<--! -->

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

«Τρυπανι» για πετρελαιο μετα το Μαρτιο σε Πατρα, Κατακολο και Ιωαννινα

Στο πρώτο τρίμηνο του 2013 αναμένεται να έχουν ανακηρυχθεί οι ανάδοχες εταιρίες που θα αναλάβουν τις έρευνες υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό Κόλπο, το Δυτικό Κατάκολο και τα Ιωάννινα.

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου μιλώντας σην Ευρωμεσογειακή διάσκεψη των υπουργών Ενέργειας στην Κύπρο έκανε γνωστό ότι "ολοκληρώνεται η φάση της αξιολόγησης για τον διαγωνισμό με τη διαδικασία του open door για τα τρία "οικόπεδα" της Δυτικής Ελλάδας. Σύντομα θα ανακοινωθεί η short list (λίστα προτιμητέων) των εταιριών που προχωρούν στην επόμενη φάση". Σημειώνεται ότι και στις τρεις περιοχές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οκτώ κοινοπραξίες. Σύμφωνα με πληροφορίες στις αρχές του Ιανουαρίου θα ανακοινωθούν τα ονόματα των εταιριών που προχωρούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού. Η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα έχει τελειώσει τον Μάρτιο, οπότε και θα ανακοινωθούν οι όμιλοι που θα αναλάβουν τις έρευνες και εξορύξεις στις περιοχές. Αμέσως μετά αναμένεται να πέσει τα γεωτρύπανα για τις έρευνες.

Εξάλλου, ο υφυπουργός υποστήριξε ότι στα τέλη Ιανουαρίου ολοκληρώνονται και οι σεισμικές έρευνες της νορβηγικής εταιρίας PGS για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης. Ο κ. Παπαγεωργίου βλέπει το ελληνικό δημόσιο να προχωρά σε νέο γύρο αδειοδοτήσεων για έρευνες στα μέσα του 2014.

Το ενδιαφέρον της χώρας μας ως προς τους διεθνείς αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου φαίνεται να στρέφεται προς την νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Παπαγεωργίου δεν έκρυψε το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον αγωγό Ισραήλ - Κύπρου με την επέκταση του στην Κρήτη (East Med Gas Pipeline), από κει στην ηπειρωτική Ελλάδα, ώστε το φυσικό αέριο της περιοχής της Λεβαντίνης να περνά είτε μέσω του αγωγού Poseidon στην Ιταλία είτε και μέσω του Ελληνοβουλγαρικού αγωγού στη γειτονική χώρα. Μάλιστα για τον East Med Gas Pipeline ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε ότι μπορούν να μεταφέρονται μέχρι και 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου. Ο ίδιος τόνισε ότι το έργο με τις κατάλληλες αποφάσεις μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2018.

[via]

Αναβαση στον Αρακυνθο Αιτωλοακαρνανιας απο τον Ορειβατικο Συλλογο

Ανάβαση στον Αράκυνθο Αιτωλοακαρνανίας (983μ) θα πραγματοποιήσει ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012.

Η πορεία διάρκειας 6 ωρών (κατηγορία Α’) θα ξεκινήσει από τον Αγιο Συμεών και μέσω χωματόδρομων και μονοπατιών θα καταλήξει στην κορυφή, όπου υπάρχει ένα πυροφυλάκιο. Στην ανάβαση μπορούν να συμμετέχουν και αρχάριοι ορειβάτες με τον κατάλληλο εξοπλισμό και καλή φυσική κατάσταση.

Αναχώρηση 06:00π.μ. από την Περιφέρεια Ηπείρου (πρώην Νομαρχία).
Αρχηγοί ανάβασης: Θεμιστοκλής Τσιγγερίδης, Γιώργος Μακρίδης.
Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Σμύρνης 15 καθημερινά 19:00-21:00. Τηλ. 26510-22138. http://www.orivatikos.gr.

…ειμαστε παιδια της ιδιας Πατριδας ;…

Με αφορμή την  τοποθέτηση του Προέδρου της Ελληνικής  Δημοκρατίας, ότι όλοι είμαστε παιδιά της ίδιας πατρίδας, και παράλληλα της δημοσιοποίησης του «τι έσχες» των πολιτικών της ίδιας πατρίδας...
Και βέβαια συμφωνούμε άπαντες στην  προφανώς αληθινή διαπίστωση ότι όλοι είμαστε παιδιά της ίδιας πατρίδας, θα πρέπει όμως  και όλοι να συμφωνήσουμε ότι η ανελέητη αλλά και ελεεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται  σήμερα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού προκύπτει και  από το γεγονός ότι ορισμένα παιδιά λεηλάτησαν την πατρίδα και άλλα την τίμησαν, αυτή είναι η πραγματικότητα, πέραν των όποιων λεκτικών ωραιοποίησεων.
Και αυτό καταδεικνύει το «έσχες»  πολλών εξ αυτών που επαγγελματικά ασχολήθηκαν με την πολιτική…και όχι μόνο.

[ Με μεγάλη ικανοποίηση δέχτηκε ο λαός μας την ανακοίνωση ότι οι αρχηγοί των παραδοσιακά μεγάλων πολιτικών κομμάτων και πλήθος άλλων πολιτικών που επαγγελματικά οι ίδιοι και οι οικογένειές τους εμπλέχτηκαν με την δραστηριότητα της πολιτικής κατέχουν τόσο πλούτο, που θα τους εξασφαλίσει την δύναμη το γόητρο και την κυριαρχία στην πολιτική σκηνή της χώρας μας και στο μέλλον, αφού αποδεικνύεται  και το 2012 ο εθνοσωτήριος  ρόλος τους στην ανάταξη της πατρίδας…
Και αυτή η πραγματική διαπίστωση, εν όψει μάλιστα της γέννησης του Θεανθρώπου, παίρνει μεγαλύτερη διάσταση αν συνδυαστεί και με την ανακοίνωση ότι μεγάλη οικονομική δυναμική διαθέτουν επίσης και θρησκευτικοί λειτουργοί, και αυτό σε μας τους πολίτες δημιουργεί επιπρόσθετη αισιοδοξία καθότι μας εφησυχάζει η άποψη ότι  έχουν κι αυτοί εξασφαλισμένη, όχι μόνο μια θέση στο θρησκευτικό γίγνεσθαι της ίδιας πατρίδας  αλλά και μια θέση  στον «παράδεισο»… στον οποίο άπαντες προσβλέπουμε.]
             Μη θεωρήσεις αγαπητέ μου συμπολίτη ότι αυτές οι σκέψεις γράφονται από φθόνο και ζήλεια για τους έχοντες και κατέχοντες, γράφονται από κάποιας μορφής απογοήτευση αλλά και αηδία συνάμα, καθότι ο πόνος, η πείνα και ο θάνατος ,για τον υγιή τον χορτάτο και τον ζωντανό δεν μπορούν να κατανοηθούν αλλά ερμηνεύονται και αναλύονται με φιλολογική φλυαρία και ανυπέρβλητο θράσος, ακόμη και σήμερα ,που περισσεύουν όλα τους.
Η τοποθέτηση δεν ενδιαφέρεται να περιγράψει την μεθοδολογία πλουτισμού των προαναφερόμενων ούτε να λοιδορήσει, αλλά ούτε και να αγνοήσει μια θλιβερή κατάντια πολιτικών και θρησκευτικών «οντοτήτων», που έχοντας αποδεχθεί apriori την σημαντικότητά τους,  και με περισσή αναλγησία επιχειρούν ακόμη οι μεν να μας σώσουν από τις εγκόσμιες προβληματικές οι δε να μας εξασφαλίσουν προνομιούχο θέση στον άλλο κόσμο.
Έχει ως σημείο αναφοράς την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι όλοι είμαστε παιδιά της ίδιας πατρίδας και αυτή η θέση σε αντιπαραβολή  με την «βλακώδη» πια διαδικασία της δημοσιοποίησης του «πόθεν έσχες» των πολιτικών, μια διαδικασία για ανόητους φίλε αναγνώστη γιατί είναι γνωστό και στους πρωτοετείς των οικονομικών σχολών ότι η φορολογική δήλωση μας πληροφορεί για αυτά που μπορούν να δικαιολογηθούν και μόνο.
Η επικοινωνιακή δε αναφορά στην δύναμη του λαού γενικώς να αντέξει και να ξεπεράσει την ανείπωτη κατάσταση ,αποτελεί σήμερα έναν ψεύτικο θεατρινισμό, αγγίζοντας τα όρια του παραλογισμού, αφού δεν εξηγείται το πώς θα γίνει αυτό.
Είναι δε προκλητικά κατανοητός ο λόγος των εθνοσωτήρων ώστε να αντιλαμβάνεται ο πολίτης την εσκεμμένη προσπάθεια όλων των παραπάνω να εμποτίσουν την κοινωνία με την άποψη και την θέση περί ατομικής ενοχής του πολίτη, όχι απλά της ευθύνης των πολιτών αλλά της ενοχής του πολίτη, όσον αφορά την παρούσα προβληματική .
 Αυτή η άποψη που έντεχνα καλλιεργήθηκε αλλά και περίτεχνα τροφοδοτεί μια νέα αντίληψη όσον αφορά την Κοινωνικοποίηση του Νέο έλληνα όχι μόνο σε ότι αφορά το γεγονός της συν ευθύνης που ενδεχομένως υπάρχει, αλλά και στο υποβολιμαίο θεώρημα ότι υφίσταται προσωπική ενοχή, για την ανεργία του και την προβληματική του.
 Η επίκληση της γενικής ευθύνης και η ανίχνευση μέσα σε αυτή της προσωπικής ενοχής  για την ανεργία, την φτώχια, την μιζέρια, είναι έννοιες για τις οποίες ο πολίτης πρέπει να πειστεί ότι έχει όχι μόνο μερίδιο ευθύνης αλλά και ενοχής, αποτελεί κατά την άποψή μου προβοκατόρικη προσπάθεια, η οποία βρίσκει συμμάχους σε όλο το φάσμα της πολιτικής θρησκευτικής, κοινωνικής , δημοσιογραφικής και όχι μόνο διάστασης στην χώρα μας.
Προσωπική ενοχή αγαπητέ μου συμπολίτη, για το γεγονός του ότι ο διπλανός μας έχει καταστεί ήδη «ληξιπρόθεσμος» σε υποχρεώσεις και καταστάσεις της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας.
Προσωπική ενοχή για το σημερινό status quo που μας προέκυψε από συγκεκριμένους χειρισμούς συγκεκριμένων ανθρώπων της πολιτικής και όχι μόνο, ενώ οι ίδιοι εκλαμβάνουν την προσωπική τους παρέμβαση ως ελπίδα για την πατρίδα ,η διαμεσολάβηση στο θείο.
Προσωπική ευθύνη γιατί ως παιδιά της ίδιας πατρίδας έχουμε τις ίδιες υποχρεώσεις, ενώ ως παιδιά άλλου πατέρα έχουμε διαφορετικά «έσχες»,χωρίς αυτό να υποκρύπτει καμιά μομφή, αλλά να υπονοεί σαφώς ότι  το τι «Λοζάνη τι Κοζάνη» έχει μεγάλη διαφορά και απόσταση.     
Πιστεύω ότι σε αυτόν τον θεατρινισμό των δηλώσεων δεν υπάρχει ίχνος ειλικρίνειας, και οι οποίες σήμερα εκνευρίζουν  αφάνταστα καθότι δεν έμεινε στον πολίτη ίχνος ανοχής, αλλά και αντοχής. 
Ξύλινα λόγια, ψεύτικα λόγια, υποκρισία ,και ξεδιάντροπη προκλητικότητα, σε πέτρινα χρόνια και εποχές, σε μέρες περίσκεψης, και προβληματισμού, σε καιρούς χαλεπούς για το σύνολο του λαού μας.
Υποθέτω ότι και φέτος τα μηνύματα όλων τους για την γέννηση του Θεανθρώπου θα είναι και πάλι επανάληψη μιας εθιμοτυπικής ανοησίας  και καλλίτερα να σιωπήσουν, γιατί όλων τους οι αναφορές  θα προσεγγίζουν μια πιθανή ανάσταση παρακάμπτοντας την γέννηση, και ως άλλοι πόντιοι Πιλάτοι θα αναφερθούν στο έλασσον και θα αποφύγουν το μείζον.
Αγαπητέ αναγνώστη, η φτώχεια η πείνα και ο πόνος δεν αντιμετωπίζονται με την συνήθη υποκρισία, και με την συνήθη και ανελέητη παραμυθολογία, χωρίς αυτό να παραγνωρίζει το πρόβλημα και τις όποιες ειλικρινείς προσπάθειες αλλά και με την εικονική πραγματικότητα που περιγράφουν και αρέσκονται να αναφέρονται πολιτικοί και ιερωμένοι με αυτά… τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα …ακόμα και εν όψει των αληθινών και μεγάλων γεγονότων της χριστιανοσύνης, όπως είναι η γέννηση του χριστού μας.


                         Δέξου  σε παρακαλώ  ως Πολίτης  αυτό που μπορώ να σου στείλω… 2013 ευχές.

*του Χρήστου Παπαδημητρίου -- Κοινωνιολόγου - Οικονομολόγου

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Υπερ της λειτουργιας του ΧΥΤΑ Ελληνικου το ΤΕΕ Ηπειρου

Υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό, ως του μοναδικού οργανωμένου χώρου διάθεσης και επεξεργασίας απορριμμάτων, τάσσεται με ανακοίνωσή του το ΤΕΕ Ηπείρου.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο ξεκαθαρίζει ότι δεν διαπιστώνονται προβλήματα διαρροής στο κύτταρο του ΧΥΤΑ, κάτι που εξασφαλίζει τη συνέχιση λειτουργίας του έργου.

Παράλληλα, καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, μακριά από σκοπιμότητες, και να διασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή λειτουργία του ΧΥΤΑ. Τις παρατηρήσεις του τις απευθύνει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την Περιφέρεια Ηπείρου, τους Δήμους του Νομού Ιωαννίνων και τον Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων.

[via]

Για μια ωρα εκλεισε η Εγνατια

Νέο κύμα κακοκαιρίας με χιονοπτώσεις στα ορεινά και έντονες βροχές στα πεδινά πλείττει από τα ξημερώματα την Ήπειρο. Η συγκοινωνία στην Εγνατία Οδό διεκόπη το πρωί για μια ώρα περίπου λόγω της χιονόπτωσης από τον κόμβο Περιστερίου μέχρι και τον κόμβο Παναγιάς.

Επίσης λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος, σημειώθηκε καραμπόλα αυτοκινήτων κοντά στο Μέτσοβο.

Στο μεταξύ με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η συγκοινωνία σε όλο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Ιωαννίνων, αφού χιόνια έχουν πέσει σε υψόμετρο πάνω από 800 μέτρα.

Ο αποχιονισμός συνεχίζεται με μηχανήματα της Περιφέρειας Ηπείρου και των δήμων και οι αρμόδιοι συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή στους οδηγούς.

[via]

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Εξι επιλεκτους του Ν.Ο.Ι. καλεσε η Εθνικη Κωπηλασιας

Το δεύτερο προπονητικό κοινόβιο για τη νέα αγωνιστική περίοδο και τελευταίο του 2012 θα διεξάγει τις επόμενες ημέρες η Ελληνική Ομοσπονδία Κωπηλασίας (ΕΚΟΦΝΣ) και απ’ αυτό δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι επίλεκτοι αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων.

Συγκεκριμένα, την πρόσκληση για τις προπονήσεις της Εθνικής Ομάδας έλαβαν έξι Γιαννιώτες κωπηλάτες και συγκεκριμένα οι Γιάννης Τσίλης, Γιώργος Τζιάλλας Κων/νος Μαγκλάρας Θανάσης Τσιάλιος, Ελένη Διαμάντη, καθώς και ο Αποστόλης Λαμπρίδης που υπηρετεί αυτή την περίοδο τη στρατιωτική του θητεία.

Το κοινόβιο θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου. Θα διεξαχθεί στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά.

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Ο Παναγιωτης Σουκακος Προεδρος του Συμβουλιου Διοικησης του Πανεπιστημιου Ιωαννινων

Από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανακοινώνεται ότι τα οκτώ  εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εξέλεξαν, σε συνεδρίασή τους, τα έξι εξωτερικά μέλη του Πρώτου Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου, που είναι τα ακόλουθα:

1.    Παναγιώτης Ν. Σουκάκος, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (Πρόεδρος).
2.    Θεμιστοκλής Λέκκας, Ομότιμος Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Πανεπιστημίου Αιγαίου.
3.    Τρύφων Λιακόπουλος, Διευθυντής Τεχνολογίας και Ιδρυτικό Μέλος της Enpirion inc., New Jersey, USA.
4.    Ανδρέας Παπανικολάου, Καθηγητής και Προϊστάμενος Τμήματος Κλινικής Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου του Memphis, USA.
5.    Ιωάννα Φλώρου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαιευτικής και Γυναικολογίας  του Pennsylvania State University, College of Medicine.
6.    Νικόλαος Χατζηχρηστίδης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητής του King Abdullah University of Science and Engineering, Σαουδική Αραβία.

Πρόεδρος του Συμβουλίου εξελέγη ο Ομότιμος Καθηγητής κ. Παναγιώτης Ν. Σουκάκος.

Βραβευσεις εθελοντικων δρασεων απο την Περιφερεια Ηπειρου

Το μήνυμα του εθελοντισμού και της προσφοράς έστειλαν σήμερα φορείς της Ηπείρου, με τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού που οργάνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμήθηκαν ενδεικτικά εθελοντικές δράσεις για τη συμβολή τους προς το συνάνθρωπο και την κοινωνική συνοχή.

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα περαιτέρω ανάπτυξης του εθελοντισμού σε ολόκληρη την κοινωνία, ακόμη και σε υπηρεσίες, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών, όπως η Γερμανία. «Έχουμε την χαρά σήμερα να τιμούμε αυτούς που βοηθούν τους συνανθρώπους μας. Και αυτό στην εποχή της οικονομικής κρίσης, αλλά και της κρίσης των αξιών. Για αυτό όλους εσάς που θα τιμηθείτε σήμερα, σας συγχαίρω. Ο καθένας με τη δύναμη που έχει, από όποιο πόστο και αν βρίσκεται, προσφέρει στο συνάνθρωπό του. Συγχαρητήρια σε όλους».

Οι απονομές των τιμητικών διακρίσεων στην Π.Ε. Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκαν από τον Περιφερειάρχη κ. Αλ. Καχριμάνη, τους θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Ι. Καραμπίνα, Π. Κολόκα, και Οδ. Πότση, και την περιφερειακή σύμβουλο κ. Μ. Τσολάκη.

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν:

-         Όμιλος ΑΝΤ1, «Με αγάπη», Μαρί Κυριακού

-         Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Περιβλέπτου

-         Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Αγοράς

-         Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Κοπάνων

-         ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων

-         Εθελοντές Κοινωνικής Πρόνοιας Ε.Ε.Σ.

-         Σώμα Σαμαρειτών – Διασωστών – Ναυαγοσωστών Ε.Ε.Σ.

-         Σώμα Νοσηλευτών Ε.Ε.Σ.

-         Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Ελεούσας

-         Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Ανατολής

-         Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Άνθος» Ι.Μ. Δουραχάνης

-         Σώμα Ελλήνων Προσκόπων «Τοπική Εφορεία»

-         Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού

-         Ροταριανός Όμιλος Ιωαννίνων

-         Σοροπτιμιστικός όμιλος Ιωαννίνων «ΔΙΩΝΗ»

-         Λέσχη «IOANNINA SELLI LIONS CLUB»

-         Εθελοντική Ομάδα Πολιτών PAGURISTAS

-         Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Ιωαννίνων

-         Σύλλογος Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης

-         Σύλλογος Κέντρων Ξένων Γλωσσών

-         Ομάδα Εθελοντών Καθηγητών

-         Εταιρεία Ηλεκτρικών Ειδών «Παπαδόπουλος Ζώης»

Ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Οδυσσέας Πότσης υπογράμμισε πως μέσα από την εκδήλωση απονέμεται ακόμη εύφημος μνεία στον ανώνυμο εθελοντή, την Ηπειρωτική ευεργεσία, τους εθελοντές καθηγητές για το νέο πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας, τους δεκάδες εθελοντικούς συλλόγους αιμοδοσίας, τους εθελοντές Μητρώου Πολιτικής Προστασίας, τους συλλόγους ατόμων με αναπηρία, τα αθλητικά σωματεία, τους συλλόγους και τις αδελφότητες Ηπειρωτών, το Ίδρυμα Βορειοηπειρωτικών Ερευνών, την ΕΗΜ, την Αντικαρκινική Εταιρεία, τη Χ.Ε.Ν., τον Όμιλο Inner Wheel. Επίσης αναφορά έκανε σε όλους όσοι συμβάλλουν στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας συγκέντρωσης τροφίμων, ειδών υγιεινής και χαρτικών του δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης, ήτοι: Εξωραϊστικός Σύλλογος Ψήνας, Α.Ο Σταυρακίου, Αντιπροσωπείες διανομές «ΠΑΚΟΣ», Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νεγράδων, Σύλλογος Παλαιοχωριτών «Πριάβολος», «My Market», LIDL, Μύλοι Αγίου Γεωργίου «Νεομάρτυς Γεώργιος», Πτηνοτροφική Ιωαννίνων, ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, Ερασιτέχνης ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, Όμιλος Inner wheel, Επιχειρηματίας Κίτσος Μιλτιάδης, Αδελφές Σαράπη, και ανώνυμοι συμπολίτες.

Στη σημασία του εθελοντισμού αναφέρθηκε και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Παντελής Κολόκας.

Τιμητικές διακρίσεις στις Π.Ε. Θεσπρωτίας και Πρέβεζας

Αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις έδρες των Π.Ε. Θεσπρωτίας και Π.Ε. Πρέβεζας.

Οι εθελοντικές δραστηριότητες που τιμήθηκαν στην Π.Ε. Θεσπρωτίας είναι:

- «Φλόγα» Σύλλογος Γονέων παιδιών με Νεοπλασματική Νόσο

- Εκκλησιαστική Εστία Θεσπρωτίας

- Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Παράρτημα Ηγουμενίτσας

- Πολιτιστικός και Κοινωνικός Σύλλογος «Ρένα Κώτσιου»

- Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχαιολογικών χώρων Νομού Θεσπρωτίας

- Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σαγιάδας

- Σωματείο Εθελοντών Πέρδικας

- Εθελοντική Ομάδα Φιλοπρόοδου Ομίλου Παραμυθιάς

- Α’ Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ηγουμενίτσας

- Ειδική Διασωστική Ομάδα Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Θεσπρωτίας

- «Η ΣΤΟΡΓΗ», Σύλλογος Γονέων Φίλων Παιδιών με Αναπηρία Νομού Θεσπρωτίας

- Φιλιατίστας – Filiatistas

- Συβοτίστας – Sivotistas

- Γκοριλίστας - Gorilistas



Οι εθελοντικές δραστηριότητες που τιμήθηκαν στην Π.Ε. Πρέβεζας είναι:

-Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης

- Γηροκομείο Ιεράς Μητροπόλεως

- Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο

- Αντικαρκινική Εταιρεία Πρέβεζας

- Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Πρέβεζας

- Εθελοντές Αιμοδότες Ανθούσας-Πάργας «Βασίλειος Χατζής»

- Τράπεζα Αίματος Πολιτιστικού Συλλόγου Μύτικα

-Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Ελπίς»

- Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων

- Σύλλογος Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης

- Σύλλογος Κέντρων Ξένων Γλωσσών

- Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού

- Μουσικό Γυμνάσιο

- Σύλλογος «Ανθρώπολις»

- Σύλλογος Εθελοντών Σχολικών Τροχονόμων

- Ίδρυμα «Άκτια –Νικόπολη»

- Πολιτιστικοί σύλλογοι.

Ευχαριστίες εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και για τον Ανώνυμο Εθελοντή.

790.000€ για αποκατασταση σεισμοπαθων στην Κονιτσα

Ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρος Καλογιάννης υπέγραψε απόφαση για την οριοθέτηση περιοχών του Δήμου Κόνιτσας που επλήγησαν από σεισμούς και για πιστωτικές διευκολύνσεις ύψους 790.250 €.

Το ποσό αυτό προορίζεται για την αποκατάσταση ζημιών σε κτίρια ενώ προβλέπεται και η προσωρινή στέγαση των πληγέντων από τον σεισμό στις 22ας Σεπτεμβρίου 2012 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

Ειδικότερα, με την απόφαση οριοθετούνται οι περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό του περασμένου Σεπτεμβρίου στα διοικητικά όρια των Τοπικών Κοινοτήτων Πύργου και Καστανέας Μαστοροχωρίων του Δήμου Κόνιτσας.

[via]

Αναβληθηκαν οι εκλογες στο ΤΕΙ Ηπειρου

Άκαρπη απέβη η πρώτη απόπειρα εκλογών στο ΤΕΙ Ηπείρου για την ανάδειξη Προέδρου σε εφαρμογή του νέου Νόμου για τα Ανώτατα και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.

Με την έναρξη της ψηφοφορίας, σπουδαστές του ΤΕΙ στην Άρτα, μπήκαν στο χώρο, στάθηκαν περιμετρικά από τις κάλπες και ουσιαστικά κατέστησαν αδύνατη τη διεξαγωγή των εκλογών.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία οι εκλογές θα επαναληφθούν σήμερα Πέμπτη.

Οι υποψήφιοι για τη θέση του Προέδρου οι κ.κ. Ευριπίδης Γλαβάς και Νίκος Μαλισσιόβας.

[via]

Αναβληθηκε η ΓΣ της ΔΩΔΩΝΗ

Αναβολή πήρε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, με θέματα ημερήσιας διάταξης την έγκριση των αντικατασταθέντων μελών του ΔΣ, αλλά και την εκλογή του νέου ΔΣ της γαλακτοβιομηχανίας.

Το σχετικό αίτημα διατυπώθηκε από τις Συνεταιριστικές Ενώσεις - μετόχους της εταιρίας. Αποφασίστηκε να οριστεί νέα επαναληπτική έκτακτη γενική συνέλευση η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 3 Ιανουαρίου 2013.

[via]

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Ψηφισμα του Δημοτικου Συμβουλιου εναντια στη διαθεσιμοτητα των υπαλληλων

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων εκφράζει την καθολική αντίθεσή του στο μέτρο της ετήσιας διαθεσιμότητας που αποτελεί ουσιαστικά τον προθάλαμο απόλυσης υπαλλήλων της τοπικής αυτοδιοίκησης και στην κατάργηση θέσεων εργασίας. (ν.4093/2012).

Λαμβάνοντας υπόψιν του την από 11.11.2012 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ και την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου κι ακόμη:

-          Τις διατάξεις του άρθρου 154 του Νόμου 3528/2007 (Κώδικας Δημοσίων Υπαλλήλων)

-          Τις διατάξεις του άρθρου 158 (Απόλυση λόγω κατάργησης θέσεως) του Ν. 3584/2007 (Κώδικας Κατάστασης Δημοτικών Υπαλλήλων):

-          Το γεγονός ότι για τους υπαλλήλους ΟΤΑ δεν έχει εκδοθεί έως και σήμερα το ΠΔ σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 158 του Ν. 3584/2007, που θα καθορίζει τους όρους και τη διαδικασία μετάταξης, όπως εκδόθηκε αντίστοιχα για τους δημοσίους υπαλλήλους (ΠΔ 117/2008).

-          Το γεγονός ότι δεν προβλέπεται κάποια αξιολόγηση των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και στη συνέχεια θα απολυθούν καθώς και το γεγονός ότι τίθενται αυθαίρετες ποσοστώσεις και προϋποθέσεις για την εφαρμογή της διαθεσιμότητας- απόλυσης

-          Οι ρυθμίσεις έρχονται σε αντίθεση με το αρ. 102 του Συντ. για τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Σε κάθε περίπτωση για να ισχύσει το μέτρο αυτό, θα έπρεπε να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη του οικείου ΟΤΑ.

-          Οι ρυθμίσεις έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας (ΕΧΤΑ), όπως κυρώθηκε με το Ν. 1850/1989.

-          Έρχονται σε αντίθεση με την αρχή του «δημοσίου τοπικού συμφέροντος», όπως αυτό διαμορφώνεται από τον Ν. 3463/2006 και τον Ν. 38520/2010. Οι ΟΤΑ, με την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας, σε συνδυασμό με την αναστολή των προσλήψεων προσωπικού των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ έως 31.12.2016, τη μεταφορά περισσοτέρων από 200 νέων αρμοδιοτήτων από 1.1.2013 χωρίς μεταφορά πόρων και προσωπικού και τον περιορισμό των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις τοπικές υποθέσεις, αφού θα αποδιαρθρωθούν υπηρεσίες, ιδιαίτερα κρίσιμες διοικητικές υπηρεσίες κοινωνικοπρονοιακών και παραγωγικών δομών και υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

1.Να εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του στο μέτρο της διαθεσιμότητας μονίμων ή αορίστου χρόνου δημοτικών υπαλλήλων, που αποτελεί ουσιαστικά συγκεκαλυμμένη απόλυση. Καλεί την κυβέρνηση να καταργήσει τις σχετικές διατάξεις του ψηφισθέντος Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 και δηλώνει ότι, στηρίζει και πολιτικά και νομικά τον αγώνα των εργαζομένων.

2. Θεωρεί ότι οι προαναφερόμενοι υπάλληλοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες δεδομένου ότι εργάζονται τουλάχιστον δέκα χρόνια και οι προσλήψεις τους ακολούθησαν όλη τη νόμιμη διαδικασία.

3.Να μη συμπράξει ο Δήμος Ιωαννιτών  στη διαδικασία εφαρμογής των διατάξεων για τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων και να  παράσχει πλήρη κάλυψη σε όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες στη διαδικασία υλοποίησης της παρούσας απόφασης.

4. Να καταγγείλει κάθε προσπάθεια να τεθούν σε διαθεσιμότητα ή να απολυθούν υπάλληλοι άλλων φορέων της περιοχής

5. Να αποστείλει το παρόν ψήφισμα στον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εσωτερικών και τους αρχηγούς όλων των κομμάτων.

Εκδηλωσεις για την Παγκοσμια Ημερα Εθελοντισμου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού (5 Δεκεμβρίου) η Περιφέρεια Ηπείρου διοργανώνει σήμερα, Τετάρτη, και ώρα 13:00 εκδήλωση στο κτίριο του Διοικητηρίου με στόχο την ανάδειξη και προώθηση του εθελοντισμού.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα απονεμηθούν ενδεικτικά τιμητικές διακρίσεις σε εθελοντές που με τη δράση τους συμβάλουν στην κοινωνική συνοχή και ευημερία του τόπου μας.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις έδρες των Π.Ε. Πρέβεζας (ώρα 12.00 μ.) και Π.Ε. Θεσπρωτίας (ώρα 13.00).

[via]

Καταδικη για τις φυλακες Σταυρακιου

Καταδικάστηκε η χώρα μας, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις συνθήκες κράτησης που επικρατούν στις φυλακές Σταυρακίου και σύμφωνα με την απόφαση υποχρεώνεται να καταβάλει αποζημιώσεις στους παθόντες κρατουμένους και να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα.

Κατά της χώρας μας είχαν προσφύγει έντεκα Έλληνες, ένας Ιρακινός, ένας Αλβανός και ένας υπήκοος Μπαγκλαντές, οι οποίοι εξέτιαν ποινές φυλάκισης, από έξι μήνες μέχρι και δέκα χρόνια, για διάφορα ποινικά αδικήματα.

Με την προσφυγή τους διαμαρτύρονταν διότι κατά την διάρκεια της κράτησής τους, δεν είχαν τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής, δεν έλαβαν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που χρειάζονταν, ενώ ήταν υποχρεωμένοι να διαβιούν με πολλούς άλλους κρατούμενους.

Το Δικαστήριο έκανε δεκτές τις προσφυγές τους και καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και την υποχρέωσε να καταβάλλει, αποζημιώσεις για ηθική βλάβη, στον καθένα από τους 14 ενάγοντες που κυμαίνονται από 5.000 έως και 15.000 ευρώ. Υποχρέωσε δε την Ελλάδα να καταβάλει και 1.500 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.

[via]

Σημερα η Γενικη Συνελευση της ΔΩΔΩΝΗΣ

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση των μετόχων της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, η πρώτη υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Η συνέλευση αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς από τις Ενώσεις της Ηπείρου, θα τεθεί το ζήτημα της τιμής στο γάλα κατά την τρέχουσα γαλακτοκομική περίοδο.

Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση και η ανησυχία μεταξύ των κτηνοτρόφων είναι έκδηλη.

Επίσης από τη Γενική Συνέλευση θα οριστεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης.

[via]

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Μειωσεις των διοδιων ζητα ο Περιφερειαρχης

Με έγγραφό του προς τους αρμόδιους υπουργούς και την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, επαναφέρει το ζήτημα της λειτουργίας των διοδίων και την εφαρμογή εκπτωτικής πολιτικής για τους συχνούς χρήστες της.

Ο Περιφερειάρχης, εκφράζει την έκπληξή του, για το γεγονός ότι συζητείται η αύξηση των σταθμών των διοδίων με παράλληλη αύξηση της τιμής των διελεύσεων και ζητά:

Να εκδοθούν ειδικές εκπτωτικές κάρτες για τους όσους χρησιμοποιούν συχνά τον οδικό άξονα και να εγκαταλειφθεί κάθε ιδέα για αύξηση της τιμής των διοδίων

Να εγκαταλειφθεί κάθε ιδέα ή σχέδιο για δημιουργία νέων σταθμών διοδίων εντός της Περιφέρειας Ηπείρου και να προωθηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων.

[via]

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

ΑΕΚ - ΠΑΣ Γιαννινα 2-1 για την 13η Αγων. της Super League

Με γκολ της χρυσής αλλαγής του Εβαλντ Λίνεν, Ανδρέα Σταματή στο 82ο λεπτό, η ΑΕΚ επικράτησε με 2-1 του ΠΑΣ στο ΟΑΚΑ και έμεινε ζωντανή στο κυνήγι της παραμονής. Η Ενωση έπιασε στην 13η θέση τους Αρη, Ξάνθη και Βέροια. Πρώτη ήττα των Ηπειρωτών μετά από 3 συνεχόμενες νίκες.

Με τις καλύτερες προϋποθέσεις ξεκίνησε το παιχνίδι για την ΑΕΚ, αφού μόλις στο 2ο λεπτό, ο Φουρτάδο έπαιξε την μπάλα κάθετα στον Γκερέιρο, αυτός την γύρισε στο δεύτερο δοκάρι και ο Φούντας ανενόχλητος με πλασέ έκανε το 1-0!

Ωστόσο, μετά το πρώτο δεκάλεπτο ο ΠΑΣ ισορρόπησε το ματς και πήρε τα ηνία της αναμέτρησης. Στο 17' από κόντρα στη μεγάλη περιοχή της ΑΕΚ, η μπάλα στρώθηκε στον Ντε Βινσέντι που προσπάθησε να πλασάρει τον Κωνσταντόπουλο, όμως αυτός είχε προλάβει να κάνει έξοδο κι έτσι μπλόκαρε το εξ' επαφής σουτ του Αργεντίνου.

Ο ΠΑΣ πίεζε για την ισοφάριση και αυτή ήρθε στο 26ο λεπτό. Ο Ντε Βινσέντι εκτέλεσε φάουλ από την αριστερή γωνία της μεγάλης περιοχής, στο δεύτερο δοκάρι και ο ανενόχλητος Μιχαήλ που είχε προωθηθεί με κεφαλιά-ψαράκι έκανε το 1-1!

Οι Γιαννιώτες στεκόντουσταν καλύτερα στο γήπεδο, όμως στο 37' πήγαν να βγάλουν μόνοι τους τα μάτια τους. Οι Τζημόπουλος και Φέγκρους δεν συνενοήθηκαν ποιος θα διώξει την μπάλα, αυτή έφυγε από τα χέρια του τερματοφύλακα του ΠΑΣ που στη συνέχεια ανέτρεψε τον Παυλή και ο Στυλιάρας σωστά έδωσε το πέναλτι. Την εσχάτη των ποινών εκτέλεσε ο Γκερέιρο, όμως ο Μαροκινός γκολκίπερ διόρθωσε το λάθος του αφού έπεσε στην αριστερή γωνία και απέκρουσε!

Στο δεύτερο ημίχρονο η Ενωση ήταν καλύτερη και πίεσε τον ΠΑΣ, ο οποίος ήταν επικίνδυνος στις αντεπιθέσεις. Προβλήματα προέκυψαν ξανά με αναγκαστική αλλαγή για την ΑΕΚ, αφού ο Κοτσαρίδης που έκανε καλό ματς τραυματίστηκε και στη θέση του μπήκε ο Γιάγκο. Λίγο αργότερα μπήκε και ο Σταματής αντί του Φουρτάδο και αποδείχθηκε χρυσή αλλαγή για τον Λίνεν.

Στο 82', ο Φούντας εκτέλεσε φάουλ και μετά από κόντρες στην περιοχή του ΠΑΣ αυτή στρώθηκε στον Σταματή. Ο τελευταίος με ψυχραιμία δεν δυσκολεύτηκε να την στείλει στα δίχτυα και να κάνει το 2-1. Λύτρωση για την Ενωση από τον νεαρό επιθετικό που είχε σκοράρει και δύο αγωνιστικές πριν στην Βέροια.

[via]

Με μεγαλη επιτυχια το Τσιπουρο FEST

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Τσίπουρο Fest που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στα Ιωάννινα.

Στην κεντρική πλατεία της πόλης αναβίωσε μία ολόκληρη παράδοση, ταυτισμένη με την πορεία της Ηπείρου στο χρόνο.

Η παραδοσιακή διαδικασία απόσταξης τσίπουρου με καζάνια πλαισιωμένη από ζωντανή παραδοσιακή μουσική και χορό ενθουσίασε, διασκέδασε και ζέστανε το πλήθος κόσμου που παρευρέθηκε και συμμετείχε στην εκδήλωση κατά το διήμερο.

Η εκδήλωση  έγινε μετά από πρωτοβουλία της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης Προβολής του Δήμου και σε συνεργασία με το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου.

Το Σάββατο τα χορευτικά τμήματα των ΚΑΠΗ της πόλης παρουσίασαν μουσικοχορευτικό πρόγραμμα ενώ την Κυριακή  οι χορευτές όλων των ηλικιών του Συγκροτήματος του Πνευματικού Κέντρου τραγούδησαν και χόρεψαν δημιουργώντας ένα κλίμα ευφορίας στο  κόσμο.

Ο δήμαρχος των Ιωαννίνων Φ. Φίλιος κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση αφού ευχαρίστησε αρχικά τους συντελεστές  που δούλεψαν και συμμετείχαν στην οργάνωση υπογράμμισε ότι στόχος είναι η γιορτή αυτή να αποτελέσει θεσμό, μέσω του οποίου θα αναδεικνύονται όλα τα τοπικά προϊόντα. Τα προϊόντα ποιότητας και ταυτότητας που μπορούν να αποκτήσουν προστιθέμενα αξία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Τουριστικής Προβολής, Αντιδήμαρχος Ν. Γκόλας  δήλωσε ότι ήταν μια πολύ πετυχημένη η πρώτη προσπάθεια για την ανάδειξη ενός τοπικού προϊόντος μέσω της προβολής του παραδοσιακού εθίμου της παραγωγής απόσταξης τσίπουρου σε συνδυασμό με την παραδοσιακή μουσική του τόπου μας και τους χορούς. «Ευελπιστούμε του χρόνου αυτή η προσπάθεια να μεγαλώσει και να εντάξουμε τις αντίστοιχες δράσεις που γίνονται σε όλες τις επιμέρους τοπικές κοινότητες της περιοχής μας με σκοπό την ανάδειξη και την προβολή των  τοπικών προϊόντων  μας», τόνισε ο κ. Γκόλας.

Διευρυνεται το αντικειμενο της ΔΕΥΑΙ

Το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίασή του την Παρασκευή ενέκρινε την εισήγηση του Δημάρχου Φίλιππα Φίλιου για διεύρυνση του αντικειμένου και του πεδίου δραστηριοτήτων της ΔΕΥΑΙ.

Έτσι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης θα μπορεί πλέον να δραστηριοποιηθεί στη συγκέντρωση, μεταφορά και διάθεση απορριμμάτων, στην μελέτη, κατασκευή και λειτουργία δικτύων τηλεθέρμανσης, στη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία δικτύων φυσικού αερίου, στην εμφιάλωση και εμπορία νερού.

Όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος, ο βασικός λόγος της τροποποίησης αυτής είναι να υπάρξει ετοιμότητα στην επιχείρηση, που διαθέτει το επιστημονικό δυναμικό, να λειτουργήσει το ΧΥΤΑ, μέσω προγραμματικής σύμβασης με τον Φορέα Διαχείρισης. Αυτό θα κριθεί και θα αποφασιστεί από το κόστος που θα προκύψει για την διαχείριση μέσω του διαγωνισμού για την ανάθεση λειτουργίας του έργου που κάνει η Περιφέρεια Ηπείρου.

Αν δηλαδή διαπιστωθεί ότι το κόστος αυτό είναι υψηλό για τους δήμους και κατ’ επέκταση για τους πολίτες, τότε θα υπάρχει το εναλλακτικό σενάριο ανάληψης της ευθύνης λειτουργίας από την ΔΕΥΑΙ, με τιμές αρκετά χαμηλότερες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να προχωρήσει η Προγραμματική Σύμβαση Δήμου και ΔΕΥΑΙ για την είσπραξη τελών, δικαιωμάτων, εισφορών και προστίμων.

[via]

Τα πρωτα χιονια στην Ηπειρο

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν από το πρωί της Κυριακής στα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων. Χιονόπτωση έχει σημειωθεί στη Μηλιά, το Μέτσοβο, το Ανήλιο, το Δίστρατο και τη Βωβούσα, χωρίς να καταγράφονται προβλήματα στις μετακινήσεις.

Στις υπόλοιπες περιοχές σημειώνονται έντονες καταιγίδες. Προβλήματα εξ αιτίας καταπτώσεων καταγράφηκαν και πάλι στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων Άρτας, στη θέση Γωνιά, και στη 2η Επαρχιακή Οδό, κοντά στο Καλέντζι, τα οποία αντιμετωπίστηκαν από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με το Εργαστήρι Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο καιρός από αύριο Τρίτη αναμένεται να σημειώσει βελτίωση, ενώ σήμερα οι χιονοπτώσεις και οι καταιγίδες θα διατηρηθούν.

[via]

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More