<--! -->

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

«Ο Βασιλιας της Τρελας», θερινος κινηματογραφος αποψε στα Παλαια Σφαγεια

«Ο Βασιλιάς της Τρέλας» (Les Folies des Grandeurs),
Gerard Oury, Γαλλία – Ισπανία – Ιταλία – Δυτ. Γερμανία 1971, 108’

Ο «υπουργός οικονομικών και αστυνομίας» και ιππότης του βασιλιά της Ισπανίας του 16ου αιώνα Don Salluste, χάνει τον τίτλο του και όλα του τα υπάρχοντα μετά από μια συνωμοσία του παλατιού εις βάρος του. Ο Don Salluste απαντά μεταμφιέζοντας τον υπηρέτη του στον ανιψιό του και ευγενή Don Cezar που επιστρέφει από την Αμερική για να αποπλανήσει τη βασίλισσα, ώστε ο Salluste να δράσει ως αυτός που ξεσκεπάζει την απιστία και ανακτά τη θέση του. Το σχέδιό του όμως, μέσα από απροσδόκητες συγκυρίες, χαλά τις μηχανορραφίες των αριστοκρατών να δολοφονήσουν το βασιλιά.

Ο υστερικός, άπληστος και «μισανθρωπικός» Don Salluste, μια περσόνα πολλάκις παιγμένη από τον Ντε Φινές, χαρακτηρίζει αυτή τη χαλαρή και ανάλαφρη κωμωδία με «φυσικό» (physical) χιούμορ, με το σκηνικό εποχής να δίνει το κάτι παραπάνω στα αστεία λόγω των υπερβολικών κουστουμιών και σκηνικών.

Πρόκειται για μια καρικατουρίστικη σάτιρα της παρανοϊκής δίψας για εξουσία και χρήμα και τις δολοπλοκίες που αυτή συνεπάγεται. Ο ρόλος του Blaze είχε αρχικά δοθεί στον Bourvil της Ασύλληπτης Απόδρασης, αλλά λόγω του θανάτου του τελευταίου το 1970, επιλέχθηκε ο Ιβ Μοντάν.

Πολιτιστικός Πολυχώρος, Παλιά Σφαγεία
ώρα 9:30 μ.μ.
Eίσοδος Ελεύθερη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More