<--! -->

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Ο πυρηνοτρητης «απειλει» τους ελαιωνες Ιωαννινων

Ιδιαίτερα αυξημένες παρουσιάζονται οι συλλήψεις της ανθόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη στις φερομονικές παγίδες όλων των περιοχών, όπως ανακοινώνουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ιωαννίνων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, στους ελαιώνες με μεγάλη ανθοφορία δεν συνιστάται καμία επέμβαση, ωστόσο στους ελαιώνες με μικρή ανθοφορία η επέμβαση κρίνεται αναγκαία μόνο όταν ο πληθυσμός των προνυμφών του εντόμου είναι μεγάλος δηλαδή όταν είναι προσβεβλημένες πάνω από το 20% των ανθοταξιών. Στην τελευταία περίπτωση, ο ψεκασμός θα πρέπει να εφαρμόζεται στο κρόκιασμα-αρχές άνθησης όταν δηλαδή έχει ανοίξει το 4-5% των μπουμπουκιών.

Τα κατάλληλα σκευάσματα, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ο βάκιλλος θουριγγίας, δελταμέθριν, λάμδα συαλοθρίν, μπέτα σιφλουθρίν, ντιφλουμπενζουρόν, πυρεθρίνες, χλωρπύριφος μεθύλ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι καλό θα είναι να προτιμηθεί κάποιο σκεύασμα του βάκιλλου θουριγγίας καθώς είναι βιολογικό φάρμκακο και δεν βλάπτει τα ωφέλιμα έντομα που αυτή την εποχή παρουσιάζουν υψηλούς πληθυσμούς.

Αναφορικά με την ψύλλα (βαμβακάδα), οι ειδικοί του Κέντρου, συνιστούν για τους ελαιώνες με μεγάλη ανθοφορία να μην γίνει καμία επέμβαση.

Στους ελαιώνες με μικρή ανθοφορία και μόνο όταν ο πληθυσμός των εντόμων της ψύλλας είναι υψηλός, συνιστάται ψεκασμός που θα πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της ανθόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη, στο κρόκιασμα-αρχές άνθησης όταν δηλαδή έχει ανοίξει το 4-5% των μπουμπουκιών, με κατάλληλα σκευάσματα όπως δελταμεθρίν και παραφινικό λάδι.

Τονίζεται τέλος ότι αφενός θα πρέπει να χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα γεωργικά φάρμακα και αφετέρου θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στις συσκευασίες.

[via]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More