<--! -->

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

7,8 εκατομμυρια για νεο τροφοδοτικο συστημα υδρευσης του λεκανοπεδιου

Ένα σημαντικό έργο για την οριστική αντιμετώπιση προβλημάτων υδροδότησης του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων μπαίνει πλέον στη φάση της υλοποίησης.

Πρόκειται για την κατασκευή νέου τροφοδοτικού συστήματος ύδρευσης λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, από τη θέση Τούμπα μέχρι τη θέση Βουνοπλαγιά, με προϋπολογισμό 7,8 εκατομμύρια, το οποίο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον- Αειφόρος Ανάπτυξη».

Το έργο αφορά στην κατασκευή εξωτερικού υδραγωγείου για την αξιοποίηση πρόσθετων πηγών υδροδότησης των οικισμών του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.

Συγκεκριμένα θα ολοκληρωθούν τρείς γεωτρήσεις της ΕΤΒΑ που παραχωρούνται για χρήση στον ΣΥΔΚΛΙ από την ΕΤΒΑ, θα κατασκευασθούν νέο αντλιοστάσιο με νέα δεξαμενή υδροδότησης στην θέση Τούμπα, νέο εξωτερικό υδραγωγείο από την Τούμπα μέχρι την υφιστάμενη δεξαμενή στην Βουνοπλαγιά και θα επεκταθεί το σύστημα τηλεδιοίκησης του ΣΥΔΚΛΙ που ήδη κατασκευάζεται στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις.

Από την δεξαμενή στη Βουνοπλαγιά αρχίζει το δίκτυο χαμηλής πίεσης που υδροδοτεί τους οικισμούς του νότιου τομέα του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων: Βουνοπλαγιά, τμήμα Ζωοδόχου, τμήμα Σταυρακίου, Ανατολή, τμήμα Νεοχωρόπουλου, Πεδινή, Κατσικάς, Μπάφρα, Νεοκαισάρεια, Μπιζάνι – Κολωνιάτι, Κουτσελιό – Γορίτσα, Σερβιανά, Αυγό και Μολυβαδιά.

Συνολικά από το νέο σύστημα υδροδότησης θα εξυπηρετείται πληθυσμός της τάξης των 50.000.

Το έργο περιλαμβάνει:

-           Ολοκλήρωση 3 υδρογεωτρήσεων.  Οι γεωτρήσεις παραχωρούνται για χρήση στον ΣΥΔΚΛΙ από την ΕΤΒΑ.

-           Κατασκευή νέου αντλιοστασίου στη θέση Τούμπα με αντλητικό συγκρότημα.

-           Κατασκευή δικτύου συνολικού μήκους 2.640 χλμ. για την σύνδεση των γεωτρήσεων με την νέα δεξαμενή Τούμπας και το νέο αντλιοστάσιο.



Ο Πρόεδρος του ΣΥΔΚΛΙ Θανάσης Μανταλόβας ενημέρωσε τους δημάρχους Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιο και Ζίτσας Δημήτρη Ρογκότη για τη δραστηριότητα που αναπτύσσει ο Σύνδεσμος με στόχο να καλύψει το σύνολο των αναγκών του λεκανοπεδίου και να επιλύσει προβλήματα υδροδότησης.

«Το δίκτυο του ΣΥΔΚΛΙ είναι τεράστιο, περίπου 250 χιλιόμετρα και καλύπτει όλο το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Δυστυχώς μετά την πάροδο σχεδόν τεσσάρων Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης χαρακτηρίζεται από την ανεπάρκεια των υποδομών του, αλλά και τον εσωτερικό ανορθολογισμό του. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, εκπονήσαμε ως προς την επιχειρησιακή αναβάθμιση του Συνδέσμου ένα πλάνο βραχυπρόθεσμων αλλά και μεσομακροπρόθεσμων σχεδίων. Στο σχέδιο αυτό εντάσσεται η χρηματοδότηση του νέου μεγάλου έργου μετά την ολοκλήρωση του οποίου θα πετύχουμε την πλήρη κάλυψη των υδρευτικών αναγκών του λεκανοπεδίου», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Θανάσης Μανταλόβας.

Ο κ. Μανταλόβας επεσήμανε ιδιαίτερα ότι με την έγκριση του συγκεκριμένου έργου έρχονται στα Γιάννενα οκτώ εκατομμύρια πέραν των δεσμευμένων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ηπείρου. «Τα κονδύλια αυτά θα συμβάλλουν στην τόνωση της τοπικής οικονομίας αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κατά την κατασκευή του έργου», σημείωσε ο κ. Μανταλόβας και ευχαρίστησε όλους όσους δούλεψαν με μεθοδικότητα τους τελευταίους μήνες ώστε να καταστεί εφικτή η ωρίμανση του έργου και η έγκριση του από το ΕΠΠΕΡΑΑ.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Δήμαρχος Ζίτσας Δημήτρης Ρογκότης. «Με την ολοκλήρωση του έργου θα λυθούν οριστικά τα προβλήματα υδροδότησης. Η συνεργασία του Δήμου μας, με το Δήμο Ιωαννιτών και τον ΣΥΔΚΛΙ είναι άριστη και αποδίδει αποτελέσματα. Με την παρέμβαση αυτή και με τα έργα ύδρευσης που δρομολογεί ο Δήμος μας, συνολικού προυπολογισμού πέντε εκατομμυρίων ευρώ θα λύσουμε οριστικά τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα», ανέφερε ο κ. Ρογκότης.

«Έχουμε έναν πλήρη σχεδιασμό, έχουμε στρατηγικούς στόχους και συγκεκριμένη τακτική για να τους πετύχουμε. Οργανωμένα και επιστημονικά τεκμηριωμένα δίνουμε οριστική λύση στα προβλήματα ύδρευσης του λεκανοπεδίου. Είναι σημαντικό ότι, όχι μόνο λύνουμε προβλήματα, αλλά φέρνουμε και χρήματα στην περιοχή, τα οποία θα τονώσουν την αγορά σε μία δύσκολη περίοδο», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More