<--! -->

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Λιμανι Ηγουμενιτσας: Τον Ιουνιο το λειτουργικο τμημα της Β` φασης

Καλύτερες μέρες αναμένονται για τα μεγάλα λιμενικά έργα  στην Ηγουμενίτσα. Το ypodomes.com εξασφάλισε αποκλειστικές πληροφορίες από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών σχετικά με τα έργα Β` και Γ1` φάσης.  Οι εξελίξεις είναι θετικές σε όλα τα μέτωπα και υπάρχουν και σημαντικές ενδείξεις ότι τελικά θα ξεπεραστούν όλες οι δυσκολίες.

[B]ΕΡΓΑ Β` ΦΑΣΗΣ[/B]
Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε το ypodomes.com  τα έργα της Β` φάσης ξεπέρασαν τις δυσκολίες που υπήρχαν με την ανάδοχο εταιρεία (ΕΛΤΕΡ) που είχε φτάσει στα πρόθυρα της έκπτωσης από το έργο.

Πλέον το έργο τρέχει, και μέσα στο έτος θα έχουμε τις πρώτες παραδόσεις. Έτσι στο ΥΠΑΝΥΠ πιστεύουν πως μέσα στον Ιούνιο θα έχουμε την παράδοση του λειτουργικού τμήματος.  Συγκεκριμένα θα παραδοθούν τα έργα στο θαλάσσιο μέτωπο και το κτίριο Τ2, χώρος που θα εξυπηρετεί κρουαζιερόπλοια.

Το υπόλοιπο έργο που αφορά την δέστρα (finger peer) και το κτίριο Τ3 αναμένεται να ολοκληρωθεί είτε στο τέλος του 2013 είτε το αργότερο στις αρχές του 2014. Με τους ρυθμούς που κινείται πλέον η εργολαβία της ΕΛΤΕΡ αφήνει πίσω της, τις άσχημες μέρες του έργου που είχαν μπλοκάρει και τα έργα της Γ` φάσης.

[B]ΕΡΓΑ Γ` ΦΑΣΗΣ[/B]
Ένα ακόμα έργο θρίλερ, που μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί.  Με χτεσινή απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών κου Σιμόπουλου δίδεται παράταση στη συνολική προθεσμία του έργου κατά 240 ημερολογιακές ημέρες και συγκεκριμένα στις 11 Μαΐου 2017.

Να θυμίσουμε πως το έργο υπογράφηκε στις 8 Αυγούστου 2011 (!!) και 17 μήνες μετά δεν έχει ξεκινήσει. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου είναι 73.700.000 ευρώ αλλά το ποσό που τελικά θα δοθεί θα είναι 39,4 εκ.ευρώ.

Η αρχική προθεσμία υλοποίησης ήταν 54 μήνες και ολοκλήρωση μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου 2016. Έκτοτε δόθηκαν 3 παρατάσεις (για τον Μάιο τον Ιούλιο του 2016 και τον Ιανουάριο του 2017) και η χτεσινή ήταν η Τρίτη κατά σειρά παράταση.

Οι λόγοι για τους οποίους το έργο πήρε παράταση είναι  η καθυστέρηση των έργων Β` φάσης (που  όμως πλέον δεν ισχύει),  οι απαλλοτριώσεις και οι εγκρίσεις μελετών από το λιμεναρχείο.

Σε ερώτηση του ypodomes.com για τυχόν θέμα έκπτωσης του αναδόχου, δεν υφίσταται προς το παρόν, αλλά όπως λέχθηκε μόλις υπάρχουν οι μελέτες έτοιμες και το έργο είναι ελεύθερο να ξεκινήσει, θα ζητηθεί η άμεση εκκίνηση των έργων.

Το τελικό συμπέρασμα είναι πως το έργο προχωρά. Έστω με προβλήματα εκατέρωθεν ή μεγάλες καθυστερήσεις το μεγάλο γεγονός είναι πως «ξεκόλλησε» και φεύγει από την κατηγορία των παγωμένων έργων.

Από την  πλευρά της εταιρείας εντείνεται η πληροφόρηση πως τα προβλήματα ξεπερνιούνται και πως σιγά-σιγά θα αρχίσει να ομαλοποιείται η σημερινή πολύ άσχημη εικόνα. 

Αυτό που από το Υπουργείο ΑΝΥΠ θα εξεταστεί είναι το κατά πόσο ο ανάδοχος (Ιόνιος ) των έργων της Γ` φάσης είναι πλέον σε καλύτερη κατάσταση για να μπορέσει να ξεκινήσει αυτό το πολύ σημαντικό, στρατηγικό λιμενικό έργο. Και αυτό θα φανεί λίαν συντόμως.

[via]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More