<--! -->

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Προταση για την Οαση, του Βασιλη Τσιαλιαμανη

Είναι πράγματι πολύ άσχημη η εικόνα της εγκατάλειψης στο κτίριο που στεγαζόταν η Όαση στο κέντρο της πόλης μας. Ένα κτίριο που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, διατηρητέο μνημείο της νεώτερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, που αποτελούσε ορόσημο για τους Γιαννιώτες αλλά και τους επισκέπτες της πόλης μας.

Δεν είναι η ώρα, δεν έχει άλλωστε ιδιαίτερη σημασία, να αναζητήσουμε ευθύνες για το ποιος ευθύνεται περισσότερο ή λιγότερο για την κατάσταση που επικρατεί. Είναι όμως σίγουρα η ώρα να αξιοποιήσουμε με τον αποδοτικότερο τρόπο αυτό το χώρο. Χρησιμοποιώ τη λέξη αποδοτικότερο όχι σε σχέση με τα έσοδα που μπορεί να προσδοκεί ο Δήμος αλλά σε σχέση με τους πολίτες και την περιοχή.

Η πρόταση μου περιλαμβάνει τρείς άξονες: την αναβίωση της χρήσης που είχε στο παρελθόν, την ενίσχυση των τοπικών προϊόντων και την ανάδειξη της περιοχής ως τουριστικό προορισμό.

1.    Παραδοσιακό καφενείο
Ένα τμήμα του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου να χρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακό καφενείο αναβιώνοντας έτσι την παλιά Όαση. Δεν πρέπει να έχουμε ως στόχο τον ανταγωνισμό με όλες τις επιχειρήσεις εστίασης που υπάρχουν στην πόλη, ούτε να δούμε ξανά διαδικασίες υπέρμετρης πλειοδοσίας με αμφίβολα αποτελέσματα, όπως στο παρελθόν. Πρέπει μόνο να ξαναδώσουμε το χαρακτήρα που είχε στο παρελθόν.

2.    Εκθετήριο τοπικών προϊόντων
Ένα δεύτερο τμήμα του κτιρίου, που μπορεί να συνδέεται με το παραδοσιακό καφενείο, να λειτουργεί ως μόνιμο εκθετήριο των προϊόντων που παράγει η περιοχή μας. Διαθέτουμε πολύ αξιόλογα προϊόντα και πρέπει να τα αναδείξουμε στο πλέον κεντρικό σημείο. Οι επισκέπτες και οι κάτοικοι της πόλης θα έχουν τη δυνατότητα να τα δοκιμάσουν όπως επίσης και να ενημερωθούν για τα σημεία όπου μπορούν να τα αγοράσουν. Η μόνη υποχρέωση αυτών που τα παράγουν θα είναι η δωρεάν διάθεσή τους με την ανταποδοτικότητα της διαφήμισής τους.

3.    Χώρος τουριστικής προβολής
Έχουμε υποχρέωση για την ανάπτυξη της περιοχής να την προβάλλουμε. Σε συνεργασία με τους ανθρώπους του τουρισμού πρέπει να δημιουργηθεί ένας χώρος με σύγχρονα οπτικοακουστικά συστήματα, έντυπο υλικό αλλά κυρίως ανθρώπινο δυναμικό εξειδικευμένο για την προβολή και ενημέρωση όλων των επισκεπτών. Η περιοχή μας έχει φυσική ομορφιά, πολιτιστικά μνημεία, θρησκευτικά μνημεία και άλλα πολλά που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί. Ταυτόχρονα διαθέτει ξενοδοχεία και ξενώνες για όλα τα βαλάντια. Έχουμε την ευκαιρία στο κέντρο της πόλης να τα κάνουμε γνωστά και πρέπει να το κάνουμε.

Στη σημερινή εποχή της κρίσης είναι υποχρέωση όλων μας, σε όποια θέση και αν είμαστε, να έχουμε σαν στόχο μόνο την Ανάπτυξη. Η Ανάπτυξη της περιοχής μας αφορά εμάς και όχι το κράτος που τόσα χρόνια είχαμε σαν «καραμέλα». Να αξιοποιήσουμε το χρηματοδοτικό εργαλείο του ΕΣΠΑ όχι για τα πρόσκαιρα οικονομικά οφέλη αλλά ως βάση για τα μελλοντικά. Μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More