<--! -->

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Δημοπρατειται ο δρομος προς ΧΥΤΑ Ελληνικου

Την κατάρτιση των όρων διακήρυξης της ανοιχτής δημοπρασίας για τη βελτίωση της οδού πρόσβασης προς το ΧΥΤΑ Ελληνικού, προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ ενέκρινε στη  συνεδρίαση  της 30ης Ιανουαρίου  η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, ύστερα από την προέγκριση που έδωσε το Υ.ΠΕ.Κ.Α.. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΠΠΕΡΑ 2007-2013.

Αναδοχος για το 1ο υποεργο προσθηκης στο Πανεπ. Νοσοκομειο

Στη συνεδρίαση της η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, ανέδειξε τον ανάδοχο για το 1ο υποέργο του έργου για την «Κατασκευή προσθήκης πενταόροφου κτιρίου νοσηλευτικών μονάδων στο Π.Γ.Ν.Ι.», προϋπολογισμού 21.233.000 ευρώ. Μειοδότης αναδείχτηκε η «ΚΑΣΤΩΡ Α.Ε.».

Πιστοποιηση των τοπικων αγροτικων προϊοντων απο την ΕΑΣ

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων ξεκίνησε τις ενέργειες για την πιστοποίηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων.

Η ενέργεια αυτή αποσκοπεί να προσδώσει υπεραξία στα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα του Νομού και να τα κάνει πιο ανταγωνιστικά έναντι των άλλων ομοειδών τους, προκειμένου να αποκομίσει τόσο ο παραγωγός μεγαλύτερο κέρδος όσο και η τοπική οικονομία.

Στα πλαίσια των παραπάνω ενεργειών προτεραιότητα δίνεται στην κατάθεση φακέλου στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για χαρακτηρισμό του παραγόμενου πρόβειου γάλακτος της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων (πρώην Νομαρχίας Ιωαννίνων) σαν προϊόν προστατευόμενης Γεωγραφικής ένδειξης (Π.Γ.Ε.) σύμφωνα με τον Κανονισμό (Ε.Κ) 510/2006.

Παράλληλα δρομολογούνται όλες οι απαραίτητες (νομικές) ενέργειες για την αναγνώριση του κρέατος των αυτοχθόνων ελληνικών φυλών της Ηπείρου.

Όλες τις παραπάνω ενέργειες θα υποστηρίξει το τμήμα Ζωικής παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου με το οποίο ξεκίνησε συνεργασία.

Χαμηλες θερμοκρασιες το επομενο 24ωρο

Η  χαμηλή θερμοκρασία που θα διατηρηθεί για όλο το 24ωρο κάτω από το μηδέν στις περισσότερες περιοχές, είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού για σήμερα αλλά και για τις επόμενες ημέρες για ολόκληρη την Ήπειρο.  Σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας, τα ξημερώματα της Παρασκευής θα χιονίσει και μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων.

[via]

Ημεριδα για το Περιβαλλον και τα ΜΜΕ απο το ΚΠΕ Κονιτσας - Πραμαντων

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας στα πλαίσια του ετήσιου προγραμματισμού του, διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Η συμβολή της τηλεόρασης στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση πολιτών και μαθητών και ο ρόλος των τοπικών σταθμών- Εκτίμηση και προβληματισμός».
    Εισηγητής θα είναι ο κ. Ηλίας Χ. Γκαρτζονίκας (τηλεοπτικός παραγωγός εκπομπών πολιτισμού και περιβάλλοντος- Καθηγητής Φυσικής Αγωγής).
    Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του ΚΠΕ (Μαθητική Εστία Κόνιτσας) την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012, στις 5 μμ και είναι ανοιχτή για το κοινό.
    Παράλληλα με το πέρας της, θα κοπεί η πίττα του ΚΠΕ για το νέο έτος.

Επιστολη του ΤΕΕ Ηπειρου προς το ΥΠΕΚΑ για την ποινικη προστασια του περιβαλλοντος

        ΠΡΟΣ

              Το Υπουργείο Περιβάλλοντος
                                                  Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
                     i) Γρ. Υπουργού – κ. Γ. Παπακωνσταντίνου
                    ii) Γρ. Αναπληρωτή Υπουργού – κ. Ν. Σηφουνάκη
                                   Αμαλιάδος 17 - 11523 ΑΘΗΝΑ


    Κύριε Υπουργέ,

    Η Διοικούσα Επιτροπή του τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας σε ειδική συνεδρίασή της συζήτησε το σχέδιο νόμου, με τίτλο «Ποινική προστασία του περιβάλλοντος – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ – Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων –Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ – Ρύθμιση θεμάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής» που αυτές τις ημέρες συζητείται στη Βουλή.
    Επικεντρώνοντας στα άρθρα 52 και 56 (Ρυθμίσεις θεμάτων ενέργειας από υδροηλεκτρικά έργα) θα ήθελε να κάνει τις εξής παρατηρήσεις και επισημάνσεις.
    Στο άρθρο 52 ρυθμίζονται θέματα που εκ πρώτης όψεως παρουσιάζονται να είναι εννοιολογικά και θέματα ορισμών και ονοματολογίας. Έτσι με βάση την πρώτη ύλη παραγωγής ενέργειας είναι σωστό να κατατάσσονται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τα Υ/Η  έργα με εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη των 15 MW. Θα περιμέναμε όμως το κάθε έργο που χρησιμοποιεί Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας και έχει επιπτώσεις περιβαλλοντικές, να αντιμετωπίζεται όχι μόνο με κριτήριο την πηγή ενέργειας αλλά με το μέγεθός του και τις επιπτώσεις του. Αυτό ήταν και το πνεύμα των ισχυόντων μέχρι σήμερα διατάξεων που κατέτασσαν στις ΑΠΕ τα Υ/Η έργα με εγκατεστημένη ισχύ μικρότερη από 15 MW. 
    Είναι απόλυτα λογικό ένα μεγάλο έργο να έχει μεγαλύτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από ένα μικρότερο. Έτσι επιβάλλεται, στον σχεδιασμό του, να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε να είναι συμβατό με την ανάπτυξη χωρίς να καταστρέφει ή προσβάλει το περιβάλλον και την ταυτότητα του τόπου.
    Πιστεύουμε ότι οι διευκολύνσεις και τα κίνητρα που οι νόμοι παρέχουν για τη χρησιμοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας πρέπει να είναι συνδεδεμένες με το μέγεθος και τις επιπτώσεις των έργων και όχι μόνο με την πηγή ενέργειας, ανεξάρτητα ποια είναι αυτή ( υδραυλική, αιολική, ηλιακή κλπ).
    Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι λόγος για την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για τα μεγάλα Υ/Η έργα και την κατάταξή τους στις ΑΠΕ με όλες τις ευνοϊκές γι’ αυτά διατάξεις είναι και τα προβλεπόμενα στο  άρθρο 58 του ν. 998/79, που σήμερα ισχύει. Το άρθρο αυτό παρέχει το δικαίωμα για την κατασκευή φραγμάτων, τεχνιτών λιμνών κλπ μόνο σε κρατικό φορέα με επεμβάσεις σε δημόσιες δασικές εκτάσεις και όχι σε ιδιώτες περιλαμβανομένης και της ΔΕΗ ΑΕ. Αντί λοιπόν να εντάσσονται τα μεγάλα Υ/Η έργα σε ΑΠΕ για να αποφευχθεί αυτή η διάταξη θα ήταν ειλικρινέστερο να τροποποιηθεί  το άρθρο αυτό του νόμου 998/79.
    Στο άρθρο 56 ρυθμίζονται θέματα και επιβάλλονται αποφάσεις στην διοίκηση ουσιαστικά καταργώντας κάθε έννοια ορθολογικού και δημοκρατικού σχεδιασμού όταν εισάγονται διατάξεις τουλάχιστον αυθαίρετες και επιλήψιμες.
    Θεωρούμε αδιανόητο να υπερισχύουν των εγκεκριμένων Περιφερειακών σχεδιασμών μελέτες που είναι παλαιότερες, που δεν έχουν καν εγκριθεί απλά έχουν παραληφθεί, και μάλιστα μόνο αυτή η αναφορά να επιβάλει την υποχρεωτική έγκριση εντός είκοσι ημερών των επενδυτικών σχεδίων που μπορεί ακόμη και δικαστικά να έχουν ακυρωθεί.
    Είναι αδύνατον να γίνουν αποδεκτά τέτοια λογικά άλματα και ακροβατισμοί που κακοποιούν τον «ορθό λόγο»  και εγείρουν υπόνοιες μεροληψίας.
    Η επιχειρηματολογία και ιδίως οι κανονιστικές πράξεις που ρυθμίζουν τόσο σοβαρά θέματα πρέπει να υπηρετούν απαρέγκλιτα την διαφάνεια, την αμεροληψία και τον ορθολογικό και δημοκρατικό σχεδιασμό που διασφαλίζεται από τις διαδικασίες έγκρισης και αποδοχής του.
    Το ελεύθερο επιχειρείν είναι, όπως και εσείς πιστεύουμε ότι συμμερίζεστε, διαφορετικό από το ασύδοτο επιχειρείν.
Η προσπάθεια και καθήκον της πολιτικής ηγεσίας  είναι η θέσπιση κανόνων που να θωρακίζουν και προωθούν το πρώτο και να αποτρέπουν το δεύτερο.
    Θεωρούμε ότι πρέπει να τροποποιηθούν οι διατάξεις του άρθρου 52 και ειδικά του άρθρου 56 να τροποποιηθούν ριζικά (πλήρως) ώστε και το κοινωνικό συμφέρον να υπηρετείται και η προστασία του περιβάλλοντος να επιβάλλεται και οι σχεδιασμοί να είναι ισχυροί, αναμφισβήτητοι και εφαρμόσιμοι, χωρίς εκπτώσεις, μέσα από χρηστή και αψεγάδιαστη νομοθέτηση και άσκηση διοίκησης.

Για την Διοικούσα Επιτροπή
Ο Πρόεδρος
Χρίστος Παπαβρανούσης

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Σε εξελιξη πρωτοβουλια για προσελκυση μαθητικων εκπαιδευτικων εκδρομων στην Ηπειρο

Ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας κ. Κολόκας σε προγραμματισμένη συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας ΔΒΜ κ. Άννα Διαμαντοπούλου, στο γραφείο της, έθεσε το θέμα της αναστολής κατάργησης των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ηπείρου,   για τα οποία η Υπουργός συμφώνησε για την χρησιμότητά τους, παραπέμποντας ωστόσο για περαιτέρω συνεργασία στην Υφυπουργό κ. Ε. Χριστοφιλοπούλου.

Ο  Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε ακόμη  την Υπουργό για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου και μέσω των ΚΠΕ,  σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα συμμετοχής μαθητικών εκδρομών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.  Ειδικότερα της μετέφερε το ενδιαφέρον σχολείων από την Κύπρο και  περιοχές της Ελλάδος για επισκέψεις στην Ήπειρο, αναλύοντας παράλληλα τις βασικές παραμέτρους πρότασης που έχει η Περιφέρεια.

[via]

Νομιμες οι αδειοδοτησεις στην παραλιμνια εκρινε η Αποκεντρωμενη Διοικηση

Απορρίφθηκαν από τη γενική γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα οι ενστάσεις κατά των αποφάσεων του περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη που αφορούσαν στην αδειοδότηση δύο ξενοδοχείων στην παραλίμνια περιοχή του Βοτανικού. Τις ενστάσεις είχαν υποβάλλει το μέλος των Οικολόγων Πρασίνων Ηπείρου Μίλτος Μπούκας και ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων Κώστας Σακκάς. Η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που αξιολόγησε τις ενστάσεις, έκρινε ότι ακολουθήθηκε όλη η νόμιμη διαδικασία για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, ενώ, δεν αποδέχεται την επικείμενη θεσμοθέτηση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τη λίμνη, το οποίο θα απαγορεύσει τέτοιες δραστηριότητες, με το αιτιολογικό ότι αποτελεί ακόμα πρόταση και δεν έχει νομική υπόσταση.

[via]

Στρατιωτικος μετεφερε 66 λαθρομεταναστες

Εν ενεργεία στρατιωτικός, είναι ο άνθρωπος που μετέφερε κρυμμένους ανάμεσα σε πορτοκάλια, 66 λαθρομετανάστες. Η σύλληψη έγινε στην πύλη του νέου λιμένα εξωτερικού στην Ηγουμενίτσα, από άνδρες του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών.

Ο λαθροδιακινητής και οδηγός του φορτηγού, 41 ετών, υπηρετεί σε μονάδα του Έβρου. Ύστερα από έλεγχο εντοπίστηκαν, σε μία κρύπτη του φορτηγού με τα πορτοκάλια, 66 λαθρομετανάστες, ανάμεσά τους δύο μικρά παιδιά και μία γυναίκα.

Το φορτηγό και το φορτίο κατασχέθηκαν από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, το οποίο διενεργεί και την προανάκριση.

Εντός του οχήματος, βρέθηκαν ακόμη δύο αλλοδαποί, ηλικίας 24 και 31 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι ήταν κάτοχοι δελτίων αιτήσαντος ασύλου και δεν κρατήθηκαν.

[via]

24χρονος ακρωτηριαστηκε από ναρκη

Λίγο έλειψε να πληρώσει με τη ζωή του την περιέργειά του, ένας 24χρονος Αλβανός στο Χάνι Δελβινακίου… Το άγνωστο μεταλλικό αντικείμενο που χτύπησε με ένα ραβδί, ήταν… νάρκη η οποία εξερράγη με αποτέλεσμα να χάσει το χέρι του!
      
Ο άτυχος αλλοδαπός βρέθηκε στο 46ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ιωαννίνων- Κακκαβιάς, με ακρωτηριασμένο το αριστερό το χέρι από το ύψος του αγκώνα και τραύματα στο πρόσωπο και το σώμα! Αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διηγήθηκε το πάθημά του και παρέμεινε για νοσηλεία.

Οι αστυνομικοί ερευνούν τις συνθήκες του τραυματισμού του, αλλά είναι γνωστό ότι στην περιοχή υπάρχουν ακόμη παλιά ναρκοπέδια από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον εμφύλιο.

[via]

Στις 21 Μαϊου φετος οι Πανελλαδικες

Στις 21 Μαΐου με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας θα ξεκινήσουν οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις και - για τα βασικά μαθήματα - θα ολοκληρωθούν στις 5 Ιουνίου, σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας.

Οι υποψήφιοι των Γενικών (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) πρέπει να υποβάλουν στο λύκειό τους αίτηση - δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής από την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου ώς και την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου. Η προθεσμία αυτή είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία αίτηση - δήλωση. Σε κοινή προθεσμία που θα ανακοινωθεί αργότερα, θα υποβληθούν και τα Μηχανογραφικά Δελτία των υποψηφίων των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΕΣ Α και Β).
Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν στις 16 Ιουνίου και η υγειονομική εξέταση και πρακτική δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα διεξαχθούν περί τα μέσα Ιουνίου. Οι επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν στις 11 Ιουνίου. Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για τη Γ' Τάξη των ημερήσιων και τη Δ' Τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν στις 7 Ιουνίου για όσους θα έχουν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά. Τέλος, οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΕΣ Α και Β) σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα ξεκινήσουν στις 12 Ιουνίου και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

Απολυτήριο
Οσοι μαθητές της Γ' Τάξης των ημερήσιων ΓΕΛ επιθυμούν να μη συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και να αποκτήσουν το απολυτήριό τους μόνο με ενδοσχολικές εξετάσεις, στο διάστημα 10-28 Φεβρουαρίου υποβάλλουν στο Γενικό Λύκειο φοίτησης σχετική αίτηση - υπεύθυνη δήλωση. Με την υποβολή της αποδέχονται ότι οριστικά και αμετάκλητα δεν θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2012 και ως εκ τούτου δεν θα αποκτήσουν φέτος βεβαίωση πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ωστόσο, οποιοδήποτε επόμενο έτος μετά την αποφοίτησή τους, αν το επιθυμήσουν, μπορούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις εκείνου του έτους.

Αναλυτικά το πρόγραμμα (pdf αρχείο)

[via]

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Τριποντο... χρυσαφι για ΠΑΣ

Τη χαρά της νίκης μετά από τέσσερις ολόκληρους μήνες γεύτηκε ο ΠΑΣ Γιάννινα, που κέρδισε στους Ζωσιμάδες 1-0 τον Παναιτωλικό. Η ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη, που έπαιζε με την πλάτη στο τοίχο, δυσκολευόταν να απειλήσει, αλλά η αποβολή του Σιόντη στο 55' ήταν καθοριστική, δίνοντας στους γηπεδούχους την απαραίτητη ώθηση. Η λύτρωση ήρθε στο 70' με γκολ του Εμιλιάνο Βίλα και ο ΠΑΣ, που έφτασε τους 14 βαθμούς, ξέφυγε από την επικίνδυνη ζώνη, βάζοντας από κάτω την Κέρκυρα (έχει 12 βαθμούς). Στους 17 έμεινε η ομάδα του Μπάμπη Τεννέ, που έχει μείνει στάσιμη το τελευταίο διάστημα και έχει αρχίσει να νιώθει πίεση.

Ελάχιστα είναι όσα θα θυμόμαστε από το α' μέρος του αγώνα στους Ζωσιμάδες, με τις δύο ομάδες να προσέχουν περισσότερο τα νώτα τους και να μην μπορούν να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις μπροστά στις δύο εστίες. Στην 11άδα του Παναιτωλικού βρέθηκε κι ο Ονουάτσι, που αποκτήθηκε πριν λίγες μέρες, ωστόσο ο νιγηριανός δεν βοήθησε και οι αγρινιώτες δεν απείλησαν καθόλου τον Κηπουρό, με εξαίρεση μία κεφαλιά του Καμαρά στο 21'.

Ο ΠΑΣ, που καίγεται για βαθμούς, είχε την πρωτοβουλία, αλλά Σκούφαλης, Γεωργίου και Ντε Βινσέντι δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν ρήγματα ή να βγάλουν σε πλεονεκτική θέση τον Μπακαγιόκο, που ήταν απομονωμένος και ο Τσενάμο χρειάστηκε να επέμβει μόλις μία φορά. Ηταν το 9' όταν στην μοναδική κλασική ευκαιρία του ημιχρόνου, ο τερματοφύλακας του Παναιτωλικού βρέθηκε εκτεθειμένος αλλά αποσόβησε το τετ α τετ του Γεωργίου.

Παρά την επιθετική δυσλειτουργία του ΠΑΣ, ο Αναστασιάδης τράβηξε στον πάγκο τον Μπακαγιόκο και ανακάτεψε την τράπουλα με εσωτερικές αλλαγές. Η απόφαση αυτή δεν είχε αποτέλεσμα και οι γηπεδούχοι δεν μπορούσαν να πατήσουν περιοχή και περιορίζονταν σε μία φλύαρη πρωτοβουλία. Ενα επικίνδυνο μαρκάρισμα όμως του Σιόντη στον Λίλα, του κόστισε την δεύτερη κίτρινη και την αποβολή, αφήνοντας την ομάδα του από το 55' με παίκτη λιγότερο.

Με αριθμητικό πλεονέκτημα ο ΠΑΣ ενέτεινε τις προσπάθειές του, απείλησε με τον Λίλα στο 63' και τελικά δικαιώθηκαν στο 70'. Ο Ντε Βινσέντι εκτέλεσε φάουλ από καλή θέση, η μπάλα κόντραρε και χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι, αλλά ο Βίλα πήρε το... ριμπάουντ και άνοιξε το σκορ από κοντά, προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού στους Ζωσιμάδες. Η κρισιμότητα του αγώνα όξυνε τα νεύρα των παικτών στα τελευταία λεπτά, οι μονομαχίες ήταν πολλές και δυνατές, αλλά οι γιαννιώτες κράτησαν τη πολυπόθητη νίκη, παίρνοντας βαθιά βαθμολογική ανάσα.

[via]

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Εκδηλωση για τους Εβραιους των Ιωαννινων - θυματα του Ολοκαυτωματος

Εκδήλωση για την «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ελληνοκαυτώματος» οργανώνει το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012 η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών` και την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων.

 Στην εκδήλωση αναφέρθηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων κ. Μωϋσής Ελισάφ.

«Η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με την Εβραϊκή Κοινότητα τιμά τα θύματα, τους Εβραίους κατοίκους της πόλης των Ιωαννίνων και γενικά αυτούς του Ολοκαυτώματος. Τιμάμε επίσης την Εβραϊκή κοινωνία, που τόσα πρόσφερε στην πόλη των Ιωαννίνων», τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης, καλώντας να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για να τιμήσουν την Εβραϊκή Κοινότητα και τα θύματα του Ολοκαυτώματος όσο το δυνατόν περισσότεροι Ηπειρώτες.

 Από την πλευρά του ο κ. Μ. Ελισάφ ανέφερε ότι η 27 Ιανουαρίου έχει οριστεί με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως «Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Με αυτή την ευκαιρία, πρόσθεσε, πραγματοποιείται στα Γιάννινα η Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. «Με αυτή την ευκαιρία – τόνισε- η Περιφέρεια Ηπείρου, πραγματοποιεί εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα έξι εκατομμύρια αθώων Εβραίων της Ευρώπης και το 1,5 εκ. παιδιών που χάθηκαν στα χιτλερικά στρατόπεδα και βέβαια για τους 2.000 συμπολίτες μας».

 Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών (ώρα έναρξης 9.00 μ.μ.). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Χαιρετισμούς, Ομιλία από τον κ. Ν. Δαββέτα συγγραφέα, το «Μαουτχάουζεν» των Μίκη Θεοδωράκη – Ιάκωβου Καμπανέλη με τη Φιλαρμονική του Δήμου Ιωαννιτών και προβολή της ταινίας «Νύχτα στην ομίχλη» του Αλαίν Ρεναί.

Αναδοχοι για πεζοδρομησεις και Κουραμπα

Δύο ακόμη, ιδιαίτερα σημαντικά έργα του Δήμου Ιωαννιτών, μπαίνουν στην φάση της υλοποίησης. Πρόκειται για το ευρύ πρόγραμμα πεζοδρομήσεων στο κέντρο της πόλης και την ανάπλαση του Κουραμπά, για τα οποία σήμερα ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός και αναδείχθηκαν προσωρινοί ανάδοχοι.

Στη δημοπράτηση για το έργο των πεζοδρομήσεων πήραν μέρος 11 κοινοπραξίες και αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος με έκπτωση 49,04%

Για το έργο του Κουραμπά κατατέθηκαν επίσης 11 προσφορές και αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος με έκπτωση 29,07%.

Η αναβάθμιση της παιδικής χαράς Κουραμπά έχει προϋπολογισμό 600 χιλιάδων ευρώ. Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας- Στερεάς- Ηπείρου κι αφορά στην αναβάθμιση της παιδικής χαράς στην περιοχή του Κουραμπά και σε συνολική έκταση 1800 τετραγωνικών μέτρων. Η αναβάθμιση συνίσταται σε νέο σχεδιασμό και οργάνωση του χώρου, ώστε να πληροί τις προδιαγραφές που θέτει η Κοινότητα.

Το έργο μεταξύ των άλλων προβλέπει:

-         Περίφραξη του χώρου

-         Διαχωρισμό ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών

-         Ασφαλή και φιλικά προς τους χρήστες υλικά.

-         Ήπια παρέμβαση με ελαχιστοποίηση των τσιμεντροστρώσεων και αξιοποίηση του υπάρχοντος πυρήνα πρασίνου.

Ο παιδότοπος, χωρίζεται σε τρεις τομείς. Ο πρώτος για παιδιά ηλικίας από ενός μέχρι τεσσάρων ετών, ο δεύτερος για παιδιά από τεσσάρων μέχρι δώδεκα ετών και ο τρίτος για μεγαλύτερα και για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Στο πάρκο θα αλλάξει ο φωτισμός, θα γίνουν περιφράξεις και θα φυτευτούν νέα δέντρα.

ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ- ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΕΙΣ

Το έργο αναπλάσεις- πεζοδρομήσεις στο κέντρο της πόλης και φωτισμός διατηρητέων κτιρίων έχει προϋπολογισμό 5,9 εκατομμύρια ευρώ. Είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας- Στερεάς- Ηπείρου.

Το έργο αφορά στη δημιουργία δικτύου πεζοδρόμων στο κέντρο της πόλης και τον φωτισμό ανάδειξη τεσσάρων σημαντικής αρχιτεκτονικής σημασίας κτιρίων, εκ των οποίων τα τρία έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα.

Ο σχεδιασμός των πεζοδρομήσεων αποσκοπεί μέσω εναλλακτικών διαδρομών στη σύνδεση της κεντρικής πλατείας, του νέου εμπορικού κέντρου, της παλιάς αγοράς, του ιστορικού κέντρου και της παραλίμνιας ζώνης.

Συγκεκριμένα οι δρόμοι που πεζοδρομούνται είναι:

Τομέας νέου εμπορικού κέντρου

-         Μ. Αγγέλου μέχρι την Χαριλάου Τρικούπη

-         Μελανίδη

-         Βλαχλείδη

-         Οπλαρχηγού Πουτέτση

-         Γρηγορίου Σακκά

-         Ζυγομάλλη

Τομέας παλιάς αγοράς-ιστορικό κέντρο

-         Νικολάου Παπαδοπούλου

-         Παπάζογλου

-         Αραβαντινού

-         Λόρδου Βύρωνος

-         Στουρνάρα

-         Κατσαντώνη

-         Κωλέττη

-         Κατσιμήτρου

-         Γούναρη

Ο φωτισμός ανάδειξης κτιρίων αφορά στα διατηρητέα της Καπλάνειου Σχολής, της Παπαζόγλειου Υφαντικής Σχολής και του κτιρίου Πυρσινέλλα καθώς στο αξιόλογο αρχιτεκτονικό κτίριο της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης.

«Ο Δήμος Ιωαννιτών δουλεύει συντονισμένα κι εκμεταλλεύεται κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα του ΕΣΠΑ. Σήμερα, σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά, η ανταπόκριση του τεχνικού κόσμου στο διαγωνισμό για τα δύο έργα ήταν πολύ μεγάλη. Η συμμετοχή δίνει και την απάντηση σε όσα είχαν προηγηθεί.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα παραδώσουμε στους κατοίκους της περιοχής δύο έργα ιδιαίτερης σημασίας: Την ανάπλαση του Κουραμπά, ενός σημαντικού πνεύμονα στο κέντρο της πόλης, το οποίο θα ανήκει κυρίως στα παιδιά. Θα δημιουργηθεί ένας πρότυπος χώρος, που θα τον έχουμε απόλυτη ανάγκη.

Οι πεζοδρομήσεις θα αλλάξουν πλήρως την εικόνα της πόλης. Θα δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο δίκτυο, όπου θα μπορεί ο καθένας να περπατήσει με άνεση και ασφάλεια. Θα αναβαθμίσει την αγορά και το εμπορικό κέντρο, θα περιορίσει τη χρήση των αυτοκινήτων. Κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός, ότι σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο, θα ανοίξουν εργοτάξια και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, που είναι άκρως απαραίτητες στην πόλη μας», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Ενεκριθη μελετη για το τμημα της Ιονιας Οδου απο τα Ιωαννινα μεχρι την Κακαβια

Ξεχασμένο ήταν εδώ και πολλά χρόνια το τμήμα της Ιόνιας Οδού από τα Ιωάννινα μέχρι την Κακαβιά, μετά την άρνηση αρχών και φορέων της πόλης να διέλθει ο αυτοκινητόδρομος από το λεκανοπέδιο και κατοικημένες περιοχές. Ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, έβαλε στην «κατάψυξη» την υπόθεση μη αποδεχόμενος τον σχεδιασμό δυτικότερα εκτός πόλης και οι μελέτες σταμάτησαν.

    Τώρα το υπουργείο Υποδομών, βγάζει από το αρχείο τον σχετικό φάκελο και ενέκρινε πίστωση 3,9 εκατομμυρίων ευρώ για την εκπόνηση της μελέτης από Γιάννινα μέχρι Κακαβιά, μήκους 65 χιλιομέτρων. Αντικείμενο της μελέτης θα είναι η αναβάθμιση του σημερινού δρόμου σε κλειστό αυτοκινητόδρομο με 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση. Επίσης προβλέπεται να γίνουν γεωτεχνικές έρευνες για τα τεχνικά έργα του αυτοκινητόδρομου (δύο γέφυρες, δύο κάτω διαβάσεις, ένα cut and cover, τοίχους αντιστήριξης, επιχώματα και ορύγματα). Επίσης θα γίνει αρχιτεκτονική μελέτη του αρχαιολογικού χώρου Βορτοπού, συμπεριλαμβανομένων χώρου στάθμευσης στον αυτοκινητόδρομο, οδών πρόσβασης από τους αυτοκινητόδρομους, τελική ηλεκτρομηχανολογική μελέτη (φωτισμός σε επιλεγμένα μέρη) και αντιπλημμυρική μελέτη.

[via]

Ο Δημος Ιωαννιτων, για το θανατο του Θεοδωρου Αγγελοπουλου

«Τα Γιάννινα έχασαν έναν σημαντικό φίλο και η Ελλάδα έναν σπουδαίο δημιουργό». Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Ιωαννιτών, για τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο, που τα Γιάννινα από την αρχή της σκηνοθετικής του καριέρας, ήταν η έμπνευσή του και έστησε την κινηματογραφική μηχανή του για τις επιτυχίες του με πρώτη την «Αναπαράσταση». Μάλιστα είχε σχεδιάσει το γύρισμα μιας ακόμη ταινίας του στην περιοχή των Ιωαννίνων, αλλά ο ξαφνικός του θάνατος, τον πρόλαβε.

Στην ανακοίνωσή τους ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, «… εκφράζουν την βαθύτατη θλίψη τους για τον απρόσμενο χαμό του σπουδαίου Έλληνα κινηματογραφιστή και σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος ήταν από τους ανθρώπους που τίμησαν την πόλη των Ιωαννίνων. Το φυσικό και δομημένο περιβάλλον της αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον ίδιο και το σκηνικό για τα γυρίσματα πολλών ταινιών του. Κατ' επανάληψη δε είχε επισκεφθεί την πόλη μας για την οποία έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη».

[via]

Σφοδρη χιονοπτωση στα ορεινα

Σφοδρές χιονοπτώσεις, στα ορεινά των νομών  Ιωαννίνων και Άρτας σημειώνονται από χθες το απόγευμα.  Συνεργεία των Δήμων και τις περιφέρειας προσπαθούν να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς με ρίψεις αλατιού οι οποίες συνεχίζονται από νωρίς τα ξημερώματα. Η κίνηση στα ορεινά των δύο νομών γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες.

[via]

Δωρεαν test Πανανικολαου στα Νοσοκομεια της Ηπειρου

Δωρεάν εξετάσεις (test Παπανικολάου) για όλες τις γυναίκες από 15 ετών και άνω, θα διενεργούνται στα δημόσια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας που διαθέτουν γυναικολογική κλινική, την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου (24-31).

Το πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικών ελέγχων, σε όλη την επικράτεια, υλοποιείται στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης για τον καρκίνο και με αφορμή την 5η ευρωπαϊκή εβδομάδα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν:
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ, ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ » ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

[via]

Δημιουργια χωρου φιλοξενιας για αστεγους απο το Δημο Ιωαννιτων

Μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, με ιδιαίτερη κοινωνική σημασία, λαμβάνει ο Δήμος Ιωαννιτών. Σκοπός της είναι να δημιουργηθεί ένας λειτουργικός και φιλόξενος χώρος για τους αστέγους, που καθημερινά πλέον αυξάνουν και στην περιοχή μας.

Ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης και η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου κινητοποιήθηκαν αμέσως, προκειμένου να βρουν λύση σε ένα πρόβλημα, πριν αυτό πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Βασική τους μέριμνα ήταν η ανεύρεση χώρου όπου θα μπορούσε εύκολα και γρήγορα να διαμορφωθεί ώστε να φιλοξενήσει τους αστέγους.

Μετά από τις συζητήσεις που υπήρξαν με το Υπουργείο Υγείας, υπήρξε θετική απάντηση για την φιλοξενία αστέγων στις εγκαταστάσεις της παλιάς Παιδόπολης «Αγία Ελένη».

Έτσι σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππος Τσουμάνης, η Διευθύντρια της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρόη Ζηκίδου, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Γιώργος Μαρούφωφ και υπηρεσιακοί παράγοντες επισκέφθηκαν τις εγκαταλειμμένες εδώ και χρόνια εγκαταστάσεις της παιδόπολης για να δουν την κατάσταση που επικρατεί.

Διαπίστωση είναι ότι ορισμένα από τα κτίρια μπορούν να καταστούν λειτουργικά και να διαμορφωθούν ώστε να φιλοξενήσουν τον ξενώνα αστέγων.

«Υπάρχει μία τεράστια, σχολάζουσα, περιουσία του Υπουργείου Υγείας που μπορεί να αξιοποιηθεί και να δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Έχουμε την καταρχήν θετική απάντηση του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία ξενώνα αστέγων, που δυστυχώς αυξάνουν. Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν πολλά κτίρια σε καλή κατάσταση και σύντομα θα ετοιμάσουμε πρόταση για την αξιοποίησή τους», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο κ. Τσουμάνης.

Η Διευθύντρια της Κοινωνικής Υπηρεσίας Ρόη Ζηκίδου ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των αστέγων αυξάνει. Οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις ανέρχονται πλέον στις δέκα. «Ως κοινωνική υπηρεσία καταγράφουμε όλες τις ανάγκες της περιοχής και γνωρίζουμε τα περιστατικά που χρίζουν άμεσης στήριξης. Έχουμε αστέγους που πρέπει να τους περιθάλψουμε, ενώ η υπηρεσία μας με το εξειδικευμένο προσωπικό είναι σε θέση να παρέχει στήριξη, όπως ψυχολογική, που χρειάζεται σε τέτοιες περιπτώσεις», σημείωσε η κ. Ζηκίδου.

Επαναδιατυπωση απο το ΥΠΕΚΑ της διαταξης για το φραγμα του Αγ. Νικολαου

Εκδήλωση – συνέντευξη τύπου πραγματοποίησε χθες η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών με θέμα: “Ο Άραχθος και το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας  βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο”.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε από κοινού συνάντηση των βουλευτών της Ηπείρου, της Πανηπειρωτικής, των Δημάρχων της περιοχής, της Ομοσπονδίας  Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών και του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου με τον Υπουργό κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου,  αναγνώρισε τη βασιμότητα των ενστάσεων των παρισταμένων και του συνόλου των φορέων της περιοχής, σχετικά με την κατασκευή του φράγματος στη θέση “Άγιος Νικόλαος” επί του ποταμού Αράχθου, ανακοίνωσε την αναδιατύπωση του σχετικού άρθρου και διένειμε το κείμενο της νέας διάταξης, που πρόκειται να συζητηθεί στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.

Οι παριστάμενοι επιφυλάχθηκαν για την προσεκτική μελέτη της νέας διάταξης, ενώ ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής κ. Οικονόμου, σύμφωνα με  τα όσα αργά χθες βράδυ δήλωσε, εξέφρασε εξ’ αρχής τη διαφωνία του και με την επαναδιατυπωμένη διάταξη.

[via]

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Αναβαση στην Πριζα απο τον Ορειβατικο Συλλογο Ιωαννινων

Ανάβαση στην Πρίζα (2048μ) θα πραγματοποιήσει ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012.

Θα πραγματοποιηθούν δύο (2) πορείες με αφετηρία και τερματισμό το Συρράκο.

Η πρώτη πορεία έχει διάρκεια 6 ώρες και είναι κατηγορίας Β’. Στην πορεία μπορούν να συμμετέχουν και αρχάριοι με καλή φυσική κατάσταση και τον απαραίτητο εξοπλισμό (γκέτες, κραμπόν, μπατόν).

Η δεύτερη πορεία έχει διάρκεια 8 ώρες και είναι κατηγορίας Δ’. Στην πορεία μπορούν να συμμετέχουν μόνο έμπειροι ορειβάτες με τον απαραίτητο εξοπλισμό (κραμπόν, πιολέ, γκέτες).

Αναχώρηση 7:00 πμ από την Περιφέρεια Ηπείρου.
Αρχηγός πρώτης πορείας: Γιώργος Μακρίδης.
Αρχηγός δεύτερης πορείας: Γιάννης Χρήστου.
Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, 28ης Οκτωβρίου 17Α (εντός στοάς) καθημερινά 7-9μμ. Τηλ. 26510-22138. http://www.orivatikos.gr.

Στις 5 Φεβρουαριου στο ΣΕΦ η "Πιτα του Ηπειρωτη"

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η κορυφαία οργάνωση των αποδήμων Ηπειρωτών, με τις 450 και πλέον οργανώσεις που εκπροσωπούν 650.000 και πλέον Ηπειρώτες στο λεκανοπέδιο της Αττικής, διοργανώνει την ετήσια πανηγυρική της εκδήλωση «Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ».

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012, στις 10 π.μ., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το μεγαλύτερο ετήσιο αντάμωμα των αποδήμων Ηπειρωτών, η κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση της Πανηπειρωτικής.
Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» είναι αφιερωμένη στις επετείους των 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της Ηπείρου και τα 75 χρόνια της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, στους διαχρονικούς αγώνες των Ηπειρωτών και το επίκαιρο περιεχόμενό τους.

Με τη συμμετοχή εβδομήντα  και πλέον χορευτικών συγκροτημάτων από όλη την χώρα με δύο χιλιάδες και πλέον χορευτές, με μια πληθώρα κορυφαίων δεξιοτεχνών της ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης καθώς και πολυφωνικών και χορωδιακών σχημάτων,  η «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» αποτελεί μια τρίωρη γιορτή που αναδεικνύει την πλούσια μουσικοχορευτική παράδοση της Ηπείρου.

Ξεχωριστή η συμμετοχή στην εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων που θα πλημμυρίσει το Σ.Ε.Φ. με κρητικούς χορούς και τραγούδια, αναδεικνύοντας τους ακατάλυτους δεσμούς που ενώνουν την Κρήτη με την Ήπειρο.

Τραγούδια για την αγάπη και την ξενιτιά, την Ιστορία και τον ίδιο τον τόπο, διανθισμένα με ποίηση Ηπειρωτών ποιητών και στίχους από την απαράμιλλη Ηπειρώτικη λαϊκή ποίηση, προβολή οπτικοακουτικών υλικών ορίζουν τη δομή μιας πραγματικά πρωτότυπης πολιτιστικής εκδήλωσης.
«Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» φέτος, με τρόπο νέο και εμπνευσμένο, φιλοδοξεί να σταθεί αντάξια στη σημασία μιας τέτοιας Πανηπειρωτικής σύναξης σε τέτοιους, δύσκολους καιρούς. Τώρα που, περισσότερο από άλλοτε, το ίδιο το Ηπειρώτικο αντάμωμα έχει ξεχωριστή σημασία. Τώρα που χρειάζεται να ανακαλύψουμε ξανά την αξία της συλλογικής έκφρασης και δημιουργίας. Κι είναι για αυτό που φέτος η συμμετοχή των συμπατριωτών μας και των φίλων της Ηπείρου θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Εκτακτο δελτιο επιδεινωσης του καιρου

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), καθώς αναμένεται κακοκαιρία η οποία θα επικρατήσει σε ολόκληρή τη χώρα από σήμερα. Τα φαινόμενα θα αρχίζουν να περιορίζονται την Πέμπτη από τα βορειοδυτικά για να εξασθενίσουν την Παρασκευή.
Σήμερα  Τετάρτη η κακοκαιρία θα επικρατήσει σταδιακά σε όλη τη χώρα. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Χιόνια θα πέσουν σε όλα τα ορεινά και ημιορεινά και από το βράδυ και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας. Οι άνεμοι στα πελάγη από το απόγευμα θα ενισχυθούν και στο Ιόνιο οι βοριάδες θα φτάνουν τα 8 και πιθανώς τα 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή πτώση.
Την Πέμπτη, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί αρχικά σε όλη τη χώρα, κυρίως όμως στις ανατολικές και νότιες περιοχές. Σταδιακή ύφεση των φαινόμενων θα παρατηρηθεί από τα βορειοδυτικά. Οι βόρειοι άνεμοι στα πελάγη θα φτάνουν τα 8 και τοπικά τα 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω πτώση.

Την Παρασκευή, τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα και θα εξασθενήσουν. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.

[via]

Ο Δημος βραβευει τους αριστουχους μαθητες

Ο Δήμος Ιωαννιτών, όπως κάθε χρόνο, θα διοργανώσει την καθιερωμένη τελετή βράβευσης των αριστούχων μαθητών, των Γυμνασίων και των Λυκείων της πόλης, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, στις 11:00 το πρωί.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.
-Τη Δευτέρα, στις 11:30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η τελετή βράβευσης των αριστούχων μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων της Δημοτικής Ενότητας Παμβώτιδας. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα του δημαρχιακού καταστήματος της Δημοτικής Ενότητας, στον Κατσικά.

[via]

Επισκεψη του Πρεσβη της Βενεζουελας στον Περιφερειαρχη

Τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, επισκέφθηκε χθες ο Πρέσβης της Βενεζουέλας στην Αθήνα κ. Rodrigo Oswaldo Chaves Samudio. Σκοπός της επίσκεψης του Πρέσβη ήταν, όπως ο ίδιος ανέφερε στον Περιφερειάρχη, η διερεύνηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν για συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, με επίκεντρο για την περιοχή μας το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Εκτενής συζήτηση έγινε επίσης για τη δραστήρια Ελληνική παροικία που ζει στη Βενεζουέλα, την αντίστοιχη της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, καθώς και για τις προϋποθέσεις που υπάρχουν για πολιτιστικές δραστηριότητες.

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

"Οδυσσειες Καινοτομιας" - Πρωτοβουλια εξωστρεφους Καινοτομιας & Επιχειρηματικοτητας του Πανεπιστημιου Ιωαννινων

Ο Διαγωνισμός «Οδύσσειες Καινοτομίας» είναι μια Πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου, για την βράβευση και υποστήριξη του καλύτερου επιχειρηματικού σχεδίου που βασίζεται σε ερευνητική καινοτομία.
 Στο διαγωνισμό μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή:
  • Ήδη σχηματισμένες ομάδες με συγκεκριμένη ιδέα.
  • Ομάδες που θα σχηματιστούν με τη μεσιτεία μας (matchmaking), βάσει του ενδιαφέροντος που θα εκδηλώσουν μεμονωμένα άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις, και που στη συνέχεια θα διαμορφώσουν από κοινού μία νέα ιδέα
  • Μέλη των ομάδων μπορεί να είναι Απόφοιτοι, Φοιτητές και μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας ΑΕΙ και ΤΕΙ της Ελλάδας και της αλλοδαπής με βασική προϋπόθεση ο συντονιστής της ομάδας είτε να έχει σχέση με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, είτε να κατάγεται ή να διαμένει στην Ήπειρο..
Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, οι ομάδες κρίνονται από μία μεικτή επιτροπή επιχειρηματιών και ακαδημαϊκών και προχωρούν στο επόμενο στάδιο τέσσερις ή πέντε ομάδες, βάσει του βαθμού καινοτομίας της πρότασης, της σαφήνειας στην περιγραφή και την τεκμηρίωση, της εφικτότητας υλοποίησης της ιδέας, της βιωσιμότητας της πρότασης, της εμπειρίας/ικανότητας της ομάδας και της εξωστρέφειας που παρουσιάζει.

Στη δεύτερη φάση, οι ομάδες που επιλέχθηκαν καλούνται να παρακολουθήσουν έναν εντατικό κύκλο σεμιναρίων επιχειρηματικότητας, κατά τη διάρκεια του οποίου θα εξετάσουν θέματα που επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα και θα έρθουν σε επαφή με ανθρώπους που επιχειρούν εξαιτίας της καινοτόμας ερευνητικής δραστηριότητας.

Στην τρίτη και τελευταία φάση, οι ομάδες καλούνται να συντάξουν με τη βοήθεια εξειδικευμένων μεντόρων ένα εφικτό επιχειρηματικό σχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη τους όλες τις πληροφορίες και επισημάνσεις που αναδείχθηκαν στον κύκλο σεμιναρίων.

Το καλύτερο επιχειρηματικό σχέδιο θα βραβευτεί και θα λάβει χρηματικό έπαθλο, με την προϋπόθεση της εγκατάστασης της επιχείρησης, στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, το οποίο θα παρέχει επίσης προνομιακούς όρους εγκατάστασης.

Περισσότερα: http://ok2012.uoi.gr/

Εκτεταμενοι εμβολιασμοι σε σκυλους κατα της λυσσας

Εκτεταμένοι εμβολιασμοί σε σκύλους κατά της λύσσας θα αρχίσουν προληπτικά στο νομό Ιωαννίνων, μετά τα πολλά κρούσματα που καταγράφηκαν σε γειτονικές χώρες. Ήδη ολοκληρώθηκαν από την Περιφέρεια Ηπείρου οι ενημερωτικές συσκέψεις για τα μέτρα πρόληψης της λύσσας στα  κατοικίδια ζώα, σε εφαρμογή σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στην Ήπειρο, σε πρώτο στάδιο τα μέτρα αφορούν εδαφική ζώνη 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Αλβανία.

Για την έναρξη των εμβολιασμών, αναμένονται τα προγράμματα που έχουν αναλάβει να συντάξουν και να διαβιβάσουν στις διευθύνσεις κτηνιατρικής οι κατά τόπους δήμοι.

Οι ποιμενικοί σκύλοι, με  απόφαση του Περιφερειάρχη, θα εμβολιαστούν σε συνεργασία ιδιοκτητών και κτηνιάτρων του Δημοσίου. Οι κυνηγετικοί σκύλοι με ευθύνη των κατόχων  τους από ιδιώτες κτηνιάτρους και  οι αδέσποτοι με ευθύνη των Δήμων.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί κανένα κρούσμα λύσσας σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο  η λήψη των προληπτικών μέτρων γίνεται  επειδή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει υπόψη του επιδημιολογικά δεδομένα για την παρουσία λύσσας σε Βαλκανικά κράτη και ειδικότερα σε ζώνες που συνορεύουν με τη χώρα μας

[via]

Συνεληφθη 65χρονος αλλοδαπος για διαρρηξεις σε αυτοκινητα

Συνελήφθη, χθες (23-01-2012) το απόγευμα στα  Ιωάννινα, από αστυνομικούς της  Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων,  ένας αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, ηλικίας 65 ετών,  κατηγορούμενος για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και παράνομη είσοδο στη χώρα.

Ειδικότερα, από έρευνα που διενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων προέκυψε ότι ο συλληφθείς  λίγο νωρίτερα την ίδια ημέρα στην περιοχή των  Ιωαννίνων, είχε διαρρήξει, σπάζοντας το τζάμι της πόρτας του οδηγού,  δύο (2) αυτοκίνητα,   από τα οποία αφαίρεσε μικρά χρηματικά ποσά και διάφορα αντικείμενα και προσωπικά  έγγραφα των ιδιοκτητών.

Στην κατοχή του δράστη βρέθηκε μέρος των κλαπέντων αντικειμένων, τα οποία ακολούθως αποδόθηκαν στους παθόντες.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ ερευνάται η συμμετοχή του και σε άλλες  παρόμοιες  πράξεις.

Προστιμα του ΕΦΕΤ στην Ηπειρο

Στην επιβολή 130 προστίμων ύψους € 1.335.000 προχώρησε το τελευταίο τρίμηνο του 2011 ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων για παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας του κλάδου των τροφίμων.

Στην Ήπειρο ο ΕΦΕΤ κατέγραψε τις ακόλουθες παραβάσεις:

> Ιωάννινα

1.  Πρόστιμο € 5.000 στην αγροτική βιομηχανία γάλακτος Ηπείρου ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. στην Ταγμ. Κωστάκη 1 στην Ελεούσα στα Ιωάννινα, διότι διαπιστώθηκε :
- Κατοχή μη κανονικών τροφίμων.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του Προγράμματος για τον Έλεγχο Ποιότητας Γαλακτοκομικών Προϊόντων για το έτος 2011, δείγμα του προϊόντος "γαλοτύρι", Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, βρέθηκε μη κανονικό λόγω παρουσίας καζεϊνών αγελαδινού γάλακτος.


2. Πρόστιμο € 5.000 στο τυροκομείο ΜΕΤΣΟΒΟ Α.Ε στο Δροσοχώρι Ιωαννίνων, διότι διαπιστώθηκαν :
- Μη ασφαλή – επιβλαβή για την υγεία τρόφιμα.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για σκληρό τυρί με την ονομασία "βλαχοτύρι", συνολικού βάρους περίπου 238 κιλών, στο οποίο ανιχνεύτηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός listeria monocytogenes.

3. Πρόστιμο € 4.000 στο αναψυκτήριο Α. & Μ. ΜΑΡΚΟΥ Ο.Ε. στην Ιωαννίνων 88 Ιωάννινα, διότι διαπιστώθηκαν :
- Μη ασφαλή τρόφιμα – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για κρέας, προϊόντα ζύμης, πίτσες και σάλτσα, συνολικού βάρους περίπου 47 κιλών, που στερούνταν υγειονομικών επισημάνσεων, εμφάνιζαν υπερβαση του χρόνου διατηρησιμότητας και είχαν συντηρηθεί κάτω από συνθήκες που δεν πληρούσαν τις διατάξεις της νομοθεσίας.

4. Πρόστιμο € 5.000 στο τυροκομείο ΑΦΟΙ ΠΑΠΠΑ Ο.Ε. στο χλμ Φιλιππιάδας - Ιωαννίνων, διότι διαπιστώθηκαν:
- Ουσιώδεις αποκλίσεις της νομοθεσίας στον εξοπλισμό και την υποδομή.

> Πρέβεζα

1. Πρόστιμο € 2.000 στο ξενοδοχείο PREVEZA BEACH – ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ Α.Ε. στο Κανάλι Πρέβεζας, διότι διαπιστώθηκε :
- Έλλειψη αδειών λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης εντός του ξενοδοχείου.

2. Πρόστιμο € 6.000 στο τυροκομείο ΤΣΙΑΒΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ στο Νικολίτσι Πρέβεζας, διότι διαπιστώθηκαν :
- Ουσιώδεις αποκλίσεις της νομοθεσίας στον εξοπλισμό και την υποδομή.
- Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων.
- Ανεπαρκής εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.

3. Πρόστιμο € 2.000 στο ζαχαροπλαστείο ΜΠΑΤΣΙΟΥ ΖΩΗ στη Σπ. Λιβαδά 23 Πάργα, διότι διαπιστώθηκε :
- Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.

> Θεσπρωτία

1. Πρόστιμο € 5.000 στην ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝEΤAIΡΙΣΜΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ στην Οκτωβρίου Ηγουμενίτσα, διότι διαπιστώθηκαν :
- Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα. 
Συγκεκριμένα, πρόκειται για κρέας, συνολικού βάρους 22 κιλών, που είχε διατηρηθεί κάτω από συνθήκες που δεν πληρούσαν τις διατάξεις της νομοθεσίας και στερούνταν υγειονομικών επισημάνσεων.
- Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.
- Ανεπαρκής εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.

> Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ 1
> Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ 2

Προς παρουσιαση το Σχεδιο Προεδρικου Διαταγματος για τη Λιμνη

Εντός των επομένων ημερών θα γίνει η παρουσίαση του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της λίμνης, έτσι όπως διαμορφώθηκε κατά την επεξεργασία του από την μεικτή επιτροπή που είχαν συγκροτήσει η Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμος Ιωαννιτών. Σχετικά με το θέμα αυτό, επικοινωνία με το Δήμαρχο Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιο είχε χθες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, κατά την οποία και συμφωνήθηκε την παρουσίαση να αναλάβει ο Δήμος,   με δεδομένο ότι η λίμνη ανήκει  κατά κύριο λόγο στην αρμοδιότητα του.

[via]

Υποβολη αιτησεων για ανταλλαγη οικοπεδων

Στην φάση της υλοποίησης περνά πλέον η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για την αποκατάσταση των ρυμοτομούμενων μέσω της ανταλλαγής εκτάσεων.

Οι ιδιοκτήτες ρυμοτομούμενων ακινήτων των περιοχών Ανατολής, Ιωαννίνων, Κατσικά, Καρδαμιτσίων, Μαρμάρων, Νεοχωρόπουλου και Σταυρακίου, που επιθυμούν την ανταλλαγή της δικαιούμενης αποζημίωσης από το Δήμο με ίσης αξίας οικόπεδο, εντός εγκεκριμένων σχεδίων, μπορούν να υποβάλλουν σχετική αίτηση μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται στα γραφεία του Δήμου, στην οδό Κωλέττη 4, 1ος όροφος.

Στην αίτηση θα δηλώνεται η επιθυμία της ανταλλαγής με ίσης αξίας οικόπεδο αντί της καταβολής της αποζημίωσης λόγω ρυμοτομίας που τους οφείλει ο Δήμος Ιωαννιτών, προσδιορίζοντας τη θέση των ρυμοτομούμενων ακινήτων με βάση τα στοιχεία από την πράξη εφαρμογής του ρυμοτομικού σχεδίου καθώς και την θέση του δημοτικού οικοπέδου με το οποίο επιθυμούν την ανταλλαγή.

Τα διαθέσιμα προς ανταλλαγή δημοτικά οικόπεδα παρουσιάζονται στα διαγράμματα των εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων που έχουν αναρτηθεί στα δημοτικά καταστήματα των συγκεκριμένων περιοχών όπως και στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας του Δήμου, στην οδό Κωλέττη 4.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα υποβάλλονται στην Πολεοδομία του Δήμου.

Να σημειωθεί ότι η υποβολή μπορεί να συνεχιστεί και μετά την 24η Φεβρουαρίου, με την διαφορά όμως ότι θα εξεταστούν σε δεύτερη φάση.

Η Δημοτική Αρχή εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό θα επιλυθεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Δήμου. Αφενός μεν ρυμοτομούμενοι θα αποκατασταθούν άμεσα και αφετέρου ο Δήμος θα πάρει μια βαθιά οικονομική ανάσα καθώς σήμερα οι οφειλές από ρυμοτομίες ανέρχονται στα 14 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που είναι αδύνατο να εξευρεθούν.

«Επιλέγουμε μία διάφανη και καθαρή διαδικασία. Μία διαδικασία που αποκαθιστά συμπολίτες, οι περιουσίες των οποίων παραμένουν παγιδευμένες, συμβάλλει στην οικονομική εξυγίανση του Δήμου, διασφαλίζει και κατοχυρώνει τους κοινόχρηστους χώρους. Εκτιμούμε ότι η ανταπόκριση θα είναι σημαντική και σε συνεργασία με τους πολίτες θα δώσουμε την καλύτερη λύση», σημείωσε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Συναντησεις του Δημαρχου Ιωαννιτων στο ΥΠΕΚΑ

Το Προεδρικό Διάταγμα Λίμνης και το Ρυθμιστικό Σχέδιο αποτέλεσαν τα βασικά αντικείμενα των συζητήσεων και συσκέψεων, που είχε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, την π. Παρασκευή, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τις υπηρεσίες του Υπουργείου, για όλες τις αδειοδοτήσεις και τις δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα στην παραλίμνιο με στόχο να έχει πλήρη εικόνα το Υπουργείο για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί. Παράλληλα ζήτησε από το Υπουργείο να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ολοκλήρωση του Προεδρικού Διατάγματος Λίμνης, επισπεύδοντας και ολοκληρώνοντας τη δημόσια διαβούλευση. Κατέστησε δε σαφές ότι αυτό που προέχει είναι η δημιουργία ενός ξεκάθαρου πλαισίου για την παραλίμνια ζώνη. Ο κ. Φίλιος ζήτησε επίσης την επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του Ρυθμιστικού, σημειώνοντας ότι κάθε καθυστέρηση είναι σε βάρος του Λεκανοπεδίου και επανέλαβε την πρόταση για ορισμό διοίκησης στον Οργανισμό Ρυθμιστικού, προκειμένου κι αυτή να συμβάλλει στην ολοκλήρωση της διαβούλευσης και τη θεσμοθέτησή του.

[via]

Εντοπιστηκαν 1725 πακετα λαθραια τσιγαρα

Συνελήφθη, τις μεταμεσονύκτιες ώρες της Κυριακής, στην πύλη εισόδου οχημάτων του λιμένα εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, κατά τη διάρκεια ελέγχου από προσωπικό του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών της Λιμενικής Αρχής, 45χρονος αλλοδαπός οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος, διότι μετέφερε σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στα πίσω καθίσματα του οχήματος 1.725 πακέτα με τσιγάρα, τα οποία σκόπευε να μεταφέρει λαθραία στο εξωτερικό.

[via]

241 κιλα χασις εντοπιστηκαν στην Ελληνοαλβανικη μεθοριο

Ένας 55χρονος Έλληνας, συνελήφθη μεταφέροντας μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών στην περιοχή της Ελληνοαλβανικής μεθορίου, στον Αμπελώνα Θεσπρωτίας. 

Οι άνδρες του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας είχαν πληροφορίες για παρόμοιες κινήσεις στην περιοχή και σε συνεργασία με συνοριακούς φύλακες είχαν θέσει την περιοχή σε διακριτική παρακολούθηση.

Το πρωί της Κυριακής ο 55χρονος έφτασε στην περιοχή και φόρτωσε την ποσότητα των ναρκωτικών.
Στον έλεγχο που ακολούθησε στο ΙΧ όχημά του, οι αστυνομικοί εντόπισαν 241 κιλά χασίς.

[via]

Περιοδεια της Ντ. Μπακογιαννη σε Ιωαννινα - Ηγουμενιτσα

Περιοδεία πραγματοποίησε το προηγούμενο διήμερο η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, στους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, όπου είχε συναντήσεις με αιρετούς, ενώ παραβρέθηκε και στα εγκαίνια των γραφείων του κόμματός της στην Ηγουμενίτσα.

Στη Θεσπρωτία και συγκεκριμένα στην κεντρική πλατεία της Ηγουμενίτσας έγινε αποδέκτης διαμαρτυριών από 6 συγκεντρωμένους πολίτες οι οποίοι αποδοκίμασαν την επιλογή της προέδρου της ΔΗΣΥΜ να ψηφίσει ναι στο μνημόνιο. Η Δημοκρατική συμμαχία με ανακοίνωσή της αναφέρεται στο γεγονός, λέγοντας πως «Η πρακτική κομμάτων της αριστεράς, με ελάχιστα μέλη τους να οργανώνουν διαμαρτυρίες εναντίον της δράσης άλλων πολιτικών κομμάτων, καπηλευόμενοι την όποια κοινωνική δυσαρέσκεια, είναι επικίνδυνη».

[via]

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Η ΕΚΟΦΝΣ απενειμε στο Ν.Ο.Ι. το επαθλο του Πρωταθλητη και Πολυνικη Ελλαδος

Πρωταθλητής και Πολυνίκης Ελλάδος αναδείχθηκε πέρυσι για 23η συνεχόμενη χρονιά ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων, χάρη στις επιτυχίες των αθλητών του κατά τις δύο φάσεις του τελευταίου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας.

Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης η ΕΚΟΝΦΣ τίμησε το Ν.Ο.Ι. απονέμοντάς του το διπλό αυτό τρόπαιο, παρουσία μάλιστα και του δημάρχου Ιωαννίνων κ. Φίλιππα Φίλιου. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους της Διοίκησης του Ναυτικού Ομίλου ο γενικός γραμματέας κ. Θωμάς Βαρδάκας. Στα πλαίσια της ίδιας εκδήλωσης βραβεύθηκε επίσης ο επικεφαλής προπονητής του Ν.Ο.Ι. κ. Θύμιος Βλάχος, ο οποίος ψηφίστηκε απ’ όλα τα σωματεία της Ομοσπονδίας ως ο καλύτερος προπονητής Κωπηλασίας στην χώρα μας για το 2011. Επίσης τιμήθηκαν για τις περσινές διεθνείς επιτυχίες τους δώδεκα πρωταθλητές και πρωταθλήτριες του Ν.Ο.Ι.. Ανάμεσά τους και οι Γιάννης Τσίλης και Γιώργος Τζιάλλας που φέτος θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Τιμητική διάκριση παρέλαβε και ο Γιαννιώτης ομοσπονδιακός τεχνικός κ. Τόλης Παλιοπάνος για τις επιτυχίες της Εθνικής Ομάδας Κωπηλασίας.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ κ. Γιάννης Καρράς, ανοίγοντας την τελετή εξέφρασε την πεποίθηση ότι και η νέα χρονιά θα φέρει πολλά μετάλλια στην Ελλάδα, ακόμη και Ολυμπιακά!

Περιοδεια Μπακογιαννη στους νομους Ιωαννινων και Θεσπρωτιας

Στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, θα περιοδεύσει από την Παρασκευή 20 ως την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο επαφών και συναντήσεων με φορείς και πολίτες της περιφέρειας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, στις 18:00, η Ντόρα Μπακογιάννη θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Du Lac».

Ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα της Ντόρας Μπακογιάννη.

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου

13:20. Επίσκεψη στο ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων. Συνάντηση με την πρόεδρο κ. Νατάσσα Μπέγκα.
14:00. Επίσκεψη στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων. Συνάντηση με τον πρόεδρο κ. Δημήτρη Δημητρίου, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων του νομού.
18:00. Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, στο ξενοδοχείο «Du Lac».
18:30. Συνάντηση με μέλη της Δημοκρατικής Συμμαχίας, στο ξενοδοχείο «Du Lac».

Σάββατο 21 Ιανουαρίου

09:00. Συνάντηση με το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Θεόκλητο.
10:00. Επίσκεψη στο δημαρχείο Σουλίου. Συνάντηση με τη δήμαρχο Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη Μπότση και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.
11:15. Συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη στα γραφεία της αντιπεριφέρειας.
12:00. Επίσκεψη στο δημαρχείο Ηγουμενίτσας. Συνάντηση με το δήμαρχο κ. Γιώργο Κάτσινο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.
13:00. Εγκαίνια των γραφείων της Δημοκρατικής Συμμαχίας (28ης Οκτωβρίου 2).

Κυριακή 22 Ιανουαρίου

08:30. Επίσκεψη στην Κόνιτσα.
09:45. Εκκλησιασμός στην εκκλησία Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, στην κάτω Κόνιτσα.
10:15. Επίσκεψη στο δημαρχείο Κόνιτσας. Συνάντηση με το δήμαρχο κ. Παναγιώτη Γαργάλα.
11:00. Συνάντηση με το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα, στην Πνευματική Στέγη Κονίτσης.

[via]

Επενδυτικο ενδιαφερον για τους υδρογονανθρακες

Σημαντικό είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στους διαγωνισμούς για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και τα τρία «οικόπεδα» της Δυτικής Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και των Ιωαννίνων, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, σε συνέδριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι στις 2 Μαρτίου θα κατατεθούν οι προσφορές για τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη, ενώ για τις έρευνες σε Πατραϊκό κόλπο, Κατάκολο και Ιωάννινα οι προσφορές αναμένονται στις 2 Ιουλίου. Όπως είπε, οι ενδείξεις από την αγορά μέχρι στιγμής είναι θετικές.

[via]

Παρεμβαση του Βουλευτη Ιωαννινων Β. Αργυρη για το φραγμα του Αγ. Νικολαου

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Ιωαννίνων, κ. Βαγγέλης Αργύρης, έκανε την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2012, παρέμβαση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΚΑ «Ποινική προστασία του περιβάλλοντος……» .
Στη συνεδρίαση παρέστη ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Νικόλαος Σηφουνάκης και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Στην παρέμβασή του, ο κ. Αργύρης,  τόνισε τα εξής:
«Ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δίνετε να μιλήσω στην Επιτροπή. Πήρα την πρωτοβουλία να έρθω, για να μεταφέρω ένα κλίμα ανησυχίας, από την περιοχή της Ηπείρου, σχετικά με το θέμα του Φράγματος στον Άραχθο.
Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας δύο-τρία πράγματα.
Πρώτον, έχουμε ένα χωροταξικό σχεδιασμό του έτους 2003. Εκεί αναφέρει ότι «δεν συνίσταται» Φράγμα στον Άραχθο. Κάποιοι το ερμηνεύουν λέγοντας ότι το «δεν συνίσταται» σημαίνει «δεν απαγορεύει». Σημασία έχει ότι υπάρχει ένας σχεδιασμός που λέει ότι δεν υπάρχει φράγμα και αυτό είναι αποτέλεσμα μελέτης.
Και να υπενθυμίσω πως έχουμε , επίσης και μία απόφαση του ΣτΕ το 2007 για το θέμα αυτό.
Δεύτερον, κάποια στιγμή, επικεντρωθήκαμε στο ιστορικό μονότοξο γεφύρι. Πολλά μπορώ να πω για τη μοναδικότητα που έχει αυτό το γεφύρι, γιατί δεν υπάρχει άλλο αυτού του μεγέθους και ανοίγματος. Κάποιοι άρχισαν να μας λένε «τι σας πειράζει, εδώ στην Αίγυπτο μετέφεραν άλλα και άλλα πράγματα. Το πάτε παραπάνω και τελειώνουμε».
Δεν νομίζω ότι είναι το ζήτημα αυτό. Είναι ότι δεν υπάρχει πουθενά δημοκρατικός προγραμματισμός.
Ευχαριστώ το Υπουργείο για το ενδιαφέρον του να αναπτύξει την περιοχή, αλλά προτρέχει. Έχει μια προστρέχουσα φιλοδοξία να μας «αναπτύξει» γρηγορότερα, χωρίς να ρωτάει τις τοπικές κοινωνίες. Δεν υπάρχει ούτε ένας φορέας σε όλη την Ήπειρο και ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη περιοχή, που να ασπάζεται την άποψή σας. Έχουμε μια προστατευόμενη περιοχή, στην οποία παραδόξως, ενώ είναι προστατευόμενη, αυτό το κομμάτι το αφήνει απέξω.
Ένα τελευταίο σχετικά με το πώς νομοθετούμε. Γιατί αυτή η επιμονή του Υπουργείου, ενώ το 2010 έφερε παρόμοια διάταξη και την απέσυρε;
Να θυμίσω παρόμοιες περιπτώσεις όπου αναγκαστήκαν συνάδελφοι να βγουν εκτός Κοινοβουλίου, κόμματα να αντιδράσουν και να διαγράψουν Βουλευτές, γιατί τόλμησαν να φέρουν τροπολογία, την οποία κάποτε είχαν αποσύρει;
Τώρα, ξαφνικά, συζητάμε το χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες  στην Σαγιάδα και μια εβδομάδα πριν εφαρμοστεί, μας ξεφυτρώνουν πετρέλαια στη Σαγιάδα.
Πριν, ακόμα, προχωρήσουμε διαδικασίες τοπικού προγραμματισμού και άποψης των νέων οργάνων της Περιφέρειας και των τοπικών φορέων, μας προκύπτει το ενδιαφέρον του ΥΠΕΚΑ.
Λοιπόν, θεωρώ ότι είναι εξόχως απαράδεκτο, να προχωράμε σε αυτή τη διαδικασία. Μεταφέρω την αγανάκτηση όλων των φορέων. Ξαφνικά η περιοχή είναι αναστατωμένη για ένα πράγμα που θεωρεί ότι είναι έξω από τα προβλεπόμενα.
Έχουμε την Περιφέρεια που θα αποφασίσει για το τι ακριβώς συμβαίνει. Για το Υπουργείο το λέω, το δις εξ’ αμαρτείν ουκ ανδρός σοφού.
Παρακαλώ πάρα πολύ να αποσυρθεί. Είναι απαράδεκτο».

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Εντονο τηλεγραφημα διαμαρτυριας της Πανηπειρωτικης προς το ΥΠΕΧΩΔΕ για το φραγμα του Αγ. Νικολαου

Προς
Τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας & κλιματικής Αλλαγής
Κύριο Γεώργιο Παπακωνσταντίνου
Κοιν.: Βουλευτές Ιωαννίνων, Κ. Τασούλα, Σ. Καλογιάννη, Μ. Παντούλα, Α.
                                               Οικονόμου, Ε. Αργύρη.
          Βουλευτές Άρτας, Δ. Τσιρώνη, Π. Στασινό, Κ. Παπασιώζο
          Βουλευτές Πρέβεζας,  Ε. Παπαχρήστου, Δ. Τσουμάνη
          Βουλευτή Θεσπρωτίας, Χ. Κατσούρα


Με έκπληξη, οργή και αγανάκτηση, διαπιστώνουμε ότι, η κυβέρνηση με μεθοδεύσεις που προκαλούν το λαϊκό αίσθημα και όλη την Ηπειρωτική αποδημία, επαναφέρει κατά τρόπο πραξικοπηματικό, το θέμα κατασκευής υδροηλεκτρικού φράγματος στη θέση Αγίου Νικολάου του ποταμού Αράχθου, του οποίου η ολοκλήρωση θα αφανίσει στην κυριολεξία το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, αλλά και όλη την κοιλάδα του ποταμού, παρακάμπτοντας έτσι και την υπ’ αριθ. 3858/2007 απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, αλλά και τον από 2003 περιφερειακό σχεδιασμό της Ηπείρου και αγνοώντας την καθολική αντίδραση κατοίκων και φορέων της περιοχής.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος ως συνισταμένη 450 και πλέον πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σωματείων και 650.000 και πλέον μελών, διαμαρτύρεται εντονότατα και σας θέτει προ των ευθυνών σας.
Η ενέργειά σας αυτή, έχει προκαλέσει γενικό ξεσηκωμό, αναστάτωση και αναβρασμό όλης της Ηπειρωτικής αποδημίας.
 Σας δηλώνουμε πως με κανέναν τρόπο δεν θα αφήσουμε να υλοποιηθεί η διάταξη του άρθρου 56 του Νομοσχεδίου, η οποία εξυπηρετεί τις ανάγκες μεγάλων συμφερόντων, αδιαφορώντας πλήρως για τις καταστροφικές συνέπειες του περιβάλλοντος της ιδιαίτερης πατρίδας μας.
Για να μη βρεθείτε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις και για να αποκαταστήσετε το κλίμα ειρήνης παρακαλούμε να αποσύρετε την διάταξη του άρθρου 56.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος                                                                                     Ο Γεν. Γραμματέας

Γεώργιος Δ. Οικονόμου                                                      Ιπποκράτης Μιχ. Κατσένης

Ποιοι επιχειρουν να επαναφερουν το θεμα του Φραγματος στον Αραχθο; (Ηπειρος Τοπος Να Ζεις)


Με έκπληξη διαβάσαμε το άρθρο 56 του Νομοσχεδίου με θέμα «Ποινική Προστασία Περιβάλλοντος….» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής , το οποίο επαναφέρει το θέμα της κατασκευής φράγματος στη Θέση Αγίου Νικολάου του ποταμού Αράχθου.

Ένα θέμα που καταδικάστηκε από σύσσωμη την τοπική κοινωνία και τους φορείς της εδώ και χρόνια και το οποίο είχε εκδικαστεί στο Σ.τ.Ε. αρνητικά το 2007.

Ποιος δίνει το δικαίωμα σε οποιονδήποτε να παρακάμπτει αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας , των εγκεκριμένων  χωροταξικών  σχεδίων   και της Δικαιοσύνης και ταυτόχρονα να θυσιάζει το μεγαλύτερο στον κόσμο μονότοξο πέτρινο γεφύρι;

Η παράταξη «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» ζητά την άμεση απόσυρση της σχετικής πρόβλεψης στο υπό συζήτηση Νομοσχέδιο και θα συμμετέχει σε κάθε δίκαιη αντίδραση των φορέων και των κατοίκων της περιοχής.

Αναβασεις στο ορος Τυμφη απο τον Ορειβατικο Συλλογο Ιωαννινων

Ανάβασεις στο όρος Τύμφη θα πραγματοποιήσει ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012.

Θα πραγματοποιηθούν τρεις (3) πορείες.

Η πρώτη πορεία έχει διάρκεια 4 ώρες (κατηγορία Α’). Θα ξεκινήσει από το Καπέσοβο και θα φτάσει μέχρι το Βραδέτο. Στην πορεία μπορούν να συμμετέχουν και αρχάριοι ορειβάτες με τον ανάλογο εξοπλισμό (γκέτες).

Η δεύτερη πορεία έχει διάρκεια 6 ώρες (κατηγορία Β’). Θα ξεκινήσει από το Καπέσοβο και θα φτάσει στην τοποθεσία Μπελόη (1450μ). Στην πορεία μπορούν να συμμετέχουν και αρχάριοι ορειβάτες με τον ανάλογο εξοπλισμό (γκέτες).

Η τρίτη πορεία έχει διάρκεια 7 ώρες (κατηγορία Γ’). Θα ξεκινήσει από το Καπέσοβο και θα φτάσει στην κορυφή Αυγερινός (1706μ). Στην πορεία μπορούν να συμμετέχουν έμπειροι ορειβάτες με τον ανάλογο εξοπλισμό (γκέτες, κραμπόν).

Αναχώρηση 8:00 πμ από την Περιφέρεια Ηπείρου.
Αρχηγός πρώτης πορείας: Γιώργος Μακρίδης.
Αρχηγός δεύτερης πορείας: Γαρυφαλιά Μπέλλου.
Αρχηγός τρίτης πορείας: Γιάννης Χρήστου.
Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, 28ης Οκτωβρίου 17Α (εντός στοάς) καθημερινά 7-9μμ. Τηλ. 26510-22138. http://www.orivatikos.gr.

Γινεται ΠΑΣας ο Νεμεθ

Στην πόλη των Ιωαννίνων αναμένεται τις επόμενες ώρες ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ.

Ο Ούγγρος, που είχε μείνει το καλοκαίρι ελεύθερος από τους πρωταθλητές Ελλάδας, έχει έρθει σε προφορική συμφωνία με τον ΠΑΣ.

Ο Νέμεθ θα περάσει απο ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια θα υπογράψει ώστε να ξεκινήσει προπονήσεις με την νέα του ομάδα.

Είναι όμως δύσκολο να προλάβει το παιχνίδι της Κυριακής κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης.

[via]

Ξεκινα η απογραφη δικαιουχων προνοιακων επιδοματων

Την 1η Φεβρουαρίου ξεκινά η καταγραφή όλων των δικαιούχων κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, η οποία θα γίνεται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Η καταγραφή, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι υποχρεωτική ώστε να συνεχίσει η καταβολή των επιδομάτων χωρίς προβλήματα.

Η απογραφή αφορά τους δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας, απροστάτευτων παιδιών ομογενών και στεγαστικής συνδρομής συνταξιούχων υπερήλικων ΟΓΑ, είτε λαμβάνουν ένα ή περισσότερα επιδόματα κατηγοριών, όπως βαριάς αναπηρίας, βαριάς νοητικής καθυστέρησης, εγκεφαλικής παράλυσης, κώφωσης, κίνησης, παραπληγικών, τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων, συγγενούς αιμολυτικής αναιμίας, τυφλότητας, νόσου του Χάνσεν, απροστάτευτων ανηλίκων, ομογενών, στεγαστικής συνδρομής συνταξιούχων υπερήλικων ΟΓΑ, διατροφικό.

Η απογραφή ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και θα γίνει ως εξής:

-         Από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου για όσους το επώνυμο ξεκινά από Α μέχρι Ι.

-         Από τις 15 Φεβρουαρίου μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου για όσους το επώνυμο ξεκινά από Κ μέχρι Ο.

-         Και από την 1η Μαρτίου μέχρι 16 Μαρτίου για όσους το επώνυμο ξεκινά από Π μέχρι Ω.

Τα έγγραφα που απαιτούνται είναι:

-         Έγγραφο αποδεικτικό της ταυτότητας του δικαιούχου

-         Παραστατικά έγγραφα έκδοσης Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας

-         Έγγραφο από το οποίο θα προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)

-         Επίδειξη πρώτης σελίδας βιβλιαρίου λογαριασμού πληρωμών ή αντίστοιχης κάρτας του λογαριασμού ή φωτοαντίγραφο αυτών.

-         Αναγνωριστική απόφαση του Δήμου, της Περιφέρειας ή της νομαρχίας σχετικά με τη χορήγηση του επιδόματος.

-         Απόκομμα ταχυδρομικής επιταγής της πληρωμής του επιδόματος μέσω ΕΛΤΑ η οποία εκδόθηκε μέσα στο 2011.

Αν ο δικαιούχος αδυνατεί να προσέλθει στα ΚΕΠ κατά το διάστημα της απογραφής τότε η καταγραφή του θα γίνει από τρίτο πρόσωπο που το εκπροσωπεί, αφού διαθέτει όλα τα απαραίτητα έγγραφα και επιπλέον συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο.

Μετά το τέλος της απογραφής η παροχή των επιδομάτων θα αρχίσει να καταβάλλεται με πίστωση του λογαριασμού του πιστωτικού ιδρύματος ή των ΕΛΤΑ που θα έχει υποδείξει ο δικαιούχος.

Σοβαρα προβληματα απο τον παγετο

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί κυρίως στο δίκτυο ύδρευσης του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, εξ αιτίας της πολύ χαμηλής θερμοκρασίας και του παγετού που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες.

Σε ορισμένα σημεία το δίκτυο έχει παγώσει, ενώ σε άλλα έχουν σημειωθεί βλάβες με αποτέλεσμα να καταγράφονται διακοπές στην ύδρευση.

Μεγάλης έκτασης βλάβη σημειώθηκε σήμερα στο κεντρικό αγωγό που τροφοδοτεί την Ανατολή. Η βλάβη εντοπίστηκε στο ύψος του ΟΑΕΔ και συνεργεία τόσο του ΣΥΔΚΛΙ όσο και της ΔΕΥΑΙ εργάζονται για την αποκατάστασή της.

Εξ αιτίας αυτής θα σημειωθεί διακοπή νερού στην Ανατολή αλλά και στο Κάτω Νεοχωρόπουλο.

Προβλήματα σημειώθηκαν επίσης στην οδό Ασημακοπούλου (Σεισμόπληκτα) όπου το δίκτυο ύδρευσης πάγωσε με αποτέλεσμα να ακολουθήσει διακοπή στην υδροδότηση.

Στον παγετό οφείλεται και η διακοπή νερού που παρατηρήθηκε σήμερα σε πολλές σχολικές μονάδες της πόλης.

Ανάλογα προβλήματα, μικρής όμως έκτασης, σημειώθηκαν και σε άλλα σημεία του Δήμου, τα οποία αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Υπομνημα της Πανηπειρωτικης προς τον Υφ. Υποδομων για την προωθηση των εργων της Ιονιας Οδου


Προς
Τον Υφυπουργό Υποδομών κ. Ιωάννη Μαγκριώτη
Κοινοποίηση : 1.Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο   
                           Βενιζέλο 
                         2.Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου.

      Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
       Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος ως συνισταμένη τετρακοσίων πενήντα πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων Σωματείων, με εξακόσιες πενήντα χιλιάδες (650.000) και πλέον μέλη, εκφράζει με την παρούσα την ανησυχία, την αγωνία και την έντονη διαμαρτυρία όλης της Ηπειρωτικής Αποδημίας σχετικά με την τελμάτωση της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ.
      Παρά το ότι το έργο αυτό έχει εξαγγελθεί από το 2006 με χρονικό ορίζοντα αποπεράτωσης το 2013 δυστυχώς τα τελευταία δύο χρόνια  διαπιστώνουμε μια κωλυσιεργία ως προς την αναγγελθείσα από την πλευρά Σας, τροποποίηση των συμβάσεων με τους παραχωρησιούχους με αποτέλεσμα η ιδιαίτερη Πατρίδα μας  να παραμένει συγκοινωνιακά αποκομμένη και να βρίσκεται συνεχώς σε κατάσταση ύφεσης.
     Νομίζουμε πως είναι περιττό να τονίσουμε ότι το έργο αυτό είναι έργο στρατηγικής σημασίας και υπερτοπικού χαρακτήρα, έργο που με την ολοκλήρωσή του, θα μειώσει τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες και θα τονώσει τόσο την τοπική όσο και την Εθνική Οικονομία.
      Γι΄ αυτό και αιτούμαστε την ταχύτατη απεμπλοκή του και κατά πάσα περίπτωση την εκτέλεσή του, έστω κατά προτεραιότητα μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, γιατί έτσι θα υλοποιήσει η πολιτεία την υποχρέωση και δέσμευσή της προς την Ήπειρο και τους Ηπειρώτες.

     Επίσης εκ του σύνεγγυς η Συνομοσπονδία μας  παρακολουθεί τα τελευταία δύο χρόνια τις καθ΄ όλα σωστές δημόσιες δηλώσεις Σας για μείωση των διοδίων που είναι και θέση της Συνομοσπονδία μας. 
     Δυστυχώς όμως και προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχει γίνει τίποτα. Και επ΄ αυτού του σοβαρού θέματος που με δεδομένη την οικονομική συγκυρία συνιστά ιδιότυπο οικονομικό αποκλεισμό της ιδιαίτερης πατρίδας μας, αναμένουμε θετική από την πλευρά Σας ανταπόκριση .

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο  Πρόεδρος                                                                                      Ο Γ. Γραμματέας
Γιώργος Δ. Οικονόμου                                                           Ιπποκράτης Μ. Κατσένης

Απαντηση της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. για τα διοδια

«Η Εγνατία Οδός Α.Ε. επεξεργάζεται ένα σχέδιο εκπτωτικής πολιτικής για τους συχνούς χρήστες, το οποίο σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή και, όπως εκτιμάται, θα προσφέρει λύση σε εκείνους που πραγματοποιούν πολλαπλές διελεύσεις από συγκεκριμένους σταθμούς διοδίων». Τα παραπάνω αναφέρει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» κ. Αναστάσιος Μουρατίδης σε απάντησή του, επί σχετικού εγγράφου του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων της Α.Ε., αναφέρει επίσης ότι η απαλλαγή συγκεκριμένων οχημάτων από την υποχρέωση καταβολής διοδίων μπορεί να γίνει μόνο με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών ΥΠΟΜΕΔΙ και Οικονομικών.

Αναδοχοι σε τρια μεγαλα εργα

Ανάδοχοι αναδείχθηκαν χθες για τρία σημαντικά έργα τα οποία μπαίνουν πλέον στη φάση της κατασκευής.

Πρόκειται για την επέκταση- αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του αποχετευτικού συστήματος της παραλίμνιας ζώνης, με προϋπολογισμό 9,4 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο της ΔΕΥΑΙ θεωρείται από τα πιο σπουδαία που δρομολογεί η επιχείρηση. Με την ολοκλήρωσή του θα επιλύσει σοβαρά προβλήματα στην παραλίμνιο (Μακαρίου, Γαριβάλδη) καθώς το νέο δίκτυο που θα κατασκευαστεί θα πάρει μεγάλο όγκο λυμάτων που σήμερα καταλήγουν στην περιοχή αυτή.

 Παράλληλα θα αναβαθμιστούν τα αντλιοστάσια και θα εξυπηρετηθούν οι περιοχές μεταξύ Ανεξαρτησίας- Παπανδρέου που περιμένουν χρόνια την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου.

«Πρόκειται για ένα έργο που θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες νοικοκυριά, τα οποία υπομονετικά περίμεναν το δίκτυο αποχέτευσης. Συνάμα θα αποτελέσει την ουσιαστική λύση στα γνωστά από χρόνια προβλήματα που διαπιστώνονται ανά τακτά διαστήματα στη Μακαρίου, το Πάρκο Κατσάρη και τη Γαριβάλδη. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι επιτυγχάνουμε μεγαλύτερη προστασία της λίμνης και καλύτερη ποιότητα ζωής», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος και Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Δημήτρης Θεμελής.

Το ποσοστό έκπτωσης για το έργο αυτό ανέρχεται στο 26%.

Για το έργο εκσυγχρονισμού της θεατρικής σκηνής του Πνευματικού Κέντρου, με προϋπολογισμό 1.830.000 ευρώ ο ανάδοχος αναδείχθηκε με ποσοστό έκπτωσης 42,6%.

Στον εκσυγχρονισμό της σκηνής του Πνευματικού Κέντρου περιλαμβάνονται όλοι οι μηχανισμοί που θα την καταστήσουν πλήρως θεατρική, όπως επίσης ο εξοπλισμός εικόνας και ήχου, ο φωτισμός, ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός και οι παρεμβάσεις πυρασφάλειας.

Ανάδοχος για το έργο «δημιουργία διαδραστικής αίθουσας ιστορίας της τέχνης της Γιαννιώτικης Αργυροχοΐας» με προϋπολογισμό 1.100.000 ευρώ αναδείχθηκε η με ποσοστό έκπτωσης 47,2%.

Η μελέτη του έργου έχει εκπονηθεί από το ΚΕΠΑΒΙ το οποίο προχώρησε στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο προκειμένου να καλυφθεί η διαχειριστική επάρκεια. Ο Δήμος υπέβαλλε το φάκελο του έργου για ένταξη στο ΕΣΠΑ και ολοκλήρωση τη διαδικασία με την δημοπράτησή του.

Η παρέμβαση περιλαμβάνει τη δημιουργία διαδραστικού χώρου ιστορίας της τέχνης της Γιαννιώτικης αργυροχοΐας. Η αίθουσα θα δημιουργηθεί στον πρώτο όροφο του κτιρίου και θα έχει συνολικό εμβαδόν 634 τετραγωνικά μέτρα.

Σκοπός της λειτουργίας του χώρου αυτού είναι η εισαγωγή- ενημέρωση και επίδειξη των πρώτων εργασιών επεξεργασίας του ασημιού, με έμφαση στη δημιουργία του κοσμήματος.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του τεχνικού κόσμου στις δημοπρατήσεις αυτές. Η χρονιά ξεκινά με καλούς οιωνούς και ελπίζουμε να μην σημειωθούν καθυστερήσεις σε άλλα έργα του Δήμου που θα δημοπρατηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Η έναρξη κατασκευής των έργων αποτελεί τόνωση για την τοπική οικονομία, δημιουργεί θέσεις εργασίας, κινεί την αγορά. Κι όλα αυτά σήμερα, τα έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη», τόνισε σε δήλωσή του ο αντιδήμαρχος Βασίλης Μασαλάς.

Προς υλοποιηση η προταση για την ανταλλαγη οικοπεδων

Στη φάση της υλοποίησης περνάει σταδιακά η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για τακτοποίηση των ρυμοτομούμενων εκτάσεων μέσω της ανταλλαγής οικοπέδων.

Πρόκειται για μία απόφαση μείζονος σημασίας με τρία βασικά πλεονεκτήματα:

-         Διασφαλίζει και κατοχυρώνει τους κοινόχρηστους χώρους.

-         Αποκαθιστά με απόλυτη διαφάνεια συμπολίτες οι περιουσίες των οποίων παραμένουν παγιδευμένες.

-         Συμβάλλει στην οικονομική εξυγίανση του Δήμου Ιωαννιτών.

Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος ενημέρωσε διεξοδικά το Δημοτικό Συμβούλιο για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία και τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί, υπογραμμίζοντας ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Δήμου είναι οι οικονομικές υποχρεώσεις που έχει εξ αιτίας των υποχρεώσεων που προέρχονται από την εφαρμογή των ρυμοτομικών σχεδίων.

Από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου έγινε η καταγραφή των διαθέσιμων οικοπέδων και έχουν συνταχθεί τα σχετικά διαγράμματα από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας.

Θα ακολουθήσει πρόσκληση με την οποία θα καλούνται οι ιδιοκτήτες ρυμοτομούμενων ακινήτων που δικαιούνται αποζημίωση από το Δήμο να υποβάλλουν αίτημα με το οποίο θα δηλώνουν την επιθυμία της ανταλλαγής με δημοτικό ακίνητο ίσης αξίας.

«Για την ανταλλαγή προτεραιότητα θα έχουν τα ρυμοτομούμενα ακίνητα που βρίσκονται στην ίδια πολεοδομική ενότητα, θα ακολουθούν σε όμορη πολεοδομική ενότητα και τέλος σε όλη την επικράτεια του Δήμου», υπογράμμισε ο Δήμαρχος σημειώνοντας ότι μετά την καταγραφή των αιτημάτων το θέμα θα τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να αποφασιστεί η διαδικασία ολοκλήρωσης της ανταλλαγής.

Να σημειωθεί ότι οι οφειλές του Δήμου από ρυμοτομίες παρελθόντων ετών ανέρχονται σήμερα στα 14 εκατομμύρια ευρώ.

Απαντώντας ο Δήμαρχος στη θέση της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας, η οποία συμφώνησε επί της αρχής αλλά διαφώνησε για ανταλλαγή εκτάσεων στις Δημοτικές Ενότητες, επεσήμανε ότι, αφενός μεν τίθεται απόλυτη προτεραιότητα και ιεράρχηση στην ανταλλαγή και αφετέρου η λειτουργία του Δήμου είναι ενιαία.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που έρχεται από το παρελθόν. Και θεωρούμε ότι ο τρόπος αυτός είναι και διάφανος και καθαρός. Απελευθερώνει τους συμπολίτες μας, κατοχυρώνει όλους τους κοινόχρηστους χώρους και δίνει οικονομική ανάσα στο Δήμο, ο οποίος δεν έχει τα περιθώρια να διαθέσει 14 εκατομμύρια για την αποκατάσταση των ρυμοτομούμενων», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

Η καταγραφή των εντός σχεδίου οικοπέδων ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο και ήδη από τις Υπηρεσίες του Δήμου έχουν συνταχθεί όλα τα διαγράμματα για την εύκολη και ακριβή ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η συνολική έκταση των οικοπέδων, ιδιοκτησίας του Δήμου, που βρίσκονται εντός σχεδίου ανέρχεται στα 160,9 στρέμματα.

Αναλυτικά:

-         Στη Νέα Ζωή ο Δήμος διαθέτει τρία οικόπεδα με συνολικό εμβαδόν 2.135 τ.μ.

-         Στον Βοτανικό διαθέτει τρία οικόπεδα με συνολικό εμβαδόν 1200 τετραγωνικά μέτρα.

-         Στο Κάτω Νεοχωρόπουλο, ο Δήμος διαθέτει ένα οικόπεδο συνολικού εμβαδού 2.023 τετραγωνικών μέτρων.

-         Στο Νεοχωρόπουλο ο Δήμος είναι ιδιοκτήτης 45 οικοπέδων με συνολική έκταση 32.227 τετραγωνικά μέτρα.

-         Στα Καρδαμίτσια τα οικόπεδα, ιδιοκτησίας του Δήμου ανέρχονται σε είκοσι και η έκτασή τους φτάνει στα 16.682 τετραγωνικά μέτρα.

-         Στην περιοχή Βρυσούλας- Μπονίλα, ο Δήμος έχει ένα οικόπεδο έκτασης 243 τετραγωνικών.

-         Στο Σταυράκι, ο Δήμος διαθέτει οκτώ οικόπεδα συνολικής έκτασης 7.325 τετραγωνικών μέτρων.

-         Δέκα είναι τα οικόπεδα ιδιοκτησίας του Δήμου, εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της Πεδινής, με συνολική έκταση 44.722 τετραγωνικά μέτρα.

-         Στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Κατσικάς, ιδιοκτησίας του Δήμου είναι 69 συνολικά οικόπεδα, συνολικού εμβαδού 49.985 τετραγωνικών μέτρων.

-         Τέλος οκτώ είναι τα οικόπεδα του Δήμου στην Ανατολή, με συνολική έκταση 4.261 τετραγωνικά μέτρα.

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More