<--! -->

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

«Σιμος Foods» και ρωσικο fund διεκδικουν την «Δωδωνη»

«Εκτός κούρσας» για τη διεκδίκηση του πλειοψηφικού πακέτου πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας, «Δωδώνη» έμειναν οι συνεταιριστές της Ηπείρου και η βιομηχανία εμφιάλωσης, «Βίκος», ενώ «προκρίθηκαν» η «Σίμος Foods», η «Όλυμπος-Τυράς» και η «Lactalis».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», από τις τρεις τελευταίες η «Σίμος Foods» είναι μάλλον ο προτιμητέος αγοραστής για τη «Δωδώνη», πρώτη επιλαχούσα είναι η «Όλυμπος-Τυράς» και δεύτερη η «Lactalis».

Εντός της εβδομάδας, αναμένονται να κληθούν από τον εκκαθαριστή της ΑΤΕ και τους αρμόδιους του ΥΠΟΙΚ, οι εκπρόσωποι της «Σίμος Foods» και του ρωσικού fund, με το οποίο συνεργάζεται, προκειμένου να διευθετηθούν ορισμένες νομικές λεπτομέρειες, οι οποίες απομένουν για να κλείσει η συμφωνία. Εάν δεν υπάρξει κάποιο κώλυμα, η συμφωνία πώλησης θα κλείσει και θα υπογραφτεί, οπότε και θα μεταβιβαστεί το πλειοψηφικό μετοχικό ποσοστό στη «Δωδώνη», έναντι τιμήματος, που κατά τις ίδιες πληροφορίες, προσεγγίζει τα 25 εκατ. ευρώ.

Η ταυτότητα του ρωσικού fund το φέρει να έχει έδρα στη Γερμανία και να διαθέτει κεφάλαια, τα οποία προέρχονται από πώληση ρωσικών βιομηχανιών τροφίμων. Ηθικό ζήτημα προκύπτει, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, που θέλουν τη «Σίμος Foods», να χρωστά στη «Δωδώνη» χρήματα από τη μεταξύ τους εμπορική συνεργασία. Όσον αφορά στη στάση της «Όλυμπος-Τυράς», εκτιμάται ότι τελικά ίσως επιλέξει να μην προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη μερική αλλαγή όρων του διαγωνισμού, που έφεραν την προσφορά της στη δεύτερη θέση.

Ο θεσσαλικός όμιλος των αφών Σαράντη, που στην τελική τριάδα είναι ο μοναδικός με κεφάλαια εγχώριας προέλευσης, αναμένεται να κρατήσει στάση αναμονής, περιμένοντας να δει την πρόοδο της «Δωδώνη» υπό τη νέα διοίκησή της.

Πολιτικές παρενέργειες
Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη του διαγωνισμού καταδεικνύει πως ίσχυσαν και πολιτικά κριτήρια για το τελικό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα στην προσπάθεια να φανεί πως η χώρα είναι ικανή να προσελκύσει ξένα κεφάλαια.

Στους συνεταιριστές μάλιστα τονίστηκε πως δεν εξασφάλιζαν την ομαλή ανάπτυξη της επιχείρησης και γι' αυτό δεν προχώρησαν στον διαγωνισμό. Δεδομένο είναι πως θα υπάρξουν αντιδράσεις στην Ηπειρο για την εξέλιξη αυτή, η οποία αποκλείει κάθε συμμετοχή «τοπικών» δυνάμεων στη διοίκηση της «Δωδώνη».

Ωστόσο, το σημαντικότερο ζήτημα δεν είναι η αντίδραση των συνεταιριστών, αλλά των κτηνοτρόφων-παραγωγών, που αποτελούν «κινητήριο δύναμη» για τη «Δωδώνη», αφού την τροφοδοτούν με πρώτη ύλη, υψηλής ποιότητας.

Δεν αποκλείεται να φουντώσει και η «κόντρα» μεταξύ των συνεταιριστών-μετόχων και των κτηνοτρόφων, καθώς εδώ και καιρό τα «έσπασαν», με τους πρώτους να συμμετέχουν στο διαγωνισμό, αλλά ανεπιτυχώς και τους δεύτερους να διαφωνούν ακόμη και με την προοπτική διαγωνισμού.

Να σημειωθεί ότι εκτός από την προσφορά των ΕΑΣ και του «Βίκου» αποκλείστηκε, κατά τις ίδιες πληροφορίες και η προσφορά της τουρκικής εταιρίας Agro-Farma.

[via]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More