<--! -->

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Συνεδριαση του Δημοτικου Συμβουλιου - Οικονομικα

Η οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ αναδείχθηκε σε κυρίαρχο θέμα της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων. Τρεις ημέρες πριν το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ, στο Δημοτικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε αναλυτικά η κατάσταση και η πρόθεση που υπάρχει μεταξύ των Δήμων όλης της χώρας για κινητοποιήσεις.

Οι περικοπές στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, που αποτελούν τη βασική πηγή χρηματοδότησης, είναι συνεχείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο του 2012 η μηνιαία δόση στο Δήμο Ιωαννιτών ανέρχονται στο 1,3 εκατομμύριο. Τον Ιούλιο το ποσό που αποδόθηκε περιορίστηκε στις 885 χιλιάδες, το οποίο καλύπτει μόνο το 50% της μισθοδοσίας του προσωπικού.

Από την ΣΑΤΑ, που αφορά σε έργα και παρεμβάσεις δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ κατά τον τελευταίο χρόνο, ενώ μειωμένα κατά 23% είναι στο Δήμο Ιωαννιτών τα ανταποδοτικά τέλη τα οποία αποδίδει η ΔΕΗ. Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ επικαλείται ότι οι καταναλωτές δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς ή προχωρούν σε διακανονισμούς και για τον λόγο αυτό δεν αποδίδει στο σύνολό τους τα ανταποδοτικά. Παράλληλα υπάρχουν μεγάλες οφειλές προς το Δήμο αλλά και τη ΔΕΥΑΙ καθώς η κοινωνία δείχνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

«Δυστυχώς η κατάσταση είναι ίδια και χειρότερη σε όλους τους Δήμους. Η Αυτοδιοίκηση είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Αν αυτό συμβεί θα έχει καταρρεύσει το 95% των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες και θα παραλύσει κάθε προσπάθεια αναπτυξιακής ανόρθωσης. Εμείς προτείνουμε να αναλάβει τη μισθοδοσία του προσωπικού η Ενιαία Αρχή Πληρωμών του Κράτους, όπως συμβαίνει και τις Περιφέρειες και παράλληλα να απευθυνθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου θα γνωστοποιήσουμε το πρόβλημα και θα διαπραγματευθούμε απευθείας χρηματοδότηση», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.

Την θεσμική απεξάρτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος πρότεινε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας. Σημείωσε ότι η μη αυτοτέλεια των Δήμων τους μετατρέπει σε ουραγούς και σε επαίτες και τόνισε ότι το οικονομικό και η υποχρηματοδότηση είναι διαχρονικό πρόβλημα.

Ο επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης Δημήτρης Τασούλας συνέδεσε την οικονομική κατάρρευση των ΟΤΑ τόσο με την γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας όσο και με τον Καλλικράτη. Οι Δήμοι βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με διαχειριστικές λύσεις, σημείωσε στην τοποθέτησή του.

Στην κρίση του καπιταλιστικού συστήματος απέδωσε τα σημερινά προβλήματα ο επικεφαλής της ΔΡΑΣΥ Στέφανος Σκοπούλης. Σημείωσε, μεταξύ των άλλων, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να παύσει να παρέχει υπηρεσίες τις οποίες οφείλει το κράτος προς τους πολίτες του.

Εκρηκτική χαρακτήρισε την κατάσταση ο επικεφαλής της παράταξης «3 κλικ Αριστερά» Χρήστος Μαντάς και καταλόγισε ευθύνες στην Κυβέρνηση. Τα μέτρα που λαμβάνονται, όπως είπε, στραγγαλίζουν τους Δήμους και προέβλεψε πως κι αν ακόμη δοθεί προσωρινή λύση κατά την συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον Πρωθυπουργό, πολύ σύντομο το πρόβλημα θα γίνει και πάλι τεράστιο.

Οι θέσεις που διατυπώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο θα μεταφερθούν στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ενώ όπως αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Ηπείρου, στις 30 Αυγούστου όλο το πολιτικό δυναμικό των Δήμου θα απέχει από τα καθήκοντά του.



ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΩΔΩΝΗ

Σύσκεψη με εκπροσώπους όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου και των εκπροσώπων των Κτηνοτροφικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου θα πραγματοποιηθεί αύριο στις δώδεκα το μεσημέρι στο γραφείο του Δημάρχου Φίλιππα Φίλιου.

Αυτό αποφασίστηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων ενημέρωσαν το σώμα για τα προβλήματά τους και το αίτημα να αναβληθεί ο διαγωνισμός για την πώληση της Δωδώνης.

Οι κτηνοτρόφοι είχαν προχωρήσει σήμερα σε κινητοποιήσεις. Ενημερώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο ο εκπρόσωπός τους Μιχάλης Τζίμας, τόνισε ότι η κατάσταση στο χώρο είναι τραγική. Οι ανατιμήσεις στις ζωοτροφές, όπως τόνισε, θα οδηγήσει στον αφανισμό της.

«Η απόφαση της Κυβέρνησης για πώληση της Δωδώνης σημαίνει μετωπική σύγκρουση», τόνισε ο κ. Τζίμας και ζήτησε τη συνδρομή του Δημοτικού Συμβουλίου στο αίτημα για αναβολή του διαγωνισμού.

Εφ’ όλης της ύλης συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στην αυριανή συνάντηση.



ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΔΡΕΥΣΗ

Ενημερώνοντας, προ ημερήσιας διάταξης το σώμα, ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος αναφέρθηκε αναλυτικά στις παρεμβάσεις που έγιναν σε όλη την έκταση του νέου Δήμου για την αντιμετώπιση προβλημάτων ύδρευσης. Προβλημάτων που χρόνιζαν και άφηναν χωρίς νερό κάθε καλοκαίρι πολλά δημοτικά διαμερίσματα.

Όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος, ο συντονισμός και η πολύ καλή συνεργασία της ΔΕΥΑΙ και του ΣΥΔΛΙ είχαν ως αποτέλεσμα να προωθηθούν οριστικές λύσεις. Έτσι κατά το φετινό καλοκαίρι, ένα από τα πιο θερμά των τελευταίων ετών, όπου οι απαιτήσεις σε νερό ήταν αυξημένες, δεν υπήρξε το παραμικρό πρόβλημα και τα παράπονα σχεδόν εκμηδενίστηκαν.

«Από το σημαντικό έργο της ΔΕΥΑΙ και του ΣΥΔΛΙ, που οδεύουν προς ενοποίηση, καταφέραμε να λύσουμε το σύνολο σχεδόν των προβλημάτων του λεκανοπεδίου. Είναι σε εξέλιξη πολύ μεγάλα και σημαντικά έργα, ενώ με τις συνεχείς επεμβάσεις στο δίκτυο καταφέραμε να εξασφαλίσουμε νερό για όλους. Ο συντονισμός έλυσε προβλήματα πολλών ετών», τόνισε ο κ. Φίλιος.

Να σημειωθεί ότι δόθηκε προσωρινή λύση και τα προβλήματα που υπήρχαν στα φρεάτια της Μακαρίου και της Γαριβάλδη, ενώ οριστική θα υπάρξει με το εν εξελίξει αποχετευτικό έργο της παραλιμνίου, προϋπολογισμού εννέα εκατομμυρίων ευρώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More