<--! -->

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Ολοκληρωθηκε με επιτυχια η αποστολη του Δημου στη Σμυρνη

Ιδιαίτερα πετυχημένη ήταν η συμμετοχή του Δήμου Ιωαννιτών στην επιχειρηματική αποστολή στη Σμύρνη, την οποία διοργάνωσε η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στην αποστολή μετείχαν ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Νίκος Γκόλας, το μέλος της Επιτροπής Βασίλης Χήτος και ο ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Στέφανος Ζέρβας.

Η συμμετοχή αυτή αποτελεί τη συνέχεια άλλων πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί από την Επιτροπή Τουριστικής Προβολής και αποσκοπούν στην εξωστρέφεια της πόλης των Ιωαννίνων.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής στη Σμύρνη, η Γιαννιώτικη αντιπροσωπεία είχε δύο ιδιαίτερα σημαντικές συναντήσεις. Η πρώτη ήταν με τον Πρόεδρο και την διοίκηση του Επιμελητηρίου, το οποίο αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς κρίκους της Τουρκικής οικονομίας και η δεύτερη με τον Δήμαρχο της περιοχής και τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Δήμων της παράλιας ζώνης.

Στη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου έγινε ενημέρωση για την πόλη των Ιωαννίνων και τις αναπτυξιακές της δυνατότητες. Ο αντιπρόεδρος μάλιστα δεσμεύτηκε ότι θα επισκεφθεί σύντομα την Ηπειρωτική πρωτεύουσα.

Παράλληλα και με την συνδρομή της ΔΕΘ υπήρξαν επιμέρους συνεργασίες με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και ειδικά του τουριστικού τομέα, ενώ έγινε και συνάντηση με το προεδρείο των τουριστικών πρακτόρων της περιοχής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνάντηση και η συζήτηση που έγινε με τους εκπροσώπους των Τουρκικών Αερογραμμών, ανώτατα στελέχη των οποίων σε συνέχεια της συνάντησης αυτής, θα επισκεφθούν τα Γιάννινα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στη συνάντηση του Δημάρχου με τους αυτοδιοικητικούς της Σμύρνης συζητήθηκαν οι δυνατότητες σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και καταγράφηκε η διάθεση για πιο στενή και συνεχή συνεργασία.

Μάλιστα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων δεσμεύτηκε να μεταφέρει στην ΚΕΔΕ το αίτημα για ελληνοτουρκικές συναντήσεις και συνεργασίες σε μόνιμη βάση, οι οποίες θα επεκτείνονται πέραν των νησιών του Αιγαίου, που λόγω της γειτνίασης έχουν μόνιμο δίαυλο επικοινωνίας.

«Στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες, ο Δήμος μας, επιχειρεί και δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξωστρέφεια. Κάναμε μία πολύ καλή αρχή με το Ισραήλ και θεωρούμε ότι βάλαμε τις βάσεις και στην Τουρκία. Με συντονισμένα βήματα, ανοίγουμε νέους ορίζοντες και πιστεύουμε ότι σταδιακά θα δούμε αποτελέσματα από τις πρωτοβουλίες αυτές. Ο τουρισμός αποτελεί ένα δυνατό χαρτί για την περιοχή μας. Συστήνοντας την Επιτροπή Τουριστικής Προβολής και στηρίζοντας τις ενέργειες τις οποίες υλοποιεί αποδεικνύουμε ότι δεν κινούμαστε αποσπασματικά ή ευκαιριακά αλλά στοχευμένα και με πρόγραμμα», τόνισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.

Την ικανοποίησή του από τα αποτελέσματα της συνάντησης εξέφρασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Νίκος Γκόλας. «Η τουριστική αγορά της Τουρκίας είναι πολύ ισχυρή, αλλά χρειάζεται πολύ δουλειά και βέβαια χρειάζονται κινήσεις σε πολιτικό επίπεδο. Εμείς κάναμε ένα βήμα, το οποίο θα έχει συνέχεια ώστε να δημιουργηθεί κινητικότητα προς την περιοχή μας. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός Τούρκων, που οι οικογένειές τους έλκουν την καταγωγή τους από τα Γιάννινα και επιθυμεί να ανακτήσει δεσμούς με την πόλη. Με τις συναντήσεις και τις επαφές που είχαμε, αναδείξαμε τα Γιάννινα κι αφήσαμε το στίγμα του τόπου μας. Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε πολύ και σκληρά ώστε να έχουμε τα ανάλογα αποτελέσματα», σημείωσε ο κ. Γκόλας.

Σημαντική χαρακτήρισε την επίσκεψη στη Σμύρνη και τις επαφές που υπήρξαν ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Βασίλης Χήτος. «Οι καιροί έχουν αλλάξει. Διαπιστώνουμε σήμερα ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να αιχμαλωτίζεται από πολιτικές αγκυλώσεις. Οι δύο χώρες πρέπει και έχουν να κερδίσουν αμοιβαία μόνον αν συνεργαστούν σε μόνιμη και σταθερή βάση. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια και τεράστιες προοπτικές για τουριστική συνεργασία, ενώ ανάλογο είναι το κλίμα και σε επενδυτικό επίπεδο, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα αλλάξει και το ισχύον νομικό πλαίσιο. Η τουρκική αγορά αποτελεί μία ισχυρή αγορά και από τη συνεργασία αυτή θα έχουμε μόνο να κερδίσουμε» ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Χήτος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More