<--! -->

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Σε συσκεψη στο ΥΠΕΚΑ η Γενικη Γραμματεας για την αποκατασταση των καμενων εκτασεων

«Ασπίδα» προστασίας για τις καμένες εκτάσεις αποτελούν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετά τη σύσκεψη που συγκάλεσε στο γραφείο του την Τρίτη (30/8/11), στην οποία συμμετείχαν o Γραμματέας Δασών του ΥΠΕΚΑ, Γιώργος Αμοργιανιώτης, και η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα με τους συναδέλφους της Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας.

Μεταξύ των μέτρων που αποφασίστηκαν είναι και η διάθεση πόρων ύψους 5 εκ. ευρώ από το «Πράσινο Ταμείο» για την κατασκευή αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο για την προστασία οικισμών, υποδομών, καλλιεργειών κλπ.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν, η αποκατάσταση του περιβάλλοντος των καμένων δασικών εδαφών, η αποτροπή του κινδύνου καταστροφών από πιθανές πλημμύρες που θα προκύψουν μετά την καταστροφή των δασών, η προστασία των εδαφών για να υποβοηθηθεί η φυσική αναγέννηση, καθώς η τεχνητή αναδάσωση όπου αποτυγχάνει η φυσική αναγέννηση.

Έτσι, εκτός από την αξιοποίηση των κονδυλίων από το «Πράσινο Ταμείο» αποφασίστηκαν:

    Άμεση σύνταξη από τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες των αναγκαίων μελετών για τα απαραίτητα έργα.
    Άμεση κήρυξη των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων. Για τη διευκόλυνση του έργου αυτού και την ολοκλήρωση του εντός των προθεσμιών που ο Νόμος ορίζει, θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα δορυφορικής απεικόνισης των μεγάλων πυρκαγιών, όπως του Έβρου, της Αιτωλοακαρνανίας κλπ.
    Απαγόρευση της βοσκής στις καμένες περιοχές μέχρι την αναδημιουργία του δάσους.
    Έκδοση Υπουργικής Απόφασης για το κατεπείγον του έργου, ώστε να συντμηθούν οι προβλεπόμενες από τον Νόμο προθεσμίες δημοπράτησης των έργων.

Στη διάρκεια της σύσκεψης ο Υπουργός με τους Γενικούς Γραμματείς εξέτασαν επίσης την πορεία του Προγράμματος κατάρτισης, ανάρτησης και κύρωσης των Δασικών Χαρτών στην Αττική και την υπόλοιπη χώρα και αποφάσισαν την οικονομική ενίσχυση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για την προώθηση του έργου.

Επίσης, συζήτησαν την πορεία εκτέλεσης των Δασικών μέτρων του Προγράμματος «Α. Μπαλτατζής» ύψους 171 εκ. ευρώ που περιλαμβάνει έργα, αναδασώσεων, αντιπυρικών ζωνών, δασικής οδοποιίας και έργα σε περιοχές NATURA, αποφασίζοντας την εντατικοποίηση των προσπαθειών για ένταξη περισσότερων έργων στο Πρόγραμμα.
Τέλος, εξετάστηκε και η χρηματοδότηση από τον Ειδικό Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου, διαφόρων έργων και δράσεων προστασίας και ανάπτυξης Δασών.

Με την επιστροφή της από την Αθήνα η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε σύσκεψη στο γραφείο της με τον Γενικό Διευθυντή Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων συζήτησαν τα θέματα που τέθηκαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν διαπιστώθηκε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες σε Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο είναι ήδη προετοιμασμένες προκειμένου να εφαρμόσουν τα μέτρα και να αξιοποιήσουν τα κονδύλια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More