<--! -->

Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Πυρκαγια σε δασικη εκταση στο Σταυρακι

Λίγο πριν τις 14.00 μία νέα φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στο Σταυράκι Ιωαννίνων.

Στο σημείο επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 8 οχήματα, 7 άτομα του πεζοπόρου τμήματος και 2 αεροσκάφη.

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Ευχες του Ν.Ο.Ι. σε Γ. Τσιλη και Γ. Τζιαλλα για την Ολυμπιαδα

Ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων κ. Σωτήρης Στάμος έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή την συμμετοχή των δύο πρωταθλητών του Ν.Ο.Ι. Γιάννη Τσίλη και Γιώργου Τζιάλλα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

«Ενόψει της έναρξης του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος σε παγκόσμιο επίπεδο που θα διεξαχθεί εντός των ημερών στο Λονδίνο, δηλαδή των Ολυμπιακών Αγώνων, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ναυτικού Ομίλου εκφράζει προς τους δύο εξαίρετους αθλητές του Ν.Ο.Ι., τον Γιάννη Τσίλη και το Γιώργο Τζιάλλα, που λαμβάνουν μέρος στους αγώνες, τις πιο θερμές ευχές του για κάθε επιτυχία.
Είμαστε περήφανοι για τα παιδιά μας, που εκπροσωπούν σ’ αυτή την Ολυμπιάδα το Ν.Ο.Ι., τα Γιάννενα, την Ελλάδα ολόκληρη και πιστεύουμε ότι, αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, σύντομα θα τους υποδεχθούμε στην πόλη μας όπως τους αξίζει και θα γιορτάσουμε τις επιτυχίες τους».

***

Ο Στ. Καλογιάννης συγχαίρει το  Ναυτικό Όμιλο για τις επιτυχίες του

Τα συγχαρητήριά του προς το Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων για την ανάδειξή του για μία ακόμη χρονιά ως Πολυνίκη και Πρωταθλητή Ελλάδος στην Κωπηλασία εκφράζει με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ν.Ο.Ι. κ. Σωτήρη Στάμο ο Γιαννιώτης αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Σταύρος Καλογιάννης.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει στην επιστολή του, «η νέα μεγάλη επιτυχία του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων και των αθλητών του, στην Β΄ Φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας, που έγινε στην λίμνη Παμβώτιδα, μας κάνει όλους περήφανους.

Θερμά συγχαρητήρια μέσα από την καρδιά μου στους αθλητές, στους προπονητές, στη διοίκηση του σωματείου και στους γονείς των αθλητών, που συνέβαλαν στην επιτυχία αυτή, η οποία αποτελεί το επιστέγασμα της συλλογικής προσπάθειας και της σκληρής δουλειάς που γίνεται εδώ και χρόνια στον ιστορικό Ναυτικό μας Όμιλο».

Νεκρη ηλικιωμενη σε διαμερισμα στην Καλουτσιανη

Νεκρή βρέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο διαμέρισμά της στην Καλούτσιανη Ιωαννίνων μια  ηλικιωμένη γυναίκα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο θάνατός της επήλθε πριν από τέσσερις ή πέντε ημέρες και οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Η σορός μεταφέρθηκε για νεκροτομή στο Νοσοκομείο.

Καταπιε τα ναρκωτικα για να τα περασει στη Φυλακη

Ηρωίνη 40 γραμμαρίων επιχείρησε να εισάγει  στις Φυλακές Σταυρακίου Ιωαννίνων ένας 28χρονος κρατούμενος ο οποίος επέστρεφε ύστερα από  νόμιμη άδεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης προκειμένου να περάσει τους εξονυχιστικούς ελέγχους  είχε καταπιεί την ηρωίνη.

[via]

Εγκριθηκε η δημοπρατηση της επεκτασης του βιολογικου

Ένα έργο- σταθμός για το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων παίρνει πλέον τον δρόμο της υλοποίησης. Πρόκειται για τη δημοπράτηση της επέκτασης της μονάδας βιολογικού καθαρισμού, η οποία περιλαμβάνεται στο μεγάλο πρόγραμμα παρεμβάσεων που υλοποιεί η ΔΕΥΑΙ σε όλη την έκταση του νέου Δήμου με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Την έγκριση της δημοπράτησης του έργου υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών Σταύρος Καλογιάννης.

Η επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου Ιωαννιτών έχει προϋπολογισμό 19, 6 εκατομμυρίων ευρώ και είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα με τεράστια περιβαλλοντική σημασία.

«Πριν από δεκαπέντε μήνες περίπου πετύχαμε την έγκριση του μεγαλύτερου προγράμματος παρεμβάσεων από ιδρύσεως της ΔΕΥΑΙ. Τα έργα αυτά, ένα προς ένα παίρνουν πλέον το δρόμο της υλοποίησης και με την ολοκλήρωσή τους θα δώσουν μόνιμες κι αξιόπιστες απαντήσεις σε μείζονα προβλήματα του λεκανοπεδίου. Ένα από αυτά λοιπόν είναι και η επέκταση του βιολογικού, την οποία σήμερα έχει ανάγκη η περιοχή. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την εξέλιξη κι έτοιμοι να προχωρήσουμε πλέον στην επόμενη φάση. Με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να ευχαριστήσουμε και τον συντοπίτη μας Αναπληρωτή Υπουργό ο οποίος γρήγορα και άμεσα προχώρησε στην υπογραφή της έγκρισης δημοπράτησης του έργου», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.

Τα έργα επέκτασης της μονάδας βιολογικού καθαρισμού θα γίνουν σε έκταση 12, 5 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της ΔΕΥΑΙ, η οποία βρίσκεται δίπλα στην υφιστάμενη εγκατάσταση.

Θα περιλαμβάνει τόσο νέες μονάδες όσο και αναβάθμιση στις υφιστάμενες.

Μεταξύ των άλλων θα γίνουν: φρεάτια εισόδου, αντλιοστάσιο εισόδου, μονάδα προεπεξεργασίας, δεξαμενές πρωτοβάθμιας καθίζησης, βιολογική βαθμίδα, μονάδα απολύμανσης, μονάδα μεταερισμού, μονάδα μηχανικής πάχυνσης και μηχανικής αφυδάτωσης, έργα διαμόρφωσης του χώρου επέκτασης, δίκτυο στραγγιδίων και ομβρίων, αυτοματισμοί των έργων επέκτασης, επεμβάσεις στο υφιστάμενο έργο για την εξασφάλιση της εύρυθμης και περιβαλλοντικά βέλτιστης λειτουργίας του.

Ρυθμιση ληξιπροθεσμων οφειλων στη ΔΕΥΑΙ

Σειρά αποφάσεων για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ. Πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά θέματα που ταλαιπωρούν την επιχείρηση και με την απόφαση αυτή δίνεται η δυνατότητα για ρύθμιση οφειλών επί ίσοις όροις.

«Συχνά το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης υποχρεώνεται να εξετάσει αιτήματα συμπολιτών για καταβολή των οφειλών με ρυθμίσεις, όπως είναι η αφαίρεση τόκων κι άλλα. Με την απόφαση που λάβαμε οι όροι είναι πλέον ξεκάθαροι και ίδιοι για όλους. Έτσι δίνεται η δυνατότητα για ρύθμιση ευνοϊκή προς τους καταναλωτές. Εκτιμούμε δε ότι με τον τρόπο αυτό η ΔΕΥΑΙ θα καταφέρει να εισπράξει χρήματα τα οποία έχει απόλυτη ανάγκη», σημείωσε σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της επιχείρησης και αντιδήμαρχος Δημήτρης Θεμελής.

Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση η ρύθμιση οφειλών γίνεται ως εξής:

-         Εφάπαξ, με απαλλαγή κατά 100% από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής

-         Σε δύο μέχρι δώδεκα μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά 90% από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής

-         Σε 13 μέχρι 24 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά 75% από προσαυξήσεις

-         Σε 25 μέχρι 36 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή κατά 60%

-         Σε 37 μέχρι 48 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή κατά 45% από προσαυξήσεις

-         Σε 49 μέχρι 60 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή κατά 25% από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να κατατεθεί στη ΔΕΥΑΙ μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου. Σε περίπτωση που ο υπόχρεος είναι διαφορετικός από τον ιδιοκτήτη, το αίτημα θα υπογράφεται και από τον ιδιοκτήτη.

Η εφάπαξ εξόφληση ή η καταβολή της πρώτης δόσης γίνεται την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη.

Υπάρχει δυνατότητα οι δόσεις να ορισθούν ύστερα από αίτημα του οφειλέτη σε διμηνιαίες με το διπλάσιο ποσό δόσης.

Να σημειωθεί τέλος ότι στη συγκεκριμένη ρύθμιση υπάγονται όλες οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Les Gentils Pois(s)ons, menlightened αποψε στο Ιτς Καλε

To Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει την Ομάδα Σύγχρονου Χορού από το Βέλγιο, Les Gentils Pois(s)ons, στη χορογραφία menlightened, την Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012, ώρα 9.30 μ.μ. στο Ιτς Καλέ, στο Κάστρο. Είσοδος ελεύθερη.

Πρόκειται για μια παράσταση χορού για την καθημερινή τρέλα που διερωτάται που βρίσκονται τα όρια μεταξύ φυσιολογικού και «διαταραγμένου», και αν υπάρχει αυτή η αμφιθυμία μέσα μας. Μέσα από αυτήν θα αμφισβητήσουμε την αυτοκριτική μας και την κριτική που ασκούμε στον κόσμο γύρω μας.
Ένας μυστηριώδης κόσμος γεμάτος αποξενωμένους, αλλά ευχάριστα παράξενους χαρακτήρες αποκαλύπτεται, ένας κόσμος όπου τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Ή μήπως όχι; Με δάκρυα και γέλιο, αυτό το έργο είναι ταυτόχρονα διασκεδαστικό και γοητευτικό. Απευθύνεται στην καθημερινή μας τρέλα και στον τρελό που βρίσκεται μέσα στον καθένα μας, ο οποίος αναζητά τρυφερότητα, αγάπη, απαντήσεις...

Χορογραφία:
Lies Mahy
Μουσική:    
Tim Vets
Χορεύουν:    
Anne Marie Honggokoesoemo
Eleonora Ilia
Rosana Pinheiro

 Η Lies Mahy, αποφοίτησε το 2004 από το Rotterdam Dance Academy (σήμερα Codarts). Από τότε έχει συνεργαστεί σε θεατρικές και χορευτικές παραγωγές με πολύ γνωστούς καλλιτέχνες, όπως: Martine Moulart, Erwin Wauters, Wim Geysen, Dieter Defurne και άλλοι.  Κατά τη διάρκεια των σπουδών της δημιούργησε το πρώτο της έργο ‘Figures for a man, a women and a cube’ . Από τότε έχει εκτεταμμένα ασχοληθεί με χορογραφίες με κορύφωση την ταινία “Spiegelschrift” του Wim Geysen.Παράλληλα, διδάσκει σε διάφορους οργανισμούς και σχολεία. Επίσης, στηρίζει τον οργανισμό Danswerkhuys vzw με τον οποίο έχει συνδιοργανώσει δύο φορές το MAYDaY!Festival.

Οι Les Gentils Poi(s)sons θέλουν να φέρουν το (σύγχρονο) χορό πίσω στις ρίζες του – ως μέσο έκφρασης και αίσθησης- και θέλουν να μας κάνουν να κατανοήσουμε ότι αυτός ενυπάρχει μέσα μας.
Επειδή η κίνηση είναι οικεία σε όλους μας, οι Les Gentils Poi(s)sons θέλουν να την χρησιμοποιήσουν για να φέρουν κοντά τους ανθρώπους, να τους κάνουν να βλέπουν, να κινούνται, να σκέφτονται, να ζουν.

N Whitby "Να ζει κανεις η να μη ζει;" αποψε στο θεατρο ΕΗΜ

Ο Θανάσης Παπαθανασίου και ο Μιχάλης Ρέππας διασκευάζουν και σκηνοθετούν τη σπουδαία κωμωδία «Να ζει κανείς ή να μη ζει» που γνωρίσαμε στον κινηματογράφο από τον Μελ Μπρουκς, στο θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη» με ένα θίασο λαμπερών, κωμικών ηθοποιών. Κάτια Δανδουλάκη, Χρ. Χατζηπαναγιώτης, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Τάσος Κωστής, Σ. Μουτίδου, Χριστίνα Τσάφου, Σπύρος Μεριανός, Πρόδρομος Τουσουνίδης.

Λίγα λόγια για το έργο:
Πολωνία 1941. Γερμανική Κατοχή. Μια διάσημη ηθοποιός απατά τον άντρα της με έναν πολύ νεότερο της αντιστασιακό.

Μια ερωτική φάρσα στήνεται στα παρασκήνια ενός θιάσου του μουσικού θεάτρου. Ο αταίριαστος έρωτας της ώριμης πρωταγωνίστριας και του νεαρού αντιστασιακού είναι ένα από τα κλασσικά θέματα της ροζ φάρσας. Μόνο που το ροζ αρχίζει να σκουραίνει επικίνδυνα όταν στα γρανάζια της φάρσας πιάνονται ένας Γερμανός στρατηγός μαζί με την αυστηρή γραμματέα του και τον ηλίθιο υπασπιστή του, μια διπλή κατάσκοπος και ο μακιγιέρ της πρωταγωνίστριας. Το ετερόκλητο αυτό πλήθος μπλέκεται σε ένα τυφώνα από συμπτώσεις, ανατροπές και μεταμφιέσεις, όπου συγχέονται οι ρόλοι και χάνονται τα όρια ανάμεσα στα στρατόπεδα των Πολωνών αντιστασιακών και των κατακτητών τους. Μουσικά νούμερα και αγωνιώδεις καταδιώξεις, λαμπερές τουαλέτες και οπλοπολυβόλα, θεατρίνοι και Ες – Ες γίνονται ένα κουβάρι για να νικήσει στο τέλος η ομάδα των θεατρίνων. Γιατί το θέατρο - και ειδικά το ελαφρύ θέατρο – είναι μια μεγάλη κατάφαση στη ζωή. Όταν η Ιστορία στήνει μια τόσο φρικαλέα φάρσα όσο ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος το θέατρο απαντά με το βροντερό γέλιο της φαρσοκωμωδίας. Εδώ βέβαια κάποιος μπορεί να ρωτήσει «μπορεί το γέλιο να νικήσει τα τάνκς;» Ο Μελ Μπρουκς με το έργο του «Να ζει κανείς ή να μην ζει» απαντά: Ναι.

Πρωταγωνιστούν: Κάτια Δανδουλάκη, Χρ. Χατζηπαναγιώτης, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Τάσος Κωστής, Σ. Μουτίδου, Χριστίνα Τσάφου, Σπύρος Μεριανός, Πρόδρομος Τουσουνίδης.

Απόδοση- σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαθανασίου + Μιχάλης Ρέππας
Συγγραφέας: Nick Whitby
Σκηνικά: Αντώνης Δαγκλίδης
Κοστούμια: Έβελυν Σιούπη
Στίχοι – Μουσική: Αφροδίτη Μάνου
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Τιμές εισιτηρίων: 20€
Φοιτητικό - μαθητικό: 15€

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012, ώρα 9.15 μ.μ.
Υπαίθριο Θέατρο ΕΗΜ

Οι πορειες του Ορειβατικου Συλλογου Ιωαννινων για το Σαββατοκυριακο

Στα πλαίσια της υποστήριξης του 2ου αγώνα ορεινού τρεξίματος Ζαγορίου, ο Ε.Ο.Σ. Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσει τρεις πορείες, δύο το Σάββατο 28 Ιουλίου και μια την Κυριακή 29 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα το Σάββατο 28 Ιουλίου θα γίνει μια πορεία 5 ωρών (κατηγορία Α) από το Μικρό Πάπιγκο ως το καταφύγιο Αστράκας με αναχώρηση στις 6:30 π.μ. από την Περιφέρεια Ηπείρου. Αρχηγός της πορείας θα είναι ο Κώστας Βασιλείου. Επίσης το Σάββατο 28 Ιουλίου θα γίνει μια πορεία 6 ωρών (κατηγορία Β) από το Καπέσοβο ως τον Αυγερινό μέσω της σκάλας Βραδέτου. Αναχώρηση στις 7:00 π.μ. από την Περιφέρεια Ηπείρου με αρχηγό τον Αποστόλη Δεμερτζή. Τέλος, την Κυριακή 29 Ιουλίου θα γίνει μια πορεία 4 ωρών (κατηγορία Α) από την Βίτσα ως το Καπέσοβο. Αναχώρηση στις 7:30 π.μ. από την Περιφέρεια Ηπείρου με αρχηγό τον Χρήστο Παπαχρήστο.

Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Σμύρνης 15 καθημερινά 7-9μμ. Τηλ. 26510-22138. http://www.orivatikos.gr.

Κινητοποιηση για νοσηλεια 16χρονης σε κλινικη των ΗΠΑ

«Σήμερα μας χρειάζεται η Αλεξάνδρα, αύριο μπορεί να είναι κάποιος από εμάς». Με αυτό σαν αρχή τους, οι φίλοι της οικογένειας Νιαράκη, με την υποστήριξη του Δήμου Πωγωνίου και της Περιφέρειας Ηπείρου, οργανώνουν την Πέμπτη 2 Αυγούστου, στους Κουκλιούς του Δήμου Πωγωνίου, εκδήλωση οικονομικής συμπαράστασης για την οικογένεια με σύνθημα “Το χαμόγελο της Αλεξάνδρας”. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν όλοι οι Ηπειρώτες καλλιτέχνες της δημοτικής μουσικής και οι εισπράξεις θα δοθούν για την 16χρονη Αλεξάνδρα.

Η Αλεξάνδρα Νιαράκη, ταλαιπωρείται από μικρό παιδί, με σοβαρά προβλήματα υγείας, λόγω μίας σπάνιας γονιδικής μετάλλαξης. Τώρα απειλείται η ζωή της από έναν όγκο, που πιέζει το δεξί νεφρό. Κανένα ελληνικό νοσοκομείο, δημόσιο ή ιδιωτικό, δεν ανέλαβε την ευθύνη, έτσι μετά από τη θετική απάντηση της Mayo Clinic, στις ΗΠΑ, η Αλεξάνδρα έφυγε για την Αμερική. Υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπιστεί η κατάσταση εκεί, αλλά με ένα τεράστιο κόστος της τάξης των 300.000 – 500.000 ευρώ.

Οι φίλοι της οικογένειας Νιαράκη και εκατοντάδες Γιαννιώτες, αριθμός που καθημερινά μεγαλώνει, ένωσαν τις δυνάμεις τους με μοναδικό στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο, για την εύρεση πρακτικών τρόπων οικονομικής στήριξης της οικογένειας. Στην προσπάθειά τους αυτή έχουν αρωγό το Δήμο Πωγωνίου και την Περιφέρεια Ηπείρου. Εκτός από την εκδήλωση στους Κουκλιούς, έχει ευαισθητοποιηθεί και δίκτυο αλληλεγγύης στο νομό Ιωαννίνων, στους συλλόγους και τις τοπικές κοινότητες, που οργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις, στις προσεχείς εβδομάδες. Στόχος τους είναι να δημοσιοποιήσουν το θέμα της Αλεξάνδρας και να συλλέξουν δωρεές.

[via]

Καθορισμος εδρων ταξι στην Περιφερεια

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο – και μετά από τροποποιήσεις που έγιναν – η εισήγηση για τον καθορισμό των εδρών των ταξί στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες.

Οι σημαντικότερες τροποποιήσεις αφορούν την ένταξη στην έδρα του Δήμου Ιωαννιτών του συνόλου των πρώην δήμων Πασσαρώνος και Εκάλης του νυν Δήμου Ζίτσας, με παράλληλο ορισμό μιας ενιαίας έδρας στην Τ.Κ. Κληματικάς για τις τοπικές κοινότητες των πρώην δήμων Μολοσσών, Ζίτσας και Ευρυμενών, επίσης του νυν Δήμου Ζίτσας.

Επίσης στο Δήμο Πωγωνίου, εκτός της ενιαίας έδρας στο Καλπάκι, αποφασίστηκε να προταθεί και δεύτερη έδρα στον Μεθοριακό Σταθμό Κακαβιάς.

Επίσης για την ενοποίηση της έδρας στο Δήμο Ηγουμενίτσας αποφασίστηκε να δοθεί μεταβατική περίοδος ενός χρόνου και να ισχύσει αυτή από την 1η Αυγούστου του 2013.

Μικροαλλαγές ως προς τις εντάξεις τοπικών κοινοτήτων σε έδρες αποφασίστηκαν για την Π.Ε. Πρέβεζας, ενώ καμία αλλαγή δεν επήλθε στις προτάσεις για την Π.Ε. Άρτας.

[via]

Αδειοδοτηση 3 νεων πλωτων, με αντιδρασεις

Στην αδειοδότηση τριών νέων πλωτών τα οποία θα εκτελούν δρομολόγια στη λίμνη των Ιωαννίνων προχώρησε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο. Η συζήτηση έγινε σε υψηλούς τόνους με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να υποστηρίζουν ότι η έγκριση των τριών άδειων δεν αποτελεί προϊόν διαχειριστικής μελέτης, ενώ δεν καταρτίστηκε Κανονιστική Απόφαση.

Η παράταξη Ήπειρος τόπος να ζεις, ζήτησε την αναβολή της συζήτησης πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις που κατατέθηκαν από αρκετούς κατοίκους της Νήσου, οι οποίοι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ακυρώσουν την αρχική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η αίτησή τους έχει οριστεί να εκδικαστεί το Δεκέμβριο.

Παρά τις ενστάσεις και τις διαφωνίες το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την έγκριση των τριών νέων αδειοδοτήσεων.

[via]

Προγραμματικη συμβαση Περιφερειας – ΦΟΔΣΑ για τη λειτουργια του ΧΥΤΑ

Τη σύναψη συμφώνου συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια Ηπείρου και τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Ηπείρου για την υλοποίηση έργων που εντάσσονται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων και συγκεκριμένα για την Π.Ε. Ιωαννίνων ενέκρινε η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της.

Το σύμφωνο συνεργασίας περιλαμβάνει τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στις δύο πλευρές για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού για ένα έτος, μετά τη λήξη της περιόδου δοκιμαστικής λειτουργίας. Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Επιτροπής Αντιπεριφερειάρχης κ. Τατιάνα Καλογιάννη, τόνισε πως η σχετική πρόταση κατατέθηκε από τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο, καθώς αυτός δεν διαθέτει την απαιτούμενη διαχειριστική επάρκεια, τη στελέχωση και τις υποδομές για να αναπτύξει όλες τις απαιτούμενες δράσεις. Όπως σημείωσε, το οικονομικό αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης ανέρχεται σε 1.290.000 ευρώ για κατ’ εκτίμηση ποσότητα εισερχόμενων απορριμμάτων 60.000 τόνων και σε 144.810 ευρώ για μεταφορά 15.000 τόνων στραγγισμάτων κατ’ εκτίμηση. Μάλιστα, διευκρίνισε πως η χρηματοδότηση βαρύνει αποκλειστικά τον ΦΟΔΣΑ, μέσω των εισφορών των Δήμων – μελών του.

Η κ. Καλογιάννη υπογράμμισε πως το σύμφωνο συνεργασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και του Αναγκαστικού Συνδέσμου αφορά και την εκπόνηση μελετών για την ωρίμανση της μονάδας Α.Σ.Α., για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης, καθώς και για την υλοποίηση αυτών των έργων.

Άλλες αποφάσεις

 Η Επιτροπή Περιβάλλοντος στη σημερινή της συνεδρίαση ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου, Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Ζαγορίου για την υλοποίηση του έργου «Επισκευή Λαογραφικού Ιστορικού μουσείου Ελαφότοπου», προϋπολογισμού 33.000 ευρώ.

Επίσης, η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά σχετικά με το περιεχόμενο της ΜΠΕ για την κατασκευή και λειτουργία του έργου «Αδειοδότηση των υδρογεωτρήσεων- υδρομαστεύσεων υδρευτικής χρήσης του Δήμου Ζίτσας. Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι ο Δήμος Ζίτσας, καθώς και το περιεχόμενο της Ειδικής Μελέτης αποκατάστασης του περιβάλλοντος λατομείου αδρανών υλικών – αμμορυχείου στη θέση Χούντα Λιουμπέσι στην Τ.Κ. Νέας Σελεύκειας του Δήμου Ηγουμενίτσας Π. Ε. Θεσπρωτίας».

Τέλος, η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για την αύξηση της δυναμικότητας σε 287,5 τόνους, πλωτής μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας, συνολικής δυναμικότητας 230 τόνων/έτος, θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων σε θαλάσσια έκταση 20 στρ. στη θέση “Χασομέρι” Λωρίδας Σαγιάδας, του Δήμου Σαγιάδας Νομού Θεσπρωτίας.

Συνεδριαση του Δημοτικου Συμβουλιου

Με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, κατέθεσε τη θέση του Δήμου σχετικά με τα ζητήματα της λίμνης και τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η θέση της Δημοτικής Αρχής είναι ένα κάθετο «όχι» σε αποσπασματικές ενέργειες και κινήσεις που δεν είναι υπέρ του οικοσυστήματος ενώ επιβάλλεται ο Δήμος να έχει λόγο και μάλιστα καθοριστικό σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στην Παμβώτιδα και την παραλίμνια περιοχή.

Ο κ. Φίλιος σημείωσε πως ενώ σήμερα η λίμνη περιβάλλεται στο σύνολό της σχεδόν από το Δήμο Ιωαννιτών, ο Δήμος δεν έχει δικαίωμα για καμία απόφαση που την αφορά. Μέρος αρμοδιοτήτων, όπως είναι άλλωστε γνωστό, ασκείται από την Περιφέρεια Ηπείρου, άλλο μέρος από την Κτηματική του Δημοσίου και εμπλοκή έχει και ο Φορέας Διαχείρισης.

«Ζητούμε καθαρό ρόλο για το Δήμο. Κάθε ενέργεια που γίνεται στη λίμνη θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα ολοκληρωμένης μελέτης. Αποσπασματικές αποφάσεις και κινήσεις δεν είναι προς όφελος της Παμβώτιδας», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΜΑΤΕΡΗ

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε εκτενής ενημέρωση και συζήτηση για τη χωματερή στη Δουρούτη. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα για τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα όπως και για την εξέλιξη του έργου της αποκατάστασης.

Οι καθυστερήσεις στην αποκατάσταση είναι υπαρκτές και απορρέουν από τα προβλήματα που είχε η μελέτη βάση της οποίας δημοπρατήθηκε το έργο. Η διακήρυξη δεν κάλυπτε ολόκληρη την έκταση της χωματερής, δεν πρότεινε την τοποθέτηση γεωυφάσματος και η μονάδα του βιολογικού καθαρισμού ήταν μικρότερη των πραγματικών αναγκών.

«Προσπαθούμε, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, να λύσουμε τα προβλήματα αυτά. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα απένταξης του έργου. Πιέζουμε τον εργολάβο να επιταχύνει την εκτέλεση των έργων» τόνισε ο Δήμαρχος.

Για την χωματερή τοποθετήθηκαν επίσης οι συναρμόδιοι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Θεμελής, Θωμάς Μπέγκας και Δημήτρης Νάστος.

Ο κ. Θεμελής έκανε γνωστό ότι η ΔΕΥΑΙ η οποία έχει την ευθύνη για το έργο της αποκατάστασης ακολουθεί όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να πιέσει τον εργολάβο να επιταχύνει τους ρυθμούς εκτέλεσης του έργου ενώ έκανε εκτενή αναφορά στα προβλήματα της μελέτης με την οποία έγινε η διακήρυξη και τόνισε με έμφαση πως «η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να διατηρήσει μία χωματερή- βόμβα παρά να βάλει τέλος σε αυτή τη ντροπή».

Ο κ. Θωμάς Μπέγκας σημείωσε ότι η εναπόθεση των ογκωδών αντικειμένων και των μπαζών γίνονταν σε συνεννόηση και σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία και τόνισε ότι τα μέτρα φύλαξης, λόγω και των υψηλών θερμοκρασίων, είναι πλέον ιδιαίτερα αυστηρά.

Τέλος ο κ. Νάστος ενημέρωσε το σώμα για τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί στον ΧΑΔΑ και υπογράμμισε ότι ο εργολάβος είναι υποχρεωμένος να τηρήσει στο ακέραιο όλες τις συμβατικές του υποχρεώσεις.

ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ

Απαντώντας στο θέμα της διοργάνωσης εμποροπανήγυρης που ετέθη από την αντιπολίτευση ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Θεμελής ανέφερε ότι στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής κατατέθηκε έγγραφο από την Δημοτική Ενότητα Περάματος για την πραγματοποίηση του παζαριού.

Η Επιτροπή, κατά πλειοψηφία, το είδε θετικά, η τελική απόφαση όμως θα ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, όταν το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση.

Τέλος τόσο από τον κ. Θεμελή όσο και από τον κ. Νάστο έγινε γνωστό ότι σφραγίστηκε κέντρο διασκέδασης που λειτουργούσε στην οδό Γαριβάλδη ύστερα από σχετικό έλεγχο που είχε κάνει η Ελληνική Αστυνομία.

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

"Οι Ορνιθες" του Αριστοφανη σημερα στο υπαιθριο θεατρο της Ε.Η.Μ.

Μια από τις ωραιότερες κωμωδίες του Αριστοφάνη  παρουσιάζει φέτος το καλοκαίρι το ΔΗΠΕΘΕ ΚΡΗΤΗΣ σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, μουσική Μάνου Χατζιδάκι, σκηνικά Μανόλη Παντελιδάκη και κοστούμια Βάλιας Μαργαρίτη και Μανόλη Παντελιδάκη.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και μαζί του ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος.

Οι Όρνιθες του Αριστοφάνη παρουσιάσθηκαν το 414 π.Χ. στα Διονύσια, χαρίζοντας στον δημιουργό της το δεύτερο βραβείο. Ο Αριστοφάνης έγραψε τους «Όρνιθες» απογοητευμένος από την τροπή τουΠελοποννησιακού Πολέμου. Με το μεγάλο αυτό έργο, ο Αριστοφάνης βρίσκει την ευκαιρία να διακωμωδήσει τους συκοφάντες και τους κόλακες του δήμου, καθώς και τις θεωρίες για νέα πολιτεύματα. Το έργο πραγματεύεται τη φυγή δυο ανθρώπων από την τυραννία του κόσμου στο βασίλειο του παραμυθιού και συνενώνει την φαντασία με την ποίηση.

"Ένα ταξίδι στην επιθυμία για ένα κόσμο ελεύθερο , ένα κόσμο δίκαιο,
με αίτημα την Ευτυχία είναι  οι « Όρνιθες » του Αριστοφάνη.

Ο μεγάλος αυτός σατιρικός ποιητής μας διηγείται μια ιστορία ανατροπής
μιας κοινωνίας διεφθαρμένης , παρακμιακής , μιας κοινωνίας που υποβαθμίζει την επιθυμία για Ζωή , σε αγωνιώδη προσπάθεια για Επιβίωση.

Οι «Όρνιθες» είναι ένα κείμενο πολιτικό και ταυτόχρονα μια ποιητική παραβολή
που καυτηριάζει ένα κόσμο απάνθρωπο και ονειρεύεται «μια κοινωνία πουλιών» , δηλαδή μια κοινωνία με φαντασία, που υιοθετεί τις Αρχετυπικές αξίες του Δικαίου , της Αξιοκρατίας και της Διαρκούς Κίνησης. Μια κοινωνία που μπορεί να φαντάζει απραγματοποίητη  αλλά που ο Άνθρωπος αν σταματήσει να την επιθυμεί κινδυνεύει με αφανισμό.

Οι «Όρνιθες» είναι ένα έργο τόσο σύγχρονο όσο και η ανάγκη του ανθρώπου να πετάξει πάνω από τις ατομικές και κοινωνικές δεσμεύσεις του και να δημιουργήσει  μια «άλλη» κοινωνία , χωρίς υποκρισία , φόβο , καταστροφική μανία και κοινωνική αδικία.

Ουτοπικό; Από εμάς εξαρτάται! "

Γιάννης Κακλέας
Σκηνοθέτης

Συντελεστές
Σκηνοθεσία - απόδοση κειμένου:Γιάννης Κακλέας
Μουσική:Μάνος Χατζιδάκις
Σκηνικά:Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια:Βάλια Μαργαρίτη, Μανόλης Παντελιδάκης
Χορογραφίες:Κυριάκος Κοσμίδης
Φωτισμοί:Γιώργος Τέλλος
Μουσική επιμέλεια / διδασκαλία:Αλέξιος Πρίφτης
 
Παίζουν οι ηθοποιοί
Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Κώστας Μπερικόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Σωκράτης Πατσίκας, Αγορίτσα Οικονόμου, Σταύρος Σιόλας, Μάρα Βλαχάκη, Προκόπης Αγαθοκλέους
 
Χορεύουν
Ivan Svitailo, Σοφία Μιχαήλ, Alain Rivero
 
Συμμετέχει ο τραγουδιστής
Σταύρος Σιόλας
 
Τιμές εισιτηρίων
Ταμείο:20€
Προπώληση (έως το μεσημέρι της παράστασης):17€
Φοιτητικό, μαθητικό, πολυτέκνων: 15€
Ανέργων: 12€

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012, ώρα 9.15 μ.μ.
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης  Αριστοφάνης, Όρνιθες
Υπαίθριο Θέατρο Ε.Η.Μ. 

Προεδρος της Επιτροπης Οικονομικων Υποθεσεων της Βουλης ο Αντ. Μπεζας

Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής εξελέγη σήμερα ο βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας.

Η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, επεξεργάζεται και ψηφίζει νομοσχέδια και προτάσεις νόμων αρμοδιότητας των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών. Επίσης εξετάζει το προσχέδιο και το οριστικό κείμενο του Προϋπολογισμού του Κράτους και συζητά και ελέγχει, μέσα από τη διαδικασία των επίκαιρων ερωτήσεων, θέματα συναφή με τις αρμοδιότητες των δύο Υπουργείων.

[via]

Στ. Καλογιαννης: Στο προσκηνιο το Ρυθμιστικο Ιωαννινων

Το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων επαναφέρει ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρος Καλογιάννης, με επιστολή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Στ. Καλαφάτη.

Στην επιστολή του ο Σταύρος Καλογιάννης αναφέρεται αρχικώς στο ιστορικό του Ρυθμιστικού, το οποίο ξεκίνησε το 2004 όταν ο ίδιος είχε αναλάβει καθήκοντα του Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ, με αρμοδιότητα τη Χωροταξία και το Περιβάλλον.

Τονίζει ότι το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων, με ενσωματωμένες τις τεκμηριωμένες προτάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, αναλύει το μακροπρόθεσμο όραμα για τα «Ιωάννινα ως ανοιχτή πόλη, ευρωπαϊκή λειτουργική αστική περιοχή, κέντρο διοίκησης και κόμβο ανάπτυξης».

Στο πλαίσιο προώθησης του Ρυθμιστικού, ο Σταύρος Καλογιάννης συναντήθηκε στο Υπουργείο με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Ρυθμιστικού Ιωαννίνων κ. Κώστα Τζιμογιάννη με τον οποίο συζήτησαν για την πορεία θεσμοθέτησης του Ρυθμιστικού. Ο Σταύρος Καλογιάννης υποσχέθηκε αμέριστη συμπαράσταση για την προώθηση του Ρυθμιστικού και στο πλαίσιο αυτό ορίστηκε για τις επόμενες ημέρες συνάντησή τους με τον αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Στ. Καλαφάτη.

[via]

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Ανακοινωση του Δημου Ιωαννιτων για τους τουριστες στο Σπηλαιο του Περαματος

Δημοσιεύματα περί εγκλωβισμού τουρισμών στο Σπήλαιο Περάματος με ευθύνη των ξεναγών απέχουν πολύ από τα πραγματικά γεγονότα και αποσκοπούν μόνο στη δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων.

Χθες, στις έξι περίπου το απόγευμα, δύο άτομα, παραβιάζοντας την είσοδο του Σπηλαίου, το οποίο είχε κλείσει από τις πέντε, εισήλθαν στο εσωτερικό του.

Μετά την παραβίαση η εξωτερική πόρτα έκλεισε με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν για δέκα λεπτά περίπου. Ξεναγός που ενημερώθηκε για το συμβάν, επέστρεψε, ξεκλείδωσε και έτσι μέσα σε λίγα λεπτά εξήλθαν οι δύο τουρίστες που θέλησαν με αυτό τον τρόπο να δουν το Σπήλαιο.

«Το Σπήλαιο Περάματος λειτουργεί 365 ημέρες το χρόνο με συγκεκριμένο ωράριο. Η είσοδος των επισκεπτών στο Σπήλαιο γίνεται υποχρεωτικά και μόνο με ξεναγό. Ο ξεναγός τους συνοδεύει σε όλη τη διαδρομή και τους οδηγεί πάντα στην έξοδο. Κάθε χρόνο επισκέπτονται το Σπήλαιο περισσότεροι από εκατό χιλιάδες τουρίστες. Ποτέ δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα κι όλοι φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Οργανισμού Σπηλαίου Κώστας Γκόγκος.

Συσκεψη για τη χωματερη και τη διαχειριση απορριμματων

Ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο τη διαχείριση απορριμμάτων και την αποκατάσταση της χωματερής στη Δουρούτη πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου, των συναρμόδιων αντιδημάρχων, της ΔΕΥΑΙ και υπηρεσιακών παραγόντων.

Όπως διαπιστώθηκε, η ολοκλήρωση του σχεδιασμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει αποφασιστεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου.

Υπαρκτά προβλήματα παραμένουν η σύσταση του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων, η αδυναμία πλήρους λειτουργίας του ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων λόγω της απουσίας προσωπικού και οι χρονοβόρες διαδικασίες που προβλέπονται από τη νομοθεσία για την αντιμετώπισής τους.

Με την ολοκλήρωση της σημερινής σύσκεψης κι αφού συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα ζητήματα αποφασίστηκε:

-         Να παραμείνει εντελώς κλειστή η χωματερή της Δουρούτης μέχρι αύριο το πρωί οπότε και θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου.

-         Να αναζητηθούν κατάλληλοι χώροι για την εναπόθεση υπολειμμάτων αδρανών και μπαζών.

-         Να αναζητηθεί κατάλληλος χώρος για την εναπόθεση ξύλινων υπολειμμάτων και κλαδεμάτων.

-         Να αναζητηθεί χρηματοδότηση για την κάλυψη των δαπανών που απαιτούνται για τις παρεμβάσεις αυτές.

Από το Δήμο Ιωαννιτών τονίζεται για πολλοστή φορά ότι απαγορεύεται η εναπόθεση τόσο στη χωματερή της Δουρούτης όσο και στον ΧΥΤΑ υλικών από μονάδες όπου οι άδειές τους προβλέπουν άλλο τρόπο διαχείρισης των υπολειμμάτων.

Τέλος αποφασίστηκε να ενταθεί ο έλεγχος και η φύλαξη στη χωματερή της Δουρούτης, να προχωρήσουν άμεσα ενέργειες πλήρους κάλυψης του σημείου όπου υπήρξε ανάφλεξη και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης του ΧΑΔΑ.

Ενταξεις νεων εργων του Δημου Ιωαννιτων

Στη φάση της υλοποίησης περνούν πλέον τρία ακόμη έργα του Δήμου Ιωαννιτών τα οποία εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ. Τα δύο εξ αυτών θα χρηματοδοτηθούν από το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αγροτικής Αναγέννησης και το τρίτο από το Πράσινο Ταμείο.

Πρόκειται για σημαντικές παρεμβάσεις που έρχονται να επιλύσουν σοβαρά προβλήματα της περιοχής και αποτυπώνουν στην πράξη την βούληση της Δημοτικής Αρχής για ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη την έκταση του νέου Δήμου.

Τα έργα που εντάχθηκαν είναι τα ακόλουθα:

-         Διαμόρφωση Πλατείας Ασβεστοχωρίου με προϋπολογισμό 240 χιλιάδων ευρώ.

-         Αποχέτευση ομβρίων υδάτων στην επέκταση του οικισμού Κατσικά με προϋπολογισμό 770 χιλιάδων ευρώ.

-         Προμήθεια νέων φωτεινών σηματοδοτών και νέων φωτιστικών σωμάτων οδικού δικτύου με προϋπολογισμό 245 χιλιάδων ευρώ.

Τα δύο πρώτα έργα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Αγροτικής Αναγέννησης και το τρίτο στο Πράσινο Ταμείο.

Με τη διαμόρφωση της πλατείας Ασβεστοχωρίου θα αναπλαστεί το πιο κεντρικό σημείο του χωριού.

Οι εργασίες που θα εκτελεσθούν είναι:

·              Αποξήλωση Ασφαλτοτάπητα και εξυγίανση περιμετρικά της πλατείας

·              Κατασκευή δικτύου όμβριων

·              Αντικατάσταση των πλακών των κερκίδων της πλατείας

·              Καθαίρεση τμημάτων από σκυρόδεμα πέριξ της πλατείας

·               Πλακόστρωση των δρόμων γύρω από την πλατεία ώστε να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο αισθητικά σύνολο.

Με

Με το έργο αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στην επέκταση του οικισμού Κατσικά θα κατασκευαστεί δίκτυο συνολικού μήκους 2.087 μέτρων. Θα επικεντρωθεί στους κάθετους δρόμους της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι την αποστραγγιστική τάφρο. Με τον τρόπο αυτό θα λυθεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της περιοχής.

Με το τρίτο έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το Πράσινο Ταμείο ο Δήμος Ιωαννιτών θα προχωρήσει στην αντικατάσταση των φωτεινών σηματοδοτών με νέους που θα φέρουν λαμπτήρες τεχνολογίας led καθώς στην αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων του κρεμαστού δικτύου του οδικού φωτισμού της πόλης με σκοπό τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Η παρέμβαση θα γίνει σε όλους τους σηματοδότες και των δώδεκα κόμβων της πόλης, για τους οποίους έχει την ευθύνη συντήρησης ο Δήμος Ιωαννιτών. Συγκεκριμένα:

- Β. Ηπείρου /Βηλαρά /Παπατούκου (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ)

- Β. Ηπείρου /Μεγ. Αλεξάνδρου (ΣΚΟΡΠΙΟΣ)

- Σπ. Λάμπρου / Χρηστοβασίλη

- Λεωφ. Δωδώνης/Καποδιστρίου/Τσαλδάρη (ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΑ)

- Λεωφ. Δωδώνης/ Πυρσινέλα/ Σπ. Σπύρου(ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ)

- Λεωφ.Δωδώνης/28ης Οκτωβρίου/ Μπιζανίου (ΔΙΕΘΝΕΣ)

- 28ης Οκτωβρίου/Φ.Τζαβέλλα/Τρικούπη (ΠΑΛΛΑΔΙΟ)

- Σπ. Λάμπρου/ Χ.Πάτση/ Σουλίου (ΠΛ.ΠΑΡΓΗΣ)

- Φιλίππου/ Παπατούκου/   (ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ)

- Κενάν  Μεσαρέ / Βελισαρίου

- Κενάν Μεσαρέ / Βεργίνας

- Λεωφ. Δωδώνης/ Κενάν Μεσαρέ (ΔΟΜΠΟΛΗ)

Η αντικατάσταση κρεμαστών φωτιστικών σωμάτων οδικού φωτισμού, με νέα που θα φέρουν λαμπτήρες μεταλλικών αλογονιδίων. Οι οδοί παρέμβασης είναι οι ακόλουθες:

- Χ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ

- Κ. ΦΡΟΝΖΟΥ,ΔΑΓΚΛΗ, ΖΩΣΙΜΑΔΩΝ

- ΚΟΡΑΗ

- Μ. ΑΓΓΕΛΟΥ

- ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ

- ΚΑΛΟΥΔΗ Γ.

- ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ

- ΣΜΥΡΝΗΣ, ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ

- ΕΛ. ΖΩΓΡΑΦΟΥ

- ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ

- ΝΑΠ. ΖΕΡΒΑ

- ΠΟΥΤΕΤΣΗ

- ΡΩΜΑ

Δημοτικη Πινακοθηκη: Παρουσιαση εργων απο τη μονιμη συλλογη

Η Δημοτική Πινακοθήκη ολοκλήρωσε με ιδιαίτερη επιτυχία τον κύκλο των φετινών περιοδικών εκθέσεων και στο εξής παρουσιάζει επιλογές έργων από τη μόνιμη συλλογή της.

Πρόκειται για πίνακες, χαρακτικά, σχέδια και γλυπτά, τα οποία προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα δύο αιώνων Ελληνικής τέχνης με τους σημαντικότερους εκπροσώπους της.

Γύζης, Ιακωβίδης, Λύτρας, Παρθένης, Μαλέας, Μπουζιάνης, Τσαρούχης, Μαλάμος, είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες έργα των οποίων κοσμούν την Πινακοθήκη και θα αποζημιώσουν και τους πιο απαιτητικούς φιλότεχνους.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα του Φθινοπώρου.


Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα: κλειστά

Τρίτη & Πέμπτη : 08.00 – 15.00

Τετάρτη & Παρασκευή 08.00 – 21.00

Σάββατο & Κυριακή 10.00 – 13.00 & 18.00 – 21.00

Αναδιαρθρωση των υπηρεσιων του Υπ. Αγροτικης Αναπτυξης προτεινει ο Περιφερειαρχης Ηπειρου

Στην ημερίδα που οργάνωσε σήμερα στα Ιωάννινα η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών σε συνεργασία με την εφημερίδα «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ», για τις «Νέες μορφές ευκαιριών στην ύπαιθρο», παρέστη ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια για τη στήριξη των αγροτών και ζήτησε την αναδιάρθρωση εκ βάθρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και την ενοποίηση, υπό τη σκέπη της Περιφέρειας, όλων των υπηρεσιών που σήμερα είναι διάσπαρτες.

«Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή πρέπει να σταθούμε δίπλα στον κόσμο που παράγει. Δυστυχώς άνθρωποι επιστήμονες που θέλησαν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα δεν στηρίχτηκαν από την Πολιτεία. Κι αν η Ελλάδα έφτασε στο σημερινό σημείο, είναι γιατί απαξιώθηκαν τα αρδευτικά, τα πάντα και οι συζητήσεις γίνονται επί χάρτου. Για όλα αυτά ένα θεωρώ υπεύθυνο: Το λεγόμενο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο δεν είναι δομημένο σωστά και δεν παίζει το ρόλο που έπρεπε. Θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να ενσωματωθούν σε μία, που θα είναι στην Αιρετή Περιφέρεια, όλες οι διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, για να έχουμε αποτελέσματα».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που εντοπίζονται στο πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής», τονίζοντας ότι αυτό σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. «Όλο αυτό το σύστημα έπρεπε να είναι αποκεντρωμένο στις Περιφέρειες, καθώς κάθε Περιφέρεια γνωρίζει τα προβλήματα της περιοχής της και μπορεί να προωθήσει τα έργα και τις επιμέρους πρωτοβουλίες», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση νέου αγρότη, γιατί δεν αναλαμβάνεται πρωτοβουλία ενημέρωσης των Κοινοτικών Οργάνων για τα «κακώς κείμενα» στην υλοποίηση των αγροτικών προγραμμάτων, ο Περιφερειάρχης είπε ότι «ο κόμπος πλέον έχει φτάσει στο χτένι» και εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνουν καταγγελίες στην Ε.Ε. και για ζητήματα που έχουν σχέση με την περιοχή της Ηπείρου.

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Σε εξελιξη φωτια στο Λυκοστομο

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά κοντά στο χωριό Λυκόστομο των Ιωαννίνων μεταξύ Άνω και Κάτω Λαψίστας. Δεν απειλούνται σπίτια, ενώ η πυροσβεστική εξετάζει το ενδεχόμενο του εμπρησμού.

[via]

Βραδια παραδοσιακης Ηπειρωτικης μουσικης και χορου στο Λαυριο στις 8/9

Ο Σύλλογος των Ηπειρωτών Δήμου Λαυρεωτικής "Ο ΠΥΡΡΟΣ", συμμετέχοντας στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Δήμου, διοργανώνει βραδιά παραδοσιακής Ηπειρωτικής μουσικής και χορού στις 8 του Σεπτέμβρη, ημέρα Σάββατο και ώρα 8:30 το βράδυ, στο χώρο της ΑΚΕΛ στο Λαύριο.

Παραδοσιακούς χορούς θα χορέψει το χορευτικό σύνολο της Ομοσπονδίας Λάκκας Σούλι, όπου και στο τέλος όλοι μαζί οι χορευτές και κοινό θα χορέψουνε στις μελωδίες και τους σκοπούς της Ηπείρου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΩΡΑ 20:30
ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΑΚΕΛ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Φιλικη ηττα για ΠΑΣ Γιαννινα

Ένα ημίχρονο δεν έφτανε για τον ΠΑΣ Γιάννινα, με τους Ηπειρώτες να χάνουν από την αλβανική Μπιλίς με 1-0 σε φιλικό αγώνα που διεξήχθη στα Τρία Πέντε Πηγάδια.

Ένα μέτριο, αλλά ανούσιο πρώτο μέρος και ένα καλό αλλά χωρίς γκολ δεύτερο, ήταν τα πρόσωπα του ΠΑΣ Γιάννινα στο σημερινό φιλικό με την Μπιλίς που διεξήχθη στα Τρία Πέντε Πηγάδια. Οι Ηπειρώτες ηττήθηκαν με 1-0, με την εικόνα τους, ειδικά στο ξεκίνημα να μην ευχαριστεί τον Γιάννη Χριστόπουλο.

Οι παίκτες του «Άγιαξ της Ηπείρου», μπήκαν δυνατά στο πρώτο μέρος, αλλά όχι απλά δεν έκαναν κάποια σημαντική φάση, αλλά και δέχτηκαν το γκολ που έκρινε το ματς στο 29' από τον Γκέρτσο. Στην επανάληψη η απόδοσή τους ανέβηκε, χωρίς όμως να μπορέσουν να ισοφαρίσουν.

ΠΑΣ Γιάννινα (στο Α' μέρος): Μπαμπανιώτης, Κολοβέτσιος, Οικονόμου, Ντάσιος, Κοροβέσης, Πατσατζόγλου, Ντε Βινσέντι, Ιωάννου, Τζάνης, Νηκλιτσιώτης και Γιάκος

ΠΑΣ Γιάννινα (στο Β' μέρος): Mπαμπανιώτης, Οικονόμου, Μιχαήλ, Κοροβέσης, Κωστάκης, Πάντος, Γανωτής, Βίλα, Λίλα, Γεωργίου, Τοπούζης

Ενώ αγωνίστηκαν και οι: Ρουμπουλάκου, Αυγενικού, Μπακόλας, Παππάς

Μπιλίς:Φρασέρι, Σόσι, Τέκια, Ντα Σίλβα, Γκέρτσο, Κελμέντι, Σέχα, Αλμπέρι, Γκέκα, Ιμπρίτζι και Μέτο

[via]

Η λιστα με τους φορεις που κλεινουν

Με ταχύτατους ρυθμούς, η κυβέρνηση προχωρά το πρόγραμμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων δημόσιων οργανισμών. Η σχετική λίστα, που αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», αφορά περισσότερους από 6.000 εργαζόμενους οι οποίοι αναμένεται να μεταταγούν.

    Τη λίστα των 255 Οργανισμών που απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους και πρόκειται να καταργηθούν, να συγχωνευθούν ή να ολοκληρωθεί τάχιστα η διαδικασία κατάργησής τους αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής».

Την κατάσταση με τους δημόσιους φορείς επεξεργάζεται ομάδα εργασίας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθώς και στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να καταλήξουν στην τελική λίστα πριν από το τέλος Αυγούστου, η οποία θα συμπληρώσει το μεγάλο κύμα καταργήσεων δημοσίων φορέων που προγραμματίζει η κυβέρνηση.

Μεταξύ τους συμπεριλαμβάνονται και Οργανισμοί που έχουν καταργηθεί βάσει νόμων που έχει ψηφίσει το ελληνικό Κοινοβούλιο (ΔΕΚΑ ΑΕ, ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα», OΠΕΠ, ΑΓΡΟΤΗΜΑ), αλλά, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, η συγκεκριμένη λίστα των προτάσεων θα ξεκαθαριστεί και θα εμπλουτιστεί με νέους φορείς.

    Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν από το πρωθυπουργικό γραφείο οι πρώτοι 20 φορείς που θα αποτελέσουν τον «πιλότο» των συγχωνεύσεων για ολόκληρο το Δημόσιο. Το αρχικό μοντέλο θα περιλαμβάνει συγχώνευση ομοειδών φορέων, σύμπτυξη παραρτημάτων Οργανισμών αλλά και καταργήσεις Οργανισμών που δεν έχουν αντικείμενο.

Ενας φορέας
Ενδεικτικό παράδειγμα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, θα αποτελέσει άμεσα η συγχώνευση της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, της HELEXPO και του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών σε έναν ενιαίο Φορέα Εξωστρέφειας με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Η κυβέρνηση, με απόφαση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς το πρόγραμμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων δημοσίων Οργανισμών, με στόχο να μειώσει το Δημόσιο, να περιορίσει τα λειτουργικά έξοδα, αλλά και να στείλει μήνυμα στους δανειστές ότι είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει τη μεταρρύθμιση του κράτους.

Η εντολή του πρωθυπουργού προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το υπουργείο Οικονομικών είναι να έχει προηγηθεί όλη η απαραίτητη προετοιμασία πριν ανακοινωθούν οι Οργανισμοί, για να αποφευχθούν φαινόμενα που παρατηρήθηκαν σε προηγούμενες κυβερνήσεις, που ανακοινώνονταν ονόματα φορέων διαρκώς, χωρίς όμως να εντάσσονται στο πρόγραμμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων.

Πιέσεις
Η πρώτη λίστα των 255 Οργανισμών περιλαμβάνει φορείς που έχουν συμπεριληφθεί στις προτάσεις της διυπουργικής επιτροπής υπό τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο, Οργανισμούς που είχαν προταθεί από μελέτη ιδιωτικών εταιρειών την οποία έχει στα χέρια της η κυβέρνηση, αλλά και Οργανισμούς που έχουν περιληφθεί στους νόμους για τις συγχωνεύσεις (3895/2010 και 4002/2011) για τους οποίους όμως δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι διαδικασίες για την κατάργησή τους και η μεταφορά του προσωπικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα πιέζει για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, αφού σε αρκετές περιπτώσεις η λύση και εκκαθάριση δεκάδων δημόσιων φορέων δεν έχει πραγματοποιηθεί αν και έχει συμπεριληφθεί σε νόμο του κράτους.

Παράλληλα, εξετάζεται η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων διαφόρων ανώνυμων εταιρειών του Δημοσίου που εκκρεμεί εδώ και αρκετά χρόνια.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση εξετάζουν το θέμα των καταργήσεων Οργανισμών από μηδενική βάση και επιδιώκουν με την ευκαιρία αυτή να κλείσουν εκκρεμότητες που ταλαιπωρούν χρόνια το Δημόσιο.

Είναι αποφασισμένοι, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, να τα βάλουν με τη γραφειοκρατία που καθυστερεί μήνες, ακόμα και χρόνια, τη λύση και εκκαθάριση εταιρειών και την πώληση περιουσιακών στοιχείων τους (π.χ. Πάνθεον Airways AE). Η πώληση των τεσσάρων αεροσκαφών που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Οικονομικών είναι ένα δείγμα γραφής από την κυβέρνηση για την ταχύτητα με την οποία θα κινηθεί στον συγκεκριμένο τομέα.

Τα σενάρια
Οι 6.000 και πλέον εργαζόμενοι δεν κινδυνεύουν με απόλυση, όπως δηλώνει επισήμως ο υπουργός Διοικη­τικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης. Σύμφωνα όμως με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, σε περίπτωση συγχωνεύσεων και καταργήσεων Οργανισμών, το μισό διοικητικό προσωπικό πρέπει να τεθεί σε εφεδρεία για έναν χρόνο με αμοιβή το 60% του μισθού του και κατόπιν να απολυθεί. Παράλ­ληλα οι μετατάξεις στον στενό δημόσιο τομέα εκλαμβάνονται ως προσλήψεις από την τρόικα, με αποτέλεσμα να εντάσσονται στην αναλογία προσλήψεων-αποχω­ρήσεων (1 προς 5). Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι θα πραγματοποιηθούν όλες οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου να αποφευχθεί το καθεστώς της εφεδρείας και της μετέπειτα απόλυσης.

Τα κριτήρια
Ολες οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων θα συνοδεύονται από αναλυτικό επιχειρησιακό πρόγραμμα, που θα προβλέπει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, τις θέσεις όπου θα μετακινηθεί το προσωπικό, καθώς και τη διατήρηση της προσφερόμενης υπηρεσίας του καταργούμενου φορέα. Οπως ανέφερε πρόσφατα και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Μανούσος Βολουδάκης, το βασικό κριτήριο με το οποίο θα αξιολογηθούν οι 1.500 φορείς του Δημο­σίου θα είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών σε σχέση με το κόστος της υπηρεσίας. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπηρεσίες που είναι ασύμφορες οικονομικά θα αποδοθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Οι 255 οργανισμοί που καταργούνται ή συγχωνεύονται

1 Κατάργηση του Επιστημονικού και Ερευνητικού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας (Υπουργείο Εσωτερικών), διότι, εν όψει του επιχειρησιακού προγράμματος του ΕΣΠΑ, διανοίγονται νέες προοπτικές διενέργειας των απαιτούμενων μελετών και προώθησης έργων εφαρμογής τους στο πλαίσιο του σχεδιασμού για τη δημιουργία ενιαίου κέντρου διαχείρισης κινδύνων.

2 Απορρόφηση της «Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας της Κορίνθου» (ΑΕΔΙΚ) από τη Δημόσια Επιχείρηση Κινη­τών Αξιών ΑΕ (ΔΕΚΑ Α.Ε.) (Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών).

3 Συγχώνευση του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ Α.Ε.) με το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΛΚΕ) (Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών).

4 Eνταξη της Σχολής Επιμόρφωσης Υπαλλήλων ΥΠΟΙΟ (ΣΕΥΥΟ) στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΑΑ) (Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών).

5 Ενταξη του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ως ειδικός κλάδος δραστηριότητας (Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών).

6 Ρευστοποίηση περιουσίας της «ΑΕ Εκμεταλλεύσεως Ακινήτων» (Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών).

7 Ενταξη του Ειδικού Ταμείου Ελέγχου παραγωγής και ποιότητας αλκοόλης αλκοολούχων ποτών στη γενική ρύθμιση για τους ειδικούς λογαριασμούς (Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών).

8 Συγχώνευση σε έναν φορέα του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΙΔ) και του Ελληνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας (ΕΙΜ) (Υπουργείο Ανάπτυξης).

9 Συγχώνευση σε μία εταιρεία της Εταιρείας Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεραμικών & Πυρίμαχων Υλικών ΑΕ (ΕΚΕΠΥ ΑΕ), της Εταιρείας Βιομηχανικής Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων (ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε.) και της «Ελληνικό Κέντρο Αργιλλομάζης ΑΕ) (ΕΛΚΕΑ ΑΕ) (Υπουργείο Ανάπτυξης).

10-11 Συγχώνευση της Εταιρείας Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας, Ενδυσης και Ινών ΑΕ (ΕΤΑΚΕΙ ΑΕ), της «Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας Α.Ε.» (ΕΛΚΑ ΑΕ) και της «Κέντρο Ελληνικής Γούνας ΑΕ» (ΚΕΓ ΑΕ) με την «Κέντρο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού ΑΕ (ΕΛΚΕΔΕ ΑΕ) (Υπουργείο Ανάπτυξης).

112-14 Συγχώνευση του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης με τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Αθήνας - Πειραιά σε έναν οργανισμό (Υπουργείο Ανάπτυξης).

16 Κατάργηση του Ιχθυοκαλλιεργητικού Κέντρου Αχελώου (Υπουργείο Ανάπτυξης).

17 Κατάργηση του Τεχνολογικού Πάρκου «Λεύκιππος» (Υπουργείο Ανάπτυξης).

18 Συγχώνευση της «Εταιρείας Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Βιομηχανίας Τροφίμων ΑΕ» (ΕΤΑΤ ΑΕ) με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) που εποπτεύεται πλέον από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

19 Συγχώνευση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) σε ένα ενιαίο ερευνητικό κέντρο με δραστηριότητα στον τομέα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (Υπουργείο Ανάπτυξης).

20 Συγχώνευση του Κέντρου Ερευνας Τεχνολογίας & Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ) στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) (Υπουργείο Ανάπτυξης).

21 Απορρόφηση της «Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας Α.Ε» (ΕΔΕΤ ΑΕ) από την «Αθηνά» - Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης (Υπουργείο Ανάπτυξης).

22 Κατάργηση της Εταιρείας Διανομής Αερίου ΑΕ (Υπουργείο Ανάπτυξης).

23 Κατάργηση της Δημόσιας Επιχείρησης Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ) (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων).

24-39 Συγχώνευση των 29 φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών σε 13, ανά διοικητική περιφέρεια, υπό μελέτη και μείωση του αριθμού των διοικητικών τους συμβουλίων (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων).

40 Κατάργηση της Εθνικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Επιστημών, η οποία είναι ανενεργής (Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων).

41 Κατάργηση της Ιονίου Ακαδημίας, η οποία είναι ανενεργός (Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων).

42 Κατάργηση του Ινστιτούτου Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (Ι.Π.Ο.Δ.Ε.), λόγω επικάλυψης αρμοδιοτήτων με την Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (ΔΙΠΟΔΕ) του Υπουργείου καθώς και με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων).

43 Συγχώνευση σε έναν φορέα του Εθνικού Γυμναστηρίου Αθηνών (Ι. Φωκιανός) με το Δημόσιο Πρότυπο Παιδικό Γυμναστήριο Καισαριανής (Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων).

44-108 Συγχώνευση 65 Κεφαλαίων Αποζημίωσης Φορτοεκφορτωτών (ΚΑΦ) Ξηράς και Λιμένος σε 7 μεγάλα ΚΑΦ Λιμένων - Ξηράς (Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας).

109 Ενοποίηση του Εθνικού Κέντρου Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΚΕΠ), του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης και Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΚΕΠΙΣ) και του Εθνικού Συμβουλίου Σύνδεσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την Απασχόληση (ΕΣΣΕΕΚΑ). (Υπουργεία Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων).

110-202 Συγχώνευση των διοικήσεων 102 Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας σε 9 ξεχωριστά εθνικά δίκτυα κοινωνικής φροντίδας (Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης).

203 Κατάργηση του «Οργανισμού Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης» (ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα») και μεταφορά αρμοδιοτήτων στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

204 Κατάργηση της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος Ελλάδος και μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

205 Κατάργηση του Επαγγελματικού Κέντρου Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

206 Συγχώνευση του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Υπουργείο Πολιτισμού).

207 Συγχώνευση του ΟΠΕΠ με το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού και με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ως προς τα εκμαγεία) (Υπουργείο Πολιτισμού).

208 Κατάργηση του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης, λόγω εκπλήρωσης του σκοπού του (Υπουργείο Πολιτισμού).

209 Συγχώνευση του Εθνικού Σκοπευτηρίου Χανίων με το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων (Υπουργείο Πολιτισμού).

210 Συγχώνευση του Πανηπειρωτικού Εθνικό Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων με το Εθνικό Αθλητικό και Ναυτικό Κέντρο Ιωαννίνων (Υπουργείο Πολιτισμού).

211 Κατάργηση της «Αγροτουριστική ΑΕ» (ήδη υπό εκκαθάριση), λόγω της ανάληψης των αρμοδιοτήτων της από τη νέα εταιρεία «ΑΓΡΟΤΗΜΑ ΑΕ» (Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης).

212 Συγχώνευση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης ΑΕ (ΕΤΑ) με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου ΑΕ (ΚΕΔ ΑΕ) (Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Τουριστικής Ανάπτυξης).

213 Συγχώνευση της «ΓΑΙΑ ΟΣΕ ΑΕ» με την «ΕΡΓΑ ΟΣΕ ΑΕ» (Υπουργείο Μεταφορών).

214 Συγχώνευση της «ΕΔΙΣΥ ΑΕ» με την «ΟΣΕ ΑΕ» (Υπουργείο Μεταφορών).

215 Κατάργηση της Διεθνούς Ικαρίου Αεραθλητικής Ακαδημίας, διότι στο μεταξύ έχει καταστεί ανενεργής (Υπουργείο Μεταφορών).

216 Λύση και θέση σε εκκαθάριση της «Ολυμπιακές Αερογραμμές ΑΕ» (Υπουργείο Μεταφορών).

217 Λύση και θέση σε εκκαθάριση της «Ολυμπιακή Αεροπλοΐα ΑΕ» (Υπουργείο Μεταφορών).

218 Μεταβίβαση της «Γαλιλαίος Ελλάς ΑΕ» (Υπουργείο Μεταφορών).

219 Λύση και θέση σε εκκαθάριση της «Ολυμπιακή Αεροπορία ΑΕ - Υπηρεσίες» (Υπουργείο Μεταφορών).

220 Μεταβίβαση της «Ολυμπιακή Εταιρεία Καυσίμων ΑΕ (66%)» (Υπ. Μεταφορών).

221 Μεταβίβαση της «Ολυμπιακή Ανώνυμη Ανεφοδιαστική Εταιρεία Αεροπορικού Καυσίμου ΑΕ» (65%) (Υπουργείο Μεταφορών).

222 Μεταβίβαση της «Πάνθεον Airways AE» (Υπουργείο Μεταφορών).

223 Μεταβίβαση της «Ελληνική Εταιρεία Επίγειας Εξυπηρέτησης Αεροσκαφών ΑΕ» (Υπουργείο Μεταφορών).

224 Μεταβίβαση της «Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης και Επισκευής Αεροσκαφών ΑΕ» (Υπουργείο Μεταφορών).

225-255 31 Λιμενικά Ταμεία θα εκχωρηθούν στους αντίστοιχους ΟΤΑ (Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής).

[via]

Δημοσιοποιηθηκε η Στρατηγικη Μελετη Περιβαλλοντικων Επιπτωσεων για την εξορυξη υδρογονανθρακων

Αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και προϋποθέσεων για την εξόρυξη υδρογονανθράκων από την Ήπειρο προβλέπει η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) την οποία κοινοποίησε στην Περιφέρεια Ηπείρου το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οι φορείς της Περιφέρειας έχουν προθεσμία ως τις 15 Αυγούστου να εκφράσουν τη γνώμη τους.
Η μελέτη βρίσκεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος (www.ypeka.gr).
Επί της μελέτης απαιτείται να τοποθετηθεί το περιφερειακό συμβούλιο και οι υπόλοιποι τοπικοί φορείς (Δήμοι, Φορείς Διαχείρισης).

Η μελέτη εκπονήθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Εργαστήριο Μεταλλευτικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Μεταλλευτικής). Η ΣΜΠΕ εντάσσεται στη διαδικασία της Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης (ΣΠΕ) η οποία αποτελεί τη διαδικασία εκτίμησης, αξιολόγησης και αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός έργου.  Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη λήψη των περιβαλλοντικών μέτρων τόσο κατά τη διαδικασία των ερευνών όσο και κατά τη διαδικασία της εξόρυξης.

[via]

Θερινο Σινεμα στα Γιαννενα τις Δευτερες

Με την προβολή της ταινίας  «ΣΟΣ Πεντάγωνο καλεί Μόσχα» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ  συνεχίζεται αυτή τη Δευτέρα 23 Ιουλίου, στις 9.30 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο Παλιά Σφαγεία το Θερινό Σινεμά «Μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά».

Το πρόγραμμα θερινών προβολών συνεχίζεται και τον Αύγουστο στο Πολιτιστικό Πολυχώρο Παλιά Σφαγεία με ελεύθερη είσοδο.

[via]

Ο Ν.Ο.Ι. σαρωσε τα μεταλλια και «πατησε» ξανα κορυφη!

Τον διπλό τίτλο του Πρωταθλητή και Πολυνίκη Ελλάδος στην Κωπηλασία διατηρεί ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων για 24η συνεχή χρονιά, αφού από το 1988 και μέχρι σήμερα παραμένει αήττητος. Οι επιτυχίες που κατέκτησαν οι αθλητές του κατά την Β’ Φάση του 78ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας, που διεξήχθη το  περασμένο Σαββατοκύριακο στα Γιάννινα, δεν επέτρεψαν σε κανένα άλλο απ’ τα τριάντα περίπου σωματεία απ’ όλη την Ελλάδα που έλαβαν μέρος στους αγώνες να αμφισβητήσει την κυριαρχία του στην ελληνική Κωπηλασία.

Οι Γιαννιώτες κωπηλάτες, αυτή τη φορά στις κατηγορίες Παίδων και Κορασίδων, πρόσθεσαν στα  24 μετάλλια που είχε κατακτήσει ο Ν.Ο.Ι. τον περασμένο Απρίλιο στο Σχινιά, κατά την Α΄ Φάση του Πρωταθλήματος άλλα τέσσερα χρυσά, τρία ασημένια και δύο χάλκινα μετάλλια, αφήνοντας πίσω τους με εντυπωσιακή διαφορά τους υπόλοιπους συλλόγους που έλαβαν μέρος στο Πανελλήνιο Κωπηλασίας. Επιτυχίες που ήρθαν ως επιστέγασμα της συστηματικής και σκληρής δουλειάς η οποία γίνεται στον Όμιλο από πλευράς αθλητών, προπονητών και φυσικά της Διοίκησης του σωματείου.

Τα μετάλλια
Χρυσά μετάλλια κατέκτησαν χθες στα πλαίσια της Β΄ Φάσης του Πανελ. Πρωταθλήματος Κωπηλασίας τα εξής πληρώματα του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων:
*Οι Γιάννης Ζήσης και Στέφανος Ντούσκος στη Δίκωπο άνευ Παίδων.
*Η Κατερίνα Ζέρβα στο Σκιφ Κορασίδων.
*Οι Αγάπη Τσιρώνη - Λάμαρη – Σπυριδούλα Τζούκα – Κων/να Κασιούμη – Νεφέλη Στεριάδη στο Τετραπλό Σκιφ Κορασίδων.
*Οι Σεμπαστιάν – Φλωρίν Καλουιάν – Κώστας Βαρδάκας – Γεώργιος Νάτσιας – Ελευθέριος Μαργιόλας – Αθανάσιος Νταλαμάγκας – Χρυσόστομος Βουκουβάλας – Γιάννης Παπαδιώτης – Αλέξιος Μπαράτσας και Βασίλειος Νάσιος (πηδαλιούχος) στην Οκτάκωπο Παίδων.
Ασημένια μετάλλια κατέκτησαν τα εξής πληρώματα του Ν.Ο.Ι.:
*Ο Μιχάλης Παπατσίμπας στο Σκιφ Παίδων.
*Οι Σπύρος Αντώνης – Αλέξανδρος Βούλγαρης – Χρήστους Κρούτια – Νικόλαος Βλάχος στην Τετράκωπο άνευ Παίδων.
*Οι Χριστίνα Κούρου – Χρύσα Πάνου στο Διπλό Σκιφ Κορασίδων.
Xάλκινα μετάλλια, τέλος, κατέκτησαν τα εξής πληρώματα του Ν.Ο.Ι.:
*Οι Πετρούλα Τσιάβου – Φωτεινή Μέρμηγκα – Κατερίνα Πιτσούνη – Κατερίνα Γιώτη στο δεύτερο Τετραπλό Σκιφ Κορασίδων.
*Οι Ανδρέας Κοντογιάννης – Σπύρος Μαλισόβας – Κων/νος Μάντζιος – Στέφανος Κονάκης – Οδυσσεάς Τζοβάρας – Σταύρος Γκουντουβάς – Ευάγγελος Δρόσος – Ηλίας Νάσιος και Αλέξανδρος Δογορίτης (πηδαλιούχος) στην δεύτερη Οκτάκωπο Παίδων.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ
 «Ο μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι η Κωπηλασία παρά την κρίση συνεχίζει την ανοδική της πορεία. Ανάλογο είναι και το αγωνιστικό επίπεδο των αθλητών που μας κάνει πολύ αισιόδοξους», τόνισε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ κ. Γιάννης Καρράς, ο οποίος βρέθηκε στα Γιάννινα για τους αγώνες. Ο κ. Καρράς χαρακτήρισε ως… τυπική διαδικασία την κατάκτηση από το Ν.Ο.Ι. των τίτλων του Πρωταθλητή και Πολυνίκη Ομίλου Ελλάδος! Αυτά τα αποτελέσματα, όπως είπε, δεν είναι τυχαία, αλλά οφείλονται στην πολύ καλή δουλειά που γίνεται στον Όμιλο και από την Διοίκησή του, που με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Σωτήρη Στάμο είναι διαρκώς κοντά στα παιδιά, προσφέροντάς τους ότι χρειαστούν στην προσπάθεια που κάνουν.

Ο Σωτήρης Στάμος
Η Β’ Φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος ήταν και η πιο αξιόλογη διότι σ’ αυτή συμμετέχουν νέα παιδιά, τα οποία έχουν μέλλον μπροστά τους και γι’ αυτό θα πρέπει να τα προσέχουμε ιδιαίτερα, ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ν.Ο.Ι. κ. Σωτήρης Στάμος αμέσως μετά την λήξη και της τελικής Φάσης του Πρωταθλήματος. «Καταβάλλαμε μία προσπάθεια να αποκαταστήσουμε τις ζημιές του Στίβου της λίμνης και να μπορέσουμε να διοργανώσουμε ένα τέλειο από κάθε πλευρά Πρωτάθλημα. Οφείλω να πω ότι αυτό το πετύχαμε απολύτως, όπως εξάλλου διαπίστωσαν όλοι οι παράγοντες της Κωπηλασίας και οι εκπρόσωποι σωματείων που ήρθαν στα Γιάννινα για τους αγώνες», υπογράμμισε ο κ. Στάμος. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους γονείς των αθλητών και κυρίως τους προπονητές για την προσπάθεια που καταβάλλουν καθημερινά στο Ν.Ο.Ι. και για την πολύ καλή προετοιμασία των αθλητών τους, που οδήγησαν το Ναυτικό Όμιλο στις νέες αυτές μεγάλες επιτυχίες.

«Ελπίζω ότι και… Κτηματικής Υπηρεσίας θελούσης θα συνεχίσουμε να δίνουμε  αυτές τις νίκες στους Γιαννιώτες. Αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη που θα έχει το θέμα με το πρόστιμο που μας έχει επιβληθεί», κατέληξε ο Πρόεδρος του Ν.Ο.Ι..

Ο Αλέκος Καχριμάνης
Τα συγχαρητήριά του στο Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων, στην Ομοσπονδία Κωπηλασίας και σ’ όσους συνέβαλαν ώστε να επιστρέψουν οι αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας στα Γιάννινα εξέφρασε χθες σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Δεν υπάρχει καλύτερος στίβος για αγώνες Κωπηλασίας, όπως επιβεβαιώνουν και οι επισκέπτες της πόλης μας, τόνισε ο κ. Καχριμάνης. Αυτό, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δίνει και σε μας εδώ το δικαίωμα και την υποχρέωση να στηρίξουμε τις εγκαταστάσεις του ΕΑΝΚΙ. Πρέπει όμως και το κέντρο να καταλάβει ότι δεν μπορεί να ορίζει διοικητικά συμβούλια χωρίς να έχουν την ηθική στήριξη της Περιφέρειας και του Δήμου».

Ο Φίλιππας Φίλιος
Πράγματι ξαναζωντανεύει η Λιμνοπούλα φέτος με τους αγώνες Κωπηλασίας, όπως έγινε πέρυσι με τους αντίστοιχους του θαλάσσιου Σκι και όπως θα γίνει και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ανέφερε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, που επίσης βρέθηκε χθες στις εξέδρες του ΕΑΝΚΙ. Ο κ. Φίλιος αναφέρθηκε στην σπουδαία δουλειά που γίνεται από το Ν.Ο.Ι., ο οποίος όπως είπε πρωτοστατεί στα πρωταθλήματα Κωπηλασίας, ενώ τόνισε πως το ΚΕΚΩΠ είναι πλέον ξανά σε θέση να φιλοξενεί για μικρά διαστήματα αποστολές ομάδων.

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Αυστηροι ελεγχοι για την κυκλοφορια στο Καστρο

Σε αυστηρούς ελέγχους της κυκλοφορίας οχημάτων στο Κάστρο, πρόκειται να προχωρήσει ο Δήμος Ιωαννιτών, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Είναι γνωστό, ότι η είσοδος και η στάθμευση των οχημάτων απαγορεύεται, πλην των μονίμων κατοίκων, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου το απαραίτητο σήμα.

Η είσοδος άλλων οχημάτων στο Κάστρο ακόμη και αργά το βράδυ, έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο στην περιοχή και να υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και η αισθητική.

Εξ αιτίας αυτής της κατάστασης η Δημοτική Αρχή είναι πλέον υποχρεωμένη να προχωρήσει άμεσα σε πολύ αυστηρούς κι εντατικούς ελέγχους και να επιβάλλει τα ανάλογα πρόστιμα σε όσους εξακολουθούν να μην συμμορφώνονται με τις απαγορεύσεις, καταλήγει η ανακοίνωση.

[via]

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Πανελληνιο Πρωταθλημα Κωπηλασιας το Σαββατοκυριακο στην Παμβωτιδα

Πολυνίκης και Πρωταθλητής Ελλάδος στο άθλημα της Κωπηλασίας επί 23 συνεχή χρόνια είναι ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων. Και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα διεκδικήσει ξανά τον διπλό αυτό τίτλο, επιβεβαιώνοντας την απόλυτη κυριαρχία του σε πανελλαδικό επίπεδο.

Επί δύο ημέρες, το Σάββατο και την Κυριακή θα διεξαχθεί στην Παμβώτιδα και τον ανακατασκευασμένο Στίβο του ΕΑΝΚΙ η Β΄ Φάση του 78ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας για τις κατηγορίες Παίδων – Κορασίδων – ΑΜΕΑ. Ο Ν.Ο.Ι. που είναι και ο οικοδεσπότης των αγώνων, κατεβάζει σ’ αυτούς 46 αθλητές, δηλαδή την μεγαλύτερη ομάδα από κάθε άλλο σωματείο που θα λάβει μέρος στο Πρωτάθλημα.

Στόχος του είναι φυσικά η κατάκτηση της κορυφής, η οποία ουσιαστικά είναι εξασφαλισμένη, καθώς στην Α΄ Φάση του Πρωταθλήματος τα πληρώματα του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων κατέκτησαν τα διπλάσια σχεδόν μετάλλια (24 στο σύνολό τους) και βαθμούς από το δεύτερο στην κατάταξη ναυτικό σωματείο! Διαφορά τόσο μεγάλη, που είναι αδύνατο να «γεφυρωθεί» το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Ο Ν.Ο.Ι. αποβλέπει λοιπόν στο να στεφθεί Πρωταθλητής και Πολυνίκης Ελλάδος για 24η συνεχή χρονιά, αυξάνοντας όσο γίνεται περισσότερο την διαφορά του από τους υπόλοιπους Ομίλους που λαμβάνουν μέρος στο Πρωτάθλημα!

Εκατοντάδες αθλητές

Πάντως, ιδιαίτερα αυξημένο είναι το ενδιαφέρον για συμμετοχή στους επικείμενους αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος από σωματεία απ’ όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις συμμετοχής, θα βρεθούν στα Γιάννινα και θα αγωνιστούν στη λίμνη σχεδόν 400 αθλητές της Κωπηλασίας, οι οποίοι θα συνοδεύονται από προπονητές, γονείς, ενώ τους αγώνες θα παρακολουθήσουν και παράγοντες της Ομοσπονδίας Κωπηλασίας, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΕΚΟΦΝΣ Γιάννη Καρρά.

Κάποιες αποστολές σωματείων βρίσκονται ήδη στην πόλη μας και προετοιμάζονται για τους αγώνες. Εντατικές εξάλλου είναι και οι προετοιμασίες από πλευράς του Ν.Ο.Ι., με τα πληρώματά του να κάνουν τις τελευταίες προπονήσεις στην Παμβώτιδα, λίγο πριν από την έναρξη του Πρωταθλήματος.

Ο Θύμιος Βλάχος
Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής προπονητής του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων κ. Θύμιος Βλάχος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιτυχία του Ν.Ο.Ι.. «Ο καιρός πάει καλά και η ομάδα μας είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για το Πανελλήνιο. Θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας στους αγώνες για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα», ανέφερε σε δηλώσεις του.

Το πρόγραμμα
Το Σάββατο θα γίνουν οι προκριματικοί και επαναληπτικοί αγώνες, οι οποίοι θα ξεκινήσουν στις 8 το πρωί.

Την Κυριακή θα γίνουν πρώτα οι ημιτελικοί και από τις 9:30 το πρωί θα ξεκινήσουν οι τελικοί των αγωνισμάτων. Ο τελευταίος τελικός, αυτός της Οκτακώπου, θα διεξαχθεί στις 12:45 το μεσημέρι και με αυτόν θα ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα.

Κάλεσμα στους Γιαννιώτες

Ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων απευθύνει κάλεσμα σ’ όλους τους Γιαννιώτες το ερχόμενο Σαββατοκύριακο να επισκεφθούν τη Λιμνοπούλα και να παρακολουθήσουν τους αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας από τις εξέδρες του ΕΑΝΚΙ (δίπλα από τον Πύργο Κωπηλασίας και πίσω από το γήπεδο ποδοσφαίρου της Λιμνοπούλας), στηρίζοντας με την παρουσία τους την προσπάθεια των Γιαννιωτών αθλητών. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Στα Ιωαννινα σεμιναριο μελισσοκομιας

Το σεμινάριο με θέμα «Μελισσοκομία – Μελισσοθεραπεία» θα πραγματοποιηθεί στις 25 Αυγούστου και ώρα 10:30 με 19:15 στα Ιωάννινα από τη «Στάση Ζωής».

Κύριοι ομιλητές στο σεμινάριο θα είναι διδάσκων στο Ι.Γ.Ε. και γεωπόνος, Βασίλειος Αηδόνης και η διδάσκουσα στο Ι.Γ.Ε. και επαγγελματίας μελισσοκόμος Κυριακή Πατέλη – Μπαρκά. Η «Στάση Ζωής» στα πλαίσια της δημιουργίας, εφαρμογής και υλοποίησης ανθρωπιστικών δράσεων και προγραμμάτων θέτει σε εφαρμογή την πραγματοποίηση μιας σειράς σεμιναρίων για την επιμόρφωση σε αγροτικές δραστηριότητες και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών και ειδικά της νέας γενιάς. 

Σκοπός των δράσεων είναι η στήριξη και η ανάπτυξη εναλλακτικών οικονομικών δραστηριοτήτων συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική ανάπτυξη της υπαίθρου και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της εσωτερικής μετανάστευσης και της γήρανσης του πληθυσμού που πλήττουν τις περιοχές της χώρας.
Το  Σεμινάριο έχει  τεθεί  υπό  την  Αιγίδα  του  Υπουργείου  Αγροτικής  Ανάπτυξης  και  Τροφίμων. Περισσότερες πληροφορίες στο  τηλέφωνο: 210/9889877.

Αναλυτικό Πρόγραμμα του Σεμιναρίου 

10.30-10.45  Προσέλευση – Εγγραφές

 10.45-11.00  Χαιρετισμοί

11.00-11.45  Αηδόνης  Βασίλειος

                     «Εισαγωγή στη Μελισσοκομία. Ανατομία - φυσιολογία  μέλισσας»

11.45–12.30 Αηδόνης  Βασίλειος

                    «Μελισσοκομικοί  χειρισμοί  όλου  του  χρόνου.  Βασιλοτροφία –
                    Σμηνουργία – Επέκταση  Μελισσιού.  Ασθένειες – Αντιμετώπιση – 
                    Εχθροί  Μέλισσας».

12.30–12.45 Ερωτήσεις

12.45–13.15 Διάλειμμα Καφέ

13.15–14.00 Αηδόνης  Βασίλειος
                    «Επιλογή  Μελισσοκομείου – Εξοπλισμός – Εργαλεία. Διατροφή 
                     μέλισσας – Παραγωγή  μελισσοτροφών.                     
14.00–14.30 Αηδόνης  Βασίλειος

                    «Προϊόντα  μέλισσας – Τυποποίηση – Αρχές  βιολογικής 
                    Μελισσοκομίας»

14.30–14.45 Ερωτήσεις - Συζήτηση

14.45–15.15 Διάλειμμα Καφέ

15.15-16.00 Κυριακή Πατέλη - Μπαρκά
                    «Μελισσοθεραπεία  (Ορισμός,  Συνεργάτες,  Αναφορά  στα 
                     κατάλληλα  προϊόντα)»

16.00–16.15 Ερωτήσεις

16.15-17.00 Κυριακή Πατέλη - Μπαρκά
                    «Γευσιγνωσία  (Βάμμα πρόπολης-Μέλι: Έλατο - Ανθόμελο  - Θυμάρι)          
               Ποιότητα προϊόντων /Δραστικές  ουσίες, τρόφιμα- φάρμακα, πρόληψη».

17.00-18.15 Κυριακή Πατέλη - Μπαρκά
                    «Κερί – κερήθρα,  διαχείριση /Μέλι,  ιδιότητες,  δραστικές  ουσίες /
                      Γύρη,  ιδιότητες, τροφική  διαχείριση.
                      Πρόπολη,  λάδι  πρόπολης, βάμμα  πρόπολης – ιδιότητες,  τροφική 
                      διαχείριση.
                      Βασιλικός  Πολτός,  ιδιότητες, τροφική  διαχείριση.
                      Κεντρί (δηλητήριο)μέλισσας, ιδιότητες,  διαχείριση.
                      Κηραλοιφές  θεραπευτικές – καλλυντικές
                      Συνταγές:  Ενδυνάμωση,  οστεοπόρωση  κ.α.

18.15-18.45 Κυριακή Πατέλη – Μπαρκά
                     «Επιστροφή  στα  φυσικά  προϊόντα  και  στις  εναλλακτικές 
                      θεραπείες»
                      «Προοπτικές  ανάπτυξης  προϊόντων  μέλισσας  στην  αγορά 
                     (συσκευασία,  ποιότητα,  ποσότητα,  τιμές  κ.α.)

18.45-19.15 Ερωτήσεις – Συζήτηση

[via]

Αστρονομικη παρατηρηση στη Δωδωνη

Η ΙΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Δωδώνης και η Ομάδα Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ιωαννίνων, συνδιοργανώνουν την Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012 και ώρα 21:00, στον Αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης, μπροστά από το αρχαίο θέατρο, παρουσίαση “ Ένα ταξίδι στ’ Άστρα ” του Νικόλαου Ματσόπουλου αστρονόμου του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Θα ακολουθήσει αστρονομική παρατήρηση ουράνιων αντικειμένων με τηλεσκόπια.

[via]

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Virtual moon party psyhedelic goa trance progressive στη Λιμνη Ζηρου

Στη Φιλιππιάδα 21/07/2012 και συγκεκριμένα στη Λίμνη Ζηρού διοργανώνετε ένα καταπληκτικό πάρτι!

Με τους Dj :

    Garras
    Saidbel
    Darko
    Loco Pone
    Sigitalmonk VJ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕ ΠΟΤΟ 10 ΕΥΡΟ

Μετακινηση με Λεωφορειο απο νομαρχια Ιωαννινων ΜΕ 5 ΕΥΡΩ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ πληροφοριες – 6997559457 – 6938567136
26510 38895 _ www.hellenicmemories.gr
Γραφειο Γενικου Τουρισμου

Εκδηλωσεις μνημης για τη γυναικα της Πινδου

Η μνήμη της γυναίκας της Πίνδου, των αξιωματικών Κων/νου Δαβάκη, Αλέξανδρου Διάκου και όλων των ηρώων του Έπους του 1940, θα τιμηθούν σε εκδηλώσεις, που διοργανώνει η Περιφέρεια Ηπείρου με τη συνεργασία του Δήμου Κόνιτσας και της Τοπικής Κοινότητας Φούρκας, την Παρασκευή, 20 Ιουλίου, στη Φούρκα.

            Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει :
  • Δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και στέψη των προτομών Κων/νου Δαβάκη και Αλέξανδρου Διάκου
  • Σύντομη τοπογραφική ενημέρωση από αξιωματικό της VIII Μεραρχίας
  • Ομιλία από τον κ. Αριστοτέλη Σταγκίκα, Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Κόνιτσας
  • Αναπαράσταση πορείας μαχόμενης γυναίκας της Πίνδου και του τραυματισμού του ήρωα αξιωματικού Κ. Δαβάκη, διοικητή του αποσπάσματος της Πίνδου. Η αναπαράσταση θα γίνει από ηλικιωμένες γυναίκες σε συνεργασία με άνδρες της VIII Μεραρχίας

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο ύψωμα «Προφήτης Ηλίας» της Φούρκας. Θα ακολουθήσει δεξίωση στην πλατεία της Φούρκας, αφού προηγηθεί καλωσόρισμα των προσκεκλημένων από τον κ. Παναγιώτη Γαργάλα, Δήμαρχο Κόνιτσας.

Εργο της εβδομαδας στην Ε.Ε. η «Νεα Γνωση» της Περιφερειας Ηπειρου

Στην ιστοσελίδα του REGIO δημοσιεύτηκε άρθρο αφιερωμένο στο πρόγραμμα «Νέα Γνώση» της Περιφέρειας Ηπείρου, ως έργο της εβδομάδας/project οf the week (μεταφρασμένο σε 7 γλώσσες).

 Το πρόγραμμα «Νέα Γνώση» το οποίο λαμβάνει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση περίπου 2 εκατ. EUR για την περίοδο 2007-2013, προωθεί τα αποτελέσματα της έρευνας και ανάπτυξης των περιφερειακών ερευνητικών φορέων με το σκοπό να παρέχει στον παραγωγικό τομέα και την τοπική κοινωνία συγκεκριμένες λύσεις βασισμένες στα ευρήματα αυτών των ερευνών.

 Μέχρι σήμερα, έχουν χρηματοδοτηθεί 27 διαφορετικά προγράμματα, όπως για παράδειγμα ένας νέος έλεγχος ποιότητας για παραδοσιακή τέχνη αργυροχοΐας ώστε να προωθηθεί καλύτερα αυτή η τοπική τέχνη, ο προσδιορισμός της αυθεντικότητας της βοτανικής και γεωγραφικής προέλευσης προϊόντων διατροφής ώστε να επιτευχθεί μια πιθανή Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) και να έχουν μια σημαντική προστιθέμενη αξία και, ένα ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με μια καινοτόμο θεραπευτική αγωγή για ρήξη συνδέσμου βασισμένη σε βλαστοκύτταρα και στη μηχανική ιστών.

[via]

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Φιλικη «τριαρα» του ΠΑΣ Γιαννινα επι του Πανθρακικου

Καλύτερος ο ΠΑΣ Γιάννινα επικράτησε 3-0 σε φιλικό του Πανθρακικού, που έδειξε ότι χρειάζεται πολλή δουλειά μετά την επιστροφή του στη Σούπερ Λίγκα.

Οι Ηπειρώτες άνοιξαν το σκορ στο 28ο λεπτό με τον Βίλα, στο δεύτερο μέρος ο Τζάνης με πέναλτι έκανε το 2-0 και στις καθυστερήσεις του ματς ο Γιάκος διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.

Πανθρακικός: Κουτσόπουλος, Στάθης, Σαρακατσάνος, Βοσνακίδης, Μίνγκας, Σκλιοπίδης, Μακρυδημήτρης, Μπαικαρά, Μοσχάκης, Γωνιάδης. Στο δεύτερο ημίχρονο αγωνίστηκαν ποδοσφαιριστές από την ομάδα Νέων, καθώς και κάποιοι υπό δοκιμή.

ΠΑΣ Γιάννινα: Φεγκρούζ, Ντε Βινσέντι, Κειτά, Λίλα, Βίλα, Ασωνίτης, Μιχαήλ, Οικονόμου, Πάντος, Παππάς, Τοπούζης. Στο β' μέρος έπαιξαν και οι: Αυγενίκου, Γεωργίου, Γανωτης, Γιάκος, Ιωάννου, Κολοβέτσιος, Πατσατζόγλου και Τζάνης.

[via]

Πεντε οι επισημοι «μνηστηρες» για τη Δωδωνη

Πέντε συνολικά υποψήφιοι υπέβαλαν εμπρόθεσμα φακέλους με δεσμευτική προσφορά για την πώληση του πακέτου μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε., όπως ανακοινώνει η Αγροτική Τράπεζα, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η κοινοπραξία των μετόχων μειοψηφίας ΕΑΣ Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας  και Άρτας  Φιλιππιάδας). Οι φάκελοι θα ανοιχθούν και οι προσφορές θα αξιολογηθούν από την ATEbank σε συνεργασία με τους Συμβούλους Πώλησης.

Σύμφωνα με το πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, η τοπική κοινωνία εξακολουθεί να αντιδρά στην πώληση, ωστόσο οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να καταλήξουν σε μια κοινή στρατηγική ή εναλλακτική, κάτι που αναδείχτηκε για μια ακόμη φορά στη σύσκεψη που συγκάλεσε την περασμένη Τρίτη στα γραφεία της εταιρείας ο Πανηπειρωτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν να «παγώσει» η διαδικασία, η Περιφέρεια να παραταθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου προκειμένου να βρεθεί λύση «εκ των έσω» (δηλαδή ένα συνεργατικό σχήμα από την Ήπειρο που θα διεκδικήσει την εταιρεία) ενώ οι Ενώσεις επιμένουν στην «κόκκινη γραμμή» της τήρησης του καταστατικού.

Σε επίπεδο «μνηστήρων» τώρα, μετά την Arla άλλος ένας ξένος συνεταιριστικός κολοσσός φαίνεται ότι τίθεται εκτός μάχης. Πρόκειται για την FrieslandCampina  η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν κατάφερε να αποσπάσει το «οκ» των ολλανδικών τραπεζών οι οποίες θεωρούν οποιαδήποτε επένδυση αυτή τη στιγμή στη χώρα μας επισφαλή. Αντίθετα, στους σίγουρους που θα δώσουν μάχη μέχρι τέλους θα πρέπει να συγκαταλέγονται οι Γάλλοι της Lactalis, η ελληνική Simos Foods που «κατεβαίνει» σε συνεργασία με ρωσικό όμιλο, ο όμιλος Σαράντη και η αμερικανική αλλά τουρκικών συμφερόντων Agrofarm.

Συνάντηση των ΕΑΣ της Ηπείρου με πολιτικούς
Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 13 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των προέδρων των ΕΑΣ Ηπείρου, με τους εκπροσώπους των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, με θέμα την Γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ.

Στη συνάντηση οι Ενώσεις ενημέρωσαν τα κόμματα για τον ολοκληρωμένο φάκελο  - πρόταση που κατέθεσαν για την αγορά της ΔΩΔΩΝΗΣ ΑΕ και ζήτησαν την στήριξη των κομμάτων στον αγώνα που κάνουν οι Ενώσεις  για την διασφάλιση των συμφερόντων των παραγωγών και της Γαλακτοβιομηχανίας.

Με την κατάθεση πλήρους και τεκμηριωμένου φακέλου υποψηφιότητας, συνοδευμένου με  τραπεζική εγγυητική επιστολή, οι Ενώσεις διέψευσαν όλους αυτούς που σαμποτάρισαν την προσπάθειά τους, λέγοντας ότι οι Ενώσεις  αδυνατούν  να καταθέσουν πρόταση.

Οι Ενώσεις απέδειξαν ότι η  Ήπειρος και οι δυνάμεις της μπορούν όχι μόνο να αγοράσουν την ΔΩΔΩΝΗ αλλά και να της δώσουν την προοπτική που της αξίζει.

Τέλος οι Πρόεδροι των Ενώσεων εξέφρασαν την αισιοδοξία τους, ότι την τελευταία στιγμή η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια των Συνεταιρισμών να συνεχίσει η ΔΩΔΩΝΗ να αποτελεί  το κόσμημα της Ηπείρου, για τους κτηνοτρόφους και συνολικά για όλους τους Ηπειρώτες.

[via]

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More