<--! -->

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Η μπουλντοζα εβγαλε στο φως ανθρωπινα οστα

Συναγερμός σήμανε στην Αστυνομία των Ιωαννίνων, όταν μηχανήματα που χρησιμοποιούνταν για τη διάνοιξη αγροτικού δρόμου στην περιοχή Κρανούλας Ιωαννίνων, αποκάλυψαν οστά από ανθρώπινο σκελετό.

Στη συνέχεια εντοπίστηκαν και άλλα, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά. Ο ιατροδικαστής καθηγητής κ. Βουγιουκλάκης, εξέτασε τα οστά και γνωμάτευσε ότι πολύ παλιά. Να σημειωθεί ότι στο σημείο που βρέθηκαν τα οστά υπάρχει και ένα παλιό εκκλησάκι που οι ντόπιοι το χρονολογούν από τα μέσα του 17ου αιώνα. Αν και δεν θυμούνται να υπήρχε εκεί νεκροταφείο, δεν αποκλείεται να υπήρχαν εκεί τάφοι από τις αρχές του περασμένου αιώνα και ίσως παλιότεροι. Λεπτομερέστερες έρευνες θα γίνουν τις επόμενες μέρες. Την υπόθεση ερευνά η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων.

[via]

Σε συσκεψη στο ΥΠΕΚΑ η Γενικη Γραμματεας για την αποκατασταση των καμενων εκτασεων

«Ασπίδα» προστασίας για τις καμένες εκτάσεις αποτελούν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετά τη σύσκεψη που συγκάλεσε στο γραφείο του την Τρίτη (30/8/11), στην οποία συμμετείχαν o Γραμματέας Δασών του ΥΠΕΚΑ, Γιώργος Αμοργιανιώτης, και η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα με τους συναδέλφους της Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας.

Μεταξύ των μέτρων που αποφασίστηκαν είναι και η διάθεση πόρων ύψους 5 εκ. ευρώ από το «Πράσινο Ταμείο» για την κατασκευή αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο για την προστασία οικισμών, υποδομών, καλλιεργειών κλπ.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν, η αποκατάσταση του περιβάλλοντος των καμένων δασικών εδαφών, η αποτροπή του κινδύνου καταστροφών από πιθανές πλημμύρες που θα προκύψουν μετά την καταστροφή των δασών, η προστασία των εδαφών για να υποβοηθηθεί η φυσική αναγέννηση, καθώς η τεχνητή αναδάσωση όπου αποτυγχάνει η φυσική αναγέννηση.

Έτσι, εκτός από την αξιοποίηση των κονδυλίων από το «Πράσινο Ταμείο» αποφασίστηκαν:

    Άμεση σύνταξη από τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες των αναγκαίων μελετών για τα απαραίτητα έργα.
    Άμεση κήρυξη των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων. Για τη διευκόλυνση του έργου αυτού και την ολοκλήρωση του εντός των προθεσμιών που ο Νόμος ορίζει, θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα δορυφορικής απεικόνισης των μεγάλων πυρκαγιών, όπως του Έβρου, της Αιτωλοακαρνανίας κλπ.
    Απαγόρευση της βοσκής στις καμένες περιοχές μέχρι την αναδημιουργία του δάσους.
    Έκδοση Υπουργικής Απόφασης για το κατεπείγον του έργου, ώστε να συντμηθούν οι προβλεπόμενες από τον Νόμο προθεσμίες δημοπράτησης των έργων.

Στη διάρκεια της σύσκεψης ο Υπουργός με τους Γενικούς Γραμματείς εξέτασαν επίσης την πορεία του Προγράμματος κατάρτισης, ανάρτησης και κύρωσης των Δασικών Χαρτών στην Αττική και την υπόλοιπη χώρα και αποφάσισαν την οικονομική ενίσχυση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για την προώθηση του έργου.

Επίσης, συζήτησαν την πορεία εκτέλεσης των Δασικών μέτρων του Προγράμματος «Α. Μπαλτατζής» ύψους 171 εκ. ευρώ που περιλαμβάνει έργα, αναδασώσεων, αντιπυρικών ζωνών, δασικής οδοποιίας και έργα σε περιοχές NATURA, αποφασίζοντας την εντατικοποίηση των προσπαθειών για ένταξη περισσότερων έργων στο Πρόγραμμα.
Τέλος, εξετάστηκε και η χρηματοδότηση από τον Ειδικό Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου, διαφόρων έργων και δράσεων προστασίας και ανάπτυξης Δασών.

Με την επιστροφή της από την Αθήνα η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε σύσκεψη στο γραφείο της με τον Γενικό Διευθυντή Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων συζήτησαν τα θέματα που τέθηκαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν διαπιστώθηκε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες σε Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο είναι ήδη προετοιμασμένες προκειμένου να εφαρμόσουν τα μέτρα και να αξιοποιήσουν τα κονδύλια.

Στο Υπ. Εσωτερικων η Γενικη Γραμματεας, σε συσκεψη για τη διαδικασια μεταφορας των μαθητων

Η επίσπευση των διαδικασιών που απαιτούνται προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς αλλά και η μεταφορά των μαθητών από τους τόπους διαμονής τους στα σχολεία ήταν αυτή τη φορά το αντικείμενο σύσκεψης(η δεύτερη μέσα στον Αύγουστο) που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα.

Ο Υφυπουργός Πάρης Κουκουλόπουλος το μεσημέρι της Τρίτης(30/8/11), εξέτασε με τους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης καθώς και τους αρμόδιους Διευθυντές και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου την πορεία υπογραφής των διαπιστωτικών πράξεων προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» η αρμοδιότητα της μεταφοράς μαθητών από τον τόπο διαμονής τους στο σχολείο φοίτησης μεταφέρθηκε από τις αιρετές Περιφέρειες(πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις) στους Δήμους. Έτσι, τα αρμόδια Υπουργεία ζήτησαν τη συμβολή των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων προκειμένου οι Δήμοι να προετοιμαστούν έγκαιρα για την προκήρυξη των διαγωνισμών, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί και ελεγχθεί έως το τέλος του 2011.

Να σημειωθεί πως σε ότι αφορά την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας η Γενική Γραμματέας μετά την αποστολή σχετικού εγγράφου στις αρχές του μήνα προς τους Δήμους είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους Δημάρχους προκειμένου να γίνει ο κατάλληλος προγραμματισμός και από την πλευρά τους. Έτσι είναι έτοιμες όλες οι διαπιστωτικές πράξεις ώστε να ανανεωθούν οι συμβάσεις των πρώην Ν.Α. με τους μεταφορείς.

Όπως είναι γνωστό με νομοθετική ρύθμιση  του Υπουργείου δίνεται η δυνατότητα παράτασης των υφιστάμενων συμβάσεων μεταφοράς μαθητών, από 1/9/11 έως 31/12/11 από τις Περιφέρειες(πρώην Ν.Α.), για τα δρομολόγια χωρικής αρμοδιότητας τους. Η εν λόγω παράταση των συμβάσεων προϋποθέτει απαραίτητα ότι οι σχετικοί διαγωνισμοί θα είχαν προκηρυχθεί έως 31 Αυγούστου  και εφόσον οι Γενικοί Γραμματείς Αποκεντρωμένων Διοικήσεων το βεβαιώσουν με πράξεις τους.

Πανετοιμοι οι ΠαιδικοιΣταθμοι - Καλυπτονται ολα τα αιτηματα

Πλήρως οργανωμένοι και στελεχωμένοι, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Ιωαννιτών, είναι πανέτοιμοι να υποδεχθούν την ερχόμενη Δευτέρα τα νήπια της περιοχής.

Ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας- Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής, επιδόθηκε σε αγώνα δρόμου προκειμένου όλα να είναι έτοιμα για την έναρξη της νέας χρονιάς.

Συνάμα με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία έγινε η επιλογή των νηπίων και των βρεφών, ενώ μέσω ΑΣΕΠ ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την πρόσληψη προσωπικού που θα στελεχώσει παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς.

«Ο Οργανισμός λειτούργησε με απόλυτη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα. Στόχος μας ήταν να καλύψουμε το σύνολο των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί, χωρίς να αποκλείσουμε κανένα παιδί. Γνωρίζουμε ότι η εποχή είναι ιδιαίτερη δύσκολη για το σύνολο των εργαζομένων και από την πλευράς μας κάνουμε ότι είναι δυνατό για να διευκολύνουμε την κατάσταση, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου», υπογράμμισε σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας Φίλιππος Τσουμάνης.

Στον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας είχαν υποβληθεί 1346 συνολικά αιτήσεις. Με την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων ακολούθησαν 56 ενστάσεις. Από αυτές, οι 36 δικαιώθηκαν και οι υπόλοιπες είκοσι απορρίφθηκαν, επειδή αφορούσαν σε νήπια κάτω του ενός έτους ή σε οικογένειες που διαμένουν σε άλλους δήμους.

Με την έναρξη της νέας χρονιάς, στους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς του Δήμου θα φιλοξενηθούν συνολικά 1165 νήπια. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Φίλιππος Τσουμάνης, θα καλυφθεί και το σύνολο των υπολοίπων 181 αιτημάτων.

Να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός κλήθηκε να αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα και αυτό αφορούσε στην πλειάδα αιτημάτων που είχε υποβληθεί για τους παιδικούς σταθμούς της Κιάφας και της Καλούτσιανης. Συνολικά για τους δύο αυτούς σταθμούς είχαν κατατεθεί 700 αιτήσεις. Από τον Οργανισμό αξιολογήθηκαν και έγινε η κατανομή με βασικό κριτήριο τον τόπο κατοικίας.

Από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας ολοκληρώθηκαν οι επισκευές σε όλους τους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς του Δήμου. Τις ημέρες αυτές γίνεται η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού. Το Σαββατοκύριακο θα  ακολουθήσει απολύμανση και γενική καθαριότητα και το πρωί της Δευτέρας 5 Σεπτεμβρίου θα είναι πανέτοιμοι να υποδεχθούν τα νήπια και τα βρέφη.

Οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί στελεχώθηκαν με 56 νέους εργαζόμενους, που καλύπτουν όλες τις απαραίτητες ειδικότητες. Από αυτούς οι 20 θα εργαστούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ενδεκάμηνης διάρκειας και οι υπόλοιπες 36 θέσεις καλύπτονται από πιστώσεις του ΕΣΠΑ.

Διακοπη νερου στην Ανατολη

Σε βλάβη του εσωτερικού δικτύου οφείλεται η διακοπή νερού που σημειώθηκε στην Ανατολή.

Για την αποκατάσταση της βλάβης αυτής, εργάζονται συνεργεία του Δήμου Ιωαννιτών.

Το σοβαρό πρόβλημα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα συνεργεία, δεν αφορούσε στην βλάβη αυτή καθ’ αυτή, αλλά στη δυνατότητα επέμβασης στο δίκτυο. Κι αυτό γιατί, λόγω του τρόπου κατασκευής ή παραλείψεων που υπήρξαν από το παρελθόν, δεν μπορεί να γίνει απομόνωση μιας συνοικίας.

Έτσι τα συνεργεία αναγκάστηκαν να κλείσουν την κεντρική δεξαμενή υδροδότησης, να αναμείνουν ώστε να αδειάσει το δίκτυο και στη συνέχεια να επέμβουν για την αποκατάσταση της βλάβης.

Ο Δήμος Ιωαννιτών ζητά την κατανόηση των καταναλωτών για την ταλαιπωρία που υπέστησαν, όμως για την αποκατάσταση της βλάβης δεν υπήρχε άλλος εφικτός τρόπος, πλην της συνολικής διακοπής.

Τέλος συνεργεία της ΔΕΥΑΙ εργάζονται από το πρωί για την αποκατάσταση σοβαρής βλάβης που έχει προκληθεί στο δίκτυο, επί της οδού Δωδώνης και είχε ως αποτέλεσμα την διακοπή νερού σε τμήμα του κέντρου των Ιωαννίνων.

Αποτελεσματα εγγραφων σε παιδικους - βρεφ/κους σταθμους του Δημου Ιωαννιτων

Τα αποτελέσματα των εγγραφών σε παιδικούς - βρεφ/κούς σταθμούς του Δήμου Ιωαννιτών για την περίοδο 2011-2012.

> Αρχείο excel

Διασχιση της χαραδρας "Βικακι" (Ορειβατικος Συλλογος Ιωαννινων)

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου διάσχιση της χαράδρας «Βικάκι».
Η πορεία είναι διάρκειας 5 ωρών (Α’ κατηγορίας) και μπορούν να συμμετάσχουν και αρχάριοι.
Η πορεία έχει αφετηρία την μονή Ρογκοβού και τερματισμό το χωριό Βίτσα.
Αναχώρηση 7:00 π.μ. από την Περιφέρεια Ηπείρου.
Αρχηγός: Γιώργος Τσάμπας Υπαρχηγός: Γαρυφαλιά Μπέλλου.
Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, 28ης Οκτωβρίου 17Α (εντός στοάς) καθημερινά 7-9μμ. Τηλ. 26510-22138. http://www.orivatikos.gr.

Η νεα συνθεση της Λεσχης Λαιονς Ιωαννινων

Ανέλαβε τα καθήκοντά του το νέο Δ.Σ. της Λέσχης Λάιονς Ιωαννίνων, «Σελλοί». Η σύνθεση του Δ.Σ. είναι η εξής:

Πρόεδρος: Μαρία Στρατσάνη, Φιλόλογος - Διευθύντρια Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών.
Γραμματέας: Αλίκη Στεργίου, Πολιτικός Μηχανικός.
Ταμίας: Πάνος Νικολαΐδης, Φυσικός.
Α′ Αντιπρόεδρος: Ελένη Παγκρατίου, Αρχιτέκτων - Καθηγήτρια Εφαρμογών ΤΕΙ Ηπείρου.
Β′ Αντιπρόεδρος: Παναγιώτης Αντωνόπουλος, Ιστορικός – Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Βοηθός Γραμματέα: Καίτη Παναγιώτου, Συνταξιούχος Τραπεζικός.
Βοηθός Ταμία: Μαίρη Καρπούζη, Ασφαλίστρια.
Κοσμήτωρ: Μάνθος Πάλλας, Πολιτικός Μηχανικός.
Τελετάρχης: Ντίνα Τσιότα, Μηχανολόγος Μηχανικός.
Πρόεδρος Επιτροπής Μελών: Τούλα Ντόκου, Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός.

Βραδιες αστρονομικης παρατηρησης στα Ιωαννινα

Πόσα αστέρια υπάρχουν στο ουράνιο στερέωμα; Πως μοιάζουν οι κρατήρες της Σελήνης και τα δαχτυλίδια του Κρόνου; Τι είναι ο Γαλαξίας;
Απαντήσεις σε αυτά και σε πολλά άλλα ερωτήματα θα δοθούν σε όσους βρεθούν στις βραδιές αστρονομικής παρατήρησης με τηλεσκόπια που διοργανώνει ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ιωαννίνων (http://ioanninastronomy.blogspot.com/)
την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου στη Μάζια σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μάζιας (http://maziaioanninon.blogspot.com/ ) και
τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου Καλέντζι σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλεντζίου (http://www.radosta.gr/).
Οι βραδιές αστρονομικής παρατήρησης με τηλεσκόπια θα ξεκινήσουν στις 9 το βράδυ και τις δύο μέρες, με αυτή στην Μάζια να φιλοξενείται στον προαύλιο χώρο του κτιρίου του Πολιτιστικού Συλλόγου και αυτή στο Καλέντζι, όπου οργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά, στον προαύλιο χώρο του παλαιού Δημαρχείου.
Ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ιωαννίνων σας καλεί να εξερευνήσουμε την ουράνια σφαίρα, να περιηγηθούμε στους αστερισμούς και να θαυμάσουμε τον έναστρο ουρανό με τηλεσκόπια. Οι άνθρωποι του Συλλόγου για δύο ημέρες θα παρατάξουμε τηλεσκόπια και κιάλια για να δώσουν τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να απολαύσουν τις ομορφιές του Σύμπαντος.
Οι
εκδηλώσεις είναι δωρεάν και ανοιχτές στο κοινό.
Για να φτάσετε στο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μάζιας, στην παλιά Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Τρικάλων, μετά το café Γραμματόσημο στρίβουμε αριστερά στο δρόμο προς Κρυόβρυση. 150 μ. περίπου μετά συναντάτε το κτίριο δεξιά σας.
Για Καλέντζι οδηγούμε νότια προς Αθήνα μπαίνουμε στην Εγνατία προς Μέτσοβο και βγαίνουμε στον κόμβο προς Ελληνικό (Νο. 4 στον ανωτέρω χάρτη), οδηγούμε νότια μέχρι το Καλέντζι (Ιωάννινα-Καλέντζι 35 λεπτά). Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να διασχίσετε τον Κατσικά και συνεχίζετε ευθεία στη 2η επαρχιακή οδό. Το παλαιό Δημαρχείο είναι προς την έξοδο του χωριού, λίγο πριν το γήπεδο.

Προστιμα σε 6 επιχειρησεις της Ηπειρου απο τον ΕΦΕΤ


Στην επιβολή 6 προστίμων συνολικού ύψους € 24.500 σε βάρος διαφόρων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εμπορίας και διακίνησης τροφίμων ανά την Ήπειρο, στις οποίες διαπιστώθηκαν παραβάσεις της κείμενη νομοθεσίας προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

Αναλυτικά τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Φ.Ε.Τ. είναι τα ακόλουθα:

1. Πρόστιμο € 6.000 στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ Α.Ε.Β.Ε. που εδρεύει στη Μεταμόρφωση Αττικής, διότι κατά τον επανέλεγχο που διενεργήθηκε στο υποκατάστημά της στην Κωνσταντινουπόλεως & Αχέρωντος στα Ιωάννινα διαπιστώθηκαν :

Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων.

Ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας για την υποδομή.

2. Πρόστιμο € 5.500 στο εστιατόριο εντός της ξενοδοχειακής μονάδας με την επωνυμία REGINA MARE HOTEL CLUB / Α.Ε. ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ που εδρεύει στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, διότι διαπιστώθηκαν :

Ανεπαρκής εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.

Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής, χώρων και εξοπλισμού.

Ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας για τον εξοπλισμό και την υποδομή.

Σημειώνεται ότι οι παραβάσεις παρατηρήθηκαν σε επανέλεγχο.

3. Πρόστιμο € 5.000 στο εστιατόριο – ψητοπωλείο – ψαροταβέρνα – καφέ μπαρ με την επωνυμία KYΡΙΑΚΗΣ Χ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Α. & ΣΙΑ Ο.Ε. που εδρεύει στο Λύχνο Πάργας, διότι διαπιστώθηκαν :

24,500 kg μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα τα οποία στερούνταν υγειονομικών επισημάνσεων και είχαν συσκευασθεί και συντηρηθεί κάτω από συνθήκες που δεν πληρούσαν τις ειδικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

Σημειώνεται ότι στην επιχείρηση πραγματοποιήθηκε επανέλεγχος.

4. Πρόστιμο € 4.000 στο εστιατόριο – μπαρ εντός του ξενοδοχείου ΔΕΝΤΡΟ με την επωνυμία ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΡΕΧΙΔΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. που εδρεύει στη Ζέρβα 30 στην Κόνιτσα Ιωαννίνων, διότι διαπιστώθηκαν :

319,65 κιλά μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα – προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας και άλλα που συντηρούνταν κάτω από συνθήκες που δεν πληρούσαν τις ειδικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και χωρίς ενδείξεις (ανευρέθησαν κατεψυγμένα ολόκληρα ζωικά θηράματα με παρουσία φτερών και τριχώματος).

Ανεπαρκής εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.

5. Πρόστιμο € 2.000 στο κυλικείο αεροδρομίου με την επωνυμία Γ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. που εδρεύει στον αερολιμένα Ιωαννίνων, διότι διαπιστώθηκε :

Έλλειψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας.

6. Πρόστιμο € 2.000 στο οβελιστήριο με την επωνυμία ΓΕΩΡΓΙΟΣ Σ. ΜΠΟΚΑΣ και διακριτικό τίτλο ''ΤΟ ΓΥΡΑΔΙΚΟ'' που εδρεύει στη Γούναρη 1 στα Ιωάννινα, διότι διαπιστώθηκαν :

Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής, υποδομής και εξοπλισμού.

> Το Δελτίο Τύπου του ΕΦΕΤ (pdf αρχείο)

Αποχωρησε απο τη συναντηση με τον Κ. Σκανδαλιδη ο Περιφερειαρχης

Αποχώρησε από τη συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη με τους Περιφερειάρχες της χώρας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλεξ. Καχριμάνης καταγγέλλοντας ότι το υπουργείο με την πολιτική που ακολουθεί ναρκοθετεί τον Καλλικράτη.

Ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, τάχθηκε κατά της ύπαρξης διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, καθώς όπως είπε η αγροτική ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί με πολυδιάσπαση υπηρεσιών που υπονομεύουν ευθέως τη Διοικητική Μεταρρύθμιση. Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, εξέφρασε επίσης την διαφωνία του για την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να συνεχιστούν μόνο τα 76 από τα 111 έργα που είχαν ενταχθεί στον πρόγραμμα «ΑΛΕΞ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» και κατά συνέπεια στην απένταξη των υπολοίπων, μεταξύ των οποίων και έργα που είναι απαραίτητα για την αγροτική ανάπτυξη της Ηπείρου. Επιμέρους διαφωνίες υπήρξαν και σε άλλα ζητήματα, όπως διαχείριση βοσκοτόπων κ.α., γεγονός που οδήγησε τον Περιφερειάρχη στην αποχώρηση από τη συνάντηση, καθώς όπως ανέφερε από τη συζήτηση δεν προέκυπτε κάτι νεότερο για τους αγρότες.

[via] [image]

Στις 2 Οκτωβριου εκλογες στα κεντρικα Τζουμερκα

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, και σε εφαρμογή απόφασης του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, εκδόθηκε πρόγραμμα επαναληπτικών εκλογών στο σύνολο των εκλογικών τμημάτων του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.

Οι εκλογές θα γίνουν την Κυριακή 2 Οκτωβρίου και οι τυχόν επαναληπτικές την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, με την συμμετοχή όλων των νομίμως ανακηρυχθέντων συνδυασμών σύμφωνα με την αριθμ. 2123/2011 απόφαση του Γ΄ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ήτοι:

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων με υποψήφιο δήμαρχο τον κ. Ιωάννη Νάκη του Νικολάου.

Τζουμέρκα Όραμα Ανάπτυξης – Νέα Εποχή» με υποψήφια δήμαρχο την κ. Σταυρούλα Καραβασίλη του Κωνσταντίνου.

Τζουμερκιώτικη Δημοτική Πορεία, με υποψήφιο δήμαρχο τον κ. Χρήστο Χασιάκο του Κωνσταντίνου.

Η ψηφοφορία θα αρχίσει ώρα 7.00 π.μ. και θα λήξει στις 7.00 μ.μ.

[via]

Αναβαλλονται οι εκλογες για τις Περιφερειακες Ενωσεις Δημων


Την ολιγοήμερη αναβολή των διαδικασιών ανάδειξης των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων έδωσε η ΚΕΔΚΕ, η οποία με έγγραφό της προς τις ΤΕΔΚ της χώρας προτείνει νέες ημερομηνίες για την διεξαγωγή των εκλογικών διαδικασιών.

Έτσι τα Δημοτικά Συμβούλια, αντί μέχρι τις 31 Αυγούστου, μπορούν να συνεδριάσουν ως τις 12 Σεπτεμβρίου για την ανάδειξη των αντιπροσώπων, ενώ οι εκλογές για τις νέες διοικήσεις στις Περιφερειακές Ενώσεις μπορούν να γίνουν ως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Με βάση τα προβλεπόμενα στο Π.Δ, η Ήπειρος θα έχει Περιφερειακή Ένωση Δήμων με γενική συνέλευση 125 εκπροσώπων και 21μελές διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο τα 12 μέλη θα είναι υποχρεωτικά δήμαρχοι.

Για την Άρτα υπάρχει η εκκρεμότητα στο δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων όπου θα διενεργηθούν εν νέου οι εκλογές για ανάδειξη δημάρχου και δημοτικού συμβουλίου εξαρχής, μετά την ακύρωση της εκλογής του Μαρίνου Γαρνέλη.

[via]

Μετεφερε πεζος 51 κιλα κανναβης

Συνελήφθη  χθες (29-08-2011) βραδινές ώρες, στην περιοχή Κώτσικα  Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του  Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Α’ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ένας αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας, ηλικίας  24 ετών, κατηγορούμενος για μεταφορά ναρκωτικών ουσιών.

Συγκεκριμένα, χθες  το βράδυ  ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών εντοπίστηκε ο  24χρονος  να μεταφέρει πεζός δύο ταξιδιωτικούς σάκους που περιείχαν πενήντα δέματα ακατέργαστης κάνναβης  συνολικού βάρους (51.520)γραμμαρίων, τα οποία και κατασχέθηκαν.

Επιπλέον αναζητούνται προκειμένου να συλληφθούν στα πλαίσια του αυτοφώρου  δύο αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας, οι οποίοι όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα συνέδραμαν τον  24χρονο στη μεταφορά των  ναρκωτικών  ουσιών.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηγουμενίτσας
Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας.

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Συνεχιζονται οι εργασιες στην οδο Νεοχωροπουλου

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες για την αναβάθμιση της τοπικής οδού σύνδεσης του Δημοτικού Διαμερίσματος Νεοχωρόπουλου με την πόλη των Ιωαννίνων στον κόμβο Σεισμοπλήκτων.
Το έργο ξεκίνησε στα τέλη Μαΐου. Το συνολικό μήκος του δρόμου φτάνει στα 1900. Εξ αυτών, στα 400 μέτρα ολοκληρώθηκε ήδη το 70% των εργασιών και στα άλλα 400 άνω του 50%. Εντός της εβδομάδας στα τμήματα αυτά θα ξεκινήσει η εγκατάσταση των δικτύων από τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας.

Η οδός σύνδεσης του Νεοχωρόπουλου είναι ένα έργο μείζονος σημασίας, το οποίο θα λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κάτοικοι και θα επιτρέψει την μετακίνησή τους με ασφάλεια.

Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδος και Ηπείρου και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 6,2 εκατομμύρια ευρώ.
Ανάδοχος είναι η κοινοπραξία «Θέστωρ ΑΤΕ- Νάστος Κωνσταντίνος του Γεωργίου».
Το έργο αφορά αναλυτικά στην αναβάθμιση της οδού Σάββα Νικολάτου- Ασημακοπούλου που αποτελεί την κύρια συλλεκτήρια οδό των Σεισμοπλήκτων και του Νεοχωρόπουλου και συνδέει την περιοχή αυτή με την πόλη των Ιωαννίνων, την παράκαμψη και την Εθνική Οδό Ιωαννίνων Άρτας.
Περιλαμβάνει δε τρία υποέργα:
-           Τις απαλλοτριώσεις
-           Την αναβάθμιση της τοπικής οδού
-           Την υπογειοποίηση των δικτύων της ΔΕΗ
Βάση της σύμβασης με τον ανάδοχο η ολοκλήρωσή του προβλέπεται εντός 29 μηνών από την έναρξη, όμως στόχος είναι να παραδοθεί πιο σύντομα.

Με αφορμή την έναρξη του έργου και το γεγονός ότι στην οδό Ασημακοπούλου, στο Κάτω Νεοχωρόπουλο, θα αρχίσουν εργασίες κατασκευής σε όλο το μήκος της, με απόφαση του Δημάρχου, απαγορεύεται από την 1η Σεπτεμβρίου η κίνηση όλων των οχημάτων από την οδό Αγίου Κωνσταντίνου μέχρι την οδό Αντιγόνης.

Προβληματα απο την κακοκαιρια στο αεροδρομιο Ιωαννινων

Ακυρώθηκε πτήση της Olympic Air από την Αθήνα για τα Γιάννινα, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή των Ιωαννίνων από ισχυρή καταιγίδα, κάτι που δεν επέτρεπε την προσέγγιση και την προσγείωση του αεροπλάνου στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους αφού έκανε μερικούς κύκλους πάνω από τα Γιάννινα, τελικά ενημέρωσε τους επιβάτες ότι επιστρέφουν στην Αθήνα.

Ταυτόχρονα αυτοί που περίμεναν στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων για να ταξιδέψουν προς την Αθήνα, τελικά επέλεξαν να το κάνουν οδικά. Και οι δύο πτήσεις προς Ιωάννινα και Αθήνα, είχαν απόλυτη πληρότητα.

[via]

Αναβολη εξετασεων στο Πανεπιστημιο Ιωαννινων απο 1 εως 7 Σεπτεμβριου

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θεωρεί ότι ο νέος Νόμος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας για ένα δημόσιο και δωρεάν Παν/μιο, δε διαθέτει την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας της Ακαδημαϊκής κοινότητας και έχει σοβαρά προβλήματα εφαρμογής.  Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζει την αντίθεσή της, διότι ο νέος Νόμος:

1.    Υπονομεύει το δημόσιο χαρακτήρα των ΑΕΙ και δε διασφαλίζει τη δημόσια χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, της έρευνας και της φοιτητικής μέριμνας.
2.    Υποβαθμίζει το ρόλο των Τμημάτων και το επίπεδο των σπουδών των αντίστοιχων επιστημών που αυτά θεραπεύουν, μειώνοντας το κύρος των πτυχίων και τις επαγγελματικές προοπτικές των πτυχιούχων.
3.    Υποβαθμίζει την ερευνητική δραστηριότητα των Παν/μίων.
4.    Συρρικνώνει τη δημοκρατική λειτουργία των Πανεπιστημίων με αρνητικές επιπτώσεις για την παιδεία και την κοινωνία.
5.    Καταργεί τη δημοκρατική κατάκτηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου.
6.    Εγείρει σοβαρά θέματα αντισυνταγματικότητας που αφορούν το αυτοδιοίκητο και την  ακαδημαϊκή λειτουργία των Παν/μίων.

Η Σύγκλητος του Παν/μίου Ιωαννίνων, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της έναντι των Πανεπιστημιακών δασκάλων, των φοιτητών και της Ελληνικής κοινωνίας, είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει τους όρους και τις συνθήκες ακαδημαϊκής λειτουργίας του Ιδρύματος.

Καλεί τα μέλη των εκλεγμένων οργάνων του Ιδρύματος να συνεχίσουν τη λειτουργία τους μαζί με τα μέλη ΔΕΠ, τους φοιτητές και το προσωπικό για τη στήριξη της λειτουργίας του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Η Σύγκλητος αποφασίζει την αναβολή των προγραμματισμένων εξετάσεων από 1 έως και 7 Σεπτεμβρίου 2011.

Τέλος, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εξουσιοδοτεί το Πρυτανικό Συμβούλιο να προβεί, σε συνεργασία με τα άλλα ΑΕΙ της χώρας,  σε έλεγχο συνταγματικότητας συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου και σε κάθε άλλη νόμιμη ενέργεια.

Χαθηκε το ονειρο της Παραολυμπιαδας για τους δυο αθλητες ΑμεΑ του Ν.Ο.Ι.

Μπορεί να έκαναν εντατική προετοιμασία τους τελευταίους μήνες, με στόχο να πάρουν, μέσω του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας, την πρόκριση για την Παραολυμπιάδα του Λονδίνου, όμως τελικά οι δύο αθλητές ΑμεΑ του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, ο Βαγγέλης Καρέλης και η Στέλλα Πέρπερα αναγκάστηκαν να αποχαιρετήσουν πρόωρα το όνειρο!

Οι δύο κωπηλάτες έχασαν την ευκαιρία να αγωνιστούν στο Μπλεντ της Σλοβενίας εξαιτίας της κατηγοριοποίησης, που τους ενέταξε σε διαφορετικές βάρκες, δηλαδή τον Β. Καρέλη σε Δίκωπο και την Στ. Πέρπερα σε Τετράκωπο. Ωστόσο, επειδή δεν συμπληρώθηκαν πληρώματα στα δύο αυτά σκάφη, οι αθλητές ΑμεΑ του Ν.Ο.Ι. δεν κατέστη δυνατό να λάβουν μέρος στους αγώνες.

Οι δύο κωπηλάτες θα  παραμείνουν πάντως στο Μπλεντ μαζί με τον προπονητή τους Λάμπρο Ρίζο μέχρι την ερχόμενη Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα ολοκληρωθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Γενικη Συνελευση του Συλλογου Μελων ΔΕΠ του Πανεπιστημιου Ιωαννινων

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στη χθεσινή του συνεδρίαση, απεφάσισε να καλέσει τα μέλη του Συλλόγου σε Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου και ώρα 12:30 στην Αίθουσα "Λόγου και Τέχνης" με θέμα: "Εξελίξεις μετά την ψήφιση του Νόμου για τα Πανεπιστήμια".

Επίσης, μετά την απώλεια του Κώστα Δραΐνα, το Δ.Σ. ανασυγκροτήθηκε σε σώμα ως
εξής:

Πρόεδρος: Άγγελος Ευαγγέλου
Γραμματέας: Άρης Μπαρτζώκας
Αντιπρόεδρος: Σπύρος Γεωργάτος
Ταμίας: Δημόκριτος Τσουκάτος
Μέλη: Κώστας Αλυσσανδράκης, Απόστολος Αυγερόπουλος, Θανάσης Γκότοβος, Βασίλης
Κούτρας, Γιώργος Νικολάου

ΟΓΑ: Χορηγηση δελτιων κοινωνικου τουρισμου

Τους 510.000 φτάνουν οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΟΓΑ καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού Εκδρομικού Προγράμματος και δωρεάν παροχής βιβλίων μέσω των Κ.Ε.Π. και να συμμετάσχουν στα Προγράμματα της Αγροτικής Εστίας 2011. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΓΑ η διαδικασία χορήγησης στους δικαιούχους των Δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού Εκδρομικού Προγράμματος και δωρεάν παροχής βιβλίων, έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα 29 Αυγούστου.

Ειδικότερα η ανακοίνωση αναφέρει αναλυτικά:

Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία των αιτήσεων συμμετοχής για τα Προγράμματα της Αγροτικής Εστίας που υποβλήθηκαν στα Κ.Ε.Π. και η διαδικασία κλήρωσης για την ανάδειξη των δικαιούχων που θα συμμετάσχουν στα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού- Εκδρομών- 5νθήμερο Εκδρομικό- Επιμορφωτικό νέων αγροτών και δωρεάν παροχής βιβλίων για το έτος 2011.
510.000 ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΟΓΑ καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους, θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού Εκδρομικού Προγράμματος και δωρεάν παροχής βιβλίων μέσω των Κ.Ε.Π. και να συμμετάσχουν στα Προγράμματα της Αγροτικής Εστίας 2011.
Η διενέργεια κλήρωσης των δικαιούχων των Κοινωνικών Προγραμμάτων ήταν τεχνική- ηλεκτρονική προκειμένου να διαφυλαχθεί απόλυτα η αντικειμενικότητα καθώς η Διοίκηση του Οργανισμού δεν ήθελε να έχει καμία απολύτως συμμετοχή στην επιλογή των δικαιούχων. Η διαδικασία χορήγησης στους δικαιούχους των Δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού Εκδρομικού Προγράμματος και δωρεάν παροχής βιβλίων ξεκινάει την Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011 μέσω των Κ.Ε.Π.
Οι κληρωθέντες- δικαιούχοι του Εκδρομικού- Επιμορφωτικού Προγράμματος νέων αγροτών θα λάβουν τα Δελτία τους με συστημένη επιστολή από τον ΟΓΑ.
Το χρονικό διάστημα που θα μπορούν οι δικαιούχοι να κάνουν χρήση των δελτίων κοινωνικού τουρισμού ξεκινά από την παραλαβή τους και διαρκεί μέχρι τις 31-3-2012 των δε δελτίων για τα προγράμματα των εκδρομών και της δωρεάν παροχής βιβλίων μέχρι τις 31-12-2011.

Διαδικασία Παραλαβής Δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού (Δ.Κ.Τ.)- Δελτίων Εκδρομικού Προγράμματος (Δ.Τ.Π.) και Δελτίων δωρεάν παροχής βιβλίων

Οι δικαιούχοι των Προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού Εκδρομικού Προγράμματος, και δωρεάν παροχής βιβλίων της «Αγροτικής Εστίας» για το έτος 2011 θα πρέπει να επισκεφθούν τα ΚΕΠ, (όχι απαραίτητα το Κ.Ε.Π. στο οποίο υπέβαλαν αίτηση) ώστε να ενημερωθούν εάν είναι κληρωθέντες των προγραμμάτων και να λάβουν τα Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού (Δ.Κ.Τ.)- Δελτία Εκδρομικού Προγράμματος (Δ.Ε.Π.) καθώς και τα Δελτία δωρεάν παροχής βιβλίων.
Οι δικαιούχοι του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού θα λάβουν εκτός από το δελτίο Κοινωνικού Τουρισμού και εκπτωτικά κουπόνια.

Οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του ΟΓΑ (www.oga.gr) για τα συμβεβλημένα με τον ΟΓΑ Τουριστικά καταλύματα, Τουριστικά Γραφεία και Βιβλιοπωλεία.
Τα Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού Εκδρομικού Προγράμματος και δωρεάν παροχής βιβλίων θα παραλαμβάνονται προσκομίζοντας αντίγραφο της αίτησης συμμετοχής και την αστυνομική τους ταυτότητα ή απόκομμα πληρωμής σύνταξης ή καταβολής εισφορών/ Βιβλιάριο Υγείας και αστυνομική ταυτότητα.
Το φετινό πρόγραμμα της Αγροτικής Εστίας περιλαμβάνει:

1. Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού: 8ήμερες δωρεάν διακοπές (7 διανυκτερεύσεις) σε επιλεγμένα τουριστικά καταλύματα όλης της χώρας, που έχουν συμβληθεί με τον ΟΓΑ.
2. Πρόγραμμα Εκδρομών: 3ήμερες οργανωμένες εκδρομές (2 διανυκτερεύσεις) σε διάφορους προορισμούς της Ελλάδας, που θα διοργανώνονται από συμβεβλημένα από τον ΟΓΑ Τουριστικά Γραφεία.
3. Εκδρομικό- Επιμορφωτικό νέων αγροτών: διάρκεια 5 ημερών (4 διανυκτερεύσεις) για τους ασφαλισμένους 21-55 ετών που θα έχουν τη δυνατότητα να συνδιάσουν την ψυχαγωγία με εκπαιδευτικές επισκέψεις σε περιοχές της χώρας μας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε θέματα αγροτικής απασχόλησης (πρότυπα αγροκτήματα, συσκευαστήρια- τυποποιητήρια, οινοποιεία κ.λ.π.).
4. Πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων: αξίας 20 Ευρώ.

[via]

Της πηρε ο γερανος το αυτοκινητο και... εκλεψε το γερανο!

Άφωνος έμεινε ο οδηγός γερανού οδικής βοήθειας, όταν η γυναίκα της οποίας το αυτοκίνητο είχε μεταφέρει με εντολή της Τροχαίας Ηγουμενίτσας... του έκλεψε το γερανό!

Η οδηγός, είχε νωρίτερα παρκάρει το αυτοκίνητό της στο κέντρο (!!!) της πλατείας Δημαρχείου.
Δημοτικοί Αστυνόμοι της ζήτησαν να απομακρύνει το όχημα από την πλατεία. Η 50χρονη οδηγός  δεν έδωσε σημασία στις υποδείξεις της Δημοτικής Αστυνομίας.

Στο σημείο έφτασε περιπολικό της τροχαίας, οι τροχονόμοι εξέδωσαν τη σχετική κλήση και προχώρησαν στην αφαίρεση των πινακίδων ενώ ταυτόχρονα κλήθηκε και φορτηγό-γερανός ιδιώτη για την απομάκρυνση του οχήματος.

Η οδηγός προσπάθησε να εμποδίσει τη μεταφορά του οχήματός της και όταν δεν τα κατέφερε μετέβη στις εγκαταστάσεις του ιδιώτη.

Από εκεί, έκλεψε τον γερανό και έφυγε με φορτωμένο το όχημά της με κατεύθυνση προς το κέντρο της Ηγουμενίτσας.

Συνελήφθη όμως στα Πλατάνια Ηγουμενίτσας από άντρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας και οδηγήθηκε πρώτα στο αυτόφωρο και στη συνέχεια με απόφαση του δικαστηρίου στην ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

[via]

Συνεληφθησαν 5 αλλοδαποι για μεταφορα ναρκωτικων

Στο 97ο χλμ της Εγνατίας οδού, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων σε συνεργασία με αστυνομικούς του Β' Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου, συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας ηλικίας 31, 36 και 31 ετών, κατηγορούμενοι για μεταφορά μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 31χρονος διαπιστώθηκε να  μεταφέρει σε ταξιδιωτικούς σάκους ογδόντα τέσσερα (84) δέματα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους (132.155)  γραμμαρίων, τα οποία και κατασχέθηκαν. Κατά τη στιγμή της ακινητοποίησης, ο οδηγός του οχήματος επιδιώκοντας να διαφύγει τη σύλληψη, προκάλεσε υλικές ζημίες σε δύο υπηρεσιακά οχήματα.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι, για το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 31χρονος, είχε δηλωθεί κλοπή στο Α' Τμήμα Ασφάλειας Περιστερίου, ενώ για τις πινακίδες κυκλοφορίας που έφερε, είχε δηλωθεί κλοπή στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λάρισας.

Επίσης συνελήφθησαν και άλλοι δύο αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας 36 και 31 ετών, γιατί όπως προέκυψε διευκόλυναν ως προπομποί την μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών, χρησιμοποιώντας  δύο άλλα Ι.Χ.Ε  αυτοκίνητα.

Επιπλέον αναζητείται ένας 38χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα διέθεσε στον 31χρονο  προπομπό το Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του, προκειμένου να μεταφέρει τις ναρκωτικές ουσίες.

Τα τρία  αυτοκίνητα κατασχέθηκαν ως μέσο μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών, ενώ επιπλέον κατασχέθηκαν εννέα κινητά τηλέφωνα, καθώς και το χρηματικό ποσό των 2375 ευρώ, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή τους.

[via]

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Μελη του ΠΑΜΕ διεκοψαν τη συνεδριαση του Περιφερειακου Συμβουλιου

Για περισσότερο από μια ώρα διακόπηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στα Γιάννινα σήμερα, όταν εισέβαλλαν στην αίθουσα μέλη του ΠΑΜΕ, διαμαρτυρόμενοι για τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση της Γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» από την κυβέρνηση.

Το περιφερειακό Συμβούλιο στην σημερινή του συνεδρίαση συζητούσε για, «Το καλάθι των αγροτικών προϊόντων της Ηπείρου», θέμα για το οποίο ήρθε στα Γιάννινα και συμμετείχε στη συνεδρίαση, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κανελλόπουλος.

Με την έναρξη της συνεδρίασης κτηνοτρόφοι μπήκαν επίσης στην αίθουσα και με συνθήματα διαμαρτύρονταν για την κυβερνητική πολιτική και την συρρίκνωση του κλάδου. Απαίτησαν μάλιστα την αποχώρηση του κ. Κανελλόπουλου από την συνεδρίαση. Στην συνέχεια οι διαμαρτυρόμενοι αποχώρησαν και η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συνεχίστηκε κανονικά, αφού όμως αποχώρησαν και οι τρεις παρατάξεις της αριστεράς που συμμετέχουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

[via]

Συμποσιο γλυπτων στα Ιωαννινα

Ανάμεσα στις βουνοκορφές των Τζουμέρκων ξεπετάγεται το χωριό Ελληνικό (Λοζέτσι), εκεί όπου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» αυτή την εποχή πραγματοποιείται το 2ο Συμπόσιο Γλυπτικής Ελληνικού. Ήδη από τις 20 Αυγούστου ο καθηγητής γλυπτικής της ΑΣΚΤ Θεόδωρος Παπαγιάννης πλαισιωμένος από επτά καταξιωμένους γλύπτες (Βασίλης Βασίλη, Κώστας Δικέφαλος, Χρήστος Λαζαράκης, Σπύρος Λισγάρας, Francesco Moretti, Χρήστος Ρηγανάς, Δημήτρης Χριστογιάννης) φιλοτεχνούν τέσσερα γλυπτά από μάρμαρο και 4τέσσερα από μέταλλο στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου.

Οι γλύπτες δουλεύουν στον ανοιχτό χώρο και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την εξέλιξη των εργασιών, να συνομιλούν με τους καλλιτέχνες και να λύνουν τις όποιες απορίες τους. Τα γλυπτά στη συνέχεια θα εμπλουτίσουν τη συλλογή του Μουσείου και κάποια από αυτά θα τοποθετηθούν στη διαδρομή προς το Μοναστήρι της Τσιούκας.

Το Συμπόσιο θα κλείσει στις 17-18 Σεπτεμβρίου με εκδηλώσεις που οργανώνονται από τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Ελληνικού Ιωαννίνων», το «Κληροδότημα», την «Αδελφότητα Ελληνικού» και τον «Όμιλο Φίλων Μουσείου Θ. Παπαγιάννης». Οι εκδηλώσεις αφορούν την πολιτιστική δράση των κατοίκων του χωριού, όπως και τη συμμετοχή τους στην Εθνική Αντίσταση.

Το πρόγραμμα του πολιτιστικού διημέρου (17 - 18 Σεπτεμβρίου 2011) έχει ως εξής:

- Πρώτη αποτύπωση της πολιτιστικής ζωής του Ελληνικού (Λοζέτσι) - εκκλησιαστική ζωή, σχολεία, ευεργετισμός, εκπαιδευτικοί, δημοσιεύσεις, βιβλιοθήκες, διασπορά κλπ.

- Απόπειρα χαρτογράφησης της Εθνικής Αντίστασης των κατοίκων του (απαρχή, συμμετέχοντες, πρωτοβουλίες, γεγονότα κ. κλπ.) Στο πλαίσιο του πολιτιστικού διημέρου θα τεθεί το ζήτημα της «φιλαναγνωσίας» και της οργάνωσης τοπικής βιβλιοθήκης, ενώ θα δρομολογηθεί η έκδοση πρακτικών του συνεδρίου: «Τα Μουσεία στην Ήπειρο».

[via]

Ευχαριστηρια ανακοινωση της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιαννινα

Η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 θα ήθελε να ευχαριστήσει τους φιλάθλους μας, που παρέδωσαν μαθήματα ποδοσφαιρικού πολιτισμού με την συμπεριφορά που επέδειξαν το βράδυ του Σαββάτου,

τόσο με τη θερμή υποστήριξη της ομάδας μας καθ΄όλη τη διάρκεια του αγώνα, αλλά και απέναντι στους φιλάθλους του ΑΡΗ, χωρίς προκλητικές ενέργειες ή υβριστικά συνθήματα, που μόνο κακό θα έκαναν.

Οι φίλαθλοι του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ αποτέλεσαν παράδειγμα προς μίμηση και σύμφωνα και με τις νέες διατάξεις που προβλέπει ο Πειθαρχικός Κώδικας της ΕΠΟ, εναρμονίστηκαν πλήρως σε αυτές χωρίς να ακουστεί ούτε ένα υβριστικό σύνθημα, ενώ δεν άναψε ούτε ένα καπνογόνο.

Παράλληλα η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 ευχαριστεί τους φιλάθλους του ΑΡΗ για την συμπεριφορά τους καθ΄ όλη την διάρκεια του αγώνα, καθώς και την ΠΑΕ ΑΡΗΣ για την άψογη συνεργασία που είχαμε όλες τις μέρες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το παιχνίδι.

Επίσης ευχαριστούμε την ΠΑΕ ΑΡΗΣ για την πολύτιμη βοήθεια της προκειμένου το μεταξύ μας παιχνίδι να διεξαχθεί μέσα σε αθλητικά πλαίσια και να δούμε πραγματικά το Ποδόσφαιρο να παίζεται εντός του αγωνιστικού χώρου σε μια καθαρά ποδοσφαιρική βραδιά με την άψογη συμπεριφορά & συμμετοχή φιλάθλων και των δυο ομάδων.

Επιπλέον η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 ευχαριστεί την Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, τη Διοίκηση του Σταδίου, όλους τους άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους στη διοργάνωση του αγώνα αλλά και όλους τους τοπικούς φορείς που συνέβαλαν τα μέγιστα προκειμένου να κυλήσουν όλα ομαλά και να μην δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα.

Τέλος η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 ζητάει το αυτονόητο δηλ. ισονομία & ισότιμη απόνομή της αθλητικής δικαιοσύνης για όλες τις ομάδες που συμμετέχουν ή θα συμμετάσχουν στο νέο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Super League, βάσει της πιστής εφαρμογής του νέου Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ και εύχεται ειλικρινά ο συγκεκριμένος πρώτος αγώνας υψηλού κινδύνου για φέτος ,μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή του, την άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο ΠΑΕ, καθώς και την απόλυτη συμμόρφωση των φιλάθλων των δύο ιστορικών ομάδων προς τον νέο Πειθαρχικό Κώδικα, να είναι μια νέα αρχή για το Ελληνικό Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο!

Συγχαρητηριο Μηνυμα της Γενικης Γραμματεα για τους Επιτυχοντες Μαθητες στα ΑΕΙ-ΤΕΙ της χωρας

Με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της χώρας η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα σε μήνυμά της προς τους επιτυχόντες τονίζει τα εξής:

«Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στις νέες και τους νέους της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, που με σκληρή και επίπονη προσπάθεια, κατάφεραν να πετύχουν την εισαγωγή τους σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Είμαι βέβαιη, ότι θα συνεχίσουν με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο την προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων τους, στο όμορφο ταξίδι της ακαδημαϊκής ολοκλήρωσης, δημιουργώντας ελπιδοφόρες προοπτικές για το μέλλον της περιοχής.

Ένα μεγάλο μπράβο αξίζει και στους μαθητές που δεν κατάφεραν να πετύχουν φέτος το στόχο τους και τους οποίους περιμένει μια δεύτερη προσπάθεια αλλά και πολλές άλλες επαγγελματικές ευκαιρίες, τις οποίες θα πρέπει να αξιοποιήσουν για να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.

Συγχαρητήρια όμως αξίζουν τόσο στους γονείς, όσο και στους εκπαιδευτικούς των μαθητών, που με τη στήριξη και τη συμπαράσταση που τους παρείχαν, συνέβαλαν στην επίτευξη της επιτυχίας.

Δικό μας χρέος, αποτελεί η διασφάλιση ευνοϊκών συνθηκών για την ανέλιξή των νέων μας, στον επιστημονικό, επαγγελματικό και κοινωνικό στίβο, μέσα από την εξασφάλιση προοπτικών μιας επιτυχημένης καριέρας, ως επιστήμονες και επιτυχημένοι επαγγελματίες στον τόπο καταγωγής τους.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να καλωσορίσω και να ευχηθώ καλή διαμονή και καλές σπουδές, στους νεοεισαχθέντες φοιτητές των σχολών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ που εδρεύουν στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία. Καλή πρόοδο στις σπουδές σας."

Συζητηση στο Περιφερειακο Συμβουλιο για το καλαθι των Αγροτικων Προϊοντων Ηπειρου

Την πρόταση εργασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «για το καλάθι των αγροτικών προϊόντων της Ηπείρου», παρουσίασε σήμερα στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Γενικός Γραμματέας κ. Γιώργος Κανελλόπουλος. Της συνεδρίασης θα ακολουθήσει η συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας η οποία σε διάστημα δύο μηνών θα καταρτίσει την τελική πρόταση.

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία», υπογράμμισε στην αρχή της τοποθέτησής του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, για να επισημάνει ότι η παραγωγή τοπικών και ποιοτικών προϊόντων είναι αλληλένδετη με την ύπαρξη των απαραίτητων υποδομών, (αρδευτικά έργα, σύγχρονες κτηνοπτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ηλεκτροδότηση κ.α.)

«Χαίρομαι που ορισμένα ζητήματα που σας είχα θέσει προ διετίας έχουν αρχίσει να νομοθετούνται» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στον Γενικό Γραμματέα.

Αναφερόμενος στη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ» - για την πιθανή ιδιωτικοποίηση της οποίας στην έναρξη της συνεδρίασης διαμαρτυρήθηκαν πολίτες και κτηνοτρόφοι – ο Περιφερειάρχης, υπογράμμισε ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία έχει γνωστοποιηθεί στον Πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς. Μετέφερε δε στο Σώμα και στους παριστάμενους, πρόσφατη απάντηση του Υπουργού Αγρ. Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδη, σύμφωνα με την οποία ακόμη δεν υπάρχει κατάληξη για το μέλλον της και διαβεβαίωσε ότι το θέμα θα θέσει και στην αυριανή συνάντηση που θα έχουν με τον Υπουργό οι Περιφερειάρχες. Εκείνο που προέχει είναι να κρατήσουμε την ποιότητα των προϊόντων της και αυτό θα κάνουμε. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και τις άλλες επιχειρήσεις του κλάδου που δραστηριοποιούνται στην Ήπειρο και οι οποίες επίσης παράγουν ποιοτικά προϊόντα, πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης, που έκανε εκτενή αναφορά στην φέτα, η οποία όπως είπε έγινε γνωστή ως προϊόν της Ηπείρου, εξαιτίας της «ΔΩΔΩΝΗΣ». Επεσήμανε ωστόσο ότι θα πρέπει και για τη φέτα (όπως και για το κρασί) να τηρούνται οι προδιαγραφές ωρίμανσης που απαιτεί ξύλινα βαρέλια από οξιά ή μεταλλικά δοχεία. Συμπλήρωσε δε ότι η Ήπειρος στο παρελθόν ήταν συνυφασμένη με την παραγωγή σκληρών τυριών, με πρώτο το κασκαβάλ, το οποίο επικράτησε ως ονομασία σε όλα τα Βαλκάνια.

Ακόμη ζήτησε την παρέμβαση του Γ.Γ. για την πιστοποίηση των ζώων ελευθέρας βοσκής, καθώς και τη λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής των ζωοτροφών για χοιροτρόφους, πτηνοτρόφους, κτηνοτρόφους κ.α., ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να συνδεθεί η παροχή τουριστικών υπηρεσιών με το Ηπειρωτικό πρωϊνό.

«Αν θέλουμε να έχει μέλλον η πατρίδα μας, πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους που παράγουν, τους αγρότες», κατέληξε.

Ο Γ. Γ. κ. Γ. Κανελλόπουλος τόνισε ότι η σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου «είναι μια αρχή και αυτό που θέλει το Υπουργείο είναι να είναι μια καλή αρχή». Ανέφερε ότι σήμερα είναι λίγα τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα που έχουν εξωτερική κατεύθυνση και ότι πλέον «πρέπει να πορευτούμε αλλιώς», αυξάνοντας παντού τις καλλιέργειες, συμπληρώνοντας ότι για την επίτευξη του σκοπού αυτού πρέπει να ενεργοποιηθεί όλο το επιστημονικό προσωπικό.



Η τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη, αρμόδιου

για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Ψαθά



Ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης (και Π.Ε. Άρτας) κ. Β. Ψαθάς, στην εισήγησή του, μεταξύ άλλων, ζήτησε να υπάρξουν από την πλευρά του Υπουργείου, σαφείς διευκρινήσεις ως προς το ύψος και την πηγή της χρηματοδότησης του προγράμματος.

«Η Περιφέρεια Ηπείρου, - συνέχισε- στο πλαίσιο των προτάσεών της για το καλάθι των αγροτικών προϊόντων προτείνει:

1). Ανάπτυξη του τομέα «Βιολογική Ήπειρος» για την παραγωγή βιολογικού (οργανικού) κρέατος, γάλακτος, αβγών, μελιού, πέστροφας, οπωροκηπευτικών, ελιάς, εσπεριδοειδών και ακτινιδίου. Το ίδιο ισχύει και για τη μετατροπή των ιχθυοκαλλιεργειών του Αμβρακικού σε Βιολογικές.

2). Δημιουργία ειδικού σχήματος που να οδηγεί σε σήμα «Ηπειρωτικά ειδικά επιλεγμένα κρέατα», ως τμήμα της αναγνωρισιμότητας των Ηπειρωτικών προϊόντων κρέατος.

3). Την ένταξη του ντόπιου γενετικού υλικού καθώς και των τοπικών ποικιλιών και φυλών στη γεωργική πολιτική, που πρέπει να αποτελεί το βασικό υλικό της πιστοποίησης κάθε προϊόντος «ταυτότητας».

4). Την προώθηση των προϊόντων αυτών με Εθνικό σήμα (Ελληνικό brand name).

5). Τη διατροφική ασφάλεια και την όσο δυνατόν μεγαλύτερη αυτονομία στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών, με προϊόντα που παράγονται και καταναλώνονται τοπικά, περιορίζοντας το κόστος των μεταφορών αλλά και τους μεσάζοντες, και εξασφαλίζοντας παράλληλα καλές τιμές και για τον αγρότη, αλλά και για τον καταναλωτή.

6). Τη στήριξη της τοπικής διάθεσης των προϊόντων με ενίσχυση των δομών που προωθούν τα τοπικά δίκτυα παραγωγών-καταναλωτών και διευκόλυνση των τοπικών προϊόντων να βρουν το δρόμο τους στα ράφια των μεγάλων αλυσίδων λιανεμπορίου.

7). Την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό με επαγγελματικές δομές και επαρκή διαφήμιση.

* Στη διάρκεια της συνεδρίασης τοποθετήθηκαν πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και της μείζονος αντιπολίτευσης και έγιναν πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις που απαντήθηκαν από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συγχαρητηρια του Δημαρχου Ιωαννιτων στους επιτυχοντες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Τους μαθητές της περιοχής μας που πέτυχαν την εισαγωγή τους στα Ανώτατα και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας συγχαίρει ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, ο οποίος παράλληλα με το μήνυμά του, καλωσορίζει στην Ηπειρωτική πρωτεύουσα τους νέους φοιτητές και σπουδαστές που έρχονται από άλλους Νομούς της Ελλάδας.

Τα ποσοστά επιτυχίας στα ΑΕΙ και ΤΕΙ των μαθητών από τα Λύκεια του Δήμου αλλά και του Νομού Ιωαννίνων είναι αρκετά υψηλά, όπως πολλές είναι και οι πρωτιές που κατέκτησαν σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Εκφράζω την ικανοποίησή και την χαρά μου. Αξίζουν συγχαρητήρια στους επιτυχόντες. Η εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ δικαίωσαν την προσπάθεια που έκαναν και θέλω να τους ευχηθώ να συνεχίσουν με την ίδια θέληση, επιμονή και δύναμη τον αγώνα τους ώστε να γίνουν λαμπροί επιστήμονες και χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία», αναφέρει στο μήνυμά του ο Δήμαρχος συγχαίροντας ταυτόχρονα τις οικογένειες των επιτυχόντων αλλά και την εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής.

Ο Δήμαρχος απευθύνεται και σε κείνους που δεν κατάφεραν να πετύχουν, υπογραμμίζοντας ότι μία πρόσκαιρη αποτυχία δεν σφραγίζει την ζωή μας.

Τέλος καλωσορίζει στα Γιάννινα τους φοιτητές και  τους σπουδαστές που έρχονται από άλλες περιοχές της χώρας και τους εύχεται καλή διαμονή στην πόλη μας.

«Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ένα από τα καλύτερα της χώρας και το ΤΕΙ Ηπείρου, θα δώσουν όλα τα επιστημονικά εφόδια ώστε οι νέοι να ανοίξουν τα φτερά τους. Η πόλη μας είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους νέους φοιτητές και να τους φιλοξενήσει έτσι όπως ταιριάζει στην ιστορία και τον πολιτισμό της», τονίζει ο Δήμαρχος και απευθύνει έκκληση στους ιδιοκτήτες κατοικιών να κρατήσουν τις τιμές των προς ενοικίαση διαμερισμάτων σε λογικά πλαίσια.

Απο 12 μεχρι και 30 Σεπτεμβριου οι εγγραφες των επιτυχοντων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Aπό τις 12 μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου θα γίνουν οι εγγραφές των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια, στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με αναλυτική εγκύκλιο.

Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές.

Ειδικές περιπτώσεις

Τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών-μελών της ΕΕ μη ελληνικής καταγωγής θα ανακοινωθούν εντός ολίγων ημερών.

Οι αθλητές που επιθυμούν να κάνουν χρήση των διατάξεων του άρθρου 34 του Ν.2725/1999, του άρθρου 18 του Ν.3708/2008 και του άρθρου 45 του Ν. 3773/09(ΦΕΚ 120 τ.Α΄) για εισαγωγή στην Tριτοβάθμια Eκπαίδευση πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά στη Διεύθυνση ή στο Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο οποίο υπάγεται το Λύκειο αποφοίτησής τους, από 01-9-2011 μέχρι και 12-9-2011.

Οι πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, που έχουν αποκτήσει το πιστοποιητικό της πάθησής τους από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές πιστοποίησης, για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε ποσοστό θέσεων 5% θα κληθούν για την υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου το δεύτερο 10ήμερο Σεπτεμβρίου 2011 με ξεχωριστή εγκύκλιο.

Λιγότεροι οι εισαχθέντες
O συνολικός αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο φέτος ανήλθε σε 123.916, ενώ πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 106.189.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 77.893, εκ των οποίων έκαναν χρήση των ειδικών περιπτώσεων 6.997, ενώ το 2010 εισήχθησαν 84.368,

Φέτος έμειναν 1.568 κενές θέσεις. Το 2010 είχαν μείνει 4.108 κενές θέσεις.

[via]

Συλληψεις λαθρομεταναστων και ελεγχοι σε αυτοκινητα

Εξήντα  (60)  συνολικά λαθρομετανάστες, συνελήφθησαν από 26-08-2011  έως   28-08-2011, σε όλη την Ήπειρο.

Την παρελθούσα εβδομάδα, από 22-08-2011 έως 28-08-2011, στην Ήπειρο διενεργήθηκαν (669) έλεγχοι σε οδηγούς αυτοκινήτων και (426) σε οδηγούς δικύκλων και βεβαιώθηκαν συνολικά (274) παραβάσεις για μέθη, υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση προστατευτικού κράνους κλπ.

«Εισιτηριο» για την Παραολυμπιαδα θελουν οι Β. Καρελης και Στ. Περπερα

Τον δικό τους αγώνα για πρόκριση στην Παραολυμπιάδα του Λονδίνου θα δώσουν αυτές τις ημέρες στο Μπλεντ της Σλοβενίας και οι δύο ΑμεΑ αθλητές του Ν.Ο.Ι., ο Βαγγέλης Καρέλης και η Στέλλα Πέρπερα. Οι δύο αθλητές, αφού ολοκλήρωσαν ένα εντατικό στάδιο προετοιμασίας στην Παμβώτιδα, ταξίδεψαν στο Μπλεντ συνοδευόμενοι από τον Γιαννιώτη προπονητή τους κ. Λάμπρο Ρίζο, όπου θα βρεθούν αντιμέτωποι με αντίστοιχα επίλεκτα πληρώματα ΑμεΑ απ’ όλο τον κόσμο.  Στόχος τους να βρεθούν σε μία από τις 11 πρώτες θέσεις του αγωνίσματος για να εξασφαλίσουν το εισιτήριο για την Παραολυμπιάδα του 2012.

Αν οι δύο αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων  πάρουν την πρόκριση, θα είναι το μοναδικό πλήρωμα ΑμεΑ στην ιστορία της Ελληνικής Κωπηλασίας που θα το έχει καταφέρει.

Ενα σκαλι απο την προκριση στους Ολυμπιακους οι Γ. Τσιλης και Γ. Τζιαλλας

Η μεγάλη ώρα για την Γιαννιώτικη Κωπηλασία έχει πλέον φτάσει, καθώς δύο απ’ τους κορυφαίους εκπροσώπους της, οι πρωταθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων Γιώργος Τζιάλλας και Γιάννης Τσίλης, δίνουν ήδη τη μάχη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, διεκδικώντας το εισιτήριο της πρόκρισης για την Ολυμπιάδα του Λονδίνου, το 2012.

Αυτή η πρόκριση, μαζί φυσικά με ένα μετάλλιο στο γραφικό Μπλεντ της Σλοβενίας, όπου και διεξάγεται αυτές τις ημέρες η μεγαλύτερη ετήσια διοργάνωση της διεθνούς Κωπηλασίας, είναι ο μεγάλος στόχος των δύο Γιαννιωτών πρωταθλητών, που συμμετέχουν στους αγώνες με τα χρώματα της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας. Στην αποστολή της ΕΚΟΦΝΣ συγκαταλέγονται και άλλοι δέκα Έλληνες αθλητές οι οποίοι στελεχώνουν συνολικά έξι πληρώματα.

Οι Τσίλης και Τζιάλλας τρέχουν στο Παγκόσμιο με την Τετράκωπο άνευ Ανδρών, μαζί με τους Στ. Παπαχρήστο και Γ. Χρήστου. Αν βρεθούν στα 11 πρώτα πληρώματα του αγωνίσματος –κάτι που είναι περισσότερο από πιθανό- τότε θα έχουν την ευκαιρία να αγωνιστούν το επόμενο καλοκαίρι στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου, εκπροσωπώντας στην κορυφαία αυτή διοργάνωση όχι μόνο τα Γιάννινα αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα. Προνόμιο που ελάχιστοι Γιαννιώτες αθλητές είχαν μέχρι σήμερα.

Ήδη το πλήρωμα με την Γιαννιώτικη διπλή συμμετοχή πήρε την πρώτη θέση στον προκριματικό και αυτόματα προκρίθηκε στα ημιτελικά της κορυφαίας διοργάνωσης. Η πρόκριση αυτή κατατάσσει την ελληνική βάρκα στις 12 καλύτερες του κόσμου και την φέρνει έτσι ένα μόλις «σκαλί» από την πρόκριση στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Η επιτυχία αυτή θεωρείται αναμενόμενη, αφού όπως δήλωσε και ο Γ. Τζιάλλας λίγο πριν την αναχώρηση για το Μπλεντ, σε κάθε διεθνή διοργάνωση που συμμετείχε η Τετράκωπος φέτος και ειδικά στα δύο Παγκόσμια Κύπελλα, βρέθηκε στο βάθρο, συναγωνιζόμενη με τα ίδια πληρώματα που αντιμετωπίζει αυτές τις ημέρες στην Σλοβενία. Πάντως, ο πρωταθλητής του Ν.Ο.Ι. δεν έκρυψε την επιθυμία του και για ένα ακόμη μετάλλιο στο φετινό Πρωτάθλημα.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας του Μπλεντ, το οποίο άρχισε το περασμένο Σάββατο και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου, συμμετέχουν περισσότεροι από 1.200 αθλητές από 68 χώρες, που αποτελούν και την «αφρόκρεμα» του συγκεκριμένου αθλήματος σε διεθνές επίπεδο.

Στην αποστολή της Ελλάδας, στην οποία, μεταξύ άλλων λαμβάνουν μέρος ο πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ Γιάννης Καρράς και ο επικεφαλής τεχνικός Τζιάνι Ποστιλιόνε, συμμετέχει και ο Γιαννιώτης ομοσπονδιακός προπονητής Τόλης Παλαιοπάνος.

Θεατρικο Εργαστηρι απο το "Πολυθεαμα"

Θεατρικό εργαστήρι για μικρούς και μεγάλους θα λειτουργήσει από τον Οκτώβριο από την Εταιρεία για τον πολιτισμό και την τέχνη Πολυθέαμα ( Politheatro)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Απογευματινά εργαστήρια Θεατρικού παιχνιδιού (παιχνίδια ρόλων, αυτοσχεδιασμός, παντομίμα) για παιδία από 5 έως 12 ετών .
Εμψυχώτρια ομάδας ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΩΤΟΥ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

Θεατρικό εργαστήρι για άντρες και γυναίκες όλων τον ηλικιών θα πραγματοποιεiται δύο φορές την εβδομάδα.
Διδάσκουν:
ΘΟΔΩΡΗΣ ΓΚΟΓΚΟΣ (ηθοποιός ,σκηνοθέτης) : Υποκριτική – ορθοφωνία - Στοιχεία σκηνοθεσίας .
ΓΙΑΝΝΑ ΚΟΥΛΑ(σκηνοθέτης- παιδαγωγός θεάτρου)   : Θεατρικό παιχνίδι – θεατρική έκφραση – τεχνικές αφήγησης.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (ηθοποιός, σκηνοθέτης) : Αυτοσχεδιασμός – υποκριτική- σωματική έκφραση .

Όλα τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα 2 του Πολυθεάματος.
Για πληροφορίες και εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλ.  . 2651003492 – 6955416236
e-mail : politheatro@yahoo.gr

Πηγαν να καψουν πατερα και τα δυο παιδια του!

Στόχος  άγνωστων εμπρηστών με ασαφές  κίνητρο έγινε μια ολόκληρη  οικογένεια, που λίγο έλειψε να  βρει τραγικό θάνατο μέσα στο  σπίτι της στα Γιάννενα! Οι δράστες πυρπόλησαν τόσο το σπίτι όσο και το αυτοκίνητό της, με αποτέλεσμα πατέρας, μητέρα και παιδιά να εγκλωβιστούν μέσα στις φλόγες!
    
Οι άγνωστοι εμπρηστές περιέλουσαν την εξωτερική πόρτα του σπιτιού με εύφλεκτο υγρό και έβαλαν φωτιά, με αποτέλεσμα να «φουντώσει» και το σπίτι να πλημμυρίσει καπνούς. Όμως, δεν έμειναν σε αυτό. Έβαλαν φωτιά και στο σταθμευμένο αυτοκίνητο της συζύγου, χρησιμοποιώντας…  βενζινόκολλα! Ο 49χρονος ιδιοκτήτης, η σύζυγός του και τα δύο μικρά παιδιά τους ξύπνησαν ανάστατοι και, μόλις διαπίστωσαν ότι δεν είχαν δίοδο διαφυγής, ειδοποίησαν αμέσως την Πυροσβεστική.
   
Οι  άνδρες της Πυροσβεστικής που έφτασαν εγκαίρως, έσβησαν την φωτιά που προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές και απεγκλώβισαν την οικογένεια του 49χρονου, που είπε ότι δεν μπορεί να καταλάβει ποιος ήθελε να τους κάνει κακό. Το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής και η Ασφάλεια Ιωαννίνων διενεργούν έρευνα για να εντοπίσουν τους δράστες και να εξακριβώσουν τους λόγους που τους οδήγησαν στον εμπρησμό.

[via]

Το καλαθι των αγροτικων προϊοντων της Ηπειρου

Σήμερα στη μία το μεσημέρι,  θα συνεδριάσει το  Περιφερειακό Συμβουλίου Ηπείρου, στο οποίο  θα παρίσταται και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Κανελλόπουλος,  με θέμα ημερήσιας διάταξης:

«ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» -εργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων-

Το αγροτικό καλάθι ανά περιφέρεια, σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, περιλαμβάνει τρεις «κατηγορίες» προϊόντων. Προϊόντα που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως είναι ενδεικτικά το κρασί και το λάδι, προϊόντα που αναδεικνύουν την ταυτότητα κάθε περιοχής, και προϊόντα που καλύπτουν τις επισιτιστικές ανάγκες της χώρας.

[via]

Το σκι επιστρεφει στην Παμβωτιδα

Υπό την αιγίδα του Δήμου Ιωαννιτών και με την συνδιοργάνωση του Πνευματικού Κέντρου ο Όμιλος Σκι Παμβώτις, διοργανώνει στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου τον αγώνα «Παμβώτις Open 2011».

Στον αγώνα, θα συμμετάσχουν 70 αθλητές επιδόσεων, όλων των κατηγοριών οι οποίοι θα αγωνιστούν στο αγώνισμα του σλάλομ.

Με την διοργάνωση αυτή το σκι επιστρέφει στην λίμνη των Ιωαννίνων μετά από πολλά χρόνια.

Στα πλαίσια του αγώνα, ο Όμιλος Σκι Παμβώτις,  προγραμματίζει συνάντηση παλιών αθλητών από όλη την Ελλάδα που «πέρασαν» από τα Γιάννενα ενώ θα τιμήσει συμπολίτες μας, που στο παρελθόν είχαν συνεισφέρει στην ανάπτυξη του αθλήματος στην περιοχή.

Επίσης, κι εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα πραγματοποιηθεί μια προσπάθεια επιπέδου ρεκόρ Γκίνες, όπου δύο σκάφη αγώνα, θα τραβήξουν ταυτόχρονα και σε όλο το μήκος της λίμνης, σαράντα  αθλητές σκι.

[via]

Στα Ιωαννινα ο Πυρρος Δημας

Στα Γιάννενα βρέθηκε ο Ολυμπιονίκης και πρόεδρος σήμερα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών Πύρρος Δήμας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιο, τον πρόεδρο του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης Δημήτρη Παπαδόπουλο και παράγοντες και προπονητές του ΑΟ Σπάρτακος Ιωαννίνων.

Ο σκοπός της επίσκεψής του ήταν αφενός να συζητήσει θέματα που αφορούν την άρση βαρών με κυρίαρχο την ολοκλήρωση της αίθουσας βαρέων αθλημάτων, αφετέρου να στηρίξει τον αγώνα φιλανθρωπικού χαρακτήρα μεταξύ των βετεράνων του ΠΑΣ και της ομάδας του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Αθλητών, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου στις 4 το απόγευμα στο Εθνικό Στάδιο Ζωσιμάδων με τα έσοδα να διατίθενται για την ενίσχυση της Φλόγας.

[via]

Ολες οι βασεις εισαγωγης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Θεαματική πτώση βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία, ακόμη και σε υψηλόβαθμες, περιζήτητες σχολές, όπως οι πολυτεχνικές ή οι ιατρικές, προκύπτει από τους επισημους πίνακες που δημοσιοποίησε το πρωί της Δευτέρας το υπουργείο Παιδείας.

Από την πρώτη «ανάγνωση» των αποτελεσμάτων, σε πολλές σχολές η πτώση ξεπερνά τα 2.000 μόρια. Η πτώση είναι σημαντική στις πολυτεχνικές και παιδαγωγικές σχολές.

Χαρακτηριστικά το Παιδαγωγικό Βόλου έχει πτώση 1.257 μόρια, η σχολή Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας 1.627 μόρια, το Παιδαγωγικό Ιωαννίνων 1.490 μόρια.

Σημαντική είναι η πτώση των βάσεων και στα Τεχνολογικά Ιδρύματα. Χαρακτηριστικά στο ΤΕΙ γραφιστικής Αθήνας η πτώση φθάνει τα 1.650 μόρια, στο τμήμα λογιστικής Πειραιά τα 1.618 μόρια, στο τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης Αθήνας τα 1.934 μόρια, στο τμήμα πληροφορική ΤΕΙ Θεσσαλονίκης τα 2.147 μόρια.

Αναλυτικά, δείτε τις βάσεις από τους επίσημους πίνακες του υπουργείου Παιδείας:


ΑΕΙ από ημερήσια Γενικά Λύκεια, ημερήσια ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β) του 90%


ΤΕΙ από ημερήσια Γενικά Λύκεια, ημερήσια ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β) του 90%

ΑΕΙ από ημερήσια Γενικά Λύκεια (ΟΜΑΔΑ Β) του 10%

ΤΕΙ από ημερήσια Γενικά Λύκεια (ΟΜΑΔΑ Β) του 10%

ΤΕΙ από ημερήσια ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α)



ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΒΑΣΕΩΝ 2010-2011
Για Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Ιδρύματα (Ημερήσια) του 90%
Για Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Ιδρύματα (Ημερήσια) του 10%
Για Τεχνολογικά Ιδρύματα (Ημερήσια) του ΕΠΑΛΑ’

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (επώνυμο - όνομα - πατρώνυμο - μητρώνυμο).

Tα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά και στις Διευθύνσεις και τα Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους για ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

Φέτος θα υπάρχουν οι βάσεις εισαγωγής για το μεγαλύτερο μέρος των υποψηφίων, (90%), αλλά και για μία από τις ειδικές κατηγορίες, δηλαδή τέκνα τριτέκνων, πολυτέκνων οικογενειών κ.λπ. Γι' αυτό οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν θα «διαβάζουν» τις βάσεις.

Πρέπει να είναι σίγουροι ποιες βάσεις βλέπουν. Οι εκπαιδευτικοί συμβουλεύουν να τυπώσουν από το Διαδίκτυο το μηχανογραφικό τους, όπως το υπέβαλαν για να είναι πιο εύκολο το «διάβασμα» των βάσεων.

[via]

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Ιδεολογικη η συγκλιση στην Παιδεια

(Το μείζον στην ψήφιση του Νόμου Πλαίσιο για την Παιδεία εκτός απο το περιεχόμενο είναι και  οι συνθήκες που οδήγησαν σε αυτή την σύγκλιση, η οποία πέραν των άλλων σημαίνει αναμφισβήτητα την διάθεση για  αναμόρφωση ,αναδιάταξη, και αναδιοργάνωση των γερασμένων πολιτικών φορέων. Αναμφισβήτητα πρόκειται για υπέρβαση & ιδεολογική προσέγγιση)

Αποτελεί κοινό τόπο ότι η παιδεία είναι ίσως ο ισχυρότερος μηχανισμός δημιουργίας στερεότυπων σε κάθε  κοινωνία ,με την παραδοχή ότι ο ιδεολογικός & κοινωνικό-ποιητικός ρόλος του εκάστοτε δομημένου κράτους εκφράζεται- πραγματώνεται αλλά και στηρίζει την ύπαρξη και συνέχειά του  στον μηχανισμό η σωστότερα στον θεσμό της παιδείας .
    Σπάνια συμβαίνει στο θέμα της παιδείας και του προσανατολισμού της εκπαίδευσης, να υπάρχει κοινοβουλευτική σύμπλευση η τουλάχιστον συναίνεση, καθότι, ο βασικός διαχωριστικός πυλώνας πάνω στον οποίο οικοδομούνται και βασίζονται οι ιδεολογίες είναι το δομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καθοριστικό ρόλο έχει η εκπαίδευση και η παιδεία γενικότερα σε μια χώρα.
Αυτό αποτελεί δεδομένο, κατά συνέπεια η πρόταση για νέο νόμο και ιδιαίτερα νόμο πλαίσιο που θεωρείται όσον αφορά την παιδεία νόμος ευρύτερης διάρκειας και παρέμβασης στο χρόνο και στον συγκεκριμένο χώρο σε όλο το φάσμα και τις βαθμίδες της  εκπαίδευσης, εννοείται ότι σήμερα εκφράζει αναγκαιότητα κοινωνική.
Αυτό σημαίνει ότι ένας νόμος έρχεται να περιγράψει και να προσδιορίσει το «κοινωνικά ώριμο» το οποίο οφείλει να παρακολουθεί η πολιτική εξουσία και κατά συνέπεια αυτή την κοινωνική πραγματικότητα την μετουσιώνει σε νόμο.
Η ψήφιση του νέου Νόμου πλαίσιο για την παιδεία αποτελεί μια μεταπολιτευτική και ιστορική αλλαγή συμπεριφοράς της πολιτικής εξουσίας στην χώρα μας, κυρίως από τους πολιτικούς χώρους που εναλλάσσονται στην εξουσία.
        Είναι απόλυτα σαφές ότι έρχεται να διορθώσει κακώς κείμενες καταστάσεις και στρεβλώσεις, και εν κατακλείδι έρχεται να ικανοποιήσει κοινωνικό αίτημα ότι επιτέλους πρέπει πεπατημένες και αρρωστημένες καταστάσεις να αλλάξουν στους χώρους  που παράγεται  η γνώση .
Είναι απόλυτα σαφές ότι τα ανώτατα ιδρύματα πρέπει να ξεφύγουν από τις λογικές που πιθανότατα μέχρι χτες είχαν κάποιο λόγο ύπαρξης, ενώ σήμερα αποτελούν τροχοπέδη οπισθοδρόμησης.
Το ουσιαστικότερο για την παρούσα ανάλυση από την συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί η κοινωνιολογικού ενδιαφέροντος παρατήρηση η οποία εστιάζεται στο γεγονός της σύγκλισης πολιτικών συμπεριφορών ,τόσο στην κοινωνία όσο και  στο κοινοβούλιο με επακόλουθο πιθανόν την  ζύμωση για νέου τύπου πολιτικές εκφράσεις.
Το εξαιρετικά ενδιαφέρον όχι μόνο για τον χώρο της παιδείας αλλά γενικότερα της πολιτικής στην Ελλάδα είναι ότι από την στιγμή που οι σημαντικότερες πολιτικές άσκησης της κρατικής εξουσίας δηλαδή τα κόμματα εξουσίας  συγκλίνουν στο θέμα της εκπαίδευσης σημαίνει  ότι παραδοσιακές ιδεολογικές διαφορές τείνουν να αποτελέσουν δευτερεύοντα παράγοντα όσον αφορά  την τοποθέτησή τους στα  εθνικά και ουσιαστικά θέματα αλλά προσέτι και για την οργάνωση διεκδίκησης της  κυβερνητικής αρχής .
Από κοινωνιολογικής άποψης η συγκεκριμένη εξέλιξη όπως αυτή διαμορφώθηκε με αυτή την πολύ ισχυρή πλειοψηφία στο νόμο πλαίσιο για την παιδεία δίνει την δυνατότητα στο πολιτικό σύστημα γενικότερα πια να απελευθερωθεί από τις ιδεολογικού περιεχομένου στρεβλώσεις αλλά και εμμονές οι οποίες δημιουργούσαν και δημιουργούν στεγανά άσκησης ενός εποικοδομητικού αντιπολιτευτικού λόγου η ακόμη και κυβερνητικής  άσκησης της πολιτικής.
Δεν χωράει αμφιβολία ότι το ξεπέρασμα των διαφορών στο θέμα της παιδείας σηματοδοτεί μια νέα πραγματικότητα τουλάχιστον κοινοβουλευτική αλλά οπωσδήποτε κοινωνικά αποδεκτή.
Θα ήταν ιστορικά ανακόλουθη μια άλλη ισχνή πλειοψηφία  όσον αφορά τον νόμο για την παιδεία και θα ήταν κοινωνικά ξένη καθόσον στην βάση της κοινωνίας έχουν ξεπεραστεί προ πολλού ιδεολογικές αγκυλώσεις που εμπόδιζαν βασικές καθημερινές συμπεριφορές, και έχουν παραμείνει μόνο στις θύμισες κάποιων οι οποίοι ούτως η άλλως δεν μπορούν να ξεχωρίσουν το χτες από το σήμερα, δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αντίπαλο, δεν μπορούν να ζήσουν έξω από το ιδεολογικό περίβλημα κάποιου κόμματος.
Τα κόμματα όμως με την συμπεριφορά τους  για την παιδεία έδειξαν ότι σε άλλου είδους αγώνα θα πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια της κατάληψης της πολιτικής εξουσίας.
Ιδιαίτερα στην Ελλάδα τα κόμματα που εναλλάσσονται στην κυβέρνηση μεταπολιτευτικά έχουν διαφορές οριακές, διαφορές για τον τύπο και όχι για την ουσία, και αν εξαιρεθεί η πρώτη τετραετία του Ανδρέα Παπανδρέου κατά την οποία πράγματι έγιναν πολιτικές τοποθετήσεις καίρια ιδεολογικού χαρακτήρα, μετέπειτα η πολιτική ασκήθηκε με τα ίδια εργαλεία με τις ίδιες πολιτικές με μόνη διαφορά την ένταση της διαχείρισης.
Αυτή είναι η ουσία, την οποία η βάση της κοινωνίας έχει κάνει αποδεκτή  και  αυτή την αλήθεια και αυτή την πραγματικότητα η εξαιρετικά μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού κοινοβουλίου την έκανε νόμο του κράτους σε έναν τομέα που κατά βάση θεωρείται εργαλείο  ανάπτυξης πολιτικής ιδεολογίας .
Ιδεολογική κατά συνέπεια θεωρούμε ότι είναι η σύγκλιση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Για πρώτη φορά νόμος πλαίσιο για την παιδεία παίρνει τέτοια κοινοβουλευτική συγκατάθεση εφαρμογής αλλά και κοινωνικής αποδοχής θεωρώ ,αποδοκιμάζοντας την θέση μερίδας Ελλήνων βουλευτών ότι ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί, αυτό στο πολιτικό μας  σύστημα περιγράφεται διαφορετικά.
Στην κοινοβουλευτική Δημοκρατία της Ελλάδος δια του Νόμου Πλαισίου συντελέστηκε μια υπέρβαση και μια ιστορική σύγκλιση πολιτικής , η οποία αντικατοπτρίζει μια κοινωνικά ώριμη απαίτηση την οποία στο σύνολό του ο εκπαιδευτικός χώρος θα αποδεχθεί και η ελληνική κοινωνία θα επικροτήσει.
Μοναδική επιτέλους συμφωνία εκπαιδευτικής πολιτικής ,συμφωνία Νόμου Πλαισίου τον οποίο εννοείται ότι όλα τα ιδρύματα θα εφαρμόσουν πέρα από τις όποιες  ενδεχομένως διαφορετικές απόψεις  έχουν ορισμένοι πρυτάνεις οι οποίοι εν τούτοις δεν θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι από την συγκεκριμένη κατάσταση η οποία ωρίμασε στην κοινωνία την  άποψη της αναγκαιότητας της πολιτικής παρέμβασης στα ΑΕΙ ,και οδήγησε την  πολιτική ηγεσία  στην ιστορική υπέρβαση να μετουσιώσει σε νόμο αυτή την κοινωνική παραδοχή.

•    Το κείμενο τίθεται στη διάθεση της έκδοσης για δημοσίευση.
•    Κείμενο  πρώτο-γραμμένο κατά τίτλο και περιεχόμενο.
•    Το κείμενο αναφέρεται στην κοινωνιολογικού ενδιαφέροντος μεταπολιτευτική εξέλιξη ,και έχει να κάνει με την ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Νόμου πλαίσιο για την παιδεία-χώρο κατά τεκμήριο ιδεολογικού παρεμβατισμού της πολιτικής εξουσίας.




του Χρήστου Παπαδημητρίου -- Κοινωνιολόγου - Οικονομολόγου

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Καλες διακοπες

Το IoanninaToday.gr σας εύχεται καλές διακοπές. Γεμίστε μπαταρίες και να περάσετε πολύ καλά στις διακοπές σας. Θα είμαστε και πάλι μαζί σας το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου....

Καλές διακοπές...

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Ψηφιστηκε απο τη Βουλη η Εταιρεια Παροχης Αεριου Ηπειρου

Σε νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης από το Κοινοβούλιο, περιλαμβάνεται και η δέσμευση της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου να δημιουργήσει Εταιρεία Παροχής Αερίου στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία.

 Αυτό ανακοίνωσε στην Άρτα την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης. Ο κ. Μανιάτης χαρακτήρισε εθνικής σημασίας την κατασκευή του ελληνοϊταλικού αγωγού αερίου και υπογράμμισε πως θα δημιουργηθούν 500 άμεσες θέσεις εργασίας και 1500 έμμεσες στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Μανιάτης ευχαρίστησε για τη συμβολή τους στις μέχρι τώρα ενέργειες για τη χωροθέτηση του έργου τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Βουλευτή Θεσπρωτίας Χρήστο Κατσούρα και το Τεχνικό Επιμελητήριο ενώ επισήμανε την σημασία του έργου για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και του εμπορίου.

[via]

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Στο στοχαστρο του ΣΔΟΕ η παρανομη διοργανωση εκδρομων απο ιδιωτες

Υπό διωγμόν και στην Ήπειρο είναι οι παράνομες εκδρομές εσωτερικού και εξωτερικού που γίνονται από ιδιώτες. Μια «πειρατεία» που έχει λάβει διαστάσεις, προκαλώντας ζημιές τόσο στα επίσημα τουριστικά γραφεία, όσο και στο Δημόσιο. Όλα δείχνουν ότι αυτή η παράνομη δραστηριότητα χρόνων, παίρνει τέλος, καθώς καθημερινά εντοπίζονται οι «πειρατές», τους επιβάλλονται πρόστιμα και υποβάλλονται σε βάρος τους μηνύσεις.

    Λειτουργούν πειρατικά σαν «τουριστικά γραφεία», διοργανώνοντας εκδρομές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, συνήθως με τιμές μεγαλύτερες των επίσημων τουριστικών γραφείων και με τεράστια φοροδιαφυγή αφού ποτέ δεν κόβουν αποδείξεις (δεν έχουν και το δικαίωμα άλλωστε αφού δεν κρατούν λογιστικά βιβλία), δεν ασφαλίζονται οι εκδρομείς σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία και τα χρήματα που εισπράττουν «μαύρα», πάνε όλα στις τσέπες τους. Χρέη «πρακτόρων» εκτελούν διάφορες κυρίες κυρίως, δημόσιοι υπάλληλοι, ακόμη και αποκλειστικές νοσηλεύτριες. «Θύματά» τους κυρίως ηλικιωμένοι που ενημερώνονται τηλεφωνικά για να δηλώσουν συμμετοχή και οι αναχωρήσεις γίνονται ή πολύ πρωϊνές ώρες ή βραδινές για να μην εντοπίζονται.

    Σε όλη την Ελλάδα τα κρούσματα είναι καθημερινά και μόνο στην περιοχή Μακεδονίας -Θράκης τους τελευταίους μήνες έχει επέμβει σε αρκετές περιπτώσεις η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας, το ΣΔΟΕ, η Τουριστική Αστυνομία και ο ΕΟΤ, απαγορεύοντας την πραγματοποίηση της εκδρομής, επιβάλλοντας μεγάλα πρόστιμα στους «πειρατές - πράκτορες», ενώ υποβάλλονται και μηνύσεις εναντίον τους. Έχει ξεκινήσει λοιπόν μια πανελλαδική εκστρατεία για να σταματήσει αυτή η μάστιγα που δεν θίγει μόνο τα επίσημα τουριστικά γραφεία, επιπλέον είναι τεράστια η απώλεια εσόδων για το δημόσιο.

    Στην περιοχή της Ηπείρου, δραστηριοποιούνται πολλοί «πειρατές» αλλά από προχθές είναι υπό διωγμό.

    Το ΣΔΟΕ και η Τουριστική Αστυνομία, στην Πεδινή Ιωαννίνων μπλόκαραν την παράνομη αναχώρηση λεωφορείου με εκδρομείς για την Τήνο και στην «πράκτορα» επιβλήθηκε βαρύ πρόστιμο, ενώ της υποβλήθηκαν και μηνύσεις. Ταυτόχρονα το ΣΔΟΕ ξεκινά έρευνα και για άλλες περιπτώσεις παράνομων εκδρομών, έχοντας ήδη τα στοιχεία αυτών που τις διοργάνωναν.

    Σύμφωνα με το νόμο, «…τα τουριστικά γραφεία είναι σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν 393/76 νόμιμες οργανωμένες επιχειρήσεις οι οποίες δια των υπ΄ αυτών διατιθεμένων μέσων και προσφερόμενων υπηρεσιών αναλαμβάνουν την μεταφορά - διακίνηση και την διαμονή μεμονωμένων ατόμων ή ομάδων (group) εντός και εκτός χώρας. Εκτός των τουριστικών γραφείων κανένας άλλος δεν έχει το δικαίωμα να προβαίνει στην διοργάνωση εκδρομών (κρατήσεις ξενοδοχείων, έκδοση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, μεταφορά) διότι σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρηθεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία 393/76, 2160/93 ότι εκτελεί παράνομο τουριστικό έργο, η οποία επισύρει σοβαρές κυρώσεις. ..».

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More