<--! -->

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Εντεινεται η διαμαχη για τη «Δωδωνη»

«Λάδι στη φωτιά» του διαγωνισμού πώλησης της «Δωδώνη», που εξακολουθεί να εκκρεμεί, έριξαν χθες οι κτηνοτρόφοι της Ήπειρου, αλλά και οι ΕΑΣ-μέτοχοι μειοψηφίας της εταιρείας.

Οι πρώτοι ζητούν εδώ και τώρα ακύρωση της όλης διαδικασίας και παραχώρηση της εταιρείας σε Πρωτοβάθμιο Πανηπειρωτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών-εισκομιστών γάλακτος με παράλληλη κρατική στήριξη. Παράλληλα σε χθεσινή ανακοίνωσή τους οι ΕΑΣ τονίζουν πως «ο διαγωνισμός είναι στημένος» και επισημαίνουν πως ο προτιμητέος αγοραστής, δηλαδή η Simos Foods είναι αντιπρόσωπος, της «Δωδώνη» στην Αττική και χρωστάει στην τελευταία περί τα 11 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 2,5 εκατ. ευρώ είναι καλυμμένα με εγγυήσεις, 3,7 εκατ. ευρώ είναι καλυμμένα με δεύτερη υποθήκη και 4,8 εκατ. ευρώ είναι ακάλυπτα.

Βάσει δε του δημοσιευμένου ισολογισμού της για το 2011, οι προκαταβολές για αγορές αποθεμάτων ανήλθαν στα 4,9 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεών της ανέρχεται στα 45,948 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 43,647 εκατ. ευρώ είναι βραχυπρόθεσμες. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι η Simos Food Group θέλει να αγοράσει τη Δωδώνη, χρησιμοποιώντας ουσιαστικά τα χρήματα της τελευταίας.
 
Προσφορά
«Επίσης, στο πλαίσιο του αιτήματος για υποβολή Επικαιροποιημένης Δεσμευτικής Προσφοράς, η εταιρεία αυτή αντί να αυξήσει την οικονομική της προσφορά, τη μείωσε στα 20,6 εκατ. ευρώ, έχοντας πιθανότατα εσωτερική πληροφόρηση. Εάν σε αυτό το ποσό προστεθεί και η ζητούμενη αμοιβή από τους συμβούλους της ΑΤΕ (660.000 ευρώ), προκειμένου να έχει ευνοϊκότερη αξιολόγηση, το τελικό τίμημα ανέρχεται στα 21,3 εκατ. ευρώ, όση είναι και η προσφορά των Ενώσεων» δηλώνουν οι ΕΑΣ. Ακόμη, οι ΕΑΣ αφήνουν υπονοούμενα εάν στη ρωσική επενδυτική εταιρεία, που συνεργάζεται με τη Simos Food, συμμετέχουν και Έλληνες επιχειρηματίες και τραπεζίτες, οι οποίοι θεώρησαν την αγορά των μετοχών της Δωδώνη Α.Ε., ως μία ευκαιρία να επανεισάγουν αναίμακτα στην Ελλάδα κεφάλαια που είχαν σταλεί στο εξωτερικό.

Την ίδια στιγμή, σε σχετική κινητοποίηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της «Δωδώνη» στα Ιωάννινα, οι κτηνοτρόφοι μαζί με τους εργαζόμενους της εταιρείας αποφάσισαν να απαιτήσουν τη διακοπή της ιδιωτικοποίησης της βιομηχανίας. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι εάν δεν εισακουστούν και προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση, τότε δεν πρόκειται να παραδώσουν τη «Δωδώνη» στον επενδυτή, που θα την αγοράσει.

[via]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More