Σε προχωρημένες συζητήσεις βρίσκονται οι Διοικήσεις των δύο μεγαλύτερων Πτηνοτροφικών Συνεταιρισμών της Ελλάδας, της «ΠΙΝΔΟΥ» στα Γιάννενα, και του «ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΆΡΤΑΣ», στην Άρτα, με στόχο να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Το δυσμενές οικονομικό κλίμα, που πιέζει αφόρητα τα περιθώρια κέρδους, παρά την αύξηση των πωλήσεων, ενώ παράλληλα τα προβλήματα ρευστότητας καθημερινά βάζουν εμπόδια στην απρόσκοπτη λειτουργία τους. Όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, οι δυο ηπειρώτικοι συνεταιρισμοί που αθροιστικά ελέγχουν πάνω από το 30% της εγχώριας παραγωγής πουλερικών, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο του «γάμου», αφού το ράλι των δημητριακών έχει οδηγήσει τις ζωοτροφές στα ύψη και τις δυο επιχειρήσεις στα…. όρια της επιβίωσης.
Το ίδιο ισχύει και για τη ρευστότητα από τη στιγμή που οι συνεταιρισμοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστιες καθυστερήσεις πληρωμών από τη λιανική αλλά και με απαγορευτικά επιτόκια δανεισμού που ξεπερνούν το 10%.
Μιλώντας στην Agrenda, οι διοικήσεις των δυο εταιρειών τονίζουν ότι βλέπουν θετικά την προοπτική του «γάμου» και σημειώνουν ότι καταλυτικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις θα παίξουν τυχόν κίνητρα για συγχωνεύσεις που θα εμπεριέχει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς.
«Η ιδέα δεν είναι καινούργια, όμως επανέρχεται στο προσκήνιο, λόγω των συνθηκών της αγοράς καθώς και των αλλαγών που επέρχονται στους συνεταιρισμούς», δηλώνει ο γεν. διευθυντής της Πίνδος, Λαζ. Τσακανίκας και συμπληρώνει ότι «απευθυνόμαστε στο ίδιο κοινό και στις ίδιες αγορές. Πρόκειται για μια κίνηση που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να λειτουργήσει ευεργετικά, όμως θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς».
Ομοίως, και ο πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας, Παύλος Μίχας ο οποίος, εκτός από τη γεωγραφική εγγύτητα, εστιάζει και στο «όμοιο καθεστώς λειτουργίας και φιλοσοφίας που διέπει τις δυο εταιρείες. Συνεργαζόμαστε ήδη στον τομέα της προμήθειας πρώτων υλών. Αν τελικά προχωρήσει η συγχώνευση, θα είναι προς όφελος και των παραγωγών αλλά και των εργαζομένων, ενώ στόχος μας θα είναι να διευρύνουμε την γκάμα των προϊόντων μας».
Όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, «οι δυο εταιρείες είναι οι αναμφισβήτητοι leaders της εγχώριας αγοράς. Σε περίπτωση που το «φλερτ» καταλήξει σε «γάμο», θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ομίλου με κύκλο εργασιών κοντά στα 300 εκατ. ευρώ. Περισσότερο από το 1/3 του τζίρου που παράγουν (800 εκατ. ευρώ ετησίως) οι περίπου 50 επιχειρήσεις του κλάδου».
Όλα στο τραπέζι
Θέσαμε υπ’ όψιν του προέδρου του Πτηνοτροφικού Άρτας, κ. Παύλου Μίχα, το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο οποίος επιβεβαίωσε τις κινήσεις των δύο Συνεταιρισμών λέγοντας πως «θεωρούμε ότι το ζήτημα αυτό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και το συζητάμε», σημειώνοντας πως «τις προοπτικές του όλου εγχειρήματος θα ανατεθεί σε εταιρεία συμβούλων, η μελέτη της οποίας θα τεθεί υπόψιν των Δ.Σ. και των Γ.Σ. των δύο Συνεταιρισμών που θα αποφασίσουν εάν προχωρήσουν ή όχι».
«Εμείς όμως» τόνισε στην ΗΧΩ ο κ. Μίχας, «παράλληλα οργανώνουμε τον Συνεταιρισμό μας στον τομέα των πωλήσεων, στήνοντας τμήμα μάρκετινγκ και παίρνουμε όλα τα μέτρα για την ανοδική πορεία του Συνεταιρισμού παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες. Δυστυχώς μέσα στην οικονομική κρίση, η λειτουργία μας επηρεάζεται αρνητικά από την αύξηση των τιμών των δημητριακών, την αύξηση των τόκων από την ΑΤΕ και επίσης την αλλαγή τρόπου πληρωμής των δημητριακών».
«Όλα αυτά» δηλώνει ο Π. Μίχας, «επιβάλλουν να πάρει ο Συνεταιρισμός σκληρά μέτρα, μεταξύ των οποίων είναι η μείωση τιμών παραγωγού, η ανασυγκρότηση όλου του φάσματος της λειτουργίας του, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους εργαζομένους για εφαρμοστεί το ελάχιστο που μπορούμε των επιχειρησιακών συμβάσεων ώστε να εξασφαλιστούν και οι θέσεις εργασίας, αλλά να διασφαλιστεί εκ παραλλήλου και η απρόσκοπτη λειτουργία του Πτηνοτροφικού».
[via]
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου