<--! -->

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Εργο προστασιας του ποταμου Καλαμα εντασσεται στο ΕΣΠΑ

Ένα από τα σημαντικότερα έργα για την προστασία του Περιβάλλοντος και ειδικότερα του ποταμού Καλαμά, προωθείται προς υλοποίηση με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Πωγωνίου. Πρόκειται για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού της Δημοτικής Κοινότητας Παρακαλάμου, έργο που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ, με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 5,246 εκατομμυρίων ευρώ. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια, μέσω προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί με το Δήμο Πωγωνίου.

Για το θέμα αυτό είχαν συνάντηση ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με το Δήμαρχο Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνο Καψάλη την Πέμπτη.

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε τη σημασία του έργου για την προστασία του περιβάλλοντος και τις πολύχρονες και επίπονες προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την ωρίμανση της μελέτης. Συνεχίζοντας ανέφερε και τα εξής:

«Θεωρώ πως η εισαγωγή του έργου της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού του Παρακαλάμου στο ΕΣΠΑ είναι η πιο σοβαρή ενέργεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για την προστασία του Καλαμά. Θέλω να ευχαριστήσω το Δήμαρχο κ. Κ. Καψάλη για τη συνεργασία και την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας που ολοκλήρωσε το θέμα. Είναι ένα έργο που αλλάζει πολλά δεδομένα στον Καλαμά. Ένα έργο μεγάλο δεν αφορά μόνο τα χρήματα. Το τελευταίο διάστημα, μετά από παράπονα για προβλήματα από πλημμύρες, καθαρίσαμε με λίγα χρήματα από μπάζα το ποτάμι με άδεια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, και έτσι έχει καλυτερεύσει η υδρολογική λειτουργία του Καλαμά».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων. Καψάλης, δήλωσε τα εξής:

«Φαίνεται πως για το Δήμο Πωγωνίου ξεκινάει καλά η νέα χρονιά. Και αυτό γιατί ένα έργο, που ήταν όνειρο για τους παρακαλάμιους δήμους, γίνεται πραγματικότητα μετά από μεθοδική δουλειά από το Δήμο και την Περιφέρεια. Πετύχαμε, καταρχάς, να λύσουμε το μεγάλο πρόβλημα στον οικισμό του Παρακαλάμου, και δεύτερον, και σοβαρότερο, πετύχαμε την απορρύπανση του ποταμού Καλαμά, όπου κύρια εστία μόλυνσης στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν από τα λύματα του οικισμού. Και αυτό έγινε χάρη στην ευαισθησία του κ. Περιφερειάρχη πάνω στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για την ευαισθησία του σε αυτά τα θέματα ευρύτερα για την Ήπειρο και ειδικότερα για την περιοχή μας, καθώς μπορέσαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να εντάξουμε ένα μεγάλο έργο, που είναι έργο πνοής για την περιοχή μας. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για την προεργασία που είχε κάνει στο στάδιο των μελετών».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More