<--! -->

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Πρασινο φως απο την ΕΕ για τη χρηματοδοτηση, θα σφυριξει Τραμ ελαφρου τυπου για τα Ιωαννινα

Μία από τις πιο δραστήριες Περιφέρειες στην Ελλάδα αναδεικνύεται αυτή της Ηπείρου. Η τελευταία επιτυχία της ήταν  η προώθηση για ανάπτυξη Τραμ στην πόλη των Ιωαννίνων καθώς εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους όπως δήλωσε πριν λίγες μέρες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κος Καχριμάνης.

Το Τραμ θα είναι ελαφρού τύπου δηλαδή πιο μικρό και πιο στενό σε σχέση με αυτό της Αθήνας, για να μπορεί να ελίσσεται στους δρόμους της πόλης. Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με την μελέτη στην πόλη πρόκειται να κατασκευαστούν 2 γραμμές Τραμ. Το κόστος του τραμ ελαφρού τύπου υπολογίζεται σε 3,5 - 4,5 εκατ. ευρώ, ανά χιλιόμετρο. Συνολικό εκτιμώμενο κόστος από 60 εκ. Ευρώ μέχρι και 70 εκ. Ευρώ και για τις δύο γραμμές. Ο τύπος αυτός του τραμ, δεν χρειάζεται δύο ράγες, αλλά μία και οι συρμοί διαθέτουν ρόδες με ελαστικά.

Η χρηματοδότηση πάτα σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη θα γίνει σε μέρος της συνολικής δαπάνης από την ΕΕ και μιας Κοινοπραξίας που θα συστήσουν ο Δήμος, τα ΚΤΕΛ και τα ταξί της πόλης.Ο ίδιος, όπως είπε, είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Επιτροπής Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Vrian Simpson (Βρετανό, Σοσιαλιστή), ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι δεν έχει αντίρρηση να καλυφθεί μέρος της δαπάνης.

Από την Περιφέρεια Ηπείρου υποβλήθηκε ο σχετικός φάκελος στη Δ/νση Μεταφορών της Ε.Ε., η οποία υιοθέτησε την πρόταση.  Υπενθυμίζεται ότι υπέρ του τραμ ελαφρού τύπου, είχε ταχθεί τότε με δήλωσή του, ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης, ο οποίος είχε τονίσει ότι μόνο του το τραμ δεν δίνει λύση, προσθέτοντας ότι χρειάζεται και η κίνηση μίνι μπας και αναδιάταξη των δρομολογίων του Αστικού ΚΤΕΛ. Υπέρ του ελαφρού τραμ είχε συμφωνήσει και ο κ. Φίλιος, ο οποίος διατύπωσε την άποψη ότι το τραμ αποτελεί καινοτόμα και ριζοσπαστική λύση για μια πόλη μεγέθους όπως τα Γιάννινα.

[via]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More