<--! -->

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Συσκεψη για τον ΧΥΤΑ Ελληνικου και τη χωματερη

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χωματερή της Δουρούτης και η διαδικασία ώστε να τεθεί σε λειτουργία ο ΧΥΤΑ στο Ελληνικό, εξετάστηκαν χθες το βράδυ (Δευτέρα), στη σύσκεψη που έγινε μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δήμητρας Γεωργακοπούλου.

Ο Δήμος Ιωαννιτών, συνεχίζει την επικάλυψη τμημάτων της χωματερής με αδρανή υλικά και η κατάσταση είναι πλήρως ελεγχόμενη.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει, την δειγματοληψία και τις αναλύσεις σχετικά με τον πιθανή συγκέντρωση διοξίνης σε προϊόντα της περιοχής θα αναλάβει ο Δημόκριτος.

Μετά την επικοινωνία που υπήρξε σήμερα του αντιδημάρχου Θωμά Μπέγκα με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη και τον Υπεύθυνο του Εργαστηρίου Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» έγινε γνωστό ότι οι δειγματοληψίες σε αέρα, ζωικά και φυτικά προϊόντα, θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο χρόνος επιλέχθηκε από τους επιστήμονες του Δημόκριτου με κριτήριο να υπάρξουν ασφαλή αποτελέσματα.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κοινοποίησε σήμερα έγγραφο στο Δήμο με οδηγίες τόσο για την πλήρη αποκατάσταση της χωματερής όσο και για την προστασία της δημόσιας υγείας από πιθανή αποδέσμευση ποσοτήτων διοξίνης.

Στο έγγραφο του Πανεπιστημίου υπογραμμίζεται ότι η επιχωμάτωση είναι η μόνη αποτελεσματική λύση σύμφωνα με την εμπειρία από ανάλογα ατυχήματα. Ο Δήμος, από την πρώτη στιγμή και μέχρι τώρα ακολουθεί πιστά την οδηγία αυτή.

Το Πανεπιστήμιο προτείνει ακόμη καλό πλύσιμο στα φρούτα και τα λαχανικά της περιοχής, σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τη χωματερή, καθώς οι διοξίνες είναι υδατοδιαλυτές και περιορισμό της βόσκησης στην ύπαιθρο σε περιοχές απόστασης μέχρι πέντε χιλιομέτρων επίσης από την χωματερή.





Στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής σύσκεψης, εκ μέρους του Δημάρχου Ιωαννίνων και των αντιδημάρχων Θωμά Μπέγκα και Δημήτρη Νάστου, που συμμετείχαν στη συνάντηση, επισημάνθηκε η ανάγκη άμεσης λειτουργίας του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό.

Με τον τρόπο αυτό θα λάβει τέλος η λειτουργία της χωματερής στη Δουρούτη και παράλληλα θα δοθεί στην ανάδοχο εταιρία η δυνατότητα να αναπτύξει πλήρως τις εργασίες αποκατάστασης.

Το έργο του ΧΥΤΑ έχει παραδοθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ολοκληρωμένο και απομένει η περιμετρική πυρασφάλεια καθώς και η έκδοση άδειας οργάνωσης και λειτουργίας.

Η μελέτη συντάχθηκε από την ΤΥΔΚ, ύστερα από αίτημα που είχε διατυπώσει ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων του Νομού Ιωαννίνων και άμεσα υποβάλλεται στην αιρετή Περιφέρεια για έγκριση.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού οργανωμένα, μεθοδικά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και τα διεθνή πρότυπα.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της αναδόχου κοινοπραξίας, του Δήμου Ιωαννιτών και όλων των ΟΤΑ του Νομού Ιωαννίνων, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η διαδικασία δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν στο διάστημα του εξαμήνου για την πλήρη συγκρότηση και ενεργοποίηση του ΦΟΔΣΑ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More