<--! -->

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Α. Ροντουλης: Αδιεξοδο και σκοταδι στην υποθεση Δωδωνη


O Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αστέριος Ροντούλης, απέστειλε την Πέμπτη (22/12) απαντητική επιστολή προς το Διοικητή της ΑΤΕbank Θεόδωρο Πανταλάκη, σχετικά με το ζήτημα της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη». Ο Υφυπουργός στην επιστολή του υπογραμμίζει ότι δεν έλαβε ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα που έθεσε με προηγούμενη έγγραφη παρέμβασή του προς τον Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, με κοινοποίηση προς την Διοίκηση της ΑΤΕ, για το μοντέλο λύσης που προωθείται για τη «ΔΩΔΩΝΗ». Όπως υποστηρίζει στην επιστολή πληροφορήθηκε «γνωστά ήδη σε εμένα και στην τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων, πράγματα που μάλλον διαιωνίζουν το αδιέξοδο και το «σκοτάδι» στην υπόθεση Δωδώνη».

Ως εκ τούτου, θέτει ξανά το ερώτημα «Θα υπάρξει ανοικτός διεθνής διαγωνισμός για την πώληση του μετοχικού ποσοστού της ΑΤΕ στην «Δωδώνη» ή θα ακολουθηθεί μια «ιδιάζουσα διαδικασία», όπως επιτάσσουν οι ιδιαίτερες συνθήκες που περιβάλλουν την γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη»;» προκειμένου, όπως τονίζει, να δοθεί μια ξεκάθαρη απάντηση, «για να σχεδιάσει η κοινωνία της Ηπείρου με σύνεση και ψυχραιμία την δική της στρατηγική στο ανακύψαν ζήτημα».

Η πρώτη επιστολή που έστειλε στις 14/12/2011 ο υφυπουργός προς τον υπουργό Οικονομικών

«Κύριε Υπουργέ,
Πριν μια περίπου εβδομάδα, μετέβην στην πόλη των Ιωαννίνων, προκειμένου να συζητήσω διεξοδικά με ενδιαφερόμενους φορείς και συνεταιρισμούς το ζήτημα της «Δωδώνης».
Στην ακολουθείσασα σύσκεψη, που έγινε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου, διεφάνη η πραγματική αγωνία της τοπικής κοινωνίας για το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας και συζητήθηκαν εναλλακτικές προτάσεις διαχείρισης του ανακύψαντος θέματος με την πώληση των μετοχών που κατέχει η ΑΤΕ.
Επειδή, όπως γνωρίζετε, η «Δωδώνη» αποτελεί τον άξονα ευστάθειας για την κοινωνικο-οικονομική φυσιογνωμία της Ηπείρου και την ευρύτερη κτηνοτροφική πραγματικότητα της χώρας, επισημάνθηκε εκ μέρους μου ότι το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ ενδιαφέρεται να προωθηθεί μια λύση που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τον κοινωνικό και Ηπειρωτικό χαρακτήρα της επιχείρησης, ενώ ταυτοχρόνως θα διαφυλάσσει, ως κόρη οφθαλμού, την απορρόφηση του προϊόντος της ζώνης γάλακτος, για να μην κλυδωνισθεί το εισόδημα των κτηνοτρόφων.
Συνεπώς, κ. Υπουργέ, ήρθε η ώρα να διευκρινισθεί, και από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών και της Διοίκησης της ΑΤΕ, το μοντέλο λύσης που προωθείται για την «Δωδώνη». Με άλλα λόγια, πρέπει να γνωρίζει η τοπική κοινωνία και οι κτηνοτρόφοι εάν θα προκηρυχθεί για την «Δωδώνη» ένας ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός ή εάν θα ακολουθηθεί η λογική μιας «ιδιαίτερης διαχείρισης» του ζητήματος, καθόσον τούτο επιτάσσουν οι «ιδιαίτερες συνθήκες» που περιβάλλουν την συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία.
Είμαι απολύτως στην διάθεση σας για μια πληρέστερη ενημέρωση επί του θέματος, αναμένοντας από την πλευρά σας έγγραφες διευκρινίσεις για τον χειρισμό της προαναφερθείσας υπόθεσης, που καιρό τώρα ταλανίζει τους Ηπειρώτες και πυροδοτεί κλίμα αστάθειας στο σύνολο της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Η απάντηση της διοίκησης της ΑΤΕBank ανέφερε τα εξής:

«Κύριε Υφυπουργέ,
Σχετικά με την από 14.12.2011 επιστολή σας προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευαγγ. Βενιζέλο, την οποία κοινοποιήσατε και στον Διοικητή της ATEBank κ. Πανταλάκη, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Η ATEbank μετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. με ποσοστό 67,77%.
Η Τράπεζα υλοποιεί ήδη ευρύτατο Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης που κατάρτισε σε συνεργασία με το Ελληνικό Δημόσιο, σε συμμόρφωσή της με τις υποχρεώσεις από την καθ’ υπέρβαση συμμετοχή της στο πρώτο μέτρο του Ν. 3723/08 και το οποίο εγκρίθηκε από την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στο Πρόγραμμα αυτό προβλέπεται η απεμπλοκή της Τράπεζας από όλες τις συμμετοχές της που δεν ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, μεταξύ των οποίων περιέχεται ρητά και η ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.
Στο πλαίσιο της παραπάνω δέσμευσης η Τράπεζα έχει προσλάβει ως Συμβούλους Πώλησης από κοινού την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και την ALPHA BANK.
Η υποχρεωτική απεμπλοκή της Τράπεζας από τη συμμετοχή της στη ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. θα γίνει μέσω διαδικασίας που θα διασφαλίζει την απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα.
Η Τράπεζα έχει ενημερώσει τους λοιπούς μετόχους, τόσο για την απεμπλοκή της από τη ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε., όσο και για την πορεία των παραπάνω διαδικασιών, στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν και οι ίδιοι».

Η δεύτερη επιστολή του υφυπουργού προς την ATEBank αναφέρει τα εξής:

Κύριε Διοικητά,
Σχετικά με το Α.Π: 167/19.12.2011 έγγραφό σας, σε απάντηση της από 14.12.2011 επιστολής μου προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, έχω να παρατηρήσω τα εξής:
Με ενδιαφέρον ανέγνωσα την σχετική με το ζήτημα της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» επιστολή του Προϊσταμένου Διεύθυνσης Διοίκησης της ΑΤΕ.
Εξεπλάγην, όμως, κατά δυσάρεστο τρόπο, καθώς δεν έλαβα ξεκάθαρη απάντηση στο κυρίαρχο ερώτημα που έθεσα με προηγούμενη έγγραφη παρέμβαση μου. Αντιθέτως, πληροφορήθηκα γνωστά ήδη σε εμένα και στην τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων, πράγματα που μάλλον διαιωνίζουν το αδιέξοδο και το «σκοτάδι» στην υπόθεση «Δωδώνη».
Είμαι, λοιπόν, υποχρεωμένος να θέσω εκ νέου το ακανθώδες ερώτημα: Θα υπάρξει ανοικτός διεθνής διαγωνισμός για την πώληση του μετοχικού ποσοστού της ΑΤΕ στην «Δωδώνη» ή θα ακολουθηθεί μια «ιδιάζουσα διαδικασία», όπως επιτάσσουν οι ιδιαίτερες συνθήκες που περιβάλλουν την γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη»;
Αναμένω εναγωνίως να δοθεί μια ξεκάθαρη απάντηση στο τεθέν ερώτημα, προκειμένου η κοινωνία της Ηπείρου να σχεδιάσει με σύνεση και ψυχραιμία την δική της στρατηγική στο ανακύψαν ζήτημα».

[via]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More