<--! -->

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Αναβαση στο ορος Κανιζα απο τον Ορειβατικο Συλλογο Ιωαννινων

Ανάβαση στο όρος Κάνιζα (2.071μ) θα πραγματοποιήσει ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων την Κυριακή 02 Δεκεμβρίου 2012.

Η πρώτη πορεία διάρκειας 8 ωρών (κατηγορία Γ’) θα ξεκινήσει λίγο πριν την Μηλιά Μετσόβου και θα ανεβεί στην κορυφή Κάνιζα. Στη συνέχεια θα επιστρέψει στη Μηλιά. Στην ανάβαση μπορούν να συμμετέχουν μόνο έμπειροι ορειβάτες με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Η δεύτερη ανάβαση διάρκειας 6 ωρών (κατηγορία Β’) θα ξεκινήσει πάλι λίγο πριν την Μηλιά Μετσόβου και κάνοντας μια κυκλική διαδρομή θα καταλήξει στη Μηλιά. Στην ανάβαση μπορούν να συμμετέχουν και αρχάριοι ορειβάτες με τον κατάλληλο εξοπλισμό και καλή φυσική κατάσταση.

Αναχώρηση 07:30π.μ. από την Περιφέρεια Ηπείρου (πρώην Νομαρχία).
Αρχηγοί ανάβασης Γ’ Κατηγορίας: Απόστολος Δεμερτζής, Αντώνης Βρόικος.
Αρχηγός ανάβασης Β’ Κατηγορίας: Γιώργος Μακρίδης.
Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Σμύρνης 15 καθημερινά 19:00-21:00. Τηλ. 26510-22138. http://www.orivatikos.gr.

Αυτοχειρια…

Τραγικό αποτέλεσμα μιας διαχείρισης από part time… πολιτικούς.
                                                         
(Με αφορμή την ανακοίνωση του υπουργού προστασίας του πολίτη για τις αυτοχειρίες.)
Η κοινωνία ως άλλο κοινό -τραγικής παράστασης- βιώνει καθημερινά  την τραγικότητα που αφορά  αυτή η  ανακοίνωση.
Για αυτό το τραγικό έργο της νεότερης ιστορίας μας, δεν θα επέλθει  η εξιλέωση  των “ηθοποιών” και  με αυτή την παραδοχή  συμφωνεί η κοινωνία, η δε πολιτική εξουσία  φαίνεται να μην  μπορεί να την διαχειριστεί .

Ως αναγνώστης και απλός άνθρωπος που ζω αυτήν την ανυπέρβλητα οικτρή  πραγματικότητα, δεν επιθυμώ και αρνούμαι να  παρακολουθήσω την μισθωμένη πληροφόρηση αλλά και την ανούσια πια κατευθυνόμενη και εν πολλοίς πληρωμένη  αρθρογραφία, η οποία περιγράφει και αντιγράφει χωρίς κανένα πια «ανθρώπινο» σημείο αναφοράς.
  Εντούτοις έχει προκληθεί όχι μόνο ανήκεστος βλάβη με αλλοτριωτικά χαρακτηριστικά στον πολίτη σε σχέση με την «ζώσα» πραγματικότητα, αλλά ισχυρίζομαι ότι  και στο ζήτημα των αυτοχειριών πολιτική εξουσία και εξουσία της πληροφόρησης  κακοδιαχειρίζονται δεόντως το ζήτημα.

Η οδυνηρή σημερινή κατάσταση έχει περιγραφεί και περιγράφεται από το σύνολο σχεδόν του δημοσιογραφικού  και όχι μόνο κόσμου  σε καθημερινή βάση, προκαλώντας αναμφισβήτητα ερωτηματικά για το τι αποτελεί είδηση και το πώς μεταφέρεται η πληροφορία αλλά παράλληλα και μεγαλύτερη πιστοληπτική αδυναμία σε κάθε κοινωνική οικονομική αλλά και πολιτική διαδικασία.
Κι ενώ αυτή η πρωτοφανής προβληματική κατάσταση συνεχίζει, τροφοδοτούμενη κυρίως από την πολιτική ανεπάρκεια, καθίσταται φανερό πια ότι αυτό που έρχεται για την χώρα μας και για ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της είναι αδιανόητο, απερίγραπτο και ασύλληπτο  όσον αφορά την  μη δυνατότητα επιβίωσης έστω και με πίστωση …
Και αυτή την αδυναμία του πολίτη να διαχειριστεί την ζωή του έστω και με πίστωση την καταγράφουμε ή ως δήθεν ενημέρωση για νούμερα τηλεθέασης ή ως στατιστικό μέγεθος περιγράφοντας με αριθμούς το απερίγραπτα μακάβριο μέγεθος των αυτοχειριών.
Η πίστωση είναι οικονομική διαδικασία και μάλιστα όταν υγιώς λειτουργεί η εμπορική δραστηριότητα αποτελεί, παραγωγικό έναυσμα προώθησης της επιχειρηματικής ανάπτυξης και επέκτασης.
Όλες οι διαδικασίες όμως είτε εμπορευματικές, είτε πολιτικές, είτε κοινωνικές και οικονομικές έχουν την δυνατότητα να επαναληφθούν ξανά και ξανά, πλην της ίδιας της ζωής η οποία  συνήθως έχει αρχή μέση και τέλος  εκτός κι αν συμβαίνουν αυτά που βιώνει μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων σήμερα οπότε σε αυτή την ζωή δίνουν τέλος απρόσμενο αφού έχασαν την ελπίδα για ζωή…ακόμη και με πίστωση…
Το αποτέλεσμα αγαπητέ μου συμπολίτη από αυτήν την πραγματικότητα είναι η τραγική κατάληξη των συνανθρώπων μας  σε αυτοχειρίες, οι οποίες συμβαίνουν με μεγάλη συχνότητα.
Όταν ο άνθρωπος χάσει και την τελευταία του ελπίδα για ζωή  ασθενεί από κατάθλιψη και  τότε γεννώνται και οι σκέψεις για αυτοχειρία, όταν δηλαδή δεν μπορεί να εξασφαλίσει πλέον τα προς το ζην  ούτε υπό καθεστώς πίστωσης τότε τα ανθρώπινα στεγανά διαρρηγνύονται, και πιθανότατα  οδηγείται στην σκέψη της αυτοκτονίας, όταν δηλαδή δεν μπορεί να κατανοήσει την τελματώδη κατάσταση στην οποία βρέθηκε -κατάσταση αδιανόητη- τότε ηθελημένα ή αθέλητα ως λύση επέρχεται η αυτοχειρία-και φαντάζει ως λύτρωση…
Όχι  δεν είναι αυτή η πρόταση στο πρόβλημα, και το αναφέρω με τόσο απλά λόγια και απλό τρόπο.
Η αυτοχειρία γεννάει προβλήματα και δεν λύνει, προκαλεί μεγαλύτερο πόνο  και δεν μπορεί να αναφέρεται ως ακόμη μια περίπτωση με ανιστόρητο τρόπο από ανιστόρητους και αφιλοσόφητους ανθρώπους.
Τι σημασία έχουν σήμερα περισπούδαστες αναφορές για δημοκρατία και συμμετοχή, για θεωρίες οικονομικές για θεολογικές προσεγγίσεις όταν δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τι οδηγεί στην σκέψη για αυτοχειρία…
Σε καμιά περίπτωση δεν νοείται η επιλογή  της φυγής από την ζωή για το οποιοδήποτε πρόβλημα, η την οποιαδήποτε κατάσταση, όσο δύσκολη ,όσο τραγική, όσο ολέθρια, κι αν εμφανίζεται.
Θα ήταν πολύ εύκολο αγαπητέ μου αναγνώστη να «αυτοϊκανοποιηθώ» γράφοντας η αντιγράφοντας μελέτες κι αναφορές, ανεκδιήγητες μπουρδολογίες και άρθρα περί των αυτοκτονιών αλλά να μην προκαλέσω το ενδιαφέρον σου, να αλωθώ  δηλαδή σε γραφές που προκαλούν πια αηδία  και για τα γραφόμενα και  για τον γράφοντα.
Αυτό που πράγματι κατέγραψαν οι υπηρεσίες και ανακοίνωσε ο υπουργός, αποτελεί μια τραγική πραγματικότητα, η οποία φαίνεται δεν μπορεί να συνεχιστεί με ευχολόγια και αστοχίες πολύ δε περισσότερο δεν μπορεί  να διαχειριστεί  αυτό το μέγεθος το οποίο προκαλεί ανησυχία  από στελέχη πολιτικά που διατηρούν την ιδιότητα του πολιτικού με σχέση part time…

Η ελπίδα να μην χαθεί, η να ξανά ανακτηθεί, γιατί όσο ελπίζουμε μπορούμε και να ζούμε ,τώρα που τα πράγματα άλλαξαν και όσο ζούμε δυστυχώς κάποιοι συνάνθρωποί μας δεν μπορούν πια να  ελπίζουν…

*του Χρήστου Παπαδημητρίου -- Κοινωνιολόγος

Σε εξελιξη η πρωτοβουλια «Epirus Friendly Shopping»

Στην στήριξη των τοπικών αγορών της Ηπείρου, αλλά και των καταναλωτών στοχεύει η πρωτοβουλία «Epirus Friendly Shopping» που από κοινού υλοποιούν η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών, η Ο.Ε.Β.Ε. Ιωαννίνων, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων και ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων.

Η πρωτοβουλία στηρίζεται στην εθελοντική συμμετοχή των επιχειρηματιών. Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν, θα αναρτούν το ειδικό σήμα του «Epirus Friendly Shopping» με το ποσοστό έκπτωσης και τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που αφορά. Παράλληλα, σχετικές πληροφορίες θα υπάρχουν στην υπό κατασκευή ιστοσελίδα, προς ενημέρωση όλων των καταναλωτών, σημείωσε ο αρμόδιος Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Οδ. Πότσης.

Στόχος της Περιφέρειας Ηπείρου είναι η ανάπτυξη της πρωτοβουλίας στο σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων. Ο κ. Πότσης ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιηθούν σχετικές συσκέψεις με τους αρμόδιους φορείς την Τετάρτη στην Π.Ε. Άρτας, την Πέμπτη στην Π.Ε. Πρέβεζας και την Παρασκευή στην Π.Ε. Θεσπρωτίας.

[via]

Στην τελικη ευθεια πεντε εργα του ΕΣΠΑ

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για πέντε ακόμη έργα του ΕΣΠΑ, καθώς με αποφάσεις που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, διατυπώνεται η σύμφωνη γνώμη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, για τα σχέδια συμβάσεων και τις διαδικασίες ανάθεσης που αφορούν τις πράξεις:

1.«Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης περιοχής Γραμμενοχωρίων Δημοτικής Ενότητας Πασσαρώνος», με προϋπολογισμό 634.650,11 €.

2.Αποχέτευση οικισμού Τ.Κ. Ασφάκας Ασφάκας, Δήμου Ζίτσας,συνολικού προϋπολογισμού 1.175.000 ευρώ.

3.Κατασκευή δικτύου διευθέτησης ομβρίων υδάτων στα επικίνδυνα τμήματα του οικισμού Τ.Κ. Άνω Λαψίστας Δήμου Ζίτσας προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ.

4.«Ανάπλαση πεζοδρομίων και κλιμάκων στο κέντρο της πόλης της Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού 520.000 ευρώ.

5.«Δημιουργία χώρου υπαίθριας αναψυχής στη θέση ‘Περίβολος’ Τ.Κ. Σκαμνελίου Δήμου Ζαγορίου», προϋπολογισμού 124.950 ευρώ.

[via]

Επενδυτικο ενδιαφερον απο EBRD για την οδικη συνδεση Ηγουμενιτσα – Αλβανια

Η σύνδεση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας με την Αλβανία, είναι ένα από τα πέντε έργα που επικεντρώνεται σε πρώτη φάση το επενδυτικό ενδιαφέρον από πλευράς της EBRD, όπως προέκυψε σε συνάντηση που έγινε στην Αθήνα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, του Υπουργού Ανάπτυξης Α.Υ.Μ.Δ. κ. Κ. Χατζηδάκης, του Υφυπουργού κ. Ν. Μηταράκη, των Γενικών Γραμματέων Μεταφορών – Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ κ.α. Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος και παρουσίασε τις προτάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου.

Στελέχη της ΕBRD, εξήγησαν πως σκοπός της συνάντησης ήταν η δυνατότητα συνεργασίας και πρόθεσή τους είναι να ιεραρχήσουν ένα μικρό αριθμό Projects, τα οποία θα επιλεγούν βάσει του τρίπτυχου γιατί – τι – πώς. Επίσης ανέφεραν ότι κάθε έργο ξεχωριστά υπόκειται σε ανάλυση κόστους – ωφέλειας και έθεσαν 4 περιοχές που επικεντρώνεται η προσοχή τους, που είναι: Εταιρείες/Ιδ. Τομέας, Ενέργεια, Μεταφορές, έργα που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους.

[via]

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Σκοτωσε υπαλληλο του Σπηλαιου Περαματος και μετα αυτοκτονησε

Μυστήριο καλύπτει τα αίτια της εν ψυχρώ δολοφονίας του 35χρονου Γ.Ζ από το Πέραμα, από τον 60χρονο Ν.Δ από την Βουνοπλαγιά Ιωαννίνων, που στη συνέχεια αυτοκτόνησε, λίγο μετά τις 8 το πρωί στο Πέραμα Ιωαννίνων.

Ο 35χρονος που είναι μέλος του Δ.Σ του Γραφείου Σπηλαίου Περάματος, πήγε στο γραφείο του 60χρονου που εργάζονταν σαν δημοτικός υπάλληλος στο Ταμείο Είσπραξης Τελών Ύδρευσης του πρώην Δήμου Περάματος και νυν Δήμου Ιωαννιτών, πιθανόν για την εξόφληση κάποιου λογαριασμού νερού, αλλά αυτό δεν είναι ακόμη σίγουρο γιατί δεν υπήρχαν αυτόπτες μάρτυρες.

Άγνωστο γιατί λογομάχησαν και ο 35χρονος αποχώρησε.

Ο 60χρονος ανέβηκε στον πάνω όροφο του κτιρίου, πήρε την καραμπίνα που είχε εκεί και βγαίνοντας πρόλαβε τον 35χρονο που τον πυροβόλησε από κοντά, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Στη συνέχεια έστρεψε το όπλο εναντίον του και αυτοκτόνησε.

 Στην περιοχή του Περάματος έσπευσε ισχυρή αστυνομική δύναμη ενώ ανώτεροι αξιωματικοί της Αστυνομίας, εποπτεύουν τις έρευνες που άρχισαν, για να βρεθεί η άκρη του νήματος σε αυτή την τραγωδία.

Οι κάτοικοι του Περάματος, στις μέχρι τώρα δηλώσεις, υποστηρίζουν ότι δεν γνώριζαν να υπήρχαν διαφορές μεταξύ των δύο ανδρών και εξετάζονται από την αστυνομική έρευνα όλα τα ενδεχόμενα.

[via]

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Κλιμακωνουν τις κινητοποιησεις τους οι εργαζομενοι στους ΟΤΑ

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στον πρώτο και δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης. Υπό κατάληψη τελούν τα περισσότερα δημαρχεία της Ηπείρου, οι Περιφερειακές Ενότητες, η Περιφέρεια και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Ηπείρου συνεδρίασε και πάλι χθες το μεσημέρι προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση, ενώ σήμερα στις έξι και μισή το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρόταση που θα κατατεθεί στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που ορίστηκε για τις 3 Δεκέμβρη.

Η ΠΕΔ Ηπείρου επαναβεβαίωσε τη θέση της ότι είναι ενάντια σε κάθε απόλυση εργαζομένου, ενώ επισημαίνει πως τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης, οδηγούν την αυτοδιοίκηση στη διάλυση.

[via]

Γενικος Γραμματεας: «Απαραιτητη η στηριξη του αγροτουρισμου»

Τις προοπτικές ανάπτυξης του αγροτουρισμού και του τουρισμού υπαίθρου   εξέτασε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Ηλίας Θεοδωρίδης με επιχειρηματίες του κλάδου από την Κρήτη, τη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στα Ιωάννινα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Γραμματέας δέχθηκε στο γραφείο του το πρωί της Πέμπτης (22/11/12), αντιπροσωπεία μελών του Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδος και συζήτησαν τις προοπτικές του κλάδου όπως επίσης και την πορεία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγροτουρισμό σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Τα μέλη του Συνδέσμου εξέθεσαν στον Γενικό Γραμματέα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού κυρίως λόγω της έλλειψης θεσμικού πλαισίου και ζήτησαν τη βοήθειά του στον αγώνα που καταβάλουν προκειμένου να το προωθήσει και να το εγκρίνει το Υπουργείο Τουρισμού.

Ο Γενικός Γραμματέας από την πλευρά του αφού υπογράμμισε τους τομείς που θα πρέπει να περιλαμβάνει το θεσμικό πλαίσιο ώστε να καταστεί ο αγροτουρισμός μοχλός ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην ελληνική φιλοξενία , θα προστατεύει και θα αναδεικνύει το φυσικό περιβάλλον, την αρχιτεκτονική κληρονομιά, τον πολιτισμό, τα αρχαιολογικά μνημεία και θα προωθεί τις διατροφικές συνήθειες του κάθε τόπου με ντόπια προϊόντα (μεσογειακή διατροφή), διαβεβαίωσε τα μέλη του Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδος πως θα σταθεί στο πλευρό τους στην προσπάθειά τους να καθοριστεί το αντικείμενο του αγροτουρισμού μέσω του συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου.

«Τις προηγούμενες δεκαετίες ο τουρισμός στη χώρα μας αναπτύχθηκε σε λάθος βάσεις που είχε καταστροφικές συνέπειες για πολλές περιοχές», τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης και πρόσθεσε: « Συνέπειες, που ευτυχώς μέχρι σήμερα η Ήπειρος απέφυγε». Αναφερόμενος τέλος στον αγροτουρισμό υπογράμμισε: «Η θεμελίωση μορφών εναλλακτικού τουρισμού στην χώρα μας έχει στο επίκεντρο ένα νέο παραγωγικό και κοινωνικό υποκείμενο, το αγροτουριστικό. Ο αγροτουρισμός είναι μέρος του μορφωτικού τουρισμού με κυρίαρχες πλευρές το διατροφικό, τον αρχιτεκτονικό, τον παραγωγικό, τον περιβαλλοντικό τουρισμό και εν γένει τη συμμετοχή στην πολυμορφία του παραδοσιακού τρόπου ζωής στην ελληνική ύπαιθρο. Πρέπει λοιπόν να ενισχύσουμε και να προωθήσουμε το μοντέλο του τουρισμού που εκπροσωπείτε γιατί ο αγροτουρισμός μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου και να καταστήσει τη χώρα πόλο έλξης ποιοτικού τουρισμού».

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Πορειες στην περιοχη της Παρδαλιτσας απο τον Ορειβατικο Συλλογο Ιωαννινων

Ο ΕΟΣ Ιωαννίνων την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012 θα πραγματοποιήσει δύο πορείες στην περιοχή της Παρδαλίτσας.

Η πρώτη πορεία κατηγορίας Α’ και διάρκειας 4 ωρών ξεκινά από την Παρδαλίτσα, περνά από το Ζωτικό και καταλήγει στην Αρτοπούλα. Στην πορεία μπορούν να συμμετέχουν και αρχάριοι ορειβάτες με τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Η δεύτερη πορεία κατηγορίας Β’ και διάρκειας 6 ωρών ξεκινά από την Παρδαλίτσα, περνά από το Ζωτικό και το Λιδιάχωβο (Αγ. Ανδρέας) και καταλήγει στην Αρτοπούλα. Στην πορεία μπορούν να συμμετέχουν και αρχάριοι ορειβάτες με τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Αναχώρηση 7:30 πμ από την Περιφέρεια Ηπείρου.
Αρχηγοί πορείας: Ξαξίρης Δημήτρης, Μωραΐτης Δημήτρης, Μανώλης Κώστας.
Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Σμύρνης 15 καθημερινά 7-9μμ. Τηλ. 26510-22138. http://www.orivatikos.gr.

Βουλγαροι λεηλατησαν εργοστασιο στα Ιωαννινα

Μια σειρά από κλοπές καλωδίων χαλκού που έχουν καταγραφεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων έχει μπει στο μικροσκόπιο των αστυνομικών υπηρεσιών μετά την σύλληψη πέντε αλλοδαπών «κυνηγών» χαλκού που λεηλάτησαν ένα εργοστάσιο.

Οι πέντε Βούλγαροι εντοπίστηκαν μέσα στο αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του ενός από αυτούς, με το οποίο μετέφεραν καλώδια χαλκού, διάφορα εξαρτήματα τα οποία περιείχαν χαλκό και αλουμίνιο και μία αντλία, τα οποία είχαν «ξηλώσει» νωρίτερα από ένα εργοστάσιο επεξεργασίας μαρμάρων στο Μπιζάνι Ιωαννίνων.

Ο τρόπος δράσης των αλλοδαπών δείχνει ότι έχουν διαπράξει και άλλες παρόμοιες κλοπές και ανακρίνονται γι’ αυτές, ενώ οι αστυνομικοί προσπαθούν να εξακριβώσουν πού πωλούσαν τα κλοπιμαία. Οι πέντε δράστες που συνελήφθησαν θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ ερευνάται αν διέθεταν και άλλους συνεργούς.

[via]

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Αποφαση του Περιφερειακου Συμβουλιου για τη διαθεσιμοτητα - απολυση υπαλληλων

Κατά την  έκτακτη συνεδρίαση της Τρίτης 20 Νοεμβρίου, με θέμα τη διαθεσιμότητα και απόλυση υπαλλήλων στην Περιφέρεια, το Περιφερειακό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε τα εξής:

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην επιχειρούμενη μείωση του προσωπικού των Περιφερειών μέσω των απολύσεων (ΔΕ ΙΔΑΧ) και δεν δέχεται καμία απόλυση- διάθεση καθόσον υπάρχει έλλειψη προσωπικού.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο θεωρεί ότι δεν αποτελεί λύση η αποψίλωση των αιρετών Περιφερειών από το χρήσιμο και αναντικατάστατο προσωπικό και η πλήρης υποβάθμισή τους.

Αντίθετα, λύση αποτελεί ο σχεδιασμός και η δημιουργία ενός παραγωγικού κράτους και μιας αποτελεσματικής αυτοδιοίκησης, η οποία θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του πολίτη.

Ο νόμος 4093/2012 και οι οριζόντιες περικοπές αποτελούν καίριο πλήγμα στη καθημερινή λειτουργία των Υπηρεσιών, απαξιώνοντας πλήρως το θεσμό της αιρετής αυτοδιοίκησης.

Με την εφαρμογή του «ακρωτηριάζεται» ένα ζωτικό τμήμα της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας, το οποίο έρχεται αντιμέτωπο με τη διαθεσιμότητα και την άμεση – προδιαγεγραμμένη απόλυση.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο επισημαίνει ότι οι Περιφέρειες έχουν ήδη εισφέρει στη δημοσιονομική εξυγίανση, με μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 40%, ενώ έχουν ήδη υποστεί μείωση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό (ΚΑΠ) τη διετία 2011-2012 κατά 60%.

Με τα νέα μέτρα οι Περιφέρειες καταδικάζονται σε αναποτελεσματικότητα και πλήρη αδυναμία εξυπηρέτησης του πολίτη.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, δηλώνει αλληλέγγυο στους αγώνες των προς απόλυση υπάλληλων και θα συμπαρασταθεί πολιτικά και νομικά στους αγώνες τους.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο στηρίζει τον Περιφερειάρχη για να μην υπογράψει καμία απόφαση απόλυσης ή διαθεσιμότητας υπαλλήλου και με κάθε τρόπο τους υπηρεσιακούς παράγοντες που είναι επιφορτισμένοι από το Νόμο σχετικά με τη διαδικασία της διαθεσιμότητας.

*  Πέραν της ως άνω απόφασης ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με δήλωσή του, είπε ότι αναλαμβάνει από μόνος του την ευθύνη και δεν θα υπογράψει καμία απόφαση απόλυσης ή διαθεσιμότητας, εκτός περιπτώσεων που αυτό ζητηθεί από υπαλλήλους.

* Το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έκανε αποδεκτή κατά πλειοψηφία την πρόταση του περιφερειακού συμβούλου κ. Ι. Παπαδημητρίου για διήμερο κλείσιμο της Περιφέρειας, με την οποία συμφώνησαν μόνο οι παρατάξεις της μειοψηφίας.

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Εορτασμος της ημερας των Ενοπλων Δυναμεων

Στο πλαίσιο εορτασμού της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με την VIIIη Μεραρχία διοργανώνουν την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012 εκδηλώσεις τιμής.

Στις 10:30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου και ομιλία, και στις 11:00 π.μ. θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων.

Εκτός από τις καθιερωμένες εκδηλώσεις, η Περιφέρεια Ηπείρου διοργανώνει την Τετάρτη στις 19:00 συναυλία αφιερωμένη σε Έλληνες συνθέτες, με την Ορχήστρα της VIIΙης Μεραρχίας Πεζικού και τη Χορωδία Συλλόγου Αποφοίτων Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια, στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

[via]

Μετωπικη συγκρουση ΕΑΣ και νεας διοικησης στη «Δωδωνη»

Οριστική έγινε η ρήξη μεταξύ της νέας διοίκησης της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» και των ΕΑΣ-μετόχων μειοψηφίας, οι οποίοι αποχώρησαν από τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση στα Ιωάννινα, καθώς δεν αναγνωρίζουν τον καινούργιο μεγαλομέτοχο της επιχείρησης, κατήγγειλαν και τον εκκαθαριστή της ΑΤΕ και προανήγγειλαν προσφυγή στη Δικαιοσύνη για όλα.

Κατά τη διάρκεια της εξ αναβολής έκτακτης γενικής συνέλευσης, η διοίκηση, την οποία εκπροσωπεί ο νέος πρόεδρος Michael O' Neill, τόνισε πως το άρθρο 8 του καταστατικού της «Δωδώνη», που προέβλεπε δικαίωμα προτίμησης των υπόλοιπων παλαιών μετόχων, όταν κάποιος θα επιθυμούσε να πωλήσει το μετοχικό ποσοστό του, έχει καταργηθεί με νόμο, ο οποίος είχε συμπεριληφθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο το 1992. Ετσι, η συνέλευση κατά πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα των ΕΑΣ-μετόχων και οι εκπρόσωποι των τελευταίων αποχώρησαν, καταγγέλλοντας και τη νομιμότητα της ίδιας της συνέλευσης, καθώς για τους συνεταιριστές η μεταβίβαση προς τον νέο μέτοχο είναι σαν να μην έχει συντελεσθεί, αφού την κρίνουν άκυρη και παράνομη. «Αρνούμεθα τη νομιμότητα αυτής της γενικής συνέλευσης και καταγγέλλουμε για ακόμη μία φορά τον ειδικό εκκαθαριστή, για τις παρελκυστικές του διαδικασίες και την κατάφωρη παραβίαση του νόμου, τονίζοντας ότι θα ασκήσουμε κάθε ένδικο μέσο για την αποκατάσταση της νομιμότητος», υπογράμμισαν οι ΕΑΣ σε ανακοίνωσή τους.

Συναντήσεις
Την ίδια στιγμή, πάντως, ο πρόεδρος της «Δωδώνη», Michael O' Neill, συνεχίζει τις συναντήσεις του με ομάδες παραγωγών της εταιρείας και από το Δελβινάκι Ιωαννίνων τόνισε πως στόχος είναι η επιχείρηση να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο, κάτι που θα ωφελήσει και τους ίδιους τους κτηνοτρόφους.

«Θα επενδύσουμε και εμπειρία και χρήματα για να κάνουμε τη γαλακτοβιομηχανία ακόμη μεγαλύτερη», είπε χαρακτηριστικά, ενώ δεσμεύτηκε ότι η νέα διοίκηση θα βρίσκεται στο πλευρό των κτηνοτρόφων.

Να σημειωθεί ότι σήμερα εκδικάζονται οι μηνύσεις που έχουν υποβληθεί από τη νέα διοίκηση της εταιρείας κατά ηγετικών εκπροσώπων των συνεταιριστών και των κτηνοτρόφων για τα πρόσφατα επεισόδια στις παραγωγικές εγκαταστάσεις των Ιωαννίνων, αλλά η δίκη μάλλον θα αναβληθεί.

Πεντε νεους κυκλικους κομβους σχεδιαζει η Δημοτικη Αρχη

Πέντε κυκλικούς κόμβους, σε καίρια σημεία της πόλης των Ιωαννίνων σχεδιάζει η Δημοτική Αρχή, με στόχο να ρυθμίσει αλλά και να διευκολύνει την κυκλοφορία.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων έγινε η παρουσίαση της μελέτης και η παραλαβή της, προκειμένου να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για υποβολή των έργων στο ΕΣΠΑ ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους.

Οι κόμβοι είναι οι εξής:

- Εφύρας, Άρη Βελουχιώτη και οδού προς την εκκλησία Περιβλέπτου

- 28ης Οκτωβρίου, Πουκεβίλ και Κοραή

- Μακαρίου, Γεννηματά και Κύργιου

- Παπανδρέου, Ευαγγελίδη και Κουντουριώτου

- Βελισσαρίου με εθνική οδό Ιωαννίνων- Αθηνών, στο ύψος του πρώην Πολυκλαδικού.

[via]

Παραδοθηκε στο Δημο Ιωαννιτων το ξιφος του Αλεξανδρου Δαγκλη

Στο Δήμο Ιωαννιτών παραδόθηκε σήμερα το ξίφος του Αλέξανδρου Δαγκλή, μίας σπουδαίας προσωπικότητας, που προσέφερε πολλά στους αγώνες του Έθνους, ως συνεχιστής της μεγάλης παράδοσης που είχε δημιουργήσει η οικογένειά του.

Το ξίφος παρέδωσαν στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Γιωτίτσα, ο δικηγόρος και εκτελεστής της διαθήκης της Βασιλικής Δαγκλή Κωνσταντίνος Χριστόπουλος και ο στρατηγός εν αποστρατεία Βασίλειος Φλωράκης.

Μαζί παραδόθηκαν όλα τα γνήσια πιστοποιητικά όπως και το πρωτότυπο της διαθήκης της χήρας του Αλέξανδρου Δαγκλή.

Το συγκεκριμένο ξίφος είχε δωρίσει στον Αλέξανδρο Δαγκλή ο Αντώνιος Ζέρβας, σουλιώτικης καταγωγής, υπασπιστής του Βασιλέως Γεωργίου Α’.

Πρόκειται για ένα ιστορικό κειμήλιο, που επιστρέφει στα Ιωάννινα, την ώρα που η πόλη ετοιμάζεται να γιορτάσει τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωσή της.

«Είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι. Η οικογένεια Δαγκλή έχει προσφέρει πολλά στους απελευθερωτικούς αγώνες. Η πόλη μας της οφείλει πολλά. Το ξίφος θα λάβει τη θέση που του αξίζει στο Δημοτικό μας Μουσείο», σημείωσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Γιωτίτσας.

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Ημερες Σταδιοδρομιας 2012 απο το Πανεπιστημιο Ιωαννινων

Η Δομή Απασχόλησης & Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων απευθύνει ανοικτή πρόσκληση προς την επιχειρηματική κοινωνία και τους φοιτητές, αποφοίτους της Περιφέρειας Ηπείρου για συμμετοχή στην εκδήλωση

ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ 2012

που διοργανώνει στις 21-23 Νοεμβρίου 2012 στο Επιστημονικό & Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου (ΕΤΕΠΗ).

Οι Ημέρες Σταδιοδρομίας είναι ιδιαίτερα σημαντικές εκδηλώσεις εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειδικότερα οι "Ημέρες Σταδιοδρομίας 2012" επιδιώκουν να φέρουν σε επαφή τους φοιτητές και απόφοιτους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τον κόσμο της αγοράς εργασίας και της επιχειρηματικότητας μέσα από ένα πλέγμα δραστηριοτήτων ενημέρωσης, εκπαίδευσης και δικτύωσης  και  φέτος αποσκοπεί στα εξής:
-    Ενίσχυση της συνεργασίας της ΔΑΣΤΑ με τους φορείς απασχόλησης
-    Εκπαίδευση φοιτητών αποφοίτων σε θέματα δικτύωσης και διαχείρισης της σταδιοδρομίας τους
-    Ενημέρωση των φοιτητών και αποφοίτων για τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική αγορά και συμμετέχουν στην εν λόγω εκδήλωση
-    Δημιουργία ευκαιριών γνωριμίας και δικτύωσης μεταξύ των φοιτητών αποφοίτων που αναζητούν εργασία με τα στελέχη των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης
-    Ενημέρωση φοιτητών αποφοίτων για την εργασία στο εξωτερικό
-    Προβολή των δραστηριοτήτων των συμμετεχουσών επιχειρήσεων στους συμμετέχοντες αλλά και στο ευρύτερο κοινό

Η πρώτη ημέρα (21/11/12) θα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή "Εργαστηρίων Σύνδεσης με την αγορά εργασίας" που θα πραγματοποιηθούν από εξειδικευμένους συμβούλους καριέρας και την εκδήλωση "Βραβεία Επιχειρηματικότητας" που αποτελεί την τελική φάση του Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας που οργανώνει η Μονάδα Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας του Π.Ι. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί στρογγυλό τραπέζι με θέμα "Ξεπερνώντας τα εμπόδια της επιχειρηματικότητας".

Κατά τη δεύτερη ημέρα (22/11/12), "Ημέρα Δικτύωσης" οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώσουν συνοπτικά το κοινό, φοιτητές και απόφοιτους του Π.Ι. για (ι) τις δραστηριότητές τους, (ιι) τα προσόντα που αναζητούν στα στελέχη τους και (ιιι) τη διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής που ακολουθούν, όταν αναζητούν προσωπικό. Επισημαίνεται ότι οι παρουσιάσεις των επιχειρήσεων θα μεταδοθούν ζωντανά στον ιστότοπο του Π.Ι. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις γνωριμίας και δικτύωσης των φοιτητών-αποφοίτων με τα στελέχη των επιχειρήσεων.

Η τρίτη ημέρα (23/11/2012) αφορά την Εργασία στο Εξωτερικό, όπου Σύμβουλοι Εργασίας θα ενημερώσουν για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την αγορά εργασίας και τις δυνατότητες αναζήτησης εργασίας στο εξωτερικό.

Η ΔΑΣΤΑ έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας. Παρ΄ όλα αυτά θεωρούμε ότι η συμμετοχή σας στις "Ημέρες Σταδιοδρομίας 2012", με την παρουσίαση της επιχείρησής σας αλλά και με τη διεξαγωγή συναντήσεων δικτύωσης με τους φοιτητές και αποφοίτους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα αποτελέσει ευκαιρία να γνωρίσετε νέους ανθρώπους που πιθανόν να αξιοποιήσετε στο μέλλον. Επιπλέον, η επιχείρησή σας θα επιδείξει υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να δικτυωθούν και να ανοίξουν τους επαγγελματικούς τους ορίζοντες.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στις "Ημέρες Σταδιοδρομίας 2012" με σκοπό την ανάπτυξη σταθερής και εποικοδομητικής συνεργασίας και την υποστήριξη της επαγγελματικής σταδιοδρομίας των νέων, σε αυτές τις δύσκολες εποχές.

Οι επιχειρήσεις, οι φορείς και οι φοιτητές, απόφοιτοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις "Ημέρες Σταδιοδρομίας 2012" της ΔΑΣΤΑ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μπορούν να ενημερωθούν μέσα από το δικτυακό τόπο Δομής, http://dasta.uoi.gr Για περισσότερες πληροφορίες ή/και διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Δομή Απασχόλησης & Σταδιοδρομίας στα τηλέφωνα 26510 07278 ή 07479, e-mail: dasta@uoi.gr

Οι εκδηλώσεις οργανώνονται με την υποστήριξη του Επιστημονικού & Τεχνολογικού Πάρκου  Ηπείρου

Πορεια του Ορειβατικου Συλλογου στα Τζουμερκα

Ο ΕΟΣ Ιωαννίνων την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012 θα πραγματοποιήσει πορεία στα Τζουμέρκα.
Η πορεία κατηγορίας Α’ και διάρκειας 5 ωρών ξεκινά από τα Πράμαντα και καταλήγει στη Γκούρα. Στην πορεία μπορούν να συμμετέχουν και αρχάριοι ορειβάτες με τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Αναχώρηση 7:30 πμ από την Περιφέρεια Ηπείρου.
Αρχηγοί πορείας: Κύρκος Δημήτρης, Καρακώστας Χρήστος, Μακρίδης Γιώργος.
Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Σμύρνης 15 καθημερινά 7-9μμ. Τηλ. 26510-22138. http://www.orivatikos.gr.

Ομοφωνο ψηφισμα της ΠΕΔ Ηπειρου για τα νεα μετρα

Σε ομόφωνο ψήφισμα, κατέληξε χθες η ΠΕΔ Ηπείρου, ύστερα από μία μακρά συνεδρίαση σχετικά με τα νέα μέτρα που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την αυτοδιοίκηση.

Η ΠΕΔ Ηπείρου με το ομόφωνο ψήφισμά της λέει κάθετα όχι στις απολύσεις εργαζομένων, ζητά την αξιολόγηση του προσωπικού προς μετάταξη, όπως ήταν η δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών, λέει όχι στη μεταβίβαση οποιασδήποτε νέας αρμοδιότητας χωρίς αντιστοιχία προσωπικού και πόρων και ζητά την άμεση σύγκλιση συνεδρίου της ΚΕΔΕ προς εφαρμογή της απόφασης του Αυγούστου για καθολική παραίτηση των αιρετών.

[via]

Εργα διασυνοριακου χαρακτηρα προτεινει η Περιφερεια

Έξι έργα διασυνοριακού χαρακτήρα προτείνει η Περιφέρεια Ηπείρου για την παροχή τεχνικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EBRD). Η πρόταση κατατέθηκε ύστερα από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Επενδύσεων Κ. Κοκκινοπλίτη, και μετά από την πρόσφατη συνάντηση που είχε με την Τράπεζα ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης.

 Η πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου περιλαμβάνει τα εξής έργα:

 - Σύνδεση Εγνατίας Οδού και Λιμένος Ηγουμενίτσας με Αλβανία (Μαυρομμάτι).
Τμήμα 1ο: Παράκαμψη πόλης Ηγουμενίτσας Μήκος 9 χλμ, κόστος  μελέτης 2,5 εκ. ευρώ, κόστος κατασκευής 45 εκ. ευρώ. 
Τμήμα 2ο: Ηγουμενίτσα – Σαγιάδα. Κόστος μελέτης 2 εκ. ευρώ, κόστος κατασκευής 50 εκ. ευρώ.

 - Σύστημα παρακολούθησης διασυνοριακών υδάτων, που περιλαμβάνει προμήθεια και εγκατάσταση ενός κεντρικού σταθμού ελέγχου και πέντε (κατ΄ εκτίμηση τοπικούς σταθμούς), για την 24ωρη on-line παρακολούθηση τοπικών σταθμών σε υδάτινους αποδέκτες, ενδεικτικού κόστους 900.000 ευρώ (600.000 για τον κεντρικό και 300.000 για τους τοπικούς σταθμούς).

 - Εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας – βιωσιμότητας σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέσει τα Ιωάννινα με το Αργυρόκαστρο, Εκτίμηση δαπάνης 50.000 ευρώ.

 - Οδικός άξονας Δολιανά – Γέφυρα Αγίων. Αφορά τη συμπλήρωση και επικαιροποίηση της μελέτης για τη βελτίωση - διαπλάτυνση του τμήματος από Γέφυρα Αγίων μέχρι διασταύρωση Δολιανών. Εκτιμώμενο κόστος 120.000 ευρώ. Προεκτιμώμενο κόστος κατασκευής 12 εκ. ευρώ.

 - Μελέτη σκοπιμότητας ανέγερσης στο συνοριακό σταθμό Κακκαβιάς εκθετηρίου πωλητηρίου γεωργο- κτηνοτροφικών προϊόντων των δύο χωρών.

 - Εκπόνηση μελετών για τη συντήρηση και επέκταση του Μεθοριακού Σταθμού Κακαβιάς, για την καλύτερη λειτουργία και την ανάπτυξη της διασυνοριακής επιχειρηματικότητας. Κόστος μελέτης 120.000 ευρώ. Κόστος κατασκευής 1,5 εκ. ευρώ.

[via]

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Θανατηφορο τροχαιο στο 5ο χλμ Συρρακου - Ιωαννινων

Σήμερα (10-11-2012) το πρωί  στο 5ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Συρράκου - Ιωαννίνων, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 39χρονος ημεδαπός, εξετράπη της πορείας του και κατέπεσε σε γκρεμό, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού.

Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος ενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Πραμάντων.

ΠΑΣ Γιαννινα - Ξανθη 1-0 για την 10η Αγων. της Super League

Με γκολ του εξαιρετικού Ντε Βινσέντι ο ΠΑΣ κέρδισε 1-0 τη Ξάνθη στα Γιάννινα για την 10η αγωνιστική και απομακρύνθηκε έξι βαθμούς από τις επικίνδυνες θέσεις

Με τον αργεντινό... καλλιτέχνη να ξεδιπλώνει το πλούσιο ταλέντο του στον αγωνιστικό χώρο των Ζωσιμάδων, η ομάδα του Χριστόπουλου πήρε σπουδαία νίκη κόντρα στη Ξάνθη. Ο Ντε Βινσέντι ήταν σε μεγάλη μέρα και αυτός, που έβαλε την σφραγίδα του στο ματς, διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα από το δέκατο λεπτό της αναμέτρησης. Ο ΠΑΣ είχε αρκτές ευκαιρίες να καθαρίσει το ματς, αλλά έδινε συνεχώς ευκαιρίες στους φιλοξενούμενους. Μετά από ένα κακό ημίχρονο, οι παίκτες του Κωστένογλου έδειξαν σημάδια ζωής στην επανάληψη, ωστόσο δεν βρήκαν τον δρόμο προς τα δίχτυα και παραμένουν χαμηλά στη βαθμολογία, τρεις μόλις βαθμούς πάνω από τις επικίνδυνες θέσεις.

Με τον ΠΑΣ Γιάννινα να είναι απόλυτος κυρίαρχος και να προηγείται ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος. Οι γηπδούχοι είχαν σε μεγάλη μέρα τον Ντε Βινσέντι, που έκανε ό,τι ήθελε την άμυνα των ακριτών, ενώ είχε άξιο συμπαραστάτη τον Γεωργίου. Οι δύο παίκτες δημιουργούσαν ρήγματα από την πλευρά του Καζούμπα, που είχε πολλά προβλήματα, και με αυτόν τρόπο σημειώθηκε και το γκολ.

Ο Γεωργίου σέντραρε από δεξιά και ο αργεντινός άνοιξε το σκορ με κεφαλιά μόλις στο 10'. Οι παίκτες του Κωστένογλου δεν κατάφεραν να αντιδράσουν σε κανένα σημείου του 45λεπτου, έχοντας να επιδείξουν μόλις ένα καλό σουτ με τον Μάνταλο, που πέρασε άουτ. Η ομάδα του Χριστόπουλου μάλιστα θα μπορούσε να έχει πετύχει και δεύτερο τέρμα, ωστόσο ο Φλίσκας πρόλαβε και έδιωξε πάνω στη γραμμή το πλασέ του Ντε Βινσέντι.

Οι αλλαγές του Κωστένογλου στο ημίχρονο, οι Νάκα -κυρίως- και Γούτας, άλλαξαν προς το καλύτερο την εικόνα της Ξάνθης, που ανέβασε στροφές και άρχισε να γίνεται απειλητική. Ο ΠΑΣ την ίδια ώρα είχε οπισθοχωρήσει, δίνοντας χώρους, ωστόσο δεν έπαψε να είναι επιθετικός, χάνοντας δύο φορές την ευκαιρία να τελειώσει το ματς, αρχικά με τον Λίλα και στη συνέχεια με τον Ντε Βινσέντι, που ήταν ο κορυφαίους του γηπέδου.

Οι ακρίτες διατήρησαν την επιθετικότητά τους, είχαν κάποια καλά μακρινά σουτ, χωρίς όμως να φτιάξουν την μεγάλη φάση, αλλά άφηναν κενούς χώρους στα μετόπισθεν. Ο ΠΑΣ δεν κατάφερε να τα εκμεταλλευτεί και σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξε ο Λοντίγκιν, που σταμάτησε Ντε Βινσέντι, Γεωργίου και Ιλιτς, διατηρώντας την ομάδα του στην διεκδίκηση του βαθμού. Παρά τις προσπάθειες των τελευταίων λεπτών οι συμπαίκτες του δεν βρήκαν λύση και ο ΠΑΣ πήρε δίκαια τους τρεις βαθμούς.

[via]

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Πεντε επιλεκτοι του Ν.Ο.Ι. στο Σχινια για κοινοβιο της Εθνικης Ομαδας


Το πρώτο προπονητικό κοινόβιο της Εθνικής Ομάδας Κωπηλασίας για το ξεκίνημα της νέας αγωνιστικής περιόδου θα διεξαχθεί από τις 12 ως τις 18 Νοεμβρίου στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Μαραθώνα. Από την Εθνική έχουν κληθεί να συμμετάσχουν σ’ αυτό 22 συνολικά επίλεκτοι αθλητές απ’ όλη την Ελλάδα και δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν οι κωπηλάτες του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων. Ενός σωματείου που παραδοσιακά προσφέρει κάθε χρόνο το μεγαλύτερο αριθμό αθλητών για τις ομάδες του εθνικού μας συγκροτήματος.

Στο πρώτο αυτό κοινόβιο λοιπόν έχουν προσκληθεί από τους ομοσπονδιακούς προπονητές να λάβουν μέρος πέντε αθλητές του Ν.Ο.Ι.. Πρόκειται για τους τέταρτους Ολυμπιονίκες του Λονδίνου Γιάννη Τσίλη και Γιώργο Τζιάλλα, για την Λένα Διαμάντη, τον Θανάση Τσιάλιο και τον Κώστα Μαγκλάρα. Στο κοινόβιο δεν μπορεί να συμμετάσχει ένας ακόμη σημαντικός αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, ο Αποστόλης Λαμπρίδης, ο οποίος αυτή την περίοδο κάνει την στρατιωτική του θητεία.

Την ευθύνη του προπονητικού κοινοβίου θα έχει ολόκληρο το  τεχνικό τιμ της ΕΚΟΦΝΣ με επικεφαλής το Τζιάνι Ποστιλιόνε. Οι αθλητές που κλήθηκαν σ’ αυτό συγκεντρώνουν μεγάλες πιθανότητες να ενταχθούν στην Εθνική Ομάδα Κωπηλασίας για τη νέα αγωνιστική σεζόν.

Πολος ελξης τουριστων το Σπηλαιο του Περαματος

Δεκαεννέα είδη σταλακτιτών και σταλαγμιτών, τα περισσότερα που έχουν βρεθεί σε σπήλαιο στην Ελλάδα, εκατό χιλιάδες επισκέψεις το χρόνο, 1,5 εκατομμύριο χρόνια ζωής και η κινηματογραφική επιτυχία «Αστέρω» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη συγκαταλέγονται στους λόγους για τους οποίους το Σπήλαιο του Περάματος στα Ιωάννινα έχει αναδειχτεί σε τουριστικό πόλο έλξης, δημοφιλή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.


«Πρόκειται για το πρώτο τουριστικό σπήλαιο που υπήρξε στην Ελλάδα» εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Οργανισμού Σπηλαίου, Κώστας Γκόγκος και σημειώνει: «έγινε γνωστό κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο από κατοίκους του χωριού που κρύβονταν στα κοιλώματα του λόφου Γκορίτσα για να προφυλαχθούν από τους βομβαρδισμούς. Λειτουργεί από τη δεκαετία του ‘60, για περισσότερα από ‘50 χρόνια, και το επισκέπτονται κυρίως μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για το σημαντικότερο σπήλαιο στη χώρα από πλευράς ευρημάτων, ηλικίας και μεγέθους, δεδομένου ότι σε άλλα σπήλαια έχουν βρεθεί το πολύ πέντε με έξι είδη σταλακτιτών και σταλαγμιτών.

Παράλληλα η τουριστική διαδρομή του σπηλαίου στο Πέραμα έχει μήκος 1.100 μέτρα και η έκταση που καλύπτει είναι 14.799 τετραγωνικά μέτρα.
 Ας σημειωθεί ότι τα σπήλαια της Ελλάδας και όχι μόνο, βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς επιστημονικού ενδιαφέροντος, καθώς εκεί συναντώνται σπηλαιολόγοι, ερευνητικές ομάδες, ανεξάρτητοι επιστήμονες και εκπρόσωποι διεθνών οργανώσεων. Μια τέτοια συνάντηση ξεκίνησε χθες στο πλαίσιο σχετικής διοργάνωσης από την Διεθνή Οργάνωση Αξιοποιημένων Σπηλαίων, τον Οργανισμό Σπηλαίου Περάματος και την ΠΕΔ Ηπείρου. Μετά την ολοκλήρωση του τμήματος των εργασιών της στα Ιωάννινα, θα συνεχιστεί στην Αττάλεια της Τουρκίας.

[via]

Τροχαιο με εναν νεκρο και εννεα τραυματιες

Ένας 37χρονος Μαροκινός σκοτώθηκε σήμερα στην Εγνατία Οδό, όταν ένα μικρό βαν το οποίο οδηγούσε 20χρονος Ρουμάνος και στο οποίο επέβαιναν 9 ακόμη άτομα, εκ των οποίων δύο υπήκοοι Ρουμανίας (ηλικίας 37 και 22 ετών) και έξι υπήκοοι Μαρόκου (ηλικίας 42,21, 21,36,31 και 32 ετών), διέφυγε της πορείας του και ανετράπη.

Το δυστύχημα έγινε στο 19ο χιλιόμετρο της Εγνατίας Οδού, από κόμβο Ιωαννίνων προς Θεσσαλονίκη, και κάτω από άγνωστες μέχρι τώρα συνθήκες. Όλοι οι υπόλοιποι επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στο νοσοκομείο Ιωαννίνων. Το αυτοκίνητο έφερε ιταλικές πινακίδες κυκλοφορίας.

[via]

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Συλληψη διεθνως διωκομενου αλλοδαπου στην Κακαβια

Συνελήφθη χθες (04-11-2012) το μεσημέρι, στην Κακαβιά Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς, 38χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, την ώρα που επιχειρούσε να εισέλθει στη χώρα από το μεθοριακό σταθμό Κακαβιάς.

Όπως προέκυψε από τον αστυνομικό έλεγχο, σε βάρος του 38χρονου εκκρεμούσε Διεθνές Ένταλμα Σύλληψης από τις Βελγικές αρχές, σύμφωνα με το οποίο κατηγορείται για συμμετοχή σε σπείρα κατάρτισης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Εφετών Ιωαννίνων.

Ολη η αληθεια για τη Δωδωνη

Εν μέσω μηνύσεων, συλλήψεων και αντιδράσεων από σημαντική μερίδα κτηνοτρόφων, κάποιων βουλευτών, και αρκετών τοπικών παραγόντων, που αντιδρούν στην πώληση της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, η νέα διοίκηση ετοιμάζεται να εγκατασταθεί, πιθανότατα μεθαύριο Τετάρτη, δηλώνοντας αποφασισμένη να αυξήσει τα μερίδια αγοράς, να διατηρήσει το προσωπικό και να συνεχίσει να καταβάλει τις ίδιες τιμές στους γαλακτοπαραγωγούς.  Το τελευταίο θέμα βρίσκεται, σύμφωνα με όσους παρακολουθούν τον κλάδο, στην καρδιά των αντιδράσεων των κτηνοτρόφων.

Η ένταση σημειώνεται ακριβώς την ώρα που ξεκινά η κορύφωση της δραστηριότητας στην λεγόμενη ζώνη γάλακτος, η διάθεση δηλαδή του γάλακτος των παραγωγών που εποχικά είναι αυξημένο την περίοδο Οκτωβρίου-Ιανουαρίου στην βιομηχανία.

Ο ρόλος των τραπεζών

Παράλληλα με όλα αυτά όμως φαίνεται πως υλοποιήθηκε και μια αναδιάρθρωση των χρηματοδοτικών γραμμών την οποία εξασφάλισε η γαλακτοβιομηχανία από τις ελληνικές τράπεζες.

Γεγονός που δημιουργεί προϋποθέσεις αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα, της ήδη κερδοφόρας βιομηχανίας, αν και η ένταση που επικρατεί προβληματίζει ευρύτερα αφού εκπέμπει αρνητικά μηνύματα για το επενδυτικό κλίμα στη χώρα.

Σημειώνεται λοιπόν πως σύμφωνα με τις πληροφορίες τρεις τράπεζες εμφανίζονται να στηρίζουν την γαλακτοβιομηχανία στην επόμενη μέρα της.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Ο νέος μέτοχος

Η υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ολοκλήρωσε τη μεταβίβαση του ποσοστού 67,77%, που κατείχε στη Δωδώνη Α.Ε. Α.Β.Γ.Η. προς εταιρεία η οποία ελέγχεται κατά 90% από την ξένη επενδυτική εταιρία Strategic Initiatives UK LLP και κατά 10% από την ελληνική εταιρία Simos Food Group, τον διανομέα της Δωδώνη. Το καταβληθέν τίμημα ανήλθε σε 20,851 εκατ. ευρώ.

Τι απαντούν στις ενστάσεις για το τίμημα

Στις καταγγελίες των Συνεταιρισμών και άλλων παραγόντων ότι το τίμημα είναι πολύ χαμηλό κύκλοι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης απαντούν ότι ο αξιολογητής εκτίμησε πως οι προσφορές που δεν ήταν τοις μετρητοίς εμπεριείχαν κινδύνους πιστωτικούς που σχετίζονταν με τη λήψη δανείου, την ικανότητα αποπληρωμής του κλπ.

Σημειώνεται πως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της υπό ειδική εκκαθάριση ΑΤΕ ήταν η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank.

Ποια είναι η Ένωση των ΕΑΣ που αντιδρά

Στις αντιδράσεις πρωταγωνιστεί η Ένωση των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας και Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας-Φιλιππιάδας που -στη δεύτερη φάση της διαδικασίας πώλησης- παρουσίασε στρατηγική συνεργασία με την Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων (ΒΙΚΟΣ) Α.Ε. συμφερόντων Π. Σεπετά, η οποία φέρεται πως θα κάλυπτε μετρητοίς το ποσό της οικονομικής προσφοράς των 21,34 εκατ. ευρώ που είχε καταθέσει.

Τι λέει η Ένωση για την προσφορά της

Η Ένωση (μέλη της οποίας είναι μέτοχοι μειοψηφίας ελέγχοντας το 33,33% ενώ διεκδικούν δικαστικά και άλλο 7% περίπου το οποίο είχε περάσει προ ετών στην Αγροτική μετά από χρεοκοπία ενός ακόμα συνεταιρισμού) δηλώνει πως ανταποκρινόμενη στο αίτημα των συμβούλων του εκκαθαριστή της ΑΤΕ για υποβολή επικαιροποιημένης δεσμευτικής προσφοράς, η Ένωση υπέβαλλε εντός προθεσμίας τραπεζική επιστολή της Εμπορικής Τράπεζας, βεβαίωσης διατήρησης επαρκών διαθεσίμων κεφαλαίων (21,34 εκατ. ευρώ) για την αγορά του πακέτου μετοχών που κατείχε η ΑΤΕ στη Δωδώνη.

Παρά ταύτα εξαιτίας των «αβεβαιοτήτων» που φαίνεται ότι είχαν εκτιμηθεί και σχετίζονται με το σκεπτικό που προαναφέρθηκε, οι αξιολογητές δεν προέκριναν την προσφορά στην τελική φάση. Οι τρεις εταιρείες που προκρίθηκαν ήταν η πολυεθνική Lactalis, η κοινοπραξία της Strategic Initiatives UK LLP με την Simos Foods και η ΤΥΡΑΣ.

Πως λειτούργησαν οι σύμβουλοι του εκκαθαριστή της ΑΤΕ

Η απόφαση για την επιλογή τους ελήφθη σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις όπως προβλέπει ο νόμος και οι όροι του διαγωνισμού μετά από τις εισηγήσεις των συμβούλων του εκκαθαριστή, δηλαδή των Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank.

Οι αξιολογητές πληροφόρησαν προ διμήνου αρμοδίως πως την υψηλότερη προσφορά με βάση τα προαποφασισθέντα κριτήρια κατέθεσε η κοινοπραξία της Simos Foods με δυο εναλλακτικά σενάρια: Το πρώτο ήταν ποσό ύψους 20,6 εκατ. ευρώ σε μετρητά και το δεύτερο ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 18,6 εκατ. ευρώ σε μετρητά άμεσα, τα 5 εκατ. ευρώ σε 3 χρόνια και το υπόλοιπο σε 5 χρόνια.

Η προσφορά της ΤΥΡΑΣ ήταν, σύμφωνα με τις σχετικες πληροφορίες, της τάξης των 28 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ σε μετρητά και το υπόλοιπο με πιστούμενο τίμημα για επτά χρόνια. Η γαλλική Lactalis φέρεται να κατέθεσε προσφορά ύψους 11,8 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

Πως διαμορφώνονται πλέον οι δανειακές υποχρεώσεις της Δωδώνη

Την πρόκριση των τριών ανακοίνωσε το υπουργείο οικονομικών την Παρασκευή 31 Αυγούστου, προαναγγέλλοντας υπογραφή συμφωνίας εντός των επόμενων τριών εβδομάδων.

Χρονοδιάγραμμα το οποίο όμως αστόχησε καθώς. μεταξύ άλλων φαίνεται πως διατυπώθηκε προβληματισμός και εκ των πιστωτών για τον δανεισμό της τάξης των 50 εκατ. ο οποίος είχε μεταφερθεί πλέον στην Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η έκθεση της Πειραιώς στη Δωδώνη συμφωνήθηκε να περιοριστεί στα 40 εκατ. ευρώ περίπου με τις συμβούλους Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank να ανοίγουν χρηματοδοτικές γραμμές της τάξης των 5 εκατ. ευρώ έκαστη για να καλύψουν το υπόλοιπο.

Πόσο εύρωστη είναι η κερδοφορία της γαλακτοβιομηχανίας

Σημειώνεται πως με βάση τον ισολογισμό της τελευταίας χρήσης (2011) ο κύκλος εργασιών της Δωδώνη ανήλθε σε 96,68 εκατ. ευρώ έναντι 112,78 εκατ. της προηγούμενης χρήσης (2010), σημειώνοντας μείωση 14,28%.

Τα μικτά αποτελέσματα αυξήθηκαν κατά 297,92 χιλιάδες ή 2,04 %, στα 14,87 εκατ. ευρώ από 14,57 εκατ. το 2010. Τα μικτά αποτελέσματα (περιθώριο) ως ποσοστό επί του κύκλου εργασιών ανήλθαν σε 15,39 % έναντι 12,93 % το 2010, ως ποσοστό δε επί του κόστους των πωλήσεων, ανήλθαν σε 18,19 % έναντι 14,85 % το 2010.

Τα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ανήλθαν σε 9,24 εκατ. ευρώ από 7,13 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 29,54%.

Τα καθαρά αποτελέσματα ήταν κέρδη 3,3 εκατ. έναντι 2,5 εκατ. της προηγούμενης χρήσης, παρουσιάζοντας αύξηση 30,86%.

Η Δωδώνη το 2011 κατέβαλε σε εισόδημα στους παραγωγούς 65,67 εκατ. ευρώ.


Η πορεία του δανεισμού

Όμως από τον Δεκέμβριο του 2010 έως τον Δεκέμβριο του 2011 ο δανεισμός της Δωδώνη αυξήθηκε από 39,70 εκατ. στα 43 εκατ. Εξ αυτών τα 37,6 αφορούσαν Τραπεζικές υπεραναλήψεις και βραχυπρόθεσμα δάνεια με πραγματικό σταθμισμένο μέσο επιτόκιο δανεισμού 8,61%.

Το ύψος των ενεχυριασμένων περιουσιακών στοιχείων  της εταιρείας, ανερχότανε την 31η Δεκεμβρίου του 2011 στα 86,03 εκατ. ευρώ.

Τα επεισόδια στην  Ήπειρο

Την Παρασκευή που πέρασε κτηνοτρόφοι και τοπικοί παράγοντες απέκλεισαν τη γαλακτοβιομηχανία, συγκρούστηκαν με δυνάμεις των ΜΑΤ, έσπασαν την καγκελόπορτα και μπήκαν στα γραφεία του εργοστασίου, όπου βρίσκονταν νωρίτερα ο Michael O΄ Neill (μεταξύ άλλων, τέως υψηλόβαθμο στέλεχος της Coca Cola στην Τουρκία), ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα αναλάβει διευθύνων σύμβουλος της Δωδώνη.

Στον χώρο έφθασε και εισαγγελέας, που ζήτησε την αποχώρηση των συγκεντρωμένων και των τρακτέρ ενώ αστυνομικοί συνέλαβαν τον εκπρόσωπο των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών Ηπείρου, Μιχάλη Τζίμα, τον πρόεδρο της ΕΑΣ Ιωαννίνων, Χριστόδουλο Μπαλτογιάννη, και τον νυν ανεξάρτητο και μέχρι την Πέμπτη, βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κασσή, μετά από μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος τους από εκπρόσωπο της νέας διοίκησης.

Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Οκτωβρίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας είχε επισκεφτεί τα Ιωάννινα και τις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας και είχε συναντηθεί με Ηπειρώτες γαλακτοπαραγωγούς και εργαζόμενους.

Μεταξύ άλλων είχε δηλώσει πως «εμείς είμαστε εδώ, για να αναδείξουμε όχι μόνο το ότι δεν μπορεί κάποιοι να εκποιούν περιουσία και τα εργαλεία ανάπτυξης των τοπικών οικονομιών, αλλά, ταυτόχρονα, για να δεσμευτούμε απέναντι στους εργαζόμενους ότι θα επανεξετάσουμε το νόμιμο της διαδικασίας μεταφοράς του μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής Τράπεζας σε ιδιώτες, αλλά και θα αντιγράψουμε αυτό το πετυχημένο μοντέλο ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας».

Πολιτικοί παρατηρητές αναφέρουν στο Capital.gr πως η τρικομματική σύνθεση της κυβέρνησης δεν επέτρεπε σύγκρουση για το θέμα της Δωδώνη με δεδομένη την βαριά οικονομική ατζέντα που «τρέχει».

«Πλήγμα στο επενδυτικό κλίμα»

Όμως τελικά για άλλη μια φορά η εικόνα που βγαίνει τόσο προς την ελληνική όσο και την διεθνή κοινή γνώμη είναι αυτή μιας γενικευμένης αστάθειας αν όχι ρευστότητας. Εικόνα που ασφαλώς δεν βοηθά και σίγουρα υπονομεύει το οικονομικό κλίμα, αναφέρουν πολιτικοί παρατηρητές από όλο το πολιτικό φάσμα.

Οι (άτυπες) δεσμεύσεις του νέου management

Αναφορικά με το φλέγον για τους παραγωγούς ζήτημα των τιμών αγοράς του γάλακτος αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στους νέους μετόχους, ο νέος επικεφαλής της εταιρείας έχει δεσμευτεί με δηλώσεις του (όχι συμβατικά) για την διατήρηση των τιμών στις οποίες η βιομηχανία αγοράζει το γάλα από τους παραγωγούς, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα αλλά και για την διατήρηση του προσωπικού της βιομηχανίας.

Το ιστορικό της Strategic Initiatives

Η Strategic Initiatives, ο νέος ιδιοκτήτης της Δωδώνη, έχει στο πρόσφατο στο παρελθόν πρωταγωνιστήσει στην συγκέντρωση του κλάδου της γαλακτοβιομηχανίας στη Ρωσία με επιτυχία καθώς μετά από μια σειρά εξαγορών, επενδύσεων και αναδιαρθρώσεων δημιούργησαν την Wimm-Bill-Dann προχώρησε σε δημοσία εγγραφή της στο NYSE πέτυχε κεφαλαιοποίηση 5,4 δισ. δολ. και διέθεσε τελικά πλειοψηφικό ποσοστό αξίας 3,8 δισ. δολ στην αμερικανική PepsiCo.

Αναφορικά με τη συνεργασία της Strategic Initiatives με τον διανομέα της Δωδώνη  Simos Foods, ο οποίος μετέχει με 10% στο σχήμα που αγόρασε την γαλακτοβιομηχανία και φέρεται να έχει οφειλές της τάξης των 10 εκατ. ευρώ προς τη Δωδώνη, αν και αναφέρεται ως αρνητικό στοιχείο από όσους αντιδρούν στην πώληση, από τους υπέρμαχους εκλαμβάνεται ως ένδειξη πως -τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα- δεν σκοπεύει να ανατρέψει το status quo στην Δωδώνη.

Την ίδια ώρα, πηγές που έχουν έρθει σε επαφή με το νέο management και είναι σε θεση να γνωρίζουν κάποιους από τους σχεδιασμούς του, αναφέρουν στο Capital.gr πως θα προχωρήσει άμεσα η εφαρμογή επιθετικής εμπορικής πολιτικής με την οποία θα επιδιωχθεί να ενισχυθούν σημαντικά οι πωλήσεις και τα μερίδια της Δωδώνη στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

ΣΕΚΑΠ και ΕΒΖ

Σε όσους διερωτώνται γιατί πωλήθηκε μια κερδοφόρος βιομηχανία, υπενθυμίζεται το γεγονός ότι η Αγροτική Τράπεζα τέθηκε υπο ειδική εκκαθάριση.

Σημειώνεται πως η υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα έχει προκηρύξει (νέους) διαγωνισμούς για την πώληση άλλων δύο θυγατρικών της, της  Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και της ΣΕΚΑΠ μετά από προηγούμενες προσπάθειες που ανακηρύχθηκαν άγονες.

Προφανώς οι αντιδράσεις στην υπόθεση της Δωδώνης δεν διαφεύγουν της προσοχής των υποψηφίων αγοραστών. Και οι αντιδράσεις αυτές δεν βοηθούν στην επίτευξη υψηλού τιμήματος σημειώνουν, αυτονόητα ίσως, τραπεζικοί κύκλοι, απαντώντας εν μέρει σε όσους ισχυρίζονται ότι το τίμημα μπορεί να ήταν χαμηλό.

Το αυτό ισχύει προφανώς και για όλες τις περιπτώσεις που θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί δημόσια περιουσία.

[via]

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Υπογραφηκε η συμβαση, ξεκινα το εργο των πεζοδρομησεων

Την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο κοινοπραξία υπέγραψε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, ώστε να ξεκινήσει άμεσα το έργο αναπλάσεων και πεζοδρομήσεων στο κέντρο της πόλης.

Το έργο αναπλάσεις- πεζοδρομήσεις στο κέντρο της πόλης και φωτισμός διατηρητέων κτιρίων έχει προϋπολογισμό 5,9 εκατομμύρια ευρώ. Είναι ενταγμένο και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας- Στερεάς- Ηπείρου.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα το οποίο εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής για την αναβάθμιση της πόλης και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά αλλά και σε άμεση αλληλεπίδραση με την ανάπλαση στο Πάρκο Λιθαρίτσια και τις πεζοδρομήσεις στα Μπεζεστένια.

«Με την υπογραφή της σύμβασης ολοκληρώνεται μία επίπονη διαδικασία που έπρεπε να ολοκληρωθεί ώστε να φτάσουμε στο σημείο της έναρξης του έργου. Είμαστε και ικανοποιημένοι αλλά και χαρούμενοι για το αποτέλεσμα. Πρόκειται για ένα έργο με πολλαπλή αξία αφού θα αναβαθμίσει την αγορά και το εμπορικό κέντρο, θα περιορίσει την κίνηση των οχημάτων, άρα θα έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής. Επιπλέον είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο, θα ανοίξουν εργοτάξια και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, που είναι άκρως απαραίτητες στην πόλη μας», τόνισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.

Ο αντιδήμαρχος Βασίλης Μασαλάς υπογράμμισε με έμφαση πως το πιο σημαντικό είναι ότι η Δημοτική Αρχή έχει εντάξει το έργο των πεζοδρομήσεων σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό για την αναμόρφωση της πόλης.

Στον σχεδιασμό αυτό περιλαμβάνεται το έργο πεζοδρομήσεων στα Μπεζεστένια (περιοχή Αγίου Νικολάου Αγοράς- Πλατεία Τοσίτσα), έργο για το οποίο έχει υποβληθεί ήδη ο πλήρης φάκελος για ένταξή του στο ΕΣΠΑ αλλά και η ανάπλαση του Πάρκου στα Λιθαρίτσια. Για το πάρκο προβλέπεται η ενοποίησή του με την κάτω πλατεία αλλά και με την οδό Μετσόβου –παραλίμνιος- ώστε έτσι να αποκτήσει μία πλήρη και ολοκληρωμένη μορφή. Οι υπηρεσίες του Δήμου εκπονούν τη μελέτη για την υποβολή του στο ΕΣΠΑ. Το διάστημα αυτό κάνουν την αποτύπωση όλου του τμήματος ώστε να ολοκληρώσουν την επεξεργασία της πρότασης.

Ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας ΕΡΓΟΣΥΝ που αναλαμβάνει την κατασκευή των πεζοδρομήσεων του κέντρου Ιωάννης Μπουλούγαρης σε δηλώσεις που έκανε σημείωσε ότι η εταιρία που εκπροσωπεί είναι ειδικευμένη σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις και θα ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις του έργου. «Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για την πόλη των Ιωαννίνων και θα αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Εμείς θα προσπαθήσουμε να το ολοκληρώσουμε στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Ο δικός μας στόχος αλλά και του Δήμου είναι κοινός και θα τον πετύχουμε καθώς η συνεργασία μας είναι πάρα πολύ καλή», τόνισε.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ

Το έργο αφορά στη δημιουργία δικτύου πεζοδρόμων στο κέντρο της πόλης και τον φωτισμό ανάδειξη τεσσάρων σημαντικής αρχιτεκτονικής σημασίας κτιρίων, εκ των οποίων τα τρία έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα.

Ο σχεδιασμός των πεζοδρομήσεων αποσκοπεί μέσω εναλλακτικών διαδρομών στη σύνδεση της κεντρικής πλατείας, του νέου εμπορικού κέντρου, της παλιάς αγοράς, του ιστορικού κέντρου και της παραλίμνιας ζώνης.

Συγκεκριμένα οι δρόμοι που πεζοδρομούνται είναι:

Τομέας νέου εμπορικού κέντρου
- Μ. Αγγέλου μέχρι την Χαριλάου Τρικούπη
- Μελανίδη
- Βλαχλείδη
- Οπλαρχηγού Πουτέτση
- Γρηγορίου Σακκά
- Ζυγομάλλη

Τομέας παλιάς αγοράς-ιστορικό κέντρο
- Νικολάου Παπαδοπούλου
- Παπάζογλου
- Αραβαντινού
- Λόρδου Βύρωνος
- Στουρνάρα
- Κατσαντώνη
- Κωλέττη
- Κατσιμήτρου
- Γούναρη

Ο φωτισμός ανάδειξης κτιρίων αφορά στα διατηρητέα της Καπλάνειου Σχολής, της Παπαζόγλειου Υφαντικής Σχολής και του κτιρίου Πυρσινέλλα καθώς στο αξιόλογο αρχιτεκτονικό κτίριο της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης.

Διεθνης συναντηση Σπηλαιων στο Περαμα Ιωαννινων

Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στο χώρο της Σπηλαιολογίας θα φιλοξενήσουν τα Γιάννινα από τις 4 μέχρι τις 6 Νοεμβρίου. Πρόκειται για την συνάντηση εκπροσώπων διοικήσεων από 86 Σπήλαια του κόσμου, την οποία συνδιοργανώνουν η Διεθνής Οργάνωση Αξιοποιημένων Σπηλαίων, o Οργανισμός Σπηλαίου Περάματος και η ΠΕΔ Ηπείρου.

Η ISCA επέλεξε το Πέραμα ως τον πρώτο σταθμό της πολύ σημαντικής διοργάνωσης, η οποία θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Σπηλαίου Κώστας Γκόγκος, σε δηλώσεις που έκανε, τόνισε ότι πρόκειται για ένα κορυφαίο γεγονός που συμβάλλει ιδιαίτερα στην προβολή των Ιωαννίνων και καθιστά το Πέραμα σημείο αναφοράς για την σπηλαιολογία.

«Στόχος μας είναι η συνεχής αναβάθμιση του Σπηλαίου και της ευρύτερης περιοχής και αυτό το κάνουμε πράξη αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτική ευκαιρία που υπάρχει. Ήδη έχει ολοκληρωθεί μία σημαντική σειρά έργων και με όσα έχουν σχεδιαστεί και θα περάσουν στη φάση της υλοποίησης το επόμενο διάστημα, όμως οι αναπλάσεις και το Πάρκο Παλαιοντολογίας, επιχειρούμε να μετατρέψουμε την περιοχή σε υπόδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης. Έτσι θα αναδειχθεί πλήρως η φυσιογνωμία της και θα καταστεί πόλος ακόμη μεγαλύτερης τουριστικής προσέλευσης», τόνισε ο κ. Γκόγκος.

Οι εργασίες της συνάντησης θα ξεκινήσουν την Κυριακή στις εννέα το πρωί, στην αίθουσα Άννας Πετροχείλου, ενώ το Σάββατο στις 11 το πρωί, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Σπηλαίου Περάματος, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης Αξιοποιημένων Σπηλαίων και εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου.

Ολοκληρωθηκε η πωληση της Δωδωνη ΑΕ

Την ολοκλήρωση της μεταβίβασης ποσοστού 67,77%, που κατείχε στη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, προς εταιρεία η οποία ελέγχεται κατά 90% από την επενδυτική εταιρεία του εξωτερικού Strategic Initiatives UK LLP και κατά 10% από την εταιρία SIMOS FOOD GROUP, ανακοίνωσε σήμερα η Αγροτική Τράπεζα ΑΕ Υπό Ειδική Εκκαθάριση. Το καταβληθέν τίμημα ανήλθε σε 20.851.800 ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, η ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής είναι αποτέλεσμα μιας διαφανούς, ανταγωνιστικής διαδικασίας που διήρκεσε περίπου ένα χρόνο. Στη διαδικασία αυτή συμμετείχε σημαντικός αριθμός αξιόλογων ημεδαπών και διεθνών υποψηφίων που υπέβαλαν δεσμευτικές, ανταγωνιστικές προσφορές υπό αντίξοες οικονομικές συνθήκες.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η συναλλαγή αυτή αποτελεί μία άμεση ξένη επένδυση σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για την ελληνική οικονομία. Οι νέοι ιδιοκτήτες, σε συνέχεια της ήδη σημαντικής επένδυσής τους, προτίθενται να αναπτύξουν περαιτέρω τις εργασίες της ΔΩΔΩΝΗ.

[via]

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Ανεξαρτητοποιηθηκε ο Μ.Κασσης

"Είμαι πλέον ανεξάρτητος βουλευτής, δεν ανήκω στο ΠΑΣΟΚ", δήλωσε ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Κασσής στην πρωινή εκπομπή του MEGA.

"Δεν υπογράφω δήλωση μετανοίας σ' αυτούς που διοικούν σήμερα το ΠΑΣΟΚ", ανέφερε, ενώ τόνισε ότι "κάποιοι έφεραν το ΠΑΣΟΚ στο 4%, τους ενδιαφέρει πως θα γίνουν υπουργοί του Σαμαρά".

Ο κ. Κασσής εκτίμησε ότι «υπάρχουν και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα».

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τετάρτης προηγήθηκε συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, η οποία διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα και ακούστηκαν βαριές εκφράσεις.

Ο κ. Κασσής ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας ότι θα καταψηφίσει τα μέτρα και απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "εγώ δεν ψηφίζω και αν θέλεις αύριο ανακοινώνω την ανεξαρτητοποίησή μου".

Σύμφωνα με πηγές, αποχωρώντας από την Ιπποκράτους φώναζε "ας συνεχίσει με αυτούς που έφεραν το ΠΑΣΟΚ στο 4%".

[via]

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More