<--! -->

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Την επεκταση των δομων του ΚΕΘΕΑ στην Ηπειρο στηριζει η Περιφερεια

Νέα πρωτοβουλία για την άμβλυνση του οξύτατου προβλήματος από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, που αντιμετωπίζει σημαντικός αριθμός οικογενειών στην Ήπειρο, αναλαμβάνει η Περιφέρεια, σε συνεργασία  με το  ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ.

Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει την προώθηση και στήριξη της πρόθεσης του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) να επεκτείνει τις δομές  του,   που  έως  σήμερα λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία στα Ιωάννινα,  και στις άλλες τρεις περιφερειακές ενότητες της Ηπείρου,  με σκοπό την ένταξή της πράξης στο ΕΣΠΑ.

Την υλοποίηση του σχεδιασμού από την Περιφέρεια,  έχει αναλάβει ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Υγείας κ. Οδυσσέας Πότσης, ο οποίος ήδη ξεκίνησε κύκλο επαφών και συναντήσεων με τους Αντιπεριφερειάρχες των Π.Ε., τους Δήμους και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς.  Η πρώτη συνάντηση – σύσκεψη, πραγματοποιήθηκε στην Π.Ε. Πρέβεζας με την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτου Ιωάννου και τη συμμετοχή εκπροσώπων από το Δήμο Πρέβεζας και το παράρτημα ΟΚΑΝΑ στην Πρέβεζα.

Ο κ. Οδ. Πότσης αναφέρθηκε στον ευρύτερο σχεδιασμό της Περιφερειακής Αρχής, στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει για τη στήριξη της λειτουργίας του Κέντρου καθώς και του ΟΚΑΝΑ, ενώ ο επιστημονικός υπεύθυνος της μονάδας Ιωαννίνων του ΚΕΘΕΑ κ. Γιάννης Παπαχρήστου  αναφέρθηκε σε επιστημονικά και στατιστικά στοιχεία, τα οποία οδηγούν στην ανάγκη επέκτασης της λειτουργίας των δομών και στις άλλες περιφερειακές ενότητες.

 Το πλαίσιο το οποίο καθορίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης είναι η δημιουργία  ειδικής κοινότητας ΚΕΘΕΑ, που θα είναι ενταγμένη σε ένα ευρύτερο δίκτυο θεραπευτικών κοινοτήτων. Το δίκτυο θα συνδέει όλες τις περιοχές της Περιφέρειας, παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες, οι οποίες  θα αρχίζουν από την ενημέρωση των γονέων και των εξαρτημένων ατόμων και θα τελειώνει με την επανένταξη των τελευταίων στην κοινωνία. Ως πρώτο και άκρως απαραίτητο βήμα,  είναι  η εξεύρεση κατάλληλου χώρου για την  οποία δεσμεύτηκαν οι τοπικοί φορείς.

Το πρόβλημα της χρήσης και εξάρτησης ναρκωτικών είναι ζήτημα που αφορά όλη την Ηπειρωτική κοινωνία, υπογράμμισαν σε δηλώσεις τους οι Αντιπεριφερειάρχες Στρ. Ιωάννου και Οδ. Πότσης, οι οποίοι πρόσθεσαν ότι η δημιουργία θεραπευτικής κοινότητας θα ανακουφίσει τις οικογένειες των χρηστών και θα βοηθήσει τους νέους να ξεφύγουν από τη μάστιγα των ναρκωτικών. «Το ενδιαφέρον της Περιφέρειας και των Περιφερειακών ενοτήτων για την αντιμετώπιση της χρήσης των ναρκωτικών είναι έμπρακτο και διαρκές και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες  προεκλογικές δεσμεύσεις που υλοποιείται», κατέληξαν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More