<--! -->

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Πολυπλευρη εκπαιδευτικη παρεμβαση στην Ηπειρο απο το Κοινωφελες Ιδρυμα Ιωαννη Σ. Λατση


Το Ίδρυμα Αποκαταστάσεως Ομογενών εξ Αλβανίας (ΙΑΟΑ), μέλος του δικτύου Ιδρυμάτων του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, πραγματοποίησαν την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011 στο «Κέντρο Πολιτισμού Μονής Περιστεράς–Δουρούτη» της Πανεπιστημιούπολης την απονομή 12 βραβείων σε προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες που προέρχονται από την ελληνική ομογένεια της Αλβανίας. Σκοπός του προγράμματος, που ξεκίνησε το 2006, είναι η οικονομική αλλά κυρίως η ηθική υποστήριξη των ομογενών φοιτητών που ανταποκρίνονται με εντυπωσιακό αποτέλεσμα στις πανεπιστημιακές τους υποχρεώσεις. 

Κατά τον χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ.Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, τόνισε: «είναι μία εκδήλωση τιμής και αναγνώρισης της προσπάθειας που κατέβαλαν νέοι άνθρωποι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να διακριθούν στον επιστημονικό τομέα και να αποτελέσουν φωτεινά παραδείγματα για όλους. Νέοι άνθρωποι που ήρθαν στο Πανεπιστήμιό μας, έχοντας βιώσει μέχρι τότε διάφορες στερήσεις, αλλά που πέτυχαν με τον προσωπικό τους μόχθο να υπερβούν τις δυσκολίες και να αποτελέσουν εγγύηση για το μέλλον» ενώ προσέθεσε «θα ήθελα να τους προτρέψω να συνεχίσουν με τον ίδιο ενθουσιασμό, την ίδια επιμονή και προσήλωση, να θέτουν στόχους, να έχουν φιλοδοξίες και να πραγματοποιούν τα όνειρά τους». 

Στη σύντομη ομιλία του ο κ. Βαγγέλης Χρόνης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΑΟΑ, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «οι παρεμβάσεις του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση προσπαθούν να προσαρμόζονται στις πραγματικές ανάγκες που επιτάσσουν οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στις κοινωνίες και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν όλα τα κοινωφελή ιδρύματα αν θέλουν να διατηρούν την επαφή τους με την πραγματικότητα και να είναι διαρκώς ωφέλιμα». Αναφερόμενος στο επίπεδο των φετινών αιτήσεων σημείωσε ότι ήταν ιδιαίτερα υψηλό, η αξιολόγηση έγινε πράγματι μεταξύ ισοτίμων υποψηφιοτήτων και χρειάστηκε να ‘επιστρατευτούν’ οι λεπτομέρειες για να φθάσουμε στην τελική επιλογή.

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση στηρίζει πολύπλευρα την περιοχή της Ηπείρου και τις ομογενειακές κοινότητες στην Αλβανία, συνεχίζοντας μια μακρά παράδοση παρουσίας και παρέμβασης στην περιοχή. Αιχμή του δόρατος, για 20 σχεδόν χρόνια, αποτέλεσε το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων για ομογενείς εξ Αλβανίας σπουδαστές. Το Κέντρο προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην ήπια ενσωμάτωση των νεότερων μελών της ομογένειας στην ελληνική κοινωνία αλλά και στον επαναπατρισμό αρκετών εξ αυτών, με εφόδια τις γνώσεις και τις νέες εμπειρίες που απέκτησαν στην Ελλάδα. Κατά τις δύο δεκαετίες λειτουργίας του, φιλοξενήθηκαν περισσότερα από 1.100 παιδιά που εκπαιδεύτηκαν στις ειδικότητες των Μηχανικών Αυτοκινήτων, Ηλεκτρονικών, Φανοποιών, Ηλεκτρολόγων Αυτοκινήτων, Υδραυλικών, Ξυλουργών, Κομμωτών, Μαγείρων και Ειδικών Αλουμινοκατασκευών.
Στις 24 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην ακριτική Πωγωνιανή η αποφοίτηση 24 σπουδαστών στις ειδικότητες της Μαγειρικής και της Κομμωτικής.

Επιπλέον, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, μέσω του προγράμματός του «Επιστημονικές Μελέτες», έχει χρηματοδοτήσει τα τελευταία χρόνια προτάσεις ερευνητικών ομάδων από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και διδακτορικές διατριβές με αντικείμενο τη μελέτη θεμάτων της περιοχής. Παράλληλα, στηρίζει προγράμματα όπως το Θερινό Σχολείο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας σε απόδημους Ηπειρώτες καθώς και τη δράση του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών. Τον Δεκέμβριο του 2010, υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών, απονεμήθηκε βραβείο που θεσμοθέτησε το Ίδρυμα εις μνήμη του Άγγελου Κίτσου σε μελέτη με θέμα τη θρησκευτική ζωγραφική του 16ου και 17ου αιώνα στο Δυτικό Ζαγόρι.

Στην εκδήλωση της 23ης Ιουνίου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων παρέστησαν οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Προξενείου της Αλβανίας, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΑΟΑ.

Για αναλυτικότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος
www.latsis-foundation.org.

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Κατερίνα Μπουμπλίνη 210-6282136, kbou@setegen.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More