<--! -->

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Το νομοσχέδιο για τα Τυχερά Παιχνίδια

Την εγκατάσταση περίπου 30.000 μηχανημάτων για τυχερά και ψυχαγωγικά παιχνίδια και τη νόμιμη λειτουργία του διαδικτυακού στοιχήματος στην Ελλάδα, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών "Ρύθμιση της αγοράς παιγνίων", που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, για τα μηχανήματα θα προκηρυχθούν 4- 10 άδειες ευρείας κλίμακας μετά από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό, που θα αφορούν σε 25.000 μηχανήματα συνολικά (ίσος αριθμός μηχανημάτων ανά άδεια), καθώς και άδειες περιορισμένης κλίμακας (από 1 έως 5 μηχανήματα) για έως 5.000 επιπλέον μηχανήματα.

Για το διαδικτυακό στοίχημα, θα προκηρυχθούν 15- 20 άδειες, μετά από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό. Το Δημόσιο προσδοκά έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ σε διάστημα 2- 3 ετών, καθώς και επιπλέον έσοδα από το διαδικτυακό στοίχημα (ειδικά για το 2011, προβλέπεται η είσπραξη 500 εκατ. ευρώ από την έκδοση αδειών και 200 εκατ. ευρώ από τα τέλη των τυχερών παιγνίων).

Το νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το συντομότερο δυνατόν, προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι το κόστος συμμετοχής στο παιχνίδι ή στο στοίχημα θα κυμαίνεται από 0,10- 5 ευρώ, ενώ τα κέρδη πρέπει να είναι υψηλά (προβλέπεται ελάχιστο όριο 80% επί των ποσών που παίζονται).

Τα κέρδη των παικτών θα φορολογούνται όπως αυτά από τα λαχεία. Το μέγιστο ποσό που μπορεί να χάσει ένας παίκτης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της συμμετοχής του στο παιχνίδι, ενώ θα υπάρχει και η ατομική κάρτα παίκτη, ώστε να παρακολουθούνται η ηλικία (οι ανήλικοι θα μπορούν να παίζουν μόνον ψυχαγωγικά παιχνίδια) και οι χρηματορροές.

Με το νομοσχέδιο:

- Απαγορεύεται η συμμετοχή ανηλίκων σε τυχερά παίγνια. Οι ανήλικοι μπορούν να συμμετέχουν μόνο στα τεχνικά- ψυχαγωγικά παίγνια.

- Ορίζεται το κόστος συμμετοχής στο παίγνιο ή στο στοίχημα (από 0,10 ευρώ έως 5 ευρώ)

- Απαγορεύεται το μέγιστο ποσό που μπορεί να χάσει ένας παίκτης να υπερβαίνει το ποσό της συμμετοχής του στο παίγνιο.

- Προβλέπεται η ατομική κάρτα παίκτη, ώστε να παρακολουθούνται η ηλικία και οι χρηματορροές.

- Ορίζονται οι κανόνες απορρήτου για την προστασία των παικτών με εξαίρεση τις ελεγκτικές και φορολογικές αρχές.

- Προβλέπονται κυρώσεις για την παραβίαση των όρων συμμετοχής στην αγορά.

Κανόνες αδειοδότησης παιγνιομηχανών

- Προβλέπεται η προκήρυξη τεσσάρων έως δέκα αδειών ευρείας κλίμακας- μετά από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό που θα αφορούν σε 25.000 παιγνιομηχανήματα συνολικά (ίσος αριθμός μηχανημάτων ανά άδεια).

- Προβλέπεται έως 5.000 επιπλέον παιγνιομηχανήματα ότι μπορούν να λειτουργήσουν με άδειες περιορισμένης κλίμακας (από 1 έως 5 μηχανήματα).

- Ευρείας κλίμακας κάτοχοι άδειας μπορούν να είναι Α.Ε. με κατατεθειμένο κεφάλαιο τουλάχιστον 500.000 ευρώ με έδρα ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

- Ορίζεται ότι στην προκήρυξη θα υπάρχει η τιμή εκκίνησης του τιμήματος της άδειας για τα τυχερά παίγνια. Αυτό θα καταβάλλεται 80% με την έκδοση της άδειας και το υπόλοιπο 20% σταδιακά σύμφωνα με την προκήρυξη.

- Προβλέπεται η ελεύθερη διάθεση τεχνικών- ψυχαγωγικών παιγνίων και διεξαγωγή τους μόνο σε αδειοδοτημένους χώρους.

Κανόνες και περιορισμοί παροχής υπηρεσιών διαδικτυακού στοιχήματος

- Προβλέπεται η προκήρυξη 15 έως 50 αδειών μετά από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό

- Η ΕΕΕΠ, μέσω του ΚΔΕΠ, καθορίζει τις λεπτομέρειες του συστήματος αδειοδότησης και τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται στους κατόχους άδειας.

- Η διάρκεια των αδειών είναι πενταετής.

- Οι ιστότοποι οφείλουν να έχουν ονομασία με κατάληξη .gr

Δήλωση Παπακωνσταντίνου

Όπως ανέφερε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στόχος του σχεδίου νόμου είναι η ρύθμιση της σχετικής αγοράς, με στόχο την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και ειδικά των νέων, η διασφάλιση και είσπραξη εσόδων για το κράτος από τη ρυθμιζόμενη λειτουργία της αγοράς και η προσαρμογή των εθνικών διατάξεων στην κοινοτική νομοθεσία.

Σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών, γενικός στόχος είναι να μπουν κανόνες σε μια ουσιαστικά άναρχη και πλήρως απορυθμισμένη αγορά τεχνικών και τυχερών παιγνίων, που λειτουργεί εις βάρος των δημοσίων εσόδων και, κυρίως, του κοινωνικού συνόλου.

[via]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More