<--! -->

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Δευτερη ευρωκαταδικη για τις φυλακες Ιωαννινων

Νέα "καμπάνα" για την Ελλάδα, μέσα σε έναν χρόνο, για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση 47 κρατουμένων. Στην απόφαση τονίζεται ότι οι έγκλειστοι δεν είχαν ούτε ένα τ.μ. για να σταθούν όρθιοι!

Για "απάνθρωπη" και "εξευτελιστική" μεταχείριση σε βάρος 47 κρατουμένων στη φυλακή Ιωαννίνων καταδικάστηκε η χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Ανθρώπου. Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά καταδικαστική απόφαση από το ΕΔΔΑ φέτος για την ίδια φυλακή (η προηγούμενη, που αφορούσε ατομική προσφυγή κρατουμένου, είχε εκδοθεί στις 10.2.2011). Οι δύο αυτές αποφάσεις που έρχονται να προστεθούν σε άλλες παρόμοιες που έχουν εκδοθεί τελευταία, αναδεικνύουν, σύμφωνα με νομικούς, "τα χρόνια προβλήματα που χαρακτηρίζουν τις ελληνικές φυλακές και οδηγούν σε παραβιάσεις στοιχειωδών κανόνων της ανθρώπινης διαβίωσης των κρατουμένων".

Εν προκειμένω 47 κρατούμενοι στην προσφυγή τους (που αφορά στο χρονικό διάστημα 2008-2009) ισχυρίστηκαν ότι διαβιούσαν σε ελάχιστο χώρο, χωρίς εξαερισμό και χωρίς να τους διατίθεται στοιχειωδώς μια καρέκλα ή ένα τραπέζι. Επίσης πολλοί έπασχαν από ασθένειες χωρίς να τους παρέχεται οποιαδήποτε θεραπεία. Είναι χαρακτηριστικό -όπως αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου- ότι για τους κρατούμενους δεν υπήρχε ούτε ένα 1 τ.μ ελεύθερου χώρου για να σταθούν όρθιοι(!). Επισημαίνεται μάλιστα, ότι η εν λόγω φυλακή σχεδιάστηκε για 80 άτομα αλλά την περίοδο αυτή "φιλοξενούσε" ...220 έγκλειστους.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην απόφασή του επί της μαζικής προσφυγής -που εκδόθηκε στις 11.10.2011- επικαλείται την αυτοψία που είχε διενεργήσει στη φυλακή Ιωαννίνων ο Συνήγορος του Πολίτη μέσα στο επίμαχο διάστημα (στις 23 Σεπτεμβρίου του 2009). Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της αυτοψίας, η κατάσταση περιγράφεται ως "ασφυκτική" αφού "οι κρατούμενοι συνωστίζονται στους θαλάμους, στα κελιά και στους διαδρόμους".

Δύο κρεβάτια για τρεις...
Επίσης αναφέρεται ότι "χρησιμοποιούνται ενίοτε δύο κρεβάτια για να κοιμηθούν τρία άτομα, ενώ στον χώρο της απομόνωσης υπάρχουν διάσπαρτα στρώματα και κοιμούνται σ΄ αυτά απροσδιόριστος αριθμός κρατουμένων π.χ. τρία στρώματα αντιστοιχούν για πέντε κρατούμενους". Παράλληλα στο ισόγειο της φυλακής υπάρχουν κρεβάτια ?άλλα με στρώματα και άλλα χωρίς αυτά- συνωστισμένα και στις δύο πλευρές του διαδρόμου.

Ο κ. Ευτύχης Φυτράκης, διδάκτωρ Νομικής, ειδικός επιστήμονας του Συνηγόρου του Πολίτη (που είχε λάβει μέρος στην αυτοψία), δήλωσε στο "Εθνος": "Η δεύτερη αυτή απόφαση του ΕΔΔΑ καταδεικνύει την γενικευμένη κατάσταση στις ελληνικές φυλακές, η οποία υπάρχει κίνδυνος να διευρυνθεί λόγω της οικονομικής κρίσης".

Από την πλευρά του συνηγόρου των 47 κρατουμένων κ. Κων. Τσιτσελίκη, καθηγητή του πανεπιστημίου Μακεδονίας επισημαίνεται ότι "η απόφαση αυτή ίσως παίξει κάποιο ρόλο για τη βελτίωση της άθλιας κατάστασης που επικρατεί σήμερα στις ελληνικές φυλακές".

[via]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More