<--! -->

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Παρεμβαση του Βουλευτη Ιωαννινων Β. Αργυρη για το φραγμα του Αγ. Νικολαου

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Ιωαννίνων, κ. Βαγγέλης Αργύρης, έκανε την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2012, παρέμβαση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΚΑ «Ποινική προστασία του περιβάλλοντος……» .
Στη συνεδρίαση παρέστη ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Νικόλαος Σηφουνάκης και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Στην παρέμβασή του, ο κ. Αργύρης,  τόνισε τα εξής:
«Ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δίνετε να μιλήσω στην Επιτροπή. Πήρα την πρωτοβουλία να έρθω, για να μεταφέρω ένα κλίμα ανησυχίας, από την περιοχή της Ηπείρου, σχετικά με το θέμα του Φράγματος στον Άραχθο.
Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας δύο-τρία πράγματα.
Πρώτον, έχουμε ένα χωροταξικό σχεδιασμό του έτους 2003. Εκεί αναφέρει ότι «δεν συνίσταται» Φράγμα στον Άραχθο. Κάποιοι το ερμηνεύουν λέγοντας ότι το «δεν συνίσταται» σημαίνει «δεν απαγορεύει». Σημασία έχει ότι υπάρχει ένας σχεδιασμός που λέει ότι δεν υπάρχει φράγμα και αυτό είναι αποτέλεσμα μελέτης.
Και να υπενθυμίσω πως έχουμε , επίσης και μία απόφαση του ΣτΕ το 2007 για το θέμα αυτό.
Δεύτερον, κάποια στιγμή, επικεντρωθήκαμε στο ιστορικό μονότοξο γεφύρι. Πολλά μπορώ να πω για τη μοναδικότητα που έχει αυτό το γεφύρι, γιατί δεν υπάρχει άλλο αυτού του μεγέθους και ανοίγματος. Κάποιοι άρχισαν να μας λένε «τι σας πειράζει, εδώ στην Αίγυπτο μετέφεραν άλλα και άλλα πράγματα. Το πάτε παραπάνω και τελειώνουμε».
Δεν νομίζω ότι είναι το ζήτημα αυτό. Είναι ότι δεν υπάρχει πουθενά δημοκρατικός προγραμματισμός.
Ευχαριστώ το Υπουργείο για το ενδιαφέρον του να αναπτύξει την περιοχή, αλλά προτρέχει. Έχει μια προστρέχουσα φιλοδοξία να μας «αναπτύξει» γρηγορότερα, χωρίς να ρωτάει τις τοπικές κοινωνίες. Δεν υπάρχει ούτε ένας φορέας σε όλη την Ήπειρο και ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη περιοχή, που να ασπάζεται την άποψή σας. Έχουμε μια προστατευόμενη περιοχή, στην οποία παραδόξως, ενώ είναι προστατευόμενη, αυτό το κομμάτι το αφήνει απέξω.
Ένα τελευταίο σχετικά με το πώς νομοθετούμε. Γιατί αυτή η επιμονή του Υπουργείου, ενώ το 2010 έφερε παρόμοια διάταξη και την απέσυρε;
Να θυμίσω παρόμοιες περιπτώσεις όπου αναγκαστήκαν συνάδελφοι να βγουν εκτός Κοινοβουλίου, κόμματα να αντιδράσουν και να διαγράψουν Βουλευτές, γιατί τόλμησαν να φέρουν τροπολογία, την οποία κάποτε είχαν αποσύρει;
Τώρα, ξαφνικά, συζητάμε το χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες  στην Σαγιάδα και μια εβδομάδα πριν εφαρμοστεί, μας ξεφυτρώνουν πετρέλαια στη Σαγιάδα.
Πριν, ακόμα, προχωρήσουμε διαδικασίες τοπικού προγραμματισμού και άποψης των νέων οργάνων της Περιφέρειας και των τοπικών φορέων, μας προκύπτει το ενδιαφέρον του ΥΠΕΚΑ.
Λοιπόν, θεωρώ ότι είναι εξόχως απαράδεκτο, να προχωράμε σε αυτή τη διαδικασία. Μεταφέρω την αγανάκτηση όλων των φορέων. Ξαφνικά η περιοχή είναι αναστατωμένη για ένα πράγμα που θεωρεί ότι είναι έξω από τα προβλεπόμενα.
Έχουμε την Περιφέρεια που θα αποφασίσει για το τι ακριβώς συμβαίνει. Για το Υπουργείο το λέω, το δις εξ’ αμαρτείν ουκ ανδρός σοφού.
Παρακαλώ πάρα πολύ να αποσυρθεί. Είναι απαράδεκτο».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More