<--! -->

Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012

Το Ταξιδι της Δημοσιας Κεντρικης Βιβλιοθηκης Κονιτσας στον κοσμο του Future Library ξεκινησε!

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διεξαγωγή τριήμερου σεμιναρίου, που διοργανώθηκε από την  Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Future Library και πραγματοποιήθηκε στις 14-16 Μαρτίου 2012, στη Βέροια, με σκοπό να προετοιμάσει βιβλιοθηκονόμους από όλα τα μέρη της Ελλάδος για τη διεξαγωγή της καλοκαιρινής εκστρατείας με τίτλο «Διαδρομές με Πυξίδα την Βιβλιοθήκη», για μικρά και μεγάλα παιδιά. Στόχος της εκστρατείας είναι να προωθήσει την ανάγνωση, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία στους μελλοντικούς χρήστες των Δημοτικών και Δημοσίων Βιβλιοθηκών.

Για τρεις ημέρες, 100 βιβλιοθηκονόμοι από 80 Δημόσιες και Δημοτικές βιβλιοθήκες, πλαισιωμένοι από μια πλειάδα εθελοντών, συναντηθήκαμε στη Δημόσια Κεντρική  Βιβλιοθήκη Βέροιας, γνωριστήκαμε, αισθανθήκαμε ότι δεν είμαστε μόνοι, δημιουργήσαμε δεσμούς, ενισχύσαμε τις γνώσεις μας, την αυτοπεποίθησή μας και μοιραστήκαμε το όραμα του Future Library για ένα ελπιδοφόρο αύριο, που αντιστέκεται σε όσα η απαισιοδοξία της καθημερινότητάς μας θέλει να πιστεύουμε τα τελευταία χρόνια.

Με τα εφόδια που αποκτήσαμε θα μπορέσουμε να συστήσουμε μια κοινότητα βιβλιοθηκών μέσα στην οποία θα συνεργαζόμαστε, θα μοιραζόμαστε ανησυχίες, σχέδια, και όνειρα, θα έχουμε το θάρρος, τη θέληση αλλά και δεξιότητες και υποδομή για να δουλέψουμε συλλογικά. Οι βιβλιοθήκες δεν θα αντιμετωπίζονται ως στεγνές, απόμακρες αποθήκες με βιβλία, αλλά ως τόποι συνάντησης και διάδρασης ανθρώπων και ιδεών, ως καταφύγια δημιουργικότητας και μάθησης. 

Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαμε 7 βιωματικά σεμινάρια για τους τρόπους και τις τεχνικές που οργανώνεται μια εκστρατεία, για τα μικρά μυστικά της αποτελεσματικής επικοινωνίας ενός γεγονότος στα ΜΜΕ, το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για παραδείγματα δράσεων που εμπλέκουν δημιουργικά στις εκδηλώσεις της βιβλιοθήκης τους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών, ακόμη κι αν διαφέρουν πολιτισμικά, για θεατρικές και εκπαιδευτικές τεχνικές που απελευθερώνουν τη φαντασία και οξύνουν το δημιουργικό στοιχείο της ανάγνωσης ενός βιβλίου και της έννοιας της μάθησης. Τέλος, εκπαιδεύτηκαν στη χρήση του κοινωνικού δικτύου Future Library (http://www.futurelibrary.gr/) με σκοπό να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο επικοινωνίας.

Η καλοκαιρινή εκστρατεία είναι μόνο η αρχή ενός όμορφου ταξιδιού που ξεκινά από τις βιβλιοθήκες και θα αγκαλιάσει όλη την Ελλάδα. Τη δημιουργική συνάντηση που προηγήθηκε, ακολουθεί μια σειρά δράσεων, μέσα στο 2012 (http://www.futurelibrary.gr/page/2012), που αποσκοπούν να φέρουν πιο κοντά τις βιβλιοθήκες και τις τοπικές κοινωνίες, σε ένα περιβάλλον δημιουργικότητας και συνεργασίας που θα αναζωογονήσει τα όνειρά μας για ένα καλύτερο μέλλον. Οι βιβλιοθήκες θα συντονίσουν τις καλοκαιρινές εκστρατείες που θα διοργανώσουν οι δημιουργικές δυνάμεις των τοπικών κοινωνιών. Αυτό είναι το σύνθημα που μοιράζεται με όλο τον κόσμο το Future Library αυτό το καλοκαίρι.

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «FUTURE LIBRARY: Προώθηση Καινοτομίας, Δημιουργικότητας και Κοινωνικών Δικτύων» (www.futurelibrary.gr) ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και οραματίζεται να φέρει τις Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας στη καρδιά των τοπικών κοινοτήτων ως μια νέα πηγή πολιτισμικού ενδιαφέροντος.
Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (www.SNF.org) είναι διεθνής κοινωφελής οργανισμός, που πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Οι δραστηριότητες του Ιδρύματος έχουν οικουμενικό χαρακτήρα, με έμφαση στην Ελλάδα και την υποστήριξη δράσεων ελληνικού ενδιαφέροντος. Το Ίδρυμα ενισχύει με δωρεές οργανισμούς που επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και, συγχρόνως, διαθέτουν τη δυναμική να επιφέρουν αισθητές και διαχρονικές τομές στον χώρο τους. Το Ίδρυμα στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More