<--! -->

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Φιλικη ηττα του ΠΑΣ απο τον Αρη

Ο Άρης επικράτησε με 4-1 του ΠΑΣ Γιάννινα στο πρώτο φιλικό παιχνίδι της ομάδας της Θεσσαλονίκης κατά την παρουσία της στο Ζέεφελντ της Αυστρίας.

Σε ένα παιχνίδι χωρίς ιδιαίτερες φάσεις στο πρώτο ημίχρονο και με πολλές δοκιμές από τους δύο τεχνικούς, Σάκη Τσιώλη και Στέφαν Ντεμόλ, σε σχήματα και θέσεις ποδοσφαιριστών.

Αντίθετα το δεύτερο ημίχρονο ήταν σαφώς περισσότερο χορταστικό με τέσσερα γκολ και τον Άρη να έφθασε δίκαια στο τελικό 4-1 απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννενα.

Σε ένα φιλικό παιχνίδι όπου ο Τσιώλης είχε την ευκαιρία να πάρει μία γεύση από τον 21χρονο υπό δοκιμή Αργεντινό αριστερό μπακ Αουγκουστίν Στράνο ενώ προφύλαξε τους Κώστα Καπετάνο και Νέρι Καστίγιο αλλά και τον ανέτοιμο Μανόλη Παπαστεριανό.



Όσο για την εξέλιξη του παιχνιδιού στο πρώτο 45λεπτο Άρης και ΠΑΣ Γιάννινα κινήθηκαν στην μετριότητα με πολλά πειράματα από τους Τσιώλη όπως φάνηκε και από την ενδεκάδα που παρέταξε αλλά και τον Ντεμόλ.

Συνεχείς αλλαγές σε συστήματα και αλλαγές θέσεων των ποδοσφαιριστών από τους δύο τεχνικούς που είχαν σαν αποτέλσμα την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων όχι όμως και ιδιαίτερες φάσεις.

Ο Άρης ωστόσο κατάφερε να βρει τα αντίπαλα δίχτυα και να προηγηθεί με 1-0 στο 41΄ μετά την σέντρα του Στράνο από αριστερά και την κεφαλιά-ψαράκι από τον αρχηγό Σακάτα, που έστειλε την μπάλα στην απέναντι γωνία του Φεγκρούς.

Σε ένα 45λεπτο όπου για τον Άρη ξεχώρισαν ο Στράνο και ο Πορτίγια με τις μακρινές του μπαλιές και για τον ΠΑΣ Γιάννινα οι Μπεσέρα και Κεϊτά.

Άρης (Τσιώλης): Βελλίδης, Στράνο, Καζναφέρης, Παπαζαχαρίας, Λαζαρίδης, Οικονομόπουλος, Καντίδης, Τόχα, Πορτίγια, Σακάτα, Τσέζαρεκ (31΄ Βανγκέλι).

ΠΑΣ Γιάννινα (Ντεμόλ): Φεγκρούς, Μπεσέρα, Κεϊτά, Ντάσιος, Πάντος, Κώτσιος, Λίλα, Πατσατζόγλου, Κυριάκος, Ντε Βινσέντι, Τζάνης.

[via]

Ξενοι γαμπροι για τη Δωδωνη

Παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας στην Ηπειρο, η Αγροτική Τράπεζα έχει δροµολογήσει την πώληση του 67,77% που κατέχει στη γαλακτοβιοµηχανία ∆ωδώνη προσδοκώντας έσοδα άνω των 120 εκατ. ευρώ. Αν µάλιστα η εταιρεία µέσα από τη διαγωνιστική διαδικασία αποκτήσει ιδιοκτήτη που δεν µιλάει... ελληνικά, η Αγροτική ακούσια θα συµβάλει στη δραστική αλλαγή του εγχώριου γαλακτοκοµικού κλάδου.

Το τελευταίο διάστηµα στην περιοχή των Ιωαννίνων όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της ∆ωδώνης δεν είναι λίγοι αυτοί που συνδέουν το µέλλον της εταιρείας µε τους αδερφούς ∆ηµήτρη και Μιχάλη Σαράντη, ιδιοκτήτες της Τυράς και της Ολυµπος που δραστηριοποιούνται αντίστοιχα σε Τρίκαλα και Λάρισα και ελέγχουν γαλακτοβιοµηχανίες σε Βουλγαρία και Ρουµανία. Το 2008 η Τυράς είχε αποκτήσει το 70% της γαλακτοβιοµηχανίας Ροδόπη από την Αγροτική Τράπεζα, γι’ αυτό και ίσως οι Ηπειρώτες θεωρούν ότι οι δύο επιχειρηµατίες θα ενδιαφερθούν και για τη ∆ωδώνη κάνοντας ένα σηµαντικό βήµα για να µεγεθύνουν τον όµιλό τους.

Σύµφωνα µε πληροφορίες του «Βήµατος» η ελληνική λύση δεν είναι ψηλά στην ατζέντα της Αγροτικής, που θα προτιµούσε η θυγατρική της να περάσει σε ξένο όµιλο ώστε να µη διαταράξει το σηµερινό status quo της εφοδιαστικής αλυσίδας της βιοµηχανίας που µεταφράζεται σε υψηλές τιµές παραγωγού του γάλακτος, διότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος δεκάδες µικρές κτηνοτροφικές επιχειρήσεις της περιοχής να χαθούν.

Ελληνικό γιαούρτι στις ΗΠΑ

Από την άλλη πλευρά και τα αδέλφια Σαράντη έχουν άλλες προτεραιότητες αφού τον Φεβρουάριο του 2010 έλαβαν άδεια εξαγωγής γιαουρτιού προς τις ΗΠΑ. Πλέον έχουν επικεντρώσει εκεί το ενδιαφέρον τους αφού το ελληνικό γιαούρτι στις ΗΠΑ κάνει θραύση. Επίσης, η απόκτηση µιας εταιρείας του µεγέθους της ∆ωδώνης θα απαιτούσε τη σύναψη υψηλού δανεισµού.

Αντιθέτως, παράγοντες του κλάδου θεωρούν ότι δύο µεγάλες ευρωπαϊκές συνεταιριστικές επιχειρήσεις θα επιδείξουν ενδιαφέρον. Πρόκειται για τη σκανδιναβική Αrla και την ολλανδική Friesland. Η γαλακτοβιοµηχανία Arla είναι η τρίτη σε µέγεθος συνεταιριστική βιοµηχανία γαλακτοκοµικών προϊόντων στον κόσµο. Η σηµερινή εταιρεία δηµιουργήθηκε το 2000 µε τη συγχώνευση της σουηδικής Arla και της δανέζικης MD Foods. Aριθµεί 7.625 µέλη, διαθέτει εργοστάσια σε 13 χώρες και απασχολεί 16.231 εργαζοµένους. Η Friesland (Nουνού) έχει έδρα την Ολλανδία και από το 2007 µετονοµάστηκε σε Friesland - Campina. Mέλη της είναι περισσότεροι από 15.000 συνεταιρισµοί κτηνοτρόφων στην Ολλανδία, στη Γερµανία και στο Βέλγιο, εξάγει τα προϊόντα της σε 100 χώρες και απασχολεί 20.000 εργαζοµένους. Βεβαίως, οι αγροτικοί συνεταιρισµοί της Ηπείρου που ελέγχουν το 32,23% της ∆ωδώνης δεν θα πέσουν αµαχητί και θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν οι ίδιοι την εταιρεία. Γι’ αυτό και σχεδιάζουν τη δηµιουργία φορέα στον οποίο κατ’ αρχάς όλες οι ενώσεις των συνεταιρισµών που είναι µέτοχοι της εταιρείας θα συνεισφέρουν τις µετοχές που κατέχουν.

Στη συνέχεια θα γίνει µια έκκληση σε ολόκληρη την ηπειρωτική κοινωνία και µε τη συνδροµή της τοπικής συνεταιριστικής τράπεζας θα συγκεντρωθούν κεφάλαια για να διεκδικήσουν το ποσοστό της ΑΤΕ. ∆ύσκολο εγχείρηµα όµως αφού η ΑΤΕ όπως προαναφέρθηκε κοστολογεί τη ∆ωδώνη πάνω από 120 εκατ. ευρώ.

Οι κτηνοτρόφοι - παραγωγοί και οι µέτοχοι µειοψηφίας της γαλακτοβιοµηχανίας ∆ωδώνη στα Ιωάννινα έχουν διαµηνύσει στη διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας ότι η σχεδιαζόµενη πώληση θα αποτελέσει «αφορµή πολέµου» για όλη την Ηπειρο. Η διοίκηση όµως της τράπεζας δεν µπορεί να κάνει διαφορετικά αφού έως τις 30.6.2012 έχει δεσµευτεί στην τρόικα και στην Επιτροπή Ανταγωνισµού της Ευρωπαϊκής Ενωσης να απεµπλακεί από τις µη τραπεζικές δραστηριότητες που διατηρεί. Μάλιστα, την ερχόµενη Τετάρτη 3 Αυγούστου, στη γενική συνέλευση της ∆ωδώνης που είχε διακοπεί τον Απρίλιο, η Αγροτική ως πλειοψηφών µέτοχος θα επιχειρήσει να αλλάξει το καταστατικό, το οποίο προβλέπει ότι σε περίπτωση που η τράπεζα θέλει να αποχωρήσει από την εταιρεία θα πρέπει να επιστρέψει τις µετοχές της στους συνεταιρισµούς µε βάση την αξία της γαλακτοβιοµηχανίας όπως αυτή καταγράφεται στους ισολογισµούς.

Με την αλλαγή του καταστατικού θα ανοίξει ο δρόµος για τη διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισµού για την πώληση του ποσοστού της τράπεζας.

Στην προηγούµενη επεισοδιακή συνέλευση η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισµών (ΕΑΣ) Ιωαννίνων ως κάτοχος του 24,78% ζήτησε αναβολή της συνέλευσης αλλά πλέον δεν έχει αυτό το δικαίωµα.

Οι κτηνοτρόφοι και οι συνεταιρισµοί φοβούνται ότι αν αλλάξει ο βασικός µέτοχος θα διαβρωθεί ο κοινωνικόςρόλος της εταιρείας.

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φέτας

Η ∆ωδώνη ιδρύθηκε το 1963 από την Αγροτική Τράπεζα και τις έξι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισµών της Ηπείρου. Σε ετήσια βάση η εταιρεία επεξεργάζεται περίπου 80.000 τόνους γάλα. Η αξιοποίηση της πρώτης ύλης γίνεται κατά 60% για παραγωγή φέτας, κατά 25% για την παραγωγή νωπών προϊόντων (γάλα, γιαούρτι, ανθότυρο, βούτυρο κ.ά.) και κατά 15% για παραγωγή σκληρών τυριών (κεφαλογραβιέρα, γραβιέρα κ.ά.). Η εταιρεία προµηθεύεται γάλα από 7.000 παραγωγούς - κτηνοτρόφους, συναλλάσσεται µε 350 προµηθευτές και 1.200 πελάτες, ενώ απασχολεί περίπου 470 εργαζοµένους. Κατά το έτος 2010 οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 103,882 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη µετά από φόρους σε 3,53 εκατ. ευρώ. Η ∆ωδώνη είναι η κορυφαία εξαγωγική εταιρεία στον τοµέα των τυροκοµικών προϊόντων. Την περσινή χρονιά το 20% της ετήσιας παραγωγής φέτας και σκληρών τυριών διοχετεύτηκε στις αγορές του εξωτερικού.

«Είναι λάθος να αλλάξει χέρια η παραγωγικότερη μονάδα της Ηπείρου»

Αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία

Σύµφωνα µε τους µετόχους µειοψηφίας της ∆ωδώνης που είναι οι αγροτικοί συνεταιρισµοί της περιφέρειας της Ηπείρου, η εταιρεία µπορεί να λειτουργήσει ανταγωνιστικά, να συνεχίσει να προσφέρει υψηλές τιµές στον κτηνοτρόφο και στον παραγωγό και παράλληλα να παραµείνει κερδοφόρα. «Θα είναι λάθος να περάσει σε “ξένα” χέρια η παραγωγικότερη µονάδα της Ηπείρου» δηλώνουν χαρακτηριστικά οι τοπικοί φορείς. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η ΕΑΣ Ιωαννίνων άφησε σαφείς αιχµές για τη συµβολή της ΑΤΕ στην ανάπτυξη της ∆ωδώνης:

« Η µόνη συνεισφορά της ΑΤΕ στη ∆ωδώνη ήταν τα 94 χιλιάδες ευρώ (32 εκατ. δρχ.) που έβγαλε από το ταµείο της και τα εισέφερε στο µετοχικό κεφάλαιο της βιοµηχανίας. Η Αγροτική έχει εισπράξει µέχρι σήµερα µερίσµατα πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ και έχει µονοπωλιακά τη χρηµατοδότηση της εταιρείας εισπράττοντας έως σήµερα πάνω από 70 εκατ. ευρώ σε τόκους».

Οι ενοποιηµένες πωλήσεις της εταιρείας (µαζί µε τη θυγατρική Ζωοτροφές ∆ωδώνη) διαµορφώθηκαν το 2010 στα 112,8 εκατ. ευρώ (110,7 εκατ. ευρώ το 2009) και τα καθαρά κέρδη στα 2,52 ε κατ. ευρώ από 1,27 εκατ. ευρώ το 2009. Η θυγατρική έχει επιβαρύνει µε τις ζηµιές της το καθαρό αποτέλεσµα κατά 1,2 εκατ. ευρώ. Σηµειώνεται ότι εκτός από την Αγροτική Τράπεζα και την ΕΑΣ Ιωαννίνων, στο µετοχικό κεφάλαιο της ∆ωδώνης µετέχουν επίσης η ΕΑΣ Πωγωνίου µε 2,9%, η ΕΑΣ Πρεβέζης µε 2,4%, η ΕΑΣ Θεσπρωτίας µε 1,6% και η ΕΑΣ Αρτας - Φιλιππιάδας µε 0,55%.

[via]

Οι «κυνηγοι» του χαλκου χτυπησαν στους Φιλιατες

Στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας χτύπησαν αυτή τη φορά οι «κυνηγοί» του χαλκού.

Στο στόχαστρο των δραστών μπήκε το κτίριο του Τοπικού Οργανισμού Έγγειων Βελτιώσεων στον Αετό Φιλιατών, το οποίο διέρρηξαν. Ξηλώσουν καλώδια αξίας 10.000 ευρώ, και εξαφανίστηκαν.

Στις 18 Μαΐου είχαν συλληφθεί στην περιοχή του Λούρου στην Πρέβεζα τέσσερις Βούλγαροι οι οποίοι είχαν «ξεγυμνώσει» το αντλιοστάσιο του ΤΟΕΒ Λάμαρης στον Ωρωπό Πρέβεζας και είχαν ξηλώσει δεκάδες καλώδια και εξαρτήματα, προκαλώντας ζημιές ύψους 200.000 ευρώ!

Όμως, παραμένουν ανεξιχνίαστες οι κλοπές από δύο αντλιοστάσια στην περιοχή Μαργαρίτι Θεσπρωτίας και άλλα τρία στις περιοχές Βίγλα της Άρτας, Ροδοτοπίου και Λαψίστας Ιωαννίνων.

[via]

Πυρινο μετωπο στην Κρανουλα

Ακόμη ένα μέτωπο φωτιάς, στην περιοχή των Ιωαννίνων, ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι. Αυτή τη φορά καίει χαμηλή βλάστηση και πουρνάρια στην Κρανούλα. Στο σημείο επιχειρούν 38 πυροσβέστες με 15 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων. Νωρίτερα, ρίψεις νερού έκαναν ένα ελικόπτερο και τέσσερα αεροσκάφη.

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

2o Συμποσιο Γλυπτικης Ελληνικου Ιωαννινων

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» στο Ελληνικό των Κατσανοχωρίων πραγματοποιεί το 2ο Συμπόσιο Γλυπτικής …

Ελληνικού από 20 Αυγούστου έως 17 Σεπτεμβρίου. Ο καθηγητής ΑΣΚΤ και επιφανής γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης με τη συνδρομή επτά καταξιωμένων γλυπτών (Βασίλης Βασίλη, Κώστας Δικέφαλος, Χρήστος Λαζαράκης, Σπύρος Λισγάρας, Francesco Moretti, Χρήστος Ρηγανάς, Δημήτρης Χριστογιάννης) θα φιλοτεχνήσουν γλυπτά από μάρμαρο, τοπική πέτρα και μέταλλο στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου.

Οι γλύπτες θα δουλέψουν στον ανοιχτό χώρο και το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί την εξέλιξη των εργασιών, να συνομιλεί με τους καλλιτέχνες και να λύνει τις όποιες απορίες του. Τα γλυπτά στη συνέχεια θα εμπλουτίσουν τη συλλογή του Μουσείου και κάποια από αυτά θα τοποθετηθούν στη διαδρομή προς το Μοναστήρι της Τσιούκας.

Το Συμπόσιο θα κλείσει στις 17-18 Σεπτεμβρίου με εκδηλώσεις που οργανώνονται από τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Ελληνικού Ιωαννίνων», το «Κληροδότημα», την «Αδελφότητα Ελληνικού» και τον «Όμιλο Φίλων Μουσείου Θ. Παπαγιάννης».  Οι εκδηλώσεις αφορούν την πολιτιστική δράση των κατοίκων του χωριού, όπως και τη συμμετοχή τους στην Εθνική Αντίσταση.



Το πρόγραμμα του πολιτιστικού διημέρου (17 - 18 Σεπτεμβρίου 2011) έχει ως εξής:

Πρώτη αποτύπωση της πολιτιστικής ζωής του Ελληνικού (εκκλησιαστική ζωή, σχολεία, ευεργετισμός, εκπαιδευτικοί, δημοσιεύσεις, βιβλιοθήκες, διασπορά κ.λπ.)

Απόπειρα χαρτογράφησης της Εθνικής Αντίστασης των κατοίκων του (απαρχή, συμμετέχοντες, πρωτοβουλίες, γεγονότα κ.λπ.)

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού διημέρου θα τεθεί το ζήτημα της «φιλαναγνωσίας» και της οργάνωσης τοπικής βιβλιοθήκης, ενώ θα δρομολογηθεί η έκδοση Πρακτικών του συνεδρίου: «Τα Μουσεία στην Ήπειρο».

[via]

Ανακοινωση για τη λιμνη και την αδειοδοτηση πλοιαριων

Η «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» είχε καταθέσει στους κατοίκους του νέου Δήμου πλήρες και ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζει κατά γράμμα η Δημοτική Αρχή.

Ένα μεγάλο μέρος του, αναφέρεται στα περιβαλλοντικά ζητήματα του λεκανοπεδίου και υπάρχουν εκτενείς προτάσεις για την λίμνη, για την προστασία της και για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος.

Ο Δήμος Ιωαννιτών κλήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου να καταθέσει άποψη σχετικά με την δρομολόγηση νέων πλοιαρίων στην Παμβώτιδα.

Εκ του νόμου ο Δήμος δεν έχει καμία αρμοδιότητα. Ως εκ τούτου η διατύπωση θέσης, άποψης ή πρότασης, δεν θα εξυπηρετούσε την ουσία του ζητήματος. Θα μπορούσε δε να λειτουργήσει και ως άλλοθι. Άλλωστε η Δημοτική Αρχή επανειλημμένα έχει δηλώσει δημόσια ότι σε τέτοιου είδους ζητήματα τις λύσεις της δίνει η επιστήμη και όχι η πολιτική.

Οι επιστημονικοί φορείς έπρεπε να γνωμοδοτήσουν και η άποψή τους να γίνουν σεβαστή από τα πολιτικά όργανα.

Η Δημοτική Αρχή έχει και άποψη και προτάσεις για τη λίμνη. Περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά της και είναι πρόθυμη να τις συζητήσει δημόσια με όποιον φορέα επιθυμεί, εκτιμώντας ότι η προσέγγιση πρέπει να είναι συνολική. Αποσπασματικά θέματα, δεν βοηθούν και δεν προσφέρουν.

Όσοι ερμηνεύουν την στάση της Δημοτικής Αρχής ως αδυναμία ή ως άρνηση ανάληψης ευθύνης, συνεχίζουν απλά να ασκούν μικροπολιτική, θέλοντας να κρύψουν δικές τους αδυναμίες ή να δημιουργήσουν εντυπώσεις στην κοινή γνώμη.

Το πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής απαντάει συνολικά.

Ολοκληρωθηκαν οι δειγματοληψιες απο τον Δημοκριτο

Ξεκίνησαν χθες το μεσημέρι και ολοκληρώθηκαν σήμερα οι δειγματοληψίες που έγιναν στην περιοχή από επιστήμονες του Δημόκριτου, προκειμένου να διαπιστωθεί η επιβάρυνση ή μη από διοξίνες, μετά την φωτιά στη χωματερή της Δουρούτης.

Ο Δήμος Ιωαννιτών από την πρώτη στιγμή και σε συνεχή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο πήρε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για το σβήσιμο της φωτιάς και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Με την ίδια ευθύνη αντιμετωπίζει και το ζήτημα της πιθανής επιβάρυνσης με διοξίνες. Έτσι απευθύνθηκε στο Δημόκριτο, τον μοναδικό επιστημονικό φορέα στη χώρα, αρμόδιο για τέτοιου είδος αναλύσεις, προκειμένου να πάρει δείγματα στην περιοχή και να κάνει τις απαραίτητες αναλύσεις.

Η διαδικασία της δειγματοληψίας ολοκληρώθηκε και τα αποτελέσματα θα γνωστοποιηθούν επισήμως στο Δήμο με το πέρας των αναλύσεων.

Στο συνεδριο του Παγκοσμιου Συμβουλιου Ηπειρωτων Εξωτερικου ο Δημαρχος Ιωαννιτων

Στην έναρξη των εργασιών του δεύτερου συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.

Ο κ. Φίλιος καλωσόρισε τους απόδημους Ηπειρώτες σημειώνοντας πως τέτοιου είδους εκδηλώσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως μία μόνιμη γέφυρα μεταξύ των αποδήμων και της Ηπείρου.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή και τόνισε πως ο Δήμος με τα έργα που εκτελεί και όσα διεκδικεί βρίσκεται στην πρωτοπορία.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να αποτελέσει μέρος του συνολικού προβλήματος της χώρας. Έχει την αυτοτέλειά της, ειδικά στην χάραξη αναπτυξιακής πολιτικής και μπορεί να αναπτύξει συνεργασίες για νέες επενδύσεις στον τόπο. Επενδύσεις που θα φέρουν ανάπτυξη», σημείωσε ο Δήμαρχος.

Ο κ. Φίλιος έκανε εκτενή αναφορά στις δυνατότητες που υπάρχουν στους τομείς τουρισμού και αθλητισμού σημειώνοντας ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες επενδύσεων.

Τέλος ο Δήμαρχος κάλεσε τους απόδημους, μέσω των οργανώσεών τους, εν όψει των αλλαγών στην Ανώτατη Εκπαίδευση, να στηρίξουν την ενδυνάμωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο πρέπει να λειτουργήσει ως το κορυφαίο ΑΕΙ στην Βορειοδυτική Ελλάδα, παίρνοντας υπό την σκέπη του σχολές και τμήματα που λειτουργούν σήμερα στο Ιόνιο, τη Δυτική Μακεδονία και την Κέρκυρα.

Χαιρετισμος του Βουλευτη Ιωαννινων Θ. Οικονομου στο Παγκοσμιο Συμβουλιο Ηπειρωτων Εξωτερικου

« η εθνική προσπάθεια δεν εξαιρεί κανέναν και μας χρειάζεται όλους»

Για την ανάγκη συμπόρευσης και συνένωσης δυνάμεων σε βασικές επιλογές και αξίες, μίλησε ο Θανάσης Οικονόμου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού.
 
Η πολυπλοκότητα του οικονομικού περιβάλλοντος, οι πολιτικές ανακατατάξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, οι διαρκώς αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες «αλλά και η αύξηση της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας, όπως δυστυχώς αποκαλύφθηκε με τον πλέον δραματικό τρόπο στην Νορβηγία, είναι γεγονότα, αντικειμενικοί παράγοντες, που μας θέτουν όλους προ των ευθυνών μας».

Σε αυτή την πολύπλοκη συγκυρία, η συλλογικότητα και ο ορθολογισμός είναι οι βάσεις πάνω στις οποίες πρέπει να στηριχθούμε για να περάσουμε απέναντι το ποτάμι.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφέρθηκε στις επώδυνες αλλαγές που προωθούνται σήμερα στην Ελλάδα, «όχι πάντα με τους ρυθμούς και την αποφασιστικότητα που απαιτείται, για να αλλάξουν νοοτροπίες αλλά και ταμπού, δογματικές αντιλήψεις που μας στερούσαν σε ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια».

Σε αυτή την προσπάθεια με εθνικό πρόσημο, ο Θανάσης Οικονόμου ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να σταθούν αρωγοί στο μέτρο των δυνατοτήτων του καθενός, καθώς «γνωρίζετε από πρώτο χέρι πόσο σημαντικό είναι να έχεις ευκαιρίες, αξιοκρατία και να βλέπεις τους κόπους σου να πιάνουν τόπο». 

Κατέληξε τονίζοντας ότι αυτή η εθνική προσπάθεια δεν εξαιρεί κανέναν και μας χρειάζεται όλους.

Νεες αδειες για πλοιαρια σε Αχεροντα - Παμβωτιδα

Την αύξηση κατά τρεις των αδειών για τουριστικούς πλόες στον ποταμό Αχέροντα και μέχρι τρεις για επιβατικούς – τουριστικούς πλόες στη λίμνη Παμβώτιδα, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρίαση, με την παράλληλη υποχρέωση να χρησιμοποιήσουν σταδιακά και τα υπάρχοντα νέες τεχνολογίες.

Στην εισήγησή του ο αρμόδιος για θέματα Μεταφορών Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Καραμπίνας, ανέφερε ότι έχουν υποβληθεί αιτήματα για την ανανέωση μιας άδειας και για έκδοση τριών επιπλέον άδειες στον ποταμό Αχέροντα και παρόμοια αιτήματα για τη λίμνη Παμβώτιδα.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τα υποβληθέντα αιτήματα και την ψήφιση και ισχύ του τελευταίου Νόμου 3919/2011 «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας, κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων», την ανάγκη ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης, πρότεινε την ανανέωση της άδειας, την έκδοση των τριών αδειών στον Αχέροντα και την τροποποίηση της κανονιστικής απόφασης ως προς τον αριθμό των πλωτών στην Παμβώτιδα με την πρόσθεση τριών νέων πλοιαρίων, για την κάλυψη όλων δρομολογιακών γραμμών που θα προκύψουν, όπως της γραμμής προς το νησί, αλλά και προς το Πέραμα, που εντάσσεται ως τόπος προορισμού δρομολογιακής γραμμής. Παράλληλα και σύμφωνα με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν, να πραγματοποιούν και τουριστικούς πλόες, με βάση το σχετικό πλαίσιο και εφόσον πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Με την ίδια κανονιστική απόφαση θα προβλέπεται η υποχρέωση όλων των πλωτών που θα πραγματοποιούν τους πλόες, σε σταδιακή αντικατάσταση των κινητήρων με νέες αντιρυπαντικές τεχνολογίες, σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα που θα εκδοθεί από την περιφέρεια Ηπείρου. Η επιλογή και ένταξη των πλωτών, θα γίνει μετά από σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τους όρους που θα καθορισθούν από την προβλεπόμενη από το νόμο επιτροπή και μετά από γνωμοδότηση αυτής.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Αντιπεριφερειάρχης, ανέφερε ότι για τη λίμνη των Ιωαννίνων, ζητήθηκε η άποψη του Φορέα Διαχείρισης και του Δήμου Ιωαννιτών, με τον πρώτο να παραπέμπει σε προηγούμενη αρνητική του θέση και με τον δεύτερο (Δήμο) να μην εκφράζει θέση, επικαλούμενος αναρμοδιότητα. Για την αύξηση των αδειών στον Αχέροντα, όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου, υπάρχει αποδοχή του αιτήματος από τους φορείς της περιοχής, με τον Φορέα Διαχείρισης Αχέροντα – Καλαμά να μην παίρνει θέση, με το αιτιολογικό ότι δεν εμπλέκεται νομικά. Παράλληλα ανέφερε, ότι με τον Πρόεδρο του Φορέα εξετάζεται η έκδοση απόφασης για την απαγόρευση εισόδου στον Αχέροντα των τουριστικών σκαφών ιδιωτών που προκαλούν περιβαλλοντικές ζημιές με τις υψηλές ταχύτητες που αναπτύσσουν.



Ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης, στην παρέμβασή του, υπογράμμισε ότι η απελευθέρωση των επαγγελμάτων δεν σημαίνει ότι θα γίνει χωρίς κανόνες. Σχετικά με την αύξηση των αδειών στη λίμνη Παμβώτιδα είπε ότι: «Ο αριθμός τρία είναι ο ελάχιστος αριθμός αύξησης, αφού σύμφωνα με την πρόταση ο συνολικός αριθμός πλωτών θα είναι αυτός που θα πραγματοποιεί την συγκοινωνία προς το Νησί, τη γραμμή προς Πέραμα και τυχόν τουριστικούς πλόες. Όλα τα δρομολόγια θα εκτελούνται με τα προγράμματα που θα εκδίδει η Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας. Η αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου είναι εκείνη που κατοχυρώνει τη Λίμνη».

Ακόμη τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης της γραμμής Πέραμα – Νησί, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα να προσεγγίζουν και σε άλλα σημεία.

Τέλος όσον αφορά την χρήση νέων τεχνολογιών για την κίνηση των πλοιαρίων, ο Περιφερειάρχης, είπε ότι: «Υπάρχουν δύο τρόποι να βοηθήσουμε: Ή να αλλάξουν σκάφη, ή μηχανές. Για το σκοπό αυτό πρέπει να ζητηθεί η δημιουργία ειδικού καθεστώτος μέσω του ΕΣΠΑ, ώστε να επιδοτηθούν οι ιδιοκτήτες τους για αλλαγή μηχανών». Το ζήτημα αυτό έθεσε μάλιστα σήμερα στον Υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Θ. Μωραϊτη στη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα.

Συναντηση για το ΕΣΠΑ Περιφερειαρχη με Υφ. Περιφερειακης Αναπτυξης

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Θ. Μωραΐτη είχε χθες το πρωί ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν το ΕΣΠΑ.

Στη συνάντηση παραβρισκόταν επίσης υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου και η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Ηπείρου κ. Ελ. Ρόκου.  Ο Περιφερειάρχης, ενημέρωσε τον Υφυπουργό για τα προβλήματα που εντοπίζονται στο Π.Ε.Π. που αφορά την Ήπειρο, τις μηδενικές απορροφήσεις που παρουσιάζουν τα τομεακά προγράμματα, καθώς και τον κίνδυνο που υπάρχει για μείωση των διαθέσιμων κονδυλίων του Π.Ε.Π. Ηπείρου, από τη μείωση της Εθνικής συμμετοχής στο 15%, το οποίο μεταφράζεται σε 50 περίπου εκατομμύρια ευρώ. Ο Υφυπουργός υποσχέθηκε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό, ζητώντας να προωθηθούν, προς ένταξη, ώριμα έργα. Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε επίσης τον Υφυπουργό και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία συγκέντρωσης προτάσεων για ώριμα έργα από όλους τους φορείς της Ηπείρου, λαμβάνοντας μάλιστα, πριν από ένα και πλέον μήνα, σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, διαδικασία που τώρα ο Υφυπουργός, ανακοίνωσε ότι, ετοιμάζεται να ζητήσει να πράξουν και οι άλλες περιφέρειες.

Ηλεκτρονικος ελεγχος βιολογικων καθαρισμων για την προστασια των υδατινων συστηματων της Ηπειρου

Με ομόφωνη απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» για τον ηλεκτρονικό έλεγχο των απορροών των βιολογικών καθαρισμών των επιχειρήσεων που έχουν ως αποδέκτη υδάτινα συστήματα της Ηπείρου. Πρόκειται για αξιοποίηση της εμπειρίας που αποκτήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, από ανάλογου είδους πρωτοβουλία στην πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, επέκταση και συμπλήρωσής της. Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στόχος της Περιφέρειας είναι να αντιμετωπιστεί η ρύπανση και να παρθούν μέτρα προστασίας για τους ποταμούς Καλαμά, Άραχθο, Λούρο, Αώο, Αχέροντα, τον Αμβρακικό και τη λίμνη Παμβώτιδα.

Όλες οι μονάδες – συμπλήρωσε- που διαθέτουν σύστημα βιολογικής ή και χημικής επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και έχουν υδάτινο αποδέκτη, θα πρέπει απαραίτητα και σε διάστημα ενός έτους να εφοδιαστούν με μετρητή καταγραφικό των τιμών ποιοτικών χαρακτηριστικών, προκειμένου να είναι δυνατός ο άμεσος έλεγχος για το κατά πόσο αυτά τα απόβλητα δύνανται να διατίθενται σε υδάτινους αποδέκτες. Τα αποτελέσματα θα γνωστοποιούνται τα στοιχεία στην Περιφέρεια με on line σύνδεση. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των επιχειρήσεων θα ανακαλείται η άδεια λειτουργίας τους.

«Πρέπει να γνωρίζουμε τι βγάζει ο κάθε βιολογικός καθαρισμός, για να προστατεύουμε το περιβάλλον», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης που αναφέρθηκε και στους αιφνιδιαστικούς ελέγχους που πραγματοποιεί το Ειδικό Κλιμάκιο που έχει συγκροτηθεί με απόφασή του, και το οποίο ως τώρα, μεταξύ άλλων, έχει ελέγξει τους Βιολογικούς καθαρισμούς Πάργας, Ηγουμενίτσας, «ΠΙΝΔΟΥ», «ΝΙΤΣΙΑΚΟΥ», επιχειρήσεων Πάργας κ.α.

Ζεσταινεται το mega deal Πινδου-Αρτας

Για το τέλος του έτους παραπέμπονται οι τελικές αποφάσεις γύρω από το deal που… επωάζεται στον κλάδο των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων της χώρας, το οποίο αν τελεσφορήσει θα «γεννήσει» μια από τις ισχυρότερες βιομηχανίες του χώρου των τροφίμων στη χώρα.

Το «πάντρεμα» μεταξύ των δύο ηπειρώτικων πτηνοτροφικών εταιρειών, της Πίνδος, και του πτηνοτροφικού αγροτικού συνεταιρισμού της Άρτας είναι κάτι που απασχολεί τις διοικήσεις τους και δεν το έχουν κρύψει. Το τοπίο, ωστόσο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του αγροτικού πτηνοτροφικού συνεταιρισμού Ιωαννίνων, Μιχάλης Κασσής θα ξεκαθαρίσει μόνον όταν ολοκληρωθεί η εκπόνηση μελέτης συγχώνευσης των δύο βιομηχανιών, η οποία τοποθετείται χρονικά μέχρι το τέλος του 2011.

«Η συγχώνευση μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα αλλά η μελέτη είναι αυτή που θα καθορίσει επακριβώς τα δεδομένα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κασσής στην πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση της Πίνδος.

Σε περίπτωση, πάντως, που η μελέτη αποδείξει πως η συγχώνευση θα λειτουργήσει επ’ ωφελεία και των δύο επιχειρήσεων, ο πιθανός «γάμος» της Πίνδος και του αντίστοιχου μικρότερου συνεταιρισμού της Άρτας, θα δημιουργήσει ένα όμιλο που θα ελέγχει πάνω από το 30% της εγχώριας παραγωγής πουλερικών με καθετοποιημένη μάλιστα δραστηριότητα, ισχυρό πανελλαδικό δίκτυο και πλειάδα τελικών προϊόντων. Το εργατικό δυναμικό των δύο συνεταιρισμών υπερβαίνει τα 1.000 άτομα και πιθανώς να είναι και ένα από τα σημεία εκείνα που θα προκύψουν περικοπές, εάν η συμφωνία ευοδωθεί.

Αναφερόμενος στα δεδομένα της εγχώριας αγοράς του κλάδου, εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της γιαννιώτικης συνεταιριστικής πτηνοτροφικής επιχείρησης εστίασε στα προβλήματα με τη ρευστότητα που υφίστανται, τα οποία γίνονται ακόμη πιο μεγάλα αν συνδυαστούν με τις τιμές των α’ υλών και ζωοτροφών, που έχουν αυξηθεί σημαντικά και όπως είναι φυσικό έχουν οδηγήσει σε αυξημένες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης.

Σε σχέση με τις επιδόσεις της Πίνδος κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς, ο κ. Κασσής επισήμανε ότι ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στο ποσό των 180 εκατ.ευρώ και συνδυάστηκε με κερδοφορία περίπου 2,5 εκατ.ευρώ. Το εισόδημα των παραγωγών-συνεργατών του συνεταιρισμού δε, διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα με το 2009 και μάλιστα είχε και κάποια αύξηση, που οφείλεται κυρίως στην καθετοποιημένη λειτουργία του.

Όσον αφορά στην εξαγορά της βιομηχανίας τροφίμων «ΣΒΕΚΗ» από τη συνεταιριστική «Πίνδο», κατόπιν σχετικού πλειστηριασμού με τίμημα 1 εκατ.ευρώ, ο κ. Κασσής γνωστοποίησε πως ο τρόπος αξιοποίησης, όσο και της διεύρυνσης του αντικειμένου της, θα καθοριστεί έπειτα από μελέτη.

[via]

Συλληψη ημεδαπου για μεταφορα ναρκωτικων ουσιων (158 κιλα κανναβης)

Συνελήφθη χθες (28-07-2011) πρωϊνές ώρες στην Εθνική οδό Άρτας - Αγρινίου στο Κομπότι Άρτας, από αστυνομικούς του Τμήματος  Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Άρτας, ένας ημεδαπός 33 ετών, γιατί σε γενόμενο έλεγχο κατελήφθη να μεταφέρει με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του  εκατόν πενήντα επτά   (157) δέματα που περιείχαν  κάνναβη συνολικού βάρους  (158.562) γραμμαρίων.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι άλλα δύο άτομα, ένας ημεδαπός 32 ετών και ένας αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας 25 ετών  διευκόλυναν ως προπομποί την μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών, προπορευόμενοι με αυτοκίνητο.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό των προπομπών συνεχίζονται.

Οι ναρκωτικές ουσίες, το όχημα και δύο κινητά τηλέφωνα  κατασχέθηκαν.

Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών  Άρτας.

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Φιλικη νικη του ΠΑΣ επι της αραβικης Αλ Αιν

Ο ΠΑΣ Γιάννινα έδειξε πως είναι σε πολύ καλό δρόμο, καθώς στο δεύτερο φιλικό του επί Αυστριακού εδάφους επικράτησε με 3-1 της Αλ Αίν του Νάτσο Σκόκο. Τζημόπουλος, Τζάνης και Μπεσέρα τα γκολ της ομάδας της Ηπείρου. Ο Σκόκο με πέναλτι το γκολ της Αλ Αίν

Σε πολύ καλό δρόμο ενόψει της Superleague, είναι ο ΠΑΣ Γιάννινα, καθώς η ομάδα του Στεφάν Ντεμόλ έδειξε κάποια πολύ καλά στοιχεία στο δεύτερο φιλικό της επί Αυστριακού εδάφους.

Η ομάδα της Ηπείρου επικράτησε με 3-1 της ομάδας του Νάτσο Σκόκο της Αλ Αίν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο Σβατς του Τιρόλο με σκόρερ τους Τζημόπουλο, Τζάνη και Μπεσέρα.

Ο Βέλγος προπονητής του ΠΑΣ χρησιμοποίησε όλους τους παίκτες που είχε στην διάθεσή του και σίγουρα έμεινε αρκετά ικανοποιημένος κυρίως από την αμυντική λειτουργία της ομάδας του.

Ο ΠΑΣ ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ στο 28', όταν μετά από κόρνερ του Κυριακού από αριστερά ο Τζημόπουλος με καρφωτή κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για να κάνει το 1-0.

Στο 50ο λεπτό της αναμέτρησης ο Ο Ταμπάσης ανέτρεψε τον Μάλαλα που πρόλαβε και τσίμπησε τη μπάλα και ο διαιτητής έδειξε το σημείο του πέναλτι. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Νάτσο Σκόκο ο οποίος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και έκανε το 1-1.

Δεκαεπτά λεπτά αργότερα (67'), μετά από λάθος του τερματοφύλακα Σουλεϊμαν του οποίου έφυγε η μπάλα σε γέμισμα στην περιοχή, ο Τζάνης το εκμεταλλεύτηκε και με πλασέ σε κενή εστία έκανε το 2-1 για τον ΠΑΣ.

Στο 69', μετά από νέο λάθος από τον τερματοφύλακα, αυτή τη φορά του Σάλεμ που μπήκε στον αγώνα, ο Μπεσέρα το εκμεταλλεύτηκε και διαμόρφωσε το τελικό 3-1 για τον ΠΑΣ Γιάννινα.

ΠΑΣ Γιάννινα: Φέργκους, Ντάσιο, Λιλα, Μιχαήλ, Κυριακός, Τζημόπουλος, Βίλα, Ντε Βισέντι, Χουτ, Τσάνης, Κούεβας.

Στο δεύτερο ημίχρονο έπαιξαν οι: Ταμπάσης, Τζάνης, Πάντος, Πατσατζόγλου, Μπεσέρα, Κώτσιος, Κειτά, Μαργαρίτης, Οικονόμου, Γεωργίου.

[via]

Νεο προγραμμα καταρτισης δασικων χαρτων απο την Κτηματολογιο Α.Ε.

Δύο διεθνείς ανοικτούς διαγωνισμούς μελετών κατάρτισης δασικών χαρτών, συνολικού προϋπολογισμού 38,9 εκατ. ευρώ. προκήρυξε η Κτηματολόγιο ΑΕ, στο πλαίσιο επιτάχυνσης της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου και ενόψει της επικείμενης προκήρυξης του νέου προγράμματος κτηματογράφησης που αφορά 268  περιοχές 19 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για ένα τεράστιο πρόγραμμα κατάρτισης μελετών δασικών χαρτών, που θα καταγράψει περίπου 24,7 εκατ. στρέμματα δασικής έκτασης, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Με την ολοκλήρωση και του νέου προγράμματος κατάρτισης Δασικών Χαρτών θα έχουν καταγραφεί 31,3 εκατ. στρέμματα δασικής έκτασης, που αντιστοιχούν στο 43% της συνολικής εκτιμώμενης δασικής έκτασης της χώρας.
Ειδικότερα:

1. Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός «Μελετών κατάρτισης δασικού χάρτη σε πυρόπληκτες και προστατευόμενες περιοχές της χώρας» συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ και έχει προϋπολογισμό 37,2 εκατ. ευρώ. Οι συμβάσεις που θα ανατεθούν μέσα από τον διαγωνισμό αφορούν στην κατάρτιση δασικών χαρτών για το σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων: Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής (εκτός Αγίου Όρους), Πιερίας, Ιωαννίνων, Εύβοιας, Μαγνησίας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αχαΐας και Ηλείας (εκτός των περιοχών για τις οποίες έχουν ήδη καταρτιστεί δασικοί χάρτες στο πλαίσιο παλαιότερων προγραμμάτων κτηματογράφησης). Η δασική έκταση των περιοχών αυτών εκτιμάται σε 24 εκατ. στρέμματα.

Οι περιοχές που εντάσσονται στο συγχρηματοδοτούμενο έργο είναι περιοχές που κατά κύριο λόγο είχαν πληγεί από τις πυρκαγιές του 2007 ή περιλαμβάνουν εκτεταμένα τμήματα από περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.

2. Ο δεύτερος διεθνής διαγωνισμός «Μελετών κατάρτισης δασικού χάρτη σε 79 περιοχές της χώρας», προϋπολογισμού 1,7 εκατ. ευρώ, αφορά στην κατάρτιση δασικών χαρτών για όσες περιοχές του νέου προγράμματος κτηματογράφησης των 268 περιοχών δεν συμπεριλαμβάνονται στον προαναφερθέντα διαγωνισμό που υλοποιείται μέσω ΕΣΠΑ. Οι 79 περιοχές ανήκουν στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Βοιωτίας, Θεσπρωτίας, Κοζάνης, Κορινθίας, Ξάνθης και Σερρών. Η δασική έκταση των περιοχών αυτών εκτιμάται στα 781.600 στρέμματα.

Με το νέο πρόγραμμα κατάρτισης δασικών χαρτών γίνεται πράξη η επιτάχυνση της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου σε ό,τι αφορά στην αποκάλυψη της δημόσιας περιουσίας, καθώς μέσα απ΄αυτό θα καταγραφεί δασική έκταση 3,5 φορές μεγαλύτερη από αυτήν που έχει καταγραφεί συνολικά μέχρι σήμερα.

[via]

2ο Παγκοσμιο Συνεδριο αποδημων Ηπειρωτων

Εκατόν πενήντα Ηπειρώτες Ομογενείς από χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας, κι επίσης από την Αμερική και την Αυστραλία, συμμετέχουν στο 2ο Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ), από αύριο, 29, έως και τις 31 Ιουλίου, στα Ιωάννινα.

«Η δυναμική πορεία των τελευταίων ετών συνεχίζεται για τους Ηπειρώτες Απόδημους, καθώς με το 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο θα αναπροσαρμοστεί και εκ νέου προγραμματιστεί το σύνολο των δράσεων για την προβολή της Ηπείρου στο εξωτερικό», τονίζεται -μεταξύ άλλων-σε ανακοίνωση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού.

Σκοπός του 2ου Παγκόσμιου Συνεδρίου είναι να σφυρηλατηθούν ακόμα πιο ισχυροί συναισθηματικοί δεσμοί και να εξεταστούν νέοι τρόποι προώθησης της συνεχούς εξέλιξης της Ηπείρου, εν μέσω της δυσμενούς για τη χώρα συγκυρία.

Το 2ο Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο α΄αντιπρόεδρος της ελληνική Βουλής, Γρηγόρης Νιώτης, τοπικοί άρχοντες της Ηπείρου κ.ά..

Αύριο, Παρασκευή, θα γίνει ο απολογισμός του προέδρου και της εξελεγκτικής επιτροπής, ενώ το Σάββατο θα συζητηθούν προοπτικές συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τους εμπορικούς και επιχειρηματικούς φορείς της Περιφέρειας Ηπείρου.

«Μέσω της συσπείρωσης της γνώσης και της επιχειρηματικότητας, καθώς επίσης και της εμπειρίας από το εξωτερικό, μπορεί η Ομογένεια να βρει αρωγό για την προώθηση της Ηπείρου στο Εξωτερικό», καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν με τη συνεδρίαση του Νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΣΗΕ.

[via]

Στους Συνοριακους Σταθμους Κακαβιας και Μερτζανης η Γενικη Γραμματεας

Τις συνθήκες λειτουργίας και τις κτιριακές υποδομές των μεθοριακών σταθμών Κακαβιάς και Μέρτζανης της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων είδε από κοντά η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάσταστη διάρκεια της επίσκεψής της την Τετάρτη (27/7/11).

Η Γενική Γραμματέας συνοδευόμενη από υπηρεσιακούς παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ενημερώθηκε από τους προϊσταμένους των τελωνείων, τους διοικητές των αστυνομικών τμημάτων και το προσωπικό (πολιτικό και αστυνομικό) για τις συνθήκες εργασίας και την κατάσταση των κτιριακών κυρίως υποδομών.

Όπως είναι γνωστό με την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις συστήνονται Τμήματα Συνοριακών Σταθμών τα οποία είναι αρμόδια για τη διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση των χερσαίων Συνοριακών σταθμών, καθώς και για την άρτια λειτουργία τους. Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Γραμματέας έχει ξεκινήσει νέο κύκλο επαφών στους Συνοριακούς Σταθμούς, Τελωνεία που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Μετά την επίσκεψή της στο Μαυρομάτι Θεσπρωτίας, στη Νίκη και την Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας, σειρά είχαν η Κακαβιά και η Μέρτζανη όπου ενημερώθηκε για τις συνθήκες λειτουργίας των Σταθμών και είδε τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές τους. Κυρίαρχο αίτημα που τέθηκε στη Γενική Γραμματέα είναι η κάλυψη των κενών θέσεων προσωπικού προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι αυξημένες ανάγκες των Σταθμών καθώς η κίνηση διαρκώς αυξάνεται γεγονός που και η ίδια διαπίστωσε κατά την επίσκεψή της στην Κακαβιά όπου από το πρωί ως τις 12.00 το μεσημέρι της Τετάρτης είχαν καταγραφεί 4.000 διελεύσεις.

Η Γενική Γραμματέας από την πλευρά της, συνεχάρη το πολιτικό και αστυνομικό προσωπικό των δύο Σταθμών για τις επιτυχίες τους στην αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών (διακίνηση ναρκωτικών, κλεμμένων οχημάτων κ.λ.π.) και τους  διαβεβαίωσε πως οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα βρίσκονται στο πλευρό τους και σε συνεργασία μαζί τους θα προχωρούν στη δρομολόγηση συγκεκριμένων ενεργειών προκειμένου να αντιμετωπίζονται άμεσα τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Ταυτόχρονα τους ζήτησε να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να είναι έτοιμοι για να ανταποκριθούν στην αυξημένη κίνηση ατόμων και αγαθών, που παρατηρείται ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, καθώς και οι δύο σταθμοί αποτελούν τις κύριες πύλες της χώρας από και προς τη γειτονική Αλβανία.

1,5 εκ. ευρω για την υδρευση της Ανατολης

Την ένταξη του έργου «Ολοκλήρωση αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης Δημοτικής Κοινότητας Ανατολής» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας- Στερεάς- Ηπείρου και στον άξονα προτεραιότητας «Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Ηπείρου» ενέκρινε η Περιφέρεια Ηπείρου.

Δικαιούχος είναι ο Δήμος Ιωαννιτών και ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο 1.550.000 ευρώ.

Η πρόταση η οποία εγκρίθηκε και θα περάσει άμεσα στο στάδιο της υλοποίησης προβλέπει την αντικατάσταση 11.209 μέτρων εσωτερικού δικτύου ύδρευσης σε τμήμα της νέας επέκτασης σχεδίου του τοπικού διαμερίσματος της Ανατολής. Πιο συγκεκριμένα η αντικατάσταση του δικτύου θα γίνει στο τμήμα που περιβάλλεται από τις οδούς Σταδίου, Αγίας Σοφίας, Λεωφόρο Ειρήνης και Λεωφόρο Ιωνίας.

Το έργο αυτό θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τα όσα εκτελέστηκαν και θα περιορίσει στο μέγιστο βαθμό τις απώλειες νερού στην περιοχή.

Η Δημοτική Αρχή, είχε δεσμευτεί για ισότιμη αντιμετώπιση όλων των διαμερισμάτων του νέου Δήμου και στις προτεραιότητές της είναι η επίλυση προβλημάτων που χρονίζουν, ειδικά στον τομέα των υποδομών.

Με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει μέχρι σήμερα, τόσο στην ύδρευση όσο και στην αποχέτευση, θέτει τις βάσεις για έργα πνοής, τα οποία θα απαντήσουν αποτελεσματικά όχι μόνο στα σημερινά προβλήματα, αλλά και στα προβλήματα της επόμενης δεκαετίας.

Αφγανοι μαχαιρωσαν 17χρονο ομοεθνη τους για να τον ληστεψουν

Με σοβαρά τραύματα από μαχαίρι στα χέρια, το θώρακα και την κοιλιά διακομίστηκε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων 17χρονος Αφγανός.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, τέσσερις άλλοι Αφγανοί που επέβαιναν σε αυτοκίνητο τον ακινητοποίησαν, τον τραυμάτισαν και του πήραν 120 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο.

[via]

Στην Αρτα αυριο ο Πρωθυπουργος

Την Άρτα θα επισκεφθεί, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ η οποία συνεδρίασε χθες, την Παρασκευή στις 10 πρωί ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με εκπροσώπους τοπικών αρχών, το δήμαρχο, τον αντιπεριφερειάρχη, αλλά και με εκπροσώπους φορέων, μεταξύ των οποίων ο Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού, πρόεδρος του οποίου είναι ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης. Το πρόγραμμα της επίσκεψης δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.

400 κιλα ναρκωτικα στη θαλασσα

Χθες στις 2 το μεσημέρι το  Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας ενημερώθηκε από ψαρά για τον εντοπισμό ταξιδιωτικών σάκων σε θαλάσσια περιοχή στην Ηγουμενίτσα, κοντά στη νήσο «Πρασούδι», ανοιχτά των εκβολών του ποταμού Καλαμά.

Άμεσα στο σημείο βρέθηκαν δύο πλωτά περιπολικά σκάφη των λιμενικών αρχών Κέρκυρας και Ηγουμενίτσας, τα οποία εντόπισαν συνολικά τέσσερις (04) μεγάλους μαύρους ταξιδιωτικούς σάκους, που περιείχαν 133 δεμάτια με 400 κιλά ναρκωτικές ουσίες (πιθανόν ακατέργαστης ινδικής κάνναβης), τα οποία περισυνελέγησαν από το ένα πλωτό περιπολικό και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Παράλληλα, από τους λιμενικούς στάλθηκε και δείγμα της ναρκωτικής ουσίας στο Χημείο του Κράτους για να επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για ινδική κάνναβη.

[via]

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Την Κυριακη 31/7 το φιλικο του ΠΑΣ με τον Αρη στο Ζεεφελντ με τηλεοπτικη μεταδοση

Την Κυριακή στις 31 Ιουλίου και όχι στις 4 Αυγούστου όπως αρχικά είχε οριστεί θα πραγματοποιηθεί τελικά το φιλικό παιχνίδι με τον Άρη.

Ως εκ τούτου το ματς με την Τσέχικη Χόμουτοφ αναβλήθηκε, αφού στην θέση του θα γίνει το φιλικό με το συγκρότημα του Σάκη Τσιώλη. Ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ θα τεστάρει τις δυνάμεις του στο τρίτο κατά σειρά φιλικό με αντίπαλο ομάδα Super League. Η φιλική αναμέτρηση θα ξεκινήσει στις 18:00 (ώρα Αυστρίας), 19:00 (ώρα Ελλάδος) και θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από το ΝΟVASPORTS 2. Το παιχνίδι θα λάβει χώρα στο Ζέεφελντ.

ΑΡΗΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (18:00 τοπική ώρα Αυστρίας) (19:00 ώρα Ελλάδος) NOVASPORTS 2

Παρεμβαση Περιφερειαρχη για τα Κεντρα Περιβαλλοντικης Εκπαιδευσης

Την λειτουργία όλων των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που λειτουργούσαν στην Ήπειρο μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους 2010-2011 και κατά το νέο, ζητά με επιστολή του προς την Υπουργό Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ο Περιφερειάρχης υπογραμμίζει ότι τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης έχουν να επιδείξουν αξιοζήλευτη δραστηριότητα ειδικά στην Ήπειρο, η οποία στηρίζει το μέλλον της στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον. Αναφέρει επίσης ότι έχουν παράσχει ουσιαστική περιβαλλοντική εκπαίδευση σε χιλιάδες μαθητές, ενώ για την ανακαίνιση ή συντήρηση διδακτηρίων έχουν δαπανηθεί ιδιαίτερα σημαντικά χρηματικά ποσά.

Καταγγελιες για δραση δηθεν μελων εθελοντικων οργανωσεων

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών για την δράση αγνώστων προσώπων που εμφανίζονται ως δήθεν μέλη εθελοντικών οργανώσεων και εξαπατούν πολίτες ή και ακόμη κάνουν ψευδή χρήση διακριτικών της Πολιτικής Προστασίας για δικούς τους σκοπούς.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι:

-          Έχει γίνει καταγγελία για προσέλκυση υποψηφίων εθελοντών μέσω διαδικτύου για σεμινάρια εκπαίδευσης στα Ιωάννινα, για τα οποία στη συνέχεια με διάφορα προσχήματα ζητούνται χρήματα από τους εθελοντές.

-          Έχει διαπιστωθεί διακίνηση κουπονιών δήθεν ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας.

-          Υπάρχουν καταγγελίες για αυτοκίνητα και άτομα που φέρουν διακριτικά της Πολιτικής Προστασίας, χωρίς να είναι αναγνωρισμένα   από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, επιτυγχάνοντας έτσι την ανεμπόδιστη κυκλοφορία τους σε δάση κ.α.

-          Τέλος, υπάρχουν καταγγελίες για άτομα, που ισχυριζόμενα ψευδώς ότι ανήκουν σε εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, χρησιμοποιούν συχνότητες της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της Αεροπορίας, εμποδίζοντας την ομαλή λειτουργία τους.

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου έχοντας υπόψη τα παραπάνω περιστατικά, συστήνει σε όλους τους πολίτες που ενδιαφέρονται να προσφέρουν εθελοντικές υπηρεσίες να απευθύνονται στις κατά τόπους Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας για να ενημερώνονται πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε κίνηση, είτε για συμμετοχή σε σεμινάρια, είτε για την αγορά κουπονιών κλπ. Παράλληλα όταν εντοπίζουν οχήματα, που φέρουν διακριτικά Πολιτικής Προστασίας και προκαλούν με τις κινήσεις τους, να ενημερώνουν, είτε τις Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας, είτε τις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές, για την πάταξη και τιμωρία των επιτήδειων.

Εγκριθηκε απο το Δημοτικο Συμβουλιο ο Οργανισμος Εσωτερικης Υπηρεσιας

Κατά πλειοψηφία και με παρατηρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Ο Οργανισμός αποτελεί απαραίτητη προυπόθεση, για τη συγκρότηση των υπηρεσιών με βάση τις σύγχρονες ανάγκες αλλά και τις αρμοδιότητες που μεταφέρονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε εφαρμογή του Καλλικράτη.

«Ο Οργανισμός συντάχθηκε με στόχο την καλύτερη απόδοση των υπηρεσιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος στην αρχική του τοποθέτηση και διευκρίνισε ότι διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες που διασφαλίζουν και την έγκρισή του.

Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Γιώργος Μαρούφωφ, αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπήρξαν μέχρι τώρα, προκειμένου να ενσωματωθούν οι υπηρεσίες και να λειτουργήσουν στις επιταγές του Καλλικράτη και τόνισε πως ο Οργανισμός είναι ευέλικτος και δίνει τη δυνατότητα αρτιότερης λειτουργίας στο Δήμο.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, καταθέτοντας παρατηρήσεις, εκφράζοντας διαφωνίες ενώ από ορισμένους ζητήθηκε και η αναβολή της ψήφισης.

Εκ μέρους της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας κατέθεσαν προτάσεις οι δημοτικοί σύμβουλοι Άννα Ασημακοπούλου και Φώτης Μπουραντάς. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Γκόντας υποστήριξε ότι ο οργανισμός είναι εναρμονισμένος με τις κυβερνητικές εντολές, προβλέπει μείωση θέσεων εργασίας και κατά τον ίδιο, υπάρχει κίνδυνος απόλυσης εργαζομένων.

Αντιλαϊκό χαρακτήρισε τον Οργανισμό, ο επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης Δημήτρης Τασούλας, καθώς όπως είπε, εξυπηρετεί τις κυβερνητικές επιλογές.

Ο επικεφαλής της παράταξης «3 κλικ Αριστερά» Χρήστος Μαντάς, εξέφρασε πολλές επιφυλάξεις για την διατήρηση των θέσεων εργασίας και υποστήριξε πως ο Δήμος θα δυσκολευτεί να ανταποκριθεί στις αρμοδιότητες που μεταφέρει ο Καλλικράτης.

Απαντώντας σε όλες τις παρατηρήσεις και τις αιτιάσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος τόνισε πως «απολύσεις, εξυπηρετήσεις και βολέματα είναι έξω από τη λογική της Δημοτικής Αρχής».

Ο Οργανισμός έλαβε υπόψιν του δύο παραμέτρους: Τις αρμοδιότητες και το προσωπικό. Με ένα συγκεκριμένο ανθρώπινο δυναμικό καλύπτονται όλες οι αρμοδιότητες του νέου δήμου, υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Ο Οργανισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με θετική ψήφο από τους συμβούλους της Δημοτικής Αρχής. Καταψήφισαν και οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.



Σήμερα το σύνολο των υπηρετούντων στο Δήμο Ιωαννιτών είναι 769. Εξ αυτών, οι 393 υπάλληλοι είναι μόνιμοι, οι 106 καλύπτουν προσωποπαγείς θέσεις και οι 270 είναι αορίστου χρόνου.

Ο νέος Οργανισμός προβλέπει 554 νέες θέσεις εργασίας. Το σύνολο των οργανικών θέσεων ανέρχεται στις 947, που αποτελεί το άθροισμα των μόνιμων και των νέων θέσεων.



Οι βασικές αρχές που ακολουθήθηκαν στη σύνταξη του Οργανισμού είναι:

- Οργάνωση των δημοτικών υπηρεσιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

- Όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση του Δήμου ώστε να καταστεί φορέας προώθησης και υποστήριξης της τοπικής ανάπτυξης.

-Ομαλή συγχώνευση των υπηρεσιών των πρώην «Καποδιστριακών» Ο.Τ.Α. στο νέο διευρυμένο «Καλλικρατικό» Δήμο Ιωαννιτών.

- Οργάνωση νέων υπηρεσιών για τις μεταφερόμενες από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων αρμοδιότητες.

Οικονομικη εξυγιανση στη ΔΗΑΝΕΤΑΙ

Η οικονομική εξυγίανση του Δήμου και των Δημοτικών Επιχειρήσεων, αποτελούσε ξεκάθαρη προγραμματική θέση της Δημοτικής Αρχής και μέχρι σήμερα αποδεικνύει ότι η αντιμετώπιση των εκρηκτικών προβλημάτων αποτελεί κύριο μέλημά της.

Στη ΔΗΑΝΕΤΑΙ, (Δημοτική Ανώνυμη Εταιρία Ακινήτων) η κατάσταση ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Επιγραμματικά συνοψίζεται ως εξής:

-         Απλήρωτο προσωπικό από τον Αύγουστο του 2010

-         Απλήρωτες αποζημιώσεις προσωπικού που συνταξιοδοτήθηκε από το 2009

-         Ανεξόφλητα τιμολόγια προμηθευτών για περισσότερα από τρία χρόνια

-         Χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία

-         Ζημιές χρήσης κατά το 2010 που έφταναν στο 1,2 εκατομμύρια ευρώ

Τα συνολικά χρέη της επιχείρησης ανέρχονταν στο 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η Δημοτική Αρχή και η Διοίκηση της εταιρίας, σε στενή συνεργασία, έδωσαν οριστική λύση στο πρόβλημα της μισθοδοσίας των εργαζομένων και δρομολόγησαν την διαδικασία σταδιακής εξόφλησης των προμηθευτών εντός των επομένων μηνών.

Έτσι μέχρι σήμερα:

-         Έχουν εξοφληθεί στο σύνολό τους οι εργαζόμενοι της ΔΗΑΝΕΤΑΙ

-         Έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις του προσωπικού

-         Έγινε ρύθμιση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η οικονομική εξυγίανση της επιχείρησης αποτελεί προϋπόθεση ώστε να ανταποκριθεί στο ρόλο και το έργο της. Σ’ αυτό τον άξονα κινήθηκε η διοίκηση της ΔΗΑΝΕΤΑΙ, η οποία παράλληλα σχεδιάζει τα επόμενα βήματα της εταιρίας, τα οποία θα της επιτρέψουν να συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής.

Εξαρθρωθηκε κυκλωμα διακινησης αλλοδαπων

Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας    εξαρθρώθηκε δομημένη και με διαρκή  δράση εγκληματική ομάδα,  η οποία είχε ως σκοπό τη χορήγηση πλαστών πιστοποιητικών σε μη νόμιμους μετανάστες   και τη διευκόλυνση  της  παράνομης εξόδου τους από τη χώρα.
 Συγκεκριμένα,  συνελήφθησαν  σήμερα πρώτες πρωϊνές ώρες  στην Πλαταριά Θεσπρωτίας από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας  τέσσερις (4) διακινητές (δύο υπήκοοι Ιράκ, ένας υπήκοος Συρίας και ένας υπήκοος Αφγανιστάν), ηλικίας 45,22,35 και 21 ετών αντίστοιχα, στερούμενοι νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής και τέσσερις (4) μη νόμιμοι μετανάστες (δύο υπήκοοι Ιράκ και δύο υπήκοοι Μαρόκου), οι οποίοι συνόδευαν τα δέκα (10) ανήλικα τέκνα τους.
Ειδικότερα, έπειτα από συστηματική αξιοποίηση στοιχείων για τη δράση του κυκλώματος και συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, εντοπίστηκε ο 45χρονος διακινητής, υπήκοος Ιράκ   σε χώρο στάθμευσης πρατηρίου υγρών καυσίμων και ενοικιαζόμενων δωματίων στην Πλαταριά Θεσπρωτίας  να οδηγεί ΙΧΕ αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας ημεδαπού στο επέβαιναν οι άλλοι τρεις διακινητές. 
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα,   ο 45χρονος διακινητής  είχε μισθώσει κατάλυμα στο οποίο διέμεναν οι δεκατέσσερις (14) μη νόμιμοι μετανάστες  με σκοπό  τη μεταφορά τους  στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας  και την αναχώρησή τους για χώρα του εξωτερικού.
  Στην κατοχή των διακινητών βρέθηκαν τρία κλειδιά αυτοκινήτων, τα οποία ήταν σταθμευμένα στο χώρο στάθμευσης των ενοικιαζόμενων δωματίων  και για τα οποία προέκυψε από την έρευνα ότι:
•    Για το πρώτο ΙΧΕ αυτοκίνητο, το οποίο  έφερε πινακίδες κυκλοφορίας Ρουμανίας είχε δηλωθεί κλοπή την 15-05-2011 στο Τμήμα Ασφάλειας Κολωνού.
•    Το  δεύτερο  ΙΧΕ αυτοκίνητο έφερε πινακίδες κυκλοφορίας Ρουμανίας για τις οποίες είχε δηλωθεί κλοπή στο Τμήμα Ασφάλειας Κολωνού την 10-06-2011 ενώ  στο χώρο των αποσκευών του οχήματος βρέθηκαν  και γερμανικές πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτου.
•    Το τρίτο ΙΧΕ αυτοκίνητο έφερε κλεμμένες γερμανικές πινακίδες  κυκλοφορίας, ενώ και για το ίδιο το όχημα προκύπτει ότι έχει δηλωθεί κλοπή στο Τμήμα Ασφάλειας Αγίου Παντελεήμονα την 08-04-2011.
  Στην κατοχή των διακινητών και των λαθρομεταναστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν  συνολικά  δύο πλαστά διαβατήρια Τουρκίας, δύο πλαστά διαβατήρια Ρουμανίας, μία πλαστή ολλανδική ταυτότητα ενώ κατασχέθηκαν και τα τέσσερα κινητά τηλέφωνα των διακινητών.
Οι συλληφθέντες διακινητές και λαθρομετανάστες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών  Θεσπρωτίας ενώ τα  οχήματα κατασχέθηκαν από το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση.

Ομιλια του Βουλευτη Θεσπρωτιας Χ. Κατσουρα στην Βουλη για τη λειτουργια ενεργειακων αγορων


Στην ολομέλεια της βουλής μίλησε ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Χρήστος Κατσούρας. Η ομιλία έγινε στα πλαίσια της συζήτησης για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τίτλο: «Σχέδιο Νόμου για τη Λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, για Έρευνα, Παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς Υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις».
Αναλυτικά η ομιλία του κ. Κατσούρα:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή συζήτηση γίνεται λίγες μόνο μέρες μετά από τις σημαντικές αποφάσεις της περασμένης Πέμπτης, σημαντικές για την Ευρώπη και σημαντικές για τη χώρα μας. Σημαντικές γιατί επανέφεραν την πολιτική στο προσκήνιο, σημαντικές γιατί δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειας στο ελλαδικό περιβάλλον, σημαντικές επίσης, γιατί δεσμεύουν τη χώρα σε μια Ευρωπαϊκή πορεία, προοπτική που θεωρείται, αλλά για μια σειρά από λόγους, (που δεν είναι του παρόντος), δεν είναι, δεν ήταν ποτέ, αυτονόητη. Είναι γνωστή η αμφιθυμία της ελληνικής κοινωνίας για αυτή την προοπτική. Βέβαια δεν χρειάζονται θριαμβολογίες, ούτε πανηγυρισμοί και ας αφήσουμε νοοτροπίες και ρητορικά κατάλοιπα μιας άλλης εποχής και τον φόβο των αλλαγών και ας αλλάξουμε τη χώρα.
Ας έρθουμε στο νομοσχέδιο. Ουσιαστικά πρόκειται για προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας σε Οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου του 2009 για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Ο Ευρωπαϊκός στόχος είναι η δημιουργία μιας ενιαίας εσωτερικής αγοράς ενέργειας. Χαρακτηριστικό της είναι ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων μεταφοράς και διανομής από τις δραστηριότητες παραγωγής και προμήθειας τόσο στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας όσο και στον τομέα του φυσικού αερίου. Τελικός στόχος είναι η προστασία του ανταγωνισμού και του καταναλωτή.
Βέβαια, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, ο τέλειος ανταγωνισμός θα απαιτούσε μια λειτουργία της αγοράς με μεγάλο αριθμό μικρών παραγωγών, που δεν ασκούν ατομική επίδραση στο επίπεδο των τιμών, αλλά αυτό είναι μια εντελώς θεωρητική αναφορά. Στην πράξη για παράδειγμα, παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τη δεκαετία του ‘90 για απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικού, οι τιμές του ηλεκτρικού αυξάνονται σημαντικά σχεδόν στο σύνολο των Ευρωπαϊκών χωρών.
Τι φταίει για αυτό; Φταίει η ίδια η απελευθέρωση ή ότι ο ανεπαρκής ανταγωνισμός οφείλεται στο ότι η απελευθέρωση αυτή είναι ήπια; Ειδικά στην περίπτωση του ηλεκτρικού η απάντηση δεν είναι εύκολη. Οι ιδιαιτερότητες των αγορών ηλεκτρικού, όπως η μη δυνατότητα αποθήκευσης, το λεγόμενο άριστο δυναμικό παραγωγής, η επιλογή του μείγματος παραγωγής, το μεταβλητό κόστος των διαφόρων τεχνολογιών, το ποια αναγκαία τεχνολογία παραγωγής καθορίζει τελικά την τιμή, δημιουργούν ένα πλαίσιο με πολλές ιδιαιτερότητες και με όχι σαφή απάντηση.
Ένα σημαντικό κεφάλαιο του νομοσχεδίου αποτελεί η σύσταση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, η σύσταση δηλαδή ενός αμιγώς κρατικού φορέα με σκοπό τη διαχείριση των αποκλειστικών δικαιωμάτων του δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στη χώρα μας και τη διαχείριση, τον έλεγχο και την παρακολούθηση των σχετικών συμβάσεων που συνάπτονται ή έχουν συναφθεί στο παρελθόν από το δημόσιο με πετρελαϊκές εταιρείες.
Σημαντικές είναι επίσης, οι ρυθμίσεις για τη διαδρομή και εγκατάσταση του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Όσον αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας, θεωρώ ιδιαίτερης σημασίας για την ανάπτυξη της Ηπείρου ότι στο νομοσχέδιο προβλέπεται η σύσταση Επιχείρησης Παροχής Αερίου Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας και μάλιστα προβλέπει ότι εντός ενός έτους από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού, θα πρέπει να γίνουν όλες οι διαδικασίες για τη λειτουργία της ΕΠΑ.
Έτσι ένα χρόνιο αίτημα της περιοχής, να έρθει το αέριο στην Ήπειρο, κύριε Υπουργέ, γίνεται πραγματικότητα και μια προσωπική σας δέσμευση γίνεται νόμος.
Όσον αφορά τη χωροθέτηση του έργου, θα σταθώ σε δύο - τρεις παρατηρήσεις, χωρίς να θέλω να υποκαταστήσω τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Άλλωστε ευτυχώς, το δικαίωμα της γνώμης της δεν εκχωρείται σε κανέναν αντιπρόσωπο.
Πρώτη παρατήρηση. Πράγματι, κύριε Υπουργέ, εσείς προσωπικά είχατε το θάρρος να θέσετε το θέμα πάνω στο τραπέζι και να συμμετάσχετε σε ένα διάλογο. Ένα διάλογο που με ευθύνη πολλών, όλων μας, δεν έγινε από την αρχή σε ένα οργανωμένο πλαίσιο που να επιβάλλεται στους συμμετέχοντες.
Δεύτερον, πράγματι η φωνή της τοπικής κοινωνίας επηρέασε τις εξελίξεις. Εάν δεν είχε ακουστεί, δεν θα γινόντουσαν κατά καιρούς αλλαγές που οδηγούν σε λύσεις που ικανοποιούν αρκετά από τα αρχικά αιτήματα. Εάν αυτές οι αλλαγές ικανοποιούν τους πάντες, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα.
Τρίτον, στέκομαι, κύριε Υπουργέ, στη δέσμευσή σας στην Επιτροπή για το ότι δεν πρόκειται να γίνει σταθμός LNG στην περιοχή και πως ο σταθμός θα είναι περιβαλλοντικά διασφαλισμένος στα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Στοχευμενες επιχειρησιακες δρασεις στην εδαφικη αρμοδιοτητα της Γ.Α.Δ.Π. Ηπειρου

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Ηπείρου στο πλαίσιο της αντεγκληματικής πολιτικής εφαρμόζει ολοκληρωμένα προγράμματα αστυνομικής παρουσίας και δράσης, εντείνει την εμφανή αστυνομική παρουσία, αυξάνει τις πεζές-εποχούμενες περιπολίες, εφαρμόζει στοχευμένες αστυνομικές δράσεις και πραγματοποιεί αυξημένους αστυνομικούς ελέγχους σε προεπιλεγμένες περιοχές.
Στο πλαίσιο αυτό, οι υφιστάμενες Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου την 26-07-2011 και κατά τις ώρες 18.00΄- 24.00΄πραγματοποίησαν εντατικούς αστυνομικούς ελέγχους, με τα ακόλουθα αποτελέσματα:
Α) Βεβαιώθηκαν συνολικά εκατόν εβδομήντα οκτώ (176) παραβάσεις και ειδικότερα:
- Μία (1) παράβαση του Νόμου περί αλλοδαπών.
- Μία (1) παράβαση του Νόμου περί Όπλων.
- Μία (1) παράβαση του Νόμου περί Παιγνίων.
- Δύο (2) παραβάσεις για στέρηση άδειας εργασίας.
- Τέσσερις (4) λοιπές  παραβάσεις θεμάτων Ασφαλείας.
- Εκατόν είκοσι (120) παραβάσεις Τροχαίας.
- Έξι (6) παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού.
- Έξι (6) παραβάσεις ωραρίου λειτουργίας  καταστήματος.
- Δύο (2) παραβάσεις  περί Γενικού Οικοδομικού Κώδικα.
- Τέσσερις  (4) παραβάσεις για στέρηση άδειας  καταστήματος .
-Είκοσι επτά (27) παραβάσεις για στέρηση άδειας μουσικών οργάνων.
- Δύο (2) παραβάσεις λοιπών Ειδικών Ποινικών Νόμων.
Β) Συνελήφθησαν συνολικά δεκατέσσερα (14) άτομα και ειδικότερα:
    - Οκτώ  (8) άτομα για παράβαση του Νόμου περί Αλλοδαπών.
    - Ένα (1) άτομο για παράβαση του Νόμου περί Παιγνίων.
    - Ένα (1) άτομο για παράβαση του Νόμου περί Όπλων.
    - Δύο (2) άτομα για καταδικαστικές αποφάσεις.
    -  Δύο (2) λαθρομετανάστες.
Γ) Κατασχέθηκαν συνολικά :
    - Τέσσερα  (4)  Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και τέσσερα (4) πλαστά διαβατήρια.
    - Ανευρέθηκε ένα κλεμμένο μοτοποδήλατο 
     Οι αστυνομικές δραστηριότητες (εξορμήσεις) στοχεύουν στην αναβάθμιση της εμφανούς αστυνομικής παρουσίας και δράσης τόσο σε προληπτικό επίπεδο (διενέργεια ελέγχων, προσαγωγές), όσο και σε κατασταλτικό επίπεδο, καθώς και στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.
•    Οι εξειδικευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν τόσο σε επίπεδο Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, όσο και στις επιμέρους Αστυνομικές Διευθύνσεις.

Συλληψη ημεδαπου για νομοθεσια περι παιγνιων

Συνελήφθη   σήμερα  πρώτες πρωϊνές ώρες στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας  Ιωαννίνων  57χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για παράβαση της νομοθεσίας περί παιγνίων, εράνων και λαχειοφόρων αγορών.

Ειδικότερα,  ο ανωτέρω δράστης κατελήφθη να έχει εγκαταστήσει και θέσει σε λειτουργία σε κατάστημα καφενείο ιδιοκτησίας του, τέσσερα (4)  ηλεκτρονικά παιγνιομηχανήματα, η οθόνη των οποίων απεικόνιζε απαγορευμένο παίγνιο, πρόσφορο προς άμεση χρήση από τους θαμώνες  του καταστήματος. Σε  έρευνα που έγινε στο κατάστημα βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των  91 ευρώ στο μπαρ και το χρηματικό ποσό των 20 ευρώ σε ένα παιγνιομηχάνημα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

ΥΠΕΚΑ: Ρυθμιση για τα αυθαιρετα

Λύση στη γραμμή που ακολουθήθηκε στην τακτοποίηση των ημιυπαίθριων, επιχειρεί να δώσει στο πρόβλημα των αυθαίρετων το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με το σχέδιο νόμου, που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Το νομοσχέδιο διαχωρίζει τις περιπτώσεις των αυθαιρέτων που βρίσκονται σε ευαίσθητες περιοχές και εκείνων που, εφόσον πληρούν κάποιες προϋποθέσεις, μπορούν να ρυθμιστούν. Από αυτή τη ρύθμιση, εξαιρούνται οι κατασκευές, που προκαλούν ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική βλάβη (μέσα σε δάση, σε ρέματα, στον αιγιαλό, σε αρχαιολογικούς χώρους κ.λ.π) και είναι άμεσα κατεδαφιστέες. Την διαδικασία έχει αναθέσει το Υπουργείο στην Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων.

Επιπλέον, από την 1η/1/2012, όλα τα ακίνητα δεν θα μπορούν να μεταβιβάζονται, χωρίς την υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και τη δήλωση μηχανικού, με την οποία βεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή στο ακίνητο και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια, ενώ σε όσους συμμετέχουν σε ψευδείς ή ανακριβείς βεβαιώσεις (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, μεσίτες, υποθηκοφύλακες κ.λ.π) θα επιβάλλονται αυστηρές ποινές, που για τους μηχανικούς προβλέπεται μέχρι και αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρύθμιση για 40 χρόνια για αυθαίρετα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου πόλεως ή εντός ορίων οικισμών και ρύθμιση και για 20 χρόνια για όσα βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου πόλεως ή εκτός ορίων οικισμών.

Οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμα που υπολογίζονται με βάση την ύπαρξη οικοδομικής άδειας, τη θέση του κτίσματος σε περιοχή εντός ή εκτός σχεδίου, το είδος του ακινήτου (κύρια και μοναδική κατοικία, άλλη χρήση κ.λπ.), τον τύπο της πολεοδομικής παράβασης, την αυθαίρετη αλλαγή ως προς τη χρήση της οικοδομικής άδειας, την τιμή ζώνης, βάσει του συστήματος αντικειμενικών αξιών, άλλα είδη αυθαίρετης κατασκευής, καθώς και κοινωνικά κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη υπό προϋποθέσεις.

Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να υποβάλει με πλήρη ευθύνη του και του μηχανικού υποβάλλεται στην αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία ή στο ΚΕΠ έως 31.12.2011, φάκελο με σχετική αίτηση, παράβολο υπέρ του ελληνικού δημοσίου (500€, 1000€ ή 2000€, ανάλογα με το μέγεθος και το είδος της αυθαίρετης κατασκευής), έντυπο υπολογισμού του ειδικού προστίμου, υπεύθυνη δήλωση Ν.1599/86 με τα στοιχεία της αυθαίρετης κατασκευής.


Το ΥΠΕΚΑ δημοσίευσε επίσης ενδεικτικά παραδείγματα για το ύψος των προστίμων.

Για κατοικίες, σε διάφορες περιπτώσεις:

•ΥΔ (Υπέρβαση Δόμησης) 30 τμ, εντός σχεδίου, με ΤΖ (Τιμή Ζώνης): 1.500 ευρώ, α’ κατοικία - πρόστιμο 3.375 ευρώ

•ΥΔ 30 τμ, εντός σχεδίου, με ΤΖ: 1.500 ευρώ (+υπέρβαση ύψους >20%) - πρόστιμο 5.062 ευρώ

•ΥΔ 30 τμ, εντός σχεδίου, με ΤΖ: 1.500 ευρώ (+υπέρβαση κάλυψης <20%) - πρόστιμο 4.050 ευρώ

•ΥΔ 30 τμ, εκτός σχεδίου, με ΤΖ: 500 ευρώ (α’ κατοικία) - πρόστιμο 2.250 ευρώ

•ΥΔ 100 τμ, εντός σχεδίου, με ΤΖ: 1.500 ευρώ, α’ κατοικία - πρόστιμο 11.250 ευρώ

•ΥΔ 100 τμ, εντός σχεδίου, με ΤΖ: 1.500 ευρώ (50τμ κύριοι/50τμ βοηθ.) - πρόστιμο 8.812 ευρώ

•ΥΔ 100 τμ, εκτός σχεδίου, με ΤΖ: 500 ευρώ (β’ κατοικία) - πρόστιμο 27.000 ευρώ

•100 τμ, εκτός σχεδίου, με ΤΖ: 500 ευρώ, α’ κατοικία - πρόστιμο 7.500 ευρώ

•100 τμ, εκτός σχεδίου, με ΤΖ: 500 ευρώ, (α’ κατοικία, χωρίς άδεια) - πρόστιμο 22.500 ευρώ

Για μεγάλα κτίρια (πλην κατοικίας), σε διάφορες περιπτώσεις:

•Αγροτική μονάδα 1.200 τμ, εκτός σχεδίου με ΤΖ: 500 ευρώ - πρόστιμο 24.000 ευρώ

•Βιομηχανία-τουρ. κατάλυμα 1.200 τμ, εκτός σχεδίου με ΤΖ: 500 ευρώ - πρόστιμο 48.000 ευρώ

•Βιομηχανία-τουρ. κατάλυμα 4.000 τμ, εκτός σχεδίου με ΤΖ: 500 ευρώ - πρόστιμο 200.000 ευρώ

•Βιομηχανία-τουρ. κατάλυμα 120 τμ, εντός σχεδίου με ΤΖ: 1.500 ευρώ - πρόστιμο 7.200 ευρώ

•Βιομηχανία-τουρ. κατάλυμα 1.200 τμ, εντός σχεδίου με ΤΖ: 1.500 ευρώ - πρόστιμο 108.000 ευρώ

Επίσης, για αυθαίρετες κατασκευές μικρότερες από 20 τμ προβλέπεται κατ΄αποκοπήν πρόστιμο ως εξής:

•εντός σχεδίου με ΤΖ μικρότερη των 2.000 ευρώ - πρόστιμο 2.000 ευρώ

•εντός σχεδίου με ΤΖ μεγαλύτερη ή και ίση των 2.000 ευρώ - πρόστιμο 3.000 ευρώ

•εκτός σχεδίου - πρόστιμο 1.500 ευρώ

[via]

Παραιτηθηκε ο Διοικητης του Νοσοκομειου "Χατζηκωστα"

Την παραίτησή του από τη θέση του διοικητή στο Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα υπέβαλε εγγράφως προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, ο κ. Θωμάς Μεσσήνης. Την απόφασή του γνωστοποίησε τόσο στους βουλευτές του νομού όσο και στην 6η ΔΥΠΕ. Οι λόγοι της παραίτησης δεν έχουν ανακοινωθεί.

Δημιουργια αντιπυρικης ζωνης στα ελληνοαλβανικα συνορα

Σε εξέλιξη βρίσκονται για τρίτη ημέρα σήμερα οι εργασίες δημιουργίας αντιπυρικής ζώνης στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Στόχος είναι να αποτραπούν κίνδυνοι από εισαγόμενες πυρκαγιές για τις κοινότητες Καστανής, Κτισμάτων, Χαραυγής του Δήμου Πωγωνίου, και να μην επαναληφθούν δυσάρεστες, όπως κατά το παρελθόν, καταστάσεις στην περιοχή.

Οι εργασίες γίνονται με επίβλεψη και χρηματοδότηση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, ύστερα από συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και σε συνεργασία με την 8η Μεραρχία και το Δασαρχείο Ιωαννίνων.

[via]

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Σταχτη εγινε αντιπροσωπεια μοτοσικλετων


Ολοσχερώς καταστράφηκε αντιπροσωπεία μοτοσικλετών στην οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου από φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι από άγνωστη μέχρι τώρα αιτία και επεκτάθηκε ταχύτατα.

Πολλές μοτοσικλέτες καταστράφηκαν καθώς και μηχανήματα ελέγχου, μηχανήματα στο συνεργείο της αντιπροσωπείας, ανταλλακτικά κ.λ.π. Η αντιπροσωπεία λειτουργούσε στο ισόγειο της πολυκατοικίας.

Η έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής με ισχυρές δυνάμεις, απέτρεψε την επέκτασή της στα διαμερίσματα των πάνω ορόφων όπως και στα γειτονικά καταστήματα. Κατά τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά προκλήθηκε από εκρήξεις σε ντεπόζιτα καυσίμων μοτοσικλετών που επισκευάζονταν.

Τα ακριβή αίτια της φωτιάς διερευνά το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Ιωαννίνων.

[via]

Συσκεψη για τον ΧΥΤΑ Ελληνικου και τη χωματερη

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χωματερή της Δουρούτης και η διαδικασία ώστε να τεθεί σε λειτουργία ο ΧΥΤΑ στο Ελληνικό, εξετάστηκαν χθες το βράδυ (Δευτέρα), στη σύσκεψη που έγινε μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δήμητρας Γεωργακοπούλου.

Ο Δήμος Ιωαννιτών, συνεχίζει την επικάλυψη τμημάτων της χωματερής με αδρανή υλικά και η κατάσταση είναι πλήρως ελεγχόμενη.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει, την δειγματοληψία και τις αναλύσεις σχετικά με τον πιθανή συγκέντρωση διοξίνης σε προϊόντα της περιοχής θα αναλάβει ο Δημόκριτος.

Μετά την επικοινωνία που υπήρξε σήμερα του αντιδημάρχου Θωμά Μπέγκα με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη και τον Υπεύθυνο του Εργαστηρίου Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» έγινε γνωστό ότι οι δειγματοληψίες σε αέρα, ζωικά και φυτικά προϊόντα, θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο χρόνος επιλέχθηκε από τους επιστήμονες του Δημόκριτου με κριτήριο να υπάρξουν ασφαλή αποτελέσματα.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κοινοποίησε σήμερα έγγραφο στο Δήμο με οδηγίες τόσο για την πλήρη αποκατάσταση της χωματερής όσο και για την προστασία της δημόσιας υγείας από πιθανή αποδέσμευση ποσοτήτων διοξίνης.

Στο έγγραφο του Πανεπιστημίου υπογραμμίζεται ότι η επιχωμάτωση είναι η μόνη αποτελεσματική λύση σύμφωνα με την εμπειρία από ανάλογα ατυχήματα. Ο Δήμος, από την πρώτη στιγμή και μέχρι τώρα ακολουθεί πιστά την οδηγία αυτή.

Το Πανεπιστήμιο προτείνει ακόμη καλό πλύσιμο στα φρούτα και τα λαχανικά της περιοχής, σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τη χωματερή, καθώς οι διοξίνες είναι υδατοδιαλυτές και περιορισμό της βόσκησης στην ύπαιθρο σε περιοχές απόστασης μέχρι πέντε χιλιομέτρων επίσης από την χωματερή.





Στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής σύσκεψης, εκ μέρους του Δημάρχου Ιωαννίνων και των αντιδημάρχων Θωμά Μπέγκα και Δημήτρη Νάστου, που συμμετείχαν στη συνάντηση, επισημάνθηκε η ανάγκη άμεσης λειτουργίας του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό.

Με τον τρόπο αυτό θα λάβει τέλος η λειτουργία της χωματερής στη Δουρούτη και παράλληλα θα δοθεί στην ανάδοχο εταιρία η δυνατότητα να αναπτύξει πλήρως τις εργασίες αποκατάστασης.

Το έργο του ΧΥΤΑ έχει παραδοθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ολοκληρωμένο και απομένει η περιμετρική πυρασφάλεια καθώς και η έκδοση άδειας οργάνωσης και λειτουργίας.

Η μελέτη συντάχθηκε από την ΤΥΔΚ, ύστερα από αίτημα που είχε διατυπώσει ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων του Νομού Ιωαννίνων και άμεσα υποβάλλεται στην αιρετή Περιφέρεια για έγκριση.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού οργανωμένα, μεθοδικά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και τα διεθνή πρότυπα.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της αναδόχου κοινοπραξίας, του Δήμου Ιωαννιτών και όλων των ΟΤΑ του Νομού Ιωαννίνων, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η διαδικασία δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν στο διάστημα του εξαμήνου για την πλήρη συγκρότηση και ενεργοποίηση του ΦΟΔΣΑ.

Ολοκληρωθηκαν τα εργα στην Αμφιθεα

Ολοκληρώθηκε σήμερα, από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων, η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στο τοπικό διαμέρισμα της Αμφιθέας. Έτσι το πρόβλημα ελλιπούς υδροδότησης που αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι την τελευταία εξαετία λύθηκε οριστικά.

Στο δίκτυο ύδρευσης είχαν συγκεντρωθεί μεγάλες ποσότητες αλάτων, με αποτέλεσμα να στενέψει η διάμετρος παροχής νερού και τους θερινούς μήνες να φτάνει ελάχιστο ή και καθόλου στα σπίτια.

Η ΔΕΥΑΙ, μετά τους ελέγχους και την αυτοψία που έκανε, διαπίστωσε ότι χρειάζεται αλλαγή του δικτύου, συνολικού μήκους δύο χιλιομέτρων περίπου.

Η απαραίτητη μελέτη έγινε και το έργο ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουνίου.

Με την αποπεράτωσή του, διαπιστώθηκε ότι τα σπίτια που βρίσκονται στα υψηλά σημεία του οικισμού, εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Η ΔΕΥΑΙ προχώρησε σε νέα μελέτη και στη συνέχεια στην αντικατάσταση δικτύου επτακοσίων μέτρων και των παροχών.

Το  έργο ολοκληρώθηκε μέσα σε χρόνο ρεκόρ και από σήμερα το πρόβλημα υδροδότησης λύθηκε οριστικά.

Μειωση τιμων στο Δημοτικο Νεκροταφειο

Σε αναπροσαρμογή του τιμολογίου που ισχύει στο Νεκροταφείο του Αγίου Νικολάου προχώρησε για το επόμενο τρίμηνο ο Δήμος Ιωαννιτών, όπως ομόφωνα αποφασίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο υπερκορεσμός στο κοιμητήριο είναι μία θλιβερή πραγματικότητα. Ο Δήμος στην προσπάθειά του να την αντιμετωπίσει μειώνει τις τιμές για τους επόμενους τρεις μήνες.

Έτσι το τέλος εκταφής για τη β’ θέση από 145 περιορίζεται στα 95 και για την α’ θέση από τα 105 ευρώ μειώνεται στα 55.

Το τέλος για την διατήρηση τάφου μετά την πενταετία μειώνεται από τα 200 στα 100 ευρώ.

Ο Δήμος Ιωαννιτών απευθύνει έκκληση στους συγγενείς των εκλιπόντων να μεριμνήσουν για την εκταφή τους, αφού έχει παρέλθει το διάστημα της πενταετίας ώστε να συμβάλλουν από την πλευρά τους στην αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος που έχει προκύψει.

Οι απαραίτητες συνεννοήσεις γίνονται στο Τμήμα Εσόδων της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Πραγματοποιηθηκε με επιτυχια η Ημεριδα Ασφαλους Πλοηγησης στο διαδικτυο

Με  ιδιαίτερη  επιτυχία και μεγάλη απήχηση του κοινού  πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα (25.07.2011) η Ημερίδα για την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο, στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων.
Η Ημερίδα, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, φιλοξενήθηκε και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας  έχοντας ως στόχο να  ενημερώσει  τους πολίτες  για τη δύναμη του διαδικτύου καθώς και να τους  ευαισθητοποιήσει, μέσα από τη διαδραστική τους συμμετοχή,  ως προς τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την πλοήγηση  σε αυτό.
Στην ημερίδα παρευρέθησαν εκπρόσωποι της κοινωνικοοικονομικής ζωής του τόπου και των τοπικών φορέων, πλήθος κόσμου και προσκεκλημένων, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης. Την εκδήλωση προλόγισε ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης  Ιωαννίνων, Ταξίαρχος Νικόλαος Βάντζος.
Κατά την διάρκεια της Ημερίδας ο Προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αστυνομικός Διευθυντής Εμμανουήλ Σφακιανάκης μαζί με τους συνεργάτες του αναφέρθηκαν:
•    Στα πλεονεκτήματα των νέων τεχνολογιών και στη σωστή χρήση του διαδικτύου.
•    Στο επιβλαβές περιεχόμενο- συμπεριφορά  στο διαδίκτυο.
•    Στα είδη του ηλεκτρονικού εγκλήματος.
•    Στην πρόληψη και αντιμετώπιση των ψηφιακών κινδύνων με ιδιαίτερη έμφαση  στην προστασία των ανηλίκων από on-line  παράνομο περιεχόμενο και στην προστασία των προσωπικών μας δεδομένων.
•    Στα συμπτώματα εξάρτησης των παιδιών από το διαδίκτυο και  στα  εργαλεία γονικού ελέγχου για τη διαδικτυακή τους προστασία.

•    Στη δράση  της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος  καθώς και σε περιστατικά που αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία κατά τη διάρκεια της λειτουργία της.
Στο τέλος ακολούθησε  εποικοδομητικός διάλογος με την κατάθεση θέσεων και ερωτήσεων από το κοινό προς τους εισηγητές. Η ημερίδα αυτή επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων στην Περιφέρεια  και  αποτέλεσε εφαλτήριο ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων  στα θέματα που αφορούν την ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση  του διαδικτύου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών, που είναι πια κομμάτι της καθημερινότητας μας.
Με την ολοκλήρωση της Ημερίδας έγινε κλήρωση ενός ηλεκτρονικού «μετεωρολογικού σταθμού», μοιράστηκε  εξειδικευμένο έντυπο υλικό  και χορηγήθηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όσους απάντησαν σε ερωτηματολόγια .

Αστυνομικο δελτιο 26/07/2011

Συνελήφθη ένας (1) ημεδαπός για κατοχή  ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη, χθες (25-7-2011), το μεσημέρι, στην Γραμμενίτσα Άρτας, από Αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας ένας (1) ημεδαπός, ηλικίας 52 ετών για κατοχή  ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας  Άρτας ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία του, όπου βρήκαν και κατάσχεσαν μία νάιλον σακούλα  με  κάνναβη, βάρους  (153,02) γραμμαρίων  και  μία νάυλον συσκευασία με κάνναβη βάρους (1,18) γραμμαρίων.
Ο συλληφθείς  θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελελειοδικών Άρτας.


Σύλληψη διεθνώς διωκόμενου αλλοδαπού   στην Κακαβιά Ιωαννίνων

Συνελήφθη χθες (25-07-2011)  από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος    Κακαβιάς Ιωαννίνων, ένας (1) υπήκοος Αλβανίας, ηλικίας 36 ετών, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του  ένταλμα σύλληψης, με σκοπό την έκδοσή του στις αλβανικές αρχές για ένοπλη ληστεία.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Εφετών Ιωαννίνων.

Κλοπή

 Την 25-07-2011 καταγγέλθηκε στο  Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατών Θεσπρωτίας ότι    κατά το χρονικό διάστημα από 22-07-2011 έως 25-07-2011 άγνωστος-άγνωστοι δράστες  εισήλθαν σε κτίριο του Τοπικού Οργανισμού Έγγειων Βελτιώσεων  στον Αετό Φιλιατών Θεσπρωτίας και αφαίρεσαν καλώδια αξίας 10.000 ευρώ,  κατά δήλωση του προέδρου του.  
Ενεργείται προανάκριση από Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατών Θεσπρωτίας.

Προβληματα υγειας και περιβαλλοντος απο την αναφλεξη της χωματερης Δουρουτης

Όπως γνωρίζετε από τη μέρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς (19-7-2011) στη περιοχή πέριξ της Πανεπιστημιούπολης προκλήθηκε ανάφλεξη παλαιών αποθέσεων σκουπιδιών στη χωματερή της Δουρούτης. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την εκπομπή διοξινών και σχετικών επιβλαβών για τη δημόσια υγεία ουσιών. Η ανάφλεξη αυτή περιορίσθηκε την επόμενη μέρα με επιχωμάτωση των σκουπιδιών περιορίζοντας το πρόβλημα της εκπομπής διοξινών. Δυστυχώς, η καύση συνεχίζεται ατελώς στη μάζα των απορριμμάτων, δημιουργώντας συνεχή δυσοσμία στην περιοχή.
1.    Μετά από επικοινωνία με ειδικούς επιστήμονες, τον υπεύθυνο του Εργαστηρίου Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» Δρ. Λ. Λεοντιάδη, τον Καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ  κ. Ν. Μουσιόπουλο και το Ερευνητικό Κέντρο  EWAG της Ζυρίχης καθώς και με συναδέλφους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θεωρούμε ότι η επιχωμάτωση είναι η μόνη αποτελεσματική λύση σύμφωνα με την εμπειρία από ανάλογα ατυχήματα.
2.    Μέχρι να καταστεί δυνατό το πλήρες σβήσιμο της χωματερής προτείνουμε τα παρακάτω μέτρα προστασίας των εργαζομένων στην Παν/μιούπολη και το Νοσοκομείο καθώς και για τους κατοίκους της περιοχής σε απόσταση μέχρι 5 χιλιόμετρα.
•    Κλείσιμο παραθύρων γραφείων, εργαστηρίων και κοινοχρήστων χώρων όταν οι αέριες μάζες από τη χωματερή κατευθύνονται προς την Πανεπιστημιούπολη. Το φαινόμενο αυτό διαρκεί από τις 21.30 ή 22.00 κάθε βράδυ μέχρι 6.00 - 7.00 το πρωί της επομένης.
•    Έλεγχος λειτουργίας όλων των  κλιματιστικών.
•    Καλός αερισμός όλων των χώρων στη διάρκεια της ημέρας και ιδιαίτερα το πρωί.

Γενικές οδηγίες :
•    Έλεγχος από το Ειδικό Εργαστήριο Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» των ζωικών προϊόντων που προέρχονται από ζώα που βόσκουν ελεύθερα στην ύπαιθρο και σε απόσταση μέχρι 5 χιλιόμετρα από τη χωματερή.
•    Τα λαχανικά και φρούτα της περιοχής σε απόσταση μέχρι 5 χιλιόμετρα από χωματερή να πλένονται πολύ καλά πριν την κατανάλωσή τους. Οι διοξίνες είναι υδατοδιαλυτές και απομακρύνονται εύκολα με το νερό.
•    Περιορισμός της βόσκησης των ζώων στην ύπαιθρο σε περιοχές απόστασης μέχρι 5 χιλιόμετρα από τη χωματερή μέχρι την ημέρα της δημοσίευσης των πρώτων αποτελεσμάτων.
Σας γνωρίζουμε ότι το Πανεπιστήμιο παρακολουθεί το θέμα από την πρώτη στιγμή ανάφλεξης της χωματερής και συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, της Περιφέρειας Ηπείρου με στόχο την όσο πιο γρήγορη κατάσβεση και καύση των σκουπιδιών της χωματερής καθώς και το συντονισμό των ελέγχων που απαιτούνται για την εκπομπή των διοξινών. Επιπλέον οδηγίες ήδη αποστέλλονται και στο Δήμο Ιωαννιτών και από το Εργαστήριο Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».
Τέλος, θεωρούμε ότι η χωματερή της Δουρούτης πρέπει άμεσα να σταματήσει να δέχεται απορρίμματα και να αρχίσει η αποκατάστασή της το συντομότερο δυνατόν.

Με τιμή
Ο
Πρύτανης
   
Τριαντάφυλλος Α.Δ. Αλμπάνης

Συλληψη ημεδαπου για κατοχη αρχαιων αντικειμενων και ναρκωτικων

Συνελήφθη χθες (25-07-2011), στην Γραμμενίτσα Άρτας, από αστυνομικούς του  Τμήματος Ασφαλείας Άρτας, 24χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και ναρκωτικών.
Συγκεκριμένα, ύστερα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του 24χρονου, βρέθηκε να κατέχει παράνομα τα κάτωθι αντικείμενα:
•    Ένας (1) πήλινος μελαμβαφής  σκύφος, θραυσμένος στις  λαβές  ύψους 6,7 εκατοστών και διαμέτρου 5,6 εκατοστών
•    Ένα (1) θραύσμα πήλινου ανάγλυφου πλακιδίου με παράσταση ανδρικής μορφής κατά το ήμισυ, μήκους 11,5 εκατοστών
•    Ένα (1) τμήμα πήλινου λύχνου με καστανέρυθρο χρώμα, συνολικού μήκους 9,4 εκατοστών  και διαμέτρου 7,4 εκατοστών
•    Ένα (1) θραύσμα πήλινου ανάγλυφου πλακιδίου με παράσταση ανδρικής μορφής σε νεκρόδειπνο, μήκους 13,5 εκατοστών και πλάτους 8 εκατοστών.
Όλα τα παραπάνω αντικείμενα, τα οποία κατασχέθηκαν, εξετάσθηκαν από αρχαιολόγο της ΛΓ΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας - Άρτας,  η οποία γνωμάτευσε ότι εμπίπτουν στο νόμο «περί αρχαιοτήτων και προστασίας της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς» και εκτιμώνται  χρονολογικά στους κλασικούς – ελληνιστικούς χρόνους.
 Σε έρευνα που διενεργήθηκε από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας σε αποθήκη δίπλα στην οικία του δράστη, βρέθηκαν μία συσκευασία με ηρωίνη βάρους 0,24 γραμμαρίων, μία συσκευασία με κάνναβη βάρους 80,54 γραμμαρίων  και μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας.
Ναρκωτικές ουσίες κατασχέθηκαν καθώς και δύο κινητά τηλέφωνα.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More