστρατείας με τίτλο «Διαδρομές με Πυξίδα την Βιβλιοθήκη», για μικρά και μεγάλα παιδιά. Στόχος της εκστρατείας είναι να προωθήσει την ανάγνωση, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία στους μελλοντικούς χρήστες των Δημοτικών και Δημοσίων Βιβλιοθηκών.

Για τρεις ημέρες, 100 βιβλιοθηκονόμοι από 80 Δημόσιες και Δημοτικές βιβλιοθήκες, πλαισιωμένοι από μια πλειάδα εθελοντών, συναντηθήκαμε στη Δημόσια Κεντρική  Βιβλιοθήκη Βέροιας, γνωριστήκαμε, αισθανθήκαμε ότι δεν είμαστε μόνοι, δημιουργήσαμε δεσμούς, ενισχύσαμε τις γνώσεις μας, την αυτοπεποίθησή μας και μοιραστήκαμε το όραμα του Future Library για ένα ελπιδοφόρο αύριο, που αντιστέκεται σε όσα η απαισιοδοξία της καθημερινότητάς μας θέλει να πιστεύουμε τα τελευταία χρόνια.

Με τα εφόδια που αποκτήσαμε θα μπορέσουμε να συστήσουμε μια κοινότητα βιβλιοθηκών μέσα στην οποία θα συνεργαζόμαστε, θα μοιραζόμαστε ανησυχίες, σχέδια, και όνειρα, θα έχουμε το θάρρος, τη θέληση αλλά και δεξιότητες και υποδομή για να δουλέψουμε συλλογικά. Οι βιβλιοθήκες δεν θα αντιμετωπίζονται ως στεγνές, απόμακρες αποθήκες με βιβλία, αλλά ως τόποι συνάντησης και διάδρασης ανθρώπων και ιδεών, ως καταφύγια δημιουργικότητας και μάθησης. 

Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαμε 7 βιωματικά σεμινάρια για τους τρόπους και τις τεχνικές που οργανώνεται μια εκστρατεία, για τα μικρά μυστικά της αποτελεσματικής επικοινωνίας ενός γεγονότος στα ΜΜΕ, το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για παραδείγματα δράσεων που εμπλέκουν δημιουργικά στις εκδηλώσεις της βιβλιοθήκης τους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών, ακόμη κι αν διαφέρουν πολιτισμικά, για θεατρικές και εκπαιδευτικές τεχνικές που απελευθερώνουν τη φαντασία και οξύνουν το δημιουργικό στοιχείο της ανάγνωσης ενός βιβλίου και της έννοιας της μάθησης. Τέλος, εκπαιδεύτηκαν στη χρήση του κοινωνικού δικτύου Future Library (http://www.futurelibrary.gr/) με σκοπό να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο επικοινωνίας.

Η καλοκαιρινή εκστρατεία είναι μόνο η αρχή ενός όμορφου ταξιδιού που ξεκινά από τις βιβλιοθήκες και θα αγκαλιάσει όλη την Ελλάδα. Τη δημιουργική συνάντηση που προηγήθηκε, ακολουθεί μια σειρά δράσεων, μέσα στο 2012 (http://www.futurelibrary.gr/page/2012), που αποσκοπούν να φέρουν πιο κοντά τις βιβλιοθήκες και τις τοπικές κοινωνίες, σε ένα περιβάλλον δημιουργικότητας και συνεργασίας που θα αναζωογονήσει τα όνειρά μας για ένα καλύτερο μέλλον. Οι βιβλιοθήκες θα συντονίσουν τις καλοκαιρινές εκστρατείες που θα διοργανώσουν οι δημιουργικές δυνάμεις των τοπικών κοινωνιών. Αυτό είναι το σύνθημα που μοιράζεται με όλο τον κόσμο το Future Library αυτό το καλοκαίρι.

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «FUTURE LIBRARY: Προώθηση Καινοτομίας, Δημιουργικότητας και Κοινωνικών Δικτύων» (www.futurelibrary.gr) ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και οραματίζεται να φέρει τις Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας στη καρδιά των τοπικών κοινοτήτων ως μια νέα πηγή πολιτισμικού ενδιαφέροντος.
Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (www.SNF.org) είναι διεθνής κοινωφελής οργανισμός, που πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Οι δραστηριότητες του Ιδρύματος έχουν οικουμενικό χαρακτήρα, με έμφαση στην Ελλάδα και την υποστήριξη δράσεων ελληνικού ενδιαφέροντος. Το Ίδρυμα ενισχύει με δωρεές οργανισμούς που επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και, συγχρόνως, διαθέτουν τη δυναμική να επιφέρουν αισθητές και διαχρονικές τομές στον χώρο τους. Το Ίδρυμα στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Ο «κατα φαντασιαν ασθενης» στο Καμπερειο απο τους «Αθεραπευτους»

Την αριστουργηματική κωμωδία – μπαλέτο «ο κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου, παρουσιάζουν «οι ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΟΙ» στο Καμπέρειο Θέατρο, κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα από τις 23 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου, με ώρα έναρξης 9:15μ.μ. και τιμή εισιτηρίων 8€ και 5€ (μειωμένο). Τις Τετάρτες 28 Μαρτίου και 4 Απριλίου λαϊκή απογευματινή, στις 8μ.μ., με γενική είσοδο 5€.

Όπως λένε, ξεκίνησαν ένα ακόμη μαγικό ταξίδι βουτώντας στη θάλασσα του γαλλικού κλασικισμού, με βάρκα το όνειρο ενός ανθρώπου, του Αργκάν, που έχει – όπως όλοι μας – την ανάγκη να τον αγαπούν… Κι αν δε το νοιώθει “αρρωσταίνει” και αναρωτιέται «αφού είμαι άρρωστος γιατί δε με προσέχουν;»… Όμως, η Τουανέτ, η πιστή του υπηρέτρια, που τον αγαπάει αληθινά, θα προσπαθήσει να του δείξει ό,τι δε μπορεί να δει από μόνος του… Η διασκευή, η σκηνοθεσία, καθώς και η μουσική επιμέλεια και σύνθεση είναι του Δημήτρη Παππά, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Γιωργίνας Παπαγεωργίου και οι χορογραφίες της Όλγας Παπαβασιλείου. Τους ρόλους ερμηνεύουν 30 ηθοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές και χορευτές!

Επίσης, την Κυριακή 25η Μαρτίου στις 5:30μ.μ. και τις Κυριακές 1 Απριλίου και 8 Απριλίου στις 11:30π.μ. και στις 5:30μ.μ., «οι ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΟΙ» θα παίζουν στο Καμπέρειο Θέατρο το παιδικό θεατρικό έργο της Ειρήνης Μαρρά «ο Καλόκαρδος και η χρυσή ροδιά», με γενική είσοδο 6€.

Ναι, στην ενταξη του Βαθυπεδου στο Δημο Ιωαννιτων

Ομόφωνα έγινε αποδεκτό από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων το αίτημα που είχε υποβάλλει το Τοπικό Συμβούλιο Βαθυπέδου για ενσωμάτωση του χωριού στο Δήμο Ιωαννιτών αντί του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων όπου εντάχθηκε με τον Καλλικράτη.

Το τοπικό συμβούλιο, σημείωσε ότι οι κάτοικοι του χωριού δεν έχουν οδική πρόσβαση στην έδρα του Δήμου, δηλαδή στα Πράμαντα, αφού παρότι τους χωρίζουν σαράντα χιλιόμετρα από τα Γιάννινα μπορούν να φτάσουν γρηγορότερα και να εξυπηρετηθούν καλύτερα.

Μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων θα πρέπει να ακολουθήσει απόφαση και του Συμβουλίου Βορείων Τζουμέρκων ώστε να διαβιβαστούν στο Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο θα έχει τον τελευταίο λόγο.

[via]

Συναντηση στην Πρεβεζα για ενταξη της Νικοπολης στον Καταλογο Πολιτιστικης Κληρονομιας της UNESCO

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Στράτου Ιωάννου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Μαρτίου στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας συνάντηση στα πλαίσια της συντονισμένης προσπάθειας για την ένταξη της αρχαίας Νικόπολης στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο Κ. Ζάχος, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Νικόπολης του ΤΔΠΕΑ, η κα Χρ. Μερκούρη, Προϊστάμενη της ΛΓ Εφορείας Αρχαιοτήτων, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πρέβεζας, κ. Κοσμάς Κορωναίος, ο κ. Δ. Παππάς, Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε Πρέβεζας, οι τοπικοί εκπρόσωποι της Unesco Β. Κατσίμπρας και Β. Παπανικολάου, κ.α.

Η ένταξη της Νικόπολης στον Κατάλογο της UNESCO έχει μεγάλη σπουδαιότητα από πολλές απόψεις. Η UNESCO βοηθά στην προστασία των χώρων παρέχοντας τεχνική βοήθεια και επαγγελματική εκπαίδευση. Μέσω του Διεθνούς Οργανισμού προωθείται η παρουσίαση σε παγκόσμιο επίπεδο της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας και ενθαρρύνεται η διεθνής συνεργασία για τη διαφύλαξη της. Τα μνημεία που συγκαταλέγονται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς επιλέγονται και εγκρίνονται βάσει της αξίας τους ως τα καλύτερα παραδείγματα της δημιουργικής ευφυΐας του ανθρώπου. Αποτελούν τεκμήρια μιας σημαντικής ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και παρέχουν μια μοναδική ή τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία μιας πολιτισμικής παράδοσης ή ενός πολιτισμού που ζει ακόμα ή έχει εξαφανισθεί. Είναι άμεσα συνδεδεμένα με σημαντικά στάδια της ανθρώπινης ιστορίας και για το λόγο αυτό έχουν εξέχουσα οικουμενική αξία και αποτελούν τμήμα της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου τόνισε ότι τα οφέλη που θα προκύψουν αν ευοδωθεί η προσπάθεια της ένταξης της Νικόπολης είναι πολλά για την περιοχή, διότι τα μνημεία που βρίσκονται στον κατάλογο της UNESCO χαίρουν μεγαλύτερης προστασίας και ανάδειξης που επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ενός Διεθνούς Οργανισμού. Συνακόλουθες συνέπειες, η αύξηση του ενδιαφέροντος και η διαφήμιση για τα μνημεία αυτά με άμεση επίδραση στον τουρισμό και την οικονομική ζωή της περιοχής και μεγάλη αύξηση της προσέλευσης επισκεπτών.

«Το εγχείρημα αυτό εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια που γίνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας για την ανάδειξη και λειτουργική ενσωμάτωση των αρχαίων μνημείων της περιοχής στην σύγχρονη ζωή. Ήδη από τους λιγοστούς πόρους της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας (ΚΑΠ) έχουμε διαθέσει το σημαντικό ποσό των 100.000 ευρώ για το θέατρο της Νικόπολης ενώ 94.000 ευρώ έχουμε διαθέσει για την συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων της Βυζαντινής περιόδου. Ανάλογη ήταν και πρωτοβουλία μας για το θέατρο στην αρχαία Κασσώπη, με την ένταξή του στο ΕΣΠΑ και με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ. Παράλληλα, προσπαθούμε να εντάξουμε το Αρχαίο Θέατρο Νικόπολης στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 2.500.000 ευρώ. με στόχο να κάνουμε το θέατρο της Νικοπόλεως κέντρο πολιτισμού και πόλο έλξης του τουρισμού αντίστοιχο της Επιδαύρου.

Άμεσος επόμενος στόχος η δημιουργία ενός πλήρους και εμπεριστατωμένου φακέλου υποψηφιότητας για να ενταχθεί η Νικόπολη στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς και γι’ αυτό δουλεύουμε.»

Νεες τιμες για το παρκινγκ απο την 1η Απριλιου


Σε εφαρμογή τίθεται από την 1η Απριλίου η νέα τιμολογιακή πολιτική στο πάρκινγκ του Δήμου, στα Λιθαρίτσια. Με το νέο σύστημα βγαίνουν σημαντικά ωφελημένοι όλοι και κυρίως όσοι κάνουν καθημερινή χρήση.

Από το Δήμο τυπώθηκαν και θα διατίθενται στο φυλάκιο που βρίσκεται στην είσοδο του χώρου στάθμευσης δύο κάρτες μηνιαίας διάρκειας.

Η πρώτη κοστίζει πενήντα ευρώ και με αυτή ο κάτοχός της μπορεί να μπαίνει ελεύθερα στο πάρκινγκ μία φορά το πρωί ή το απόγευμα.

Η δεύτερη κοστίζει ογδόντα ευρώ και παρέχει τη δυνατότητα της ελεύθερης πρόσβασης στο πάρκινγκ για όσες φορές την ημέρα επιθυμεί ο χρήστης και για όσες ώρες χρειάζεται.

Οι αλλαγές στο τιμολόγιο είχαν προαναγγελθεί από τον Δήμαρχο, πριν από έναν μήνα περίπου, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου που είχε δώσει με τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Μωυσή Ελισάφ.

Περιλαμβάνεται στο γενικότερο πλαίσιο δράσεων που υλοποιεί η δημοτική αρχή με στόχο να ανακουφίσει τους συμπολίτες, στο βαθμό που είναι εφικτό, από επιπρόσθετα οικονομικά βάρη.

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Πορεια στην περιοχη του Πωγωνιου απο τον Ορειβατικο Συλλογο Ιωαννινων

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσει πορεία στη περιοχή του Πωγωνίου την Κυριακή 25 Μαρτίου 2012.

Η πορεία διάρκειας 6 ωρών (Β’ κατηγορία) θα ξεκινήσει από το Δολό και θα καταλήξει στο Δελβινάκι. Στην πορεία μπορούν να συμμετέχουν και αρχάριοι ορειβάτες με καλή φυσική κατάσταση και τον ανάλογο εξοπλισμό.

Αναχώρηση 7:00 π.μ. από την Περιφέρεια Ηπείρου. Προσοχή στην αλλαγή ώρας
Αρχηγοί πορείας: Μιχάλης Γιώργος, Μανώλης Κώστας.

Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, 28ης Οκτωβρίου 17Α (εντός στοάς) καθημερινά 7-9μμ. Τηλ. 26510-22138. http://www.orivatikos.gr.

81χρονη παρασυρθηκε απο μοτοσικλετα

Χθες (20-03-2011) το μεσημέρι, στα Ιωάννινα, δίκυκλη μοτοσικλέτα οδηγούμενη από 40χρονο ημεδαπό, παρέσυρε 81χρονη πεζή ημεδαπή και στη συνέχεια συγκρούσθηκε με αντιθέτως κινούμενο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, οδηγούμενο από 38χρονο ημεδαπό, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό της πεζής. 

Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος  ενεργεί το  Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.

Στη δημοσιοτητα η 3η εκδοχη του ΠΔ για τη Λιμνη

Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος αναρτήθηκε το νέο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την λίμνη Παμβώτιδα.

Αρκετά σημεία του σχεδίου έχουν τροποποιηθεί σε σχέση με το αρχικό σχέδιο ύστερα από τη δημόσια διαβούλευση που είχε προηγηθεί και τις προτάσεις που είχαν καταθέσει οι φορείς του Νομού Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο στη ζώνη Β7.1, επιτρέπεται η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, με ήπια δόμηση και ικανοποιητική κοινόχρηστη έκταση, καθώς και η διατήρηση αδόμητης παραλίμνιας ζώνης 200 μέτρων, αντί 300 που αρχικά προβλέπονταν.

Οι ζώνες προστασίας προσδιορίζονται πλέον σε τέσσερις με διαφορετικές δράσεις στην κάθε μία.

[via]

Πιθανες λυσεις για την αποκατασταση της Παμβωτιδας παρουσιαστηκαν σε ημεριδα που εγινε στα Ιωαννινα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η Ημερίδα, με θέμα «Λίμνη Παμβώτιδα- Προτάσεις Αποκατάστασης», που πραγματοποιήθηκε χθες στα Ιωάννινα με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου και του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας.

Στοιχεία για το οικοσύστημα της λίμνης και την σημερινή της κατάσταση παρουσίασε ο Περιβαλλοντολόγος κ. Παναγιώτης Νίτας, ενώ μεθόδους θεραπείας των Υδάτινων Οικοσυστημάτων παρουσίασε ο κ. Stefan Bruns, μηχανολόγος – μηχανικός, από τη Γερμανία, που είναι ειδικευμένος στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.

Συνοψίζοντας τις θέσεις και τις απόψεις που εκφράστηκαν στην Ημερίδα, ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογράμμισε ότι όπως αναφέρθηκε και από τους εισηγητές, υπάρχει βελτίωση της λίμνης σε σχέση με το παρελθόν:

«Σήμερα – τόνισε μεταξύ άλλων- η κατάσταση είναι καλύτερη από το 2003. Στο διάστημα που μεσολάβησε έγιναν αρκετά βήματα, όπως η αποκατάσταση των αμφίδρομων πηγών Μιτσικελίου και θα συνεχιστούν με την αλλαγή τρόπου άρδευσης του κάμπου, τις περιμετρικές αποχετεύσεις κ.α. Προχωρήσαμε σε μετρήσεις με το Ωκεανογραφικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών, από τις οποίες μάθαμε χρήσιμα στοιχεία για το βάθος και τον πυθμένα της λίμνης. Προχωρήσαμε και στην ανάθεση της μελέτης για τη μεταφορά νερού. Η Υπηρεσία, με επιστημονικά κριτήρια, έκρινε ότι η μεταφορά νερού θα αφορά μόνο ύδρευση και ο όποιος εμπλουτισμός της λίμνης θα πρέπει να γίνει με την αξιοποίηση του περιμετρικού υδάτινου δυναμικού».

Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης, τόνισε ότι: «Πέρασαν πολλά χρόνια, έγιναν πολλές συζητήσεις. Τώρα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις. Η προσπάθεια είναι κοινή, δεν χωράνε δογματισμοί, ούτε και αποκλεισμοί. Σε συνεργασία με τους επιστήμονες και τους φορείς μπορούμε να συνθέσουμε μια πρόταση, την οποία και να προχωρήσουμε».

Τις εργασίες της Ημερίδας άνοιξε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης κ. Πέτρος Τσουμάνης, o οποίος τόνισε ότι για την διάσωση του οικοσυστήματος και του λεκανοπεδίου απαιτείται σειρά δράσεων. 

Ο περιβαλλοντολόγος (Σύμβουλος Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος) κ. Π. Νίτας, αναφέρθηκε στην πρόσφατη μελέτη που εκπόνησε ο Φορέας για την τροφική κατάσταση της Λίμνης. Μεταξύ των δράσεων που προτείνονται είναι η ρύθμιση – ελάττωση της εξωγενούς επιβάρυνσης από φώσφορο – άζωτο, η αναρρόφηση των υπολιμναίων, η απομάκρυνση του ιζήματος και η προσρόφηση του φωσφόρου. 

Ο κ. St. Bruns, παρουσίασε πιθανές λύσεις για την αποκατάσταση της Παμβώτιδας με παραδείγματα άλλων λιμνών με διάφορες μεθόδους, όπως με δεξαμενές καθίζησης, οξυγόνωση, μικροοργανισμούς για απορρόφηση του ιζήματος κ.α.. Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση είπε ότι βάσει στοιχείων διαφόρων μελετών, τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί η φωσφορική επιβάρυνσή της. Τη θολότητα που εξακολουθεί να υπάρχει στα νερά, την απέδωσε σε διάφορους παράγοντες, όπως στην εξαφάνιση των υδρόβιων φυτών, στη μεγάλη συγκέντρωση φυτοφαρμάκων και στη μεγάλη συγκέντρωση στον πυθμένα θρεπτικών στοιχείων. 

Συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν, κατά τον Γερμανό περιβαλλοντολόγο,   με βάση master plan που πρέπει να εκπονηθεί.

Στην Ημερίδα παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Παντελής Κολόκας, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Δημ. Σιώλος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Πρ. Χατζηεφραιμίδης, Αθ. Ιωάννου, Ι. Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ τμ. Ηπείρου (και περιφερειακός σύμβουλος) Χρ. Παπαβρανούσης,ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ τμ. Ηπείρου Σπ. Μπαλαμπέκος,  ο νεοδιορισθείς πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Ιωαννίνων κ. Κ. Τζιμογιάννης, ο δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων και Γεν. Γραμματέας της ΠΕΔΗ κ. Γ. Παπαδιώτης, καθηγητές του Πανεπιστημίου, Γεν. Διευθυντές της Περιφέρειας. 

Κανενα προβλημα, διαβεβαιωνει η Συνεταιριστικη Τραπεζα Ηπειρου

Κανένα πρόβλημα ρευστότητας δεν έχει η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε η Τράπεζα στη δημοσιότητα, μετά την αναστολή λειτουργίας Συνεταιριστικών Τραπεζών σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η τράπεζα, διαθέτει ιδιαίτερα αυξημένη ρευστότητα που ξεπερνά το 20% και οι προβλέψεις της για τυχόν μελλοντικές επισφάλειες είναι επαρκείς και σύμφωνα με τα οριζόμενα από την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ οι καθυστερήσεις της δεν ξεπερνούν το μέσο όρο του συνόλου των τραπεζών. Ταυτόχρονα η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι δεν συμμετείχε στα προγράμματα στήριξης του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος, αφού δεν είχε επενδύσεις σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και κατά συνέπεια δεν υπέστη καμιά κεφαλαιακή ζημία από το PSI.

[via]

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More