<--! -->

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Δηλωσεις του Δημαρχου Ιωαννιτων για τα οικονομικα της Αυτοδιοικησης

Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και απειλεί τους Δήμους με ολοκληρωτική κατάρρευση.

Όπως είναι γνωστό η ΚΕΔΕ έχει συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο προκειμένου να αποφασίσει μορφές κινητοποιήσεων. Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Ηπείρου ενώ την Δευτέρα θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων όπου θα συζητηθεί αναλυτικά το οικονομικό πρόβλημα.

«Είναι πλέον γνωστό ότι οι δραματικές και επώδυνες περικοπές πόρων σε συνδυασμό με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης αλλά και την μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς να συνοδεύονται από τους ανάλογους πόρους –παρότι αυτό αποτελεί συνταγματική επιταγή- προκαλούν τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης», τόνισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Φίλιος οι συνέπειες των προβλημάτων αυτών αποτυπώνονται σε τρεις βασικές κατευθύνσεις:

-         Στη μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες

-         Στην αδυναμία πληρωμής του προσωπικού

-         Στην κατάρρευση της ίδιας της αυτοδιοίκησης.

«Η κατάσταση αυτή έχει επισημανθεί εγκαίρως από τους Δήμους και την ΚΕΔΕ. Δυστυχώς πλέον οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην πτώχευση», τόνισε ο Δήμαρχος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το καθεστώς που ισχύει σήμερα στους Δήμους δεν είναι λυμένο ούτε καν το πρόβλημα της μισθοδοσίας του προσωπικού καθώς αυτή συνδυάζεται με τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.

Οι ΚΑΠ από το 2010 μέχρι και σήμερα έχουν μειωθεί κατά 60%, ενώ δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ για έργα.

«Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η Αυτοδιοίκηση αντιδρά εντονότατα. Φωνές αντίδρασης ακούγονται από όλα τα δημαρχεία της χώρας. Υπάρχουν προτάσεις ακόμη και για μαζικές παραιτήσεις των δημάρχων. Όλα αυτά θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν από τα συντεταγμένα όργανα», τόνισε ο Δήμαρχος.

Ο κ. Φίλιος πρότεινε να υπάρξει πλήρης διασφάλιση της μισθοδοσίας του προσωπικού μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. Συμπλήρωσε επιπλέον  πώς αν σε μικρούς Δήμους περισσεύουν χρήματα από τους ΚΑΠ τότε θα πρέπει να γίνουν μετατάξεις προσωπικού προς αυτούς. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθούν οι υπηρεσίες τους και παράλληλα θα αποφευχθεί η εφεδρεία εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση.

Ο Δήμαρχος πρότεινε ακόμη να ακολουθηθεί μία επιθετική πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αναδειχθεί το πρόβλημα της περιφερειακής κατάρρευσης της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ενημερωθούν όλοι οι Ευρωβουλευτές ώστε να συμβάλουν από την πλευρά τους στη διάσωση της Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Φίλιος επανέλαβε την πρότασή του για απευθείας χρηματοδότηση των Δήμων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με το ποσό του ενός δις ώστε να καταφέρουν να πάρουν άμεσα ανάσα.

Παράλληλα έκανε ειδική μνεία στην κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αλλαγής του τρόπου χρηματοδότησης λόγω και του υψηλού κόστους που θα απαιτηθεί αυτή τη φορά για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Τέλος έκανε γνωστό ότι από το Δήμο Ιωαννιτών ενημερώνονται όλοι οι βουλευτές του Νομού για την οικονομική κατάσταση όπως κι άλλοι φορείς ενώ ο Δήμος θα είναι παρών σε όποιες μορφές αντίδρασης αποφασιστούν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More