<--! -->

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Οι εταιρειες που δηλωσαν υποψηφιοτητα για τις ερευνες πετρελαιου σε Πατρα και Ιωαννινα

Το 2013 αναμένονται τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τις εταιρείες που θα αναλάβουν την έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου ή/και φυσικού αερίου στα τρία «οικόπεδα», δύο θαλάσσια στον Πατραϊκό Κόλπο και το Κατάκολο και ένα χερσαίο, στα Ιωάννινα, καθώς έχει καθυστερήσει η όλη διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών που κατατέθηκαν στις 2 Ιουλίου.


Χθες, ενώπιον των εκπροσώπων των κοινοπραξιών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον ανοίχτηκαν οι οκτώ προσφορές, οι οποίες αφού εξεταστούν ως προς την πληρότητα των απαιτούμενων δικαιολογητικών, στη συνέχεια θα αξιολογηθούν από την αρμόδια 17μελή επιτροπή, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος-Ενέργειας Κώστα Μαθιουδάκη.
Θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις με κάθε μία από τις κοινοπραξίες, με την προϋπόθεση βέβαια ότι οι προσφορές τους πληρούν τα κριτήρια που έθετε η προκήρυξη του διαγωνισμού. Κατόπιν η Επιτροπή θα καταθέσει το πόρισμά της στον υπουργό Περιβάλλοντος, ο οποίος θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό και θα προχωρήσει στην τελική επιλογή.
Διαδικασία
Πριν από τον Ιανουάριο του 2013 δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου.
Πάντως το ενδιαφέρον για τις έρευνες πετρελαίου στις τρεις περιοχές παραμένει ζωηρό. Προσφορές έχουν καταθέσει:
Για τις έρευνες στον Πατραϊκό Κόλπο:
1) Η Energean Oil & Gas (πρόκειται για την εταιρεία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου) σε συνεργασία με την εξειδικευμένη βρετανική Trajan Oil and Gas Limited και την αμερικανική Schlumberger, η οποία συμμετέχει ως στρατηγικός τεχνικός εταίρος.
2) Ελληνικά Πετρέλαια, σε συνεργασία με την ιταλική ενεργειακή Edison International Spa και τη βρετανική Melrose Ressources Plc
Για το Κατάκολο:
1) Εnergean Oil & Gas, Trajan Oil and Gas Ltd και Schlumberger.
2) Grekoil Energy Ventures LTD, εταιρεία κυπριακών συμφερόντων.
Για τα Ιωάννινα:
1) Eλληνικά Πετρέλαια, Εdison International Spa και Melrose Resources Plc
2) Energean Oil and Gas σε συνεργασία με την καναδική Petra Petroleum και την Schlumberger ως στρατηγικό τεχνικό εταίρο.
3) Arctic Hunter Energy, με έδρα το Βανκούβερ του Καναδά σε συνεργασία με την K.O. Enterprises Inc σε συνεργασία με την ιαπωνική Κ.Ο. Εnterprises Ιnc και
4) Chariot Oil and Gas Limited, εταιρεία νοτιοαφρικανικών συμφερόντων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προκαταρκτικές έρευνες στις τρεις περιοχές είχαν δώσει στο παρελθόν ευρήματα. Στο Κατάκολο μάλιστα είχε εντοπιστεί μικρό κοίτασμα πετρελαίου, αλλά λόγω της χαμηλής ποιότητας και των τεχνικών δυσκολιών στην εξόρυξή του, η εκμετάλλευσή του είχε εγκαταλειφθεί. Στα Ιωάννινα, η εταιρεία που στις αρχές της δεκαετίας του 2000 είχε προχωρήσει σε διερευνητική γεώτρηση, αποχώρησε για εταιρικούς λόγους.
[via]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More