<--! -->

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Δυσμενεις αλλαγες στο σχεδιο Π.Δ. Παμβωτιδας, μετα απο παρεμβασεις τοπικων παραγοντων και πολιτικων

Πριν από λίγες ημέρες αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ η αναθεωρημένη έκδοση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας. Η προηγούμενη έκδοση είχε διαμορφωθεί με βάση τη διαβούλευση που ακολούθησε το αρχικό σχέδιο, όπου φορείς και άτομα (ανάμεσά τους και ο Σύλλογος Περιβάλλοντος) υπέβαλαν τις παρατηρήσεις τους, με την ηχηρή απουσία των προτάσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μέχρι σήμερα, οι εκτός σχεδίου περιοχές από το τέρμα της οδού Βογιάννου μέχρι το γήπεδο της Ανατολής, η περιοχή του Μάτσικα έως τον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων ορίζονταν ως περιοχές Προστασίας της Φύσης. Στο τελευταίο σχέδιο ορίζονται αυθαίρετα ως οικιστικές περιοχές χωρίς να έχει υποβληθεί κάποια νέα γνωμοδότηση, παρά μόνο παρεμβάσεις πολιτικών παραγόντων. Η οικοδόμηση των περιοχών αυτών, όπως η  μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει, θα αποκλείσει το μέτωπο επικοινωνίας της πόλης με τη λίμνη, θα στερήσει υγρολιβαδικές εκτάσεις απαραίτητες για τη βιοποικιλότητα και θα την επιβαρύνει με ρύπους (Ζώνες Β7.1, Β7.2, Β7.3).

H λιμναία περιοχή πίσω από το ανάχωμα Αμφιθέας που αποσπάστηκε αποτυχημένα από το κύριο σώμα της λίμνης με την κατασκευή του αναχώματος, για πρώτη φορά σε νομοθέτημα αποκόβεται από την υδάτινη επιφάνεια. Ο περιορισμός της υδάτινης επιφάνειας (Ζώνη Α1) έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το Διαχειριστικό Σχέδιο το οποίο από το 2004 ζητάει: “Θεσμική θωράκιση με νέο Προεδρικό Διάταγμα ώστε να ενταχθούν στο υδάτινο στοιχείο της λίμνης οι εκτάσεις που καλύπτονται από το υδάτινο στοιχείο, παροδικά ή μη, χωρίς να λαμβάνονται υπ' όψη επιχωματώσεις ή άλλα τεχνητά έργα.” Αντί να περιλαμβάνεται διάταξη άρσης των αναχωμάτων προκειμένου η Λίμνη να επανέλθει στην προτέρα κατάσταση, αναβαθμίζονται τα αναχώματα και καθίστανται όρια της υδάτινης επιφάνειας δημιουργώντας συνθήκες μονιμότητάς των. Με την ένταξη του υγρότοπου Αμφιθέας στη Ζώνη Α4 (παραλίμνιες και λιμναίες περιοχές που αποκόπηκαν από τη λίμνη λόγω κατασκευής αναχωμάτων) θεσμοθετείται οριστικά η διακοπή της ζωτικής επικοινωνίας του υγρότοπου και των πηγών του Μιτσικελίου με τη λίμνη.

Στην περιοχή Ανατολής, βάσει του «φυσικού ανάγλυφου της Λίμνης, με οδηγό ορθοφωτοχάρτες και φωτογραφίες παλαιοτέρων ετών» το πλάτος της ζώνης Προστασίας της Φύσης όφειλε να ξεπερνάει τα 300 μέτρα. Στις εκτάσεις αυτές γινόταν ο αυτοκαθαρισμός της λίμνης. Τώρα μετατρέπονται σε οικοδομήσιμη περιοχή.

Ο περιορισμός της υδάτινης επιφάνειας στα αναχώματα μειώνει την έκταση της Παμβώτιδας κατά 5.000 στρέμματα (25% της επιφάνειας). Παράλληλα η μετατροπή των ζωνών προστασίας σε οικοδομήσιμες περιοχές νομιμοποιεί την αποκοπή λιμναίων εκτάσεων από καταπατήσεις, μπαζώματα, αναχώματα, κρηπιδώματα, σε συνεχόμενο μήκος 14 χιλιομέτρων  (60% της περιμέτρου).

Οι ανωτέρω αλλαγές προέκυψαν χωρίς αιτιολόγηση και χωρίς κάποιος φορέας να έχει καταθέσει αντίστοιχη πρόταση. Η πολυδιαφημιζόμενη «Επιτροπή» Περιφέρειας και Δήμου ουδέποτε συνεστήθη και καμία εισήγηση δεν έχει υποβληθεί στο ΥΠ.Ε.Κ.Α. από την Περιφέρεια ή το Δήμο.

Οι αλλαγές που έγιναν, μεθοδεύτηκαν παρασκηνιακά καταστρατηγώντας την έννοια της «δημόσιας διαβούλευσης». Ως αποτέλεσμα προέκυψε ένα κατασκεύασμα που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εγκεκριμένη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και τα οριζόμενα στο Διαχειριστικό Σχέδιο Παμβώτιδας για την προστασία και αποκατάσταση του οικοσυστήματος αλλά και με τον ίδιο τον σκοπό σύστασης του Π.Δ.: “Άρθρο1: Σκοπός του παρόντος διατάγματος, είναι η προστασία, διατήρηση, αποκατάσταση και διαχείριση της βιοποικιλότητας, της φύσης και του τοπίου, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού φυσικού πόρου, στην: υδάτινη, χερσαία και ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Παμβώτιδας”.  Με ποια έννοια “προστασίας” άραγε, παραδίδονται φυσικές εκτάσεις βορά στους υποστηρικτές της αλόγιστης οικιστικής ανάπτυξης;

Ο Σύλλογός μας καταγγέλλοντας τις παρασκηνιακές παρεμβάσεις καλεί τα μέλη του και όλους του συμπολίτες που αγαπούν και ενδιαφέρονται για τη Λίμνη σε επιφυλακή.


Για το ΔΣ του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων

Ο Πρόεδρος

Κων/νος Σακκάς

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More