<--! -->

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Το «Μετσοβονε» χανει την Ονομασια Προελευσης

Οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος Τοσίτσα, θέλοντας να είναι συνεπείς απέναντι στο καταναλωτικό κοινό, ζήτησαν να εξαιρεθεί από τη λίστα των προϊόντων ΠΟΠ τo «Μετσοβόνε», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσει να παράγεται στις ίδιες ποσότητες.

Το ονομαστό τυρί «Μετσοβόνε», που παράγεται από το τυροκομείο του Ιδρύματος Βαρόνου Μιχαήλ Τοσίτσα στο Μέτσοβο και είναι χαρακτηρισμένο ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), έμεινε από... ντόπιο αγελαδινό γάλα της επαρχίας Μετσόβου και οι υπεύθυνοι του ιδρύματος, θέλοντας να είναι συνεπείς απέναντι στο καταναλωτικό κοινό, ζήτησαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να εξαιρεθεί από τη λίστα των προϊόντων ΠΟΠ. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσει να παράγεται στις ίδιες ποσότητες από το τυροκομείο, του οποίου έχει γίνει τα τελευταία περίπου 50 χρόνια το σήμα-κατατεθέν.

Το γεγονός επιβεβαίωσε, μιλώντας στην «Οικονομία», ο Κωνσταντίνος Βίδος, υπεύθυνος του ιδρύματος για την περιοχή του Μετσόβου. Η αιτία για τον «αποχαρακτηρισμό» έχει να κάνει με το γεγονός ότι η αγελαδοτροφία στην περιοχή φθίνει σημαντικά τα τελευταία χρόνια και από 3.000 κιλά γάλα που απορροφούσε καθημερινά το τυροκομείο από την επαρχία Μετσόβου, η ποσότητα σήμερα δεν ξεπερνά τα 500 κιλά. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο τυροκομείο είναι από τους καλύτερους πληρωτές και απορροφά το γάλα στην τιμή των 60 λεπτών το κιλό.

2.500 κιλά
Η αγελαδοτροφία στην περιοχή του Μετσόβου, περιλαμβανομένης της επαρχίας του, εγκαταλείφθηκε σταδιακά, αφού ο κόσμος στράφηκε σε άλλα επαγγέλματα, πιο προσοδοφόρα και όχι τόσο κουραστικά, με πρώτο τον τουρισμό και την εκμετάλλευση καταλυμάτων. Ετσι την υπόλοιπη ποσότητα των 2.500 κιλών αγελαδινού γάλακτος το τυροκομείο είναι αναγκασμένο καθημερινά να την καλύπτει με προϊόν από την ευρύτερη περιοχή του Νομού Ιωαννίνων. Κι αυτό γιατί δεν μείωσε ούτε τη συνολική παραγωγή του «Μετσοβόνε» -είναι αυτό που απορροφάει τη μεγαλύτερη ποσότητα αγελαδινού γάλακτος- ούτε των άλλων γνωστών τυριών, όπως είναι η «Μετσοβέλλα», η «Γραβιέρα Μετσόβου» και το «Γιδίσιο Μετσοβίσιο». Η «Παρμεζάνα Μετσόβου» που ήταν εξαιρετικής ποιότητας -λέγανε ότι ήταν η καλύτερη παρμεζάνα εκτός Ιταλίας- έχει σχεδόν σταματήσει να παράγεται γιατί δεν υπάρχει πλέον το ντόπιο αγελαδινό γάλα με τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά που απαιτούνταν. Ο 65χρονος Κ. Τρίτος βρίσκεται στο τυροκομείο από 7 χρόνων, αφού εκεί δούλευε ο πατέρας του και εκεί συνέχισε να δουλεύει και ο ίδιος.

Το «Μετσοβόνε» αποτελεί το πιο ονομαστό προϊόν του τυροκομείου όλα αυτά τα χρόνια και μια παραγωγή κοντά 200 τόνων απορροφείται από την αγορά κάθε χρόνο. Εχει έντονα καπνιστό άρωμα και πλούσια χαρακτηριστική γεύση. Η παρασκευή του είναι μια ολόκληρη διαδικασία που κρατάει μήνες. Χρειάζεται μια περίοδο ωρίμανσης τριών μηνών και μετά ακολουθεί η διαδικασία του καπνίσματος με φυσικό καπνό με καύση φυτών της περιοχής που περιλαμβάνουν κληματόβεργες, αρωματικά φύλλα και χόρτα που διαρκεί μέρες. Και στη συνέχεια όμως παραμένει στο «καπνιστήριο» όσο χρειάζεται για να πάρει τη χαρακτηριστική του γεύση.

Προμήθειες
Την ονομασία ΠΟΠ την πήρε κατά τη δεκαετία του '80 επί Γ. Μωραΐτη στο τότε υπουργείο Γεωργίας. Οπως διευκρινίζει ο Κ. Τρίτος, σήμερα δεν υπήρξε καμία πίεση ούτε κάποιος έλεγχος από τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όμως το Ιδρυμα δεν θέλει να συνεχίζει να παρουσιάζεται με την επωνυμία ΠΟΠ αφού έχουν εκλείψει κάποιες προϋποθέσεις. Το «Μετσοβόνε» θα συνεχίσει να παράγεται και να διατίθεται στην αγορά με τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά, αφού το τυροκομείο προμηθεύεται το αγελαδινό γάλα από παραγωγούς του νομού. Το ίδιο γίνεται και για το πρόβειο γάλα που πληρώνεται στην τιμή του 1,15 ευρώ το κιλό.

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει σύντομα και πάλι και λόγω της κρίσης ανάπτυξη της αγελαδοτροφίας στην περιοχή, με πολλαπλά οφέλη. Επικαλέστηκε μάλιστα το παράδειγμα δύο νέων που έστησαν τελευταία μια μονάδα αγελαδοτροφίας, με 40 κεφάλια, προς το παρόν, στην περιοχή της Μπαλτούμας, με προοπτική να τα αυξήσουν σύντομα.

Το τυροκομείο
Ιδρύθηκε το 1958 από τον Αβέρωφ

Τα ίδρυμα Τοσίτσα συνδέθηκε με την πορεία του Μετσόβου εδώ και πολλές δεκαετίες. Το τυροκομείο που αποτελεί μία από τις δραστηριότητες του Ιδρύματος, δημιουργήθηκε από τον Ευάγγελο Αβέρωφ-Τοσίτσα το 1958 και συνεχίζει να αποτελεί ένα πρότυπο τυροκομείο με σύγχρονες εγκαταστάσεις. Τα οικονομικά κέρδη του σήμερα δεν είναι σημαντικά, όμως όπως λέει ο ο Κωνσταντίνος Βίδος, υπεύθυνος του ιδρύματος για το Μέτσόβο, συνεχίζει να απασχολεί παρά την κρίση ολόκληρο τον χρόνο έναν αριθμό 20 ατόμων από την περιοχή.

[via]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More