<--! -->

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Φυτά ανιχνεύουν βόμβες

Επιστήμονες δημιούργησαν φυτά που μπορεί να ανιχνεύουν βόμβες, προσθέτοντας άλλο ένα όπλο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Αμερικανοί βιολόγοι κατάφεραν, με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή, να «διδάξουν» τις πρωτεΐνες, υποδοχείς των φυτών να αλλάζουν χρώμα, στην παρουσία συγκεκριμένων χημικών ουσιών, που περιέχονται σε εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Οι δυνητικές εφαρμογές είναι μάλλον προφανείς. Η τοποθέτηση των «έξυπνων» φυτών στις πύλες ασφαλείας των αεροδρομίων, μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή τρομοκρατικής επίθεσης, καθώς σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να περάσει εκρηκτικά μέσα στο αεροπλάνο, όλα τα φύλλα των φυτών θα γίνουν άσπρα.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι πρωτεΐνες-υποδοχείς του φυτικού DNA αντιδρούν φυσιολογικά σε απειλητικά ερεθίσματα, απελευθερώνοντας χημικά, τα τερπενοειδή, προκειμένου να αυξήσουν το πάχος στα δερμάτια των φύλλων, πράγμα που οδηγεί σε μεταβολή του χρώματός τους, ορατή με γυμνά μάτια.

Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του πολιτειακού πανεπιστημίου του Κολοράντο υπό την καθηγήτρια βιολογίας Τζουν Μέντφορντ σε συνεργασία με το Πεντάγωνο των ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το οποίο «χειραγωγεί» τον φυσικό αμυντικό μηχανισμό του φυτού, «διδάσκοντας» στις πρωτεΐνες-υποδοχείς του να αντιδρούν σε χημικές ουσίες που περιέχονται στα εκρηκτικά, με τον ίδιο τρόπο που αντιδρούν σε παράσιτα ή σε ρυπογόνες ουσίες στον αέρα ή το έδαφος.

Οι ανασχεδιασμένοι από τον υπολογιστή υποδοχείς είναι έτσι τροποποιημένοι ώστε να λειτουργούν στα φυτικά κύτταρα, με αποτέλεσμα να αναγνωρίζουν εξίσου τις ρυπογόνες ουσίες και τα εκρηκτικά χημικά.

Μόλις το φυτό εντοπίσει μια τέτοια ουσία, ενεργοποιεί ένα εσωτερικό μηχανισμό που οδηγεί στην απώλεια της χλωροφύλλης που δίνει το πράσινο χρώμα στα φύλλα και έτσι προκαλεί την μετατροπή τους σε λευκά. Οποιοδήποτε φυτό -και όχι μόνο κάποιο συγκεκριμένο- θα μπορούσε να «εκπαιδευθεί» να ανιχνεύει βόμβες.

[via]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More