<--! -->

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Ξαναρχιζουν οι εργασιες στο αεροδρομιο

Από ...σαράντα κύματα πέρασε "και συνεχίζει να περνά" ένα από τα πιο σημαντικά έργα της Ηπείρου, ο εκσυγχρονισμός του Αεροδρομίου Ιωαννίνων, ένα έργο που ξεκίνησε επί ημερών της Νέας Δημοκρατίας και η υλοποίησή του καρκινοβατεί! Κι αυτό παρά το γεγονός ότι εθεωρείτο εξασφαλισμένη η χρηματοδότησή του από το περίφημο «σπάσιμο» που, όπως είχε διαβεβαιώσει ο τότε Διοικητής της Πολιτικής Αεροπορίας Δημ. Σταμάτης, είχαν αποταμιευτεί περί τα 50 εκατ. ευρώ.

Το έργο δημοπρατήθηκε και το ανέλαβε η εταιρεία ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ που έδωσε μεγάλη έκπτωση και έφθασε τα 25 εκατ. ευρώ, αν και ο αρχικός προϋπολογισμός του ήταν 52 εκ. ευρώ. Μέχρι σήμερα έχει κατασκευαστεί μόλις το 35% του έργου κι αυτό λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης, που οδηγούσε σε συνεχείς διακοπές της εργολαβίας.

Μέχρι το Μάρτιο του 2011 η εταιρεία είχε πληρωθεί με 8,5 εκ. ευρώ και υπήρχαν πολλοί ακόμη απλήρωτοι λογαριασμοί γι` αυτό ο ανάδοχος αναγκά-στηκε να διακόψει αρκετές φορές τις εργασίες. Το Υπουργείο Υποδομών με χθεσινό έγγραφό του αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «ξεκίνησαν οι εργασίες για την ολοκλήρωση του Αεροδρομίου Ιωαννίνων μετά τη χρηματοδότηση του έργου με 570.000 ευρώ από το Π.Δ.Ε.».

Τα χρήματα όμως αυτά δεν επαρκούν για ολοκλήρωση του έργου και σύντομα - αν η συνέχισή του δεν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ - θα σκοντάψει και πάλι». Όπως αναφέρει το Υπουργείο «μετά και την προαναφερθείσα χρηματοδότηση ξεκίνησαν οι εργασίες, με προτεραιότητα στην ασφαλτόστρωση του τροχοδρόμου που συνδέει τα δύο δάπεδα στάθμευσης αεροσκαφών.

Η εκτιμώμενη ημερομηνία περαίωσης των εργασιών του έργου είναι 31.12.2014». Τα προβλήματα που υπάρχουν στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, τόσο με την εκτέλεση των έργων όσο και με την τοποθέτηση συστήματος τυφλής προσγείωσης είχε εκθέσει ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος με έγγραφό του προς τον Υπουργό Υποδομών στις 12 Μαρτίου.

Στην απάντηση που δόθηκε από το Υπουργείο Υποδομών (Γενική Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Έργων) σημειώνεται ότι τα έργα εκσυγχρονισμού και επέκτασης θα συνεχιστούν κανονικά, ενώ για το σύστημα τυφλής προσγείωσης το Υπουργείο παραπέμπει στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

«Η έναρξη της κατασκευής των ασφαλτοταπήτων, θα ξεκινήσει άμεσα, μετά την πρόσφατη χρηματοδότηση του έργου και την επικείμενη άρση της διακοπής των εργασιών από τον ανάδοχο. Το έργο τελούσε σε διακοπή από τις 8-11-11. Το σύστημα VOR και η τοποθέτησή του δεν αποτελεί αντικείμενο του έργου και είναι αρμοδιότητα της ΥΠΑ» τονίζεται στην απάντηση.

Μετά και την απάντηση αυτή ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος σε δήλωσή του επεσήμανε ότι η ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα. «Υποχρέωση της πολιτείας είναι να διασφαλίσει την εκταμίευση πόρων για την ομαλή εξέλιξή τους και υποχρέωση όλων μας είναι να πιέζουμε συνεχώς προς την κατεύθυνση αυτή», δήλωσε ο δήμαρχος.

[via]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More