<--! -->

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Δικαιωση δανειοληπτη απο το Ειρηνοδικειο Ιωαννινων

Απόφαση-σταθμό για τους δανειολήπτες εξέδωσε προχθές το Ειρηνοδικείο Ιωαννίνων. Μετά από επιδίκαση συγκεκριμένης υπόθεσης αποφάσισε την επιστροφή τόκων ύψους 4.000 ευρώ σε δανειολήπτη, ο οποίος είχε στεγαστικό δάνειο ύψους 45.000 ευρώ. Το δικαστήριο δέχθηκε ότι τρεις έντυποι όροι του δανείου κακώς ίσχυαν.

Οι δικηγόροι του δανειολήπτη Θεόδωρος Καρακίτσος και Δήμητρα Παπαγεωργίου στήριξαν την υπόθεση, μετά από αναζήτηση και καταγραφή όλης της διακύμανσης του επιτοκίου για δέκα χρόνια.

Οπως εξήγησαν, οι τράπεζες βάζουν τόκους στα δάνειά τους, ανάλογα με μερικές συνιστώσες: το τρέχον επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), το βασικό επιτόκιο του δανείου συν ένα ποσοστό 0,6%-0,7%, την ειδική εισφορά. Ανάλογα με τη διακύμανση του επιτοκίου της ΕΚΤ, κυμαίνεται και το αντίστοιχο των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες συνήθως εντάσσουν στις συμφωνίες για δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια ως εξής: ότι μπορούν να αυξομειώνουν το περιθώριο κέρδους τους κατά 3%, ανακοινώνοντας στον οφειλέτη το ακριβές ποσοστό της αλλαγής.

Ετσι, αν το επιτόκιο της ΕΚΤ έπεφτε, θα έπρεπε να πέσει και αυτό των ελληνικών τραπεζών. Επεσε; Οχι και τόσο πολύ, όπως αποφάνθηκε το δικαστήριο. Εν ολίγοις, δέχτηκε ότι κακώς η τράπεζα δεν μείωνε και άλλο το επιτόκιό της, ακολουθώντας την πτώση του παρεμβατικού επιτοκίου της ΕΚΤ και ότι σε ένα σύνολο 14.500 ευρώ που εισέπραξε σε τόκους, θα πρέπει να επιστρέψει στο δανειολήπτη τα 3.360 ευρώ, συν το νόμιμο τόκο.

Επίσης το δικαστήριο αποδέχτηκε την ακυρότητα των όρων 6 και 7 της σύμβασης, οι οποίοι ανήκουν στα λεγόμενα «ψιλά γράμματα». Είναι ακριβώς τα σημεία όπου ορίζεται πώς τοκίζεται το ποσό και τι οφείλει να κάνει η τράπεζα με τα επιτόκια.

Είναι όμως έντυποι όροι, από αυτούς που μέχρι τώρα δεν αμφισβητούνταν με τίποτα. Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για χιλιάδες δανειολήπτες, που μπορούν να διερευνήσουν εάν μπορούν να πάρουν πίσω ποσά από τόκους που έχουν καταβάλει.

[via]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More