<--! -->

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Η προταση της παραταξης "Ηπειρος Τοπος Να Ζεις" για το Στρατηγικο Σχεδιασμο της Περιφερειας Ηπειρου


Έφτασε Σεπτέμβριος και επιτέλους συζητάμε το Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου.
Συζητάμε αυτό που έπρεπε να είχε γίνει τον πρώτο μήνα ή έστω το πρώτο δίμηνο του 2011, με την έναρξη λειτουργίας του νέου θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Η διαμόρφωση ενός αναλυτικού σχεδίου για τη στρατηγική ανάπτυξης της Περιφέρειας, έχουμε τονίσει από την αρχή, πως είναι η βασική αρχή στην οποία πρέπει να υποστηριχτεί η δράση και οι αποφάσεις μας.
Η απάντηση που εισπράτταμε 9 μήνες τώρα ήταν, είτε η σιωπή, είτε η προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος καθώς η Περιφερειακή Αρχή έχει ταυτιστεί με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας» και πρόσκαιρες αποφάσεις εξυπηρετήσεων χωρίς κανένα μεσο-μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.
Έχει ταυτιστεί με λογικές και πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση και νομίζει πως μπορεί να συνεχίσει να πολιτεύεται με συνταγές του χτες.
Αλήθεια, αφού ετοίμαζαν Περιφερειακό στρατηγικό σχέδιο, γιατί έφεραν προηγουμένως για ψήφιση θέματα όπως το τεχνικό πρόγραμμα έργων; Εντάσσεται σε έναν σχεδιασμό τον οποίο δεν είχαν ;
Άρα όλες οι μέχρι σήμερα προτάσεις της Περιφερειακής Διοίκησης εντάσσονται σε σχεδιασμό «πλημμύρα». Στην πολιτική της άποψη και πρακτική «βλέποντας και κάνοντας» την οποία όμως πληρώνουν ακριβά οι Ηπειρώτες και οι Ηπειρώτισσες και η οποία υποθηκεύει το μέλλον του τόπου. Δαπανά χρόνο και χρήμα χωρίς σχέδιο, χωρίς αποτελέσματα σε βάθος χρόνου και χωρίς στόχους που πρέπει να υπηρετηθούν για να υπάρξει υποδομή και συνθήκες μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.
Αλήθεια γιατί χρειάστηκαν 9 μήνες για να καταθέσετε Πρόγραμμα Περιφερειακού Σχεδιασμού; Εσείς προεκλογικά δεν είπατε ότι έχετε έτοιμο πρόγραμμα για όλα τα θέματα; Μήπως δεν ήταν αλήθεια; Μήπως ήταν απλά λόγια του αέρα;
Επιτέλους κάποια ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν χωρίς συνδικαλισμό και το στρουθοκαμηλισμό…
Ενώ στο τέλος Σεπτεμβρίου πρέπει ως Περιφέρεια να έχουμε ολοκληρώσει το επιχειρησιακό μας πρόγραμμα , έρχεται για συζήτηση η πρώτη φάση του, δηλαδή ο στρατηγικός σχεδιασμός.
Πως δικαιολογείται; Τι σας καθυστέρησε;
Ο προσδιορισμός κάποιων έργων «σημαία», που θα σηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της περιοχής με βάση τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ κ.α.), που ζητήθηκε από το ΥΠΑΑΝ αλλά και από τον Επίτροπο Hahn πάλι δεν μπορεί να στηριχθεί στον στρατηγικό σχεδιασμό που κατατέθηκε.
Βέβαια ισχύει πάντα η παροιμία ..κάλλιο αργά παρά ποτέ, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι ευκαιρίες δε χάθηκαν και η διοίκηση της Περιφέρειας έχει την απόλυτη ευθύνη γι’ αυτό.
Τελικά, μήπως, εάν δεν είμαστε υποχρεωμένοι από σχετικές υπουργικές αποφάσεις, δεν θα προχωρούσε ποτέ η Διοίκηση της Περιφέρειας σε στρατηγικό σχεδιασμό;
Μήπως κάθε είδους δέσμευση και μετρήσιμη προγραμματική θέση φοβίζει καθώς θα πρέπει να υλοποιηθούν τα υπεσχημένα;
Μήπως στόχος σας είναι να πορεύεστε χωρίς πυξίδα προκειμένου να λαϊκίζετε και να πουλάτε «φύκια για μεταξωτές κορδέλες»;
Στη σχετική υπουργική απόφαση προβλέπεται η συνεργασία με τους δήμους «για τη διασφάλιση του συντονισμού των δράσεων περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης και την προώθηση τυχόν διαβαθμιδικών συνεργασιών».
Αυτή η συνεργασία δεν έγινε (με οργανωμένο τρόπο). Και βέβαια η συγκέντρωση «ώριμων» έργων για το ΕΣΠΑ από τους δήμους δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη απαραίτητη συνεργασία.
Βέβαια η διοίκηση της Περιφέρειας φαίνεται να αντιμετωπίζει το βασικότερο χρέος της με βάση τις αρμοδιότητες της, πρόχειρα και υπό μορφή «αγγαρείας» και αυτό φάνηκε και από τη σειρά που τέθηκε το θέμα για συζήτηση στη συνεδρίαση της 12/9/2011 (που εξ άλλου δεν πρόλαβε να συζητηθεί και αναβλήθηκε για τις 14/9/2011 χωρίς να ληφθούν υπ’ όψη οι προτάσεις του συνόλου της αντιπολίτευσης).
Ας δούμε τώρα και το κείμενο που καταθέτει η Περιφερειακή Διοίκηση προς έγκριση, επί της ουσίας.
Όσοι το συνέταξαν είναι πολύ καλοί στη συλλογή στατιστικών και απογραφικών στοιχείων και στη συρραφή τους σε ένα ενιαίο κείμενο.
Μπορεί κάποιος με λεπτομερή συζήτηση όλων αυτών των στοιχείων που παραθέτονται στην αποτύπωση της σημερινής πραγματικότητας να κάνει διάφορες παρατηρήσεις και συμπληρώσεις , αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο.
Το ζητούμενο είναι το όραμα, οι στόχοι και οι προτάσεις που υπάρχουν στο Σχεδιασμό Ανάπτυξης της Περιφέρειας.
Το κείμενο που μας έχει δοθεί στον τομέα αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία καλή έκθεση και αντιγραφή του ΕΣΠΑ, αλλά σίγουρα όχι ως Σχέδιο που λύνει προβλήματα και χαράσσει προοπτική για τον τόπο μας.
Προφανώς οι κύριοι και οι κυρίες που τους ανατέθηκε η σύνταξη του Σχεδίου δεν είχαν από τον αναθέτοντα καμία άλλη υπόδειξη και κανένα άλλο στοιχείο, πέραν του τίτλου της παράταξής της Περιφερειακής Αρχής και του ΕΣΠΑ και με αυτά έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν .
Και τον τίτλο της παράταξής προσπάθησαν να κάνουν «όραμα»… και το ΕΣΠΑ προσπάθησαν να το μετατρέψουν σε σχεδιασμό της Περιφέρειας.
Όμως αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα για να σχεδιάσουμε το μέλλον του τόπου μας.
Το όραμα της Περιφέρειας πρέπει σύμφωνα με την υπουργική απόφαση να αποτυπώνει «τη συνοπτική διατύπωση των βασικών χαρακτηριστικών της Περιφέρειας, τα οποία θα επιδιώξει να αποκτήσει στο τέλος της περιόδου προγραμματισμού με την εφαρμογή της στρατηγικής που θα επιλέξει, εξασφαλίζοντας την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση»
Η πρότασή που κατατέθηκε δεν αποτυπώνει αυτή την ανάγκη αλλά συγχέεται με τις κατευθυντήριες γραμμές και στόχους. Δεν μπορεί να καλύψει την απαίτηση να αποτυπώσει ξεκάθαρα «που θέλουμε να πάμε την Ήπειρο μετά από 5 χρόνια».
Η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να προσδιορίσει με συγκεκριμένο τρόπο το όραμά της ώστε να ξέρουμε «που έχει βάλει τον πήχη». Διαφορετικά θα θεωρήσουμε ότι σκόπιμα επιχειρείτε να αποφύγετε τον συγκεκριμένο καθορισμό του.
Η παράταξή μας είχε αποτυπώσει, από τις εκλογές ακόμη, με σαφήνεια το όραμα για την Περιφέρεια Ηπείρου :
Οραματιζόμαστε για την επόμενη δεκαετία μια Ήπειρο που :
    λειτουργεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό μοντέλο διοίκησης,
    προσφέρει συνθήκες ποιοτικής διαβίωσης στους κατοίκους της,
    δημιουργεί τις προϋποθέσεις που την κάνουν ελκυστική στους επισκέπτες της
    προσφέρει δυνατότητες ανταγωνιστικότητας και οικονομικής ανάπτυξης.
    ενεργοποιεί τον κάθε Ηπειρώτη, όπου και εάν βρίσκεται, να συμμετέχει στην αναπτυξιακή προσπάθεια, να δημιουργεί και τελικά να γίνεται αποδέκτης του συνόλου των στόχων του προγράμματος.
Για εμάς η ανάπτυξη της Ηπείρου απαιτείται να είναι ισόρροπη και για τις τέσσερεις Περιφερειακές της Ενότητες, την Άρτα, τα Γιάννενα, τη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα.
Ειδικότερα για την τετραετία προσβλέπουμε :
    στη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, δηλαδή την αύξηση του ΑΕΠ/κάτοικο αλλά και πιο ομοιόμορφη κατανομή στην πλειοψηφία του πληθυσμού. Ειδικότερα για να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο, να ανεβούμε μία ή δύο θέσεις στην κλίμακα των 13 Περιφερειών όσον αφορά στο ΑΕΠ/κάτοικο.
    να δώσουμε σημαντική ώθηση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Για την επίτευξη όσων πρεσβεύουμε, το πρόγραμμα πρέπει να αξιοποιεί τις δυνατότητες της περιοχής και κάνει χρηστή αξιοποίηση των πόρων της Περιφέρειας.
Σε ότι αφορά στους στόχους , αρχικά να τονίσουμε ότι μας χαροποιεί το γεγονός ότι πολλές από τις προτάσεις που προβάλλαμε στο πρόγραμμά μας αλλά και στις δημόσιες τοποθετήσεις μας περιλαμβάνονται στους ειδικούς στόχους της Περιφέρειας όπως :
    η ενιαία και ολοκληρωμένη διαχείριση του τουριστικού προορισμού ΗΠΕΙΡΟΣ (brand name) και καθιέρωσή του ως «προορισμού 4 εποχών»
    το συντονισμένο marketing της επωνυμίας «Ηπειρωτικά Προϊόντα» - Ηπειρωτικό καλάθι προϊόντων
    η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς ως προωθητικού παράγοντα της τοπικής οικονομίας
    η ανάδειξη της περιφέρειας Ηπείρου σε κέντρο αναφοράς υπηρεσιών υγείας για όλη τη Δυτική Ελλάδα και τα Βαλκάνια (Πρότυπη Υγειονομική Περιφέρεια)
    Όμως, από τους ειδικούς στόχους έχουν παραληφθεί σημαντικοί για την Ήπειρο στόχοι όπως :
    Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης υδάτινης πολιτικής για την Ήπειρο στις άμεσες ενέργειες της αιρετής Περιφέρειας,
    ο χωροταξικός σχεδιασμός με έμφαση στις ευαίσθητες περιοχές,
    η ενίσχυση της έρευνας και τεχνολογίας με έμφαση νέα υλικά και νέες μεθόδους, παραγωγής, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας,
    να αποτελέσει η Ήπειρος κομβικό σημείο συνδυασμένων μεταφορών για την Ελλάδα και την Ευρώπη,
    να γίνει πρωταγωνίστρια στην πράσινη οικονομία,
    η βελτίωση της κοινωνικής ζωής των κατοίκων και ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής,
    η ενίσχυση της απασχόλησης,
    η βελτίωση του επιπέδου του ανθρώπινου δυναμικού και η αξιοποίησή του για να εξυπηρετηθούν οι νέες διευρυμένες ανάγκες.
Εφόσον η συρραφή προτάσεων και φράσεων των άλλων, στην οποία έχει επιδοθεί η Περιφερειακή Αρχή, αποτελεί διέξοδο στην έλλειψη σχεδίου, τουλάχιστον να κάνει ολοκληρωμένο copy paste.
Στους άξονες προτεραιότητας απλά αντιγράφονται οι κατευθύνσεις της υπουργικής απόφασης.
Όμως, για την ανάλυσή τους σε μέτρα, η λογική των Κωδικών Θεματικής Προτεραιότητας, που προτείνετε, μπορεί να βοηθάει με την έννοια της πιο άμεσης συσχέτισης με τα ΕΠ του ΕΣΠΑ, όμως επειδή είναι πολυκερματισμένη δεν βοηθάει σε μια συνεκτική σχέση αξόνων, μέτρων και δράσεων . Είναι αποτελεσματική για μια κλίμακα ΕΕ και χώρας αφού μπορεί να συνδυάσει τους ίδιους κωδικούς από διάφορα προγράμματα και από διαφορετικούς άξονες, όμως για το επίπεδο σχεδιασμού της Περιφέρειας πιστεύουμε ότι δεν είναι αποτελεσματική.
Και δεν είναι αποτελεσματική καθώς η λογική λέει πως η Περιφέρεια χαράσσει τους δικούς της στόχους , άξονες προτεραιότητας και τα μέτρα που επιθυμεί να λάβει και στη συνέχεια τα συνδέει με τα τρέχοντα προγράμματα.
Η περιφερειακή αρχή, όμως , αποδεικνύει ότι δεν έχει δικό της σχεδιασμό και απλά αντιγράφει τους υπάρχοντες οι οποίοι όμως δε σημαίνει ότι εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες του Τόπου και τους στόχους που πρέπει να έχει η Περιφέρεια για τα επόμενα χρόνια στα πλαίσια μίας συνολικής και συνεκτικής πολιτικής και ενός στρατηγικού σχεδίου συνολικής ανάπτυξης και ευημερίας.
Επιπλέον το όραμα και οι στρατηγικοί στόχοι αφορούν συνολικότερα την αναπτυξιακή προσπάθεια της Περιφέρειας αλλά και όλων των λοιπών φορέων της περιοχής (δήμοι, επιμελητήρια, συνεταιρισμοί κ.α.) και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η γνώμη τους μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας, που οφείλετε να τηρήσετε.
Η ανάλυση όμως του επιχειρησιακού προγράμματος σε άξονες, μέτρα και δράσεις δεν μπορεί παρά να αφορούν μόνο τις δράσεις που η Περιφέρεια και τα νομικά της πρόσωπα θα υλοποιήσουν.
Στη συνέχεια αναλύουμε τη συνολική στρατηγική που προτείνει η παράταξη «ΗΠΕΙΡΟΣ - ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» για την ανάπτυξη της Περιφέρειας :
Η Ήπειρος στο νέο Αυτοδιοικητικό τοπίο
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο περιφερειακής διοίκησης οι Περιφέρειες στην Ελλάδα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διοίκηση της χώρας, αλλά και στην ανάπτυξη της ίδιας της Περιφέρειας. Ο χαρακτήρας του αυτοδιοίκητου δίνει τη δυνατότητα στις αιρετές Περιφερειακές Διοικήσεις να συμμετέχουν και να δρουν ανταγωνιστικά στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, να δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης και να αλλάζουν δραστικά το εσωτερικό τους τοπίο. Το πρόγραμμά μας διέπεται από αυτούς τους κανόνες του Ευρωπαϊκού ανταγωνισμού και από τις δυνατότητες ανάπτυξης που υπάρχουν. Το νέο αυτοδιοικητικό σχήμα δημιουργεί προϋποθέσεις που θέτουν τα θεμέλια μίας νέας σελίδας Ανάπτυξης για την Ήπειρο.
Το πρόγραμμά μας για την τρέχουσα τετραετία θέτει συγκεκριμένους στόχους οι οποίοι προσδιορίζονται με το βλέμμα στραμμένο σε μία μορφή Ανάπτυξης που κατευθύνεται από το όραμα για μία νέα Ήπειρο. Μία περιφέρεια που έχει τα απαραίτητα ποιοτικά χαρακτηριστικά και συνδυάζει τον χαρακτήρα της με αναγνωρισμένη, για αυτή, ταυτότητα.
Το Όραμα για τον Τόπο μας
 Οραματιζόμαστε για  την επόμενη δεκαετία μια Ήπειρο που :
    λειτουργεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό μοντέλο διοίκησης,
    δημιουργεί τις προϋποθέσεις που την κάνουν ελκυστική στους επισκέπτες της
    προσφέρει συνθήκες ποιοτικής διαβίωσης στους κατοίκους της,
    προσφέρει δυνατότητες ανταγωνιστικότητας και οικονομικής ανάπτυξης.
    ενεργοποιεί τον κάθε Ηπειρώτη, όπου και εάν βρίσκεται, να συμμετέχει στην αναπτυξιακή προσπάθεια, να δημιουργεί και τελικά να γίνεται αποδέκτης του συνόλου των στόχων του προγράμματος.
Η ανάπτυξη της Ηπείρου απαιτείται να είναι ισόρροπη και για τις τέσσερεις Περιφερειακές της Ενότητες, την Άρτα, τα Γιάννενα, τη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα.
Ειδικότερα για την τετραετία προσβλέπουμε :
    στη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, δηλαδή την αύξηση του ΑΕΠ/κάτοικο αλλά και πιο ομοιόμορφη κατανομή στην πλειοψηφία του πληθυσμού. Ειδικότερα για να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο, να ανεβούμε μία ή δύο θέσεις στην κλίμακα των 13 Περιφερειών όσον αφορά στο ΑΕΠ/κάτοικο.
    σε σημαντική ώθηση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Για το πρώτο έτος προτείνουμε την κατοχύρωση....
Περιφερειακής Διοίκησης με Διαφάνεια, Συνέπεια και Αποτέλεσμα
Ο θεσμός της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης φέρνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διοίκησης του τόπου. Η Περιφέρεια Ηπείρου αποτελεί οντότητα η οποία έχει τα εφόδια να ανταγωνίζεται τις άλλες περιφέρειες. Οφείλει να διεκδικεί, να διαπραγματεύεται και μέσα από εσωτερικές διαδικασίες να αναπτύσσεται με στόχους πάντα που καθορίζονται από τα όργανα που τη διοικούν και με σεβασμό στις προτάσεις και τις απόψεις όλων των τοπικών φορέων. Στο πρώτο εξάμηνο της νέας λειτουργίας προτείνεται η επανεξέταση συνολικά του τρόπου διοίκησης ώστε να τοποθετούνται τα κατάλληλα στελέχη που έχουν τα απαραίτητα προσόντα και τις ικανότητες για τη θέση που υπηρετούν. Σε περίπτωση που δεν καλύπτονται οι απαιτούμενες δεξιότητες πρέπει να προγραμματίζεται η αναγκαία εκπαίδευση του προσωπικού που θα οδηγήσει στην ύπαρξη των απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων.
Στόχος η εξυπηρέτηση των αναγκών διοίκησης, αλλά, κυρίως, η εξυπηρέτηση των αναγκών του πολίτη.
Το μοντέλο διοίκησης οφείλει να λειτουργεί βάση συγκεκριμένου πλάνου ποιοτικής αξιολόγησης. Οι νέες τεχνολογίες να αξιοποιούνται για την εσωτερική επικοινωνία της διοίκησης, την ανακοίνωση του συνόλου των αποφάσεων και δράσεων, την επικοινωνία με τον πολίτη, αλλά και την επικοινωνία των τεσσάρων γεωγραφικών διαμερισμάτων εξασφαλίζοντας συντονισμένη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των δομών τους. Η Περιφέρεια οφείλει να προχωρήσει στην αξιοποίηση όλων των προσφερομένων δομών που υπάρχουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη (π.χ. Διεθνής Διαφάνεια) για την ανάδειξη της διαφανούς διοίκησης. Πρότασή μας είναι διαφάνεια παντού.
Παρά το γεγονός ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο έγιναν μεγάλα βήματα για την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυσή τους κάτι το οποίο πρέπει να διεκδικιθεί χωρίς συμβιβασμούς και εκπτώσεις σκοπιμότητας.
 Σχέδιο Ανάπτυξης με επίκεντρο τους Πολίτες και τις Ανάγκες τους
Στο πρώτο εξάμηνο έπρεπε να παραχθεί το αναλυτικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης (master plan) για την Ήπειρο με προοπτική δεκαετίας. Σε αυτό να καθορίζονται αυστηρά οι χρήσεις γης, οι οικονομικές δραστηριότητες και οι άξονες ανάπτυξης της Περιφέρειας. Το σχέδιο οφείλει να περιλαμβάνει την αξιοποίηση των υπαρχόντων πόρων, φυσικών και οικονομικών, την εμπλοκή του ανθρώπινου δυναμικού, την ενίσχυσή τους και την ενίσχυση της οικονομικής θέσης της Περιοχής, όσον αφορά την ανάπτυξη με τους τρόπους που προσεγγίζεται παραπάνω. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται σπατάλη των διαθέσιμων πόρων και παρεμβάσεις, ακόμη και ήπιες, οι οποίες δεν προσδιορίζονται από τους γενικότερους στόχους.
Θέλουμε η Ήπειρος να βαδίζει πάνω σε σταθερές βάσεις και προοπτικές και αρνούμαστε τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας» που έχει υιοθετηθεί μέχρι σήμερα από τις συντηρητικές δυνάμεις που κλήθηκαν να διαχειριστούν τον τόπο μας.
Στην τετραετία προτείνουμε τη Δημιουργία...
Της Ηπείρου της Ανάπτυξης, της Ασφάλειας, της Ποιότητας Ζωής...
Ο δείκτης ανάπτυξης που χρησιμοποιείται σήμερα, το ΑΠΠ (Ακαθάριστο Περιφερειακό Προϊόν) ανά κάτοικο, δίνει μία εικόνα της ανάπτυξης και της ανθρώπινης ευημερίας, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αποτυγχάνει. Στόχος του συνολικού προγράμματός μας είναι η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών κατ' άτομο και συνολικά.
Για το πρόγραμμα της τρέχουσας τετραετίας προτείνεται σημαντική ώθηση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. Για την οικονομική ανάπτυξη προτείνουμε τις προϋποθέσεις και τη δημιουργία των συνθηκών για τη βελτίωση του πλούτου της Περιφέρειας. Η δομή της οικονομίας της Ηπείρου επιτρέπει σημαντικές βελτιώσεις και σε μικρό χρονικό διάστημα - αφού θέματα όπως είναι η βελτίωση της εξωστρέφειας, η ανάδειξη των πόρων της περιοχής, η δημιουργία υποδομών προσβασιμότητας- προτείνονται ως άξονες προτεραιότητας.
Στόχος μας η βελτίωση και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η ανάδειξη νέων επιχειρηματιών, η ενίσχυση των υπαρχουσών επιχειρήσεων (π.χ. βιομηχανικές περιοχές, υποδομές προσπέλασης), η ενίσχυση επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό και καινοτόμες δράσεις, η δημιουργία και ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών και η προστασία των επιχειρήσεων της περιοχής με ειδικό πρόγραμμα ήπιας παρέμβασης για την περίοδο 2011 – 2012. Περίοδος που θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη για τη βιωσιμότητά τους όσον αφορά την οικονομική κρίση. Δημιουργούμε με τον τρόπο αυτό κλίμα εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας.
Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αξιοποιηθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, μετά την αναμόρφωσή του, καθώς επίσης και οι πόροι άλλων Ευρωπαϊκών και Εθνικών Προγραμμάτων.
Παράλληλα με την ανάπτυξη προτείνεται η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Ηπείρου με συστηματικές παρεμβάσεις οι οποίες μπορούν συνοπτικά να περιγραφούν ως εξής:
• Δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και υποστήριξη των υπαρχουσών θέσεων απασχόλησης
• Διεκδίκηση και διασφάλιση πρόσθετων οικονομικών πόρων που βελτιώνουν το οικονομικό κλίμα
• Προστασία της οικογένειας και των νοικοκυριών
• Βελτίωση της κοινωνικής ζωής των κατοίκων και ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής
• Αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και υγειονομικής περίθαλψης με δράσεις και πολιτικές που μετατρέπουν την Ήπειρο σε πρότυπη υγειονομική Περιφέρεια παροχής υπηρεσιών Υγείας καλύπτοντας τις ανάγκες όχι μόνο γειτονικών Περιφερειών, αλλά και των γειτονικών Βαλκανικών περιοχών.
• Αναβάθμιση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών με τη δημιουργία δικτύου κοινωνικής προστασίας σε επίπεδο Περιφέρειας αξιοποιώντας όλα τα μέτρα που προβλέπονται σε Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα και αξιοποιώντας αντίστοιχες δράσεις που αναπτύσσονται σε ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ.
• Επένδυση στη γνώση, την εκπαίδευση και την κατάρτιση.
 Προτείνουμε :
 Την Ήπειρο των Ανοιχτών Οριζόντων ....
Η Περιφέρεια Ηπείρου σήμερα έχει μικρή πρόσβαση σε απευθείας Κοινοτικούς πόρους και πόρους που προέρχονται από άλλους οργανισμούς, σε αντίθεση με άλλες Περιφέρεις της Ευρώπης που σήμερα, ανταγωνιστικά και προς όφελος των κατοίκων τους, διεκδικούν και διαχειρίζονται παρόμοιους πόρους και προγράμματα. Προτείνουμε την επεξεργασία αναλυτικού σχεδίου ανάπτυξης της απαραίτητης τεχνογνωσίας και ενεργοποίησης προσβάσεων για την διεκδίκηση, σε ανταγωνιστικό πλαίσιο, των πόρων που είναι διαθέσιμοι. Η στενή αλληλεπίδραση με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρόσβαση στους διεθνείς οργανισμούς, η διαρκής παρακολούθηση των προγραμμάτων και η υποβολή προτάσεων αποτελούν κύριο μέλημα της τρέχουσας περιόδου. Προτεραιότητα προτείνεται στην προσέλκυση οικονομικών πόρων για τομείς που δεν μπορούν να καλυφθούν από το ΕΣΠΑ και άλλα, τρέχοντα, χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την Ήπειρο με αναγνωρισμένη Ταυτότητα...
Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η απόδοση ταυτότητας στη Περιφέρεια. Η απόδοση χαρακτήρα που θα ενισχύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και θα αναδεικνύει νέα. Η ταυτότητα δημιουργείται μέσα από συγκροτημένες διαδικασίες και προκύπτει από το σχέδιο ανάπτυξης της Περιφέρειας. Η ταυτότητα χαρακτηρίζει την ανταγωνιστικότητα μίας Περιφέρειας, ενισχύει την ανάπτυξη και δημιουργεί προϋποθέσεις για προσέλκυση πόρων, ανθρώπων και αγαθών. Η ταυτότητα σχετίζεται με προϊόντα/ υπηρεσίες που παράγονται στην Ήπειρο, αλλά και με το σύνολο των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας. Σ’ αυτό στοχεύει το «Ηπειρώτικο Καλάθι Προϊόντων και Υπηρεσιών»
Την Ήπειρο που εμπιστεύεται και αξιοποιεί το Ανθρώπινο Δυναμικό της...
Στόχος πρέπει να είναι η βελτίωση του επιπέδου του ανθρώπινου δυναμικού και η αξιοποίησή του για να εξυπηρετηθούν οι νέες διευρυμένες ανάγκες. Για το λόγο αυτό οφείλουν να υποστηρίζονται οι δομές εκπαίδευσης - πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια - για την επίτευξη των ακόλουθων επιμέρους στόχων χωρίς να θίγεται ο ενιαίος, δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης.
• Ενίσχυση της δια βίου εκπαίδευσης, διευκόλυνση της πρόσβασης και μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού στην εκπαίδευση.
• Επιτάχυνση του ρυθμού ένταξης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.
• Υλοποίηση προγραμμάτων σε θέματα πολιτισμού, αγωγής υγείας, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αθλητισμού.
• Διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και διάδοσή της στη νέα γενιά.
Ο σχεδιασμός πρέπει να περιλαμβάνει εξορθολογισμό της αξιοποίησης των υποδομών, βελτίωσή τους και αξιοποίηση των υπαρχουσών δομών που ικανοποιεί τις ανάγκες του σήμερα και τους στόχους για το αύριο. Να αναπτυχθούν ειδικές δράσεις που περιλαμβάνουν την βελτίωση των δεξιοτήτων των απασχολούμενων σε θέσεις εργασίας αιχμής (π.χ. βιομηχανία, βιοτεχνίες, τουρισμός) και τη δημιουργία στελεχών που μπορούν να αναλάβουν την αξιοποίηση των προϊόντων και υπηρεσιών με προσανατολισμό την εξωστρέφεια. Πρέπει να επιδιωχθεί συστηματική δράση για προσέλκυση Ηπειρωτών που κατοικούν σε άλλες περιοχές και να ενισχυθούν οι συνθήκες διαβίωσης σε απομακρυσμένες περιοχές. Ιδιαίτερη έμφαση προτείνεται στην έρευνα με πρόγραμμα ήπιας κατεύθυνσης για προσέλκυση νέων ερευνητών από το Πανεπιστήμιο, τα ΤΕΙ και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα.
Την Ήπειρο που κατοχυρώνει το δικαίωμα στην Απασχόληση...
Πρωταρχικό μέλημα του προγράμματος πρέπει να αποτελεί η ενίσχυση της απασχόλησης. Κεντρικός στόχος να είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας στους παραγωγικούς τομείς της Ηπείρου. Το πρόγραμμά πρέπει να περιλαμβάνει ειδική δράση για ενίσχυση των παραγωγικών μονάδων στην κατεύθυνση της διατήρησης των θέσεων εργασίας.
Ο προσανατολισμός του οράματος στην δημιουργία ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας μπορεί να είναι ειδική χρηματοδοτούμενη δράση. Με νέες δράσεις, ενίσχυση καινοτόμων επιχειρήσεων και ενίσχυση παραγωγικών επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό δημιουργούντα νέες θέσεις απασχόλησης.
Επιπλέον και σημαντικός στόχος πρέπει να είναι η αξιοποίηση του νέου μοντέλου διοίκησης για πρόσβαση των ατόμων με ειδικές δεξιότητες στην εργασία και η ορθολογική αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους. Για τον λόγο αυτό προτείνεται η ενίσχυση της εκπαίδευσης σε τεχνικά επαγγέλματα και η δημιουργία δομής επαγγελματικού προσανατολισμού.
Το Ηπειρώτικο καλάθι ποιοτικών προϊόντων...
Βασικός πυλώνας της ανάπτυξης της Ηπείρου είναι η αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της περιφέρειας στον πρωτογενή τομέα.
Η γεωργία και η κτηνοτροφία πρέπει να κατέχουν πρωταρχική θέση στο πρόγραμμα και να αποτελεί τόπος μας παράδειγμα αξιοποίησης για βιώσιμη ανάπτυξη, του συνόλου των τοπικών παραγωγικών δυνατοτήτων. Να δοθεί ώθηση για την συνολική ανάπτυξη της Ηπείρου.
Η παραγωγή ποιοτικών τροφίμων, πρέπει να αποτελεί κεντρικό στόχο της πολιτικής της Ηπείρου, για να αναδείξει στο μέγιστο δυνατό την παράδοση της περιοχής στην παραγωγή ποιοτικών και ταυτοποιημένων προϊόντων. Παραγωγή που έχει συνδυαστεί, μέχρι σήμερα, με την διατήρηση ενός εξαιρετικού περιβάλλοντος.
Ο αναπροσανατολισμός της ΚΑΠ σε ενεργούς γεωργούς ενταγμένους σε μια παραγωγική διαδικασία, μας βρίσκει σε πολύ καλό σημείο εκκίνησης. Ποτέ η πρωτογενής παραγωγή της Ηπείρου δεν ήταν εξαρτημένη, όπως σε άλλες περιοχές, πλήρως από τις επιδοτήσεις. Η μοναδική, αυτή, εμπειρία της παραγωγής προϊόντων και τροφίμων θα μας δώσει την δυνατότητα καλύτερης αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων ώστε μέσα από επενδύσεις του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης να αποκτήσουμε και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μαζί με το ποιοτικό που διαθέτουμε.
Η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και τροφίμων είναι ένας μοναδικός συνδυασμός της μεσογειακής διατροφής, της πολιτισμικής μας παράδοσης, της παράδοσης στην συνεργασία μεταξύ τοπικών φορέων και στην θέληση για προσφορά στους συνανθρώπους μας.
Η κτηνοτροφική παράδοση που είναι διαδεδομένη ευρύτατα στην περιοχή, αποτελεί τη βάση για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος στην Ήπειρο.
Ειδικότερα προτείνονται να αναπτυχθούν δράσεις που αφορούν την πιστοποίηση προϊόντων και την απόδοση ταυτότητας σε αυτά, τη διαρκή προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων, την ενίσχυση επιχειρηματικών δράσεων που αποσκοπούν σε αξιοποίηση παραδοσιακών μεθόδων παραγωγής και την παραγωγή βιολογικών προϊόντων. Να δημιουργηθεί με τη συνεργασία του ΥΠΑΑΤ άμεσα μονάδα απόδοσης του Ηπειρωτικού σήματος σε προϊόντα τα οποία ικανοποιούν προδιαγραφές και απαιτήσεις ποιότητας. Να καθιερωθεί και ταυτοποιηθεί το Ηπειρώτικο Καλάθι με διατροφικά προϊόντα, χαρακτηριστικά της παραδοσιακής παραγωγής στην Ήπειρο (Τυρί, Γάλα, Κρέας, Ψάρια, Εσπεριδοειδή κλπ).
Ατμομηχανή σε αυτή την προσπάθεια μπορούν να είναι μεγάλες παραγωγικές αγροτοσυνεταιριστικές και ιδιωτικές μονάδες.
Ειδικά για την Δωδώνη, πιστεύουμε ότι πρέπει να διατηρήσει τον κοινωνικό της ρόλο και τον Ηπειρώτικο χαρακτήρα της Η ΔΩΔΩΝΗ ανήκει στις παραγωγικές κτηνοτροφικές δυνάμεις της Ηπείρου. Η αιρετή Περιφερειακή Διοίκηση, αυτό, πρέπει να το εγγυηθεί με τις δικές της πρωτοβουλίες.
Την Ήπειρο των Ολοκληρωμένων και λειτουργικών Υποδομών
Η Ήπειρος αποτελεί κομβικό σημείο συνδυασμένων μεταφορών για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Υστερεί ακόμη σημαντικά σε άξονες οδικούς, υποδομές πρόσβασης και υποδομές εξυπηρέτησης πολιτών. Οι στόχοι στην κατεύθυνση των έργων υποδομών για την Ήπειρο πρέπει να είναι καθορισμένοι και να γνωρίζουμε την ωριμότητα και τις δυνατότητες για τη συντομότερη δυνατή επίτευξή τους. Οι στόχοι αυτοί συνοψίζονται στα εξής:
• Η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού από Αντίρριο έως Ιωάννινα και η επέκτασή της έως Κακαβιά.
• Η κατασκευή των απαραίτητων συνδέσεων των αστικών κέντρων της Περιφέρειας με τους μεγάλους οδικούς άξονες (Εγνατία – Ιόνια) με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών (Αμβρακία - Άκτιο, Φιλιππιάδα - Πρέβεζα, Τύρια - Θεσπρωτικό)
• Ο σχεδιασμός ανάπτυξης του εθνικού και περιφερειακού δικτύου εντός της Περιφέρειας της Ηπείρου αλλά και με τις γειτονικές Περιφέρειες (βελτίωση εθνικής οδού Ιωαννίνων – Κοζάνης, ολοκλήρωση εθνικών οδών Άρτας Τρικάλων και Άρτας Καρδίτσας)
• Η ουσιαστική βελτίωση του παραλιακού άξονα Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας και η επέκτασή του μέχρι Μαυρομάτι και τα Ελληνοαλβανικά σύνορα ιδίως αυτή την χρονική στιγμή που κατασκευάζεται εντός της Αλβανίας το τμήμα Κονίσπολη - Άγιοι Σαράντα.
• Βελτιώσεις – Συμπληρώσεις του επαρχιακού δικτύου στο σύνολο της Περιφέρειας.
• Η γρήγορη προώθηση της μελέτης της παράκαμψης της πόλης της Ηγουμενίτσας με σκοπό την άμεση κατασκευή του έργου.
• Η ένταξη της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηπείρου στις προτεραιότητες του συνδυασμένου δικτύου μεταφορών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
• Η βελτίωση του συστήματος θαλασσίων μεταφορών στην Ήπειρο με την ολοκλήρωση των υποδομών στα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας.
• Η ανάπτυξη του δικτύου αεροπορικών μεταφορών έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι σημερινές και μελλοντικές ανάγκες με την αναβάθμιση του ρόλου των αεροδρομίων Ιωαννίνων και Ακτίου.
• Υποδομές και μικρά αρδευτικά έργα για την εξασφάλιση της άρδευσης στους παραγωγούς της Ηπείρου.
 Την Ήπειρο της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας
Το πρόγραμμά πρέπει να κινείται με βάση ένα σωστά σχεδιασμένο στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας έχοντας στόχο την εξυπηρέτηση των ακόλουθων αξόνων:
-    Αποτύπωση των, συνεχώς εξελισσόμενων, αλλαγών που συντελούνται και υιοθέτηση κάθε στοιχείου που συνιστά συστατικό βελτίωσης της υπάρχουσας κατάστασης με εισαγωγή της καινοτομίας στην καθημερινή πραγματικότητα.
-    Αποτύπωση όλων των αναγκών των επιχειρήσεων στους τομείς αυτούς.
-    Εφαρμογή βέλτιστων λύσεων για ικανοποίηση των αναγκών αυτών με χρήση εναλλακτικών μεθόδων συμπεριλαμβανομένης της έρευνας.
-    Δημιουργία όλων των προϋποθέσεων διάχυσης τεχνολογίας και πληροφορίας στις επιχειρήσεις
-    Καλλιέργεια της ικανότητας και των πόρων που απαιτούνται για καινοτομία
-    Εφαρμογή προγραμμάτων προσαρμογής και υλοποίησης νέων τεχνολογιών από τους αποδέκτες
-    Εφαρμογή προγραμμάτων βελτίωσης της απόδοσης των επιχειρήσεων μέσω της καινοτομίας.
-    Ανατροφοδότηση του εθνικού συστήματος καινοτομίας με νέα δεδομένα.
-    Υλοποίηση, όπου είναι δυνατό, αλλαγών στα βήματα για την εισαγωγή καινοτομίας και νέας τεχνολογίας
Την Ήπειρο που προστατεύει το Φυσικό της Πλούτο...
Το περιβάλλον δεν αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη. Αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ήπειρο καθώς, στους φυσικούς και ενεργειακούς πόρους, στις πρώτες ύλες, στα υδατικά συστήματα, στα δάση και στη θάλασσα, στις παραλίες στους ορεινούς όγκους και στο τοπίο, στηρίζεται η ανάπτυξη του τόπου μας.
Πρωταρχικό μέλημα της Περιφερειακής Διοίκησης πρέπει να είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός με έμφαση στις ευαίσθητες περιοχές. Η ολοκλήρωση της εκπόνησης των μελετών του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων, των ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ, καθώς και η παρακολούθηση και εφαρμογή όσων η μελέτη έχει εκπονηθεί, πρέπει να είναι στις προτεραιότητές μας.
-    Αποτελεί προτεραιότητα ο σχεδιασμός ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης στερεών αποβλήτων συμπεριλαμβανομένης της ανακύκλωσης, η κατασκευή μονάδας ελέγχου αποβλήτων βιομηχανιών και βιοτεχνιών και η απομάκρυνση οχλουσών και ρυπογόνων δραστηριοτήτων από περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.
-    Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης υδάτινης πολιτικής για την Ήπειρο εντάσσεται στις άμεσες ενέργειες της αιρετής Περιφέρειας.
-    Παράλληλα να προχωρήσει η αναβάθμιση και η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος με τη θεσμική οχύρωση της προστασίας και διατήρησης και τη δημιουργία ενός συνεκτικού και λειτουργικού δικτύου προστατευόμενων περιοχών (Παμβώτιδα, Β. Πίνδος, Αμβρακικός, Καλαμάς, Ορεινός όγκος Τζουμέρκων).
-    Η διαχείριση των περιοχών αυτών δεν μπορεί να αποτελεί ένα στείρο άθροισμα απαγορεύσεων και εξαναγκασμού. Οι προστατευόμενες περιοχές μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν πόλους τοπικής ανάπτυξης. Προτείνουμε να συνταχθεί σχέδιο για την διαχείρισή τους που θα οδηγήσει σε αύξηση των τοπικών εισοδημάτων και σε αντιμετώπιση του κοινωνικού και γεωγραφικού αποκλεισμού που συνήθως «μαστίζει» αυτές τις περιοχές.
-    Η «πράσινη Ήπειρος», η Ήπειρος της εναλλαγής βουνού και θάλασσας και η Ήπειρος των νερών και της φυσικής πανίδας και χλωρίδας είναι βασικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα του τόπου μας που πρέπει να αναδεικνύονται από την Περιφερειακή Διοίκηση.
Την Ήπειρο-Πρότυπο της Πράσινης Ανάπτυξης
Ήρθε η ώρα η Ήπειρος να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα, της πράσινης επανάστασης. Να γίνει πρωταγωνίστρια στην πράσινη οικονομία.
Η οικοδόμηση μιας νέας οικονομίας, που να συμφιλιώνει την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη, να συμβαδίζει με τη νέα δομή του Κράτους που καθιερώνει την αιρετή Περιφερειακή Διοίκηση, προωθώντας την κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών μέσω της αλληλεγγύης και της συνεργασίας.
Οφείλουμε να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα των μελλοντικών γενεών στη διαχείριση της δημόσιας δράσης μας, όσον αφορά, στην παράδοση του φυσικού μας πλούτου όπως τον παραλάβαμε.
Προτείνουμε τους ειδικούς στόχους πάνω στους οποίους πρέπει να κινηθεί η αιρετή Περιφερειακή Διοίκηση :
-    Ενθάρρυνση της συμμετοχής όλων των πολιτών για την επίτευξη των στόχων της πράσινης ανάπτυξης.
-    Ανάπτυξη της πληροφόρησης για να προωθηθεί η αλλαγή σε βάθος της ατομικής και συλλογικής συμπεριφοράς, προώθηση του διαλόγου γύρω από τα ζητήματα της βιώσιμης ανάπτυξης μεταξύ όλων των εμπλεκομένων παραγόντων.
-    Ενίσχυση των επιχειρήσεων που αναπτύσσουν τεχνολογίες και προϊόντα αξιοποίησης ηπίων μορφών ενέργειας. Ενίσχυση κάθε πρωτοβουλίας και καινοτομίας που συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και την ήπια ανάπτυξη.
-    Βασικό μέλημα πρέπει να είναι η υποδειγματική λειτουργία των δημοσίων κτιρίων με στόχο εξοικονόμηση ενέργειας. Μέσα στο πρώτο έτος να καταγραφούν όλα τα δημόσια κτίρια και να μελετηθεί η μετατροπή τους σε μη ενεργοβόρα αλλά και κοστοβόρα κτίρια. Οι πόροι που θα εξοικονομηθούν από τη μετατροπή των δημοσίων κτιρίων σε μη ενεργοβόρα, θα μπορούν να διατεθούν για προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης.
-    Να στηρίξουμε την ανάπτυξη περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνων αγορών και τον εντοπισμό και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών που εντάσσονται στο στόχο της πράσινης οικονομίας.
-    Προτείνουμε σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς του δημοσίου βίου, της γης, των επιχειρήσεων, ένα συμβόλαιο πράσινης ανάπτυξης, με την προώθηση των οικολογικά υπεύθυνων και οικονομικά βιώσιμων αναπτυξιακών σχεδίων που δημιουργούν θέσεις εργασίας .
-    Να στηρίξουμε όλες τις ενέργειες που αλλάζουν τον τρόπο που καταναλώνουμε και τον τρόπο που παράγουμε. Προτείνουμε να δημιουργηθούν προγράμματα διαρκούς ενημέρωσης και εκπαίδευσης με στόχο την ύπαρξη υπεύθυνων καταναλωτών και παραγωγών, που ενεργούν λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες παραγωγής σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής των προϊόντων και τις υπηρεσίες που παράγουν ή καταναλώνουν.
-    Να διαμορφώσουμε αναλυτικό πρόγραμμα χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ήπειρο. Στόχος οι επενδύσεις που σέβονται το περιβάλλον, δημιουργούν θέσεις εργασίας και μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας. Προτείνουμε την ενίσχυση δράσεων έρευνας και τεχνολογίας με έμφαση νέα υλικά και νέες μεθόδους παραγωγής.
Η παράταξη «ΗΠΕΙΡΟΣ-ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» δεν είναι δυνατόν να συναινέσει σε ένα σχέδιο που δε λέει τίποτε συγκεκριμένο για το αύριο της Περιφέρειας και δεν πρόκειται να γίνουμε συνένοχοι στην πολιτική του βλέποντας και κάνοντας και των πελατειακών σχέσεων γιατί δεν επιθυμούμε να υποθηκεύσουμε το μέλλον του τόπου μας.
Η Περιφερειακή Αρχή έχει ακέραια την ευθύνη να προχωρήσετε είτε με τη λογική της εξυπηρέτησης του συμφέροντος του τόπου και του συνόλου των πολιτών, είτε με τη λογική της εξυπηρέτησης του δικού της και του μικρο-παραταξιακού συμφέροντος, αρνούμενη να πάρει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και τορπιλίζοντας το μέλλον της Ηπείρου.
Η πλειοψηφία πρέπει να αποφασίσει….

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More