<--! -->

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Επεστρεψε στη γενετειρα του, στα Γιαννινα, επειτα από 90 χρονια

Οι μνήμες μπορεί πολλές φορές να διχάζουν τους λαούς. Μπορούν όμως να μετατραπούν και στον πιο ισχυρό κρίκο για την ανάπτυξη δεσμών φιλίας. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση των Ιωαννίνων, με την επίσκεψη που πραγματοποιούν εξήντα απόγονοι μουσουλμάνων που είχαν μετακινηθεί στην Τουρκία κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών με τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Ανάμεσα σε αυτούς ο 98χρονος Λουφτού Καραντάγ, ο οποίος γεννήθηκε στα Γιάννινα και επιστρέφει ως προσκυνητής στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Τους εξήντα περίπου επισκέπτες, ανάμεσά τους και Τουρκογιαννιώτες υποδέχθηκε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, στην ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου.

Σε μία εκδήλωση, συγκινησιακά φορτισμένη, ο Δήμαρχος τους καλωσόρισε στον τόπο από τον οποίο κατάγονται.

«Ενενήντα χρόνια μετά τις ανταλλαγές πληθυσμών, μπορούμε να ξαναβρεθούμε κοντά, να αναπολούμε την ιστορία και να δουλέψουμε με δύναμη για την φιλία των δύο λαών» σημείωσε ο Δήμαρχος ο οποίος τόνισε ότι τα Γιάννινα έχουν κρατήσει και διατηρήσει τα έντονα χαρακτηριστικά της πολυπολιτισμικής πόλης.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος και κάτοχος του βραβείου Ιπεκτσί Γιάννης Παπαδημητρίου είναι από τους πρωτεργάτες για την ανάπτυξη δεσμών των απογόνων μουσουλμανικών οικογενειών από τα Ιωάννινα με την πατρίδα τους.

Κατά τη σημερινή εκδήλωση ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι η ανταλλαγή των πληθυσμών αποτέλεσε ένα βαθύ τραύμα, το οποίο οι απόγονοι όλων εκείνων που μετακινήθηκαν επιχειρούν να κλείσουν με προσκυνήματα στις ιδιαίτερες πατρίδες.

«Σας καλωσορίζω στην πόλη με τα πιο καλά διατηρημένα ισλαμικά μνημεία στην Ελλάδα. Για μας τα μνημεία αυτά είναι πλούτος, είναι γέφυρα φιλίας. Οι μνήμες μπορεί να διχάζουν μπορεί όμως και να ενώνουν. Εμείς αυτό κάνουμε», σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου.

Καθοριστικός για τις επισκέψεις αυτές είναι ο ρόλος του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων της συνθήκης της Λωζάνης. Ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος που μετέχει στην αποστολή Σεφέ Γκιουβέντς τόνισε ότι η ανταλλαγή ήταν μία τραυματική εμπειρία. «Σκοπός μας με την επίσκεψη στα Γιάννινα είναι να καλύψουμε ένα μέρος της νοσταλγίας για την πατρίδα των προγόνων μας. Θα συνεχίσουμε λοιπόν δημιουργώντας σχέσεις φιλίας», υπογράμμισε.

Ο Λουφτού Καραντάγ γεννήθηκε στα Γιάννινα τον Μάιο του 1914. Ενενήντα οκτώ ετών σήμερα δεν μπορεί να κρύψει ούτε τη χαρά αλλά ούτε και τη συγκίνησή του. «Εγώ έχω δύο πατρίδες. Εδώ είναι η μητέρα γη μου. Και όπου βρίσκομαι είμαι πρεσβευτής των Ιωαννίνων» τόνισε.

Μία επιστολή εκ μέρους όλων όσων βρίσκονται στην πόλη διάβασε η κ. Νουρ Τασάν στην ελληνική γλώσσα. Μία επιστολή όπου περιγράφει συναισθήματα και την επιθυμία να πάρουν όλοι μία φούχτα χώμα από τα Γιάννινα και να την εναποθέσουν στους τάφους των δικών τους ανθρώπων.

Στην αποστολή μετείχε και ο Δήμαρχος της περιοχής Μεσιούτε του Πόντου. Μιας περιοχής από την οποία είχαν εκδιωχθεί Έλληνες. Τα τελευταία χρόνια συμβαίνει κι εκεί αυτό που έγινε σήμερα στα Γιάννινα.

Απόγονοι των εκδιωχθέντων Ελλήνων επιστρέφουν για να γνωρίσουν τον τόπο καταγωγή τους.

Ο Δήμαρχος της Μεσιούτε κάλεσε τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιο να επισκεφθεί την περιοχή σημειώνοντας ότι έτσι μπορούν να δημιουργηθούν ισχυρές σχέσεις φιλίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More