<--! -->

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Αφιερωμα στον Ιταλικο κινηματογραφο στα Παλαια Σφαγεια

Ταινίες επηρεασμένες από τον Ιταλικό κινηματογράφο προβάλλονται από σήμερα στον Πολιτιστικό Πολυχώρο των παλαιών Σφαγείων. Τις προβολές. οι οποίες είναι ενταγμένες  στο πλαίσιο του κύκλου «Η Γη Τρέμει Ακόμα», διοργανώνουν  το Πνευματικό Κέντρο  του Δήμου και ο Σύλλογος Ελληνο – Ιταλικής Φιλίας Ιωαννίνων. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

[via]

Αναβληθηκε η δικη του Δικτυου διακινησης λαθρομεταναστων

Αναβλήθηκε για τις 19 Νοεμβρίου η πολύκροτη δίκη των μελών του εγκληματικού δικτύου το οποίο  σύμφωνα με το ογκώδες κατηγορητήριο δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση λαθρομεταναστών, στην προώθηση κλεμμένων αυτοκινήτων στην Αλβανία καθώς και σε κάθε είδους κλοπές.

Η αναβολή δόθηκε λόγω  απουσίας δύο Αλβανών βασικών κατηγορουμένων.

Στο κύκλωμα φέρεται να εμπλέκονται πάνω από  30 άτομα και μεταξύ αυτών πέντε εν ενεργεία τότε αστυνομικοί οι οποίοι στη συνέχεια αποτάχθηκαν, μια γυναίκα τελωνειακός και πολίτες από την Ελλάδα και την Αλβανία.  Αρχηγός του κυκλώματος φέρεται ένας Αλβανός ο οποίος διαφεύγει της σύλληψης.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το 2008 ύστερα από πολύμηνη έρευνα της Ασφάλειας Ιωαννίνων.  Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών στον οποίο παραπέμφθηκε η υπόθεση  άσκησε  δίωξη για συγκρότηση εγκληματικής ομάδας με δομημένη και διαρκή δράση  ενώ διατάχθηκε  δέσμευση τραπεζικών καταθέσεων, χρηματικών ποσών σε μετρητά και επιταγές, βιβλιάρια καταθέσεων,  αυτοκίνητα και άλλα πειστήρια σχετικά με την υπόθεση.

[via]

Χωρις δραματικες αλλαγες το τελικο σχεδιο ΑΘΗΝΑ για την Ηπειρο

Χωρίς δραματικές αλλαγές τουλάχιστον σε ότι αφορά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου είναι ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης που δημοσίευσε  αργά χθες το βράδυ το υπουργείο Παιδείας.

Ο νέος Ακαδημαϊκός Χάρτης διαθέτει συνολικά  405 Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ,  έναντι 534 Τμημάτων πριν την εφαρμογή του Σχεδίου «Αθηνά». Αυτό σημαίνει ότι καταργούνται ή συγχωνεύονται 129 τμήματα ενώ σε μεταβατικότητα τίθενται 26 Τμήματα.

Στο μηχανογραφικό δεν εμφανίζεται το  τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας και Ιχθυοκαλλιεργειών Ηγουμενίτσας. Αντιθέτως παραμένει ως έχει το Μουσικό Τμήμα του ΤΕΙ στην Άρτα και το τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών του  Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας προωθούνται προς έκδοση τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα ώστε οι υποψήφιοι των Πανελληνίων Εξετάσεων του 2013 να επιλέξουν Τμήματα με βάση το νέο Ακαδημαϊκό Χάρτη.

[via]

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

ΠΑΣ Γιαννινα: Παει για νεα ρεκορ...

Έτοιμος να καταρρίψει κι άλλα ρεκόρ είναι ο ΠΑΣ Γιάννινα, έχοντας μπει σε δρόμο Ευρώπης τον οποίο θέλει να ακολουθήσει ως το φινάλε του πρωταθλήματος.

Η ομάδα της Ηπείρου έχει εντυπωσιάσει με τη φετινή της παρουσία στο πρωτάθλημα και η 5η θέση που οδηγεί στα play off και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης περιόδου είναι πλέον… δική της υπόθεση. Ο ΠΑΣ Γιάννινα υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Χριστόπουλου έχει καταφέρει να ισοφαρίσει και να «σπάσει»… στοιχειωμένα ρεκόρ και οδεύει προς την ολοκλήρωση του ονείρου.

Οι 38 βαθμοί που έχει συγκεντρώσει ως τώρα ο «Άγιαξ της Ηπείρου», συνιστούν και την ισοφάριση της συγκομιδής που είχε η ομάδα την περίοδο 1977-1978. Τότε ο ΠΑΣ είχε τερματίσει 5ος κάνοντας μια αξιοθαύμαστη, για τα δεδομένα της εποχής, πορεία παίρνοντας και το προσωνύμιο «Άγιαξ».

Παράλληλα, ο ΠΑΣ τη φετινή περίοδο έχει πάρει 19 βαθμούς μακριά από τους «Ζωσιμάδες», κάτι που αποτελεί επίσης ρεκόρ. Ποτέ άλλοτε η ομάδα των Ιωαννίνων δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τόσους πολλούς βαθμούς μακριά από την έδρα της και δείχνει έτοιμη να κατακτήσει τον μεγάλο της στόχο…

[via]

Μεγαλες ζημιες απο την κακοκαιρια σε πολλες περιοχες της Περιφερειας Ηπειρου

Για άλλη μια φορά φέτος οι υποδομές της Περιφέρειας Ηπείρου υφίστανται μεγάλες ζημιές από τα έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Συγκεκριμένα από τις ισχυρές καταιγίδες και τους ισχυρούς ανέμους έχουν σημειωθεί καταπτώσεις, καθιζήσεις, υπερχειλίσεις, ζημιές σε σπίτια κ.α.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε δηλώσεις του ανακοίνωσε ότι για την αποκατάστασή τους έχει ζητήσει έκτακτη χρηματοδότηση από το αρμόδιο Υπουργείο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Περιφέρεια Ηπέιρου, ζημιές καταγράφονται:
Στην περιοχή Κόνιτσας: καταπτώσεις έγιναν στις οδούς προς Δίστρατο, Πάδες, Αγία Παρασκευή, Αμάραντο και στο 80ο χλμ της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Κοζάνης.

Στην περιοχή Ζαγορίου: καταπτώσεις – καθιζήσεις έγιναν στο οδικό δίκτυο προς Βρυσοχώρι, Λάιστα, Ελατοχώρι, Γρεβενίτι.

Επίσης μεγάλη κατάπτωση έχει σημειωθεί στην περιοχή «Σάρα» της Μηλιάς Μετσόβου, ενώ τα ενεργά κατολισθητικά φαινόμενα σε Μέτσοβο και Ανήλιο, παρακολουθούνται από το ΙΓΜΕ.

Σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί στην περιοχή Τζουμέρκων από μεγάλες κατολισθήσεις στο «Μαυρολάγκαδο» και στην επ. οδό Προσήλιο – Παλαιοχώρι Συρράκου, ενώ στην Πλατανούσα ισχυροί άνεμοι άρπαξαν στέγες από τρία σπίτια, από υπερχείλιση χειμάρρου πλημμύρισε ένα άλλο σπίτι, ενώ προβλήματα εντοπίστηκαν και στη γέφυρα προς Άρτα.

Μεγάλα είναι τα προβλήματα που εντοπίζονται στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας. Συγκεκριμένα μεγάλη κατάπτωση σημειώθηκε μεταξύ Σκούπας – Δαφνωτής, στη Ροδαυγή, καθώς και στις περιοχές: Γέφυρα Τζαρή, Ραδοβιζίου, Μηλιανά, Γρέβια, Αστροχώρι, Καλλονή – Κυψέλη κ.α.

Τέλος, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης τεράστια είναι τα προβλήματα που υπάρχουν στον Μύτικα Πρέβεζας μέχρι τη Λυγιά και σε όλη την παραλιακή οδό, ως επίσης και στις περιοχές Φιλιατών και Σουλίου.

[via]

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Νικη Ευρωπης ο ΠΑΣ

Ένα ακόμη βήμα για τα πλέι οφ της Ευρώπης έκανε ο ΠΑΣ Γιάννινα. Η ομάδα του Γιάννη Χριστόπουλου επικράτησε 2-0 του Άρη και εδραιώθηκε στην 5η θέση της Σούπερ Λίγκας, βάζοντας δύσκολα στον Παναθηναϊκό, που αύριο θέλει μόνο νίκη στην Τούμπα.

Το φάσμα του υπονβιβασμού πλησιάζει ακόμη πιο απειλητικά για τους Θεσσαλονικείς, που έφυγαν χωρίς βαθμό από την πρωτεύουσα της Ηπείρου και παραμένουν στην επικίνδυνη ζώνη. Η ομάδα του Σούλη Παπαδόπουλου δικαιολογημένα τα βάζει με την τύχη της, καθώς είχε τρία δοκάρια!

«Χορταστικό» από κάθε άποψη ήταν το πρώτο ημίχρονο. Ένα γκολ, δύο δοκάρια, χαμένες ευκαιρίες κι ένταση μέσα στον αγωνιστικό χώρο συνέθεσαν το σκηνικό στους «Ζωσιμάδες», με τον ΠΑΣ να μπαίνει προηγούμενος στ' αποδυτήρια και τον Άρη να τα βάζει με την τύχη του.

Το ματς είχε πολύ γρήγορο ρυθμό από τα πρώτα λεπτά και μέχρι το 10ο οι δύο ομάδες είχαν τρεις ευκαιρίες. Πιο κλασική στο 9΄ με το δοκάρι του Αγκάνθο από το απευθείας φάουλ που εκτέλεσε, ενώ νωρίτερα, στο 6΄ και στο 7΄ η κεφαλιά του Λίλα έφθγε άουτ, ενώ στη συνέχεια ο Διούδης ήταν σε σωστή θέση στο σουτ του Γεωργίου.

Οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ στο 24΄, Προηγήθηκε ασυνενοησία των αμυντικών του Άρη, ο Ίλιτς πήρε τη μπάλα μπήκε στην περιοχή από πλάγια και δυνατό διαγώνιο σουτ «έγραψε» το 1-0 μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς. Μεγάλη φάση για τους Γιαννιώτες στο 34΄, όταν μετά από κόρνερ του Ντε Βινσέντι, ο Τζημόπουλος τελείως αμαρκάριστος στη μικρή περιοχή 'αστόχησε με κεφαλιά-ψαράκι.

Νέο δοκάρι για τον Άρη στο 40΄, αυτή την φορά μετά την κεφαλιά του Αγκάνθο και την ενστικτώδη επέμβαση του Μπαμπανιώτη η μπάλα σταμάτησε στην οριζόντια δοκό. Στην κόντρα ο ΠΑΣ έφτασε μία ανάσα από το 2-0, αλλά οι Διούδης είπε για δεύτερη φορά «όχι» στον Γεωργίου.

Ο ρυθμός του ματς έπεσε κάπως στην επανάληψη. Ο Άρης προσπάθησε να βγει στην επίθεση για να ισοφαρίσει, ωστόσο, έμεινε εκτεθειμένος στα μετόπισθεν. Στο 64΄ η πλάστιγγα του αγώνα έγειρε υπέρ των γηπεδούχων. Από χαμηλή σέντρα του Ντε Βινσέντι και αδράνεια του Παπαζαχαρία, ο Κοροβέσης με το στήθος έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα (2-0) και τον Άρη...στο καναβάτσο. Στο 80΄ ο Γιαννιώτας σημάδεψε για τρίτη φορά το δοκάρι του ΠΑΣ, στην τελευταία ευκαιρία που είχαν οι Θεσσαλονικείς για να ξαναμπούν στο ματς.

[via]

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Μεγαλες ζημιες απο την κακοκαιρια στα Δυτικα Τζουμερκα

Ισχυρός ανεμοστρόβιλος, καταρρακτώδης βροχή και χαλάζι έπληξαν τον απόγευμα της Πέμπτης την περιοχή του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Τα μεγαλύτερα προβλήματα, σημειώνονται στο χωριό Πλατανούσα που βρίσκεται δυτικά του ποταμού Αράχθου, καθώς ο ανεμοστρόβιλος πέταξε τμήματα από τις στέγες των σπιτιών, ενώ ένα ρέμα που υπερχείλισε έγινε αιτία να πλημμυρίσουν πολλά σπίτια.

«Ήταν μια δύσκολη μέρα για την περιοχή» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δήμαρχος Ιωάννης Σεντελές, «καθώς από νωρίς το πρωί έβρεχε ασταμάτητα σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους». Πολλά δένδρα ξεριζώθηκαν, ενώ έγινε κατολίσθηση στο δρόμο που οδηγεί στην Άρτα κοντά στο χωρίο Δαφνωτή.

Τα συνεργεία της Περιφέρειας που έσπευσαν για να αποκαταστήσουν τις ζημιές στο οδικό δίκτυο, επιχειρούσαν έως πριν από λίγο, λόγω όμως του μεγάλου όγκου των υδάτων από τους χείμαρρους που δημιουργήθηκαν και των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, σταμάτησαν να εργάζονται για λόγους ασφαλείας και αναμένεται να συνεχίσουν την διάνοιξη του δρόμου το πρωί.

[via]

Η προταση του Δημου για τα Λιθαριτσια

Τη θέση του Δήμου Ιωαννιτών σχετικά με την αξιοποίηση του Πάρκου Λιθαρίτσια παρουσίασε χτες ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, με αφορμή την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην πώληση της έκτασης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Η κυριότητα του Πάρκου ανήκει στον ΕΟΤ και μετά τη διάλυσή του στην Εταιρία Αξιοποίησης Ακινήτων. Ο Δήμος πριν από δεκαπέντε μήνες εγγράφως έχει απευθυνθεί στη διοίκησή της ζητώντας την παραχώρηση χρήσης για είκοσι χρόνια, με δεδομένο ότι εκπονεί τη μελέτη για τη συνολική ανάπλαση του Πάρκου, μέσω του ΕΣΠΑ. Η μελέτη για την ανάπλαση του χώρου έχει κατατεθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων το οποίο πρέπει να γνωμοδοτήσει.

Στον ευρύτερο χώρο υπάρχουν ιδιοκτησίες του Υπουργείου Πολιτισμού, της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών και του Ελληνικού Δημοσίου.

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος η ιδέα της αξιοποίησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ακούστηκε για πρώτη φορά τη Δευτέρα το βράδυ. Ο Δήμος Ιωαννιτών επιμένει στη θέση του να παραχωρηθεί η χρήση του χώρου ώστε να υλοποιηθεί και το έργο της ανάπλασης και να αποδίδει στο ελληνικό δημόσιο το 10% των εσόδων από το πάρκινγκ.

[via]

Κουλουμα στο Παρκο Πυρσινελλα

Στο Πάρκο Πυρσινέλλα (Γιαννιώτικο σαλόνι) θα γιορτάσει και φέτος τα Κούλουμα ο Δήμος Ιωαννιτών και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών.

Παραδοσιακά εδέσματα της Καθαρής Δευτέρας, λαγάνα, φασολάδα, χαλβάς, ελιές, τουρσί ταραμάς και άφθονο κρασί προσφέρονται στους Γιαννιώτες και στους επισκέπτες της πόλης μας.

Την Κυριακή της Τυρινής, 17 Μαρτίου, στις γειτονιές της πόλης και σε όλον τον Καλλικρατικό Δήμο θα ανάψουν με πρωτοβουλία των συλλόγων και με τη συνδρομή του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών οι παραδοσιακές τζαμάλες.

[via]

Ορισμος Θεματικων Αντιπεριφερειαρχων

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, ορίσθηκαν οι νέοι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες για το επόμενο χρονικό διάστημα της θητείας του νυν Περιφερειακού Συμβουλίου (31-8-2014), που είναι οι εξής:

  • Κάτσιος Νικόλαος, με αρμοδιότητες σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας
  • Ανατολιωτάκης Νικόλαος με αρμοδιότητες σε θέματα Πολιτισμού, Προστασίας και ανάδειξης Μνημείων.
  • Κατέρης Ιωάννης, με αρμοδιότητες σε θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Ο Περιφερειάρχης ευχαριστεί τους κ.κ. Ι. Καραμπίνα, Οδ. Πότση και Παντ. Κολόκα για το έργο που πρόσφεραν ως θεματικοί αντιπεριφερειάρχες, ευχόμενος στους διαδόχους τους να έχουν την ίδια θετική παρουσία και δράση για την επίτευξη των στόχων της Περιφερειακής Αρχής προς όφελος όλων των Ηπειρωτών.

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Τσικνοπεμπτη: 20 παραδοσεις, εθιμα και αλλα που (ισως) δε γνωριζατε

«Ότι τσικνίζει, να…γυρίζει», αυτό είναι το μότο της ημέρας, η οποία απαιτεί κρέας, κρέας και ακόμα περισσότερο κρέας. Το αλκοόλ ρέει άφθονο (για να γλιστράει το κρεατάκι εξάλλου) και η διασκέδαση (ασχέτως κρίσης για τους περισσότερους) είναι must.

Η Τσικνοπέμπτη αποτελεί (αν και πρόκειται για αυθαίρετο συμπέρασμα) την ημέρα που μισούν οι …χορτοφάγοι. Ωστόσο, εκτός από το γεγονός, ότι αφού υπάρχει φαγητό, ποτό και διασκέδαση είμαστε καλυμμένοι, μήπως πρέπει να μάθουμε (αν όχι όλοι, οι περισσότεροι) γιατί γιορτάζουμε την Τσικνοπέμπτη; Τι το ιδιαίτερο έχει αυτή η μέρα τελικά;

1. Η Τσικνοπέμπτη είναι μια ετήσια ως γνωστόν τελετή, που η ιστορία της χάνεται στους αιώνες. Σήμερα, έχει καθιερωθεί ως η ημέρα που τρώμε κρέας.

2. Γιορτάζεται 11 ημέρες πριν την Καθαρά ∆ευτέρα, την Πέμπτη της 2ης εβδομάδας της Αποκριάς, γνωστή και ως Κρεατινή.

3. Οι άλλες εβδομάδες είναι η Προφωνή και η εβδομάδα της Τυροφάγου.

4. Το όνομά της (φυσικά) προέρχεται από τις λέξεις «τσίκνα», η μυρωδιά δηλαδή του καμένου ψημένου κρέατος και την ημέρα Πέμπτη.

5. Για τους Ελληνορθόδοξους προμηνύει την έναρξη της Σαρακοστής. Της σαρανταήμερης περιόδου νηστείας πριν από το Πάσχα.

 6. Βέβαια, παρόμοιες γιορτές με την Τσικνοπέμπτη έχουν ακόμα οι Γερμανοί, την «Weiberfastnacht» και οι Γάλλοι, την «Mardi Gras», δηλαδή τη «Λιπαρή Τρίτη», η οποία ωστόσο αντιστοιχεί στην Ορθόδοξη Καθαρά Δευτέρα. Η «Mardi Gras» γιορτάζεται με ιδιαίτερη χλιδή και σε παλιές γαλλόφωνες περιοχές, όπως είναι η Νέα Ορλεάνη.

7. Λέγεται, ότι επιλέχτηκε η Πέμπτη ως ημέρα κρεατοφαγίας, καθώς παραδοσιακά οι ημέρες νηστείας των Ελληνορθόδοξων είναι η Τετάρτη και η Παρασκευή.

8. Στη σημερινή εποχή, θεωρείται, ότι η Τσικνοπέμπτη είναι η «επίσημη» ημέρα έναρξης της αποκριάτικης περιόδου.

9. Η «Τσικνοπέφτη», όπως είναι επίσης γνωστή, ήταν η μέρα που ετοίμαζαν σε παλαιότερες εποχές, το «παστό». Έβραζαν δηλαδή το λίπος με λίγο νερό και το ράντιζαν ταυτόχρονα (με νερό), πριν το σουρώσουν.

10. Μια εβδομάδα πριν από την Τσικνοπέμπτη, ξεκινούσε η διαδικασία της σφαγής των γουρουνιών, τα λεγόμενα «χοιροσφάγια». Γι’ αυτό, η εβδομάδα αυτή ονομαζόταν και σφαγαριά. Κάθε οικογένεια έτρεφε για έναν ολόκληρο χρόνο από ένα γουρούνι, το οποίο κατέληγε …θύμα της αποκριάτικης κρεατοφαγίας.

11. Σε όλη την περιφέρεια της Πελοποννήσου, την Τσικνοπέμπτη σφάζουν χοιρινά από τα οποία φτιάχνουν διάφορα άλλα τρόφιμα, μεταξύ των οποίων πηχτή, τσιγαρίδες, λουκάνικα, γουρναλοιφή και παστό.

 12. Στις Σέρρες πάλι, το έθιμο της Τσικνοπέμπτης επιβάλλει μεγάλες φωτιές, στις οποίες, αφού ψήσουν το κρέας, οι πιο τολμηροί πηδούν ανάμεσα από τις φλόγες. Τα «προξενιά» έρχονται στο τέλος, όπου κάποιος αναλαμβάνει να αναμείξει τα κάρβουνα με ένα ξύλο.

13. Λίγο πιο ψηλά, στην Κομοτηνή, πρωταγωνιστής είναι μία κότα, την οποία οι νοικοκυρές σχεδόν καίνε (καψαλίζουν στην ουσία) για να τη φάει η οικογένεια την Κυριακή της Αποκριάς. Η παράδοση μάλιστα αναφέρει, ότι την Τσικνοπέμπτη τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια πρέπει να ανταλλάξουν φαγώσιμα δώρα. Ο άντρας πρέπει να στείλει τον «κούρκο», δηλαδή μία κότα και η γυναίκα μπακλαβά και μια κότα γεμιστή.

14. Στην Πάτρα από την άλλη, υπάρχει το έθιμο της Κουλούρας. Καθόλου παράδοξο για την ελληνική παράδοση και αυτό το συγκεκριμένο έθιμο έχει να κάνει με τον γάμο. Η «ιστορία» αναφέρει, ότι η Γιαννούλα η Κουλουρού, θεωρούσε, ότι Ναύαρχος Ουίλσων ήταν τόσο τρελά ερωτευμένος μαζί της, που είχε σκοπό να την παντρευτεί. Έτσι, εκείνη ντύνεται νύφη και κατεβαίνει στο λιμάνι να τον υποδεχτεί με τη συνοδεία των συμπατριωτών της, οι οποίο διασκεδάζουν και χορεύουν.

 15. Τα «Κορφιάτικα Πετεγολέτσια» ή αλλιώς «Κουτσομπολιά» ή «Πέτε Γόλια» είναι μία παράδοση της Τσικνοπέμπτης, που ανήκει στην παλιά πόλη της Κέρκυρας. Η πετεγολέτσα ή πετεγουλιό, σύμφωνα με τους ντόπιους, είναι η προσφιλής, σε πολλούς, συνήθεια του κουτσομπολιού. Στην Κέρκυρα βέβαια, παραδοσιακά πραγματοποιείται με δόξα και καμάρι στην Πιάτσα της πόλης της Κέρκυρας, την Τσικνοπέμπτη το βράδυ. Στην ουσία, στήνεται κάτι σαν «θεατρικό», όπου οι ντόπιοι υποδύονται τους κουτσομπόληδες με σπαρταριστικές ιστορίες.

16. Στην Ιο, το βράδυ της Τσικνοπέμπτης μασκαράδες ζωσμένοι με κουδούνια προβάτων διασχίζουν τη Χώρα και επισκέπτονται σπίτια και καταστήματα, ενώ στον Πόρο, η παράδοση επιβάλλει στους νέους να κλέψουν ένα…μακαρόνι, το οποίο θα βάλουν κάτω από το μαξιλάρι τους για να δουν ποια θα παντρευτούν.

17. Το ίδιο έθιμο ισχύει και την Ήπειρο, αλλά οι νέοι βάζουν στο μαξιλάρι τις κορδέλες από το παραδοσιακό γαϊτανάκι, οι οποίες κόβονται στον τελευταίο (απογευματινό) χορό την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.

18. Πιστοί στο γλέντι που θέλει η Τσικνοπέμπτη, οι κάτοικοι της Σκοπέλου δίνουν ραντεβού κάθε χρόνο στο Πεύκο, για να συνεχίσουν το γλέντι και το φαγοπότι όλοι μαζί.

 19. Η Νάουσα φημίζεται για την αποκριάτικη παράδοσή της. Με πρωταγωνιστές τους «Γενίτσαρους» και τις «Μπούλες», η Τσικνοπέμπτη για της πόλη σημαίνει ραντεβού στην πλατεία Καρατάσου, με εκδηλώσεις από πολιτιστικούς συλλόγους.

20. Μία από τις πιο σύγχρονες παραδόσεις της Τσικνοπέμπτης είναι αυτή του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πηγαίνοντας... κόντρα στις απαιτήσεις των κρεατοφαγικών καταχρήσεων, διοργανώνει «Ποδηλατικό Καρναβάλι». Φέτος το θέμα είναι «Ό, τι λάμπει δεν είναι χρυσός».

[via]

Με 10,4 εκ. ευρω επιχορηγειται ο Δημος για την εξοφληση ληξιπροθεσμων χρεων

Με το συνολικό ποσό των 362.783.175 ευρώ, πρόκειται να επιχορηγήσει του υπουργείο Εσωτερικών 99 δήμους της χώρας για την εξόφληση χρεών προς τους ιδιώτες (ληξιπρόθεσμα).
Στην Ήπειρο οι δήμοι που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη λίστα είναι τέσσερις:

ΖΑΓΟΡΙΟΥ: 783.425€

ΖΙΤΣΑΣ: 757.297€

ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: 10.434.880€

ΠΑΡΓΑΣ: 1.334.058€

Κυκλοφοριακες ρυθμισεις στα Καρδαμιτσια

Στο πλαίσιο της εκτέλεσης του έργου αναβάθμισης της τοπικής οδού σύνδεσης ΔΔ Μαρμάρων με την πόλη των Ιωαννίνων στον οικισμό Καρδαμιτσίων, θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 8 Μαρτίου νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα από την ημέρα αυτή και μέχρι τις 30 Ιουνίου, απαγορεύεται η κυκλοφορία, στάση και στάθμευση όλων των οχημάτων, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στα Καρδαμίτσια, από την παράκαμψη της πόλης μέχρι την διασταύρωση αυτής με την πλατεία Δημοκρατίας καθώς και στην πλατεία Δημοκρατίας από την οδό Εθνικής Αντιστάσεως έως την διασταύρωση με την Εθνική Οδό Ιωαννίνων- Ηγουμενίτσας.

Στις 5 Απριλιου το πρωτο δρομολογιο ανακυκλωσης

Ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός του Δήμου Ιωαννιτών και της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης για την ανάπτυξη της πρώτης φάσης του συστήματος ανακύκλωσης στην πόλη, το οποίο περνάει πλέον στο στάδιο της εφαρμογής.

Έτσι:

-         Από τις 28 Μαρτίου μέχρι τις 4 Απριλίου θα γίνει διανομή σάκων και ενημερωτικού υλικού.

-         Από τις 2 μέχρι τις 12 Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των κάδων από συνεργεία του Δήμου.

-         Στις 5 Απριλίου θα γίνει το πρώτο δρομολόγιο που απορριμματοφόρου που θα συγκεντρώνει αποκλειστικά υλικά ανακύκλωσης από τους ειδικούς κάδους που θα έχουν τοποθετηθεί.

Το έργο θα αναπτυχθεί στην έκταση της πόλης, η οποία περικλείεται από έναν περιφερειακό δακτύλιο και συγκεκριμένα στις οδούς: Βορείου Ηπείρου, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Σπύρου Λάμπρου, Σουλίου, Δομπόλη, Κενάν Μεσαρέ, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, Γαριβάλδη, Γιοσέφ Ελιγιά, Κουντουριώτου και Λεωφόρος Παπανδρέου.

«Στη νέα φάση την οποία περνάμε είναι καθοριστικής σημασίας η ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή των πολιτών. Θεωρούμε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες ώστε να πετύχει το εγχείρημα της ανακύκλωσης. Ελπίζουμε στην ανταπόκριση των συμπολιτών μας ώστε όλοι μαζί να κάνουμε το πιο καθοριστικό βήμα για τη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων» ανέφερε σε δηλώσεις του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.

Ανακοινωση του Δημου για το σχεδιο «Αθηνα»

Ο Δήμος Ιωαννιτών εκφράζει την βαθιά του απογοήτευση για τις αλλαγές που φέρει στο χώρο της Ανώτατης Παιδείας το σχέδιο «Αθηνά». Εκφράζει τη βαθιά του απογοήτευση γιατί το καθολικό αίτημα όλων των φορέων των Ιωαννίνων, για την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής, κατέληξε στις καλένδες.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη την ώρα μάλιστα που το Πανεπιστήμιο είχε τις δυνατότητες και τις υποδομές να στηρίξει και να υποστηρίξει μία τέτοια σχολή.

Το σχέδιο «Αθηνά» θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για μία ριζική μεταρρύθμιση στο χώρο της παιδείας. Μετά και το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης, αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι κυριάρχησε οι λογικές μικροπολιτικών και μικροτοπικιστικών εξυπηρετήσεων.

Το γεγονός ότι χάνεται και η τελευταία ελπίδα για την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο Δήμος το θεωρεί απαράδεκτο και καλεί έστω και τώρα τον Υπουργό Παιδείας και την Κυβέρνηση να επανεξετάσουν το σχέδιο και να ικανοποιήσουν το αίτημα της περιοχής, το οποίο στηρίζεται σε σοβαρά και τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα και δεν αφορά μία «κενή» διεκδίκηση.

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Ενσταση του Πανεπιστημιου Ιωαννινων για το σχεδιο "Αθηνα"

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για τη νέα τροποποιημένη πρόταση του Υπουργείου Παιδείας ως προς τη συγκρότηση Σχολών και Τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πλαίσιο του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ». Πιο συγκεκριμένα, επιμένει με έντονο τρόπο στην ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής, η οποία θα περιλαμβάνει το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, σύμφωνα με την υποβληθείσα πρόταση της Συγκλήτου για την ένταξη του υπάρχοντος Τμήματος της Σχολής Θετικών Επιστημών στην υπό ίδρυση Πολυτεχνική Σχολή, καθώς και το ιδρυθέν Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ήδη από το έτος 2009.

Το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» ήρθε να βάλει μία τάξη στα προβλήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και να εξορθολογήσει τη λειτουργία Τμημάτων, Σχολών και ΑΕΙ και όχι να καταστρέψει ότι λειτουργεί άψογα και διακρίνεται από αριστεία και καθολική αναγνώριση.

Αρχειακο υλικο και χειρογραφα για την ιστορια της πολης

Άγνωστες πτυχές της πόλης των Ιωαννίνων, της ιστορικότητάς της στον χώρο και τον χρόνο, μέσα από την έρευνα αρχειακών πηγών, παρουσιάστηκαν στο 1ο Επιστημονικό Πανηπειρωτικό Συνέδριο, με θέμα "Ιστορία - Λογιοσύνη: Η Ήπειρος και τα Ιωάννινα από το 1430 έως το 1913", που πραγματοποιήθηκε, πρόσφατα, στα Γιάννενα, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Για πρώτη φορά, παρουσιάστηκαν τεκμήρια που αφορούν τόσο τα πολεμικά γεγονότα που έλαβαν χώρα την περίοδο 1912 - '13 και σχετίζονται τόσο με το ευρύτερο πεδίο των αναμετρήσεων στον βαλκανικό χώρο όσο και με ζητήματα που σχετίζονται με τη διπλωματική ιστορία.

Σπουδαίοι επιστήμονες, οι οποίοι έχουν επικεντρώσει τις αναζητήσεις τους στην πρωτογενή αρχειακή έρευνα, αποκάλυψαν, μέσα από τις ομιλίες και τις διαλέξεις τους, σημαντικές ιστορικές πτυχές για την Ήπειρο των περασμένων αιώνων. Πολλές ανακοινώσεις "άντλησαν" πληροφορίες από χειρόγραφα, τα οποία ασχολούνταν και εξέταζαν όψεις τόσο της κοινωνικής όσο και της οικονομικής ζωής του Βιλαετιού.

Οι καθηγητές Ιστορίας Ιάκωβος Μιχαηλίδης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και Ηλίας Σκουλίδας του ΤΕΙ Ηπείρου παρουσίασαν, για πρώτη φορά, στοιχεία από το Οθωμανικό Αρχείο Πρωθυπουργίας, τα οποία έχουν ήδη μεταφραστεί και αναμένεται να εκδοθούν.

Η ακαδημαϊκός, διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας Χρύσα Μαλτέζου παρουσίασε έγγραφα, τα οποία αποτέλεσαν "Τόμο", ο οποίος επικυρώθηκε από της Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως και αφορούν οικογενειακές διενέξεις και ρύθμιση των διαπροσωπικών σχέσεων. Σύμφωνα με την τεκμηριωμένη έρευνα της ακαδημαϊκού, ο θεσμός της προίκας ρυθμίζεται στα τέλη του 17ου αιώνα, με εγκύκλιους του Μητροπολίτη Κλήμη και στη συνέχεια του Μητροπολίτη Γρηγορίου.

Ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε σε ζητήματα Παιδείας, ενώ εξετάστηκαν οι σχέσεις μεταξύ Ιωαννίνων, Βενετίας και Κωνσταντινούπολης.

Οι ομιλητές σημείωσαν ότι, οι πρώτες εμφανίσεις πυρήνων λογιοσύνης στην Ήπειρο διαπιστώνονται στα μέσα του 17ου αιώνα. Τότε, δίδασκε στα Γιάννενα ο Νικηφόρος Πριγγιλέας και ο Ζακυνθινός φιλόσοφος Νικόλας Κούρσουλας, χειρόγραφα των οποίων σώζονται ώς τις μέρες μας.

Η πρώτη Σχολή στα Γιάννενα ιδρύθηκε το 1674, με χορηγία του Εμμανουήλ Γκιόνμα.

Σχολάρχης είχε οριστεί ο Γιαννιώτης λόγιος Βησσαρίων Μακρής, ο οποίος σπούδασε στην Πόλη δίπλα στον Φαναριώτη Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο. Οι ηπειρώτες έμποροι στη Βενετία, την ίδια περίοδο, "αξιοποίησαν κοινωνικά τον πλούτο τους" και ίδρυσαν φερώνυμα Σχολεία. Με χορηγία του εμπόρου στη Βενετία Επιφάνιου Ηγουμένου, λειτουργεί μία νέα Σχολή, στην οποία δίδαξε ο Μελέτιος Μήτρου, γνωστός ως Μελέτιος Γεωγράφος, ο οποίος μετέφερε στην ελληνική σκέψη τις θέσεις του Κοπέρνικου για το ηλιοκεντρικό σύστημα.

Οι αδελφοί Μαρούτζη, ο Λάμπρος και ο Σίμος, ηπειρώτες έμποροι, ίδρυσαν το 1742, Σχολή στην οποία διδάσκονταν ανωτέρα φιλοσοφικά μαθήματα, ενώ όρισαν ως πρώτο σχολάρχη τον Ευγένιο Βούλγαρη.

Στα τέλη του 18ου αιώνα, ο έμπορος Ζώης Καπλάνης, που έφυγε πάμφτωχος από το χωριό του, το Γραμμένο, και πήγε στη Ρωσία, όπου πλούτισε, ίδρυσε την Καπλάνειο Σχολή, υπό την σκέπη του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, στην οποία δίδαξε ο διαφωτιστής φιλόσοφος Αθανάσιος Ψαλλίδας.

Η πνευματική ζωή στα Ιωάννινα του 19ου αιώνα περιστρέφεται γύρω από τη Ζωσιμαία Σχολή, δωρεά των έμπορων και ευεργετών αδελφών Ζωσιμά, οι οποίοι επίσης κατάγονται από το χωριό Γραμμένο. Η διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου Ηπείρου Μάρθα Παπαδοπούλου έκανε παρουσίαση των κανονισμών της Σχολής και της δυναμικής τους παρέμβασης στις εκπαιδευτικές, διοικητικές και κοινωνικές δομές.

Το υψηλό επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης στη Σχολή διαπιστώνεται και από το γεγονός ότι, το 1860, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποφασίζει να κάνει δεκτούς τους αποφοίτους χωρίς εξετάσεις.

Επίσης, παρουσιάστηκαν από τους ομιλητές, σημαντικά στοιχεία για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση κατά το β΄μισό του 19ου αιώνα, τη Θεολογική Επιστήμη στα Ιωάννινα, κατά τα μέσα του 18ου αιώνα, τη διαχείριση της μοναστηριακής περιουσίας, την ίδρυση της Σχολής Βελλάς και το δημοτικό τραγούδι στα ποιήματα του Κωστή Παλαμά.

Κατά τις εργασίες του συνεδρίου, υπήρξαν ανακοινώσεις, με τις οποίες επιχειρήθηκε να διερευνηθεί το φαινόμενο εξουσίας που συνδέεται με το όνομα του Αλή Πασά, ο οποίος κυριάρχησε στη Ήπειρο για 30 χρόνια.

Το 1ο Επιστημονικό Πανηπειρωτικό Συνέδριο διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου, η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών καθώς και το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκάνη.

[via] [image]

Ανατροπες στην Ηπειρο απο το σχεδιο "Αθηνα"

Νέες συνθήκες δημιουργεί για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση την Ήπειρο το σχέδιο Αθηνά το οποίο στην τελική του μορφή ανακοινώθηκε επίσημα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας.
Στις τελικές προτάσεις στο νέο σχέδιο για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συνενώνονται σε σχολή Επιστημών Υγείας η Ιατρική και το τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών ενώ το τμήμα Πλαστικών Τεχνών γίνεται πλέον Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για πολυτεχνική σχολή, όπως διεκδικούσε το Πανεπιστήμιο.

Στο ΤΕΙ Ηπείρου κλείνει οριστικά το Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής. Το τμήμα θα λειτουργήσει μέχρι την αποφοίτηση των σπουδαστών και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Ληξούρι, ενώ κλείνει επίσης και το Τμήμα Ιχθυοκομίας – Αλιείας.

[via]

Δυναμικη εμφανιση στο Σχινια εκαναν τα πληρωματα του Ν.Ο.Ι.

Ολοκληρώθηκε στο Σχινιά ο πρώτος αγώνας αξιολόγησης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κωπηλασίας, όπου για μία ακόμη φορά τα πληρώματα του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων απέδειξαν ότι βρίσκονται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση, ανταγωνιζόμενα ομάδες απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και από την Λιθουανία.

Πιο αναλυτικά, οι επιδόσεις για τις βάρκες του Ν.Ο.Ι. την πρώτη ημέρα του αγώνα ανά κατηγορία ήταν οι εξής:

*Στο Σκιφ Εφήβων σε σύνολο 39 πληρωμάτων που αγωνίστηκαν ο Στέφανος Ντούσκος κατέλαβε την 5η θέση, ο Χρυσόστομος Βουκουβάλας την 6η, ο Βασίλης Πάνου την 12η και ο Κώστας Βαρδάκας την 19η θέση.

*Στο Σκιφ Νεανίδων σε σύνολο 22 πληρωμάτων η Κατερίνα Ζέρβα πήρε την 3η θέση, η Ξανθή Κολτσίδα την 4η, η Χρύσα Πάνου την 7η, η Χριστίνα Κούρου την 9η, η Σπυριδούλα Τζούκα την 11η και η Αμαλία Τσιάβου την 17η θέση.

*Στην Δίκωπο Εφήβων σε σύνολο 15 πληρωμάτων οι Γιάννης Ζήσης – Μιχάλης Παπατσίμπας πήραν την 1η θέση, οι Γιάννης Παπαδιώτης – Αλέξανδρος Βούλγαρης την 8η και οι Σεμπάστιαν Καλουιάν – Νίκος Βλάχος την 9η θέση.

*Στην κατηγορία των Γυναικών η Ελένη Διαμάντη κατέλαβε την 2η θέση.
Την δεύτερη ημέρα του αγώνα έγιναν εσωτερικά εργομετρικά τεστ στα οποία εξαιρετικές εμφανίσεις έκαναν οι: Αποστόλης Λαμπρίδης (4η θέση), Ηλίας Παππάς (10η θέση), Θανάσης Τσιάλιος (12η θέση) και Κώστας Μαγκλάρας (13η θέση).

Επόμενος στόχος είναι ο δεύτερος αγώνας αξιολόγησης της ΕΚΟΦΝΣ που θα διεξαχθεί από τις 12 ως τις 14 Απριλίου, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής προπονητής του Ν.Ο.Ι. κ. Θύμιος Βλάχος.

Στο μεταξύ, ξεκίνησε ήδη στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά προπονητικό κοινόβιο της Εθνικής Ομάδας στο οποίο συμμετέχουν δύο Γιαννιώτες κωπηλάτες, η Ελένη Διαμάντη και ο Κώστας Μαγκλάρας.

Forum για την κοινωνικη επιχειρηματικοτητα

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο των Παλιών Σφαγείων θα πραγματοποιηθεί το Forum ενημέρωσης για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα το οποίο οργανώνει η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Εργασίας με τη συνεργασία του Δήμου Ιωαννιτών.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις δέκα το πρωί και θα ολοκληρωθούν στις τέσσερις το απόγευμα.

Στο Forum θα παρουσιαστεί το πλαίσιο για το νέο θεσμό της Κοινωνικής Οικονομίας και θα αναδειχθούν οι δυνατότητες που δίνονται σε άτομα που ενδιαφέρονται να συστήσουν μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση και σε φορείς που θέλουν να στηρίξουν πρωτοβουλίες δημιουργίας κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.

Σε όλη τη διάρκεια των εργασιών θα λειτουργούν σημεία συνεχούς ενημέρωσης για θέματα ίδρυσης και λειτουργίας κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, περίπτερα παρουσίασης και προβολής του έργου υφιστάμενων κοινωνικών επιχειρήσεων και θα παρουσιαστούν παραδείγματα καλών πρακτικών κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα θα παρέχεται πληροφόρηση για τα προγράμματα απασχόλησης, επιχειρηματικότητας και επαγγελματικής κατάρτισης του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

22 προσφορες για την Οαση

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η δημοπράτηση για την αποκατάσταση του κτιρίου της Όασης και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 22 εταιρίες από όλη τη χώρα ενώ τα ποσοστά εκπτώσεων που δόθηκαν φτάνουν από 28 μέχρι 54%. Στο έργο αυτό καταγράφεται εντυπωσιακή συμμετοχή εργοληπτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά είχαν ζητήσει και λάβει τεύχη δημοπράτησης 75 εταιρίες.

Προσωρινά τα μεγαλύτερα ποσοστά έκπτωσης έχουν ως εξής:

-         Περίγραμμα ΑΕ 54%

-         ΓΙΓΕΚΑΤ ΑΤΕΕ 52,4%

-         Γιώργος Ντάτσης και ΣΙΑ ΕΕ 48,15%.

Στην επόμενη φάση θα γίνει ο έλεγχος επάρκειας ώστε να αναδειχθεί οριστικός ανάδοχος.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΑΝΕΤΑΙ Γιώργος Παπαδιώτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό και τόνισε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθούν όλες οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία και το ΕΣΠΑ διαδικασίες σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να εγκατασταθεί εργολάβος και να ξεκινήσει το έργο.

«Η αποκατάσταση της Όασης και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου ήταν μία από τις δεσμεύσεις μας. Προηγήθηκε πολύ σκληρή δουλειά και σήμερα φτάσαμε στο ευχάριστο σημείο της δημοπράτησης. Σκοπός μας είναι να αποδώσουμε και πάλι την Όαση στους Γιαννιώτες στο συντομότερο χρονικό διάστημα», τόνισε ο κ. Παπαδιώτης.

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Ολοκληρωθηκε η εκθεση των Ορκωτων για το Σπηλαιο Περαματος

Η έκθεση των Ορκωτών Λογιστών, μετά τον έλεγχο που ολοκλήρωσαν στον Οργανισμό Σπηλαίου Περάματος, αποτελεί την πιο αποστομωτική απάντηση στη σκανδαλολογία που επιχειρεί να καλλιεργήσει η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης.

Το θέμα επανήλθε από τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκο Γκόντα κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με το ερώτημα «υπάρχει έλλειμμα στον Οργανισμό και σε ποιο ύψος».

Στόχος της Δημοτικής Αρχής, μετά την τραγωδία μέσα στα γραφεία του Περάματος, ήταν να μην μείνει η παραμικρή σκιά. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν έγινε υπηρεσιακή καταγραφή και έλεγχος και παράλληλα ορίστηκαν ορκωτοί ελεγκτές για να δώσουν πλήρη εικόνα της κατάστασης.

Οι Ορκωτοί παρουσίασαν την έκθεσή τους στη συνεδρίαση που Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Σπηλαίου, η οποία έγινε χθες το μεσημέρι. Όπως τόνισε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος του Οργανισμού Κωvσταντίνος Γκόγκος το πόρισμα για τη διαχείριση, ουδέν μεμπτό περιέχει.

«Δεν καταλαβαίνω και δεν κατανοώ τις δηλώσεις που κάνει το τελευταίο διάστημα ο κ. Γκόντας και τα υπονοούμενα που αφήνει περί διαφθοράς. Στον Οργανισμό δεν υπάρχει κανένα έλλειμμα. Καλώ τον κ. Γκόντα να ανακαλέσει τέτοιου είδους δηλώσεις. Αν δεν το κάνει θα είναι κοινός συκοφάντης», υπογράμμισε ο κ. Γκόγκος.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Σπηλαίου κατέθεσε το πόρισμα στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του σώματος.

Ο κ. Γκόντας επέμενε στη διενέργεια ελέγχου από οικονομικούς επιθεωρητές ή το Ελεγκτικό Συνέδριο. Απαντώντας ο Δήμαρχος σημείωσε ότι το πρώτο στάδιο του ελέγχου γίνεται από Ορκωτούς. Η έκθεση αποστέλλεται στο Ελεγκτικό το οποίο αν διαπιστώσει το παραμικρό πρόβλημα διενεργεί νέο έλεγχο ή η υπόθεση παραπέμπεται στους Οικονομικούς Επιθεωρητές. «Αυτό το παιχνίδι, να καλλιεργούμε μύθους χωρίς κανένα στοιχείο, είναι πολύ επικίνδυνο» επεσήμανε ο Δήμαρχος απαντώντας στον κ. Γκόντα.

Τέλος ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Γιώργος Μαρούφωφ σημείωσε ότι τα δύο πορίσματα που έχουν προκύψει, το ένα από τον υπηρεσιακό έλεγχο και το δεύτερο από τον έλεγχο των Ορκωτών, θα αποσταλούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στα συμπεράσματα ελέγχου της έκθεσης των ορκωτών αναφέρεται: «Με βάση όσα αναλυτικά προεκτέθηκαν, προκύπτει ότι η ταμιακή διαχείριση του Σπηλαίου Περάματος, εξ όσων έχουμε διαπιστώσει, διενεργήθηκε σε νόμιμα πλαίσια- επίπεδα και εκπληρώθηκαν οι διάφορες υποχρεώσεις που απορρέουν από την απόφαση σύστασης του Νομικού Προσώπου, από την τρέχουσα νομοθεσία και τέλος από την άποψη του συνετού διαχειριστή, ο οποίος πρέπει να διαχειρίζεται με τον ενδεδειγμένο τρόπο την περιουσία μιας επιχείρησης, πόσο μάλλον όταν αυτή είναι δημοτική». 

Δικαστικη η διεκδικηση πορων που αντιστοιχουν με τη νεα απογραφη

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να διεκδικήσει δικαστικά τα χρήματα που δεν έχουν αποδοθεί στο Δήμο, με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2011.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, τα επίσημα στοιχεία της απογραφής πληθυσμού, έπρεπε να είχαν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το αργότερο ένα χρόνο μετά την διεξαγωγή της. Η δημοσίευση δηλαδή έπρεπε να είχε γίνει τον Μάιο του 2012. Όμως ακόμη και σήμερα τα τελικά στοιχεία (de facto) δεν έχουν ανακοινωθεί με αποτέλεσμα πέραν των άλλων προβλημάτων που ανακύπτουν, ο Δήμος να έχει απολέσει πάνω από τρία εκατομμύρια ευρώ για τους οκτώ μήνες.

«Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και έχει τεράστιες διαστάσεις. Η καθυστέρηση είναι υπερβολική και δεν αντιλαμβανόμαστε τους λόγους. Από την τακτική αυτή όμως ο Δήμος χάνει μεγάλα ποσά, ποσά τα οποία δικαιούται η πόλη, ανήκουν στους πολίτες. Ήδη άλλα δημοτικά συμβούλια της χώρας έχουν κινηθεί δικαστικά. Πρότασή μας είναι να διεκδικήσουμε και εμείς δικαστικά τα ποσά που αντιστοιχούν στο Δήμο και δεν έχουν αποδοθεί με βάση τα στοιχεία απογραφής πληθυσμού του 2011», τόνισε στην εισήγησή του ο Δήμαρχος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα ψήφισε την πρόταση και στο εξής η Οικονομική Επιτροπή θα κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες ενώ σχετικό ψήφισμα θα αποσταλεί σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία.

Εκτός ημερήσιας διάταξης ετέθη και πάλι το θέμα της κοπής καλαμιών στην περιοχή πίσω από το ανάχωμα. Ο Δήμαρχος απαντώντας υπογράμμισε ότι έχει ακολουθηθεί όλη η προβλεπόμενη από το Νόμο διαδικασία. «Ο Δήμος έχει υποβάλλει όλα τα χαρτιά και τις μελέτες που του έχουν ζητηθεί» υπογράμμισε ο κ. Φίλιος. Τόνισε δε με έμφαση ότι υπάρχει μία μερίδα κατοίκων που έχει διαφορετική άποψη από αυτή της δημοτικής αρχής, όμως την άποψη αυτή δεν μπορούν να την επιβάλλουν.

Να σημειωθεί ότι σήμερα το έργο συνεχίζεται κανονικά ενώ μετά τα σχετικά έγγραφα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο Δήμος έχει υποβάλλει και τις σχετικές μελέτες για να του χορηγηθεί άδεια χρήσης νερού.

Σπιτικη κουζινα για ολους, απο τον ΟΚΠΑΠΑ

«Σπιτική κουζίνα για όλους» είναι η νέα δράση που θα αναπτύξει ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Ιωαννιτών, συνεχίζοντας έτσι τις παρεμβάσεις του για την στήριξη της τοπικής κοινωνίας στην εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά εποχή που διανύει.

Η απόφαση για την ανάπτυξη της νέας δράσης ελήφθη κατά πλειοψηφία,  στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππος Τσουμάνης, πρόκειται για μία νέα κοινωνική δομή που θα προσφέρει σημαντική υπηρεσία και στήριξη στις οικογένειες του Δήμου.

Θα ενισχύσει  έμμεσα τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες και γενικότερα τον οικογενειακό προϋπολογισμό μέσω της διάθεσης γευμάτων χαμηλού κόστους ( 2.50 ευρώ το γεύμα).

Θα προσφέρει σημαντική βοήθεια στις εργαζόμενες μητέρες ,στους ανέργους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους και σε όσους δεν έχουν τον χρόνο να μαγειρέψουν για τους ίδιους ή την οικογένειά τους. Δεν πρόκειται για συσσίτιο γιατί οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε διάφορα φαγητά που θα εναλλάσσονται καθημερινά.

Για την ανάπτυξη της δράσης αυτής, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσουμάνης, θα διατεθεί χώρος στο 1ο ΚΑΠΗ όπου  θα υλοποιηθεί πρόγραμμα προσφοράς γευμάτων σε καθημερινή βάση. Τα γεύματα θα είναι πιστοποιημένα, ποιοτικά και φρεσκομαγειρεμένα.

Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε όλους ανεξαίρετα τους κατοίκους και παρέχει τη δυνατότητα χωρίς κανένα προαπαιτούμενο, πρόσβασης σε φρεσκομαγειρεμένο φαγητό και σε ενιαία τιμή για όλα τα είδη. Για την προμήθεια του φαγητού δεν απαιτείται εγγραφή σε κάποια λίστα.

 Είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιείται και από άλλους Δήμους (όπως Αλίμου, Αχαρνών, Ηλιούπολης, Νέας Σμύρνης) και έχει ως στόχο να εξυπηρετήσει σε πρώτη φάση τουλάχιστον 1000 άτομα στην πόλη μας.

Η νέα δράση θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. (υπάρχει ήδη ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου) μετά από  δημόσια πρόσκληση προς τις τοπικές επιχειρήσεις που θέλουν να συμμετέχουν στην υλοποίηση του προγράμματος αυτού.

Προχωρουν οι διαδικασιες του διαγωνισμου για τη λειτουργια του ΧΥΤΑ

Στη χθεσινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε το πρακτικό της Επιτροπής Διενέργειας του ανοιχτού διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου της λειτουργίας του ΧΥΤΑ της 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου (Νομός Ιωαννίνων).

Στο επόμενο στάδιο αξιολόγησης προχωρούν και οι δύο κοινοπραξίες, που έχουν καταθέσει προσφορές. Το έργο προβλέπει τη λειτουργία του ΧΥΤΑ για διάρκεια ενός έτους, από το πέρας του χρόνου της δοκιμαστικής λειτουργίας του.

[via]

Ανακοινωση - Καταγγελια του Συλλογου Φαρμακοϋπαλληλων Ηπειρου

Όργιο εκμετάλλευσης των εργαζομένων σε φαρμακεία της περιοχής από την    εργοδοσία διαπιστώθηκε από το σωματείο φαρμακοϋπαλλήλων Ηπείρου μετά από συνάντηση που είχε μαζί τους.

Απλήρωτη εργασία, απλήρωτες εφημερίες, ατομικές συμβάσεις εργασίας με μισθούς 480 ευρώ, τετράωρα με 300 ευρώ, απολύσεις είναι μερικές από τις καταγγελίες των συναδέλφων. Γνωρίζουμε την άσχημη οικονομική κατάσταση που βιώνουν τα φαρμακεία αυτή την περίοδο λόγο μη χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ. Παρόλα αυτά όμως θα πρέπει να καταλάβουν οι φίλοι και εργοδότες μας φαρμακοποιοί ότι έτσι παίζουν το παιχνίδι της μεγαλοεργοδοσίας,της ΕΕ, και της κυβέρνησης τους που εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους για να στηρίξουν την κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Ποιος αλήθεια πιστεύει ότι θα σωθεί ένα φαρμακείο εξαθλιώνοντας τον εργαζόμενο που μέχρι τώρα δούλευε για ένα μεροκάματο, και που ποτέ δεν ήταν συνέταιρος στα κέρδη του.

Θεωρούμε πως ο δρόμος της σωτηρίας του είναι άλλος.

Είναι η ενότητα με τους εργαζόμενους του κλάδου ενάντια στα μονοπώλια και τους ανταγωνισμούς τους που καταστρέφουν τη ζωή μας, ενάντια στην αντικοινωνική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε ότι αφορά το φάρμακο.

Καλούμε όλους τους συνάδελφους όλου του κλάδου να συσπειρωθούν στο σωματείο τους, να ενημερώνουν για κάθε αυθαιρεσία, να παλέψουν μαζί του για να μη γίνουμε εργαζόμενοι των 300 ευρώ. 

Καλούμε τους εργοδότες φαρμακοποιούς να ανακαλέσουν όσα αντεργατικά μέτρα έχουν πάρει και να επαναφέρουν τους μισθούς των συναδέλφων στα πλαίσια της συλλογικής σύμβασης εργασίας του κλάδου.

Το σωματείο θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των εργαζομένων του κλάδου με οποιονδήποτε τρόπο.


Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Δολοφονουν λυκους και αρκουδες για επιδειξη!

Σαφάρι εξόντωσης έχουν εξαπολύσει ασυνείδητοι εναντίον των απειλούμενων ζώων της ελληνικής πανίδας, σκοτώνοντας αρκούδες και λύκους στις αγροτικές περιοχές των Ιωαννίνων και της δυτικής Μακεδονίας, κοντά στα τελευταία καταφύγια της άγριας ζωής της Πίνδου.

«Στην πλειονότητά τους οι δράστες είναι λαθροκυνηγοί και κτηνοτρόφοι που οπλοφορούν και οι οποίοι βάζουν στο στόχαστρο τα ζώα είτε από χόμπι ή επειδή “τόλμησαν” να προσεγγίσουν το κοπάδι τους», καταγγέλλει στη Realnews ο βιολόγος Λάζαρος Γεωργιάδης, επιστημονικός υπεύθυνος της οργάνωσης Αρκτούρος. «Επειτα φορτώνουν το κουφάρι του ζώου στο αγροτικό τους αυτοκίνητο και το περιφέρουν σαν τρόπαιο στην πλατεία του χωριού ή το ανασκολοπίζουν έξω από τη στάνη τους, για παραδειγματισμό», συμπληρώνει ο υπεύθυνος επικοινωνίας της οργάνωσης Πάνος Στεφάνου.

Μάλιστα, οι δράστες αναρτούν με προκλητική θρασύτητα τα «κατορθώματά» τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιδεικνύοντας τα νεκρά ζώα στους διαδικτυακούς τους φίλους.

Οι αποτρόπαιες εικόνες μαρτυρούν την κυνικότητα με την οποία διαπράττονται τα περιβαλλοντικά εγκλήματα και αποδεικνύουν ότι «στην ελληνική ύπαιθρο επιβιώνει ακόμα η εσφαλμένη νοοτροπία ότι το άγριο ζώο είναι επιβλαβές και πρέπει να θανατώνεται», όπως επισημαίνει ο Λ. Γεωργιάδης.

Οι διάλογοι

Αποκαλυπτικοί είναι και οι διάλογοι που αναρτώνται στα «κουτιά» διαλόγων του προσωπικού του προφίλ στο Facebook. Διάφοροι φίλοι του δράστη, στην πλειονότητα τους κυνηγοί, σχολιάζουν το ειδεχθές θέαμα θεωρώντας το κάτι απολύτως φυσιολογικό, αν όχι και... αξιέπαινο. Μάλιστα, δεν διστάζουν να εκτοξεύουν και απειλές κατά των οικολογικών οργανώσεων που δίνουν τον δικό τους αγώνα προκειμένου να σωθούν τα κινδυνεύοντα είδη της πανίδας. «Λέμε (τώρα)... αν τη σκοτώσεις (την αρκούδα) για να αμυνθείς είναι παράνομο; Οχι θα την αφήσω να με φάει, επειδή οι οικολόγοι το απαγορεύουν, αυτά είναι αστεία», αναφέρει μεταξύ άλλων στο παράθυρο διαλόγων του Facebook ο αδίστακτος λαθροθήρας, προσθέτοντας ότι «παράνομος είναι ο τύπος ο οποίος από φόβο εγκαταλείπει το θήραμα. Εγώ τη φόρτωσα (την αρκούδα) και την πήγα στην πλατεία του χωριού».

Παρακάτω άλλος χρήστης βεβαιώνει ότι «η αρκούδα είναι από την Εγνατία». Αυτή η δήλωση οδηγεί τους ερευνητές του Αρκτούρου στο συμπέρασμα ότι το άτυχο ζώο ζούσε στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ των νομών Καστοριάς και Φλώρινας.

«Αρρωστημένα μυαλά»

«Από τα λεγόμενα τους δείχνουν ότι πρόκειται για διαταραγμένες προσωπικότητες», λέει ο διευθυντής Δασών Καστοριάς Χρήστος Λιάμης, καλώντας τους ευαισθητοποιημένους πολίτες να αντιδράσουν. «Αυτοί δεν είναι κυνηγοί, είναι αρρωστημένα μυαλά, αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να απομονωθούν. Ευτυχώς, η πλειοψηφία των κυνηγών και τον κτηνοτρόφων της περιοχής μας δεν έχουν αυτές τις απόψεις για την αρκούδα και τον λύκο. Θα κινήσουμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να εντοπιστούν οι ένοχοι», τονίζει.

Σημειώνεται ότι καμία υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος ή δασική υπηρεσία δεν διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία για τις παράνομες θανατώσεις αγρίων ζώων, γεγονός που δυσκολεύει επιπλέον το έργο της προστασίας της βιοποικιλότητας.

Ωστόσο, οι αρκούδες δεν είναι τα μόνα θύματα της μανίας των ασυνείδητων λαθροκυνηγών. Φωτογραφίες που αναρτώνται στο προφίλ άλλων χρηστών δείχνουν: νεκρούς λύκους που έχουν τουφεκιστεί, βασανιστεί ή σφαγιασθεί. Μία από τις φωτογραφίες προέρχεται από τα περίχωρα της Ηγουμενίτσας. Εκεί κτηνοτρόφοι ομολογούν ότι σκότωσαν μια λύκαινα πριν από έναν μήνα επειδή επιτέθηκε στο κοπάδι τους. Αλλη φωτογραφία, στη Γαλατινή Κοζάνης, δείχνει έναν νεκρό λύκο που τον παλούκωσαν έξω από μία στάνη. Το ζώο σκοτώθηκε τον περασμένο χειμώνα, ενώ πριν του δώσουν τη χαριστική βολή είχε βασανιστεί.

Σε φωτογραφικό στιγμιότυπο πάλι από την περιοχή της Ηπείρου άλλος χρήστης δημοσιοποιεί ότι πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα έναν λύκο και τον αποτέλειωσαν τα σκυλιά του. Επειτα τον φόρτωσε στην καρότσα ενός φορτηγού και τον περιέφερε στους συγχωριανούς του.

«Ο Αρκτούρος έκανε καταγγελία στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να κατέβουν αυτές οι φωτογραφίες από το Facebook και να αναζητηθούν οι δράστες. Η δολοφονία ενός άγριου ζώου διώκεται ποινικά», υπενθυμίζει ο Π. Στεφάνου.

Η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκεται στα ίχνη των δραστών, καθώς αυτή ήταν η δεύτερη καταγγελία που έφθασε στα γραφεία τους και αφορά τη δολοφονία άγριου ζώου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο άρσης απορρήτου των δραστών που έχουν αναρτήσει τις βίαιες εικόνες, ενώ ταυτόχρονα έχει ειδοποιηθεί ο διαδικτυακός πάροχος του κοινωνικού μέσω δικτύωσης. Σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή η άρση απορρήτου θα ακολουθήσει αναγνώριση του ιδιωτικού πρωτοκόλλου χρήστη και θα απαγγελθούν κατηγορίες προσωπικά στους δράστες που έχουν αναρτήσει τις φωτογραφίες με τα νεκρά ζώα.

Έλλειψη τροφής

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο λύκος και η αρκούδα επιτίθενται στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο λόγω της έλλειψης τροφής που παρουσιάζεται στο φυσικό τους ενδιαίτημα. «Επομένως, όταν σκοτώνουμε αλόγιστα δεκάδες θηράματα, όπως ζαρκάδια, λαγούς κ.ά., προφανώς το άγριο ζώο θα αναζητήσει την τροφή του στα αιγοπρόβατα», εξηγεί ο βιολόγος Λ. Γεωργιάδης.

Από κει και πέρα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι υπάρχουν δραστικοί τρόποι προκειμένου οι κτηνοτρόφοι να αποτρέψουν τις επιθέσεις των αγρίων ζώων στο κοπάδι τους, όπως ο ελληνικός ποιμενικός, παραδοσιακός υπερασπιστής των κοπαδιών στην ελληνική ύπαιθρο. Ο Αρκτούρος έχει συστήσει πρόγραμμα για τη διάσωση του ελληνικού ποιμενικού. «Τα κουτάβια που αναπαράγονται στο κυνοτροφείο χαρίζονται σε κτηνοτρόφους με σειρά προτεραιότητας, ενώ εξειδικευμένο προσωπικό δίνει οδηγίες στους κτηνοτρόφους για το πώς ο ποιμενικός θα προστατεύει αποτελεσματικά το κοπάδι με σεβασμό στη φύση, όπως το κάνει τόσα χρόνια», αναφέρει η διευθύντρια του Αρκτούρου Βάσω Πετρίδου.

[via]

Στο Ιονιο εστιαστηκαν οι ερευνες της PGS για υδρογονανθρακες

Στο Ιόνιο πέλαγος πραγματοποίησε τα πιο πυκνά σεισμικά το νορβηγικό πλοίο Nordic Explorer της PGS που μόλις ολοκλήρωσε την έρευνα στις ελληνικές θάλασσες. Η εταιρεία, που εκτιμάται ότι δαπάνησε για την έρευνα 20 εκατ. ευρώ, αναμένει να αποσβέσει αλλά και να βγάλει κέρδος από την πώληση των δεδομένων σε πετρελαϊκές εταιρείες. Ετσι, η PGS σε συνεργασία με το ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε να επικεντρώσει τις έρευνες σε περιοχές του Ιονίου όπου υπήρχαν από παλιά ενδείξεις για ύπαρξη υδρογονανθράκων.

Η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου και τα ΕΛΠΕ είχαν πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια 55.000 χιλιόμετρα σεισμικά στο Ιόνιο με μέσα παλιάς τεχνολογίας και με αραιά σεισμικά σε βαθιά νερά, με αποτελέσματα όμως ιδιαίτερα χρήσιμα. Από το Ιόνιο πέλαγος, εξάλλου, η χώρα μας έχει ήδη εισπράξει τα πρώτα χρήματα από τα πετρέλαια. Στα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου έχει κατατεθεί το ποσό των 700.000 ευρώ από εταιρείες που αγόρασαν τα παλιότερα κρατικά δεδομένα που με σύστημα οργάνωσε ομάδα του ΥΠΕΚΑ για τις τρεις περιοχές: Πατραϊκό Κόλπο, Ιωάννινα, Κατάκολο που προσφέρονται για εξόρυξη υδρογονανθράκων. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σύμφωνα και με τις παλιές έρευνες παρουσιάζει το βορειοδυτικό Ιόνιο και γι’ αυτό το ερευνητικό πλοίο της PGS πραγματοποίησε τα πιο πυκνά σεισμικά σε συγκεκριμένους στόχους στην περιοχή βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Ο γεωλόγος πετρελαίων Κώστας Νικολάου και πρώην τεχνικός διευθυντής στα ΕΛΠΕ εξηγεί ότι η περιοχή αυτή παρουσιάζει ενδιαφέρον διότι συνδέεται γεωλογικά με τα κοιτάσματα πετρελαίου της Αδριατικής πλατφόρμας. Στην ίδια ζώνη οι Ιταλοί στην Αδριατική έχουν βρει, από τη δεκαετία του ’70, κοιτάσματα πετρελαίου που κάποτε έφταναν να δίνουν στη γειτονική χώρα μέχρι και 30.000 βαρέλια την ημέρα. «Γνωρίζουμε από παλιά πως υπάρχουν σε αυτήν την περιοχή μεγάλοι στόχοι, όπως η δομή Αχιλλέας και η δομή Πύρρος που έχουν εντοπιστεί και είναι ενεργά πετρελαϊκά συστήματα, τα οποία η PGS μπορεί να πουλήσει πιο εύκολα», μας εξηγεί. Να σημειωθεί ότι η έρευνα στα ανοιχτά της Κέρκυρας πραγματοποιήθηκε χωρίς να προκληθούν επεισόδια με τη γειτονική Αλβανία, παρόλο που η συμφωνία με την Ελλάδα για ΑΟΖ δεν έχει επικυρωθεί.

Στο κεντρικό Ιόνιο, στο Κατάκολο της Ηλείας, οι μπουρμπουλήθρες από αέρια που ανεβαίνουν στην επιφάνεια είναι γνωστές στους ψαράδες της περιοχής και μπορεί να τις δει κανείς και μέσα στο λιμάνι. Το 1981, η ΔΕΠ είχε πραγματοποιήσει γεώτρηση σε βάθος 2.800 μέτρων στο δυτικό Κατάκολο και είχε βρεθεί κοίτασμα. Σήμερα, η PGS πραγματοποίησε έρευνα σε βάθος 10 χιλιομέτρων. Τη δεκαετία του 1980, η ΔΕΠ είχε παραχωρήσει το κοίτασμα σε ξένη εταιρεία για να το αξιοποιήσει, αλλά η εταιρεία εξαγοράστηκε και οι νέοι ιδιοκτήτες θεώρησαν ασύμφορη την επένδυση με τις τότε τιμές του πετρελαίου. Με τις σημερινές υψηλές τιμές το Κατάκολο έχει μπει στη διαδικασία του open door, ανοικτής πρόσκλησης, του ΥΠΕΚΑ και αν όλα προχωρήσουν ομαλά, μπορεί να δούμε γεωτρύπανα στην περιοχή.

Επέκταση της έρευνας

Η αρχική συμφωνία με την PGS όριζε ότι τα σεισμικά θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σε ακτίνα 8.500 χιλιομέτρων. Στην πορεία, όμως, η μεγάλη γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Total Group ζήτησε από την PGS, και έλαβε και την έγκριση της Ελλάδας, η έρευνα να επεκταθεί και σε μία νέα ακτίνα στα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου σε πολύ βαθιά νερά. Με το πρόσθετο αίτημα της Total, τα σεισμικά δεδομένα κάλυψαν τελικά 12.421 χιλιόμετρα. Το ενδιαφέρον της Total για την περιοχή του Ιονίου είναι σοβαρό και ενθαρρυντικό για την Ελλάδα.

Στα νοτιοδυτικά του Μεσσηνιακού κόλπου, η PGS πραγματοποίησε μόνο πολύ αραιά σεισμικά, τελείως αναγνωριστικά, γιατί η εταιρεία δεν ήθελε να ρισκάρει κάνοντας σεισμικά που δύσκολα θα πουλούσε.

Η PGS στέλνει τώρα τα δεδομένα που έχει συλλέξει στα κεντρικά της ερευνητικά γραφεία, στο Χιούστον της Αμερικής, για επεξεργασία και στη συνέχεια για ερμηνεία στο Λονδίνο ή στο Οσλο. Τα αποτελέσματα της ερμηνείας αναμένεται να ολοκληρωθούν σε ένα χρόνο από τώρα, αλλά η εταιρεία θα ανακοινώνει σταδιακά τα αποτελέσματα. Τα ερμηνευτικά στοιχεία του Ιονίου είναι τα πρώτα που θα ανακοινωθούν νωρίτερα μέσα στον χρόνο με διαδικασία τύπου fast track. Η Ελλάδα θα παραλάβει δωρεάν ένα αντίγραφο της τελικής επεξεργασίας, ενώ η PGS θα μπορεί να πουλήσει σε πετρελαϊκές εταιρείες το ίδιο αντίγραφο με την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης. Οσο πιο νωρίς αγοράσουν οι εταιρείες τα δεδομένα, τόσο πιο χαμηλή θα είναι η τιμή που θα τα προσφέρει η PGS. Για την περιοχή του ΒΔ Ιονίου, αναμένεται ότι όλες οι μεγάλες εταιρείες θα αγοράσουν τα χιλιόμετρα που έχουν γίνει. Σε αυτό το στάδιο της έρευνας, πάντως, είναι πολύ δύσκολο να διαπιστωθεί αν έχει ήδη γίνει μία ενδιαφέρουσα ανακάλυψη.

[via]

Στην Ηπειρος ΑΕ και την ΕΤΑΝΑΜ οριστικα η υλοποιηση των ΟΠΑΑΧ

Τέλος έλαβε η τριετής και πλέον δικαστική διαμάχη μεταξύ της αναπτυξιακής Ήπειρος και της συνεταιριστικής ΑΣΗΚ για την υλοποίηση των ΟΠΑΑΧ καθώς με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιου Τσαυτάρη έγιναν δεκτά τα πρακτικά της Επιτροπής Ενστάσεων και η υλοποίηση περνά πλέον στην Ήπειρος και την ΕΤΑΝΑΜ.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή ενώ, μετά την επικοινωνία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ίδιου υπουργείου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης του προϋπολογισμού στη δεύτερη πρόσκληση των ΟΠΑΑΧ με μεταφορά κονδυλίων από άλλες περιοχές της χώρας.

[via]

Χωρις μεγαλες αλλαγες στην τοπικη αστυνομια

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές για την περιοχή της Ηπείρου ολοκληρώθηκαν οι κρίσεις στην ελληνική αστυνομία. Στη θέση του παραμένει ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Κώστας Τρομπούκης, όπως και οι Αστυνομικοί Διευθυντές Ιωαννίνων Ανδρέας Παπιγκιώτης, Θεσπρωτίας Γιώργος Λελοβίτης και Άρτας Κώστας Βαρέλης.

Τη θητεία τους τερμάτισαν ο Αστυνομικός Διευθυντής και ο Υποδιευθυντής Πρέβεζας και αναμένεται η τοποθέτηση των νέων.

[via]

Αναζητειται αλλη λυση για το φυσικο αεριο

Σοβαρές αμφιβολίες για την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου TAP εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε. Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι έγινε αγώνας για να μην μείνει η Ήπειρος εκτός σχεδιασμού και καυτηρίασε το γεγονός ότι ορισμένες τοπικές κοινωνίες δεν πείστηκαν για την αναγκαιότητα του έργου.

Ο κ. Καχριμάνης πάντως εξέφρασε την αισιοδοξία του για μεταφορά φυσικού αερίου στην Ήπειρο από άλλη πηγή. «Μας ενδιαφέρει πολύ το τι θα γίνει με την Κύπρο, την Κρήτη και στο Ιόνιο, γιατί πιστεύω ότι ο συγκεκριμένος αγωγός είναι πιο ορατός για κατασκευή και μέσω αυτού μπορεί να γίνει η μεταφορά φυσικού αερίου στη Βορειοδυτική Ελλάδα και για αυτό έχουμε προετοιμαστεί και στην Ήπειρο» τόνισε.

[via]

Στο τελος του καλοκαιριου το Κεντρο Κρατησης στην Κακαβια, ανακοινωσε ο Ν. Δενδιας

Στο τέλος του καλοκαιριού τοποθέτησε χρονικά τη λειτουργία του Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στην Κακαβιά ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, ο οποίος χθες μίλησε σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της.

Ο κ. Δένδιας έκανε γνωστό ότι αμέσως μετά τη λειτουργία του Κέντρου θα ακολουθήσουν διευρυμένες επιχειρήσεις στην Ήπειρο για την σύλληψη και την κράτηση των λαθρομεταναστών ενώ στις δηλώσεις που ακολούθησαν χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει κοινωνική συναίνεση για το Κέντρο Φύλαξης Μεταναστών.

Ο Υπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και τόνισε ότι η τήρηση της νομιμότητας είναι αδιαπραγμάτευτη.

Εξέφρασε δε την αισιοδοξία και τη βεβαιότητά του για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

[via]

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Η Αποκεντρωμενη Διοικηση ειναι η μονη κατα το νομο αρμοδια που αδειοδοτει τις εργασιες που γινονται απο το Δημο Ιωαννιτων στην Λιμνη Παμβωτιδα

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου για τις εργασίες που γίνονται από τις υπηρεσίες του Δήμου στη λίμνη Παμβώτιδα και στην περιοχή πίσω από το ανάχωμα της Αμφιθέας σύμφωνα με τις οποίες οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι αναρμόδιες να αδειοδοτήσουν και να ελέγξουν τις παρεμβάσεις θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές πως σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η χορήγηση της άδειας –για το συγκεκριμένο έργο- δίνεται από τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με απόφαση που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τεχνική έκθεση που υπέβαλε η αρμόδια Διεύθυνση του Δήμου Ιωαννιτών προς την Διεύθυνση υδάτων της Γενικής Δ/νσης χωροταξικής & περιβαλλοντικής πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στις 13 Φεβρουαρίου και με την οποία ζητούσε να προχωρήσει (η Δ/νση Υδάτων ) «στις δικές της ενέργειες στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της» στην περιγραφή του έργου γίνεται αναφορά πως «η εργασία αφορά στη διάνοιξη αύλακα μέσα στον καλαμιώνα πλάτους 80m και συνολικού μήκους 800m , με μέσο βάθος 1m.»

Να σημειωθεί πως τα παραπάνω είχαν διαπιστώσει σε αυτοψία τους και υπάλληλοι της Δ/νσης Υδάτων στην περιοχή των εργασιών γεγονός που το επεσήμανε στο σχετικό έγγραφο που απέστειλε στο Δήμο στις 14 Φεβρουαρίου ο Δ/ντης της υπηρεσίας τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται για απλή κοπή καλαμιών αλλά για εκρίζωση αυτών που συνεπάγεται την εκβάθυνση του πυθμένα στο συγκεκριμένο σημείο» και ζητούσε από την αρμόδια Δ/νση καθαριότητας του Δήμου βασιζόμενος στην κείμενη νομοθεσία «η υποβολή του φακέλου που θα συνοδεύει το αίτημά της για άδεια εκτέλεσης του έργου αξιοποίησης υδατικών πόρων, να κατατεθεί στο Τμήμα Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων όπου θα ακολουθήσει τη διαδικασία αδειοδότησης».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το παράρτημα ΙΙ της Κ.Υ.Α. 43504/2005 που εκδόθηκε κατά εξουσιοδότηση του Ν.3199/2003 και τον εξειδικεύει το συγκεκριμένο έργο πρόκειται για έργο προστασίας οικοσυστημάτων και/ή ειδών χλωρίδας, πανίδας και τύπων φυσικών οικοτόπων, χαρακτηρίζεται ως έργο αξιοποίησης υδατικών πόρων και χρειάζεται άδεια εκτέλεσης.

Όσο για τη διαδικασία αδειοδότησης υπόκειται στην ερμηνευτική εγκύκλιο (Αρ. πρωτ. 150673/13-7-11 του Ν. 3852/2010 (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ) σύμφωνα με την οποία «οι αιτήσεις για νέες άδειες χρήσης νερού, ανανεώσεις αδειών τροποποιήσεις αδειών, άδειες υφιστάμενων δικαιωμάτων χρήσης νερού και άδειες εκτέλεσης έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων κατατίθενται στις αρμόδιες υπηρεσίες (Τμήμα Υδροοικονομίας ή Τμήματα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας) των Περιφερειών . Οι υπηρεσίες αυτές είναι υπεύθυνες για την πληρότητα του φακέλου αδειοδότησης, το διοικητικό έλεγχο, τον έλεγχο τήρησης των κανονιστικών αποφάσεων, τη διενέργεια επιτόπιου ελέγχου καθώς και για την εισήγηση σχετικά με τη χορήγηση ή μη της άδειας προς την αρμόδια Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαβιβάζοντας παράλληλα και το σχετικό φάκελο. Στη συνέχεια η Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαμορφώνει την τελική εισήγηση για τη χορήγηση ή μη της άδειας προς τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης αφού ελέγξει τη συμβατότητα της χρήσης με το Σχέδιο Διαχείρισης της συγκεκριμένης λεκάνης απορροής εφόσον υπάρχει (Ν.3199/2003, αρθρο7) και δίνει τον σχετικό κωδικό».

Από τα παραπάνω προκύπτει ξεκάθαρα πως για τις εργασίες που θέλει να κάνει ο Δήμος Ιωαννιτών στη συγκεκριμένη περιοχή της λίμνης χρειάζεται απαραίτητα άδεια την οποία χορηγεί αποκλειστικά και μόνο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Άλλωστε, αυτό προκύπτει εμμέσως και από τις απαντήσεις που είχε λάβει ο Δήμος:

    1.από την αρμόδια Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας στις 23 Ιανουαρίου η οποία απαντώντας σε σχετικό αίτημά του αποσαφήνιζε πως, ναι μεν «δεν απαιτείται η τήρηση της διαδικασίας Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων αλλά δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση λήψης τυχόν άλλων απαιτούμενων γνωμοδοτήσεων, εγκρίσεων και αδειών που προβλέπονται από άλλες διατάξεις» και
    2.από τη Γενική Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ που σε έγγραφό της στις 21 Φεβρουαρίου θεώρει απαραίτητη την αδειοδότηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες ύστερα από τη γνωμοδότηση και του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης και καλεί το Δήμο «να προβεί στις αναγκαίες συνεργασίες με τους αρμόδιους φορείς για κάθε πρόταση ανάπτυξης δραστηριοτήτων στην περιοχή της λίμνης».

Σε ότι αφορά τώρα το έγγραφο που στάλθηκε στο Δήμο Ιωαννιτών στις 11 Φεβρουαρίου υπογεγραμμένο από τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Γενικής Δ/νσης Χωρικής & Περιβαλλοντικής Πολιτικής με το οποίο ζητούταν από το Δήμο η άμεση διακοπή των εργασιών διευκρινίζεται πως στάλθηκε αφού διαπιστώθηκε πως δεν είχε εξασφαλιστεί, από πλευρά του Δήμου, καμιά απαιτούμενη αδειοδότηση και είχαν προηγηθεί:

    έγγραφη καταγγελία προς την αρμόδια υπηρεσία μας από το Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης
    αυτοψία από τη Δ/νση Υδάτων στην περιοχή όπου εκτελούνταν οι εργασίες και
    έγγραφες καταγγελίες από το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Ως εκ τούτου οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όλο αυτό το διάστημα λειτούργησαν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια να δοθεί άμεσα λύση και να προχωρήσει ο Δήμος τις εργασίες αφού εξασφαλίσει όμως τις απαραίτητες άδειες σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και με γνώμονα την προστασία του οικοσυστήματος της Παμβώτιδας.

Τα «κουπια» του Ν.Ο.Ι. επιστρεφουν ξανα στους στιβους των αγωνων!

Στους αγωνιστικούς στίβους και στη μάχη της διάκρισης επιστρέφουν αύριο τα «κουπιά» του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, μετά από περίοδο επτά ολόκληρων μηνών, η οποία αξιοποιήθηκε για την προετοιμασία τους!

Αφορμή ο πρώτος Αγώνας Αξιολόγησης της νέας περιόδου που θα διεξαχθεί από την Ομοσπονδία Κωπηλασίας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά, με στόχο την στελέχωση των Εθνικών Ομάδων της ΕΚΟΦΝΣ για το 2013.

Ο Ν.Ο.Ι. θα λάβει μέρος στον αγώνα με ομάδα 22 επίλεκτων αθλητών που ανήκουν στις κατηγορίες Ανδρών, Γυναικών, Ελαφρών Βαρών, κάτω των 23 ετών, Εφήβων και Νεανίδων. Οι Γιαννιώτες κωπηλάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με 110 αθλητές από άλλα 21 σωματεία απ’ όλη την Ελλάδα, καθώς και με αθλητές της Εθνικής Ομάδας της Λιθουανίας, που επίσης θα συμμετάσχουν στον αγώνα. Μετά την ολοκλήρωσή του οι αθλητές που θα ξεχωρίσουν θα παραμείνουν στο Σχινιά προκειμένου να συμμετάσχουν σε προπονητικό κοινόβιο της Εθνικής Ομάδας.

Αναλυτικά, η αποστολή του Ν.Ο.Ι. στο Σχινιά, από την οποία πάντως απουσιάζουν οι δύο Ολυμπιονίκες του Λονδίνου Γ. Τσίλης και Γ. Τζιάλλας, αποτελείται από τους εξής κωπηλάτες ανά κατηγορία: Ηλίας Παππάς (Ανδρών), Αποστόλης Λαμπρίδης και Θανάσης Τσιάλιος (Νέων Ανδρών), Κων/νος Μαγκλάρας (Νέων Ανδρών Ελαφρών Βαρών),  Ιωάννης Ζήσης, Μιχάλης Παπατσίμπας, Ιωάννης Παπαδιώτης, Αλέξανδρος Βούλγαρης και Βασίλειος Πάνου (Εφήβων), Σεμπάστιαν Καλουιάν, Νίκος Βλάχος, Στέφανος Ντούσκος, Χρυσόστομος Βουκουβάλας και Κων/νος Βαρδάκας (Παίδων).

Τα κορίτσια του Ν.Ο.Ι. που θα αγωνιστούν στο Σχινιά είναι τα εξής: Ελένη Διαμάντη (Νέων Γυναικών), Ξανθή Κολτσίδα, Σπυριδούλα Τζούκα, Αμαλία Τσιάβου και Βασιλική Ζυγούρα (Νεανίδων), Κατερίνα Ζέρβα, Χριστίνα Κούρου και Χρύσα Πάνου (Κορασίδων).

Την αποστολή του Ναυτικού Ομίλου συνοδεύουν ο επικεφαλής τεχνικός του Ν.Ο.Ι. Θύμιος Βλάχος και ο προπονητής Δημήτρης Δερέκας.

Σε κρισιμη κατασταση οι τρεις φοιτητες στη Λαρισα, εκ των οποιων ο ενας Γιαννιωτης

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού και του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, οι τρεις νεαροί φοιτητές του ΤΕΙ Λάρισας, οι οποίοι μαζί με δύο ακόμη συμφοιτητές τους που έχασαν την ζωή τους, βρέθηκαν χθες το απόγευμα αναίσθητοι σε σπίτι όπου είχαν ανάψει αυτοσχέδιο μαγκάλι.

Οι τρεις νεαροί από την Αθήνα, τα Γιάννενα και τα Χανιά, φαίνεται να έχουν διαφύγει τον κίνδυνο, αλλά όπως αναφέρουν οι θεράποντες γιατροί οι κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις που θα γίνουν θα καταδείξουν αν έχουν υπάρξει εγκεφαλικές βλάβες λόγω της ελλιπούς οξυγόνωσης των ιστών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ένας εξ αυτών που αρχικά η κατάσταση του θεωρήθηκε καλύτερη και νοσηλευόταν στην Πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, τελικά μεταφέρθηκε επίσης στην ΜΕΘ, με μάσκα οξυγόνου ενώ οι άλλοι δύο είναι διασωληνωμένοι.

Σήμερα εξάλλου αναμένεται να γίνει και η νεκροτομή των δυο άτυχων νέων από τα Χανιά και την Χαλκίδα 21 και 22 ετών αντίστοιχα ενώ θα επακολουθήσουν και οι τοξικολογικές εξετάσεις για την διαπίστωση των ακριβών αιτιών του θανάτου τους.

Ημέρα πένθους είναι η σημερινή τόσο για το ΤΕΙ Λάρισας όσο και για την πόλη που παραμένει συγκλονισμένη από το τραγικό περιστατικό, καθώς οι νεαροί είχαν φτιάξει ένα αυτοσχέδιο μαγκάλι από κομμένο θερμοσίφωνο και στην προσπάθεια τους να ζεσταθούν, οι δύο έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τρεις δίνουν μάχη για να κρατηθούν σε αυτή.

[via]

Νεες μονοδρομησεις απο τη Δευτερα στην πολη

Από την Δευτέρα 4 Μαρτίου τίθεται σε εφαρμογή η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις οδούς Αρύβα, Καρτάλη και Αγίων Σαράντα.

Συγκεκριμένα:

-         Μονοδρομείται η οδός Αρύβα με είσοδο από τη συμβολή της με την οδό Ναπολέοντος Ζέρβα κα έξοδο την οδό Δωδώνης.

-         Μονοδρομούνται οι οδοί Καρτάλη κι Αγίων Σαράντα με είσοδο από την συμβολή Αρύβα- Αλ. Πάλλη και έξοδο την οδό Ναπολέοντος Ζέρβα.

Εργα 27,2 εκατ. στο προγραμμα της ΔΕΥΑ

Έργα ύψους 27,2 εκατ.  ευρώ περιλαμβάνει  το τεχνικό πρόγραμμα της  ΔΕΥΑ  το οποίο εγκρίθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης.   Όπως διευκρίνισε  ο  Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος ο  προϋπολογισμός των συνεχιζόμενων έργων φτάνει στα 11,6 εκατομμύρια και των νέων στα 15 εκατομμύρια.

Επίσης έχουν διατεθεί 1,8 εκατομμύρια για την εκπόνηση νέων μελετών. Τα περισσότερα έργα είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και κατά συνέπεια , έχουν δηλαδή διασφαλισμένους πόρους.

Ο Δήμαρχος ανέφερε  ότι με τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται,  συμπληρώνονται οι υφιστάμενες υποδομές και αντιμετωπίζονται προβλήματα των επόμενων ετών.

[via]

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More