<--! -->

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Η παράταξη "Ήπειρος Τόπος Να Ζεις" για τη λειτουργία και το ρόλο του Περιφερειακού Συμβουλίου


Θα ήταν ευχής έργο και είναι ζητούμενο, η κριτική και οι επισημάνσεις της αντιπολίτευσης να αξιολογούνται και να αξιοποιούνται από την πλειοψηφία με τρόπο εποικοδομητικό.
Η καθιερωμένη πρακτική, σε όλη την πολιτική μας ζωή τα τελευταία χρόνια, ήταν ακριβώς το αντίθετο.

Αλλά ότι θα συναντούσαμε την χειρότερη μορφή αυτής της πρακτικής δεν το περιμέναμε.

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της προηγούμενης Τετάρτης 25-5-2011, διατυπώσαμε τις ενστάσεις μας για την λειτουργία και τον ρόλο του. Διατυπώσαμε προτάσεις για τα θέματα που πρέπει να συζητηθούν και ζητήσαμε χρονοδιάγραμμα γι αυτό. Πράγματα, κατά την γνώμη μας, πολύ σημαντικά.
Ακούσαμε την θεωρία της «ανοικτής πόρτας» του γραφείου του Περιφερειάρχη, ένα δείγμα και απόδειξη της διαστρεβλωμένης αντίληψης για την δημοκρατική λειτουργία. Όπως είναι γνωστό από τα μαθητικά μας χρόνια, Δημοκρατία δεν είναι το πολίτευμα της ανοικτής θύρας του ηγέτη, όσο ανοικτά μυαλά και αν έχει αυτός, αλλά το πολίτευμα της ζύμωσης των θεμάτων και η λήψη των αποφάσεων στην Εκκλησία του Δήμου.

Η πεποίθηση όλων, μηδέ της πλειοψηφούσας παράταξης εξαιρουμένης που κατά την γνώμη μας επείσθη, είναι ότι πρέπει να συζητηθούν τα μεγάλα θέματα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Παρά ταύτα, ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου συνεδρίαση για την επόμενη Τετάρτη 1-6-2011 με ημερήσια διάταξη, που εκ των πραγμάτων οδηγεί στην βεβαιότητα ότι είναι αδύνατον να εξαντληθεί στα χρονικά όρια μιας συνεδρίασης.

Το ερώτημα είναι γιατί επιλέχθηκε η τακτική αυτή, σε τι αποσκοπεί και τι εντέλει δηλώνει και σηματοδοτεί.

•    Αν και τα επιχειρήματά μας και οι αιτήσεις μας έγιναν κατανοητά,
αν και δεν υπήρξε αντίλογος ή ανασκευή τους,
αν και η δικαιολόγηση της μέχρι τώρα πρακτικής είναι αδύνατη με δημοκρατικές αρχές,
επιλέγεται επιθετική συμπεριφορά. «Αυτό θέλατε; Τώρα θα δείτε».
•    Κάποιοι πιστεύουν ότι θα τους βγάλει από την δύσκολη θέση η επιλογή να συμπεριληφθούν στη συζήτηση τόσα θέματα που δεν θα μπορέσουν να συζητηθούν.
Η άποψή τους: «Εμείς τα βάλαμε, εσείς φταίτε που δεν συζητήθηκαν».
•    Μέχρι τώρα ήταν επιλογή το Περιφερειακό Συμβούλιο να κρατηθεί μακριά από συζητήσεις θεμάτων που καίνε την περιοχή. Αυτό αποκαλύφθηκε. Η αντίδραση στην αποκάλυψη είναι να μεθοδευτεί η όσο το δυνατόν επιφανειακή, αποσπασματική και επί τροχάδην συζήτηση των θεμάτων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η διατύπωση του τέταρτου θέματος «Πρόταση για την αναδιάρθρωση των συστημάτων Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου». Αυτή είναι η θέση της περιφερειακής αρχής. Να συζητήσουμε τις προτάσεις που έχουν γίνει για την υγεία.
Το δικό μας αίτημα ήταν και είναι να διαμορφώσουμε το όραμά μας σαν Ηπειρώτες «για την Υγεία». Να διατυπώσουμε τις θέσεις μας, τις λύσεις που προτείνουμε, ώστε να είμαστε έτοιμοι να τις  αντιπαραβάλουμε με οποιοδήποτε σχέδιο προτείνει η οποιαδήποτε επιτροπή σοφών ή το Υπουργείο. Είναι καθήκον μας να προασπίσουμε τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ηπείρου, την ευημερία και ασφάλεια του λαού της, την ορθολογική κατανομή μέσων, πόρων και ανθρώπινου δυναμικού. Είναι καθήκον μας να αποτρέψουμε την λήψη αποφάσεων «για μας, έξω από μας».
•    Για να επιλεγούν και μεθοδευτούν τα πιο πάνω πρέπει να υπάρχει λόγος, πολιτική επιλογή, προσωπική άποψη, αντίληψη και προσέγγιση. Η πρακτική που επιλέχθηκε από την Περιφερειακή Αρχή δηλώνει ότι είναι βαθύτατα αντιδημοκρατική, είναι προσβλητικά αλαζονική, παλιομοδίτικα μικροπολιτική και τελικά επικίνδυνη.

Την ευθύνη φέρει ακεραία ο Περιφερειάρχης, που βάσει του θεσμικού πλαισίου προτείνει τα θέματα και είναι υποχρεωτικό να συμπεριληφθούν στην ημερήσια διάταξη. Αλλά, εξ’ ίσου υπεύθυνος είναι και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, που άκριτα και χωρίς αντίδραση, τα συγκεντρώνει σε μία και μοναδική συνεδρίαση χωρίς έστω την ιεράρχησή τους στην σειρά συζήτησης.

Αυτή η συμπεριφορά δεν μας πτοεί αλλά μας χαλυβδώνει.

Τώρα είναι η ευκαιρία να βάλουμε τέλος σ’ αυτού του είδους τις πρακτικές.

Τώρα είναι ο χρόνος να ενώσουμε τις δυνάμεις μας «για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση».

Χρίστος Παπαβρανούσης
Περιφερειακός  Σύμβουλος
ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More