<--! -->

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Οι Γιαννιωτες γιορτασαν τα 100 χρονια ελευθεριας

Με τη μεγάλη στρατιωτική και μαθητική παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια,  κορυφώθηκαν χθες οι εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.

Στις 21 Φεβρουαρίου του 1913 και ύστερα από σκληρές μάχες και πολύμηνη πολιορκία ο ελληνικός στρατός εισήλθε νικητής στην πόλη ενσωματώνοντας  τα Γιάννενα και το μεγαλύτερο κομμάτι της Ηπείρου στον εθνικό κορμό.

 Κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες και παρουσία πλήθους κόσμου που αψήφησαν τη βροχή και το κρύο κορυφώθηκαν σήμερα στα Γιάννενα οι εκδηλώσεις για τα 100α Ελευθέρια, εκδηλώσεις που τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Την εντυπωσιακή παρέλαση στην οποία συμμετείχαν  τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων,  η Προεδρική φρουρά, επίλεκτες δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, Έφιπποι Μανιάτες, Κρήτες, πολιτιστικοί σύλλογοι και μαθητές σχολείων παρακολούθησε- παρά ρις αντίξοες καιρικές συνθήκες- πλήθος κόσμου. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλογιάννης, ενώ παρέστη και ο υφυπουργός Άμυνας Δημήτρης Ελευσινιώτης.

Ο κ. Παπούλιας στη δήλωση του μετά το πέρας της παρέλασης,  στάθηκε  στην οικονομική κρίση και τις θυσίες του Ελληνικού μιλώντας για την ιστορική αντιστοιχία της περιόδου της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων με το σήμερα και εξέφρασε τη βεβαιότητά ότι  οι Έλληνες θα κερδίσουν και αυτή τη μάχη.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: « η απελευθέρωση των Ιωαννίνων είναι ένας από τους ιστορικούς σταθμούς της νεότερης ελληνικής ιστορίας, καθώς πετύχαμε αυτό που μερικοί  νόμιζαν ακατόρθωτο».

Ο  αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρος Καλογιάννης τόνισε ότι σήμερα, 100 χρόνια μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων και το  θρίαμβο στους βαλκανικούς πολέμους που οδήγησαν σε ανάταση τον Ελληνικό λαό, εκπέμπονται τα  ίδια μηνύματα  αποφασιστικότητας από τους Έλληνες.

Ακολούθως, σε εκδήλωση που έγινε στην Περιφέρεια ο Περιφερειάρχης  Αλέκος προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χαρακτήρισε ξεχωριστή τιμή για την Ήπειρο, τη σύμπτωση της ιστορικής  επετείου των 100 χρόνων με τη θητεία του κ. Παπούλια στο ανώτατο πολιτειακό  αξίωμα.

[via][image]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More