<--! -->

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα οικονομικά

Πλήρη και αναλυτικά στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάστηκαν στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στοιχεία τα οποία αποτυπώνουν την δύσκολη και δυσμενή θέση, στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος και καθιστούν επιβεβλημένη την λήψη μέτρων για την εξυγίανσή του, όπως και των δημοτικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών του Δήμου, το σύνολο των υποχρεώσεών του ανέρχεται στα 74.208.443,48 ευρώ. Η τοκοχρεολυτική δόση για 4.350.525,00.

Οι ανελαστικές δαπάνες για το 2011, υπολογίζονται στα 59 εκατομμύρια και τα έσοδα του Δήμου στα 50. Πέραν αυτού, οι άμεσες υποχρεώσεις, από χρέη παρελθόντων ετών, ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

«Αν αύριο είχαμε δεκαπέντε εκατομμύρια στο ταμείο μας, θα έπρεπε να τα δώσουμε μέσα σε μία μέρα. Οι οφειλές δε είναι σε ανθρώπους που δεν μπορούν να περιμένουν. Είναι σε συμπολίτες μας, προμηθευτές, εργαζόμενους, επαγγελματίες. Είναι οφειλές μέσα στην πόλη», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.

Η εξυγίανση του Δήμου και των Δημοτικών Επιχειρήσεων, είναι βασική προτεραιότητα για την Δημοτική Αρχή. Η κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί είναι «μείωση δαπανών και αύξηση εσόδων» χωρίς καμία αύξηση των τελών ή των φόρων που καταβάλλουν οι πολίτες.

Πρακτικά δε, εξετάζονται δύο ακόμη σενάρια, όπως τα παρουσίασε ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος. Η αύξηση του ποσού του δανείου από την συνεργαζόμενη τράπεζα, κατά πέντε εκατομμύρια με χρονική επιμήκυνση και η αναδιανομή του χρέους της ΔΕΥΑΙ στο Ταμείο Παρακαταθηκών ή εξαγορά του δανείου από άλλη τράπεζα με νέο διακανονισμό.

Τα πλήρη στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του Δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Νίκος Μάντης, ο οποίος κατέθεσε και την πρώτη δέσμη προτάσεων για την εξυγίανσή τους. Σύμφωνα με αυτά, το σύνολο των υποχρεώσεων του Καλλικρατικού πλέον δήμου Ιωαννιτών ανέρχεται στα 85,7 εκατομμύρια ευρώ και η τοκοχρεολυτική δόση φτάνει στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μία σειρά στοιχείων, που αποτυπώνουν στην πράξη την προβληματική λειτουργία του Δήμου κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Έτσι:
- Για την τριετία 2007-2010 υπάρχουν 32 χιλιάδες κλήσεις με επεξεργασμένες και αβεβαίωτες.
- Το πάρκινγκ της κεντρικής πλατείας έχει να καταβάλλει χρήματα στο Δήμο από τον Αύγουστο του 2008.
- Μισθωμένες ιδιοκτησίες του Δήμου οφείλουν από το Νοέμβριο του 2009.
- Ο φόρος καταστημάτων δεν έχει καταβληθεί από 298 επιχειρηματίες το 2009, ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός για το 2010. Τα βεβαιωμένα έσοδα ανέρχονται στο 1.050.000 ευρώ. Υπάρχουν οφειλέτες με ποσά άνω των 100 χιλιάδων μέχρι και 250 χιλιάδων ευρώ.
- Ο Δήμος οφείλει 191.981 ευρώ από ενοίκια.
- Οι οφειλές από ρυμοτομίες φτάνουν στα 11 εκατομμύρια. Για το ποσό των 5,5 εκατομμυρίων έχουν εκδοθεί και δικαστικές αποφάσεις.
- Ο Δήμος δεν έδωσε το μετοχικό κεφάλαιο στο Πνευματικό Κέντρο, στο Δημοτικό Θέατρο και την μισθοδοσία της ΔΕΤΑΙ.

«Είμαστε σε οικονομικό αδιέξοδο στο νέο μας δήμο και βέβαια ένα από τα δύο κριτήρια του Καλλικράτη για επιτήρηση του Δήμου είναι δεδομένο, καθώς το χρέος ανέρχεται στο 60% σε σύγκριση με τα έσοδα», σημείωσε ο κ. Μάντης.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε δέσμη μέτρων για την εξυγίανση του Δήμου.

Στις προτάσεις αυτές περιλαμβάνονται:
- Αύξηση εσόδων κατά 25%, χωρίς καμία αύξηση των δημοτικών τελών.

- Περιορισμός ελαστικών δαπανών κατά 15%.
- Περιορισμός χρηματοδότησης νομικών προσώπων και επιχειρήσεων κατά 15%, το 2011.
- Έλεγχος κτιριακών εγκαταστάσεων για ανταποδοτικά τέλη.
- Καταγραφή και έλεγχος καταστημάτων επισιτισμού, κέντρων διασκέδασης και διασταύρωση οικονομικών στοιχείων με την Δ.Ο.Υ.
- Περιορισμός προσλήψεων, αποσπάσεων και διευκόλυνση των μετατάξεων του προσωπικού, παράλληλα με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του δήμου.
- Ελαχιστοποίηση εξαιρέσιμων, υπερωριών.
- Αξιοποίηση πάγιου εξοπλισμού των δημοτικών ενοτήτων.
- Διακανονισμός υποχρεώσεων της ΔΕΥΑΙ με το Δήμο Ιωαννιτών.
- Ίδρυση και λειτουργία τράπεζας γης για ανταλλαγή με οφειλές από ρυμοτομίες.

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και με τις παρατηρήσεις που έγιναν από τον αντιδήμαρχο Νίκο Μάντη, ο ισολογισμός του Δήμου για το έτος 2009. Λευκή ψήφο έδωσε ο κ. Χρήστος Μαντάς και ο κ. Στέφανος Σκοπούλης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More