<--! -->

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Με δυο ξεχωριστες συγκεντρωσεις ο εορτασμος της Πρωτομαγιας στα Γιαννινα

Με απεργία και με δυο ξεχωριστές συγκεντρώσει θα γιορτάσουν αύριο στα Γιάννινα την Πρωτομαγιά εργαζόμενοι και συνδικάτα.

Κάλεσμα συμμετοχής σε μια μαζική απεργιακή κινητοποίηση απηύθυναν με δηλώσεις τους ο πρόεδρος του Ε.Κ. Ιωαννίνων Νίκος Φασούλης και ο πρόεδρος του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας, οι οποίοι παράλληλα έστειλαν μήνυμα ενότητας και αγώνα με σκοπό όπως τόνισαν την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής ώστε να βγει η χώρα από την κρίση.

Η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και της ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο και θα ακολουθήσει πορεία προς την κεντρική πλατεία.

Στις 10:00 το πρωί συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο και πορεία θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ.

[via]

Στο ΕΣΠΑ η αποκατασταση του μεγαλου θεατρου της Νικοπολης

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013 του ΕΣΠΑ εντάχθηκε η πράξη «Προστασία – συντήρηση και αποκατάσταση του μεγάλου θεάτρου της Νικόπολης (Α΄φάση)» με συνολικό προϋπολογισμό 1.500.180 ευρώ.

Την σχετική απόφαση υπέγραψε την περασμένη Παρασκευή η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Λίνα Μενδώνη, όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου.

Δικαιούχος φορέας είναι το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την εκτέλεση αρχαιολογικών έργων, ενώ για την προώθηση του έργου είχαν αναληφθεί σειρά πρωτοβουλιών από την Περιφέρεια Ηπείρου και ειδικότερα την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, η οποία για την έναρξη των εργασιών έχει ήδη διαθέσει από τους πόρους της κονδύλιο ύψους 100.000 ευρώ.

Την ικανοποίησή του για την ένταξη του έργου εξέφρασε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, ο οποίος το χαρακτήρισε σπουδαίας σημασίας για τον πολιτισμό μας.

[via]

Έως 25 Μαϊου αιτησεις για προγραμματα κοινωνικου τουρισμου ΟΓΑ

Μέχρι και τις 25 Μαΐου έχουν προθεσμία οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για κοινωνικό τουρισμό με τον ΟΓΑ.

Δικαιούχοι είναι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερήλικων, οι ασφαλισμένοι του κλάδου κύριας ασφάλισης αγροτών, τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, χήρες και ορφανά που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου ΟΓΑ.

[via]

Εκθεση φωτογραφιας για το Καστρο των Ιωαννινων


«Ακρόπολις» είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας του Μενέλαου Συκοβέλη την οποία παρουσιάζει η 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων στην Ακρόπολη Ιτς Καλέ του Κάστρου.

Θέμα της έκθεσης φωτογραφίας, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Μαΐου, είναι το Κάστρο των Ιωαννίνων και η διαρκώς μεταβαλλόμενη, αλλά πάντα διαλεκτική σχέση μεταξύ μνημείων, ανθρώπων και φυσικού περιβάλλοντος.

[via]

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Ο Αναστασιαδης φερνει... Καχριμανη!

Την επιστροφή του στην ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα ετοιμάζει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, με βασική προϋπόθεση όμως να παραμείνει στην τεχνική ηγεσία ο Άγγελος Αναστασιάδης.

Έτοιμος να επιστρέψει στον ΠΑΣ Γιάννινα και να βάλει χρήματα στην ομάδα, φέρνοντας πίσω μάλιστα τον βασικό χορηγό «Ζαγόρι», φαίνεται πως είναι ο Αλέκος Καχριμάνης. Ωστόσο, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου τονίζει ότι αυτό θα γίνει υπό προϋποθέσεις, με βασικότερη την παραμονή στον πάγκο της ομάδας του Άγγελου Αναστασιάδη. Επίσης ο Καχριμάνης επιθυμεί να έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα στις αποφάσεις της διοίκησης. Τα πάντα (προπονητής, μεταγραφικά και διοικητικές εξελίξεις) αναμένεται να αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν από σήμερα (27/4) όπου επιστρέφει στα Γιάννενα ο Γιώργος Χριστοβασίλης.

[via]

Aσημενιο μεταλλιο για την Ιουλιετα Μπουκουβαλα στο Ευρωπαϊκο Πρωταθλημα Τζουντο

Το ασημένιο μετάλλιο της κατηγορίας των -57 κιλών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα τζούντο που φιλοξενείται στο Τσελιαμπίνσκ της Ρωσίας, κατέκτησε η Ιουλιέτα Μπουκουβάλα. Η Γιαννιώτισα τζουντόκα με απολογισμό τέσσερις νίκες σε πέντε αγώνες, βρέθηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου των νικητριών, στην κορυφαία μετά το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2010 (Τόκιο), στιγμή στην καριέρα της. Η Μπουκουβάλα, που ήταν 5η τόσο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Τιφλίδας (2009), της Λισαβόνας (2008), του Ρότερνταμ (2005) και του Βουκουρεστίου (2004) στον τελικό ηττήθηκε από την τέσσερις φορές «χρυσή» πρωταθλήτρια Ευρώπης, Τέλμα Μοντέιρο από την Πορτογαλία.

Η Μπουκουβάλα μετά τις νίκες επί των Εκατερίνα Βαλκόβα (Ρωσία), Βιόλα Βέχτερ (Γερμανία) και Οτόμ Παβιά (Γαλλία) όλες με Ippon σε διάστημα μικρότερο των 6.5 λεπτών, προκρίθηκε στα ημιτελικά. Εκεί χρειάστηκε να «σπάσει» μια αρνητική παράδοση που κρατούσε από το 2006 με αντίπαλο την Σάρα Κλαρκ. Η Βρετανίδα μετρούσε τέσσερις νίκες στις μεταξύ τους μονομαχίες, δύο εξ αυτών στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα του 2009 (ημιτελικά) και του 2008 (προημιτελικά). Όμως η Ελληνίδα τζουντόκα δεν άφησε να πάει χαμένη κι αυτή η ευκαιρία. Αν και χρεώθηκε δύο παρατηρήσεις, δίνοντας το δικαίωμα στην αντίπαλό της για τρία Yuko, κατάφερε να πανηγυρίσει τη νίκη με Waza-ari που ισοδυναμούσε και με πρόκριση στον τελικό. Όμως απέναντι στην Μοντέιρο, με την οποία επίσης είχε αρνητική παράδοση (δύο ήττες σε ισάριθμους αγώνες), δεν τα κατάφερε το ίδιο καλά. Έχασε με Ippon και έμεινε στην δεύτερη θέση, στη δεύτερη κορυφαία στιγμή στην πολυετή καριέρα της.`

«Στο πρώτο ματς με την Ρωσίδα ήμουν σίγουρη ότι λόγω έδρας θα είχε μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Όμως με την σωστή καθοδήγηση του προπονητή μου, ξεπέρασα το εμπόδιο πιο εύκολα απ` ότι περίμενα. Στο δεύτερο ματς με την Γερμανίδα, είχα μπει σαφώς καλύτερα στο κλίμα των αγώνων και αυτό το εκμεταλλεύτηκα ακόμη περισσότερο στον τρίτο αγώνα με τη Γαλλίδα. Ο προπονητής μου διάβασε την αντίπαλό μου και αυτό μου έδωσε πλεονέκτημα την κατάλληλη στιγμή ώστε να έρθει η νίκη. Απέναντι στην Βρετανίδα πολύ απλά μπήκα αποφασισμένη να μην της επιτρέψω να πανηγυρίσει μία ακόμη εις βάρος μου νίκη. Όσο για τον τελικό, λυπάμαι που δεν ήμουν τόσο καλή όσο θα έπρεπε. Λυπάμαι που δεν κατάφερα να φέρω το χρυσό μετάλλιο στην Ελλάδα και ζητώ συγγνώμη απ` όλους εκείνους που με βοήθησαν να φτάσω εδώ και ιδιαίτερα τα παιδιά από τη Νέα Φιλαδέλφεια», είπε η Ιουλιέτα Μπουκουβάλα από το Τσελιαμπίνσκ.

ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ
Η Ιουλιέτα Μπουκουβάλα, γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου 1983 στα Ιωάννινα. Η μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα της ήταν το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα γυναικών του 2010 στο Τόκιο, ενώ σήμερα κατέκτησε και το πρώτο μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα γυναικών (ασημένιο). Ακόμη το 2005 στο Κίεβο και το 2003 στο Ερεβάν ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου των νικητών σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U23. Εξασφάλισε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Είναι η δεύτερη φορά που θα λάβει μέρος σε Ολυμπιακό τουρνουά μετά το 2004 στην Αθήνα.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
                                                ΧΡΥΣΑ   ΑΣΗΜΕΝΙΑ  ΧΑΛΚΙΝΑ
Παγκόσμια Πρωταθλήματα:                           0         0        1
Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα:                           0         1        0
Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα U23:                       2         0        0
Διεθνή Τουρνουά:                                  1         2        1
Μεσογειακοί Αγώνες:                               1         1        0
Πανελλήνια Πρωταθλήματα:                         15         0        1
Παγκόσμια Κύπελλα/Masters/Γκραν Πρι/Γκραν Σλαμ:   5         5        6

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ
2012 Τσελιαμπίνσκ        2      Ιουλιέτα Μπουκουβάλα   -57κ.   
2011 Κωνσταντινούπολη    1      Ηλίας Ηλιάδης          -90κ.
2010 Βιένη               3      Ηλίας Ηλιάδης          -90κ.
2008 Λισαβόνα            3      Λαυρέντης Αλεξανίδης   -66κ.
2004 Βουκουρέστι         1      Ηλίας Ηλιάδης          -81κ.
2004 Βουκουρέστι         2      Ρεβάζι Ζιντιρίδης      -60κ.

[via]

Καταδιωξη εμπορων ναρκωτικων στο Χανι Δελβινακιου

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη δύο (2) τουλάχιστον αγνώστων δραστών, οι οποίοι χθες τα ξημερώματα στο 50ο  χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Κακαβιάς, κατά τη διάρκεια επιχείρησης αστυνομικού ελέγχου του οχήματός τους, πυροβόλησαν κατά των αστυνομικών αρχών και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Ειδικότερα, χθες τα ξημερώματα, αστυνομικοί του Β΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου, εντόπισαν κοντά στο Χάνι Δελβινακίου, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο,  να κινείται ύποπτα.

Σε σήμα των αστυνομικών για έλεγχο του οχήματος, ο οδηγός δεν σταμάτησε και ανέπτυξε ταχύτητα.  Ακολούθησε καταδίωξη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο συνοδηγός του οχήματος πυροβόλησε κατά των αστυνομικών με πολεμικό τυφέκιο τύπου kalasnikof. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τους πυροβολισμούς αλλά οι δράστες, αναπτύσσοντας υπερβολική ταχύτητα, διέφυγαν σε παρακείμενη δασώδη περιοχή.
Από τις εκτεταμένες αναζητήσεις των αστυνομικών, το πρωί  εντοπίστηκε σε γκρεμό  στην περιοχή της Χαραυγής  Ιωαννίνων  το όχημα των δραστών, ενώ εκτιμάται ότι οι δράστες διέφυγαν πεζή στην ευρύτερη περιοχή.

Σε σημείο κοντά στην περιοχή που βρέθηκε το όχημα, εντοπίστηκαν  εκατό είκοσι (120) δέματα που περιείχαν εκατόν τριάντα (130) κιλά και (95) γραμμάρια κάνναβης  και τα οποία, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα,  είχαν εναποθέσει εκεί οι δράστες.

Τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν καθώς και επτά (7) κάλυκες πολεμικού τυφεκίου οι οποίοι περισυλλέγησαν από το σημείο της συμπλοκής.

Διεξάγονται έρευνες από δυνάμεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων και γειτονικών Αστυνομικών Διευθύνσεων, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

Συμμετοχη της Περιφερειας στην Εκθεση «Γευσεις και Ζωη» με προϊοντα απο ολη την Ηπειρο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η έκθεση «Γεύσεις και Ζωή» που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο από 20 έως 22 Απριλίου, στην οποία υπήρξε μεγάλη συμμετοχή εκθετών και ικανοποιητική προσέλευση επισκεπτών. Από τις ξεχωριστές παρουσίες ήταν αυτή της Περιφέρειας Ηπείρου, υλοποιώντας το σχεδιασμό της για προβολή και προώθηση των τοπικών  της προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό η οργάνωση της συμμετοχής έγινε με τη συνεργασία των Διευθύνσεων Τουρισμού και Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου. Στο περίπτερο της Περιφέρειας φιλοξενήθηκαν εκθέτες και από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου, που καθ΄ όλη τη διάρκεια της έκθεσης παρουσίασαν στο κοινό παραδοσιακά και υψηλής γαστρονομίας προϊόντα, τα οποία ανέδειξαν την ταυτότητα των περιοχών παραγωγής τους και συνολικά της Ηπείρου.

52 προϊοντα στο Καλαθι της Ηπειρου

Το «Καλάθι των Αγροτικών Προϊόντων της Ηπείρου» παρουσιάστηκε κατά τη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης η οποία πραγματοποιήθηκε στην Άρτα, στο Ξενοδοχείο «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ».

Το «Καλάθι», για το οποίο η διαδικασία ξεκίνησε πριν έξι μήνες, αφορά περίπου 52 προϊόντα τα οποία κατανέμονται σε τέσσερις κατηγορίες: α) Προϊόντα εθνικής σημασίας με εξαγωγικό προσανατολισμό, β) Παραδοσιακά προϊόντα, γ) Προϊόντα για επάρκεια της εγχώριας αγοράς και δ) Προϊόντα υψηλής γαστρονομίας (Delicatessen).

Τα επόμενα βήματα που χρειάζεται να γίνουν για την υλοποίηση του «Καλαθιού» αυτού και είναι: Η σύσταση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης για την προώθηση των προϊόντων, η πιστοποίηση των προϊόντων που θα επιλεγούν από την επιστημονική επιτροπή, με σήμα ΠΟΠ είτε γεωγραφικής ένδειξης.

Τρίτο βήμα είναι η δόμηση του ηλεκτρονικού εμπορίου μεταξύ των καταναλωτών και των εμπόρων – μια πρόταση η οποία έχει εγκριθεί από τη Γραμματεία της Ψηφιακής Σύγκλησης και είναι ύψους 200.000 ευρώ – και το τέταρτο βήμα είναι το στήσιμο ενός μηχανισμού όπου θα πιστοποιεί τα προϊόντα με το χαρακτηρισμό «Ηπειρωτικό προϊόν».

[via]

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Το Travel Channel International στα Ιωαννινα

Στα Ιωάννινα και συγκεκριμένα στο Ζαγόρι βρίσκεται το Travel Channel International μετά από πρόσκληση του ΕΟΤ.

Ο ΕΟΤ στα πλαίσια της τουριστικής προβολής της χώρας μας στο εξωτερικό, έχει προσκαλέσει στην Ελλάδα το δορυφορικό κανάλι Travel Channel International. Το κανάλι αυτό εκπέμπει σε 118 χώρες, σε 20 διαφορετικές γλώσσες και υπολογίζεται ότι το πρόγραμμά του μεταδίδεται σε περίπου 60 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, σε συνεργασία με τον Δήμο Ζαγορίου, στον οποίο είχε γίνει σύσκεψη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή, προχώρησαν στην υλοποίηση των προτάσεων των φορέων και προσκάλεσαν το τηλεοπτικό συνεργείο στο Ζαγόρι. Έτσι μια θεματική ενότητα θα αφορά παραδοσιακούς οικισμούς στην Ελλάδα – τουρισμό υπαίθρου, με κύριο στόχο το Ζαγόρι. Έγιναν λήψεις γεφυριών, οικισμών και κυρίως της χαράδρας του Βίκου από την Οξυά.

[via]

Σφοδρη επιθεση της Περιφερειας εναντιον της Διοικησης του ΤΕΕ Ηπειρου

Με σκληρή γλώσσα, απαντά η Περιφέρεια Ηπείρου σε επιστολή του ΤΕΕ προς τα συναρμόδια υπουργεία με την οποία το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη λίμνη χαρακτηρίζεται ως το χειρότερο που υπήρξε ποτέ.

Στην επιστολή του το ΤΕΕ σημείωνε ότι το σχέδιο προεδρικού διατάγματος , “όχι μόνο δεν προστατεύει την λίμνη, αλλά δημιουργεί προϋποθέσεις για την καταπάτηση των υδάτινων εκτάσεων και τον περιορισμό της επιφάνειας της”.

Στην απάντησή της η περιφέρεια συνδέει την επιστολή αυτή του ΤΕΕ με την προεκλογική περίοδο και επισημαίνει: «Η τελευταία παρέμβαση - και μάλιστα μία εβδομάδα προ των βουλευτικών εκλογών - του Τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προστασίας της λίμνης Παμβώτιδας, πλήττει ευθέως την αξιοπιστία και ιδιαίτερα το ρόλο του ως επιστημονικού συμβούλου της Πολιτείας.

Ο Πρόεδρός του όφειλε και οφείλει, προκειμένου να προασπίσει το κύρος του Οργάνου, να παραμείνει εκτός των πολιτικών αντιπαραθέσεων και κυρίως να διαχωρίσει το ρόλο του Προέδρου από αυτόν του αντιπολιτευόμενου περιφερειακού συμβούλου».

[via]

Μηνυση της ΕΥΠ για το δημοσιευμα του Ελευθερου Τυπου

Μηνυτήρια αναφορά για το σημερινό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», περί έμμισθης σχέσης του υποψηφίου βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλη Χήτου με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κατέθεσε ο Διοικητής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας.

Τα κύρια σημεία της μηνυτήριας αναφοράς, όπως τα παραθέτει σε ανακοίνωσή της η ΕΥΠ:

Το έγγραφο (απόδειξη) που δημοσιεύεται στον σημερινό «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ» είναι καθ’ ολοκληρίαν πλαστό και δολίως κατασκευασμένο. Η μη γνησιότητά του καταδεικνύεται:

1) από σειρά στοιχείων τα οποία οφείλουν να κινήσουν υποψίες για την πλαστότητα του σε οιονδήποτε έστω και μη ειδικό που θα το εξέταζε με στοιχειώδη επιμέλεια, και

2) από σειρά στοιχείων που προκύπτουν από την εσωτερική, λογιστική, υπηρεσιακή και επιχειρησιακή δομή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι για την δημοσίευση ενός τόσο σοβαρού εγγράφου έπρεπε για λόγους δημοσιογραφικής επιμέλειας και διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος να γίνει προηγουμένως διασταύρωση της γνησιότητάς του με την ΕΥΠ, κάτι που δεν έγινε.

1) Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα εξής στοιχεία του παραποιημένου και πλαστού εγγράφου:

α) Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός στις μυστικές υπηρεσίες για να γνωρίζει ότι χρήματα δεν δίδονται ποτέ σε «πηγές» με αναφορά ονόματος. Βασική αρχή κάθε Υπηρεσίας Πληροφοριών στον κόσμο είναι η προστασία των πηγών. Και μόνη η ευκρινής υπογραφή του κ. Χήτου ως υποτιθέμενου παραλήπτη, έπρεπε να εμβάλει σε σκέψεις τους υπεύθυνους της εφημερίδας και να τους επιβάλλει να ασκήσουν τον έλεγχο που όφειλαν.

β) Η τοποθέτηση σφραγίδας στο κάτω αριστερό μέρος με την ένδειξη «ΘΕΩΡΗΘΕΙ». Ακόμη και εάν απαιτείτο θεώρηση, που εν προκειμένω δεν απαιτείται, η σφραγίδα θα έπρεπε να αναγράφει ΘΕΩΡΗΘΗΚΕ αντί του ανορθόγραφου και αδόκιμου «ΘΕΩΡΗΘΕΙ».

2) Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν τα εξής ενδοϋπηρεσιακά στοιχεία από τα οποία προκύπτει η πλαστότητα και το παραποιημένο του εγγράφου:

α) Η απόδειξη φέρει εν μέρει καλυμμένη υπογραφή, η οποία φαίνεται ότι δεν μπορεί παρά να ανήκει στην Δντρια Β΄ Δνσης. Όμως, κακή τη τύχη των πλαστογράφων, την ημερομηνία υπογραφής 10/1/2012 η εν λόγω απουσίαζε από την Υπηρεσία με αναρρωτική άδεια έξι εβδομάδων λόγω προβλήματος υγείας και άρα δεν μπορεί να έχει υπογράψει έγγραφο με αυτή την ημερομηνία.

β) Στη διάθεση του Διοικητή για επιχειρησιακά έξοδα εγγράφεται κατ’ έτος ποσό στη λεγόμενη Διαχείριση Ειδικών Πόρων (ΔΕΠ). Τη Διαχείριση Ειδικών Πόρων αναθέτει ο Διοικητής σε υπάλληλο της Υπηρεσίας, ο οποίος εν προκειμένω είναι η Δντρια Β’ Δνσης, όμως η διαχείριση αυτή καμία σχέση δεν έχει με τη Β’ Δνση που δε χειρίζεται επιχειρησιακά έξοδα. Οι γνήσιες αποδείξεις της Υπηρεσίας που εκδίδονται για επιχειρησιακό σκοπό άνω αριστερά αναγράφουν ΕΥΠ/ΔΕΠ και όχι «ΕΥΠ Β΄ ΔΝΣΗ» όπως στο πλαστογραφημένο έγγραφο.

Επαναλαμβάνεται ότι στην απόδειξη ποτέ δεν αναγράφονται στοιχεία της «πηγής». Η απόδειξη αφορά στην λογιστική τακτοποίηση του Διοικητή ή του Υποδιοικητή, ο οποίος λαμβάνει εκάστοτε το σχετικό ποσό από το ταμείο ΔΕΠ και αυτοί υπογράφουν τη σχετική απόδειξη, μάλιστα χωρίς να τίθεται η προσωπική τους σφραγίδα.

«ΕΥΠ Β΄ ΔΝΣΗ» αναγράφεται στις αποδείξεις ποσών τα οποία κατανέμονται στη Β΄ Δνση για διοικητικά και λειτουργικά έξοδα (Μερική Διαχείριση Χρηματικού).

Τα ποσά αυτά λογιστικά τακτοποιούνται και διαχειριστικά ελέγχονται με την υποβολή αποδείξεων. Επειδή το ποσό αυτό διαχειρίζεται άλλο πρόσωπο από τη Δντρια Β΄ Δνσης, δεν υπάρχει απόδειξη που να αναγράφει πάνω αριστερά «ΕΥΠ Β΄ ΔΝΣΗ» και να υπογράφει η Δντρια Β΄ Δνσης, στην οποία ως ελέχθει ανήκει η εν μέρει μόνο αποκαλυπτομένη στο πλαστογραφημένο χαρτί υπογραφή.

γ) Από τη λογιστική τακτοποίηση και τον έλεγχο και των δύο ως άνω διαχειρίσεων για τον μήνα Ιανουάριο, προκύπτει ότι δεν εκταμιεύθηκε τέτοιο υψηλό χρηματικό ποσό 30.000,00€. Ειδικότερα, η Μερική Διαχείριση Χρηματικού της Β΄ Δνσης της Υπηρεσίας κατά το μήνα Ιανουάριο εκταμίευσε συνολικά χρηματικό ποσό ύψους 6.142,03€ και η ΔΕΠ (επιχειρησιακά έξοδα) για τον αυτό μήνα συνολικά ποσό ύψους 9.210,00€.

Ως μάρτυρες θα προτείνουμε στελέχη της Υπηρεσίας που διαχειρίζονται τα σχετικά ποσά και τα οποία γνωρίζουν τα του τύπου και του ύψους της διακίνησής τους.

δ) Οι σφραγίδες με το όνομα του Διοικητή ΕΥΠ είναι όλες με διαφορετική γραμματοσειρά από αυτή που χρησιμοποιείται στην ΕΥΠ ενώ ποτέ δεν τίθεται επί της απόδειξης η σφραγίδα της Υπηρεσίας.

[via] [image]

«Μπλοκαραν» φορτιο 274 κιλων χασις

Μια ακόμη επιτυχία στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών είχαν την Τρίτη οι Αστυνομικές δυνάμεις των Ιωαννίνων.

Μετά από μια οργανωμένη και άκρως επικίνδυνη επιχείρηση κατάφεραν να συλλάβουν δύο Αλβανούς  για μεταφορά 274 κιλών χασίς. Η σύλληψη των δύο Αλβανών έγινε σε περιοχή του Λίθινου του Δήμου Ζίτσας.

Ωστόσο η επιχείρηση ξεκίνησε από την Λίμνη Πωγωνίου, όπου και το αυτοκίνητο των δραστών φόρτωσε το χασίς. Οι αστυνομικοί που είχαν θέσει υπό παρακολούθηση τους δράστες είχαν στήσει μπλόκα σε διάφορα σημεία, τα οποία όμως ο οδηγός του αυτοκινήτου τα περνούσε αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα.

[via]

Εργασιες εκσυγχρονισμου στις γεωτρησεις της Τουμπας

Εργασίες εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις γεωτρήσεις της Τούμπας προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του υδροδοτικού συστήματος.

Οι παρεμβάσεις αυτές εντάσσονται στο έργο «βελτίωση υδροδοτικού συστήματος ΣΥΔΛΙ με τηλεδιοίκηση και αντικατάσταση δικτύων» το οποίο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας- Στερεάς- Ηπείρου με προϋπολογισμό 6,9 εκατομμυρίων ευρώ.

Εξαιτίας των εργασιών θα γίνει διακοπή σε γεωτρήσεις της Τούμπας από τις οκτώ το πρωί μέχρι στις τέσσερις μετά το μεσημέρι.

Κατ’ επέκταση θα υπάρξει μείωση υδροδότησης σε περιφερειακά αντλιοστάσια και κατά συνέπεια μείωση τροφοδοσίας δεξαμενών: στα Τ.Κ. Βουνοπλαγιάς, Αμπελάκια και τμήμα Ζωοδόχου Πηγής Δήμου Ζίτσας, Δ.Κ. Ανατολής,  Τ.Κ. Μπάφρας και Νεοκαισάρειας Δημοτικής Ενότητας Ανατολής, Δ.Κ. Κατσικάς και Τ.Κ. Κουτσελιού Δημοτικής Ενότητας Παμβώτιδας, Δ.Κ. τμήμα Πεδινής, Τ.Κ. Κολωνιάτι και Τ.Κ. Μπιζανίου Δημοτικής Ενότητας Μπιζανίου, Τ.Κ. Σερβιανών, Τ.Κ. Αυγού και Τ.Κ. Μολυβαδιάς Δήμου Δωδώνης, Τ.Κ. Καρδαμιτσίων, τμήμα Τ.Κ. Σταυρακίου, Εργατικές Κατοικίες Σταυρακίου, Εργατικές Κατοικίες Κάτω Μαρμάρων, τμήμα Τ.Κ. Νεοχωρόπουλου, Πανεπιστήμιο καθώς και μεμονωμένες συνδέσεις ιδιωτών και πτηνοτροφεία από τους κεντρικούς αγωγούς του Σ.ΥΔ.Λ.Ι. στις ίδιες περιοχές.

Επίσης υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί μείωση πίεσης στην υδροδότηση των κατοίκων ή και διακοπή. Η αποκατάσταση της υδροδότησης θα πραγματοποιηθεί σταδιακά μετά το πέρας των εργασιών.

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Απο την Πεμπτη τα εισιτηρια διαρκειας του ΠΑΣ για την περιοδο 2012-2013

Η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της προς τους περσινούς κατόχους διαρκείας,

που περιέβαλαν με εμπιστοσύνη και στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις την ομάδα στην προσπάθεια της για παραμονή στην Super League αποφάσισε να διαθέσει από την Πέμπτη 26 Απριλίου 2012 τα εισιτήρια διαρκείας της προσεχούς αγωνιστικής περιόδου 2012-2013.

Η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966, κατανοώντας πλήρως την δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί προχώρησε σε μειώσεις των εισιτηρίων διαρκείας της ερχόμενης ποδοσφαιρικής σεζόν 2012-2013.

*Οι κάτωθι τιμές ισχύουν μέχρι την Πέμπτη 31 Μαίου 2012.


Αναλυτικά οι τιμές των εισιτηρίων διαρκείας

ΜΕΓΑΛΗ ΣΚΕΠΑΣΤΗ ΘΥΡΕΣ 3-4-5 -6

ΘΥΡΕΣ 3-4

*Σειρά Ζ έως Χ αρ. 1 έως 83 και 118 έως 201 200 ευρώ

ΘΥΡΑ 3VIP

Σειρά Η, Θ, Ι αρ. 85 έως 99 και 102 έως 116 500 ευρώ

ΘΥΡΑ 3 ΕΠΙΣΗΜΩΝ

Σειρά Κ έως Ρ αρ.84 έως 117 300 ευρώ

ΘΥΡΑ 5 GOLD

Σειρά Α έως Γ αρ. 1 έως 30  800 ευρώ

ΘΥΡΑ 6

Σειρά Α έως Ε αρ. 1 έως 82 και 136 έως 221 200 ευρώ

Άλλες κατηγορίες

Γυναικών - 150 ευρώ

Παιδικό έως 12 ετών - 80 ευρώ (ΘΥΡΑ6)

Μαθητικό έως 18 ετών - 100 ευρώ (ΘΥΡΑ 6)

Οικογενειακό - 200 ευρώ + 80 ευρώ για κάθε παιδί έως 18 ετών (ΘΥΡΑ 6)

ΜΙΚΡΗ ΣΚΕΠΑΣΤΗ ΘΥΡΑ 9-10

ΘΥΡΑ 9 - 160 ευρώ

ΘΥΡΑ 10 - 140 ευρώ (συνδεσμιακά)

Άλλες κατηγορίες

Γυναικών - 140 ευρώ

Παιδικό έως 12 ετών - 80 ευρώ (ΘΥΡΑ 9Β)

Μαθητικό έως 18 ετών - 100 ευρώ (ΘΥΡΑ 9Β)

Οικογενειακό - 160 ευρώ + 80 ευρώ για κάθε παιδί έως 18 ετών (ΘΥΡΑ 9Β)



ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ): Δευτέρα έως Παρασκευή: 10:00 -14:00, 17:30 -20:30. Τηλ επικοινωνίας:2651070340

BLUE VAYEROS: Καθημερινά τις απογευματινές ώρες μετά τις 19:30 Τηλ επικοινωνίας: 2651078103.

* Οι ανωτέρω τιμές ισχύουν για παλαιούς και νέους κατόχους με τους παλαιούς κατόχους να διατηρούν το δικαίωμα ανανέωσης της θέσης τους.

*Στα εισιτήρια διαρκείας της σεζόν 2012-2013 περιλαμβάνονται όλοι οι αγώνες πρωταθλήματος και οι αγώνες Κυπέλλου.

*Θυμίζουμε ότι για την αγορά του εισιτηρίου διαρκείας απαιτείται η κάρτα φιλάθλου για όσους έχουν ή αστυνομική ταυτότητα για όσους δεν είναι κάτοχοι κάρτας φιλάθλου.

* Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά τον φίλαθλο κόσμο για την συνεχή στήριξη που προσφέρουν στην αγαπημένη μας ομάδα.

Προγραμμα Ελληνικης Γλωσσας για νεους αποδημους Ηπειρωτες

Για τέταρτη συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα το Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας για νέες και νέους Ηπειρώτες του εξωτερικού, ηλικίας από 18 έως 32 ετών. Το Πρόγραμμα διοργανώνεται από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και θα διαρκέσει από τις 2 έως τις 27 Ιουλίου. Κατά την παραμονή τους στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, οι νέοι και νέες θα έχουν την ευκαιρία να διδαχτούν την ελληνική γλώσσα, στις ολοκαίνουργες εγκαταστάσεις του Διεθνούς Κέντρου Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», ενώ θα παρακολουθήσουν διαλέξεις με θέματα που αφορούν τον πολιτισμό, τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, την ιστορική πορεία της χώρας κ.λπ.. Θα γίνουν, επίσης, μαθήματα μουσικής, χορού, επισκέψεις σε μουσεία, ιστορικούς χώρους, τοποθεσίες ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους κ.ά. Η παραμονή και η διατροφή, καθώς και η διδασκαλία παρέχονται δωρεάν.

«Την τελευταία χρονιά έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα νέες και νέοι από χώρες της Ευρώπης, την Αμερικής, την Αργεντινή, τη Ν. Αφρική, τον Καναδά και την Αυστραλία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που είναι υπεύθυνο για την οργάνωση και υλοποίηση του προγράμματος, εγγυάται για άλλη μια φορά τη βέλτιστη προετοιμασία και υλοποίησή του.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα:http://www.world-epirotes.org.

[via]

Διακοπη κυκλοφοριας στην Εγνατια Οδο την Πεμπτη 26/04

Από την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» ανακοινώνεται ότι για τη διενέργεια απαιτούμενων ελέγχων και δοκιμών για θέματα ασφάλειας σηράγγων θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας, κατόπιν απόφασης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, και στους δύο κλάδους της Εγνατίας Οδού, στο τμήμα «Α/Κ Μετσόβου - Α/Κ Παναγιάς », την Πέμπτη 26-04-2012 και ώρα 00:15 έως 02:45.

Κατά το ίδιο διάστημα  θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας, κατόπιν απόφασης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Γρεβενών, στον Α/Κ Βενέτικου με κατεύθυνση από Γρεβενά προς Ιωάννινα.

Κατά το ανωτέρω διάστημα η μετακίνηση μεταξύ του Α/Κ Μετσόβου και Α/Κ Βενέτικου, όπου θα υπάρχει προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό, θα διεξάγεται μέσω της παλαιάς Ε.Ο. Γρεβενών – Κρανιάς – Μηλιάς.

Ετησια εκδηλωση του Τμηματος Παραδοσιακων Χορων του Δημου Ιωαννιτων

Την 14η συνεχόμενη ετήσια θεματική μουσικοχορευτική παραγωγή του, πραγματοποιεί την Κυριακή 29 Απριλίου 2012, στις 7 μ.μ., το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας».

Τα 16 επιμέρους Τμήματα που το απαρτίζουν θα παρουσιάσουν τις εξής θεματικές ενότητες.
Οι μεγαλύτερες ηλικίες θα πραγματευτούν επί σκηνής το θέμα της Ξενιτιάς υπό τον τίτλο "Της Ξενιτιάς τα βάσανα εγώ θα τραγουδήσω". Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιτίας αυτών ακριβώς των δυσβάσταχτων βασάνων, που πλήρωσε πολλές φορές με τη ζωή του ο Έλληνας, γράφτηκαν θαυμάσια δημοτικά τραγούδια που θα ερμηνεύσουν και θα χορέψουν οι χορευτές του Συγκροτήματος. Η αναφορά τους θα είναι στο Πωγώνι, το Ζαγόρι και την Κόνιτσα της Ηπείρου, σε περιοχές της Θράκης και στη Λέρο.

Οι μικρότερες ηλικίες, που εδώ και χρόνια αναπτύσσουν τη δική τους θεματολογία βάση του μακροχρόνιου προγραμματισμού, θα παρουσιάσουν χορούς και τραγούδια που έχουν αναφορά στα ζώα υπό τον τίτλο: "Μια φορά κι έναν καιρό μπήκε ο γάτος στο χορό".
Με τη συγκεκριμένη παράσταση το Τμήμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Χορού (29 Απριλίου) ενώ την αφιερώνει στην μνήμη της μεγάλης Κυρίας της Παράδοσης, Δόμνας Σαμίου, που "έφυγε" πριν από λίγο καιρό.

Γενική είσοδος 3 ευρώ.
Διδασκαλία χορών και τραγουδιών - επιμέλεια κειμένων - προγραμμάτων: Ηλίας Γκαρτζονίκας, Νίκος Νούσιας, Βασίλης Ράπτης (Καθηγητές Φυσικής Αγωγής).
Μουσικοί: Θωμάς Χαλιγιάννης (κλαρίνο), Γιώργος Μπέλλος (κλαρίνο, καβάλι), Βασίλης Παπαγεωργίου  (κλαρίνο), Γιώργος Πατσούρας (τραγούδι), Διαμαντής Παπαναστασίου (κρουστά), Βασίλης Τσίκας (λαούτο), Σωτήρης Κατσούρας (βιολί), Γιάννης Λύτος (ακορντεόν), Κατερίνα Κωνσταντίνου (τραγούδι)

-----------------------------------------------------
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
01. Συγκρότημα Π.Κ. Δήμου Ιωαννιτών (παλιότερη ετήσια παράσταση):
02. Συγκρότημα Π.Κ. Δήμου Ιωαννιτών (οι δάσκαλοι και χορευτές με τη Δόμνα Σαμίου, στη μνήμη της οποίας αφιερώνεται η παράσταση.


ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΕΤΗΣΙΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ 2012
Μεγαλύτερες ηλικίες: "Της Ξενιτιάς τα βάσανα εγώ θα τραγουδήσω"
Μικρότερες ηλικίες: "Μια φορά κι έναν καιρό μπήκε ο γάτος στο χορό"

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ
Διδασκαλία- Επιμέλεια: Νίκος Νούσιας (Καθηγητής Φυσικής Αγωγής)
Ο χασάπης (παιχνιδοτράγουδο), Λαφίνα, Τσομπανάκος.

ΤΜΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Διδασκαλία- Επιμέλεια: Βασίλης Ράπτης (Καθηγητής Φυσικής Αγωγής)
Α΄Δημοτικού: Ήταν ένας γάιδαρος  (παιχνιδοτράγουδο), Παντρεύουνε τον κάβουρα, Ο σκαντζόχοιρος ο Ρήγας, Η πέρδικα. Είπαμε πολλά ψέματα.
Β΄ Δημοτικού: Το παπάκι, Άσπρα μου πουλιά, Όλα τα πουλάκια, Σε μια ράχη κι άλλη ράχη, Περπατώ περπατώ μεσ’ το δάσος (παιχνίδι).
Γ΄ Δημοτικού – Ηπειρώτικοι χοροί: Το γυάλινο πηγάδι, Πουλάκι, Παλαμάκια, Τρυγόνα, Περνά περνά η μέλισσα (παιχνίδι).

ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΝ, ΕΝΗΛΙΚΩΝ, ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ
Διδασκαλία- Επιμέλεια: Ηλίας Γκαρτζονίκας, Νίκος Νούσιας (Καθηγητές Φυσικής Αγωγής)
Κόνιτσα Ηπείρου:   
Φεύγεις λεβέντη μου (με τραγούδι χορευτριών- χορευτών), Βαρέθηκα την ξενιτιά, Αναστασιά, Παπαγιώργης, Μαχαίρι μαυρομάνικο, Τώρα είναι Μάης κι Άνοιξη (με τραγούδι χορευτριών).
Θράκη    :
Ξενιτεμένο μου (με τραγούδι χορευτριών), Ήρθαν ξένα παλικάρια (με τραγούδι χορευτριών), Ώρα καλή πουλάκι μου, Σε δυο βουνά ν’ ανάμεσα (με τραγούδι χορευτριών), Εγώ στα ξένα περπατούσα (με τραγούδι χορευτριών).

ΤΜΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Διδασκαλία- Επιμέλεια: Βασίλης Ράπτης (Καθηγητής Φυσικής Αγωγής)
Δ΄Δημοτικού  - Ηπειρώτικοι χοροί: Παίρνω το μαντηλάκι μου, Αηδονάκι ήθελα να ’μουν, Αητός, Πετάει πετάει (παιχνίδι), Κλώσσα μ’ τα πουλιά.
Ε΄ Δημοτικού  - Νησιώτικοι χοροί: Τα ζαγαράκια, Ο μέρμηγκας, Πετροπέρδικα, Η κουμπάρα μας η γάτα (παραμύθι), Χρυσός αητός.
Στ΄Δημοτικού - Θρακιώτικοι χοροί: Δυο πουλάκια, Δυο πουλάκια τα καημένα, Τσιρτσιλιάγκους, Ο βασιλιάς και τα έντομα (παραμύθι), Πιρδίκα μου γραμμένη

ΤΜΗΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Διδασκαλία- Επιμέλεια: Ηλίας Γκαρτζονίκας (Καθηγητής Φυσικής Αγωγής)
Ζαγόρι Ηπείρου:
Ο Ρόβας εξεκίνησε (με τραγούδι χορευτριών), Ποταμιά, Πάπιγγο, Στο Κάιρο αρρώστησα (Καπέσοβο), "Γυρίσματα". 

ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΝ, ΕΝΗΛΙΚΩΝ, ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ
Διδασκαλία- Επιμέλεια: Ηλίας Γκαρτζονίκας, Νίκος Νούσιας (Καθηγητές Φυσικής Αγωγής)
Πωγώνι Ηπείρου:   
Ξενιτεμένο μου πουλί (με τραγούδι χορευτριών), Με μάραναν τα ξένα (με τραγούδι χορευτριών), Κυρά δασκάλα, Μπεράτι, Γιάννη μου το μαντήλι σου.
Λέρος Δωδεκανήσου:   
Η ξενιτιά σε χαίρεται (Τζιβαέρι),  Τη θάλασσα τη γαλανή (με τραγούδι χορευτριών), Τέσσερα πορτοκάλια (με τραγούδι χορευτών), Σούστα Λέρου, Το γιαβρί.

---------------------------------------------------------------

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ "ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ ΤΑ ΒΑΣΑΝΑ ΕΓΩ ΘΑ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΩ".
Από την αρχαιότητα ο Έλληνας λόγω πολλών παραγόντων (άγονο έδαφος, φτώχεια, πόλεμοι κ.α.) αλλά και εξαιτίας τη ίδιας του της φύσης, ξενιτεύονταν. Αυτή την αδιάκοπη  "αιμορραγία", με ότι συνεπάγονταν, ο λαός μας της τραγούδησε με μοναδικό τρόπο, όπως έκανε για κάθε τι που του προκαλούσε ένα δυνατό συναίσθημα, πόσο μάλλον για κάτι τόσο "βαρύ".
Και μόνο παραθέτοντας ορισμένους από τους γνωστούς στίχους αυτών των τραγουδιών μπορεί ο καθένας να καταλάβει τι σήμαινε για τους Έλληνες, ως ακόμη και των λίγο προηγουμένων ετών η Ξενιτιά.
Τόσο για αυτούς που έμεναν πίσω καρτερώντας και ελπίζοντας για χρόνια αλλά και για αυτούς που έφευγαν για το άγνωστο μέσα από μύριους κινδύνους και κακουχίες, ζώντας με τις αναμνήσεις και νοσταλγώντας το "νόστιμον ήμαρ", τη γλυκιά μέρα γυρισμού στον τόπο που καθένας γεννήθηκε και μεγάλωσε.
"Την ξενιτιά, την γυμνωσιά, την πίκρα, την αγάπη, τα τέσσερα τα ζύγιασαν, βαρύτερα είν’ τα ξένα", "Ο ξένος εις την ξενιτιά, πρέπει να βάνει μαύρα, για να ταιριάζ’ η φορεσιά με της καρδιάς τη λαύρα" αλλα και «Η ξενιτιά κι ο θάνατος αδέλφια ελογιούνται».
Από την άλλη πλευρά πρέπει να τονιστεί  ότι οι δημιουργικοί και ανήσυχοι Έλληνες που "καζάντισαν' στο εξωτερικό προσέφεραν πολλά στην πατρίδα τους ειδικά μέσω των ευεργεσιών.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί οτι το δημοτικό τραγούδι προσεγγίζει με διάφορους τρόπους την Ξενιτιά σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. Πχ στην Ήπειρο κυριαρχεί ο αβάσταχτος πόνος για αυτόν που φεύγει, ίσως για πάντα, στη Θράκη συναντάται μεγάλος αριθμός τραγουδιών για τη νέα που θα παντρευτεί μακριά, στα νησιά καλείται συχνά η θάλασσα να είναι ο αγωγός του μηνύματος στον ξενιτεμένο αλλά και ο κύριος υπεύθυνος για το αν θα μπορέσει να γυρίσει ασφαλής κ.α..
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί και η παρουσία των μεγαλυτέρων σε ηλικία χορευτών του Συγκροτήματος.


ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ: "ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΜΠΗΚΕ Ο ΓΑΤΟΣ ΣΤΟ ΧΟΡΟ".
Οι χοροί, τα τραγούδια, τα παιχνίδια και τα παραμύθια που παρουσιάζουν τα παιδικά τμήματα σχετίζονται με το ζωικό βασίλειο και έμμεσα με το περιβάλλον όπου ζούμε.
Η πληθώρα των αναφορών της λαϊκής παράδοσης στα ζώα, δεν είναι τυχαία, αποτυπώνει τη λαϊκή εμπειρία των απλών ανθρώπων που είχαν μάθει να συνυπάρχουν αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον.
Οι αναφορές στα ζώα είχαν επιπλέον διδακτικό περιεχόμενο, καθώς προβάλλονταν  τα προτερήματά, οι αδυναμίες, και οι φόβοι των ανθρώπων πάνω στις περιπέτειες των ζώων δημιουργώντας άμεσους συσχετισμούς που βοηθούσαν τα παιδιά να διδαχτούν από τα παθήματα των ζώων, να αναπτύξουν τη φαντασία τους, να συμφιλιωθούν με τους φόβους τους, να προβληματιστούν αλλά και να μυηθούν στις συμπεριφορές και στις αντιλήψεις  της κοινωνίας που ζούσαν.
Ετούτη τη χρονιά με όχημα τη λαϊκή μας παράδοση και με οδηγό τις περιπέτειες των ζώων, περιπλανηθήκαμε στον όμορφο κόσμο του ζωικού μας βασιλείου αναζητώντας τη σχέση που θα μας οδηγήσει σε μια μελλοντική αρμονική συνύπαρξη με το περιβάλλον.

Το ΤΕΕ Ηπειρου για τη Λιμνη

Το ΤΕΕ\ΤΗ ανέκαθεν θεωρούσε ότι μετά την ακύρωση της ΚΥΑ του 2003, είναι επείγουσα και απολύτως αναγκαία,  η θεσμοθέτηση  του σχετικού Π.Δ. με στόχο την διαχείριση και προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων της Λίμνης και του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Αυτό διατύπωσε ήδη από το 2009, όταν δημοσιοποιήθηκε το πρώτο Σχέδιο σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

    Μέχρι σήμερα το ΤΕΕ\ΤΗ κατέθεσε τις προτάσεις του για τις στοχεύσεις και τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα από την εφαρμογή ενός Π.Δ. προστασίας,  και εξέφρασε την άποψή σχετικά με το πώς πρέπει να είναι συνταγμένο και ποιους όρους πρέπει να περιλαμβάνει.

    Το ΥΠΕΚΑ μετά από σημαντική καθυστέρηση έδωσε στην δημοσιότητα την τελική εκδοχή του σχεδίου Π.Δ., το οποίο προς μεγάλη έκπληξη για το ΤΕΕ/ΤΗ αλλά και για άλλους φορείς, αντί να είναι καλύτερο από τα προηγούμενα και να δημιουργεί ουσιαστικές προϋποθέσεις για την προστασία και την διαχείριση της λίμνης, είναι το χειρότερο που έχει κατατεθεί έως τώρα. Διότι όχι μόνο δεν προστατεύει την λίμνη αλλά δημιουργεί προϋποθέσεις για την καταπάτηση των υδάτινων εκτάσεων και τον περιορισμό της επιφάνειας της. Επιπλέον οποιαδήποτε άποψη για οικολογική διαχείριση των βιοτόπων σε περιοχές γειτνίασης της λίμνης με τους  οικισμούς της Κατσικάς και της Ανατολής, με την δημιουργία Οικολογικών και Μητροπολιτικών πάρκων, θυσιάστηκε στον βωμό της οικιστικής ανάπτυξης, σε βάρος της λίμνης και των οικοσυστημάτων, σε βάρος του περιβάλλοντος, που αποτελεί και στρατηγικό πλεονέκτημα της περιοχής.



    Οικονομικά συμφέροντα, πολιτικές σκοπιμότητες, παρασκηνιακές μεθοδεύσεις από ντόπιους παράγοντες, ανεπίσημα και ανυπόγραφα κείμενα, ολιγωρία  και καθυστέρηση, και από την Κεντρική Διοίκηση του Υπουργείου, είχαν σαν αποτέλεσμα την παραγωγή ενός σχεδίου Π.Δ. που μοναδικό  στόχο είχε να ισορροπήσει όλα τα παραπάνω αντί να προστατεύσει την λίμνη και το οικοσύστημα της .

    Επισημαίνουμε ότι το Π.Δ. πρέπει να περιλαμβάνει την ρητή αναφορά ότι τα όρια  της υδάτινης επιφάνειας της Λίμνης ταυτίζονται με την πολυγωνική με απόλυτο υψόμετρο 469,54 μ. Με βάση αυτή την παραδοχή έχει γίνει, μέχρι σήμερα, η οριοθέτηση του μεγαλύτερου τμήματος της περιμέτρου της Λίμνης. Η διατύπωση, όπως περιλαμβάνεται στο σχ. ΠΔ, χωρίς αναφορά στο υψόμετρο 469,54 μ. είναι εντελώς ασαφής και μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις αμφισβήτησης των ορίων ακόμη και εκεί που έχουν ήδη καθοριστεί. Δεν πρέπει να αφεθεί καμία κερκόπορτα ανοικτή σε βάρος της Λίμνης.

    Αδικαιολόγητα και εντέλει απαράδεκτα, αποκόπτεται το τμήμα της υδάτινης επιφάνειας της Λίμνης πίσω από το ανάχωμα της Αμφιθέας. Αναγνωρίζεται  σαν τμήμα ξηράς με συνέπεια εκτός των άλλων να απομονώνονται οριστικά τις πηγές τροφοδοσίας της Λίμνης. Για την Ζώνη αυτή (Ζώνη Α.4.1) δεν γίνεται καμία αναφορά για τις δραστηριότητες που επιτρέπονται  καθώς και για την έκτασή τους. Δημιουργούνται εύλογες επιφυλάξεις για την τελική τύχη της περιοχής.

    Η Ζώνη Α.2. είναι τμήμα της υδάτινης επιφάνειας της Λίμνης. Αν και δεν αμφισβητείται η σπουδαιότητά της και η ανάγκη προστασίας της, δεν δικαιολογείται η οριοθέτησή της – και μόνο αυτής – τόσο δεσμευτικά από το Π.Δ.. Αυτή η περιοχή αλλά και άλλες - και η τροποποίηση της έκτασής τους – πρέπει να εντοπίζονται και να δεσμεύονται από τις ειδικές μελέτες που συντάσσονται στα πλαίσια των πενταετών διαχειριστικών σχεδίων. Εξάλλου όπως είναι διατυπωμένες οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες για την περιοχή αυτή δε διαφέρουν καθόλου από αυτές της υπόλοιπης υδάτινης επιφάνειας της Λίμνης.

    Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκδοχές του Σχεδίου Π.Δ. περιορίστηκε η αδόμητη περιοχή  γύρω από τις όχθες των ρεμάτων και χειμάρρων εντελώς αδικαιολόγητα από τα 50 μέτρα στα 20 μέτρα. Δεν δίνεται κανένα στοιχείο για την επιστημονική βάση, τις επιπτώσεις και την σκοπιμότητα της αλλαγής αυτής. Τουλάχιστον στις κύριες τάφρους προς και από την λίμνη πρέπει να υπάρχει το ίδιο καθεστώς προστασίας.

    Πέραν των μεγάλων πηγών υδροληψίας πόσιμου νερού που προστατεύονται, όπως είχαμε επισημάνει από το έτος 2009, πρέπει να εντοπιστούν και προστατευθούν μικρότερες πηγές υδροληψίας που εξυπηρετούν αρκετούς οικισμούς του Λεκανοπεδίου. Δεν πρέπει να περιοριστεί η προστασία μόνο στις καταβόθρες αλλά να επεκταθεί σε όλα τα ενεργά και εν δυνάμει σημεία λήψης πόσιμου νερού.

Επισημαίνουμε πάλι ότι οι Ζώνες Β7.1, Β7.2, Β7.3, η περιοχή του Μάτσικα, του Πάρκου Κατσάρη και η περιοχή του Μητροπολιτικού πάρκου, αντιμετωπίζονται ως οικιστικές περιοχές αν και μέχρι σήμερα ορίζονται σαν περιοχές προστασίας της φύσης. Δεν ελήφθησαν υπ’ όψη ούτε και οι κατευθύνσεις του υπό θεσμοθέτηση Ρυθμιστικού Σχεδίου. Η Ζώνη προστασίας της λίμνης αυθαίρετα περιορίστηκε στα 200 μ. Από στοιχεία του φυσικού ανάγλυφου της Λίμνης, από ορθοφωτοχάρτες και παλαιότερες φωτογραφίες, το πλάτος της Ζώνης που αποτελεί ζωτικό και απαραίτητο χώρο λειτουργίας του οικοσυστήματος της Λίμνης όφειλε να είναι, σε πολλά σημεία, μεγαλύτερο των 300 μ. Η Ζώνη αυτή των 300 μ. έχει οριστεί Τόπος Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους και προστατεύεται με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού. Πρέπει να γίνει σεβαστή και από τα όργανα εκείνα που διατάξεις νέων νομοθετημάτων ορίζουν ως υπεύθυνα και υπόλογα.

    Σε μεγάλα τμήματα της Ζώνης Γ υφίστανται περιοχές με εγγειοβελτιωτικά έργα. Μερικά από αυτά βρίσκονται στην φάση αναβάθμισης και ανακαίνισης. Εντελώς γραφειοκρατικά και ανορθολογικά δεν περιλαμβάνονται και δεν προστατεύεται η γη υψηλής παραγωγικότητας, τόσο απαραίτητη και για την οικονομία του τόπου όσο και για την επιβίωση της πανίδας της περιοχής, που βρίσκεται εκτός ΖΟΕ. Από τώρα οι περιοχές αυτές πρέπει να προστατευθούν από αλλότριες δραστηριότητες, που μπορεί να απαξιώσουν και αχρηστεύσουν έργα και επενδύσεις ολόκληρης της κοινωνίας. Οι περιοχές αυτές και από το υπό θεσμοθέτηση Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων έχει εντοπιστεί η αναγκαιότητα και δίνεται κατεύθυνση να αντιμετωπιστούν σαν γη υψηλής παραγωγικότητας. Η κατεύθυνση αυτή πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί με την ενσωμάτωση - των περιοχών με εγγειοβελτιωτικά έργα- στις Ζώνες γης υψηλής παραγωγικότητας, με εφαρμογή του πνεύματος και της ουσίας των νομοθετημάτων που ορίζουν κριτήρια κατάταξης της γεωργικής γης.
  
Το θέμα της προστασίας της Λίμνης και της ευρύτερης περιοχής του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων επαναλαμβάνουμε είναι επείγον και άκρως απαραίτητο. Η μέχρι σήμερα πορεία για τη θέσπιση ενός Π.Δ. προστασίας της περιοχής μας πείθει ότι υπάρχουν σκόπιμες καθυστερήσεις και μεθοδεύσεις. Είναι απόλυτη αναγκαιότητα η λήψη πρωτοβουλιών για την άμεση σύνταξη Π.Δ. προστασίας, σε ορθολογική και επιστημονική βάση, μακριά από μικροπολιτικές, κοντόφθαλμες και τελικά καταστρεπτικά αντιαναπτυξιακές σκοπιμότητες.
Πρέπει όλοι οι φορείς, Υπουργείο, Περιφέρεια, Δήμος, Κοινωνία, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να χαράξουν τάχιστα πορεία που να δίνει προοπτική αξιοποίησης για ανάπτυξη των πλεονεκτημάτων της περιοχής και να προστατεύει το σημαντικότερο, το περιβάλλον της.

Η Δ.Ε. του ΤΕΕ\ΤΗ επισημαίνει ότι πάντοτε - τιμώντας τον ρόλο του ΤΕΕ σαν σύμβουλος της πολιτείας (διοίκησης και κοινωνίας) - θα τοποθετείται με τεκμηριωμένες προτάσεις και απόψεις, θα παρακολουθεί και θα είναι συμπαραστάτης σε κάθε πρωτοβουλία τάχιστης θεσμοθέτησης, με ορθολογική και επιστημονική αντιμετώπιση, και της προστασίας της Λίμνης και των οικοσυστημάτων της και του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων.    

Ημερες γνωριμιας με το Πανεπιστημιο Ιωαννινων

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στην προσπάθειά του να ενημερώσει τους μαθητές της πόλης, εγκαινιάζει φέτος το θεσμό της "Ανοιχτής Ημέρας Γνωριμίας με το Πανεπιστήμιο".

Κατά τη διάρκεια της ημέρας αυτής, οι προσκεκλημένοι μαθητές της Β΄ Λυκείου, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους, θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στα Τμήματα του Πανεπιστημίου και να περιηγηθούν στην Κεντρική Βιβλιοθήκη και την Πανεπιστημιούπολη.

Η εφετινή Ανοιχτή Ημέρα Γνωριμίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Απριλίου. Στη διάρκειά της, ο Υπεύθυνος κάθε Ακαδημαϊκού Τμήματος θα υποδέχεται τους επισκέπτες μαθητές και τους συνοδούς καθηγητές και θα τους ξεναγεί στους χώρους και τα εργαστήρια του Τμήματός του. Η ξενάγηση θα ολοκληρώνεται με μία σύντομη συζήτηση, κατά την οποία οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν ερωτήσεις και να πάρουν υπεύθυνες απαντήσεις.
Στη συνέχεια οι μαθητές θα μπορούν, εάν το επιθυμούν, να επισκεφθούν και άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου.

Προκειμένου οι μαθητές να είναι επαρκώς κατατοπισμένοι σχετικά με τα Τμήματα που θα επισκεφθούν, κρίθηκε σκόπιμη η διοργάνωση μιας ενημερωτικής ημερίδας, η οποία θα προηγηθεί της ξενάγησης. Έτσι, την Πέμπτη 26 Απριλίου οι μαθητές, διαχωρισμένοι σε ομάδες ανάλογα με την κατεύθυνση σπουδών που έχουν επιλέξει, θα παρακολουθήσουν μια διεξοδική παρουσίαση κάθε Τμήματος από τον Πρόεδρό του.

Πρόγραμμα εκδήλωσης της Πέμπτης 26/4
- Αίθουσα «Γεώργιος Μυλωνάς»
09.00 Υποδοχή Μαθητών Θεωρητικής Κατεύθυνσης
09.15 Χαιρετισμός από τον Αντιπρύτανη, Καθηγητή κ. Γεώργιο Καψάλη
09.30 Έναρξη παρουσιάσεων

- Αίθουσα Συνεδριακού Κέντρου «Κάρολος Παπούλιας»
09.00 Υποδοχή Μαθητών Θετικής/Τεχνολογικής Κατεύθυνσης και διαχωρισμός των υποομάδων
09.30 Χαιρετισμός από τον Αντιπρύτανη, Καθηγητή κ. Γεώργιο Καψάλη
09.45 Έναρξη παρουσιάσεων

Εκπαιδευτικα προγραμματα στο αρχαιολογικο μουσειο

Κάθε Τετάρτη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Ο κύκλος των εκπαιδευτικών δράσεων για το 2012 άρχισε στις 18/1/2012 και θα ολοκληρωθεί στις 6/6/2012.

Σήμερα Τετάρτη 25 Απριλίου 2012 ώρα 10.00π.μ. και 12.00π.μ. θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Αγωνίες θνητών-χρησμοί θεών» για παιδιά των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και την επόμενη Τετάρτη 9.30π.μ. και 11.00π.μ το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πουλιά και ζώα στο Αρχαιολογικό Μουσείο», για παιδιά νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού.

[via]

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Επεστρεψε στη γενετειρα του, στα Γιαννινα, επειτα από 90 χρονια

Οι μνήμες μπορεί πολλές φορές να διχάζουν τους λαούς. Μπορούν όμως να μετατραπούν και στον πιο ισχυρό κρίκο για την ανάπτυξη δεσμών φιλίας. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση των Ιωαννίνων, με την επίσκεψη που πραγματοποιούν εξήντα απόγονοι μουσουλμάνων που είχαν μετακινηθεί στην Τουρκία κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών με τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Ανάμεσα σε αυτούς ο 98χρονος Λουφτού Καραντάγ, ο οποίος γεννήθηκε στα Γιάννινα και επιστρέφει ως προσκυνητής στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Τους εξήντα περίπου επισκέπτες, ανάμεσά τους και Τουρκογιαννιώτες υποδέχθηκε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, στην ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου.

Σε μία εκδήλωση, συγκινησιακά φορτισμένη, ο Δήμαρχος τους καλωσόρισε στον τόπο από τον οποίο κατάγονται.

«Ενενήντα χρόνια μετά τις ανταλλαγές πληθυσμών, μπορούμε να ξαναβρεθούμε κοντά, να αναπολούμε την ιστορία και να δουλέψουμε με δύναμη για την φιλία των δύο λαών» σημείωσε ο Δήμαρχος ο οποίος τόνισε ότι τα Γιάννινα έχουν κρατήσει και διατηρήσει τα έντονα χαρακτηριστικά της πολυπολιτισμικής πόλης.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος και κάτοχος του βραβείου Ιπεκτσί Γιάννης Παπαδημητρίου είναι από τους πρωτεργάτες για την ανάπτυξη δεσμών των απογόνων μουσουλμανικών οικογενειών από τα Ιωάννινα με την πατρίδα τους.

Κατά τη σημερινή εκδήλωση ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι η ανταλλαγή των πληθυσμών αποτέλεσε ένα βαθύ τραύμα, το οποίο οι απόγονοι όλων εκείνων που μετακινήθηκαν επιχειρούν να κλείσουν με προσκυνήματα στις ιδιαίτερες πατρίδες.

«Σας καλωσορίζω στην πόλη με τα πιο καλά διατηρημένα ισλαμικά μνημεία στην Ελλάδα. Για μας τα μνημεία αυτά είναι πλούτος, είναι γέφυρα φιλίας. Οι μνήμες μπορεί να διχάζουν μπορεί όμως και να ενώνουν. Εμείς αυτό κάνουμε», σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου.

Καθοριστικός για τις επισκέψεις αυτές είναι ο ρόλος του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων της συνθήκης της Λωζάνης. Ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος που μετέχει στην αποστολή Σεφέ Γκιουβέντς τόνισε ότι η ανταλλαγή ήταν μία τραυματική εμπειρία. «Σκοπός μας με την επίσκεψη στα Γιάννινα είναι να καλύψουμε ένα μέρος της νοσταλγίας για την πατρίδα των προγόνων μας. Θα συνεχίσουμε λοιπόν δημιουργώντας σχέσεις φιλίας», υπογράμμισε.

Ο Λουφτού Καραντάγ γεννήθηκε στα Γιάννινα τον Μάιο του 1914. Ενενήντα οκτώ ετών σήμερα δεν μπορεί να κρύψει ούτε τη χαρά αλλά ούτε και τη συγκίνησή του. «Εγώ έχω δύο πατρίδες. Εδώ είναι η μητέρα γη μου. Και όπου βρίσκομαι είμαι πρεσβευτής των Ιωαννίνων» τόνισε.

Μία επιστολή εκ μέρους όλων όσων βρίσκονται στην πόλη διάβασε η κ. Νουρ Τασάν στην ελληνική γλώσσα. Μία επιστολή όπου περιγράφει συναισθήματα και την επιθυμία να πάρουν όλοι μία φούχτα χώμα από τα Γιάννινα και να την εναποθέσουν στους τάφους των δικών τους ανθρώπων.

Στην αποστολή μετείχε και ο Δήμαρχος της περιοχής Μεσιούτε του Πόντου. Μιας περιοχής από την οποία είχαν εκδιωχθεί Έλληνες. Τα τελευταία χρόνια συμβαίνει κι εκεί αυτό που έγινε σήμερα στα Γιάννινα.

Απόγονοι των εκδιωχθέντων Ελλήνων επιστρέφουν για να γνωρίσουν τον τόπο καταγωγή τους.

Ο Δήμαρχος της Μεσιούτε κάλεσε τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιο να επισκεφθεί την περιοχή σημειώνοντας ότι έτσι μπορούν να δημιουργηθούν ισχυρές σχέσεις φιλίας.

Ξαναρχιζουν οι εργασιες στο αεροδρομιο

Από ...σαράντα κύματα πέρασε "και συνεχίζει να περνά" ένα από τα πιο σημαντικά έργα της Ηπείρου, ο εκσυγχρονισμός του Αεροδρομίου Ιωαννίνων, ένα έργο που ξεκίνησε επί ημερών της Νέας Δημοκρατίας και η υλοποίησή του καρκινοβατεί! Κι αυτό παρά το γεγονός ότι εθεωρείτο εξασφαλισμένη η χρηματοδότησή του από το περίφημο «σπάσιμο» που, όπως είχε διαβεβαιώσει ο τότε Διοικητής της Πολιτικής Αεροπορίας Δημ. Σταμάτης, είχαν αποταμιευτεί περί τα 50 εκατ. ευρώ.

Το έργο δημοπρατήθηκε και το ανέλαβε η εταιρεία ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ που έδωσε μεγάλη έκπτωση και έφθασε τα 25 εκατ. ευρώ, αν και ο αρχικός προϋπολογισμός του ήταν 52 εκ. ευρώ. Μέχρι σήμερα έχει κατασκευαστεί μόλις το 35% του έργου κι αυτό λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης, που οδηγούσε σε συνεχείς διακοπές της εργολαβίας.

Μέχρι το Μάρτιο του 2011 η εταιρεία είχε πληρωθεί με 8,5 εκ. ευρώ και υπήρχαν πολλοί ακόμη απλήρωτοι λογαριασμοί γι` αυτό ο ανάδοχος αναγκά-στηκε να διακόψει αρκετές φορές τις εργασίες. Το Υπουργείο Υποδομών με χθεσινό έγγραφό του αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «ξεκίνησαν οι εργασίες για την ολοκλήρωση του Αεροδρομίου Ιωαννίνων μετά τη χρηματοδότηση του έργου με 570.000 ευρώ από το Π.Δ.Ε.».

Τα χρήματα όμως αυτά δεν επαρκούν για ολοκλήρωση του έργου και σύντομα - αν η συνέχισή του δεν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ - θα σκοντάψει και πάλι». Όπως αναφέρει το Υπουργείο «μετά και την προαναφερθείσα χρηματοδότηση ξεκίνησαν οι εργασίες, με προτεραιότητα στην ασφαλτόστρωση του τροχοδρόμου που συνδέει τα δύο δάπεδα στάθμευσης αεροσκαφών.

Η εκτιμώμενη ημερομηνία περαίωσης των εργασιών του έργου είναι 31.12.2014». Τα προβλήματα που υπάρχουν στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, τόσο με την εκτέλεση των έργων όσο και με την τοποθέτηση συστήματος τυφλής προσγείωσης είχε εκθέσει ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος με έγγραφό του προς τον Υπουργό Υποδομών στις 12 Μαρτίου.

Στην απάντηση που δόθηκε από το Υπουργείο Υποδομών (Γενική Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Έργων) σημειώνεται ότι τα έργα εκσυγχρονισμού και επέκτασης θα συνεχιστούν κανονικά, ενώ για το σύστημα τυφλής προσγείωσης το Υπουργείο παραπέμπει στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

«Η έναρξη της κατασκευής των ασφαλτοταπήτων, θα ξεκινήσει άμεσα, μετά την πρόσφατη χρηματοδότηση του έργου και την επικείμενη άρση της διακοπής των εργασιών από τον ανάδοχο. Το έργο τελούσε σε διακοπή από τις 8-11-11. Το σύστημα VOR και η τοποθέτησή του δεν αποτελεί αντικείμενο του έργου και είναι αρμοδιότητα της ΥΠΑ» τονίζεται στην απάντηση.

Μετά και την απάντηση αυτή ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος σε δήλωσή του επεσήμανε ότι η ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα. «Υποχρέωση της πολιτείας είναι να διασφαλίσει την εκταμίευση πόρων για την ομαλή εξέλιξή τους και υποχρέωση όλων μας είναι να πιέζουμε συνεχώς προς την κατεύθυνση αυτή», δήλωσε ο δήμαρχος.

[via]

Περιοδεια Γ. Καρατζαφερη σε Ιωαννινα, Αγρινιο και Πατρα

Στα Ιωάννινα, το Αγρίνιο και την Πάτρα θα περιοδεύσει το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης.

Ειδικότερα ο κ. Καρατζαφέρης θα επισκεφθεί το Σάββατο 28 Απριλίου 2012 τα Ιωάννινα, όπου θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 18:00 στο Ξενοδοχείο GRAND SERAI. Θα ακολουθήσει ομιλία του στις 19:00.Την Κυριακή 29 Απριλίου ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ θα επισκεφθεί το Αγρίνιο, όπου θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 12:00 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο IMPERIAL και στις 13:00 θα ακολουθήσει ομιλία του.

Το απόγευμα της Κυριακής ο κ. Καρατζαφέρης θα επισκεφθεί την Πάτρα, όπου θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 17:30 στο ξενοδοχείο ASTIR και στις 18:30 θα ακολουθήσει ομιλία του.

[via]

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Ημεριδα με θεμα "Συνδεση του ΤΕΙ Ηπειρου με την αγορα εργασιας"

Η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας ΤΕΙ Ηπείρου διοργανώνει Ημερίδα Ενημέρωσης με θέμα «Σύνδεση του ΤΕΙ Ηπείρου με την αγορά εργασίας» την Πέμπτη 26 Απριλίου 2012 και ώρα 10:30 π.μ. στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Ηπείρου στα Ιωάννινα. Στην ημερίδα θα μιλήσουν οι κ. Νικόλαος Μαλισιόβας, Καθηγητής του ΤΕΙ Ηπείρου, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας, Νικόλαος Αντωνιάδης, Καθηγητής του ΤΕΙ Ηπείρου, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Γραφείου Διασύνδεσης, Περικλής Τάγκας, Αν. Καθηγητής του ΤΕΙ Ηπείρου, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης, Ιωάννης Σωτηρόπουλος, Αν. Καθηγητής του ΤΕΙ Ηπείρου, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας και Γεράσιμος Παπαηλίας, Οικονομολόγος, Διευθυντής της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε. – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.

Η ΔΑΣΤΑ στοχεύει στην ανάπτυξη της στρατηγικής του ΤΕΙ Ηπείρου για τη σύνδεσή του με την αγορά εργασίας  μέσω της πρακτικής άσκησης, του επαγγελματικού προσανατολισμού και της καλλιέργειας του επιχειρηματικού πνεύματος. Η πράξη «Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ) ΤΕΙ Ηπείρου» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους.

Σαρωσε τα μεταλλια ο Ναυτικος Ομιλος Ιωαννινων στο 78ο Πανελληνιο Πρωταθλημα

Ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων επιβεβαίωσε για μια ακόμη χρονιά τον τίτλο του φαβορί και αναδείχθηκε πολυνίκης στην 1η φάση του 78ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας που ολοκληρώθηκε στον Μαραθώνα.

Μετά την κυριαρχία στις κατηγορίες κατηγορία Εφήβων-Νεανίδων, μια μέρα νωρίτερα, οι αθλητές του ΝΟΙ κέρδισαν την πρώτη θέση του σχετικού πίνακα και στην κατηγορία Ανδρών-Γυναικών Ελ. Βαρών, κατακτώντας ακόμη 10 μετάλλια ανάμεσα στα οποία 7 χρυσά, 2 ασημένια και 1 χάλκινο.

Έτσι συνολικά ο Όμιλος έφτασε στα 24 στην διοργάνωση με 15 χρυσά , 5 ασημένια και 4 χάλκινα.  Δεύτερος στην συγκομιδή μεταλλίων αναδείχθηκε ο ΝΑΟ Σαλαμίνας με 4 χρυσά ενώ την Τρίτη θέση κατέκτησε ο ΝΟ Βόλου & Αργοναύτες με 13 μετάλλια (3-6-4).

Οι τρεις πρώτοι ανά αγώνισμα

Σκιφ γυναικών ελ.βαρών : 1.ΔΝΟΗ (Α.Τσιάβου), 2.ΝΑΣ (Σκαρπαθιωτάκη), ΚΟΕ (Παυλάτου)

Διπλό σκιφ ελ βαρών: 1.ΝΟΘ (Κοκκίνου-Ιωάννου), 2.ΟΦΘ (Φίτσιου-Εμμανουηλίδου), 3.Ομ.Ερετών (Τσίντζου-Καριντζη)

Σκιφ ελ βαρών Ανδρών: 1.ΝΑΟΣαλ.(Κόνσολας Λ.), 2.ΕΝΟΑ (Γιάνναρος), 3.ΝΟΛ (Μαγδανής Π.)

Τετράκωπος άνευ ελ βαρών: 1.ΝΟΘ (Κουρκουρίκης-Μοσχονάς-Καραμαλής-Βασιλειάδης), 2.ΝΟΒΑ (Κουρκούμπας-Ζαχείλας-Κώστας-Κελέσης),3.Ομ.Ερετών (Κουκουρας-Παπαλεξίου- Ανδρης-Καρίντζης)

Διπλό σκιφ ελ βαρών Ανδρών: 1.ΝΑΟΣ (Κόνσολας Λ.-Κόνσολας Γ.),2.ΝΑΣ (Ψωμάς-Πάντου), 3.ΝΟΗ (Κωνσταντουλάκης -Κουρτικάκης)

Τετραπλό σκιφ ελ βαρών Ανδρών: 1.ΝΑΟΚ (Μόρδος-Τραυλός-Σαμλίδης-Χατζηιωάννου), 2.ΝΟΘ (Κουρκουρίκης-Μοσχονάς-Φυλακτός-Τσουρτσούλας), 3.ΝΟΛ (Μαγδανής-Δικράνης-Σαμιώτης-Τσοπάνος)

Τετράκωπος άνευ γυναικών: 1. ΝΟΙ (Διαμαντη-Νταλαμάγκα-Κολτσίδα-Νταλαμάγκα Β.), 2.ΝΟΚ (Σπυρίδου Α.-Σπυρίδου Κ.-Γιαζιτζίδου Χ.-Σιαραφερα), 3.ΝΟΘ (Καλαμαρα-Κουμπλη-Ιωάννου-Τσιπουρα)

Διπλό σκιφ Γυναικών: 1.ΔΝΟΗ (Τσιάβου-Γκίκα), 2.ΙΟΘ (Σακελλαρίδου-Θεοδότου), 3.ΟΦΘ (Φίτσιου-Εμμανουηλίδου)

Τετράκωπος μετά Ανδρών: 1.ΝΟΙ (Λαμπρίδης-Τζιάλλας-Τσίλης-Κουτσιαύτης-Ρίζος), 2.ΝΟΒΑ (Κουσκουρίδας-Καραγιώργης-Λουλούδης-Χρηστομάνος-Αργύρης), 3.ΝΟΙ (Σκλιβανίτης-Τζανίνης-Μανούρης-Νταλαμάγκας-Παπαδιάς)

Δίκωπος άνευ Ανδρών: 1.ΟΦΘ (Γκουντούλας Α.-Γκουντούλας Ν.), 2.ΝΟΘ (Γαβριηλίδης-Μπουφίδης), 3.ΝΟΒΑ (Λαδόπουλος-Κώστας)

Διπλό σκιφ Ανδρών: 1.ΝΟΣαλ (Κόνσολας Ε.-Κόνσολας Γ), 2.ΝΑΟΣ (Τραυλός-Μόρδος), 3.ΕΝΟΑ (Γιάνναρος-Κρέτσης)

Σκιφ Γυναικών: 1.ΔΝΟΗ (Τσιάβου), 2.ΝΟΚατ (Νικολαϊδου Κατερίνα), 3.ΝΟΚατ (Νικολαϊδου Δέσποινα)

Δίκωπος άνευ Γυναικών: 1.ΝΟΙ (Διαμαντη-Νταλαμάγκα), 2. ΟΦΘ (Φίτσιου-Εμμανουηλίδου), 3.ΝΟΘ (Καλαμαρα-Κουμπλή).

Δίκωπος μετά Ανδρών: 1.ΟΦΘ (Γκουντούλας Α.-Γκουντούλας Ν.-Τοπαλίδης Σ.), 2.ΝΟΙ (Τζιάλλας-Τσίλης-Ρίζος), 3.ΝΟΒΑ (Λουλούδης-Χρηστομάνος-Αργύρης)

Τετραπλό σκιφ Γυναικών: 1.ΝΟΙ (Διαμαντη-Νταλαμάγκα-Κολτσίδα-Ζυγούρα), 2.ΝΟΚ (Γιαζιτζίδου-Σπυρίδου Χ.-Σπυρίδου Κ.-Σιαραφέρα), 3.Ομ.Ερετών (Τσίντζου-Βλαντη-Αντωνακάκη-Καριντζη)

Σκιφ Ανδρών: 1.ΟΕΑ ΝΑΒ (Παπαχρήστος), 2.ΚΟΕ (Σοφοκλέους), 3.ΝΟΚ (Χρήστου)

Οκτάκωπος Γυναικών: 1.ΝΟΙ (Διαμαντη-Νταλαμάγκα-Κολτσίδα-Νταλαμάγκα Β.-Τσιάβου-Ζυγούρα-Μαλτέζου-Τζούκα-Τσιρώνη), 2.ΔΝΟΗ (Τσιάβου-Πανταζή-Γκίκα-Μπαρμπαβασίλογλου-Αθανασίου-Βακαρο-ΠαπαΪωάννου-Φραγκίσκου)3.ΝΟΘ (Καλαμαρα-Κουμπλή-Ιωάννου-Παλαιοπουλου-Καμπύλη-Πετράκη-Αξιώτη-Κοκκίνου-Τσαντεκίδου)

Τετράκωπος άνευ Ανδρών: 1.ΝΟΙ (Λαμπρίδης-Τζιάλλας-Τσίλης-Κουτσιαύτης), 2.ΝΟΙ (Σκλιβανίτης-Νταλαμάγκας-Μανούρης-Λιοντος), 3.ΝΟΒΑ (Κουσκουρίδας-Χρηστομάνος-Λουλούδης-Καντίκος)

Τετραπλό σκιφ Ανδρών: 1.ΝΑΣ (Αγγελόπουλος Δ.-Αγγελόπουλος Β.-Παρακοιλας-Ψωμάς), 2.ΟΦΘ (Γκουντούλας Ν.-Γκουντούλας Α.-Κραϊτσης-Παππάς), 3.ΝΑΟΚΘ (Μόρδος-Τραυλός-Χατζηιωάννου-Σαμλίδης)

Οκτάκωπος Ανδρών: 1.ΝΟΙ (Λαμπρίδης-Κουτσιαύτης-Τσίλης-Τζιάλλας-Τσιαλιος-Τζανίνης-Ζυγούρας-Λιολιος-Ρίζος), 2.ΝΟΘ (Στάρεβελτ-Καραμαλής-Μοσχονάς-Γαβριηλίδης-Μπουφίδης-Κωνσταντάς-Χατζηηλίας-Φυλακτός-Μπουρτζης), 3.ΝΟΒΑ (Λαδόπουλος-Καραγιώργης-Λουλούδης-Χρηστομάνος-Κουσκουρίδας Μ.-Κουσκουρίδας Α.-Καντικος-Ζαχείλας-Αργύρης)

Ο πίνακας των μεταλλίων

1.ΝΟ Ιωαννίνων 15-5-4
2.ΝΑΟ Σαλαμίνας 4-0-0
3.ΝΟΒόλου Αργοναύτες 3-6-4
4.ΝΟ Θεσσαλονίκης 3-5-5
5.ΝΑΣ 3-4-1
6.ΔΝΟ Ηγουμενίτσας 3-3-0
7.ΟΦΘ 2-4-6
8.ΝΑΟ Κέρκυρας 2-0-1
9. ΝΟ Κατερίνης 1-2-2
10.ΝΑΟ Καλαμαριάς 1-2-1
11.ΟΕΑ &ΝΑΒ 1-0-0
12.ΝΟ Καστοριάς 0-3-1
13.ΕΝΟΑ 0-1-2
-. ΝΟ Λήμνου 0-1-2
15.ΚΟΕ 0-1-1
-. ΙΟ Θεσσαλονίκης 0-1-1
17. Όμιλος Ερετών 0-0-3
18.ΝΟ Πόροι Τροιζηνίας 0-0-2
19.ΝΑΟ Κεφαλλονιάς & Ιθάκης 0-0-1
10.ΝΟ Ηρακλείου 0-0-1

Οι έξι πρώτοι της  βαθμολογίας (Εφήβων-Νεανίδων και Ανδρών-Γυναικών κάτω  των 23)
1.ΝΟΙ 194.5
2.ΝΟΒΑ 97,0
3.ΝΟΘ 79,0
4.ΟΦΘ 52,0
5.ΔΝΟΗ 48.5
6.ΝΑΣ 45,5

[via]

Νεαρη λυκαινα θυμα τροχαιου

Πλήρωσε με τη ζωή της το θάρρος της να φτάσει ως τον αστικό ιστό της πόλης των Ιωαννίνων αναζητώντας τροφή, μια νεαρή λύκαινα ηλικίας μόλις ενός έτους! Το άτυχο αγρίμι παρασύρθηκε από κάποιο διερχόμενο αυτοκίνητο και σκοτώθηκε ακαριαία.
      
Το ατύχημα συνέβη σε απόσταση 200 μέτρων από τον κόμβο του Περάματος Ιωαννίνων, δηλαδή μέσα σε περιοχή με σπίτια και σε μικρή απόσταση από την πόλη, πράγμα εξαιρετικά ασυνήθιστο για τις αγέλες των λύκων! Ο οδηγός που παρέσυρε τη λύκαινα δεν σταμάτησε και δεν ειδοποίησε τις αρμόδιες αρχές.
     
Το νεκρό ζώο βρήκαν διερχόμενοι πολίτες που ειδοποίησε τους υπαλλήλους του δασαρχείου οι οποίοι το συνέλεξαν από τον δρόμο. Τον τελευταίο καιρό, οι λύκοι έχουν πλησιάσει πάρα πολύ στα αστικά κέντρα και πληθαίνουν οι καταγγελίες κτηνοτρόφων για επιδρομές στα κοπάδια με τα αιγοπρόβατα.

[via]

Καλεσμα για συσπειρωση απηυθυνε ο Ευ. Βενιζελος απο τα Ιωαννινα

Επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος από τα Ιωάννινα την Κυριακή. Με αφορμή την παρουσίαση του Οικονομικού προγράμματος της ΝΔ, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «ανεφάρμοστες εξαγγελίες» και «εμπόριο ψευδαισθήσεων», ενώ σημείωσε ότι κάθε παρουσίαση στο Ζάππειο ανατρέπει την προηγούμενη.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ντιμπέϊτ και είπε ότι σε περίπτωση που δεν γίνει θα είναι η πρώτη φορά μετά από μια μακρά περίοδο που ο κ. Σαμαράς θα υποβαθμίσει τον πολιτικό διάλογο και πολιτισμό.

Το αποτέλεσμα των εκλογών βρίσκεται στα χέρια της δημοκρατικής παράταξης, σε αυτούς που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, είπε, και απηύθυνε κάλεσμα για συσπείρωση στις κάλπες υπογραμμίζοντας ότι αν επιβεβαιωθούν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων η χώρα θα οδηγηθεί σε πολιτικό αδιέξοδο.

Ο κ. Βενιζέλος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του συναντήθηκε με εκπροσώπους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και με όλους τους υποψηφίους του κόμματός του από τους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου.

[via]

Οι υποψηφιοι της ΔΗΜ. ΑΡ στην Ηπειρο

Οι υποψήφιοι της Δημοκρατικής Αριστεράς στους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου είναι οι ακόλουθοι:

Ε.Π. ΑΡΤΑΣ

ΚΑΡΙΝΟΥ-ΚΑΡΑΔΗΜΑ ΑΥΓΕΡΙΝΗ

ΚΑΤΤΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΜΗΤΣΑΡΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

ΜΠΑΡΠΑΣ ΝΙΚΟΣ

ΧΟΥΛΙΑΡΑ ΑΝΔΡΙΑΝΑ

Ε.Π. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΩΜΑΣ

ΜΗΛΙΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ε.Π. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΓΚΟΓΚΟΣ ΘΟΔΩΡΟΣ

ΖΑΨΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΜΑΤΙΚΑ ΧΡΥΣΑ

ΣΙΑΚΑΡΗΣ ΝΤΙΝΟΣ

ΣΚΟΠΟΥΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΣΟΦΗΣ ΑΛΕΚΟΣ

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΝΑ

Ε.Π. ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΠΑΝΟΥΣΗΣ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ

ΠΑΠΠΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

ΠΕΠΟΝΗΣ ΧΑΡΗΣ

ΣΟΥΡΔΗ ΛΑΜΠΡΙΝΗ

Οι υποψηφιοι του ΛΑ.Ο.Σ. στην Ηπειρο

Οριστικοποιήθηκαν την Παρασκευή τα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων.

Οι υποψήφιοι του ΛΑ.ΟΣ. στην Ήπειρο είναι:

Ε.Π. ΑΡΤΑΣ

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΜΙΧΑΗΛ του ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ

ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ του ΘΕΟΦΑΝΗ

ΜΟΝΕΓΑΣΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΝΑΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΘΩΜΑ

ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΖΗΣΗ

Ε.Π. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΥ

ΚΟΣΙΩΡΗ ΜΑΡΙΝΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΛΙΑΚΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Ε.Π. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΓΚΙΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΕΜΑΝΝΟΥΗΛΙΔΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ του ΙΩΑΝΝΗ

ΖΙΑΜΠΙΡΗ ΜΑΡΙΑ (ΜΑΡΙΓΩ) του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΛΑΜΠΡΙΝΟΥ

ΤΖΙΜΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

ΤΣΑΓΚΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΤΣΟΥΛΦΙΔΟΥ ΑΝΝΑ του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Ε.Π. ΠΡΕΒΕΖΗΣ

ΔΡΑΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΖΗΣΗ ΚΛΑΙΡΗ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

ΜΗΝΟΥ ΑΝΝΑ του ΙΩΑΝΝΗ

ΠΑΠΠΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Τριποντο και 8η θεση για τον ΠΑΣ Γιαννινα

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ολοκλήρωσε τις φετινές του υποχρεώσεις στο πρωτάθλημα ο ΠΑΣ Γιάννινα, καθώς ο "Άγιαξ της Ηπείρου" πέρασε από το "Θεόδωρος Βαρδινογιάννης" επικρατώντας με 2-0 του ΟΦΗ.

Η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη με τα γκολ των Τζάνη και Βίλα έφτασε έτσι στους 38 βαθμούς καταλαμβάνοντας έτσι την 8η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Από την άλλη ο μέτριος στο τελευταίο ματς ΟΦΗ έμεινε στους 37 βαθμούς και στην 10η θέση.

Στο πρώτο ημίχρονο ο ΟΦΗ ήταν καλύτερος είχε την κατοχή της μπάλας, ωστόσο δεν μπορούσε να αξιοποιήσει την τελική του προσπάθεια. Από την άλλη ο ΠΑΣ πρόσεχε την αμυντική του λειτουργία, ενώ ήταν επικίνδυνος στις αντεπιθέσεις.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΣ αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο το παιχνίδι των αντεπιθέσεων πετυχαίνοντας δύο τέρματα, ενώ ο ΟΦΗ παρουσιάστηκε πολύ μέτριος.

ΟΦΗ (Αναστόπουλος): Σαχσανίδης, Γαλανόπουλος, Ταυλαρίδης (65' Μπούρμπος), Σόουζα, Πίτσος, Βερόν, Τζόρντι Λόπεθ (68' Μπόντορ), Χόρχε Λόπεθ, Ουκάρ, Ζορμπάς (77' Νύκταρης), Μάντζιος.

ΠΑΣ Γιάννινα (Αναστασιάδης): Φεγκρούς, Πάντος, Πατσατζόγλου, Τζημόπουλος, Μιχαήλ (68' Βάντερσον), Λίλα, Κυριάκος (57' Σκούφαλης), Γιάκος, Τζάνης (74' Ντε Βινσέντι), Γεωργίου, Βίλα.

Κίτρινες κάρτες: Πίτσος (77', ΟΦΗ)

Σκόρερ: Τζάνης (63', ΠΑΣ Γιάννινα), Βίλα (72', ΠΑΣ Γιάννινα)

Ο MVP του αγώνα

Ο Τζάνης ήταν από τους πρωταγωνιστές της αναμέτρησης του ΟΦΗ με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ο παίκτης του συλλόγου της Ηπείρου σημείωσε το πρώτο γκολ και οδήγησε την ομάδα του στη νίκη.

Ο αδύναμος κρίκος

Η αμυντική γραμμή του ΟΦΗ στο δεύτερο γκολ του ΠΑΣ, αλλά και το γεγονός να μην μπορεί να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που είχε ήταν ο αδύναμος κρίκος της αναμέτρησης.

[via]

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Επισκεψεις Σαμαρα, Βενιζελου και Καστανιδη στα Ιωαννινα

Πυκνώνουν τις επόμενες μέρες στην Ήπειρο, οι επισκέψεις αρχηγών και στελεχών κομμάτων καθώς και κεντρικές ομιλίες τους εν όψει των εκλογών της 6ης Μαΐου.

Σήμερα θα επισκεφθεί την Άρτα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος στις 7 το απόγευμα θα μιλήσει στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης.

Από το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα βρίσκεται στα Γιάννινα, όπου λίγο μετά τις 14:00 θα επισκεφθεί τη Γαλακτοκομική Σχολή και μία ώρα αργότερα θα συμμετέχει σε σύσκεψη φορέων με αντικείμενο την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Στο μεταξύ η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την επίσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου στην περιοχή και την διοργάνωση της κεντρικής προεκλογικής ομιλίας του που θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του Ξενοδοχείου Du Lac στις 19.30 την Κυριακή 22 Απριλίου.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. της «Κοινωνικής Συμφωνίας», Χάρης Καστανίδης, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Γιάννινα, σήμερα Παρασκευή.

Στις 12.00 θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Επιμελητήριο Ιωαννίνων και τον Δήμο Ιωαννιτών.

[via]

Τα ψηφοδελτια των Οικολογων Πρασινων στην Ηπειρο

Οι Οικολόγοι Πράσινοι παρουσίασαν τους συνδυασμούς με τους οποίους παίρνουν μέρος στις εκλογές σ' όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Οι υποψήφιοι στους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου είναι οι ακόλουθοι:

Ε.Π. Ιωαννίνων

ΒΑΪΜΑΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ

ΔΗΜΑΡΑ ΜΑΡΙΑ

ΜΠΟΥΚΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

ΝΤΟΥΡΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΤΣΑΛΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΤΣΙΑΚΙΡΗΣ ΡΗΓΑΣ

Ε.Π. Άρτας

ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΑ ΙΡΙΣ

ΓΟΥΣΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ

ΤΣΟΥΜΠΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΦΟΙΒΟΣ

Ε.Π. Θεσπρωτίας

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΚΑΣΣΙΜΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ε.Π. Πρέβεζας

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΣΟΥΜΠΑΣΗ ΜΑΡΙΑ

Ηπειρος-Θεσσαλια-Δυτ.Μακεδονια ζητουν ολοκληρωση του αξονα και τη συνδεση με Εγνατια

Την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Ε65 και τη σύνδεσή του με την Εγνατία Οδό όπως έχει προβλεφθεί ζητούν με κοινό έγγραφό τους προς τον Πρωθυπουργό της Χώρας κ. Λουκά Παπαδήμο, οι Περιφερειάρχες Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και, μετά από σχετικές αποφάσεις των τριών Περιφερειακών Συμβουλίων.

Οι Περιφερειάρχες τονίζουν τη σημαντικότητα και την αναγκαιότητα της σύνδεσης του Οδικού Άξονα Ε-65 με την Εγνατία Οδό για να αποτελέσει τη βασική οδική αρτηρία, που θα συνδέει τις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας με ασφάλεια και ταχύτητα τόσο μεταξύ τους, όσο και με τη Βόρεια και Νότια Ελλάδα, καθώς και με τον ευρύτερο χώρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης μέσω την επίσημων πυλών σύνδεσης της Ελλάδας με την Αλβανία και τη FYROM.

Αναλυτικά στην επιστολή τους οι Περιφερειάρχες αναφέρουν:

"Η υλοποίηση του Οδικού Άξονα Ε65 και η σύνδεσή του με την Εγνατία Οδό, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί, αποτελεί έργο πρώτης προτεραιότητας για τις περιφέρειες Θεσσαλίας, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας. Το ενδεχόμενο τερματισμού του οδικού άξονα Ε65 στην Καλαμπάκα, μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους για τους παρακάτω λόγους:

- Ο οδικός άξονας Ε-65 πρέπει να συνδεθεί με την Εγνατία Οδό για να αποτελέσει τη βασική οδική αρτηρία, που θα συνδέει τις Περιφέρειες Θεσσαλίας , Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, με ασφάλεια, ταχύτητα και άνεση, τόσο μεταξύ τους όσο και με τη Βόρεια και Νότια Ελλάδα και κυρίως την Αθήνα, αλλά και με την Ευρώπη μέσω της Εγνατίας και του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.

- Με την ολοκλήρωση του έργου οι Περιφέρειες Θεσσαλίας, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, θα καταστούν κόμβοι μεταφορών με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη των περιοχών μας, σε συνδυασμό με την Τρικάλων ? Λάρισας (ΠΑΘΕ) και την Τρικάλων- Άρτας (Ιόνια Οδό), η οποία θα πρέπει να επεκταθεί και να φτάσει μέχρι την Κακαβιά .

- Ο Ε-65 θα άρει την οδική απομόνωση των ανωτέρω περιοχών, καθιστώντας τους συγκοινωνιακά κέντρα.

- Ο Ε-65 είναι μια μοναδική ευκαιρία για νέες προϋποθέσεις και ανάπτυξη των Περιφερειών Θεσσαλίας, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας .

Γνωρίζοντας το ενδιαφέρον σας για την περιφερειακή ανάπτυξη, παρακαλούμε να μεριμνήσετε προσωπικά για τη συνέχιση του οδικού άξονα Ε65 και τη σύνδεσή του με την Εγνατία Οδό όπως αρχικά είχε προβλεφθεί"

[via]

Διεκοψαν τη συνεδριαση στο Δημοτικo Συμβουλιο Ζιτσας

Κάτοικοι από τις τοπικές κοινότητες του Ροδοτοπίου και της Ζίτσας διέκοψαν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου χθες το βράδυ, όταν εισήλθαν στην αίθουσα ζητώντας την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών.

Αφορμή για την ενέργεια αυτή αποτέλεσε η απόφαση του Δήμου να μετρηθούν τα τετραγωνικά μέτρα στις κατοικίες που δεν καταβάλλουν ανταποδοτικά τέλη.

Οι κάτοικοι από τα δύο χωριά υποστήριξαν ότι το μέτρο των ανταποδοτικών τελών είναι άδικο, ζήτησαν την κατάργησή του και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Έτσι η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συνεχίστηκε κανονικά.

[via]

Ακυβερνητη βαρκα με φορτιο χασις

Φουσκωτό σκάφος, με εξωλέμβια μηχανή μεγάλου κυβισμού, χρησιμοποίησαν λαθρέμποροι για να μεταφέρουν στις ακτές τις Θεσπρωτίας, μία παρτίδα χασίς. Το σκάφος, πιθανόν λόγω της κακοκαιρίας έπεσε σε βράχια και αχρηστεύθηκε.

Το σκάφος εντόπισε χθες το πρωί κτηνοτρόφος και ειδοποίησε την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας.

Άνδρες της Αστυνομίας που έφτασαν στο σημείο, εντόπισαν κοντά στο σκάφος, 5 σάκους με 136 δέματα χασίς, συνολικού βάρους 155 κιλών.

[via]

Πολιτικο ον & πολιτικο "κτηνος"

«Ως πολιτικό ον δεν θα μπορούσα να συμμετάσχω σε μια κυβέρνηση που εκκολάπτει στους κόλπους της πολιτικά κτήνη»

Αυτή ήταν η απάντηση  και προφητική επιβεβαίωση του Σάκη Καράγιωργα στην πρόσκληση της εξουσίας το 1981,να αναλάβει υπουργικό θώκο.

Είχε προηγηθεί βεβαίως η διαγραφή του «κουλοχέρη καθηγητή» από τους ίδιους ανθρώπους που αποδείχτηκαν μοιραίοι και μακροχέρηδες, και εξελίχτηκαν πράγματι σε “πολιτικά κτήνη”.

Με την πεποίθηση ότι οι σημερινοί υποψήφιοι ως ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΝΤΑ βεβαίως  θα απαντήσουν στο καίριο ερώτημα των πολιτών πως αντιλαμβάνονται  την πιθανή  συνύπαρξη τους στα ψηφοδέλτια σήμερα και στη βουλή αύριο  με πολιτικά κτήνη???.
 
Για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική περίοδο, είναι τόσο ευδιάκριτες οι παραπάνω έννοιες, ούτως ώστε οι Έλληνες πολίτες να διακρίνουν καθαρά και χωρίς καμία προσπάθεια σε αυτή την συγκυρία το «πολιτικό ον» από το «πολιτικό κτήνος».
Οι παραπάνω  όροι είναι απόρροια  συμπεριφορών, οι συμπεριφορές είναι απόρροια των πολιτικών διαδικασιών,(ως θεσμών) και οι πολιτικές διαδικασίες που πλαταίνουν και βαθαίνουν την δημοκρατία διαμορφώνονται σε πολιτικά περιβάλλοντα και με πολιτικούς όρους.

Αναφέρομαι έτσι στην διαλεκτική σχέση και σε μια  συνεχή και αμφίδρομη διαπάλη ανάμεσα στο «ον και το κτήνος, και πράγματι χωρίς ποτέ στην ιστορική διαδρομή της νομιμοποιημένης άσκησης της εξουσίας να λείψει η «πολιτική προσωπικότητα και το πολιτικό κτήνος», έχουμε περιόδους που επικρατεί ενίοτε η πρώτη και άλλοτε το δεύτερο.

Φαίνεται σήμερα ότι είναι πλέον εφικτή  η δυνατότητα του πολίτη σε αυτές τις εκλογές-οι οποίες δεν διαφέρουν σε τίποτε από τις προηγούμενες, πλην της διαμορφωμένης πια κοινωνικής απαίτησης- για ανατροπή της σχέσης ύπαρξης και επικράτησης «όντος και κτήνους» στην νομή και άσκηση της εξουσίας στην Ελλάδα.

Το τι σημαίνει αγαπητέ αναγνώστη «πολιτικό ον» και «πολιτικό κτήνος» δεν χρειάζεται να ζητήσουμε την επιστημονική ανάλυση κανενός ειδικού, καθηγητή, δημοσιογράφου, δεσπότη η αξιωματούχου, και βεβαίως η ιστορική αυτή περίοδος θα καταγραφεί με τα μελανότερα γράμματα για την εξέλιξη στα πολιτικά πράγματα.

Ο μέσος νους είχε την δυνατότητα τα τελευταία χρόνια να ενημερωθεί και να ξεχωρίσει στην περίπτωση του χρηματιστηρίου, των ομολόγων, του Βατοπεδίου, των υποβρυχίων, του ΙΚΑ και των πανεπιστημίων και δεκάδων άλλων μικρών και μεγάλων ανοσιουργημάτων, ότι όλα τα πράγματα έχουν αρχή μέση και τέλος και ότι η αρχή όλων ήταν και είναι η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή του καρκινώματος που λέγεται πολιτικό κτήνος.

Η αναφορά χωρίς να τίθεται έξω από τα όρια της θρησκευτικής ηθικής, περιορίζεται επιδερμικά βέβαια αλλά με σηματοδοτήσεις στα όρια της πολιτικής ηθικής και μάλιστα όχι με παραδοσιακούς όρους αλλά έτσι όπως σήμερα εννοεί ο πολίτης την  πολιτική αρετή και την πολιτική ηθική.

Η συγκεκριμένη αναφορά αγαπητέ Αναγνώστη ορίζεται και προσδιορίζεται από ιδεολογικές παραμέτρους όχι όμως και από κομματικά στεγανά, καθότι θεωρεί ότι η έννοια της πολιτικής παρουσίας στην Ελλάδα δεν ακολούθησε τους κανόνες της  πολιτικής κουλτούρας και θεωρίας  αλλά  ταυτίστηκε και  μεταπολιτευτικά αποκλειστικά με την εκάστοτε αντίληψη του κομματικού φορέα που ασκούσε εξουσία.

Η συγκεκριμένη αναφορά λοιπόν ενδιαφέρεται για την συμπεριφορά του προσώπου και όχι για το πρόσωπο, κατά συνέπεια ενδιαφέρεται για τα πολιτικά χαρακτηριστικά του προσώπου που αποτελούν προωθητικό παράγοντα εξέλιξης της Δημοκρατίας, αλλά και για τα χαρακτηριστικά του «πολιτικού κτήνους» που αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα της παραπέρα εξέλιξης της.

Η ελληνική κοινωνία έχει την ευκαιρία σήμερα να διακρίνει τέτοιες συμπεριφορές, και βεβαίως της δίνεται η μοναδική ευκαιρία να αναδείξει αλλά και να απομονώσει «πρόσωπα και κτήνη», να προωθήσει η να οπισθοδρομήσει την πολιτική εξέλιξη των πραγμάτων, να ανατάξει η να περιθωριοποιήσει την Δημοκρατία.

Όχι  βεβαίως έξω από πολιτικές διαδικασίες  όπως είναι οι εκλογές, αλλά μέσα σε αυτές, και με την λογική ότι θα πρέπει να θέσει το εκλογικό σώμα στο περιθώριο όχι μόνο αυτούς που στην καθημερινότητα τους χαρακτηρίζονται ως αλήτες ,κλέφτες και απατεώνες, και αποτελούν υποκείμενα του ποινικού δικαίου, και τροφίμους του κορυδαλλού, αλλά και όσους είτε δεν καταλάβαιναν, οπότε είναι « πολιτικά ηλίθιοι» και άρα ακατάλληλοι, είτε καταλάβαιναν και άρα είναι επικίνδυνοι να αναπαραχθούν σε νέα κτήνη.

…Ως πολίτης λυπάμαι και θλίβομαι τον πολιτικό τον οποίο ως  πρόσωπο η κοινωνία τον ξεχωρίζει με σαφήνεια, χαρακτηρίζοντας τον κτήνος.

Ένα τέτοιο κτήνος έστειλαν επιτέλους οι ελληνικές αρχές στην φυλακή αυτές τις μέρες.
Αυτό το κτήνος θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγήν τόσο για τους εκλογείς όσο και για τους προτιθέμενους να εκλεγούν.

Αυτά τα κτήνη δεν στέρησαν μόνο το γέλιο από τον Έλληνα του σήμερα που με τον ένα η άλλο τρόπο έχει μερίδιο ευθύνης αλλά και από τα παιδιά μας και αυτό είναι ολέθριο είναι τραγικό.

Η πολιτική μας ευθύνη κατά συνέπεια σε αυτές τις εκλογές δεν είναι η ανάδειξη μόνο πολιτικών οντοτήτων αυτό είναι ανέφικτο στις Δημοκρατίες, αλλά ο εξοβελισμός των πολιτικών κτηνών και αυτό στην Δημοκρατία είναι όχι μόνο εφικτό αλλά αποτελεί την ισχυρότερη έκφραση εξυγίανσής της.


*του Χρήστου Παπαδημητρίου -- Κοινωνιολόγου - Οικονομολόγου

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Αισιο τελος για την αρκουδα που παγιδευτηκε σε συρματινη θηλια

Σε συρμάτινη θηλιά παγιδεύτηκε από το λαιμό μια μικρή αρκούδα, περίπου 3,5 ετών και βάρους 60 κιλών, σε δασική περιοχή με πυκνή βλάστηση κοντά στο χωριό Περίβλεπτος του νομού Ιωαννίνων.

Το ζώο εντοπίστηκε τη Δευτέρα του Πάσχα από θηροφύλακες της Ε' Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, οι οποίοι ζήτησαν την επέμβαση της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ».

Η κτηνίατρος της οργάνωσης αναισθητοποίησε την αρκούδα και απομάκρυνε το συρμάτινο βρόγχο στον οποίο είχε πιαστεί. Όπως διαπιστώθηκε, τα τραύματα στο λαιμό της ήταν πολύ βαθιά. Η κατάστασή της χαρακτηρίστηκε αρκετά σοβαρή και εκτιμάται ότι έμεινε παγιδευμένη για τουλάχιστον τέσσερις με πέντε ημέρες.

Χθες το πρωί η αρκούδα επέστρεψε στο φυσικό της περιβάλλον στην ευρύτερη δασική περιοχή που είχε βρεθεί λίγες ημέρες πριν.

Με αφορμή το περιστατικό, η «Καλλιστώ» επισημαίνει ότι η χρήση συρμάτινων θηλιών για το κυνήγι και την παγίδευση ζώων (κυρίως αγριογούρουνων) είναι μία βάρβαρη, παράνομη, αλλά αρκετά διαδεδομένη πρακτική.

[via]

Την Κυριακη στα Ιωαννινα ο Ευαγγελος Βενιζελος

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την επίσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου στην περιοχή και την διοργάνωση της κεντρικής προεκλογικής ομιλίας του Προέδρου του κόμματος.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του Ξενοδοχείου Du Lac στις 19.30 την Κυριακή 22 Απριλίου 2012.

«Καλούμε όλους τους πολίτες του Νομού Ιωαννίνων να παρακολουθήσουν την ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο νέο ξεκίνημα της προσπάθειας για Αυτοδύναμη Ελλάδα και την υπέρβαση της κρίσης με Κοινωνική Συνοχή, Σταθερότητα, Ειλικρίνεια, Υπευθυνότητα και Σχέδιο», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ.

[via]

Οι υποψηφιοι των Ανεξαρτητων Ελληνων στην Ηπειρο

Τα ψηφοδέλτια του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Ε.Π. Ιωαννίνων
1. ΑΝΥΦΑΝΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΤΕΩΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
2. ΔΕΛΗΚΟΥΡΑ ΧΑΡΟΥΛΑ – ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
3. ΚΑΡΑΜΠΑΛΗ ΖΕΝΙΑ – ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
4. ΜΠΙΣΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ – ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΕΗ
5. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΣ – ΑΝΕΡΓΟΣ
6. ΣΤΑΜΠΟΥΛΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ – ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ
7. ΧΗΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Ε.Π. Άρτας
1. ΓΑΡΝΕΛΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ – ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ Ε.Α.
2. ΚΑΡΑΜΠΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
3. ΜΑΓΚΙΩΡΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ – ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ, ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
4. ΠΑΝΟΥΣΗ ΣΟΦΙΑ – ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

Ε.Π. Πρεβέζης
1. ΚΥΠΡΙΩΤΕΛΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ – ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ
2. ΚΑΖΟΥΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
3. ΔΑΡΔΑΜΑΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ
4. ΡΙΖΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ – ΕΜΠΟΡΟΣ, ΕΙΣΑΓΩΓΕΑΣ

Ε.Π. Θεσπρωτίας
1. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
2. ΤΣΩΝΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ – ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ
3. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

ΠΑΣ Γιαννινα - Ολυμπιακος 0-4 για την 29 Αγων. της Super League

Σε αντίθεση με το κάζο της προηγούμενης αγωνιστικής όταν στο ματς-φιέστα για την κατάκτηση του τίτλου με την Κέρκυρα ηττήθηκε με κακή εμφάνιση, ο Ολυμπιακός στους Ζωσιμάδες έπαιξε ως πρωταθλητής και πέρασε με το εντυπωσιακό 4-0 από τα Γιάννινα. Σ' έναν κακό αγωνιστικό χώρο, οι παίκτες του Βαλβέρδε αγωνίστηκαν στο ρελαντί στο πρώτο 45λεπτο, αλλά στο δεύτερο ανέβασαν ταχύτητα και... σκόρπισαν τον ΠΑΣ, που είχε ήδη εξασφαλίσει την παραμονή. Ο Τζιμπούρ σημείωσε δύο τέρματα, ο Μιραλάς είχε ανοίξει το σκορ, φτάνοντας τα 20 προσωπικά γκολ στο πρωτάθλημα, ενώ το κερασάκι στην τούρτα έβαλε ο Φετφατζίδης με εντυπωσιακό τρόπο.

Χωρίς γκολ και χωρίς πολλές μεγάλες φάσεις μπροστά στις δύο εστίες ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος στους Ζωσιμάδες, σ' ένα ματς δίχως βαθμολογικό ενδιαφέρον για τους δύο αντιπάλους. Ο ήδη πρωταθλητής Ολυμπιακός είχε κατά κύριο λόγο την πρωτοβουλία των κινήσεων και δύο-τρεις καλές στιγμές, ωστόσο η καλύτερη ευκαιρίας ανήκει στον ΠΑΣ Γιάννινα, που ήθελε να γιορτάσει με θετικό αποτέλεσμα την εξασφάλιση της παραμονής στην κατηγορία.

Οι παίκτες του Βαλβέρδε, που δεν έπιασαν ρυθμό στο πρώτο 45λεπτο, απείλησαν δύο φορές στο πρώτο δεκάλεπτο με Μιραλάς και Ορμπάιθ, ενώ ο βέλγος είχε μία ακόμα καλή στιγμή με την συμπλήρωση του μισάωρου. Τρία λεπτά νωρίτερα ο Βίλα αστόχησε από εξαιρετικά ευνοϊκή θέση μετά από γύρισμα του Κυριάκου, χάνοντας την ευκαιρία να παραβιάσει την εστία του Κάρολ και να δώσει το προβάδισμα στους γιαννιώτες.

Στην επανάληψη τα δεδομένα και η εικόνα της αναμέτρησης άλλαξαν, με τους ερυθρολεύκους να σοβαρεύουν, να ανεβάζουν ρυθμούς και να βρίσκουν γρήγορα τον δρόμο προς τα δίχτυα. Σκόρερ ήταν ο συνήθης ύποπτος, Κέβιν Μιραλάς, που εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο τη σέντρα του Αμπντούν στο 53' και με ψύχραιμο πλασέ σημείωσε το 20ό του φετινό τέρμα. Ο Φουστέρ δεν κατάφερε στο 60' να διπλασιάσει τα τέρματα του Ολυμπιακού, αλλά ο Τζιμπούρ στο 64' ήταν εύστοχος και με σουτ μέσα από την περιοχή έγραψε το 2-0 υπό πίεση.

Ο Ολυμπιακός δεν κατέβασε ταχύτητα και έδωσε διαστάσεις θριάμβου στην εκτός έδρας επικράτησή του. Αρχικά ο Τζιμπούρ πανηγύρισε και δεύτερο τέρμα στο 72', ανεβάζοντας κι άλλο τον δείκτη του σκορ, ενώ στο 75' ο Φετφατζίδης μετά από ωραίο συνδυασμό και άψογο τελείωμα νίκησε για τέταρτη φορά τον Κηπουρό, γράφοντας το 4-0. Οι ερυθρόλευκοι είχαν την ευκαιρία και για πέμπτο τέρματα, ωστόσο ο Μιραλάς στο 84' στάθηκε άτυχος, σημαδεύοντας το δοκάρι.

[via]

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More