<--! -->

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Προς υλοποιηση η προταση για την ανταλλαγη οικοπεδων

Στη φάση της υλοποίησης περνάει σταδιακά η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για τακτοποίηση των ρυμοτομούμενων εκτάσεων μέσω της ανταλλαγής οικοπέδων.

Πρόκειται για μία απόφαση μείζονος σημασίας με τρία βασικά πλεονεκτήματα:

-         Διασφαλίζει και κατοχυρώνει τους κοινόχρηστους χώρους.

-         Αποκαθιστά με απόλυτη διαφάνεια συμπολίτες οι περιουσίες των οποίων παραμένουν παγιδευμένες.

-         Συμβάλλει στην οικονομική εξυγίανση του Δήμου Ιωαννιτών.

Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος ενημέρωσε διεξοδικά το Δημοτικό Συμβούλιο για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία και τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί, υπογραμμίζοντας ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Δήμου είναι οι οικονομικές υποχρεώσεις που έχει εξ αιτίας των υποχρεώσεων που προέρχονται από την εφαρμογή των ρυμοτομικών σχεδίων.

Από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου έγινε η καταγραφή των διαθέσιμων οικοπέδων και έχουν συνταχθεί τα σχετικά διαγράμματα από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας.

Θα ακολουθήσει πρόσκληση με την οποία θα καλούνται οι ιδιοκτήτες ρυμοτομούμενων ακινήτων που δικαιούνται αποζημίωση από το Δήμο να υποβάλλουν αίτημα με το οποίο θα δηλώνουν την επιθυμία της ανταλλαγής με δημοτικό ακίνητο ίσης αξίας.

«Για την ανταλλαγή προτεραιότητα θα έχουν τα ρυμοτομούμενα ακίνητα που βρίσκονται στην ίδια πολεοδομική ενότητα, θα ακολουθούν σε όμορη πολεοδομική ενότητα και τέλος σε όλη την επικράτεια του Δήμου», υπογράμμισε ο Δήμαρχος σημειώνοντας ότι μετά την καταγραφή των αιτημάτων το θέμα θα τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να αποφασιστεί η διαδικασία ολοκλήρωσης της ανταλλαγής.

Να σημειωθεί ότι οι οφειλές του Δήμου από ρυμοτομίες παρελθόντων ετών ανέρχονται σήμερα στα 14 εκατομμύρια ευρώ.

Απαντώντας ο Δήμαρχος στη θέση της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας, η οποία συμφώνησε επί της αρχής αλλά διαφώνησε για ανταλλαγή εκτάσεων στις Δημοτικές Ενότητες, επεσήμανε ότι, αφενός μεν τίθεται απόλυτη προτεραιότητα και ιεράρχηση στην ανταλλαγή και αφετέρου η λειτουργία του Δήμου είναι ενιαία.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που έρχεται από το παρελθόν. Και θεωρούμε ότι ο τρόπος αυτός είναι και διάφανος και καθαρός. Απελευθερώνει τους συμπολίτες μας, κατοχυρώνει όλους τους κοινόχρηστους χώρους και δίνει οικονομική ανάσα στο Δήμο, ο οποίος δεν έχει τα περιθώρια να διαθέσει 14 εκατομμύρια για την αποκατάσταση των ρυμοτομούμενων», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

Η καταγραφή των εντός σχεδίου οικοπέδων ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο και ήδη από τις Υπηρεσίες του Δήμου έχουν συνταχθεί όλα τα διαγράμματα για την εύκολη και ακριβή ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η συνολική έκταση των οικοπέδων, ιδιοκτησίας του Δήμου, που βρίσκονται εντός σχεδίου ανέρχεται στα 160,9 στρέμματα.

Αναλυτικά:

-         Στη Νέα Ζωή ο Δήμος διαθέτει τρία οικόπεδα με συνολικό εμβαδόν 2.135 τ.μ.

-         Στον Βοτανικό διαθέτει τρία οικόπεδα με συνολικό εμβαδόν 1200 τετραγωνικά μέτρα.

-         Στο Κάτω Νεοχωρόπουλο, ο Δήμος διαθέτει ένα οικόπεδο συνολικού εμβαδού 2.023 τετραγωνικών μέτρων.

-         Στο Νεοχωρόπουλο ο Δήμος είναι ιδιοκτήτης 45 οικοπέδων με συνολική έκταση 32.227 τετραγωνικά μέτρα.

-         Στα Καρδαμίτσια τα οικόπεδα, ιδιοκτησίας του Δήμου ανέρχονται σε είκοσι και η έκτασή τους φτάνει στα 16.682 τετραγωνικά μέτρα.

-         Στην περιοχή Βρυσούλας- Μπονίλα, ο Δήμος έχει ένα οικόπεδο έκτασης 243 τετραγωνικών.

-         Στο Σταυράκι, ο Δήμος διαθέτει οκτώ οικόπεδα συνολικής έκτασης 7.325 τετραγωνικών μέτρων.

-         Δέκα είναι τα οικόπεδα ιδιοκτησίας του Δήμου, εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της Πεδινής, με συνολική έκταση 44.722 τετραγωνικά μέτρα.

-         Στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Κατσικάς, ιδιοκτησίας του Δήμου είναι 69 συνολικά οικόπεδα, συνολικού εμβαδού 49.985 τετραγωνικών μέτρων.

-         Τέλος οκτώ είναι τα οικόπεδα του Δήμου στην Ανατολή, με συνολική έκταση 4.261 τετραγωνικά μέτρα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More