<--! -->

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Προγραμμα εργων και Επιχειρησιακο Προγραμμα στην Επιτροπη Διαβουλευσης του Δημου Ιωαννιτων

Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ιωαννιτών για το 2012 και η δεύτερη φάση του Επιχειρησιακού Σχεδίου ήταν τα δύο θέματα που συζητήθηκαν στην Επιτροπή Διαβούλευσης, η οποία συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας.

Το πρόγραμμα της νέας χρονιάς είναι ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο και αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό κάθε χρηματοδοτική πηγή.

Περιλαμβάνει συνολικά 342 έργα με συνολικό προϋπολογισμό 70,5 εκατομμύρια ευρώ.

«Έχουμε εκπονήσει ένα συνολικό σχέδιο. Ιεραρχούμε προτεραιότητες και καλύπτουμε όλο το νέο Δήμο. Αντιμετωπίζουμε όλες τις περιοχές ισότιμα και αποσκοπούμε στην ισόρροπη ανάπτυξη. Ακόμη και στις παρούσες οικονομικές συνθήκες, διαπιστώνουμε ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε πόρους», υπογράμμισε στην εισήγησή του ο Δήμαρχος.

Ο κ. Φίλιος τόνισε ότι στη διάρκεια του τρέχοντος έτους δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ με ορατά πλέον αποτελέσματα.

Παράλληλα, παρά τα οικονομικά προβλήματα και την εμφανή αδυναμία, εκτελέστηκε, κυρίως από ιδίους πόρους και μία σειρά μικρών έργων, αυτών που αφορούν στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Ο Δήμος ξεκίνησε την εξόφληση οφειλών από έργα που προέρχονταν από τα προηγούμενα χρόνια ενώ με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου προχώρησε στον καθαρισμό όλων των αποστραγγιστικών τάφρων ώστε να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα.

Ο αντιδήμαρχος Βασίλης Μασσαλάς αναφέρθηκε αναλυτικά στις χρηματοδοτικές πηγές των έργων, υπογραμμίζοντας τα προβλήματα που προκύπτουν εξ αιτίας της περικοπής κονδυλίων ΣΑΤΑ, των καθυστερήσεων του Θησέα, αλλά και της μη έναρξης του προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ που θα στήριζε τους Καλλικρατικούς Δήμους.

«Χρήματα υπήρχαν μόνο στο ΕΣΠΑ. Όμως ο Δήμος δεν είχε ώριμα προς ένταξη έργα. Εκεί επικεντρώσαμε την προσπάθειά μας. Έγινε μεγάλος αγώνας για την ωρίμανση έργων με σημαντικά αποτελέσματα», υπογράμμισε ο κ. Μασσαλάς.

Διευκρίνισε δε ότι το τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μόνο τα ενταγμένα έργα κι όχι αυτά που έχουν υποβληθεί προς ένταξη. «Τα έργα αυτά θα δώσουν σημαντική ώθηση στην πόλη, θα τονώσουν την τοπική οικονομία και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Παράλληλα ως τοπική αυτοδιοίκηση διεκδικούμε όλα όσα μας ανήκουν από την κεντρική εξουσία», τόνισε ο κ. Μασσαλάς.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης παρουσιάστηκε η δεύτερη φάση του Επιχειρησιακού Σχεδίου του Δήμου Ιωαννιτών που αφορά στην περίοδο 2011- 2014.

Η παρουσία έγινε από την Ειδική Σύμβουλο του Δημάρχου Έλλη Κοιλάκου και το Τμήμα Προγραμματισμού. Η δεύτερη φάση στηρίζεται στις προτάσεις που έγιναν από όλες τις Διευθύνσεις του Δήμου και κατανέμει τα έργα και τις παρεμβάσεις σε μέτρα και άξονες.

Περιλαμβάνει συνολικά έργα προϋπολογισμού 250 εκατομμυρίων ευρώ. Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του 2011 εγκρίθηκαν από το ΕΣΠΑ έργα συνολικού προυπολογισμού 125 εκατομμυρίων.

Ο Δήμος έχει τη δυνατότητα τροποποίησης ή επικαιροποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ώστε αυτό να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα που μπορεί να προκύψουν στο προσεχές διάστημα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More