<--! -->

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Βρεθηκε νεκρος ο ορειβατης στο Παπιγκο

Το πτώμα του άτυχου ορειβάτη βρέθηκε βαθιά στη χαράδρα στην οποία έπεσε.

Εντοπίστηκε πριν από λίγο από ιδιωτικό ελικόπτερο και τους Ελβετούς διασώστες της Air Zermatt η σορός του ορειβάτη που αγνοούνταν από τη Δευτέρα στο Πάπιγκο.

Το πτώμα του άτυχου ορειβάτη βρέθηκε βαθιά στη χαράδρα στην οποία έπεσε. 

Αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια περισυλλογής της σωρού από το ελικόπτερο και τους Ελβετούς διασώστες, με την υποστήριξη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

[via]

Διαγωνισμος καινοτομιας και επιχειρηματικοτητας "Οδυσσειες Καινοτομιας 2013"



Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Π.Ι.) σε συνεργασία με το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου (Ε.ΤΕ.Π.Η.), στο πλαίσιο της αξιοποίησης και μετατροπής της επιστημονικής γνώσης σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, προκηρύσσει, για δεύτερη συνεχή χρονιά, την υλοποίηση σεμιναριακού κύκλου μαθημάτων και διαγωνισμού καινοτομίας και επιχειρηματικότητας με τίτλο «Οδύσσειες Καινοτομίας 2013».

Στόχος του Διαγωνισμού είναι η δημιουργία επιχειρήσεων με καινοτόμο χαρακτήρα στην Ήπειρο.
Ο Διαγωνισμός υποστηρίζεται από τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜΚΕ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Γραφείο Διαμεσολάβησης της Επιτροπής Ερευνών του Π.Ι.

Ο Διαγωνισμός περιλαμβάνει:
• Παρακολούθηση εντατικού κύκλου σεμιναρίων
• Ανάπτυξη επιχειρηματικών σχεδίων με την καθοδήγηση μεντόρων
• Αξιολόγηση και βράβευση των καλύτερων επιχειρηματικών σχεδίων
Δικαίωμα συμμετοχής στο Διαγωνισμό έχουν Απόφοιτοι, Φοιτητές και μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας ΑΕΙ και ΤΕΙ της Ελλάδας και της αλλοδαπής με τη μορφή ομάδων. Βασική προϋπόθεση είναι ο συντονιστής της ομάδας είτε να έχει σχέση με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, είτε να κατάγεται ή να διαμένει στην Ήπειρο.

Οι ομάδες θα πρέπει να απαρτίζονται από τουλάχιστον τρία (3) μέλη.
Τα βραβεία περιλαμβάνουν τα εξής:
        1ο βραβείο:
o   Χρηματικό έπαθλο
o   Προνομιακή εγκατάσταση στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου
        2ο, 3ο βραβεία:
o   Προνομιακή εγκατάσταση στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου

Για όλες τις βραβευθείσες ομάδες θα καταβληθεί προσπάθεια οργάνωσης επιχειρηματικής αποστολής στο εξωτερικό με στόχο τη δικτύωση και την ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων (startups).

Σημαντικές Ημερομηνίες
Ο Διαγωνισμός θα διεξαχθεί από τις 28 Ιανουαρίου 2013 έως τις 31 Μαΐου 2013, ως ακολούθως:

·         4/2-4/3/2013:    Υποβολή Αιτήσεων Συμμετοχής
·         11-14/3/2013:    Συνεντεύξεις Συμμετεχόντων/Αξιολογηση Ομάδας
·         21/3/2013:          Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων Επιλογής
·         5-7/4/2013:         1ος  Κύκλος Εκπαίδευσης Ομάδων (Υποχρεωτικός)
·         12-14/4/2013:    2ος Κύκλος Εκπαίδευσης Ομάδων (Υποχρεωτικός)
·         10/5/2013:          Υποβολή Τελικών Επιχειρηματικών Σχεδίων
·         Μάιος 2013:       Τελετή Βράβευσης
Συμπληρωματικά προσφέρουμε υποστήριξη στη διαμόρφωση ομάδων (μεσιτεία/ matchmaking), μέσω του δικτυακού τόπου του Διαγωνισμού.



Κριτήρια Αξιολόγησης
Η αξιολόγηση των αιτήσεων που θα υποβληθούν καθώς και των επιχειρηματικών σχεδίων που στη συνέχεια θα καταρτιστούν θα πραγματοποιηθεί από Επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από ακαδημαϊκούς και μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας.
Η Επιτροπή Αξιολόγησης θα συνεργαστεί με εμπειρογνώμονες αξιολογητές με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των προτάσεων και σχεδίων.
Τα κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων/σχεδίων είναι:
        Βαθμός καινοτομίας επιχειρηματικών προτάσεων
        Σαφήνεια και τεκμηρίωση
        Εφικτότητα
        Βιωσιμότητα
        Εμπειρία και ικανότητες μελών της ομάδας για τη δημιουργία νεοφυούς επιχείρησης (startup)
        Εξωστρέφεια και δυνατότητα των επιχειρηματικών ιδεών για διείσδυση σε διεθνείς αγορές

Υποβολή Αιτήσεων
Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του Δικτυακού τόπου του Διαγωνισμού από 04. 02.2013 έως και 04.03.2013.
Οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλουν στην Eλληνική ή Aγγλική γλώσσα τα ακόλουθα:
        Αίτηση συμμετοχής συμπληρωμένη σε ειδικό έντυπο (σε μορφή .doc) (ηλεκτρονική υποβολή)
        Βιογραφικό σημείωμα όλων των μελών της ομάδας (σε μορφή αρχείου .pdf) (ηλεκτρονική υποβολή)
        Δήλωση Ορισμού Συντονιστή και Αποδοχής Όρων Διαγωνισμού συμπληρωμένη σε ειδικό έντυπο και υπογεγραμμένη από όλα τα μέλη της ομάδας (σε μορφή .pdf με ηλεκτρονική υποβολή ή υποβολή με fax στο 2651007673 και επιβεβαίωση παραλαβής στο τηλ. 2651007681)
        Βίντεο, μέγιστης διάρκειας 5 λεπτών, με περιγραφή της ιδέας (προαιρετικό) (ηλεκτρονική υποβολή)

Περισσότερες πληροφορίες και οι αναλυτικοί όροι του Διαγωνισμού «Οδύσσειες Καινοτομίας 2013» βρίσκονται στο δικτυακό τόπο http://ok2013.rc.uoi.gr/ , με email στο ok2013@uoi.gr και στο τηλέφωνο 2651007976.

Πορεια στην Κατω Κλειδωνια - Κουλα απο τον Ορειβατικο Συλλογο

Ο ΕΟΣ Ιωαννίνων την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013 θα πραγματοποιήσει την πορεία Κάτω Κλειδωνιά – Κούλα (1.529μ).

Η πορεία είναι, κατηγορίας Α-Β και διάρκειας 5-7 ωρών. Η πορεία Α κατηγορίας ξεκινάει από Κάτω Κλειδωνιά ανεβαίνει Άνω Κλειδωνιά και καταλήγει στη Γέφυρα Βοϊδομάτη. Η πορεία Β κατηγορίας ξεκινάει από Κάτω Κλειδωνιά και καταλήγει στην κορυφή Κούλα (1.529μ). Στην πορεία μπορούν να συμμετέχουν και αρχάριοι ορειβάτες με τον κατάλληλο εξοπλισμό, στην προκειμένη απαραίτητες είναι οι γκέτες.

Αναχώρηση 7:00 πμ (από την Περιφέρεια Ηπείρου).
Αρχηγοί πορείας: Πάκου Χρυσούλα, Σάκκου Χρυσούλα
Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Σμύρνης 15 καθημερινά 7-9μμ. Τηλ. 26510-22138. http://www.orivatikos.gr.

Στη Διεθνη Τουριστικη Εκθεση του Τελ Αβιβ η Περιφερεια

Η Περιφέρεια Ηπείρου θα συμμετάσχει στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση Ι.Μ.Τ.Μ. που διοργανώνεται στο Τελ - Αβίβ το διάστημα 5-6/2/2013. Η συμμετοχή αποτελεί συνέχεια των προσπαθειών της Περιφέρειας για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Ηπείρου στο Ισραήλ, καθώς έχουν προηγηθεί φιλοξενία Ισραηλινών δημοσιογράφων και τουριστικών πρακτόρων το καλοκαίρι του 2011, δωρεάν δημιουργία και προβολή τηλεοπτικού διαφημιστικού σποτ της Περιφέρειας Ηπείρου, συμμετοχή στην έκθεση Real Estate στο Τελ Αβίβ το Νοέμβριο του 2011 και συμμετοχή στην έκθεση Ι.Μ.Τ.Μ. το Φεβρουάριο του 2012.

Η συγκεκριμένη αγορά, που αποτελείται κατά κύριο λόγο από άτομα μεσαίου και υψηλού εισοδήματος, θεωρείται στόχος για την Ήπειρο επειδή α) το κοινό της δείχνει ενδιαφέρον για τους ορεινούς όγκους και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που προσφέρουν, β) λόγω της ανάπτυξης του τουρισμού κρουαζιέρας η περιοχή μας είναι προσιτή στο εβραϊκό κοινό και γ) υπάρχουν στενοί ιστορικοί δεσμοί μεταξύ των Ιωαννίνων και του Ισραήλ, λόγω της σημαντικής εβραϊκής κοινότητας της πόλης.

Τα πρώτα αποτελέσματα της προβολής της Ηπείρου στο Ισραήλ έγιναν εμφανή ήδη από το καλοκαίρι του 2012, δεδομένου ότι σημειώθηκε σημαντική αύξηση τουριστών από τη συγκεκριμένη χώρα, τόσο στα παράλια, όσο και στα Ιωάννινα και τους ορεινούς όγκους.

Όπως κάθε χρόνο, η Περιφέρεια Ηπείρου προτίθεται να φιλοξενήσει δωρεάν τους επαγγελματίες του τουρισμού, που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην αρμόδια υπηρεσία (Διοικητήριο – γρ.143 και τηλ.26510-87143) κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Συνδρομη Ελβετων στις αναζητησεις του ατυχου ορειβατη

Τη συνδρομή διασωστών από την Ελβετία ζήτησε η οικογένεια του άτυχου ορειβάτη που έπεσε από χαράδρα στο Πάπιγκο τη Δευτέρα.

Και η τρίτη μέρα των ερευνών δεν απέφερε καρπούς παρά τη συνδρομή ανδρών της ΕΜΑΚ, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και των ελικοπτέρων.

Το πλήρωμα του ελικοπτέρου, στο οποίο συμμετείχε και ένας εκ των δύο φίλων του ορειβάτη που ήταν μαζί του την ημέρα του ατυχήματος, φωτογράφισε την περιοχή, ώστε από σήμερα να υπάρξει συνέχεια στις έρευνες που συνεχίζονται αμείωτες από τη Δευτέρα αναφέρει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης που συμμετέχει με υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Παράλληλα με πρωτοβουλία της οικογένειας του άτυχου ορειβάτη κλήθηκαν και θα φτάσουν στην χώρα μας τέσσερις διασώστες από την ελβετική διασωστική ομάδα Air Zermatt, οι οποίοι, σε συνεργασία με τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση έρευνας.

[via]

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Συνεχιζονται οι ερευνες για τον 30χρονο ορειβατη

Για  δεύτερη ημέρα συνεχίστηκαν οι έρευνες στην χαράδρα της περιοχής «Λάπατο» Παπίγκου για τον εντοπισμό του 30χρονου ορειβάτη που κατακρημνίστηκε τη Δευτέρα και η τύχη του αγνοείται. Το ελικόπτερο «Σούπερ Πούμα», αλλά και ιδιωτικό ελικόπτερο που μισθώθηκε από την οικογένεια του ορειβάτη, «χτένισαν» όλη την περιοχή, χωρίς να εντοπίσουν το παραμικρό.

Ταυτόχρονα, διασώστες της ΕΜΑΚ και ιδιώτες έμπειροι ορειβάτες, όπου ήταν δυνατόν ερεύνησαν, αλλά η απότομη χαράδρα βάθους 500 μέτρων αλλά και οι τεράστιοι όγκοι χιονιού, (σε μεγάλη έκταση ξεπερνά τα 3 μέτρα), δεν επέτρεψαν την συστηματική και σωστή έρευνα, αφού δημιουργούνταν συνεχώς επικίνδυνες χιονοστιβάδες.

Ακόμη και όταν ελικόπτερα πετούσαν πολύ χαμηλά, πάλι υπήρχε μετακίνηση όγκων χιονιού. Μια μικρή ελπίδα φάνηκε το απόγευμα όταν η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που ζητήθηκε η συνδρομή της, ενισχύοντας το σήμα της στην χαράδρα εντόπισε το κινητό τηλέφωνο του 30χρονου, που ήταν σε λειτουργία. Αυτή η εξέλιξη εξετάζεται πλέον λεπτομερώς και δεν έγινε γνωστό ποια τακτική θα ακολουθηθεί στη συνέχεια.

Στο μεταξύ αντιδράσεις προκάλεσαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τα 30.000 ευρώ που ζητήθηκαν για να πετάξει το «Σούπερ-Πούμα» στην περιοχή του Παπίγκου, προκειμένου να γίνουν οι έρευνες.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι με το έγγραφο που στάλθηκε από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου στις 10.36 το πρωί, γίνονταν λόγος για αποστολή επειγόντως ελικοπτέρου στη θέση «Λάπατο», προκειμένου να γίνει ανάσυρση τραυματία ορειβάτη και η σχετική δαπάνη σύμφωνα με την διαδικασία που εφαρμόζεται θα καλύπτονταν από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Από το υπουργείο τονίζεται ότι, δεν αναφέρθηκε πουθενά για αγνοούμενο ορειβάτη και για έρευνα για τη διάσωσή του, που σε αυτή την περίπτωση για τα έξοδα, βαρύνεται το δημόσιο και κανένας άλλος.

Παρ' όλα αυτά σε 10 περίπου λεπτά το ελικόπτερο ήταν στον αέρα με κατεύθυνση το Πάπιγκο, όπου έφθασε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Όταν χθες οι πιλότοι ενημέρωσαν τους προϊσταμένους τους για τον αγνοούμενο ορειβάτη, το ελικόπτερο πέταξε σήμερα κανονικά για έρευνα, χωρίς να ζητηθεί το παραμικρό από την Περιφέρεια ή άλλον φορέα.

[via]

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

100 κιλα ναρκωτικα το Σαββατοκυριακο

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι κατασχέσεις ναρκωτικών ουσιών από τις διωκτικές αρχές της Ηπείρου. Το πρωί της Κυριακής άνδρες του Τμήματος Δίωξης του Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με αστυνομικούς και με τη συνδρομή του ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου εντόπισαν 25 κιλά χασίς. Το χασίς ήταν τοποθετημένο σε ειδική κρύπτη οχήματος τύπου κάμπριο. Ο 29χρονος οδηγός του συνελήφθη.

Το μεσημέρι αστυνομικοί των Ιωαννίνων συνέλαβαν τρία άτομα στην Πωγωνιανή τα οποία μετέφεραν 70 κιλά χασίς. Αξιοποιώντας τα στοιχεία της προανάκρισης εντοπίστηκε αργότερα, στην Αμφιλοχία το αυτοκίνητο το οποίο λειτουργούσε ως προπομπός. Από τους αστυνομικούς συνελήφθησαν άλλα τρία άτομα. Και τα δύο οχήματα κατασχέθηκαν.

[via]

Στο Περιφερειακο Συμβουλιο το ΠΔ της Λιμνης

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη λίμνη Παμβώτιδα αποτελεί το σημαντικότερο θέμα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου, στις τρεις το μεσημέρι.

Στην ίδια συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο πρόκειται να συζητήσει για την Έγκριση του προγράμματος τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου έτους 2013 και την Αποδοχή υλοποίησης έργων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

[via]

Πτωση ορειβατη σε χαραδρα

Σε χαράδρα 400 μέτρων στην κορυφή Λάπατος της Τύμφης έπεσε σήμερα το πρωί ένας ορειβάτης που έκανε ορειβασία με δύο φίλους του. Ο 30χρονος πάτησε σε "μαρκίζα" με αποτέλεσμα να υποχωρήσει το χιόνι και να βρεθεί στο κενό. Οι φίλοι ενημέρωσαν αμέσως τις αρμόδιες αρχές ακι ήδη ΕΜΑΚ και Πολιτιική Προστασία ξεκίνησαν με οχήματα και άνδρες την επιχείρηση εντοπισμού και απεγκλωβισμού. Στα Γιάννενα θα έρθει το μεσημέρι και ελικόπτερο σούπερ πούμα το οποίο θα πάρει μέρος στην επιχείρηση διάσωσης του ορειβάτη.

[via]

Νεα παραδοση ειδων στο Δικτυο Κοινωνικης Αλληλεγγυης

Νέες προσφορές στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Ηπείρου πραγματοποιήθηκαν σήμερα από φορείς και εταιρείες της περιοχής. Τα προϊόντα διατέθηκαν άμεσα σε ενοριακά συσσίτια, Γηροκομεία και άλλους φορείς.

Ειδικότερα διατέθηκαν:

-         Πτηνοτροφικά προϊόντα από την εταιρεία «Θ. ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ ΑΒΕΕ», τα οποία παραδόθηκαν στο Γηροκομείο Ζωσιμαδών Ιωαννίνων, στο Γηροκομείο Κόνιτσας και την Ιερά Μονή Δουραχάνης

-         Είδη διατροφής από την ομογενειακή οργάνωση ΑΧΕΠΑ ΕΛΛΑΣ (παρουσία του εκπροσώπου της κ. Δεβελέγκα), που δόθηκαν στα ενοριακά συσσίτια Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Περιβλέπτου, Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Αγοράς και Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Κοπάνων.

-         Είδη πρώτης ανάγκης από την Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου.

Ακόμη, παρουσία του Δημάρχου Ζαγορίου κ. Γ. Παπαναστασίου παραδόθηκαν είδη διατροφής, είδη υγιεινής, χαρτικά και είδη ρουχισμού στην Εκκλησιαστική Επιτροπή Ασπραγγέλων, για την κάλυψη αναγκών απόρων οικογενειών.

Στην παράδοση-παραλαβή παρέστη ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης που ευχαρίστησε όλους όσοι συμβάλλουν στην πρωτοβουλία. «Θέλω να κάνω μια έκκληση. Τη χρειαζόμαστε τη βοήθεια σε όλη την Ήπειρο. Υπάρχουν συνάνθρωποι που έχουν ανάγκη από τρόφιμα μεγάλης διάρκειας, αλλά και είδη υγιεινής. Και αυτά προωθούνται μέσα από τις Ενορίες, τα Γηροκομεία, τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας και τις Μητροπόλεις σε όλη την Ήπειρο».

Νέες προσφορές στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχουν επίσης διατεθεί από τον Μικρασιατικό Σύλλογο Νεοκαισάρειας, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Διχουνίου και στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ζίτσας.

Η Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας τους ευχαριστεί όλους και ανακοινώνει ότι συνεχίζεται η δράση του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Όσοι επιθυμούν να στηρίξουν την πρωτοβουλία μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 26510-87129 και 26510-87128.

Ολοκληρωθηκε με επιτυχια σεμιναριο για εκπαιδευτικους β/θμιας εκπαιδευσης

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το σεμινάριο με θέμα: «Εκπαίδευση στην εφαρμογή προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής υγείας» που απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

Το σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στο Καμπέρειο Πνευματικό Ίδρυμα, συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας - «Σχεδία» και το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Ιωαννίνων.

Στόχος του σεμιναρίου ήταν η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών που ανέλαβαν εθελοντικά την υλοποίηση εγκεκριμένων προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, στη θεματολογία  που άπτεται του αντικειμένου του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία» και ειδικότερα η ευαισθητοποίησή τους στο πρόβλημα των εξαρτήσεων, τις διαπροσωπικές σχέσεις, την αυτοεκτίμηση, τη διαχείριση συναισθημάτων, την εφηβεία και την ψυχική υγεία κ.α με στόχο την εφαρμογή αποτελεσματικών στρατηγικών πρόληψης  στα σχολεία.

Το σεμινάριο ήταν το τέταρτο κατά σειρά που πραγματοποιεί το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε. Ιωαννίνων τη φετινή σχολική χρονιά σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης, με κύριο εισηγητή - συντονιστή τον κ. Κούτρα Βασίλειο, Καθηγητή Αγωγής Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - Επιστημονικό Υπεύθυνο του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία», αλλά και την Επιστημονική Ομάδα του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία».

Το επόμενο σεμινάριο σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία» έχει ήδη προγραμματιστεί για τα μέσα του Φεβρουαρίου και θα αφορά τη δεύτερη ομάδα των εκπαιδευτικών του Νομού Ιωαννίνων που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για να παρακολουθήσουν το σεμινάριο με θέμα την «πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο».

Εκ μέρους της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Ιωαννίνων συγχαίρουμε την  Επιστημονική Ομάδα του Κέντρου Πρόληψης των εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας - «Σχεδία» για την εκπαίδευση που προσφέρουν στους εκπαιδευτικούς της Δ/θμιας Εκπ/σης Ιωαννίνων και εκφράζουμε την ευχαριστίες μας στον πρόεδρο του Διοικητικού συμβουλίου της «Σχεδία» κ. Στέφανο Τζιμογιάννη και σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. για τη συνεχή διαχρονική τους στήριξη, βοήθεια και συμπαράσταση σε ολόκληρη τη σχολική κοινότητα των Ιωαννίνων.

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Το Πανεπιστημιο Ιωαννινων στην παγκοσμια καταταξη "UI GreenMetric"

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αξιολογήθηκε και κατατάχθηκε μεταξύ 250 Πανεπιστημίων στον κόσμο σε σχέση με τη λειτουργικότητά του και την περιβαλλοντική του συνείδηση.  Κατέλαβε την 123η θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη “UI GreenMetric” ανάμεσα σε καταξιωμένα Ιδρύματα, ενώ είναι το μοναδικό Ελληνικό Πανεπιστήμιο που περιλαμβάνεται στην κατάταξη αυτή.

UI GreenMetric World University Ranking (αρχείο pdf)

Προκριση υπο βροχη για τον ΠΑΣ

Το βαρύ γήπεδο της Καλλιθέας και η δυνατή βροχή δεν εμπόδισαν τους παίκτες του ΠΑΣ Γιάννινα να δείξουν την ανωτερότητά τους και να εξασφαλίσουν την πρόκριση απέναντι στον Φωστήρα. Το 3-2 ήρθε εύκολα και δίκαια και έτσι η ομάδα του Χριστόπουλου πέρασε στην επόμενη φάση του Κυπέλλου με δύο νίκες (2-0 το πρώτο παιχνίδι).

Μόλις στο 4' ο Φωστήρας προηγήθηκε στο σκορ (1-0) με τον Μπούμπα. Λίγο μετά (8'), ο ΠΑΣ ισοφάρισε με τον Γιάκο και έβαλε τέλος στο ερώτημα ποιά ομάδα θα συνέχιζε στο Κύπελλο. Η συνέχεια ήταν σχεδόν διαδικαστική. Ο Λίλα στο 34' έκανε το 1-2 για τον ΠΑΣ Γιάννινα και το 1-3 ήρθε στο 50' από τον Βίλα. Ο Φωστήρας μείωσε το σκορ (2-3) στο 89' με τον Βλάχο. Να σημειωθεί πως οι τυπικά γηπεδούχοι είχαν δοκάρι στο 72' με σουτ-φάουλ του Δωροβίνη.

Διαιτητής: Παπαδόπουλος.

Κίτρινες: Μπούμπας, Ρουμπουλάκου.

Φωστήρας: Μπότος, Κόπελας, Πεταυράκης, Παραράς, Τσώνης, Μπούμπας(65' Τασουλής), Τσαγκαράκης, Βαβάτσικος(55' Βλάχος), Στάμος, Δωροβίνης, Κάμπας(56' Κετσετζόγλου).

ΠΑΣ Γιάννινα: Ταμπάσης(20' λ.τρ. Φεγκρούς), Λίλα (64' Αυγενίκου), Κεϊτά, Μπέριος, Ρουμπουλάκου, Τζημόπουλος, Βίλα, Γιάκος, Νικλητσιώτης, Ντε Βινσέντι(71' Οικονόμου), Ντάσιος.

[via]

Μεσοχειμωνιατικες Καταμετρησεις Υδροβιων Πουλιων στην Παμβωτιδα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη λίμνη Παμβώτιδας οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) από πολλούς εθελοντές. Οι ΜΕΚΥΠ είναι ένα παγκόσμιο πρόγραμμα της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International), το οποίο υλοποιείται ταυτόχρονα σε πάνω από 100 χώρες κατά το 2ο και το 3ο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου εκάστου χρόνου.

Σκοπός του διεθνούς προγράμματος είναι η εκτίμηση των πληθυσμιακών τάσεων των υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών που  διαχειμάζουν στην Ευρώπη, στοχεύοντας στην προστασία και ορθότερη διαχείριση των υγροτόπων. Η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό από το 1968 το οποίο πλέον συντονίζει σε εθνικό επίπεδο η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Οι καταμετρήσεις λαμβάνουν χώρα σε πάνω από 120 μικρούς και μεγάλους υγροτόπους με τη συμμετοχή περίπου 150 εθελοντών καταμετρητών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας σε συνεργασία με τοπικούς Φορείς Διαχείρισης και οργανώσεις.

Συγκεκριμένα, για τη λίμνη Παμβώτιδα, σε συνεργασία μεταξύ του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και μελών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, οι ΜΕΚΥΠ έλαβαν χώρα την Κυριακή 13η Ιανουαρίου 2013. Την ίδια ημέρα καταμετρήθηκαν και κάποιοι άλλοι κοντινοί υγρότοποι (Λίμνες Βρέλλη, Ζαραβίνας και Καλλιθέας).

Παράλληλα με την ανωτέρω δράση, απογράφηκε και ο διαχειμάζων πληθυσμός των Κορμοράνων (Phalacrocorax carbo), καθώς τόσο ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας όσο και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία συμμετέχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα «CORMAN» της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN)/Wetlands International Cormorant Research Group και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αφορά την απογραφή της κατανομής του πληθυσμού του είδους στη Δυτική Παλαιαρκτική (γεωγραφική ζώνη που περιλαμβάνει την Ευρώπη από τον αρκτικό κύκλο και τον Ατλαντικό μέχρι την Κασπία Θάλασσα και τα Ουράλια, καθώς επίσης τη Μέση Ανατολή και τις χώρες τις Βόρειας Αφρικής).

Αν και οι μικροί συνολικοί αριθμοί υδροβίων δεν θυμίζουν άλλες χρονιές, δεν έλειψαν πάλι οι ευχάριστες στιγμές. Οι σημαντικότερες φετινές παρατηρήσεις αφορούσαν την σπάνια καταγραφή σε πτήση ενός ατόμου Ήταυρου (Botaurus stellaris), ενός κρυπτικού είδους ερωδιού μεταξύ των καλαμώνων Αμφιθέας και Νησιού, ενώ καταγράφηκε ένας από τους μεγαλύτερους αριθμούς Λαγγόνων (Phalacrocorax pygmeus) στον καλαμώνα της μονής Ντουραχανίου, στη γνωστή θέση αναπαραγωγής και κουρνιάσματος τους. Και τα δύο είδη είναι απειλούμενα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και αποτελούν δύο από τα 10 σημαντικότερα «είδη-κλειδιά» του Σχεδίου Διαχείρισης της Λίμνης και για τα οποία, όπως αναφέρεται στην εγκεκριμένη αυτή μελέτη, χρειάζεται εντατικότερη έρευνα και εξειδικευμένα μέτρα διαχείρισης των ενδιαιτημάτων τους με στόχο τη διατήρηση και αύξηση του πληθυσμού τους. Τέλος έκπληξη προκάλεσε το γεγονός της καταγραφής μίας, πιθανώς εξαντλημένης, Ασπρομέτωπης χήνας (Anser albifrons) που έβοσκε παρέα με δύο ήμερες οικόσιτες χήνες.

Η ουσιαστική προστασία του μοναδικού οικοσυστήματος της λίμνης Παμβώτιδας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από μακρόχρονη παρακολούθηση, όπως είναι το πρόγραμμα των ΜΕΚΥΠ. Οι επιστημονικά τεκμηριωμένες παρεμβάσεις προστασίας είναι μονόδρομος για όσους ασχολούνται σοβαρά με τη διατήρηση της πολύτιμης φυσικής μας κληρονομιάς και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ορθή λήψη αποφάσεων ειδικά  την τρέχουσα χρονική περίοδο καθώς οι θεσμικές και διοικητικές αλλαγές που επέρχονται θα έχουν σοβαρό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
Σήμερα γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτό ότι η διατήρηση της βιοποικιλότητας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο και ένα σταθερό υπόβαθρο για την ανάδειξη της περιοχής, με γνώμονα την αξία της βιωσιμότητας, την προστασία του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς και την προστασία της ποιότητας ζωής όλων μας.

Πορεια Δρισκος - Μιτσικελι - Λιγκιαδες απο τον Ορειβατικο Συλλογο

Ο ΕΟΣ Ιωαννίνων την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013 θα πραγματοποιήσει την πορεία Δρίσκος – Μιτσικέλι (1.810μ) – Λιγκιάδες.

Η πορεία είναι διάσχιση, κατηγορίας Γ και διάρκειας 8 ωρών. Στην πορεία μπορούν να συμμετέχουν και αρχάριοι ορειβάτες με τον κατάλληλο εξοπλισμό, στην προκειμένη απαραίτητες είναι οι γκέτες και προαιρετικά κραμπόν, πιολέ.

Αναχώρηση 8:00 πμ (από την Περιφέρεια Ηπείρου).
Αρχηγοί πορείας: Σωκράτης Γούλας
Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Σμύρνης 15 καθημερινά 7-9μμ. Τηλ. 26510-22138. http://www.orivatikos.gr

Συνεδριαση Δημοτικου Συμβουλιου, εγκριθηκε ο προϋπολογισμος

Υπό την απειλή του Παρατηρητηρίου και με βάση το ασφυκτικό νομικό πλαίσιο που επιβάλλει το Υπουργείο Οικονομικών συντάχθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2013.

Ακόμη όμως και κάτω από αυτές τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες έχει ορισμένα χαρακτηριστικά στα οποία αποτυπώνεται το νοικοκύρεμα που επιτεύχθηκε μέχρι σήμερα στο Δήμο Ιωαννιτών αλλά και η μεγάλη βαρύτητα στον τομέα των έργων- επενδύσεων.

Χαρακτηριστικά είναι δύο στοιχεία: Για πρώτη φορά το ποσό που αναφέρεται στον προϋπολογισμό για επενδύσεις και έργα ανέρχεται στα 51,7 εκατομμύρια ευρώ. Σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του 2011 είναι μειωμένες οι οφειλές του Δήμου κατά 5,2 εκατομμύρια και η μείωση των δανείων φτάνει στα 4,9 εκατομμύρια.

Ο 100ος προϋπολογισμός λοιπόν του Δήμου Ιωαννιτών αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση, διαχειρίζεται τον κίνδυνο του Παρατηρητηρίου που μπορεί να οδηγήσει σε κλείσιμο δομών και απολύσεις και δίνει βάρος στον τομέα των επενδύσεων που μπορούν να αποτελέσουν το αντίβαρο στην κρίση.

Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκος Μάντης «διαβάζοντας κανείς τον προϋπολογισμό της 13ης Μαΐου 1913 και τον προϋπολογισμό του 2013, θα βρει στοιχεία που έχουν να κάνουν με υστέρηση εσόδων, με ανείσπρακτα έσοδα από μισθώματα, με ληξιπρόθεσμες οφειλές ή με χρηματοδότηση της καθημερινότητας, ακόμη και με χρέη προς το Δημόσιο και ελλειμματικός σε ποσοστό 27,6%.

Δεν ξέρω αν ο προϋπολογισμός της 13ης Μαΐου του 1913 ήταν 100 χρόνια μπροστά ή αν ο προϋπολογισμός του 2013 είναι 100 χρόνια πίσω ή αν τελικά 100 χρόνια τώρα τα προβλήματα σύνταξης και υλοποίησης του προϋπολογισμού έχουν διαιωνισθεί».

Στον Προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2013 του Δήμου Ιωαννιτών:

Τα έσοδα διακρίνονται σε:

·        Τακτικά, που ανέρχονται στο ύψος των 55.104.387,01 €

·        έκτακτα, που ανέρχονται στο ύψος των 59.043.283,63 €

·        έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών που βεβαιώνονται για πρώτη φορά, που ανέρχονται στο ύψος των 289.100,00 €

·        απαιτήσεις από παρελθόντα οικονομικά έτη, που ανέρχονται στο ύψος των 44.619.724,99 €

·        εισπράξεις υπέρ Δημοσίου και τρίτων, που ανέρχονται στο ύψος των 11.127.224,00 €

·        επιστροφές χρημάτων, που ανέρχονται στο ύψος των 113.000,00 €

και

·        χρηματικό υπόλοιπο προηγούμενης χρήσης, που ανέρχονται στο ύψος των 6.476.560,51 €

Οι δαπάνες διακρίνονται σε:

·        λειτουργικές δαπάνες χρήσης, που ανέρχονται στο ύψος των 53.611.074,71 €

·        επενδύσεις, που ανέρχονται στο ύψος των 51.752.745,92 €

·        πληρωμές παρελθόντων οικονομικών ετών, που ανέρχονται στο ύψος των 16.919.901,83 €

·        λοιπές αποδόσεις που ανέρχονται στο ύψος των 10.679.000,00€

·        προβλέψεις μη είσπραξης εσόδων παρελθόντων οικονομικών ετών στο ύψος των 42.289.724,99

και

·        αποθεματικό, που ανέρχονται στο ύψος των 1.520.832,69 €

Τον προϋπολογισμό καταψήφισαν οι τρεις επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Τασιούλας, Στέφανος Σκοπούλης και Χρήστος Μαντάς ενώ η μείζονα αντιπολίτευση έδωσε θετική ψήφο στις ανελαστικές δαπάνες και όσες αφορούν σε αποφάσεις που έχει ψηφίσει παλιότερα στο Δημοτικό Συμβούλιο και την Οικονομική Επιτροπή.

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Στη δεύτερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η επιχορήγηση του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής, του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας, του Δημοτικού Ραδιοφώνου, όπως και οι προυπολογισμοί των ίδιων επιχειρήσεων.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, παρέστη αντιπροσωπεία του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων, η οποία δια του Διευθυντή της σχολικής μονάδας κατέθεσε το αίτημα για ανέγερση νέου σχολικού συγκροτήματος. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεσμεύτηκε να συζητήσει συνολικά το θέμα σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις και αφού πρώτα συγκεντρωθούν από τις υπηρεσίες όλα τα στοιχεία.

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Ορισμος νεων αντιδημαρχων κι εντεταλμενων συμβουλων

Τους νέους αντιδημάρχους και τους εντεταλμένους δημοτικούς συμβούλους ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος. Βασικό στοιχείο –όπως και την προηγούμενη φορά- είναι η αποκέντρωση και ο καταμερισμός αρμοδιοτήτων με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την παραγωγή έργου.

Νέοι αντιδήμαρχοι ορίζονται:

1.        Βίνης Γιώργος, με αρμοδιότητα τη ΔΕ Παμβώτιδας και την Αγροτική Ανάπτυξη

2.        Γκόλας Νικόλαος με αρμοδιότητα τη ΔΕ Ιωαννίνων, τη ΔΕ Νήσου, Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και της Επιτροπής Τουρισμού

3.        Κατηρτσίδης Δημήτρης με αρμοδιότητα το εργοτάξιο συντήρησης κτιρίων και πρασίνου και τη ΔΕ Ανατολής.

4.        Μάντης Νίκος, με αρμοδιότητα τα οικονομικά

5.        Μασσαλάς Βασίλης  με αρμοδιότητα την Τεχνική Υπηρεσία και τον Προγραμματισμό

6.        Μπέγκας Θωμάς, με αρμοδιότητα θέματα ανακύκλωσης, περιβάλλοντος και ενέργειας

7.        Νάστος Δημήτρης υπεύθυνος δημοτικών ενοτήτων Μπιζανίου, Περάματος και Πολιτικής Προστασίας

8.        Τσίλη Παρασκευή, αναπληρώτρια δημάρχου, υπεύθυνη Παιδείας, διεύθυνσης Μουσείων, Αρχείων κλπ, προγραμμάτων δια βίου μάθησης, υποθέσεων μεταναστών και Πρόεδρος της Επιτροπής Θεάτρων και χώρων συνάθροισης κοινού.

Εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι ορίζονται:

1.     Γκόγκος Κωνσταντίνος, για θέματα εύρυθμης λειτουργίας Δημοτικής Ενότητας Περάματος

2.     Δουβανάς Ελευθέριος, για θέματα ελέγχου αποθήκης υλικών, συντήρησης μηχανημάτων, ελέγχου υγρών καυσίμων, εύρυθμης λειτουργίας λαϊκών αγορών.

3.     Κιτσούλης Παναγιώτης, για θέματα εθελοντισμού, δημοτικής αστυνομίας και κληροδοτημάτων του Δήμου.

4.     Παπαδιώτης Γιώργος,  για θέματα πολεοδομίας και πολεοδομικού σχεδιασμού.

5.     Παπαδόπουλος Δημήτρης, για θέματα πιστοποίησης ποιότητας (ISO)

6.     Χρυσοστόμου Ευθύμιος, για θέματα εύρυθμης λειτουργίας Δημοτικής Ενότητας Ανατολής.

Πρόεδροι Οργανισμών και Επιχειρήσεων Δήμου Ιωαννιτών

1.        Μωυσής Ελισάφ Πρόεδρος στην Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Αθλητισμού. Αντιπρόεδρος ο κ. Γιώργος Αρλέτος.

2.        Φίλιππος Τσουμάνης, Πρόεδρος στον ΟΚΠΑΠΑ. Αντιπρόεδρος στον Οργανισμό ο κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος.

3.        Γεώργιος Λώλης, Πρόεδρος ΔΗΠΕΘΙ. Αντιπρόεδρος ο κ. Μωυσής Ελισάφ.

4.        Κωνσταντίνος Γκόγκος, πρόεδρος Οργανισμού Σπηλαίου Περάματος. Αντιπρόεδρος ο κ. Θωμάς Γκλίναβος.

5.        Φίλιππας Φίλιος Πρόεδρος Ζωγραφείου Οίκου Ευγηρίας. Αντιπρόεδρος ο κ. Παναγιώτης Κιτσούλης.

6.        Βασίλης Πουτέτσης Πρόεδρος ΔΕΛΙ

7.        Γιώργος Παπαδιώτης Πρόεδρος ΔΗΑΝΕΤΑΙ. Αντιπρόεδρος ο κ. Κώστας Γκόγκος.

8.        Βασίλης Τσαμπαλάς πρόεδρος ΝΠΔΔ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αντιπρόεδρος ο κ. Νίκος Γκόλας.

9.        Παρασκευή Τσίλη Πρόεδρος ΝΠΔΔ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Αντιπρόεδρος ο κ. Παναγιώτης Κιτσούλης. 

10.      Θωμάς Γκλίναβος Πρόεδρος Δημοτικού Ραδιοφώνου. Αντιπρόεδρος ο κ. Γιάννης Σκοπούλης.

Σημειώνουμε ότι πρόεδρος στη ΔΕΥΑΙ παραμένει ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος με αντιπρόεδρο τον κ. Δημήτρη Θεμελή, ενώ ο αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας είναι Πρόεδρος στον Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων και ο δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Μανταλόβας πρόεδρος στον Σύνδεσμο Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.

Συγκροτείται ειδική επιτροπή παρακολούθησης των έργων ΕΣΠΑ με Πρόεδρο τον Δήμαρχο και μέλη τον αντιδήμαρχο Βασίλη Μασσαλά, τον δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο του ΣΥΔΛΙ Αθανάσιο Μανταλόβα, την ειδική σύμβουλο του δημάρχου Έλλη Κοιλάκου, τον Γενικό Διευθυντή της ΔΕΥΑΙ Κώστα Γιωτάκη, τον Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών Ορέστη Μπρίκο και την Διευθύντρια Προγραμματισμού Νατάσσα Πουλογιάννη.

Συγκροτείται τέλος ομάδα εργασίας από υπαλλήλους διαφορετικών διευθύνσεων υπό την ευθύνη του αντιδημάρχου Θωμά Μπέγκα, Προέδρου ΦΟΔΣΑ, για την υποστήριξη των δράσεων ανακύκλωσης, περιβάλλοντος και ενέργειας.

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Συνεληφθη αλλοδαπος εμπρηστης

Συνελήφθη στα Ιωάννινα αλλοδαπός, ο οποίος κατηγορείται ότι μέσα σε μία εβδομάδα προέβη σε τρεις εμπρηστικές ενέργειες, η μία μάλιστα σε σπίτι ενώ προκάλεσε κι άλλες φθορές.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης κατά το χρονικό διάστημα από 13-1-2013 έως και την ημέρα της σύλληψης του, στο Κουτσελιό Ιωαννίνων, διέπραξε 3 εμπρησμούς, σε ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, σε μία αποθήκη και σε μία οικία.

Επίσης προκάλεσε φθορές σε ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, σε πινακίδα πρατηρίου υγρών καυσίμων και σε μία αποθήκη.

[via]

Συνεδριαση του Δημοτικου Συμβουλιου την Τεταρτη

Αύριο Τετάρτη (23/1/13) στις επτά το βράδυ θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα την έγκριση του προϋπολογισμού και του ετήσιου προγράμματος δράσης του Δήμου.

Στις οκτώ το βράδυ έχει προγραμματιστεί δεύτερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με 35 θέματα ημερήσιας διάταξης.

Η ημερήσια διάταξη (αρχείο pdf)

[via]

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Μνημονιο Συνεργασιας για τη δημιουργια Νεου Τουριστικου Προϊοντος με βαση τα Αρχαια Θεατρα της Ηπειρου

Η πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου και του Σωματείου «Διάζωμα» για τη δημιουργία μιας επώνυμης τουριστικής διαδρομής στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης που είχε ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου με την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και τη Γενική Γραμματεία του ίδιου Υπουργείου Λίνα Μενδώνη.

Στόχος της πρότασης είναι η συστηματική και με σύγχρονους όρους marketing προώθηση της Ηπείρου ως προορισμού με βάση τις σπουδαίες αρχαιότητες που υπάρχουν στον τόπο και με θεματικό άξονα αναφοράς τα αρχαία θέατρα, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα νέο τουριστικό προϊόν με προϋποθέσεις αειφορίας.

[via]

Ριφιφι σε αργυροχρυσοχοειο στα Ιωαννινα

"Χρυσή" διάρρηξη με την μέθοδο του ριφιφί έκαναν άγνωστοι σε εργαστήριο αργυροχρυσοχοΐας στα Ιωάννινα και έφυγαν ανενόχλητοι με λεία κοσμήματα αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ, χωρίς να τους πάρει είδηση κάποιος.

Το μαγαζί  ήταν κλειστό την περασμένη  Πέμπτη, οπότε η εισβολή έγινε  στο διάστημα από το βράδυ  της Τετάρτης ως το πρωί  της Παρασκευής. Οι δράστες κινήθηκαν στον ακάλυπτο χώρο στο πίσω μέρος του καταστήματος και άνοιξαν τρύπα στον τοίχο από την οποία μπήκαν στο εργαστήριο. Άρπαξαν μόνο τα χρυσά κοσμήματα συνολικής αξίας 60.000 ευρώ και εξαφανίστηκαν. Έρευνες για τη διάρρηξη διενεργεί η Ασφάλεια Ιωαννίνων.

[via]

Λιμανι Ηγουμενιτσας: Τον Ιουνιο το λειτουργικο τμημα της Β` φασης

Καλύτερες μέρες αναμένονται για τα μεγάλα λιμενικά έργα  στην Ηγουμενίτσα. Το ypodomes.com εξασφάλισε αποκλειστικές πληροφορίες από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών σχετικά με τα έργα Β` και Γ1` φάσης.  Οι εξελίξεις είναι θετικές σε όλα τα μέτωπα και υπάρχουν και σημαντικές ενδείξεις ότι τελικά θα ξεπεραστούν όλες οι δυσκολίες.

[B]ΕΡΓΑ Β` ΦΑΣΗΣ[/B]
Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε το ypodomes.com  τα έργα της Β` φάσης ξεπέρασαν τις δυσκολίες που υπήρχαν με την ανάδοχο εταιρεία (ΕΛΤΕΡ) που είχε φτάσει στα πρόθυρα της έκπτωσης από το έργο.

Πλέον το έργο τρέχει, και μέσα στο έτος θα έχουμε τις πρώτες παραδόσεις. Έτσι στο ΥΠΑΝΥΠ πιστεύουν πως μέσα στον Ιούνιο θα έχουμε την παράδοση του λειτουργικού τμήματος.  Συγκεκριμένα θα παραδοθούν τα έργα στο θαλάσσιο μέτωπο και το κτίριο Τ2, χώρος που θα εξυπηρετεί κρουαζιερόπλοια.

Το υπόλοιπο έργο που αφορά την δέστρα (finger peer) και το κτίριο Τ3 αναμένεται να ολοκληρωθεί είτε στο τέλος του 2013 είτε το αργότερο στις αρχές του 2014. Με τους ρυθμούς που κινείται πλέον η εργολαβία της ΕΛΤΕΡ αφήνει πίσω της, τις άσχημες μέρες του έργου που είχαν μπλοκάρει και τα έργα της Γ` φάσης.

[B]ΕΡΓΑ Γ` ΦΑΣΗΣ[/B]
Ένα ακόμα έργο θρίλερ, που μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί.  Με χτεσινή απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών κου Σιμόπουλου δίδεται παράταση στη συνολική προθεσμία του έργου κατά 240 ημερολογιακές ημέρες και συγκεκριμένα στις 11 Μαΐου 2017.

Να θυμίσουμε πως το έργο υπογράφηκε στις 8 Αυγούστου 2011 (!!) και 17 μήνες μετά δεν έχει ξεκινήσει. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου είναι 73.700.000 ευρώ αλλά το ποσό που τελικά θα δοθεί θα είναι 39,4 εκ.ευρώ.

Η αρχική προθεσμία υλοποίησης ήταν 54 μήνες και ολοκλήρωση μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου 2016. Έκτοτε δόθηκαν 3 παρατάσεις (για τον Μάιο τον Ιούλιο του 2016 και τον Ιανουάριο του 2017) και η χτεσινή ήταν η Τρίτη κατά σειρά παράταση.

Οι λόγοι για τους οποίους το έργο πήρε παράταση είναι  η καθυστέρηση των έργων Β` φάσης (που  όμως πλέον δεν ισχύει),  οι απαλλοτριώσεις και οι εγκρίσεις μελετών από το λιμεναρχείο.

Σε ερώτηση του ypodomes.com για τυχόν θέμα έκπτωσης του αναδόχου, δεν υφίσταται προς το παρόν, αλλά όπως λέχθηκε μόλις υπάρχουν οι μελέτες έτοιμες και το έργο είναι ελεύθερο να ξεκινήσει, θα ζητηθεί η άμεση εκκίνηση των έργων.

Το τελικό συμπέρασμα είναι πως το έργο προχωρά. Έστω με προβλήματα εκατέρωθεν ή μεγάλες καθυστερήσεις το μεγάλο γεγονός είναι πως «ξεκόλλησε» και φεύγει από την κατηγορία των παγωμένων έργων.

Από την  πλευρά της εταιρείας εντείνεται η πληροφόρηση πως τα προβλήματα ξεπερνιούνται και πως σιγά-σιγά θα αρχίσει να ομαλοποιείται η σημερινή πολύ άσχημη εικόνα. 

Αυτό που από το Υπουργείο ΑΝΥΠ θα εξεταστεί είναι το κατά πόσο ο ανάδοχος (Ιόνιος ) των έργων της Γ` φάσης είναι πλέον σε καλύτερη κατάσταση για να μπορέσει να ξεκινήσει αυτό το πολύ σημαντικό, στρατηγικό λιμενικό έργο. Και αυτό θα φανεί λίαν συντόμως.

[via]

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Ποινικη διαδικασια & Πολιτικο status quo

Με αφορμή την λυσσαλέα προσπάθεια του πολιτικού κατεστημένου (όχι κατ ανάγκη κομματικού με τους όρους του χθες), να αποφύγουν οι οφθαλμοφανώς υπεύθυνοι και  για την σημερινή τραγωδία της χώρας την ποινική διαδικασία.

Ως άλλες «αλλοδαπές καλλονές» εξ ανατολών ορμώμενες, σε αστυνομικό τμήμα χωρίς διαβατήριο… , φοβισμένα αλλά συνάμα με περισσό θράσος ακόμη  «ανθρωπάκια» προσπαθούν να εμποδίσουν πάση θυσία την  άρση της κοινωνικά αμαρτωλής πολιτικής ασυλίας.

Αποτελεί κοινό τόπο για κοινωνία ότι η διαφθορά της πολιτικής σκηνής δεν φαντάζει μόνο αλλά αποτελεί  έναν εκ των κυριότερων παραγόντων  για αυτή την τραγική πραγματικότητα.
Είναι πεπεισμένη δε στο σύνολο της η κοινωνία ότι πολιτικοί  οι οποίοι ενεπλάκησαν σε καταδικαστέες για την κοινωνία πράξεις και - κατά λάθος αποκαλύφτηκαν- πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως και  όλοι οι πολίτες  χωρίς την προστασία της πολιτικής ασυλίας.
Λέγοντας πολιτική ασυλία εννοούμε την ασφάλεια της  πολιτικής κάλυψης την οποία συνταγματικά βεβαίως επικαλούνται όσον αφορά την θέση της «οι αμαρτάνοντες»,και συνειδητά αποφεύγουν την άρση της.

Και είναι κοινός τόπος ότι  οι πολιτικοί άνδρες που ασκούν εντίμως τα καθήκοντα τους δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από μια δήθεν κακοπροαίρετη κατηγορία, και υπερασπίζονται την ηθική τους αν τύχει αλλά και τα πεπραγμένα τους  εκεί που τα  υπερασπίζονται όλοι οι πολίτες αυτής της πατρίδας.
Αποτελεί πεποίθηση αλλά και  απαίτηση ότι το ζήτημα της πολιτικής ασυλίας  για την κοινωνία έληξε, κατά συνέπεια οσο  γρηγορότερα αντιμετωπισθεί συνταγματικά, και απεγκλωβιστεί η πολιτική πράξη από την πολιτική αλητεία τόσο γρηγορότερα θα γεννηθούν παράμετροι ανάταξης της χώρας.

Η πολιτική μας κουλτούρα έως σήμερα θεωρεί δικλείδα ασφαλείας και υπερασπίζεται  με την έννοια της de jure παραχώρησης στον πολιτικό την πολιτική του  ασυλία, για να εκτελεί δήθεν χωρίς τον φόβο της κατηγορίας την πολιτική, πράξη ,αρκεί όμως να είναι κατ αρχάς νόμιμη και βεβαίως πολιτική η πράξη.

Αναμφίβολα λοιπόν η πολιτική ασυλία αποτελεί ανάχωμα  και αποδεικνύεται άλλη μια φορά σήμερα ότι πίσω της κρύβονται ανήθικα στοιχεία, κλέφτες αλήτες και κοπρίτες, πολιτικοί με προδιαγραφές «νταβατζήδων»  με χαρίσματα αναξιόπιστων και τιποτένιων   του ημερήσιου και νυχτερινού υπόκοσμου, μάγκες και ψευτόμαγκες πολιτικοί οι οποίοι άσκησαν τα καθήκοντα τους πλημμελώς και εν πάση περιπτώσει έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους την πολιτική αθλιότητα, και όχι την πολιτική και παραγωγική διαδικασία. αυτή είναι η πραγματικότητα αυτό πιστεύει ο κόσμος, αυτό πλανάται και αυτό λέγεται.

Ο πολιτικός πολιτισμός όμως δεν συνάδει και δεν προάγεται με τα χαρακτηριστικά που αναπτύχτηκαν στην χώρα μας έως  σήμερα, έτσι  φτάσαμε στο τελματώδη σημείο από άποψη διεφθαρμένων πολιτικών οντοτήτων, και κατά συνέπεια  διεφθαρμένων δικαστικών, θρησκευτικών και λοιπών δημοσιοϋπαλληλικών συνειδήσεων, αγνοώντας επιδεκτικά την πολιτική ορολογία η οποία ξεχωρίζει  την πολιτική διαδικασία ως το μείζον τον δε πολιτικό ως το έλασσον.

Πρόκληση ανυπέρβλητου πολιτικού αμοραλισμού η σημερινή πραγματικότητα ιδιαιτέρως με την  περίπτωση των διαφόρων «λιστών» που απεικονίζουν αγαπητέ αναγνώστη και  περιγράφουν το αποτέλεσμα του πολιτικού πεσιμισμού, με κύρια χαρακτηριστικά ύποπτες και δόλιες οικονομικές πράξεις, αλλά και «ληστών» με κύριο χαρακτηριστικό το  απύθμενο θράσος που πηγάζει από την πολιτική κάλυψη  που παρέχεται από την συνταγματικά προβλεπόμενη πολιτική ασυλία,
Σήμερα στην κοινωνία, για όποιον μπορεί και την αφουγκράζεται υπάρχει η αίσθηση και η πεποίθηση ότι η πολιτική ασυλία θα πρέπει να αίρεται σε κάθε περίπτωση που τα χαρακτηριστικά της προσομοιάζουν με την «καραμπινάτη αλχημεία» που διεπράχθη στο τελευταίο συμβάν για την χώρα μας.

Σήμερα η κοινωνία θεωρεί  ανησυχητικά εφησυχασμένο μεγάλο τμήμα του πολιτικού κόσμου το οποίο αν και φοβισμένο από την λαϊκή οργή λουφάζει ανησυχητικά και αδιάφορα, αγωνιώντας μόνο για την διατήρηση της ασυλίας και της παραγραφής των πολιτικών κακουργημάτων.

Το τμήμα αυτό του πολιτικού κόσμου δρώντας για δεκαετίες μέσα στην «δημοσιοϋπαλληλική του σιγουριά» δημιούργησε συνειδητά  αναγνώστη τις προϋποθέσεις της κληρονομικής του συνέχειας αλλά γέννησε και τις προϋποθέσεις της κοινωνικής ασυνέχειας με όλα όσα συμβαίνουν και δεν χρειάζεται να επαναληφθούν.

Ιστορική φαντάζει η σημερινή πραγματικότητα και επιβεβλημένο η πολιτική εξουσία να αφουγκραστεί την κοινωνία για το ποια άποψη έχει δημιουργηθεί, όσον αφορά συγκεκριμένες πολιτικές πρακτικές και με αυτό τον τρόπο θα διευκολύνει και  τους εμπλεκομένους να υπερασπιστούν τον εαυτό τους .
Άλλως οι ίδιοι φαίνεται ότι είναι πεπεισμένοι ότι θα επικρατήσει και θα λειτουργήσει ξανά το Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει, καλλιεργούν δε μια άνευ προηγουμένου παραμυθολογία μέσα στην οποία προσπαθούν και ενδεχομένως το πετύχουν ότι το πολιτικό σύστημα κινδυνεύει ότι η χώρα κινδυνεύει ότι τα πάντα κινδυνεύουν αν αυτοί οι ελεεινοί και τρισάθλιοι κάτσουν και υπερασπιστούν τα αυτονόητα στο εδώλιο του ποινικού ακροατηρίου.

Το μόνο που κινδυνεύει είναι η απερίγραπτα ανυπόληπτη κατάσταση του πολιτικού μας υπόβαθρου.
Εξ άλλου η κοινωνία θα επικροτήσει και θα επιβραβεύσει την άρση ασυλίας για όσους αλαζονικά θεώρησαν και θεωρούν ότι το κράτος χωρίς τους ιδίους δεν είναι δυνατόν να υπάρξει, οι πολίτες επίσης  πιστεύουν αναγνώστη ότι την υπεράσπιση του ήθους του ο πολιτικός δεν πρέπει να την αποφεύγει την ποινική ιδιαίτερα υπεράσπιση γιατί αναλαμβάνοντας την  πολιτική του κάνει χρήση του «σπιτικού δικαίου» και όλα τελειώνουν εκεί.

Η κοινωνία παρακολουθεί άναυδη την λυσσαλέα προσπάθεια για την μη άρση της πολιτικής ασυλίας, θα είναι ιστορικά πολύ μεγάλη η ευθύνη όσων το αποφασίσουν γιατί θα αγνοήσουν άλλη μια φορά την ισχυρή επιθυμία των πολιτών για ποινική τιμωρία και όχι πολιτική συγκάλυψη και κοροϊδία.
Εν κατακλείδι αγαπητέ μου συμπολίτη η πολιτική άρνηση ακόμη και σήμερα  όσον αφορά την απόδοση των ποινικών ευθυνών -γιατί αυτές είναι το ζητούμενο- δημιουργεί μέγιστο ανάχωμα στην πολιτική ανάταξη η οποία αποτελεί προϋπόθεση της όποιας οικονομική η άλλης  ανάταξης της χώρα μας, αν δε, δεν επιχειρηθεί σοβαρά, και κυρίως αν δεν ξεχωρίσει η ήρα  από το σιτάρι ,τότε είναι πιθανή η μετάβαση σε μια κατάσταση που πλείστοι εξ αυτών θα παρεμβαίνουν δήθεν για την Ελληνική Δημοκρατία, ζώντας όμως στην «προσωπική τους δημοκρατία που έχτισαν  καλυπτόμενοι πίσω από την πολιτική ασυλία,… ως άλλες εξ ανατολών καλλονές οι οποίες χωρίς τον προστάτη…αλήθεια τι είναι…?

*του Χρήστου Παπαδημητρίου -- Κοινωνιολόγου - Οικονομολόγου

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Παρασυρση πεζου στα Καρδαμιτσια

Χθες (17-01-2013) το απόγευμα, στην Παλαιά Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας (Καρδαμίτσια), Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο οδηγούμενο από 39χρονο ημεδαπό, παρέσυρε 57χρονο πεζό ημεδαπό, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του πεζού. Ο οδηγός του φορτηγού συνελήφθη.

Προανάκριση  για τα  αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργεί  το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Θανατηφορο τροχαιο στην Πεδινη

Χθες (16-01-2013) το απόγευμα στην Πεδινή Ιωαννίνων, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε 80χρονος ημεδαπός συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο που οδηγούσε 59χρονος ημεδαπός, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 80χρονου οδηγού του πρώτου οχήματος.

Ενεργείται προανάκριση για τον προσδιορισμό των συνθηκών του τροχαίου ατυχήματος από το  Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Επιστολη Δημαρχου και Περιφερειαρχη στον Υφυπουργο Αθλητισμου

Κοινή επιστολή προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη απέστειλαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος με αντικείμενο την επαγγελματική αποκατάσταση των Ολυμπιονικών της κωπηλασίας Γιάννη Τσίλη και Γιώργου Τζιάλλα.

Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρεται:

Η κατάργηση των προνομίων των Ολυμπιονικών, ειδικά αυτών που σχετίζονται με την επαγγελματική τους αποκατάσταση, υποχρεώνει κορυφαίους πρωταθλητές, όπως είναι οι Γιαννιώτες Γιώργος Τζιάλλας και Γιάννης Τσίλης να αποχωρήσουν από τον στίβο του αθλητισμού.

Δεδομένου ότι, μέχρι και τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, οι διακριθέντες και οι διακριθείσες επωφελήθηκαν από τα προνόμια που είχε θεσπίσει η ελληνική πολιτεία, η κατάργησή τους συνιστά άνιση μεταχείριση εις βάρος των  Ολυμπιονικών του Λονδίνου, δηλαδή εις βάρος ανθρώπων, οι οποίοι έχουν υπερβάλει εαυτούς, προκειμένου να προσφέρουν στην πατρίδα μας αξιοσημείωτες επιτυχίες με διεθνή απήχηση.

Το 2011 και 2012 ο Γιώργος Τζιάλλας και ο Γιάννης Τσίλης –οι Γιαννιώτες Ολυμπιονίκες της κωπηλασίας έχουν καταγράψει διεθνείς επιτυχίες. Πέρα από την τέταρτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου έχουν κατακτήσει ασημένια μετάλλια σε όλα τα παγκόσμια κύπελλα κωπηλασίας όπως και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξήχθη το 2012 στη Σλοβενία.

Και οι δύο θα μπορούσαν να είναι παρόντες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Η πίεση όμως για την επαγγελματική αποκατάσταση τους αναγκάζει να διακόψουν την αθλητική τους δραστηριότητα.

Θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη η παρέμβασή σας ώστε να τύχουν ορισμένων προνομίων, όπως θα ήταν ο διορισμός τους στο δημόσιο, ώστε απρόσκοπτα να συνεχίσουν τις προπονήσεις τους.

Θεωρούμε ότι υποχρέωση της πολιτείας είναι να μην τους απογοητεύσει.

Ευελπιστούμε στις δικές σας ενέργειες, όπως άλλωστε είχατε δεσμευτεί τον Ιούλιο του 2012.

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More