<--! -->

Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2012

Πολος ελξης τουριστων το Σπηλαιο του Περαματος

Δεκαεννέα είδη σταλακτιτών και σταλαγμιτών, τα περισσότερα που έχουν βρεθεί σε σπήλαιο στην Ελλάδα, εκατό χιλιάδες επισκέψεις το χρόνο, 1,5 εκατομμύριο χρόνια ζωής και η κινηματογραφική επιτυχία «Αστέρω» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη συγκαταλέγονται στους λόγους για τους οποίους το Σπήλαιο του Περάματος στα Ιωάννινα έχει αναδειχτεί σε τουριστικό πόλο έλξης, δημοφιλή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.


«Πρόκειται για το πρώτο τουριστικό σπήλαιο που υπήρξε στην Ελλάδα» εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Οργανισμού Σπηλαίου, Κώστας Γκόγκος και σημειώνει: «έγινε γνωστό κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο από κατοίκους του χωριού που κρύβονταν στα κοιλώματα του λόφου Γκορίτσα για να προφυλαχθούν από τους βομβαρδισμούς. Λειτουργεί από τη δεκαετία του ‘60, για περισσότερα από ‘50 χρόνια, και το επισκέπτονται κυρίως μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για το σημαντικότερο σπήλαιο στη χώρα από πλευράς ευρημάτων, ηλικίας και μεγέθους, δεδομένου ότι σε άλλα σπήλαια έχουν βρεθεί το πολύ πέντε με έξι είδη σταλακτιτών και σταλαγμιτών.

Παράλληλα η τουριστική διαδρομή του σπηλαίου στο Πέραμα έχει μήκος 1.100 μέτρα και η έκταση που καλύπτει είναι 14.799 τετραγωνικά μέτρα.
 Ας σημειωθεί ότι τα σπήλαια της Ελλάδας και όχι μόνο, βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς επιστημονικού ενδιαφέροντος, καθώς εκεί συναντώνται σπηλαιολόγοι, ερευνητικές ομάδες, ανεξάρτητοι επιστήμονες και εκπρόσωποι διεθνών οργανώσεων. Μια τέτοια συνάντηση ξεκίνησε χθες στο πλαίσιο σχετικής διοργάνωσης από την Διεθνή Οργάνωση Αξιοποιημένων Σπηλαίων, τον Οργανισμό Σπηλαίου Περάματος και την ΠΕΔ Ηπείρου. Μετά την ολοκλήρωση του τμήματος των εργασιών της στα Ιωάννινα, θα συνεχιστεί στην Αττάλεια της Τουρκίας.

[via]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More